билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Основните билки и добавки при висок холестерол, а също и соколечение и народни бабини рецепти за домашно лечение и сваляне на холестерола.

Билки при висок холестерол. Добавки, лекове, сокове и др. средства

♠ Химия или природа ♠ Билки за монотерапия при висок холестерол ♠ Билкови сборове ♠ Други моносредства ♠ Лечебен квас ♠ Чесън с лимон ♠ Целулоза ♠ Сокотерапия ♠ Добавки

Стабилното нормално ниво на холестерола се постига чрез въздействие върху причините за повишаването на стойностите.

Избягването на мазната храна не е главното. Холестеролът се изработва не в сланината, нито в маслото. Вредната му разновидност се отделя в кръвта от лошо работещия ви черен дроб.
Тук ще узнаете как се подобрява съотношението между двата вида холестерол, които наричаме лош и добър, по естествен път – със средствата на нар.лечители и полезните хранителни продукти. Още по темата ТУК: Подробно за правилните диета и хранене при висок холестерол!

Лекарства или билки?

Естествено лекарствата работят по-бързо. В първите месеци след началото на приема им човек вижда положителни резултати, а още няма странични ефекти. Но според някои автори статините не влияят на истинската причина за атеросклерозата – нарушенията в работата на черн.дроб.
Затова когато се спрат лекарствата, още в първите две седмици ще видите как холестеролът ще подскочи обратно до небето. Обаче ако ги пиете няколко години, то холестеролът ще се държи в норма, но клетките на миокарда ще загубят енергията си и вместо атеросклероза ще получите сърдечна недостатъчност.

Защото холестеролът изиграва съществена роля за енергизиране на клетките и той не е в силата си ей така да се намали. Трябва да се възстанови балансът на липидите от различна плътност и нивото на триглицеридите. Звучи уж лесно, но всъщност целта е да се постигне правилна саморегулация на образуването на холестерола в черн.дроб.

Натуралните средства влияят на организма не така бързо като химическите, но по-дълбоко. Затова ако пациентът вече е на прага на инфаркта или инсулта, то е неизбежно да се почне с медикаменти, но по-късно ще изпъкне по-доброто средство – естественият път на сваляне на липидите.

Още ТУК: БГ-билка по темата за билковите лекове при висок холестерол!

Под „естествен път“ не се разбира една единствена формула, която работи безотказно. Природните средства подработват по разни начини целта – очистват черн.дроб, затормозяват изработването на ЛПНП (вредния тип), извеждат го с жлъчния сок, очистват червата, растителните влакна препречва обратното всмукване в кръвта. Омега-3 намаляват склонността към образуване на тромби и слепвания, а те от своя страна подобряват протичането на кръвта. Полиненаситените к-ни се явяват естествен разтворител на холестерола.

И така, разглеждаме природните средства и като алтернатива, и като допълнение към медикаментите. А как ще се прилагат, зависи от състоянието на съответния пациент.

Лекарствата на природата

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01Нар.лечители ползват както моно, така и комплексни средства. Трети компонент са храни, ползвани като лекарство, а не за вкус и засищане. Ще разгледаме и трите групи поотделно.

Монотерапии срещу ВХ

Терапия с липа

Лечението с липа е трикомпонентно. И трите части от него вървят в комплекс и се подпомагат едно друго. Липата може и самостоятелно, но комплексът довежда до желания ефект.

1) Липово брашно
“Демир

Вземаме сушена липа – само цветове или ги отделяме на ръка от стъблата и листенцата. Мелим ги в кафемелачка на прах. От това своеобразно „липово брашно“ хапваме по 1 малка лъжичка за чай в продължение на 1 месец. Следва 15-дневно прекъсване и повтаряне на курса. Ако ви е противно да ядете прахообразното вещество, помогнете си с малко вода.

2) Ябълкова компонента

Лечението с липа се комбинира с ябълков оцет и ябълки. От едното се набавя витамин С, а от другото – пектин. И двете вещества са полезни за съдовете.

3) Билков сбор за регулиране на работата на жлъчн.мехур и черн.дроб

Вземаме царевична коса, бял трън, вратига и жълт смил – в равни части. И четирите растения са силни средства за пречистване и терапия на посочените органи. Отварката от тях се приема по 15 дни с прекъсване от 7 дни. Общо – 2 месеца, колкото и липата. За това време се холестеролът влиза в норма и се наблюдава общо подобрение на пациента.

Терапия с прополис

за извеждане на „лошия“ холестерол

Спиртният екстракт от пчелния клей почиства кръвоносните съдове от холестерола. Приема се трикратно, известно време преди нахранване. Обикновено нар.лечители ползват 20 или 30% разтвор, но на нас ни трябва по-слаб – 4%. От него се отделят по 7 капки, разтварят се в малко водичка или мляко и така се изпиват. Курсът е 4 месеца.

Как се приготвя 4% спиртен екстракт
билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Ето необходимото за приготвяне на екстракт – прополис и спирт

Процентът показва колко грама прополис да се сложи на 100 мл спирт. Така за 20%-ов слагаме 20 г, за 30 %-ов – 30 г, а за 4 %-ов – 4 г. Прополисът се раздробява максимално, спиртът е медицински, 96 градуса. Събират се в шишенце и енергично се разбиват продължително време – примерно двайсетина минути. После се оставя да стои от 5 до 10 дни, като междувременно се разклаща. Останалите по-груби частици се премахват. Този разтвор има трайност от 3 години, ако не се излага на светлина и топлина.

Внимание! Много хора имат алергия към пчел. продукти. Тествайте преди употреба на малък участък кожа. Ако мястото не се зачерви, стартирайте терапията.

Терапия с люцерна

Използва се съдържанието на сапонини в люцерната, които противодействат на абсорбирането на холестерола от храната. За лечение се ползват семена, кълнове, по-рядко цялото растение.

8-седмично лечение със семе люцерна, прилагано „моно“ (без други препарати и диетични мерки), води до 17% по-нисък холестерол. Затова люцерната се ползва като съпътстваща мярка при ВХ и атеросклероза.
Нар.лечители обаче повече залагат на старото познато им средство – листата на люцерната. Те ползват свежа, току-що набрана растителна маса, от която изстискват сок. Дозата се мери в големи лъжици – по 3 пъти Х 2 бр, в продължение на месец. По този способ се поемат всички минерали и витамини в максимално пълна степен. Заедно с холестерола, сокът от люцерна повлиява артрит и повишена чупливост на коса, кости (остеопороза), нокти.

Целебното глухарче

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Корени от глухарче

Вземаме сухи корени от глухарче и ги мелим в кафемелачка. Необходимо е да стане на сух прах, подобен на брашно. По този начин билката действа по-ефикасно, извеждайки излишъкът от холестерола от тялото и почиствайки и други вредни в-ва. Терапията с глухарче е продължителна – половин година се хапва от брашното по десертна лъжица преди основн. нахранвания.

Глухарчето има многокомпонентно въздействие над човека. То премахва спазми по гладк. мускулатура и влиза в ролята на жлъчегонно средство, затова е чудесно при съпъстващи патологии на чер дроб и пътищата на жлъчката. При атеросклероза се ползва способността му да нормализира обмяната.

Глухарчето няма противопоказания и добре се комбинира с други терапии против ВХ.

Син полемониум

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Син полемониум

Растението подпомага по-бързото извеждане на мазнини от тялото. Лечението на ВХ се ползва от това негово качество, предписвайки редовно изпиване на настойка от корените. Съотношението е голяма щипка от сухи и наситнени корени на 0.3 л вода. Сваряването е на слабичък огън, но продължително – към половинката от часа. След охлаждането и оцеждането, настойката се прибира в стъкло. Ще се пие по малко – по 15 мл след нахранване (2 часа по-късно) и преди сън.

Синият полемониум успокоява и подобрява съня, което е приятно допълнение към функцията му да извежда вредностите от тялото. Курсът е сравнително кратък – не повече от 4 седмици.

Женско биле

Лечебен е коренът, който извежда лошия холестерол. За една доза ни са нужни 2 суп. л. – млян и залят с възвряла 0.5 л вода. Готви се на слабичко 10 минути. Количеството се дели на четири за деня и се приема след нахранване. Курсът е три седмици с едномесечно прекъсване. За два курса холестеролът се нормализира.

Ароматна кализия

Нейни съставки урегулират храносмилателната с-ма и участват в обмяната на холестерола. Стиролите й свалят стойностите на ВХ, прочистват съдовете и укрепват стените им. Изписва се при атеросклероза. За лечение се готви настойка от листата.

Взима се един лист, който е голям – около 20 см. Накълцва се и пуска в 1000 мл прокипяла вода. Не се обварява, а се увива с дебело одеяло и се оставя за денонощие. После се съхранява при около 20 градуса, без пряко слънце. Преди всяко нахранване се вземат по 15 мл – в течение на 3 месеца. След изтичане на срока проведете изследване. Нар.лечители гарантират, че дори холестерол с високи стойности за това време се нормализира. Едновременно с това се урегулира и кръвн.захар, разсейват се кисти на бъбреците, нормализира се чернодр. функция.

Червена детелина намалява ВХ

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Червена детелина

Взимат се 40 г от билката и се бутват в чаша преварена, но вече добре охладена вода.  Обработката е на водна баня – нагряват се 15 минути.
Както е гореща, течността се отделя. Гълтат се по 40 г преди яденето, курсът е 21 дни.

Билкови сборове срещу ВХ

Сбор №1: бял равнец – 30 г, по 15 г хвощ полски, цвят глог, листа боровинка и стрък имел бял. Първо се прави равномерна заготовка, после се отделят еднократните дози за варене – по една стиска от билките на 0.2 – 0.25 мл водичка. Сместа не се сварява, а се залива с активно кипящата вода и се пари не под половината от часа. Така получената доза е за целия ден – отпива се периодично по някоя и друга голяма глътка. Такова лечение е показано за 1-2 месеца, следвани задължително от 2-месечна почивка.

Сбор №2: По 20 г бял равнец и жълт кантар. се смесват. С тяхна помощ се прави настойка по описаният по-горе начин. Приемането обаче е различно – триразово по 100 мл, в течение на месец.

Сбор №3: 6 части дяв. уста, жълт кантар., полски хвощ, лист подбел; 4 части семе копър и 1 част сух плод от ягода горска. Билковото съчетание се залива с активно вряща вода и се пари четвърт час или малко повече. Дозата е 3 пъти Х 1/3 чаша, чието вземане е преди основн. нахранвания през деня. Курсът е месец с 10-дневна пауза и следващо повторение. Накрая си направете изследване.

Препоръка: този сбор е добър за сваляне на ВХ, но индивидуално се коригира според състоянието на пациента. Например хората с активна работа, която изисква концентрация, следва да намалят или въобще да премахнат дяволската уста. Тя занижава вниманието и понякога провокира сънливост. Жълт. кантарион се спестява при хипертониците, защото той вдига кръвното.

Сбор №4: Демир бозан

Комбинацията съдържа билките спирея, глог, полски хвощ, котешка стъпка, великденче и царев. коса. Те са така съчетани и дозирани, че имат цялостно оздравяващо въздействие върху тялото. Отделно взаимодействието им провокира лечебни процеси за редица патологии. По отношение на ВХ работата е комплексна, като започва от пречистване на кръвта и на черн.дроб до оптимизиране на метаболизма.

Дайте мнение и Вие тук!

Без специално да се предписва за сваляне на холестерола, Демир бозан има точно такава ефикасност. Затова свидетелстват десетки потребители, споделили опит на страницата на билковия сбор. Пациентите споделят за повишена жизненост и енергичност, за цялостно подобрение, но и за действително снижен холестерол, регистриран с лабораторен анализ. Обичайният срок, за който постигат това потребителите, е три месеца. Като някои от тях сочат, че Демир бозан е подействал на принципа на монотерапията, без да вземат други средства и особено медикаменти. Разбира се, диетата винаги е без алтернатива.билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435

Не е без значение, че някои от растенията в състава се ползват и самостоятелно при ВХ. Така например затова помага чая от царевична коса. Спиреята пък премахва пъпки и акне, провокирани от повишените стойности на холестерола.

Демир бозан се готви като чай, то й е във филтърни пакетчета и е удобен за прилагане. Обичайната му доза е триразова.

По подробно ТУК: Природно лечение на висок холестерол и триглицериди с билки. Лекарства.

Сбор №5: тинктура от плодове и пъпки (още неразтворени) на японска акация (софора) и бял имел много ефективно очиства съдовете от холестерол. Акацията е ефективен оздравител на стените на кръвон.съдове и специално се изписва при атеросклероза.

Смелете 100 г плод софора и стрък хмел, залейте с литър водка и дръжте три седмици в хладен шкаф, без светлина. След прецеждането тинктурата се дозира с кафена лъжичка – триразово, разтворена във водичка. Тя подобрява мозъчното кръвообращение, лекува хипертония и други съдови патологии, понижава чупливостта на капилярите, особено в главния мозък. Освен това тази комбинация почиства малки и големи съдове и предпазва от смаляване на просвета им. Хмелът убира неорганичните отлагания – соли на тежки метали, радионуклиди, шлаки, а софората – органичните (холестерола).

Сбор №6: 3 части плод арония, по 2 части от следните съставки: плод глог, кора зърнастец, ламинария, цвят лайка, лист черв. боровинка, царев. коса, биденс и дяволска уста. Всички билки са сухи, добре наронени или смелени. Сборът се бърка до еднородност. Приготвянето е малко по-особено – на водна баня, за което стигат десетина минутки, но после се пари още час.
Лечебната доза от настойката е 100 мл и се гълта след нахранване.

Сбор №7: най-силната рецепта! Ако всичко друго, което сте опитали, не работи, преминете към следната формула:

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Дяволска уста

6 части дявол. уста, 4 същите по обем части семе от копър, по 2 части хвощ, подбел и жълт кантар., 1 част горска ягодка – плод. Билките са сухи и смлени, объркват се. За всяка еднократна доза се отделят по 20-25 г от сместа, които се влагат в чаша много силно вряща водица. Не се обваряват, а се запарват 45 минути. От настойката се гълтат по 70-80 грама преди основн. нахранвания. Курсът е 60 дни, с почивка от още толкова и с още едно повторение.

Монодобавки в помощ при ВХ

Семена и масло от лена

Постоянното включване в менюто на семената понижава нивото на ВХ. Медиците препоръчват те да се мелят за по-добро усвояване и да се приемат с лъжица или смесени с храни. От лена има и други ефекти като регулиране на кръвното, успокояване на сърцето, подобряване на функционалността на храносмилателната с-ма. Описаното се развива постепенно и се изисква по-дълго приложение на семената.

Внимание! Съдържащата се в лена омега-3 скорострелно се окислява и се преобразува във вреден канцероген. Затова мелете семена и употребявайте веднага, без съхранение.
Лененото масло се състои на 60% от омега-3. Приемайте по 1-3 лъжици всяко утро, на гладно. Следете то да не е горчиво. Ако започне да горчи, изхвърлете и купете ново.

Целината почиства съдовете
билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Стъбла от целина

Стълбата на целината се нарязват в произволно количество и се бланшират за минута. Оцеждат се и с подправят със сусам, малко зехтин, миниатюрно количество сол. Получава се прекрасно и засищащо блюдо, подходящо за междинни закуски или гарнитура. Условието това да действа като лекарство е да се хапва възможно по-често. Противопоказано при ниско кръвно.

Фасулът сваля холестерола

От вечерта се накисва по желание, но не по-малка дозичка от 1/ 2 чаша фасул, а сутринта се сварява с мъничко сода (за да се избегне газообразуването). Това количество се хапва на два пъти. „Фасуленият“ курс е три седмици, през които на ден се взема не под 100 г. За това време холестеролът ще падне с 10%.

Патладжан, офика и морковен сок

Това е интересна трикомпонентна терапия, приложима при незначителни отклонения на стойностите на холестерола. Патладжаните се готвят. Странно е, но по-полезният способ е приемането им без топлинна обработка – на салата, само леко бланширани или подържани в подсолена вода, за да се махне горчивия сок.
Едновременно с това се хапват по 5 плодчета от офика – четириразово в деня, а утрините започват с морковен сок. Курсът е 4 дни, почивката – 10 дни и следват още две повторения на лечебната схема. Процедурата се препоръчва в началото на зимата.

Лечебен квас по Болотов

Това е система за лечение чрез ферментирали напитки от лечебни растения. Основната рецепта е със змийско мляко и с нея се лекуват ред патологични отклонения. Но що се отнася до холестерола, правилното растение е боянка. Особеното при лечебния квас е приготвянето му. Във видеото по-долу ще видите принципа, макар че е заснета рецептата със змийско мляко.

Накратко: 50 г изсушена билка с завива в марля и се потапя в 3 л вода заедно с чаша захар и лъжичка сметана. Ежедневно се разбърква, стои на топло и се чакат 15 дни да ферментира. Този квас се хапва преди нахранване, трикратно като всяко лекарство.

Периодично 3-литровият обем се допълва с разтвор на захар – чаена лъжица на 100 мл вода. Курсът е трийсетина дни. Заедно с това се предпочита хранене със семена, ядки, каши, зеленчуци.

Чесън с лимон
билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Тази комбинация е определено лечебна

Свеж лим.сок от 1 кг се омесва със смлян на каша чесън – 200 г. Кашата престоява три дни на защитено от слънце място. После се взема по супена лъжица, размива се във водичка и се изпива – това е за деня. Курсът е докато свърши приготвеното количество.

Рецептата е народна и все пак научно обоснована. Мощната доза витамин С и фитонцидите от чесъна ефикасно неутрализират вредния холестерол и го изкарват от организма.

Ядки и семена

Те са с високо съдърж. на мазнини, но в основата си – мононенаситени, тоест полезни. Препоръката е 5 пъти в седмицата да се поямат по 30 г ядки с лечебна цел. Препоръчвани видове: лешници и орехи, бадеми, кедрови ядки, браз. орех, кашу, семената на сусама, лена и слънчогледа. Колко е 30 г: 7 ореха, 20 бадема, 18 кашу, 8 бразилски ореха или 47 фъстъка (по според някои източници само орехите и бадемите са подходящи при ВХ).

Целулоза
билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Неразтворимите фибри са от съществено значение за регулирането на много процеси

За изкарване на излишния холестерол се прави и терапия с целулоза – по 25 – 25 г на мен. Тя се съдържа в по-грубата растителна храна – трици, пълнозърнести, семена, бобови, зеленолистни и други. Триците се приемат на гладно. Гълтането се подпомага с вода.

Ечемикът е много богат на фибри и има потенциал за сваляне на холестерола. Същото се твърди и за овеса, а в най-голяма степен – за оризовите трици. При изследвания за сваляне на липопр. от ниска плътност е засечено, че тези култури имат силата за свалят съдържанието с 25 до 40 %, но при постоянно продължително приемане.

Сокотерапия

Тя се препоръчва за периодично провеждане – примерно веднъж в месеца за няколко дни. По този начин не само се снижава ВХ, но и се профилактира повишение впоследствие.
От фруктовите сокове за предпочитане са портокаловият, ананасовият и грейпфрутът, особено с малко лимонче. Но на първо място е ябълковият заради пектина в него.

Сред овощните за предпочитане са цвекло и моркови. Те са силнодействащи. Но ако черн.дроб не работи идеално, започнете с глътка-две и постепенно увеличавайте.
Сокчетата се пийват сутрин, веднага след изцеждането им. Единият способ е „безразборно“ – просто да се пийват полезни сокове, но може да се приложи и лечебна схема.

Петдневна схема на сокотерапия
ДенСхема на соковете
Първи ден30 мл сок от корен целина + 60 мл морковен сок
Втори ден60 мл морковен сок + 45 мл краставичен сок + 45 мл изстискан от цвекло
Трети ден60 мл морковен сок + 45 мл изстискана целина + 45 мл ябълково сокче
Четвърти ден60 мл морковен сок + 30 мл зелев сок: пресен
Пети ден30 мл портокалов сок
Особености на сокотерапията по схема:
  • за предпочитане е сокчетата да се приемат отделно, с пауза от 20 минути между тях;
  • сокът от цвекло единствен не се изпива незабавно след изцеждане, а се държи в хладилник 2 часа;
  • при лечебна схема се правят сокове само от посочените зеленчуци, а от плодовете единствени представители портокал и ябълка;
  • посочените дози са за човек на средна възраст, но се редуцират от 2 лъжици за хора над 60 години и се увеличават до 1 чаша за младите организми;
  • противопоказание за сокотерапия: диабет от първия тип. При втория тип се прилага без сладките плодове.
Зелен чай
билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Зеленият чай е едно от най-вкусните лекарства при ВХ

Той работи комплексно по отношение на холестерола – повишава стойностите на добрия и намалява тези на лошия. Танините въобще подпомагат контролирането на нивата. Засечено е медицински, че народите, които пият повече зелен чай, имат по-малко проблеми с холестерола.

Добавки, които противостоят на ВХ

Ниацин

Той има много имена. Ще го срещнете като никотинова к-на, като витамин PP и т.н. Ниацинът снижава общото ниво на холестерола, но и липопроитените с ниска плътност. Известният в медицинските среди изследовател д-р Кенет Купър от Далас препоръчва да се почне с миниатюрни дози, до 100 мг на ден, а после постепенно да се увеличава количество, тъй че за около месец да се стигне до 1-2 г триразово всеки ден.

Крайното к-во е 3-6 г на ден. “Но помнете, че рязкото увеличение на потреблението на ниацин предизвиква силно почервеняване на кожата, чревно разстройство и понякога нарушава работата на черн.дроб“, предупреждава лекарят. Някои форми на ниацина не предизвикват почервеняване, но и нямат толкова силно влияние върху мазнините в кръвта.

Витамин С
билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
3D илюстрация на LDL протеин

Изследователят от Университета Тъфтс Пол Жак е открил, че витамин С вдига нивото на защитния липопротеин от висока плътност. Той е засякъл това действие при възрастни хора, които изследователят обследвал. В резултат Пол Жак препоръчва 1 г на ден, който да увеличи ЛПВП с 8 %. Богатата на пектин диета добавя също от този витамин, при което холестеролът пада още по-ниско.

Витамин Е

Едно съвместно изследване на френски и израелски учени показва, че 500 международни единици от този витамин в течение на 90 дни значително повишава нивото на ЛПВП.

Калций

Той укрепва костите, но помага и на сърцето. 1 г на ден в течението на 8 седм. снижава холестерола с 4,8 %. Според друг опит, 2 г на ден в течението на 12 месеца снижават холестерола с 25%.

Спирулина
билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435
Спирулината също не е за пренебрегване

Богатите на белтъчини морски водорасли, които повече се продават на прах и таблетки, намаляват стойностите на липопрот. с ниска плътност. Японски доброволци с висок холестерол са нормализирали нивата си с приемането на 7 таблетки по 200 мг спирулина след всяко едно свое хранене.

Активен въглен

Добре смляно, това вещество се съединява с молекулата на холестерола и благополучно я изкарва от организма. При специално изследване е засечено снижение на стойностите на липопрот. с ниска плътност с 41 % в резултат от ежедневно триразово приемане на 8 г активен въглен в продължение на 4 седмици.

Първоначално публикувано на:10.03.2017 @ 9:55

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Кога се пие Ресвератрол?

Мнения: Най-добрият Ресвератрол. Кога се пие? Противопоказания

Кой е най-добрият Ресвератрол? Мнения от БГ Мама и кога се пие? Противопоказания, ползи и …

2 Мнения

  1. Биляна Георгиева

    “….. Защото холестеролът изиграва съществена роля за енергизиране на клетките …. ”
    Ще ме прощавате, но това е пълна глупост! Тъй като холестеролът не може да се разгражда и да влезе в цикъла на Кребс, за да се получи АТФ, то за какво енергезиране говорите?????

  2. веселина василева

    не мога да повярвам, ето;
    аз пия чай с 1-2 листа на жиовлек, слез + глухар4е+ магданоз ,поставят се когато водата заври 700 -800 гр. за 2- мин. на бавен огън ,отнемам , пускам + 1 пакет4е билков 4ай +съставка валериан- полутопал се пие на гладно , и след 30 мин.закуска /кис. мляко с овесени трици/ и ве4ер остатъка от чая преди лягане ! всеки ден салата от зеле +1 киви накълцано в салата + салатна валериана и холестерола ми от 8.7 е ве4е 3.8 .i trigliceridite ve4e v norma. казаха ми ,4е зелето основно е помогнало за холестерола и запека . . пробвайте ! аз продължавам това и ще следя показатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *