висок холестерол стойности сваляне мерене
висок холестерол, лекарства, билки, храни, норма, мерене, стойности, сваляне

Висок холестерол: причини, рискове, симптоми. Мерене и норма. Лечение, диета.

♠ Какво се прави при висок холестерол ♠ Бързо сваляне ♠ Трайно сваляне ♠ Какво е холестерол ♠ Видове ♠ Какво е нормален ♠ Опасности ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Симптоми

Още в текста: ♠ Усложнения ♠ Измерване ♠ Кога се мери ♠ Профилактика ♠ Триглицериди ♠ Норма ♠ Високи ♠ Ниски ♠ Диета при високи триглицериди

В даден момент от човешкия живот думата холестерол придобива по-особен смисъл.
В общи линии този момент настъпва за жените над 40 и за силния пол – над 50 години. Не така точно се определя границата за пушачите, страдащите от затлъстяване, при хипотониците и развилите патологии на сърцето. Както е обичайно, и тук факторите са комплексни.
Но когато настъпи моментът, нивото на холестерола започва да се проследява. И при опасни промени – да се предприемат мерки. Тези мерки са различни спрямо конкретната ситуация.

Съществуват три основни принципа на действие:

⇒ профилактични действия при наличие на рискови фактори. Когато човекът е наясно с перспективата, той започва да регулира живота си отрано, за да избегне влошаване на състоянието;
⇒ спешни действия при опасни нива на холестерола. „Бързата помощ“ става наложителна, когато положението е изпуснато и от него следват определени рискове за здравето, включително и за живота;
⇒ перманентни мерки за осигуряване на стабилно ниво на холестерола.

В тази графа действията са различни и зависят от състоянието и опасностите. В повечето случаи до тях стигат хората, указани по-горе – над определена възраст и с определени утежняващи ситуацията заболявания.

Какво се прави?

Мерките за регулиране на холестерола са два вида:

  • естествено регулиране – чрез корекции в начина на хранене и живот. Тук влизат определена диета или по-точно – начин на хранене, което перманентно да ограничава постъпването на холестерол отвън, спиране на вредните привички като пушенето и възприемане на едно здравословно ниво на физическа активност;
  • регулиране с помощни средства – чрез приемането на природни и синтетични препарати, които влияят върху количеството холестерол, съдържащ се в кръвта. Тук попадат нар. средства, добавките и медикаментите. Медикаментите пък са няколко групи. Тях ще разгледаме по-долу.
Ако въпросът е в кой случай какво средство от изброените се прилага, то отговорът не е еднозначен. Принципът на лечение е постъпателен. Започва се с естествените регулатори и когато те не дават необходимия резултат, се минава към средства като билки, добавки и накрая медикаменти.

Самите медикаменти също се степенуват според тежестта на състоянието. За едни пациенти е показана монотерапия, но при други се налага комбиниране на препарати, за да се постигне необходимия ефект, без да се превишават безопасните дози на лекарствата.

Какъвто и да е случаят, се започва с диета. Тя се прилага профилактично, но не се отменя, ако е необходима

медикаментозна терапия. Когато даден човек има нужда от корекция на холестероловите си нива, той винаги, до края на живота си, има нужда да внимава как се храни и да дава приоритет на подходящите за него храни.

Същото важи за всички определени като „естествени“ мерки.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Природните средства също са подходящи за комбиниране с другите мерки. Така се оформя един набор от регулатори, който се съчетават, докато се постигне безопасно ниво на холестерола.

Начинът на лечение винаги и задължително се определя от лекар, който взема предвид всички обстоятелства и конкретните показатели при пациента.

Как да се справим с високия холестерол (ВХ)?

Начини за бързо сваляне

холестерол, висок холестерол, лекарства, билки, храни, норма, мерене, стойности, сваляне,
Ето какво се натрупва в съдовете заради излишъка на холестерол

„Бързата помощ“ при тежки случаи очевидно опира до медикаментозното лечение. Единствено синтетичните препарати, които директно влияят на регулативните механизми в тялото, са в състояние да предизвикат достатъчно бърз отговор. Диетата е необходима и тя се предприема веднага, но като единствено средство тя няма капацитет да доведе до незабавни резултати. Същото важи и за билките. Те са ефективни, но при продължително приложение от порядъка на 2, 3 и повече месеци. На тях се залага като помощно средство или при леки случаи, когато е налично необходимото време.

Как трайно да се отървем

висок холестерол стойности сваляне меренеХолестеролът се намира в клетките на всички живи организми. 80% от това вещество се изработва от тялото – то е нужно за неговото функциониране. Холестеролът участва в синтеза на витамин D, на женските и мъжките хормони, изпълнява важна роля в дейността на главния мозък, черн.дроб и мускулите, на имунитета, дори помага в защитата от рака. Другите 20% попадат в организма посредством храната.

Решение как трайно да се стабилизира нивото на холестерола най-правилно и обосновано се взема на базата на изследване на индивидуалния липиден профил. Този профил се извежда чрез комплект от анализи, провеждащи се едновременно. Липидният профил показва състоянието на съдовете и опасността от поява на сърдечни патологии.

Липидният профил се изгражда на базата на информация за общия холестерол и поотделно за количеството на липопротеините с различни плътности, както и на триглицеридите.

висок холестерол стойности сваляне мерене
Висок холестерол? Какво да правим, откъде да започнем?

Видовете липопротеини на народен език ги делим на добри и лоши, защото едните са важни за функциониране на тялото, а вторите провокират атеросклероза и изменения на сърд.-съдовата с-ма.

По-общ поглед върху начините за въздействие върху холестерола като цяло ще придобиете от публикацията ТУК: Стойности и норма на холестерол. Общ преглед на методите за лечение. 

Регулиране на холестерола

висок холестерол стойности сваляне мерене
Антихолестероловата диета е отправна точка и база за който и да е начин на лечение

Всички известни способи за регулиране на количеството на намиращия се в кръвта холестерол  се свеждат до следното:

  • правилно хранене, за да не се въвеждат излишни количества отвън;
  • правилен начин на живот без вредящи привички и с достатъчна физическа активност;
  • използване на ресурса на природата, което наричаме нар.средства;
  • използване на ресурса на медицината, тоест лекарствени препарати.

Ще ги разгледаме поотделно.

Диета и хранене при ВХ

висок холестерол стойности сваляне мерене
Трите стълба на контролирания в норма холестерол

Холестеролът е едно от „страшилищата“ на днешното време. Сякаш всеки знае за него, но парадоксът е, че същността му не се разбира. За мнозина «холестерол» е синоним на «мазнини». И когато научат, че имат ВХ, мнозина тръгват да изключват от менюто си всички мазнини, лишавайки тялото си не само от вредните, но и от полезните и дори жизненоважни разновидности.

Темата за храненето при ВХ има две страни:

  • как да подбираме храните си, за да се снижи ВХ;
  • как да подбираме храните си, за да не се повишава нивото на холестерола.

Тук говорим за две напълно различни по същността си схеми, макар привидно да си приличат. Но е необходимо да ги различаваме. В първия случай се имат предвид храните, които имат ресурс да влияят върху количеството на холестерола – природни регулатори, а в другия случай се говори за основите на правилното хранене при онези, които притежават ВХ.

Някои интересни аспекти на храненето ще прочетете ТУК: Хранене с малко въглехидрати и много мазнини – един различен поглед върху холестерола 

Общи правила на храненето

висок холестерол стойности сваляне меренеСъществуват ясни норми за нивото на холестерола. За здравите хора границата е 5.2 ммол/л, за диабетиците и сърдечно-болните – 4.5 ммол/л. Отклоненията от тези показатели са вече доста задълбочен проблем, който не се „оправя“ само с един подход.

Лечебното хранене е изходната точка и постоянно съпътстваща мярка, дори да се ползват и други способи, примерно силни лекарства. То не е строга диета с определено меню (макар да са разработени такива за улеснение на пациентите). Лечебното хранене дава определени правила за подбор на продуктите и тяхното приготвяне. Като целта е двуяка – да се намали вредящия холестерол, но в същото време да се поддържа на ниво необходимият холестерол. Това не става с просто изключване на всички мазнини. Ето основните опорни точки:

  • замяна на мазнините, добити от животни, с такива, добити от растения;
  • въвеждане на значителни дози растителна целулоза. Суровите храни присъстват ежедневно в менюто и са съществена част от него;
  • въвеждане на храните, които понижават вредящия холестерол.

Ако са ви открили ВХ, главното е да не изпадате в паника и да не се отказвате моментално от всички мазнини. Обратно, част от тях за незаменими и буквално задължителни. В групата влизат растителни масла, мазна риба, приоритетно морска, и ядки.

Растителните масла не съдържат въобще холестерол, а най-голяма полза има от тях, ако се ползват без топлинна обработка.

Рибата присъства през няколко дни. Тя дава незаменимите „омеги“, а е полезно да се подкрепи и с рибено масло на капсули. Омега-3 регулира холестерола в кръвта и успешно я разрежда.

Тайната на ядките е в мононенаситените мастн. к-ни. Няколко грама ядки на ден са просто необходими.

От горепосочените три главни принципа на храненето произхождат и останалите указания. Така например млечните продукти са нискомаслени, за да се ограничава приемът на животински мазнини. Зърнените храни и кашите се въвеждат, защото противодействат на нископлътностните липопротеини.

В най-големи подробности разглеждаме храненето при ВХ в отделна статия. В нея даваме точен списък на разрешените и забранените хран. продукти, таблици и конретни примерни менюта. Изброени са и храните, които директно действат върху холестерола.

Всичко това и много повече ще прочетете ТУК:

https://www.lekar.bg/2017/03/08/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB-%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5/

Лекарства при ВХ

В 21-то столетие милиони страдат от ВХ, който изисква пожизнено лечение и контрол. Лекарствените препарати влияят върху биохимичните процеси, съпровождащи синтеза и преобразуването на холестерола в организма.

Основни показания за прилагането на медикаменти са:

  • повишено ниво на холестерола и други нарушения на обмена на мазнини;
  • за профилактика на инфаркт и други усложнения на сърд.-съдовите заболявания.

Преминаването към лекарствена терапия е нелек избор, както и подбирането на конкретен медикамент. Всички разработени препарати предизвикват тежки нежелани реакции, някои от които създаващи траен дискомфорт.

висок холестерол стойности сваляне мерене
Решението се базира на прецизни изследвания на кръвта по множество показатели

Най-чести странични реакции са гадене, нарушена работа на чернодробните клетки, болки в мускулите.

Медикаментите не са опция за доста групи хора. Противопоказания за използването им има при тежки чернодробни заболявания, бъбречни патологии, бременност и лактация, детска възраст.

Особености на медикаментозното лечение: при нарушения в обмяната на холестерола се назначава диета, физическа активност и отказ от цигарите. Ако тези мерки не са ефективни, не преминава към лекарствените препарати. Те влияят на биохимичните процеси, случващи се при изработването на холестерола и неговото преобразуване в тялото.

Способността на дадени лекарства значително да снижат честотата на сърд.-съдовите усложнения и да намалят смъртността на пациенти с атеросклероза е доказана в неизброимо количество големи международни изследвания.

Внимание! Лекарствата против ВХ обичайно се прилагат продължително. Те се изписват от лекар и понасянето им се контролира от лекар. При възникване на тежки реакции лекуващото лице решава с какво да замени наименованието, което не е понесло добре на пациента.

Повечето лекарства против ВХ са измислени да се поемат еднократно и то вечер, защото холестеролът се изработва през нощта. Периодично се правят анализи с цел да се оцени ефективността на терапията.

При поява на болезненост в мускулите, спазми и слабост, е потребно спешно да се съобщи на лекар.

Самотерапията е с висока степен на опасност за живота.

Следващото описание на видовете препарати, ползвани при ВХ, тяхното действие, странични ефекти, дози и други подробности е предназначено не са лекуване, а за информация.

Всички препарати против ВХ на едно място ТУК:

https://www.lekar.bg/2017/03/14/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB/

Билки при висок холестерол

По какво се отличават нар.средства от химическите?

висок холестерол стойности сваляне мерене
Лечебните растения действат бавно, но безотказно

Природните – растителни, средства рядко съумяват да се задействат бързо. За бърза помощ са по-подходящи медикаментите, защото те предизвикват първите реакции за часове, а значими резултати – в рамките на дни. Те са специално разработени за скоростно отстраняване на проблема.

Проблемът произхожда от там, че химическите препарати потискат функцията на ензима, който регулира изработването на холестерола, или влияят върху други звена от биохимичните процеси. Но те не повлияват истинската причина, която е довела до чернодробното разстройство. При спиране на медикаментозното лечение холестеролът отново тръгва нагоре и само за няколко месеца ефектът от терапията се минимализира или напълно изчезва. Затова е от съществено значение да се възстанови нормалната естествена регулация на синтезирането на холестерола и по този път да се установи контрол върху количеството му в кръвта.

Рецептите на нар.лечители против ВХ работят в пъти по-бавно от медикаментите. Затова ако състоянието на съдовете е силно влошено, ако съществува опасност от инсулт или инфаркт, лекарите не искат да рискуват с природни средства и директно минават към химическите. Но това никак не намалява значението на естествените регулатори. Те са чудесна подкрепяща терапия, заедно с лекарствата. Незаменими са, когато пациентът по своя специфична причина е неспособен  да ползва химически препарати. И са идеалното средство за профилактика на вписващите се в групите на риска.

Видове нар.лекове
  • билки и билкови сборове;
  • прополис;
  • ленено масло и семена;
  • сокотерапия;
  • плодове и зеленчуци със снижаващ холестерола ефект;
  • витамини и минерали.

Най-известните билки против ВХ са липа, глухарче, люцерна, син полемониум, кализия, женско биле, червена детелина и други. Нар.лечители приготвят и отвари от една определена билка, така и терапевтични сборове. При патологии като ВХ прилагането на многокомпонентни билкови отвари е напълно логично. Не случайно едно от най-сериозните средства за регулиране на ВХ е известният лечебен сбор Демир бозан.

Демир бозан
висок холестерол стойности сваляне мерене
Добре е всички мерки срещу ВХ да се контролират чрез лабораторни анализи

Чаят е базиран върху няколко традиционни за страната ни билки. Те са в употреба от незнайни времена, но не и комбинацията в конкретното съотношение. Спирея, глог, хвощ, кот. стъпка, великденче и царевич. коса са дозирани с цел всеобхватно оздравително действие върху тялото. Но Демир бозан действа и върху редица конкретни патологични изменения, сред които е и излишъкът от вредящ холестерол.

Как работи? Билките в съчетанието пречистват кръвта, очистват черн.дроб, регулират метаболизма и способстват за извеждането на холестерола. Сборът дава енергия, така че пациентите стават по-жизнени и устойчиви, вдигат самочувствието си и придобиват усещане за здраве.

Множество пациенти регистрират с лабораторни анализи ефективността от такова лечение. Особеното при него е, че изисква време за постигане на стабилни резултати. Като всички билкови средства, и Демир бозан е показан за минимум 2-месечна употреба.

Как точно съдействат билките в Демир бозан самостоятелно и в комплекс ще научите по-подробно ТУК: Демир бозан лекува висох холестерол за три месеца. 

Когато се запознаете отблизо с рецептите на нар.лечители, вероятно ще се изумите, че преимуществената част от тях са просто храни, които присъстват в нашата кухня – целина, фасул, чесън, лимони и други. Въпросът не е просто в консумацията на тези продукти. При цел да се свали ВХ, те се вземат като лекарство и затова имат и препоръчителни дози.

Конкретните видове природни средства и рецептите за тяхното приготвяне ще видите ТУК:

https://www.lekar.bg/2017/03/10/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB/

Диета, билки и медикаменти – това са трите стълба в лечението на ВХ. Но за да работят те ефективно, е нужно пациентът да има известни познания по темата. Защото от него зависи да засече навреме повишаващите се нива, да се контролира редовно, да бъде грамотен и да разпознава симптомите.

Какво означава да имаш ВХ

висок холестерол стойности сваляне мерене
Липопротеинът с ниска плътност се “лепи” по стените, за разлика от другия вид – този с висока плътност

Има няколко близки по значение термини, които със сигурност много от нас ползват като синоними. Но те не са. Говорим за холестерол в храната и в кръвната плазма. Говорим за липопротеини с ниска и висока плътност, също за лош и добър холестерол. Тогава кой от всичките е високият холестерол, който лекуваме?

Както посочихме по-горе, при съставяне на липиден профил на пациента се следят всички изброени компоненти. Но когато се казва, че даден човек има ВХ, то тогава се готови  единствено за лошия или този с ниска плътност. Именно нископлътностните липопротеини се отлагат по стените на каналите, транспортиращи кръвта. Те изграждат атеросклеротичните плаки и заплашват цялата съдова система при откъсване или формиране на тромби.

Какво реално е холестерол и за какво служи?

Холестеролът е липид (мазнина), който основно се образува в черн.дроб и има ключово значение за хармоничното функц. на цялостния организъм. Той присъства в повърхностния слой на всяка клетка от човешк. тяло и е натоварен с множество функции. Транспортира се в плазмата на кръвта при всички животни. Холестеролът е восъкоподобен стероид, главния стирол, който се синтезира от животните и само в малки количества се синтезира в растенията и гъбите.

Ще срещнете да го наричат и холестерол, и холестерин. Холестерин не е правилно наименование. Тъй като веществото е спирт, то по химичната номенклатура правилното му окончание е „ол“, тоест холестерол.

Какви са функциите на холестерола?

  • формира и поддържа клетъчната мембрана,препятства кристализацията на въглеводородите в мембраната;
  • има важно значение при определянето кои молекули могат да проникнат в клетката и коит не могат (проницаемост на клетъчната мембрана);
  • участва в производството на половите хормони (андрогени и естрогени);
  • необходим е за производството на хормони, секретиращи се от надбъбречната жлеза (кортизол, кортикостерон, алдостерон и др.);
  • служи като вспомагателно вещество в синтеза на жлъчката;
  • преобразува слънчевата светлина във витамин D;
  • важен е за обмяната на мастноразтворимите витамини, включително на видовете А, К, Е и D;
  • той изолира нервните влакна.

Видове холестерол

висок холестерол стойности сваляне мерене
Липопотеин с висока плътност – модел

Холестеролът се пренася в кръвта от специални молекули, които са означени с „липопротеини“. Липопротеинът на практика е съединение или комплекс, състоящ се от липид и белтък.

Съществуват липопротеини от три основни типа:

  • с ниска плътност – ще го срещнете съкратено изписан като ЛПНП или LDL, както и с определението „лоши“. Те пренасят холестерола от клетките на черн.дроб към другите клетки в тялото. Ако се пренася прекалено много – повече, отколкото клетките биха могли да използват, тогава нископлътностните липопротеини нарастват и създават риск от вреда. На високите нива на ЛПНП се дължи опасността от сърд.-съдови патологии.
  • При повечето хора в кръвта се съдържа приблизително 70% ЛПНП – този показател варира при различните хора.
  • с висока плътност – съкращават се с абревиатурата ЛПВП или HDL, определят се като „добри“. Те работят обратно на нископлътностните – предотвратяват сърд.-съдовите заболявания. И посоката им на пренасяне е обратната. ЛПВП пренасят холестерола от клетките в тялото към черн.дроб. Там те или се разграждат, или се извеждат от тялото.
  • триглицериди. Това са химични форми, в които повечето мазнини съществуват както в организма, така и в хранителните продукти. Те присъстват в плазмата на кръвта. Триглицеридите в комплекс с холестерола образуват плазмени липиди.

Триглицеридите попадат в плазмата или с мазнините от храните, или се синтезират в тялото от други източници на енергия като въгрехидратите. Калориите, които приемаме, но не използваме веднага, се превръщат в триглицериди и се депонират в мастн. клетки. Когато системата изисква енергия и не разполага  с храна, триглицеридите се „пускат“ от мастните клетки и влизат в ролята на енергиен източник. Този процес се контролира от хормоните.

Какво количество на холестерола е нормално?

Съдържанието му в кръвта на човека варира от 3,6 до 7,8 ммол/л. Националная служба по здравеопазване NHS на Великобритания казва, че вняка концентрация над 6 ммол/л е висока и значително повишава опасността да се получи атеросклероза. Препоръката на британците е поддържане на ниво на холестерола под 5 ммол/л.

По-долу публикуваме списът с допустимите нива на холестерол както повечето лекари ги класифицират в мг/дл и ммол/л.

ОценкаКоличество
Желателнопод 200 мг/дл
Горна границаот 201 до 239 мг/дл
Високо240 мг/дл и повече
Оптимално нивопод 5 ммол/л
Леко повишено нивомежду 5 и 6.5 ммол/л
Умерено високо нивоот 6.5 до 7.8 ммол/л
Извънредно високо нивонад 7.8 ммол/л

Опасности при ВХ

Високите стойности носят риск от развиване на следните заболявания:

  • атеросклероза – стесняване на просвета на артериите или пълното им запушване;
  • риск от коронарна артер. болест – повреждане на артериите, които транспортират кислород за подсигуряване на сърцето;
  • инфаркт — случва се, когато се блокира достъпът на кръв и кислород в областта на сърдечния мускул. Обичайно се провокира от съсирек в коронарн. артерия. Това води до гибел на сърдечния мускул.
  • стенокардия – болезненост и тревожен дискомфорт в гръдната зона, който се проявява, щом  мускулът на сърцето не приема нужното му количество кръв;
  • други сърд.-съдови заболявания – болести на сърцето и на кръвоносн. пътища;
  • инсулт и мини инсулти – възникват, когато съсирекът блокира артерии или вени, прекъсвайки потокът от кръв в областта на главния мозък. Става и при спукване на кръвоносни съдове. В резултат започват да умират мозъчни клетки;
  • високи холестерол и триглиц. повишават риска от коронарна артер. болест.

Симптоми на ВХ

висок холестерол стойности сваляне меренеСимптоми на излишък от холестерол не съществуват. Пациентът, нито пък лекарят не могат да определят изменението на пипане и на око. Симптоми се проявяват, едва щом се развие атеросклероза. Тогава са налице:

  • коронарни артерии на сърцето с намалена проходимост и като следствие – стенокардия;
  • болки в краката при движение – защото артериите, които кръвоснабдяват крайниците, са с намален просвет;
  • сгъстяване на кръвта и разрив на кръвоносни съдове – понякога това става причина за инсулти и исхемични атаки;
  • разрив на плаки – това води до коронарна тромбоза – тромб, образуващ се в една от артериите, която транспортира към сърцето. Ако това предизвика значителна увреда на сърдечния мускул, вероятността от сърдечна недостатъчност се повишава;
  • ксантоми – това са доброкачествени жълтеникави образувания, основно в зоната на очите. Понякога те са резулатат от разстройване на липидния обмен. Приоритетно се наблюдават при пациенти, наследили висока възприемчивост към холестерола (семейна или наследствена хиперхолестеролемия).

Причини за ВХ

Модел на живот

1. Хранене

висок холестерол стойности сваляне меренеВъпреки че някои хранителни продукти съдържат холестерол (например яйцата, бъбреците, някои морски дарове), те не влияят особено върху нивото на веществото в кръвта. Обаче наситените мазнини оказват. (Подробно за това може да прочетете в специалната ни статия за хранене и диета при ВХ ТУК: Диета и хранене при ВХ. Храни, таблици, меню.) 

Продукти с много наситени мазнини са червеното месо, колбасите, твърдите сирена, сланината, тестените изделия, тортите, сладкишите и сладкото (има още много).

2. Неподвижен начин на живот

Липсата на движение, прекарване на работния ден в седящо положение, придвижването на кола или автобус са фактори, които повишават риска от ВХ. Заседналият модел на живот се компенсира с туризъм, фитнес, гимнастика, спортуване, танци. Ако подобни мерки не присъстват, нископлътностните липопротеини тръгват нагоре, а полезните високоплътностни – обратно, надолу.

3. Излишно тегло

При наднормени кила или затлъстяване вероятността за отклонения в показателите на двата вида липопротеини е доста голяма отколкото при тези с нормални килограми.

4. Пушенето

висок холестерол стойности сваляне мерене
Пушенето не подлежи на дискусия – при висок холестерол то просто няма място

То директно влияе върху нивото на нископлътностните липопротеини

5. Алкохол

Перманентната употреба, съчетана с прекаляване в количеството, като правило води до високо ниво на нископлътностните и ниско ниво на високоплътностните липопротеини. Разликата с хората, които не употребяват спиртни напитки или го правят умерено, е видима и значима.

Излечими заболявания

Някои разстройства предизвикват вдигането на нископлътностните липопротеини в кръвта. Тези състояние обикновено се контролират и не следва да са допълнителен фактор на риска:

  • диабет;
  • високо артериално налягане;
  • повишено ниво на триглицеридите;
  • заболявания на бъбреците;
  • изменения на черн.дроб;
  • намалена ф-я на щитовидната жлеза.
Обективни фактори

Някои фактори на риска не подлежат на лечение или промяна. Това са:

1. Гените

Има два вида наследственост, която се отразява върху холестерола. В единия случай е влиянието на близки членове на семейството, които в миналото са прекарали ИБС или инсулт. Взаимовръзка се открива, когато цитираните патологии са получени при баща и брат във възрастта до 55 години или по линия на жените – до 65 години.

Дайте мнение и Вие тук!

В друг случай предразположеност към ВХ имат хора, чиито родители, братя или сестри също с страдат от ВХ или от повишено съдържание на липиди в кръвта.

2. Полът

При мъжете има по-висок риск за ВХ, отколкото при дамите.

3. Възраст

висок холестерол стойности сваляне меренеОпасността да се развие атеросклероза се повишава с възрастта.

4. Ранна менопауза

Жените, при които климаксът настъпва по-рано, в по-голяма степен са подложени на риск от ВХ.

5. Етническа принадлежност

висок холестерол стойности сваляне мерене
Предпазването от затлъстяване е от съществените мерки -още на ниво профилактика

Някои етнически групи в Азия (в Пакистан, Индия, Бангладеш, Шри-Ланка) имат повишено ниво (но за тях нормално) на холестерола, отколкото другите хора.

ВХ при отсъствието на съпътстващи симптоми приоритетно възниква при определени групи от населението, които влизат в следните категории:

  • пушачи;
  • хора, страдащи от затлъстяване;
  • хипотоници;
  • хора с патологии на сърцето;
  • мъже след 50 години и жени след 40 год.;
  • всички хора след 60 години.

Как се определя, че холестеролът е завишен?

Той се измерва с помощта на биохимичен анализ на кръвта. Категорично изискване е пациентът да не се храни поне 12 часа преди да даде кръв. Нахранването влияе върху резултатите и ги прави фалшиви.

Кръвта, взета от палеца, се проверява за ниво на ниско и високоплътностните липопротеини, а също и за количеството на триглицеридите. Единиците за измерване са милиграм на децилитър и милимол на литър.

Пациентите, при което са налични някои от гореизброените фактори на риска, следва периодично да проверяват нивото на своя холестерол.

Симптоми при ВХ

висок холестерол стойности сваляне мерене
Видовете холестерол се различават по състав и по размер

Симптоми, които да алармират директно за повишаване на холестерола, не съществуват. За съжаление – няма сигнална лампа и затова често изменението се засича в задълбочената фаза, когато се проявяват симптомите на патологичното изменение, причинило ВХ. Затова все се алармира, че единствената профилактика е периодичната проверка на състоянието на кръвта и съдържащите се в нея липиди.

Ако даден пациент не контролира кръвта си и никога не се изследва, има риска да научи за високия си холестерол, след като получи инсулт или инфаркт.

Говорейки за симптоми на ВХ, ние винаги имаме предвид симптомите на заболявания, с които той върви в съчетание – атеросклерозата и съпътстващите я изменения на съдовете, загубата на еластичност, намаляване на просвета, влошеното снабдяване на органите с кръв, както и патологиите – последствия върху органите и системите.

ВХ е вътрешно заболяване и не се открива при външен оглед. Но ето някои симптоми, които включват червената лампа:

  • стенокардия, сърдечни болки;
  • болки в краката при неголеми натоварвания и дори при умерено ходене;
  • специфични холестеролови отлагания под кожата (ксантоми и ксантелазми).

Нито един от изброените белези не говори директно за наличието на ВХ. Дори жълтеникавите образувания под кожата, причинени от отлагане на холестерол, при някои хора са генетична особеност и не са придружени от промяна в липидния обмен. И все пак белите и жълти точки и петна около очите са достатъчно основание да се направи изследване.

Още един доста характерен признак за високо съдържание на липопротеини е ранното побеляване на косите. Загубата на естествения цвят се причинява от атеросклеротични изменения в капилярите на космените луковици. Ако при млад човек се наблюдава подчертано посивяване на косата, ето още една съществена причина да се провери нивото на холестерола.

Усложнения от ВХ

ВХ повишава риска от други заболявания. Те са няколко на брой, като зависят от това кои артерии са засегнати, свити или напълно блокирани.

Усложненията са две посоки – нарушения на системата, транспортираща кръвта, и нарушения на органите, които остават недостатъчно подхранени поради недостиг на кръв. Ефект от първото е скок в артер. налягане, а друго заболяване, което се обвързва с описания патологичен процес, е диабетът.

Заболявания на коронарните артерии

Основната патология, която се асоциира с ВХ, е патологично изменение на коронарните артерии. Излишният холестерол се наслагва върху стените на съдовете и с времето плаките заемат все повече и повече място, стеснявайки просвета. В резултат се ограничава кръвоснабдяването на сърцето. Това води до болки в гърдите, стенокардии или сърдечни пристъпи при пълно блокиране на притока на кръв.

Инсулт

висок холестерол стойности сваляне меренеИнсултът се случва в резултат от влошено кръвоснабдяване на части от главния мозък. Принципът на увреждане е като описаният по-горе, но тук са поразени кръвон. пътища, които захранват  мозъка. Инсултът е следствие от лишаването от кислород, а следствието е отмиране на части от незахранения орган.

Болести на периферните съдове

ВХ поврежда и периферните съдове. По същия начин просветът на транспортните канали намалява и кръвта по-малко оросява крайниците. Обикновено страдат краката и стъпалата.

Диабет

Диабетът подпомага и влошава увредите по съдовете. Глюкозата, която е в по-високо количество в кръвта на диабетиците, се присъединява към липопротеините. Налице е градивен материал, чрез който атеросклеротичните плаки нарастват доста по-бързо.

Високо артериално налягане

висок холестерол стойности сваляне меренеТова е усложнение от стесняването на кръвоносните пътища, появяващо се автоматично. Атеросклеротичните плаки стесняват свободното за кръв място, а налягането в тръбната система се повишава. Ето защо ВХ, високото налягане, диабетът и сърд.-съдовите изменения са понятия, които честичко присъстват в едно и също изречение.

Измерване на холестерол

Има точно определени норми за съдържанието на холестерол и неговите разновидности в кръвта. При здравия човек нископлътностните липопротеини са на ниво 3,5 ммол/л. Вдигане или спад под посочената стойност са еднакво значими патологии и изискват корекция – чрез диета и/ или лекарства.

Посочената стойност не се прилага към пациенти, страдащи от определени заболяване или имат изменения във връзка с налични фактори на риска. За тях са валидни други стойности:

  • при налични патологии на сърцето е допустимо нивото на холестерола да бъде 2,1 ммол/л;
  • при здраво сърце, но наличие на повече от 2 рискови фактора, е допустимо нивото на холестерола да бъде 2,9 ммол/л.

Освен нивото на лошите, се отчита и нивото на добрите липопротеини. Важно е съотношението между тях. В норма високоплътностните трябва да са повече от нископлътностните. Но при 60% от мъжете и жените във възрастта от 40 до 60 години е обратното.

Отделно се отчитат индивидуалните особености на пациентите. Холестеролът при жените по норма е в повече, отколкото при пола на силните, което се обяснява с хормоналния фон.

С възрастта съдържанието в кръвта се променя, като това по естествен път се случва при жените над 55 години и при мъжете над 60 години. Такова „възрастово“ вдигане на холестерола също се взема за норма и спрямо него се отчитат патологиите.

Количеството на нископлътностните липопротеини варира спрямо посочените обстоятелства така:

  • при здрав човек под 50 години нормата е 0,9 ммол/л или 38 мг/дл;
  • при здрав човек над 50 години и/ или сърдечно болен нормата е 0,8 — 1,6 ммол/л или 45-65 мг/дл.
висок холестерол стойности сваляне мерене
Възрастта и физическото състояние са съществени фактори и се отразяват директно върху числото на холестерола

Количеството на общия холестерол варира спрямо посочените обстоятелства така:

  • при здрав мъж – 4,9 ммол/л;
  • при здрава жена – 0,2 – 0,4 ммол/л.

При възрастните дори незначително вдигане на нивото на общия холестерол следва да се смята за отклонение от нормата, особено след инфаркти и инсулти.

Както отбелязахме, повишените нива на нископлътностни липопротеини не дават никаква симптоматика. В редки случаи се появява болезненост в гърдите, която насочва към по-високо от нормалното общо ниво на липопротеините.

И накрая – още едно съждение в полза на редовните кръвни анализи. ВХ и последствията му подлежат на контрол и корекция до едно време. Когато се насложат прекалено удебелени атеросклеротични плаки, вече почти нищо не е способно да ги разбие. А от друга страна разбиването на плаките носи риск от смъртен изход. Откъснали се парчета понякога запушват кръвон. път и спират притока на кръв. Това е причината за ред летални изходи от това заболяване.

В следващите таблици даваме по-прецизни показатели за нивото на холестерола и неговите компоненти.
Общ холестеролНиска плътностВисока плътност
Нисък под 1,1 за мъже и под 1.5 за жени
Добър под 2.9Добър под 2.1 при здрави хора, под 0.9 при сърдечно болни, под 1.8 при предразположеност от сърд. патологииДобър 1,4 – 1,6 за мъже и 1.2 до 1.6 за жени
Нормален от 2.8 – 4.2Допустим 2,0 – 4,3
Повишен над 4,5Повишен над 4,6 – 5,8Повишен над 1.8
Много висок над 6,0
Норма на холестерола по пол
Възрастженимъже
от 20 до 25 г. от 1,9 до 2,7от 2,8 до 4,6
от 30 до 35 г.от 2,2 до 3,1от 3,0 до 5,2
от 35 до 40 г.от 3,0 до 4,3от 3,2 до 6,0
от 45 до 50 г.от 4,2 до 5,2от 3,4 до 6,4
от 50 до 55 г.от 4,3 до 6,1от 3,9 до 6,7
от 55 до 60 г.от 4,1 до 6,8от 4,1 до 7,4
от 60 до 65 г.от 4,4 до 7,6от 4,2 до 7,6

Кога трябва по-често да мерим холестерола?

Отговор: винаги при проява на рискови обстоятелства. В груби линии това е прехвърляне на 40 години при дамите и на 50 години при мъжете, пушене, злоупотреба с алкохол, сърдечни изменения, затлъстяване, проблеми с кръвното.

Профилактика

Помощни средства за контрол върху холестерола

Повечето хора и особено тази част от тях, чийто единствен фактор на риска е модела на живот (хранене, движение, вредности), поддържат нормално ниво на холестерола и триглицеридите с помощта на някои прости корекции. Те са действени методи за профилактика и за началните етапи на изменения. Донякъде съвпадат с рисковите фактори и им противодействат:

Модел на живот

висок холестерол стойности сваляне мерене
Здравословният начин на живот като лекарство
  • базиране на ежедневното меню върху суровата растителна храна и качествените продукти. Грубо казано, това значи по-скъпо и качествено изхранване за сметка на евтините, готовите и полуфабрикатните храни, които завинаги напускат дома на болния;
  • въвеждане на някаква форма на физическо натоварване в перманентен порядък;
  • нормално количество сън – 8 часа;
  • привеждане на телесната маса към нормата;
  • избягване на алкохол и пълно прекратяване на пушенето.

Много експерти твърдят, че хората с висок риск от сърдечни и съдови патологии няма да понижат ВХ само по пътя на здравословния живот. И е така, когато не са взети мерки отрано. Вместо да се  говори за лечение, темата следва да стане приоритетна още на ниво профилактика.

Холестерол и триглицериди

висок холестерол стойности сваляне мерене
Структура на липопротеин с ниска плътност, заснет по уникална рентгенографска технология

Триглицеридите са най-главният източник на енергия за клетките. Те са производни на глицерина. Постъпването на триглицериди в тялото на човека става заедно с храната. По-нататък те се продуцират в мастн. тъкан, след това в черн.дроб и в червата.

Количествата на триглицеридите на човека пряко зависят от възрастта. Анализ на кръвта и установяване на нивото на триглицеридите се ползва за диагностицирането на атеросклероза и ред други патологии.

До неотдавна се е смятало, че ако триглицеридите се колебаят от 1,7 до 2,26 ммол/л, то няма риск от ранни сърд.-съдови забол. Но последни проучвания в медицинския център в Мериленд, САЩ, показват, че при 1,13 ммол/л триглиц. в кръвта възниква риск от атеросклероза на съдовете и инфаркт.

При оценка на ситуацията следва да се отчита важен показател – съотношението между видовете  холестероли. И ето тук е свързаността между холестерола и триглицеридите – те се разглеждат в цялост. Определянето на количеството на всеки компонент е важно за изграждане на обща картина.

Вече разбрахме, че при холестеролите лошият трябва да е малко, а добрият – много. Ако това основно правило е спазено, третият компонент – триглицеридите, има по-ограничено влияние. Дори ниво от около 2,26 ммол/л риск не носи голям риск от опасни сърдечни патологии.

Обаче обратното – хора над 50 години с неправилен баланс на холестеролите и ниво на триглицеридите над 2,3 ммол/л са подложени на четирикратно по-висока опасност от инфаркт.

Лошото е, че добрият холестерол почти винаги влече след себе си повишаване на съдържанието на триглицеридите. Тогава как да защитим здравето си?

Норма на триглицеридите

Нормата на триглицеридите варира значително взависимост от възрастта.

Ниво на триглицеридите в ммол/л
ВъзрастМъжеЖени
До 100,34 — 1,130,40 — 1,24
10 — 150,36 — 1,410,42 — 1,48
15 — 200,45 — 1,810,40 — 1,53
20 — 250,50 — 2,270,41 — 1,48
25 — 300,52 — 2,810,42 — 1,63
30 — 350,56 — 3,010,44 — 1,70
35 — 400,61 — 3,620,45 — 1,99
40 — 450,62 — 3,610,51 — 2,16
45 — 500,65 — 3,700,52 — 2,42
50 — 550,65 — 3,610,59 — 2,63
55 — 600,65 — 3,230,62 — 2,96
60 — 650,65 — 3,290,63 — 2,70
65 — 700,62 — 2,940,68 — 2,71

Високи триглицериди

висок холестерол стойности сваляне мерене
Структура на липопротеин

Ако триглицеридите са по-нисоки от нормата, се отваря възможност за заболявания като: хипертония, инфаркт, исхемия, атеросклероза, хрон. бъбр. недостатъчност, цироза, тромбоза на мозъчн. съдове, вирусен хепатит, затлъстяване, подагра, таласемия, синдром на Даун, нарушена толер. към глюкозата, хиперкалцемия, невротична анорексия, диабет, хипотиреоза, остър и хроничен панкреатит, алкохолизъм.

Триглицеридите се покачват и заради приема на перорални противозачатъчни, различни препарати с полови хормони, а също и при бременност.

По-подробно по темата прочетете в тази отделна статия: Какво е отношението между ВХ и  триглицеридите. 

Ниски триглицериди

Понижени триглицериди се наблюдават при такива състояния като хронични патологии на белите дробове, мозъчен инфаркт, хипертиреоза, поражения на тъканите на бъбреците, миастения, недостатъчно хранене, травми, изгаряния, а също при приема на витамин С.

Диета

Продукти, които свалят нивото на триглицеридите

висок холестерол стойности сваляне меренеПреразглеждайки хранителните си навици, можем по естествен и несложен път да се избавим от излишъка на триглицериди. Ще ни помогнат морските дарове и рибата. Като чудесна доза се сочи ежедневното хапване на 210 г сьомга или друг вид, но да е мазна. Само за няколко месеца нивото на високите триглицериди се снижава наполовина. Морските дарове успяват да сторят това на 61% (по изследване на учени от Вашингтонския университет). Условието е те да се приемат през няколко дни. По-слабо ефективни са стридите – те свалят с 51%, а раците – с 23%.

Ако не обичате морски дарове или имате алергия към тях, не се отчайвайте. Ще ги замените с  обикновения чесън, както и с бобови. По различни данни те успяват да свалят нивото със стойности от порядъка на 13-25%.

Но най-разумното решение е да се изключат продуктите, които вдигат нивото на триглицеридите. А те са:

  • рафинираната захар;
  • тестените изделия, торти и сладкиши;
  • сланина, сардели, колбаси, бекон, свински гърди;
  • разтворими сокове и сладки газирани напитки;
  • алкохол.

Триглицеридите се свалят и с лекарства. Те са някои от разновидностите, които се включват и при ВХ: статини, фибрати, никотинова к-на, омега-3, растителни ср-ва.

За ролята на билките и диетата подробно прочетете в тази специална статия: Билки и диета – терапия за високи нива на триглицеридите.

Профилактика срещу повишаване

Не се изненадвайте – и при триглицеридите решението е същото: оптимален хранителен модел.

Той се базира на следните правила:

  • ограничаване на сладкото и тестеното. Замяна на сладкишите с плодове и леки йогурти;
  • ограничаване на алкохола и най-много – бирата и виното;
  • увеличаване на приема на мазна риба и морски дарове – поне 2 пъти в седмицата;
  • увеличаване на целулозата чрез повече зеленчуци и изделия от грубо брашно;
  • увеличаване на бобовите и растителните мазнини;
  • замяна на захарта с плодове, богати на фруктоза – грозде, праскови, диня, банани,  и по-киселите зелени ябълки, ягоди, черни боровинки и други. На ден стигат 50-100 г плодова захар;
  • намаляване до минимум на готовите месни продукти;
  • намаляване до минимум на готовата храна. Гответе си сами;
  • намаляване до минимум на пърженото. Варете и гответе на пара и на фурна;
  • яжте много салати с качествен зехтин.

И накрая вижте едно любопитно видео, озаглавено Холестеролът – “Неудобната Истина”.

 

Първоначално публикувано на:21.03.2017 @ 8:37

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Кога се пие Ресвератрол?

Мнения: Най-добрият Ресвератрол. Кога се пие? Противопоказания

Кой е най-добрият Ресвератрол? Мнения от БГ Мама и кога се пие? Противопоказания, ползи и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *