Кои са добрите имуностимулиращи лекарства за възрастни?
Биозин по-добро ли е? Имуномодулатори за възрастни. Имуностимулатори за деца.

Мнения: Имуномикс или Биозин? Топ 10+ имуностимулиращи лекарства за възрастни (имуномодулатори)

Кои са добрите имуностимулиращи лекарства за възрастни? Дайте и вие мнение за Имуномикс! Биозин по-добро ли е? Имуномодулатори за възрастни. Дентавакс, Биобран и сироп за деца.

Да стартираме с най-известното в момента лекарство:

Авирон Рапид

Авирон Рапид е лекарство за подобряване на имунитета, което особено много нашумя покрай ковид епидемията. Може да се пие и профилактично, включително и от деца. Мненията за него са предимно положителни, а страничните ефекти не са много в сравнение с тези на другите имуностимулатори. Имаме добър материал по темата, който можете да погледнете ТУК: Какви мнения за Авирон Рапид съществуват? Какви странични ефекти има? Как се пие профилактично? Колко време може да се пие?

Имуномикс +

Капсули за възрастни (50 бр, 19.85 лв) и сироп за малчугани (210 мл, 18.15 лв). Препаратът комбинира извлеци отехинацея с такива от черен бъз и котешки нокът. Насочен към подкрепа на имунитета по естествен път.

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01

Сиропът за деца е с по-различен от капсулите състав. В него ехинацеята и черният бъз са съчетани със слез. И двата продукта са насочени към терапия и профилактика на бактер. и вирусни инфектирания. Премахва проявите на грипа или просто настинка.

Производителят Абока е патентовал своята формула за лиофилизирани екстрахирани елементи от леч. Растени с мощно действащи съставки. Подчертава се, че ехинацеята присвоява ефект на антибиотичен препарат, сравним с пеницилина.

Биозин

Таблетки 30 Х 400 мг, 29.10 лв. Съчетава лактоферин с коластра, ехинацея, цинк и други. 3 блистера Х 10 бр в опаковка. Антибактериално д-вие, антивирусно д-вие, по-добра абсорбция на желязо, пробиотично д-вие, антиоксидант.

Дентавакс

Таблетки 40 бр Х 36 мг, 10.35 лв. Представлява комплекс от липо- полизахариди и пептиди с ментово и евкалиптово масла с цел насочена защита на устната кухина. Третира всякакви възпаления и пародонтоза, предизвикани от микроорганизми и намалена имунна защита на тялото. Още за имуностимулаторите във връзка с проблемите в устата ще намерите по-долу.

Прилага се при следните схеми:
  • за дечица от 3 до 14 години – двукратно Х 1 бр, продължителност на курса 20 дни;
  • за лица над 14 години – 4-кратно Х 1 бр, продължителност на курса 20 дни.

ВАЖНО: Вижте мнения за различните имуностимулатори и имуномодулатори и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Нека сега да продължим с класификацията с предназначението на видовете имуностимулиращи лекарства:

Български имуностимулатори за дихателн. пътища

Респивакс

Таблетки 30 бр Х 50 мг (15.24 лв), препаратът се отпуска без предписание. Какво представлява? Това е полибактериален стимулатор, който вдига естественият отпор на организма към разни инфекции на дихателн. пътища. Той стимулира клетките от системата на имунитета.
Подходящ за съчетаване с антибиотици и други терапии. Няма риск от привикване и поява на резистентност.

Прилага се по няколко схеми:
  • за лечение – 30 дни Х 1 бр. Поглъща се на празен стомах;имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
  • за поддържащ курс след лечение – 20 дни Х 1 бр, 10 дни пауза и още две повторения, общо 3 месеца. Възможно повторение – след половин година;
  • за продължителна терапия – 3 до 6 месеца Х 1 бр. Такава схема се предписва от лекар при съществено потисната имунна с-ма след разни патологии, включително онкологични.
  • за профилактика – 20 дни Х 1 бр, 10 дни пауза и още две повторения, общо 3 месеца. Препоръчителен старт за профилактика – от месец октомври.

Повече за респивакс ще видите ТУК:

Респивакс за имунитета. Мнения, имуностимулатори-заместители

Биостим

400 г опаковка, 33.70 лв. Представлява сух продукт на основата на краве мляко, съдържащ жизненоспособни клетки Lactobacillus bulgaricus. Те имат ефект на стимулатор по отношение на имунната с-ма. Препаратът се взема под формата на храна. Специално показан при тежки случаи на алергични реакции и токсично-алергични патологии, след хирургична намеса, при патологии на черн. дроб, сърце и бъбреци, при изключителни вредни и стресови ситуации като аварии и бедствия.

Ежедневн. доза е 25 до 50 г на ден, приети наведнъж или двукратно, разтворени в предпочитана течност. Опаковката е разчетена за 8 до 16 дни според предпочитаната доза.

Бронхо-Ваксом
имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Бронхо-Ваксом

Капсули от 7 мг, 30 бр, 37.54 лв. Продукт от биологичен произход, предназначен за стимулиране на естествените защитни сили на човека. Насочен към имунотерапия, профилактиране на често инфектиране на дихат.пътища и обостряне на хронични патологии, за подпомагане на лечението на остри дихат. инфекции (комбинира се с антибиотици).

Схеми на приемане:
  • за профилактика при възрастни – 10 дни Х 1 бр, приема се на празен стомах, 20 дни почивка и още 2 повторения на курса, общо 3 месеца;
  • за лечение при възрастни – по 1 капсула на празен стомах до преодоляване на симптомите, но не по-кратко от 10 поредни дни. Комбиниране с антибиотик – позволено. Препоръчително е двата препарата да бъдат стартирани едновременно;
  • за дечица на повече от 12 години – по схема за възрастни;
  • за дечица на по-малко от 12 години – не е предназначен.

Допълнителна информация за лекарствения продукт ще видите ТУК:

Бронховаксом или Респивакс? Мнения. Колко пъти годишно? При вирус

Рибомунил

Предлага се на таблетки и на прахче. 4 сашета на цена 8.23 лв, 12 бр таблетки на цена 9.36 лв. Продуктът е на основата на РНК на четири вида бактерии – Klebsiella pneum., Streptococcus pneum., Streptococcus pyog., Haemophilus infl.

Специално разработен срещу остри и хронични варианти на инфектирането на дихателн. пътища – както горни, така и долни. Подобрява имунитета срещу четири основни вида бактерии и цялостно срещу инфекции.

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01

Схеми на приемане
  • при възрастни – 3 таблетки на празен стомах, преглътнати с вода;
  • при деца – таблетките се разтварят в устната кухина. Дозата е като при възрастни – 3 бр.
Продължителност на терапията – 3 месеца по следната схема:
  1. 2 последователни перида, състоящи се от 4 дни приемане на таблетките и 3 дни почивка;
  2. 2 последователни периода, състоящи се от 4 дни приемане и 24 дни почивка;
  3. заключителни 4 дни пиене на таблетки.

Дадената схема е допустимо да се приложи до 2 пъти, но само при много тежки заболявания и изричното предписание на лекув. лекар.

Имунооксипревент

Таблетки 30 бр, 15.00 лв. Съдържа бактериални видове, които задействат имунната с-ма и вдигат естествената имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01устойчивост. Препаратът снижава риска от вир. и бактериал. дихателни и-ции и има общо стимулиращо д-вие. Подсилва ефикасността на противогрипните ваксини при комбинирано прилагане.
Бактериалната съставка е комбинирана с витамини – 120 мг С, 15 мг Е, 3 мг бета каротин, 0.6 мг А и минералите цинк, манган, мед и семен.

Прилага се по 1 бр заедно с храната по схема: ежедневно в течение на 3 месеца, препоръчително от старта на есента и част от зимния сезон.

Български имуностимулатори при възпаления в устната кухина

Имудон

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01Таблетки 40 бр Х 50 мг, 11.59 лв. Състои се от неактивни микроорганизми, които често става причина за развиване на болести в устната кухина и носоглътката. Оказва противовъзпалително и противомикробно д-вие, което е обусловено от имунния отговор на организма.

Показан при остро инфектиране на дихат. пътища – горни. Касае се за глосит, фарингит, хроничен тонзилит, ангина, стоматит и сродни патологии, гингивит, пародонтоза, гингивит, при язви върху лигавицата на устата.

Противопоказан за дечица до 3 години и за бременни дами, защото има риск да навреди на плода. Таблетките са разработени за разтваряне в устата. Специални помощни вещества осигуряват активните съставки да се захванат и задържат за лигавицата за още няколко часа. Така те насочено стимулират естествената защита на тялото.

Начин на приемане

При ангина, хроничен тонзилит, стоматит, фарингит и други възпалителни процеси се взема в дози:

  • за дечица от 3 до 14 години Х 1 бр през 2 часа и максимално 6 бр на ден;
  • за лица над 14 години Х 1 бр през 1 час и максимално 8 бр на ден.

Продължителност на курса: 10 дни

За профилактика: Х 1 бр през 2 часа, максимално 6 бр на ден, продължителност на курса 20 дни. Профилактиката се възпроизвежда през 3 или 4 месеца (3 – 4 –кратно в рамките на годината).
Особени указания: при третиране на устата и гърлото с течни препарати и жабурене с билкови отвари, приемането на таблетките се планира минимум 1.5 часа по-рано. В противен случай течността ще отмие активната съставка и ще намали ефекта, които се осигурява от локално д-вие в устната кухина.

Български имуностимулатори за пикочо-половата система

Уростим
имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Уростим

Таблетки 30 бр Х 50 мг, 9.30 лв. Представлява полибактериален препарат, който вдига естественаият отпор и специфичния имунитет към разни инфекции на урогениталния тракт. Процесът протича чрез активиране на локалния и системния имунитет.

Предназначен за остри и хронифицирали патологии на урогениталния тракт – цистити, уретрити, простатити, пиелонефрити, бактериурия и прочее. Показано е и препоръчително комбиниране с антибиотици. Подходящ при продължителен курс с антибиотични препарати.

Схема на приложение:
  • за остри инфекции – 1 път Х 1 бр, на празен стомах, продължителност минимум 10 дни;
  • за хронични – 1 път Х 1 бр в течение на 2 до 3 месеца и повторение след 3 месеца почивка;
  • за профилактиране на усложнения след хирургична намеса – 1 път Х 1 бр в течение на 1 месец преди операцията и 1 месец след нея.
СолкоУровак

Ваксина за орално приложение, насочена към остри, тежки и хронифициращи инфектирания на пикочн. пътища като възпаление на пикочн. Мехур, цистит, възпаление на уретра, пиелонефрит, бъбреци и бъбречно легенче, простата и други.

Представлява многовалентна ваксина на базата на 6 щама бактерии, предизвикващи гореописаните възпаления.

Схема на приложение: еднократно инжектиране интрамускулно на 0.5 мг от препарата. Прилага се една ваксинация и две реваксинации след 2 седмици и след 1 година.

Възможни странични ефекти са зачервяване на мястото на инжектиране, напрежение и болка, повишаване на температурата. Поставянето на препарата е противопоказано при инфекциозни патологии, болести на сърцето и черн.дроб.

Уроваксом

Капсули 30 бр, 44.17 лв. Препарат от биологичен произход за стимулиране на защитните сили при цистити, пиелонефрити, инфекции след катетеризация, уретрит и други подобни. Показан за имунотерапия и профилактика, както и за подпомагане на антибиотично лечение.

Схема на приложение:имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
  • за профилактика: 1 път Х 1 бр на празен стомах, курс на приложение 3 месеца;
  • за терапия през остър стадий: 1 път Х 1 бр до премахване на симптомите, но не по-кратко от 10 дни.

Прилага се в еднакви количества и при деца.

BCG ваксина

Ползва се като имуномодулатор. Нейни търговски наименования са Калгевакс и Имуцист. Предпочита се при онкологични страдания на кръвта и бел. дроб, за локална терапия на пикочн.мехур за намаляване на рецидивите.

Български препарати с растителен и животински произход

Ехинацея

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01Тя е растение от Северна Америка, ползвано за лечение още от индианците. Най-ефикасно е за заздравяване на имунната с-ма и за защита от инфекции. За терапевтични цели се ползва цялото растение – корен, стъбло и цветове. На негова база има доста видове препарати.

Ехинацея форте – капки на д-р Таис

Шишенце 100 мл, 9.32 лв. Неподходящ за деца по 1 година и въобще не се прилага в този възрастов диапазон. На дечица до 12 години не се изписва. Не е подходящ и по време на протичащи инфекции.
Капките се вземат директно или разредени в течност.
Начин на приложение: 55 капки (2.75 мл), разпределени на 3-4-кратно през деня. Курс на профилактика и лечение – 10 дни.

Есберитокс N

Предлага се на таблетки (60 бр, 15.02 лв) и като перорален р-р – сол (50 мл, 14.38 лв). Представлява екстракт от корен на ехинация, комбиниран с растителни извлеци на западна туя и диво индиго. Прилага се насочено към простудни болести.

Схема на приложение на капките
  • дечица от 4 до 6 години – 3 Х 15 капки, в течение на 10 дни;
  • дечица от 7 до 11 години – 3 Х 25 капки в течение на 10 дни;
  • лица над 12 години – 3 Х 50 капки, в течение на 10 дни.

Капките се приемат директно или разредени. Препаратът не се взема над 10 дни без решение на лекар.

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Имуностимуланти могат да бъдат и някои храни!
Схема на приложение на таблетките
  • дечица до 4 години – не се приема;
  • дечица от 4 до 6 години – 3 Х до 2 бр;
  • дечица от 7 до 11 години – 3 Х 2 бр.
Елеутерокок

Екстракт 20 мл, 3.90 лв. Другото му име е сибирски женшен. Подобрява съпротивителните сили на тялото към неблагоприятните фактори и обстоятелства на ок. среда или вътрешни тежки патологични промени и/ или хирургия.

Препаратът е предназначен само за възрастни! Прилага се при следната доза:
3 Х 15 капки, до час преди храненето. Екстрактът се разрежда в доста вода – примерно кафена баша.

Адапт Л

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01Капсули 20 бр, 4.90 лв. Комбинира сух екстракт от елеутерокок със суха лиофилизирана бактериална култура от закваска за нашенското к.мляко.
Спада към билките-адаптогени, които приспособяват тялото към стрес и извънредни обстоятелства в околната среда от всякакъв произход – от климатичен до психологически. Тонизира, вдига работоспособността, концентрацията, устойчивостта.
Показаната доза е 3 Х 1 бр заедно с храната.
Още природни, естествени имуностимуланти, имуномодулатори (и билкови), които влизат в състава на хранит.добавки и препарати с общоукрепващ и имуностимулиращ ефект.

Женшен (Витажен)

Капсули, 20 бр, 5.80 лв. Комбинира сух екстракт от корени на растението със глави чесън и витамините А, Е и С.

Медицината отдавна е доказала способността на женшена да уравновесява, да вдига издръжливостта, да стимулира, укрепва и адаптира, да тонизира и активизира. Повишава резистетността към стрес, умора, алкохол.
Препоръчително колич. е 3 Х 1 бр заедно с храната.

Здравец (Герисан)

Капсули за възрастни (10 бр Х 150 мг, 6.60 лв) и сироп за дечица (100 мл, 6.80 лв). И двата препарата са с единтичен състав, изцяло базиран на корен от кръвен здравец. Предписва се на първо място при лъчетерапия и после – за имунната с-ма. Влияе на кръвотворенето, регулатор на налягането.

Приема се по следната схема:имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
  • за възрастни – 1 Х 1 бр (за профилактика) или 2 Х 1 бр (при често боледуване);
  • за възрастни при тежък имунен дефицит – 3 Х 2 бр;
  • за дечица до 1 г. – неподходящ, не се предписва;
  • за дечица до 11 години – сиропче с аромат на ягода:
  • за дечица 1 – 3 г. – 1 Х 1 лъжица;
  • за дечица 4 – 8 г. – 2 лъжици;
  • за дечица 9 – 11 г. – 3 лъжици.

Мерните лъжици са от чаения размер.

Капсулите и сиропът са безвредни и позволяват да се вземат с години наред.

Котешки нокът (саменто)

Екстракти се капсулират от различни производители. Например „Саменто“ на Nutra Medix съдържа 30 бр Х 600 мг, цена 51 лв. „Пречистен“ на Health Aid 60 бр Х 475 мг, 25.90 лв. Билката работи за оздравяване на имунната, кръвотворната и храносмилат. с-ми. Показаната доза е 1-2 бр.
Детокт + на Vision – капсули по 380 мг, 50 лв.

Имуноборимуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01

Капсули 30 бр, 19.70 лв. Специално за възрастни, производство на Борола. Съчетава котешки нокът с деарко, мака и мате, коитооздравяват имунитета. Афишира се като предпазващо срещство и помощно при интензивни инфекции от всякаква разновидност. С анти-туморен ефект, работи срещу стрес, срив и умора. Изписва се при често боледуване.
Подробно за въздействието и ефикасността на Имунобор вижте ТУК:

Формулата имунобор: Кидс, Бронхо и др. Мнения, ефекти

Чесън (Алакт)

Алакт на Рамкофарм – 50 бр, 10.10 лв; 20 бр, 3.50 лв. Основата е скилидки чесън – сушени, и бактериална култура от кисело мляко – суха лиофилизирана (лиофилизацията е процес на изтегляне на цялата налична вода в даден продукт и запазване на всички останали съставки, но в сух концентриран вид).
Предписва се за възобновяване на работата на чревн.флора, за укрепване след инфекции, срещу атеросклероза и други. Дозата е 3 Х до 2 бр.

Гъба рейши (Имун Съпорт)

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01Сироп, 237 мл, 59.10 лв. Формата е колоиден р-р. Тя дава максимална и незабавна абсорбция на активните съставки още в устната кухина. Препаратът е насочен към хронично болни от целия спектър на човешките патологии. Конкретно – грип, простуди, цистити, стрес, стареене, умора, химиотерапия, онкологични страдания, алергии и други.

Освен гъба рейши, съдържа още над 10 съставки – каприлова киселина от кокосовото масло, пчелно млечице, масло от вечерна роза, ехинацея два вида, астрагал, витамини, пантотенова к-на, женшен, инозитол, хеспередин , цинк, коензим Q-10, селен и други.

Приема се:
  • за възрастни – от 5 мл максимално до 7.5 мл. Посочва се непрекъснат режим 20 дни, последвани от пауза 10 дни. После – повтаряне на курса още 1-3 пъти;
  • за дечица до 3 г. – не е показан, не се изписва;
  • за дечица над 3 г. – 2.5 мл до максимално 5 мл, разпределени на 2 пъти;
  • при тежки случаи – 2 до максимално 3 Х 5 мл за възрастни и 2-3 Х 2.5 мл за дечица.
Пчелни продукти (Апихерба)

Апихерба е серия от 6 продукта на основата на пчел. мед, събран от много цветове и обогатен с пчел. прашец и прополис.

  1. + Q 10 вдига съпротивителните сили при простуда, предпазва от токсични в-ва и тумори. Екстрактите са от ехинацея и кръвен здравец.имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
  2. + Кръвен Здравец + Коприва стимулира п-вото на кр. клетки. Вдигат значимо работоспособността, забавя стареенето, антиоксидант и прочее.
  3. + Прополис + Жен Шен е с широк диапазон, създавайки защита и устойчивост както психическа, така и физическа. Нормализира сърцето и дишането, унищожава патогени.
  4. + Котешки нокът е мощен стимулант на имунитета, който въздейства върху нервна с-ма, противовъзпалително, срещу болки от артрит, срещу свободни радикали и прочее. Подобрява обмяната.
  5. + Гинко + китайски жен-шен подпомага паметта, кръвното, нивото на кръвн.захар, обменът, работоспособността и като цяло – защитата на тялото от външни вреди.
  6. + Мащерка работи като антисептик, тонизиращ препарат, срещу нервно изтощение и всякакви болки.
    Начин на приемане: преди яденето 2 Х 1 лъжица от чаените, с много вода. Всички продукти са на еднаква цена. Намират се в голям диапазон от 6.50 до 10 лв за флакон.
Коластра (Имунокол)

Капсули 30 бр Х 500 мг, 21.80 лв. Базата е коластра от крава, която се разглежда като първоизточник на хранителност и имунитет. В себе си притежава 37 на брой имуностимул, които са естествени + 8 на брой ф-ри на растежа и 5 – всичките! имуноглобулини.

Прилага се по различни схеми:
  • при големи – 5 дни х 5 бр + 1 месец х 2 бр за поддържане;
  • при дечица до 1 г. – не се прилага;
  • при дечица до 7 г. – 5 дни Й 2 бр + 1 месец Х 1 бр поддържащо;
  • при дечица над 7 г. – 5 дни х по 3 бр + 1 месец х 2 бр поддържащо;

Продуктът е естествен и не подлежи на предозиране. Противопоказан при алергични прояви по отношение на млечния белтък.

Подробно за коластрата може да видите ТУК:

Продължителност на прием на коластра. Ползи и странични ефекти. Мнения

Черен бъз сироп

410 г, 6.60 лв. Представлява чист екстр. от черния бъз, сгъстен със захар.
Прилага се в дозичка 3 Х 1 лъжица от супените за възрастни и от чаените за дечица.

Джинджифил

Екстракт от корен, производство на Солгар, САЩ. 60 бр, 41.95 лв. Специално за стимулиране на храносмилането и за проблеми с корем, газове, диария. Колич. е 1 бр на ден.

Левзея +

Капсули 30 бр, 13.30 лв. Екстракти Левзея сафлоровидна и Маралов корен, които са от най-прочутите растителни стимулатори, с универсално д-вие. Левзея повишава работоспособността, адаптацията към ок.среда, при тежка психическа и физическа преса, с анаболна активност. Подходящ за спортисти. Увеличава сексуалната активност чрез стимулиране на нервните центрове.
Левзея се дава освен като стимулант на имунитета, още за физ. Сила и издръжливост, за възстановяване след натоварвания, при анемия, за полова активност, срещу стрес и депресия, при фобии. Пази черн.дроб при прекомерна употреба на алкохол.имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01

Приема се по следната схема:
  • при естествен ритъм на живота – 0.5 до 1 бр на ден;
  • за възстановяване – 2 Х 1 бр на ден;
  • при тежък физич. труд и спорт – 2 Х 1-2 бр на ден;
  • при нощна работа, хронична умора, изтощение – преди моментите на натоварване;

Препаратът се приема до 3 месеца, следва 1 месец пауза и се продължава.

Нони

Биосок 330 мл, 16.80 лв. Представлява чист сок от Morinda citrifolia. Разглежда се като прибавяне към нормалното хранене. Препоръчителна доза 2 Х 15 мл или 1 Х 30 мл, чисто или с вода/ сок

Екстракт от грейпфрут (Цитросепт)

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01Екстракт 10 мл, 16.60 лв. Извлекът е от семената на природосъобразно отглеждани плодове. Специално насочен към възстановяване от инфекции, срещу възпаления и алерг. реакции, за баланс на чревна флора, кръвообращение, имунна с-ма, алкално-киселинно съотношение.
Взема се разреден в сладка или ароматна течност (екстрактът е горчив). Прилага се продължително време, без ограничение. Доза за възрастен – 2 до 3 пъти Х 10 до 20 капки. Стартира с малки дози по 3 до 5 капки и се увеличава за 10-тина дни до редовното количество.

Екстракт от пеларгониум (Умкалор)

Капки 20 мл, 22.40 лв. Екстрактът от корени на растението е насочен предимно към кашлица и простуди.

Обикновено количеството е:
  • дечица до 1 година – не се изписва;
  • дечица от 1 до 5 години – 3 Х 10 капки;
  • дечица от 6 до 12 години – 3 Х 20 капки;
  • дечица, по-големи от 12 години – 3 Х 30 капки. Разтварят се с вода

Още за Умкалор ТУК:

Умкалор на капки или таблетки? Със сироп за деца. При задна хрема и др. Мнения

БиоБран – оризови трици

Таблетки 250 мг (84 лв) и сашета 1000 мг (175 лв) с ензими – казват, че са уникални, от гъбата Shitake. Насочен към грип, антибиотични терапии, облъчвания, за напреднала възраст, при отпадналост, умора, при ракови патологии, СПИН, всякакви инфекции, за цялостно укрепване. Оздравява панкреаса и черн. дроб.
Препаратът е нетоксичен, бърз, вдига имунитета с 300% за няколко седмици. Начин на приложение:

  • за профилактика – 1 Х 4 таблетки;имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
  • при имунен дефицит – 1 Х 6 таблетки;
  • за максимален ефект при рак – 8 до 12 бр за 12 седмици.

Сашетата са 30 бр Х 1000 мг, 175 лв. Едно саше се равнява на 4 бр таблетки.
Разработена е като добавка за всякакви извънредни състояния, от най-слаби до животозастрашаващи.

Естествени монопродукти с имуностимулиращо д-вие

Клеева тинктура

Спиртният извлек на прополис се нарича клеева тинктура. Примерна цена 4.10 лв за 30% разтвор. Природен стимулатор на имунната защита, успокоява болка и възпаления, унищожава бактерии и вируси, регенерира и възстановява. Спестява дисбактериоза.
Препоръчителен прием е до 20 бр капки, разредени и разделени на 3 пъти, около час преди яденето.

Бирена мая + витам.Е, А, С

Опаковка 125 мг, 7.90 лв.
Съдейства за съпротивителните сили, общо укрепващо за имунитета, благоприятна за кожни патологии като акне. Чисти кожата, поддържа косата, оздравява ноктите. Възстановява след физическо натоварване и спорт.
Препоръчителна доза 3 Х 2 бр, при тежки условия и спорт – 3 Х 5 бр на ден.

Антиоксиданти

Ще ги окрием в природните храни, макар че някои плодчета и зеленчуци са по-богати от други. Витамините с антиоксидантнод-вие са С, Е и бета-каротин. Намират се продукти, които са оцветени от природата в синьо, лилаво, жълто и оранжево, червено.

Бета-каротин

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01Намира се в природни продукти в жълтеникаво-резедава гама – аспержи, кайсии, броколи, пъпеш, моркови, зелени чушки, нектарини, грейпфрут, тиква, тиквички, зеле, спанак, картофи, мандарини… Намира се и на капсули, например на Валмарк (30 бр, 9.90 лв). Специално насочен срещу дегенеративни изменения и стареене. Дозата е 1 бр на ден. Дневна необходимост не е изчислена, оптимална доза се определя на 3 до 6 мг на ден.

Дайте мнение и Вие тук!
Витамин С

Намира се в горските дребни безкостилкови плодове, в цитрусите, киви, манго, папая, грах, ягоди, домати и много други. Също и на таблетки и капсули с бавно освобождаване. Производителите на витамин С аптечна форма са буквално неизброими. Продуктът е евтин в обикновена форма (1-2 лв) и малко по-скъп в модерната бавноусвоима форма (ЦеТеБе с удължено усвояване, 500 мг, 60 бр, 17.55 лв). Дневна необходимост: 90 мг за мъже, 75 мг за жени, с 50% надбавка за пушачи.

Витамин Е

Намира се в броколи, цвекло, ряпа, ядки, манго, папая, спанак и други. Има го и на капсули, примерно по 100 мг, 60 бр, 6.60 лв. Приема се основно превантивно за вдигане на имунната устойчивост на тялото и снижаване на риска от онкологични патологии. Дневна необходимост: 15 мг.

Цинк

Намира се в стриди, червено и птиче месо, бобовите, ядките, морепродуктите, пълнозърнест. храни и зърнен. закуски, в мляко и млечните изделия. Има го и като хранит. добавка, примерно на Валмарк – 30 бр Х 15 мг, 9.10 лв. Дневна необходимост: 11 мг за мъже и 8 мг за жени, с 50% повече за вегетарианците.

Селен

Намира се в риба тон, говежно и птиче, зърнени храни, бразилски орех. Селен на таблетки, примерно на Валмар, 30 бр Х 100 мг, 10.60 лв. Дневна необходимост 55 микрогр. Дневна необходимост

Имуноактив на Допелхерц

Таблетки 30 бр, 8.91 лв. Комбинира цинк, С и Е-витамините, селен и фолиева к-на. Показан за по-добра работоспособност и имунна защита. Доза: 1 бр на ден, опаковка за 1 месец.

Л-аргинин

Таблетки 100 бр Х 500 мг, 11.99 лв.
Дава се като храна за сърцето и за имунитета. Дава енергия на мускулите, съединявайки се с метинонин и глицин. Хранит. добавка. Доза: 1 Х 1 бр. За Л-аргинин ще видите подробно ТУК:

Л Аргинин (аспартат): Мнения, странични ефекти, ползи

Хомеопатия

Хомеопатията и солите на Шуслер координират и балансира имунната с-ма. Те стиковат работата между клетките и изчистват от токсини, след като се излекува инфекцията. Един от добрите в тази насока препарати е Инфлуцид.

Инфлуцид

Таблетки 60 бр, 10.31 лв. Съчетава шест съставки, показани за простуди и грип с внезапен старт и скоротечност. имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01Aconitum е за остри инфекции и температура, отразени на респираторния тракт. Bryonia е за сух бронхит, придружен с дразнеща чак до създаващо болезнено усещане изкашляне. Ipecacuanha втечнява бронхиалните секрети.

Gelsemium се предписва при грип, синузити, отпадналост, главоболие, умора, болки по мускули, възпалено гърло. Phosphorus има ефект върху умора, невралгия, болки в глава през остри и/ или хрон. патологии от респираторен вид. Ускорява оздравителния процес.
Инфлуцид е подходящ за дълготрайно приемане, дори непрекъснато, само с малки паузи. Той влияе меко и дългосрочно на имунитета.

Шуслерови соли

Подходящи за комбиниране с антибиотик и против резистентност. Подходяща комбинация:

  • в началото соли №3 желез. фосфат и соли №5 калиев фосфат, по 10 бр от всяка. Разтварят се заедно в 300 мл. Пият се „моно“ само първия ден;
  • от втория ден се редуват със соли №4 калиев хлорид и соли №6 кал. сулфат.

Първата комбинация подпомага имунитета и стопира бактериалната инфекция, а втората подкрепя черн.дроб, възстановява лигавиците, чисти секрети, пречи за хронифициране.

Осцилококцинум
имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01

Дози 6 бр в опаковка, 9.65 лв. Показан при първи симптоми на грип или настинка. Гълта се по 1 бр на 6 часа. Насочен към състояния в стартов и по-нататъшен стадий при наличие на симптоми болки в мускулите и втрисане, както и температура.

Ехинацеа angustifolia (+ за дечица)

Необходимо е да се различава хомеопатичният продукт и препаратите с екстракти от ехинацея. Хомеопатичният продукт е Echinacea angustifolia, 4.80 лв. Насочен към кожата и имунна с-ма при инфекции, ангина, втрисане, гадене, потене, болки, температура, гнойни процеси, гангрена, възпаления и сепсис.

Инфлуенцинумимуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01

15 СН, 4.48 лв. Базиран на противогрипна ваксина за грипоподобни симптоми, профилактика, при отпадналост, кашлица, в период на възстановяване. Взема се в течение на 7 дни, 3 Х 10 гранули.

Бриония

Създадена от дива бяла тиква за температурни състояния, грип, трахеит, мастит и болки в корема, виене на свят и много други. Показания са световъртеж и жажда. Схеми на прилагане:

  • при остри процеси – 3 Х 5 гран.;
  • при главоболие – през 1 час Х 5 гран.;
  • при грипоподобна симптоматика – през 2 часа Х 5 гранули;
  • при кашляне – 3 х 5 бр, за 10 дни.
Беладонна

Препаратът е създаден на основата на лудо биле с осн. показания ринофарингити, инфекциозни болести, ларингити, абсцеси, отити и други. Други състояния: главоболие и слънчев удар, менопауза, хипертония, сухо око.

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Беладонна
Схеми на приложение
  • при ангина – през 1 час х 5 бр;
  • при главоболие – 5 бр при нужда;
  • при морбили – през 2 часа по 5 бр,
  • при отит – през 25 минути по 5 бр.;
  • при висока температура – през 1 час х 5 бр.

Синтетични имуномодулатори

Последната група са препарати, продукт на химически синтез. Сред тях са Левамизол – химиотерапевтик, ползван като имуностимулатор. Прилага се при автоимунни болести, болест на Крон, ракови заболявания, левкемия, синдром на Райтер, мултиплен миелом и прочее.
Изопринозин е комбиниран препарат с антивирусен и имуноактивиращ ефект. Предписва се при заушка, морбили, варицела херпес, вирусен хепатит.

Диетил дитиокарбамат е с антиоксидантно и противовъзпалително д-вие, радиопротектор, с д-вие срещу бактерии и тумори.

Имуностимулатори за деца и бебета

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01Синтетичните и природните имуностимулатори действат различно върху детския организъм. Синтетичните препарати стимулират имунните процеси изкуствено, предизвиквайки зависимост на организма. Препоръчва се да се дават на децата само имуностимулатори от природен произход под контрола на лекар. И въобще имуностимулатори се изписват от 1.5 година нататък.

Имуностимулиращите препарати се дават на децата с особено внимание, защото имунната с-ма на малчуганите още е в процес на формиране и лесно може да се повреди от необмисленоприлагане на имуномодулатори.

Катомаксимум е фиксирано назначаване на подобни препарати не по-често от 2 пъти в годината (2 пъти е ако малчуганът боледува често).

На дечица до 1.5 години имуномодулиращи препарати се назначават само в крайни случаи, при много тежки заболявания.

За укрепване на имунната с-ма на детето се ползват две групи имуномодулатори: естествени и изкуствени.

  1. Естествени природни имуностимулатори за деца – това са натуралните продукти като мед, прополис, шипка, алое вера, евкалипт, женшен, лук, чесън, цвекло и други. От тази група най-подходящо средство за децата е медът – полезен и приятен на вкус. Но да не забравяме за риска от алергична реакция на детето към пчелни продукти.
    Някои естествени имуномодулатори имат възрастови противопоказания. Например лукът и чесънът в суров вид са противопоказани за дечица до 3 години.
  2. Изкуствени имуномодулатори за деца – синтетични аналози на човешкия протеин, най-често от групата на интерфероните. Назначават се само от лекар, затова няма да изброяваме конкретни препарати.

Някои лекари са противници на използването на имуностимулатори в детска възраст и не ги изписват. Те са на мнение, че имунитетът на детето трябва да се формира самостоятелно, без странично вмешателство. С други думи, детето трябва да преболедува различни видове респираторни инфекции и детски настинки и само тогава неговият имунитет ще бъде достатъчно висок и активен. Затова замислете се и се консултирайте, преди да дадете на малко дете имуностимулатор.

Признаците на имунна недостатъчност са абсолютно показание за използването на имуностимулиращи препарати при малки деца. Някои от изброените по-горе препарати имат дозировка за деца и за възрастни, други имат отделни форми за деца, трети избират по-приятната и лесна за приемане форма на сиропите.

Какво е имунитет

Имунитетът или имунната с-ма – това е система на тялото, която го защитава от всички чужди атаки отвън и в същото време контролира унищожаването на излезлите от строя и остарели собствени клетки. Важността на имунитета е трудно да се обобщи, защото той играе изключителна и комплексна роля в съхранението на целостта на тялото.

Тялото всяка секунда е подложено на атаки от различни микроорганизми, живеещи не само вътре в него, но и постоянно попадащи в него от външното обкръжение – бактерии, вируси, гъби, глисти и други. В тялото попадат и чужди вещества като замърсители, оцветители, консерванти, соли на тежки метали и т.н.

Имунитетът е крепост на здравето

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01Той се нуждае от особено внимание, поддържане и профилактика – но грамотно и съвременно. И въпреки че издръжливостта на имунитета е достатъчно непоклатима, при възникване на нарушение на функциите не трябва да отлагаме диагностиката и лечението, тъй като последствията може да бъдат непредсказуеми.
Имунитетът понякога се срива при хронично пренатоварване, изтощение, при унищожаване на тумори и дефектни, мутиращи клетки. Той се напряга, когато в тялото проникнат агенти – вируси, бактерии, глисти, гъбички и други). Той отговаря за адаптацията на организма в нова външна среща. Имунните клетки прихващат всичко чуждо,което попада в тялото, анализират го и съхраняват информация за него. Те поддържат вътрешната среда постоянна, работейки в тясна връзка с нервната и ендокринната с-ми. Заедно те контролират, управляват и защитават тялото.

Поддържането на толерантност към собствените клетки (разпознаването «свой/ чужд») е съществена част от процеса. Съществува опасност организмът поради ненормална работа на имунитета да нападне свои клетки. Това се казва автоимунен процес и в съвремието патологиите на такава основа стават все повече като разновидности и все по-широко разпространени. Генезисът на изменението не се поддава на строга класификация и не е докрай изучен. Върху саморегулиращата с-ма влияят хронични патологии, вируси, бактерии и разни вредни и отровни фактори от ок. среда.

Как е устроена имунната с-ма

Имунитетът е сложен механизъм, но като всяко друго в тялото – подреден. Той се състои от органи на имунната с-ма и от имунокомпретентни клетки. Органите са:

  1. Централни – тимус (в него се „обучават“ и съзряват имунните клетки – Т-лимфоцитите) и червеният костен мозък (в който се съдържат стволов. клетки, от които се формират имунните);
  2. Периферни – далак (поглъща и унищожава чужди частици, в него дозряват лимфоидните клетки); лимфни възли (в тях се намират зрелите Т- и В- имунни клетки, готови за борба с проникнали отвън организми и вещества) и лимфни тъкани, намиращи се по бронхите и бел.дробове, такива, свързани с червата, с кожата. Във всички лимфни тъкани се намират зрели имунни клетки.

Така имунитетът е обвързан с вс. органи и с-ми в тялото, а всяко едно изменение се отразява на всички звена.
Имунните клетки имат непосредствената функция за защита и контрол. Те се делят на разни групи и класове, имат специфични функции, но в съвкупност те са взаимосвързана с-ма.

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Действие на Т-лимфоцит
Имунитет: вроден и придобит

Вроденият им., наричан още неспецифичен – той се предава генетично по наследство. С наследени дефекти е свързана семейната предразположеност към развиването на имунозависими патологии като алергии, имунодефицит, тумори и други.

Придобитият имунитет се формира през целия живот и е отражение на индивидуалния опит във взаимодействието с околната среда. Придобитият не се предава по наследство.

Препоръки за подсилване на имунитета

За да работи имунната с-ма ефективно, необходимо е тя да се държи в постоянна „бойна готовност“. Затова способства съблюдаването на няколко препоръки. Първата сред тях е правилното хранене, чрез което да се доставят достатъчни количества разнообразни хранителни вещества и витамини. Някои храни помагат повече от други, а сред тях са чесънът, плодовете и настойките от билки.

Ще прозвучи като общи приказки, но на второ място е здравословния начин на живот. Той е пряко обвързан със силите на тялото да се справя с външни атаки. И да, включва разумно натоварване. Отпуснатото и натежало тяло по правило е с лош имунитет. Ще си спомните за възрастните хора, които щом се залежат по някаква причина – болест или счупване, и за кратък срок си отиват. За не-любителите на спорта има достатъчно възможност – ежедневни разходки, масажи, закаляващи процедури и други.

На трето място слагаме стреса, който буквално срива имунитета. Всъщност той е призван да се справя именно със стреса, но при постоянно излагане, защитната с-ма се „изтърква“.

И накрая идва помощта от синтетичните и природни имуномодулатори. Помнете, че те укрепват, но не безконтролно. Необходимо е да се отчитат и индивидуалните особености на тялото, честотата на подлагане на инфекции, характера на понасяне на възпалителните процеси, усложненията. Най-добре в тази посока ще помогне имунологът.

Основни заболявания,

които изискват имуностимулиране

Грип

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01При грип са показани растителните и въобще природните имуномодулиращи средства – шипка, ехинацея, мед, алое вера, прополис, маточина, червена боровинка, чесън и други. Внимавайте за противопоказания. Например шипката е неподходяща при тромбофлебит и гастрит.
За профилактика и помощ по време на грип се ползват и редица аптечни препарати – Инфлуцид, Имуномикс +, БиоБран, от хомеопатичните – Бриония, Инфлуенцинум, Осцилококцинум и много други.

Простуда

Простудата е всъщност ОРЗ – остро респират. заболяване. То по-често е вирусно, свързано с преохлаждане на тялото. Затова при простудите са по-ефикасни противовирусните имуномодулиращи средства и цялата група природни имуномодулатори.

А най-положителното е при неусложнена простуда да не се приемат лекарства, а да се поглъщат крупни количества имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01течности (чай, минерална вода, топло мляко), да се промива носът със слаб разтвор на сода за хляб и да се полежи няколко дни.

Тези прости мерки помагат на тялото да се справи с интоксикацията. Простудата не е толкова страшно заболяване, че да се посяга към имуномодулатори.
Но ако температурата е повишена за повече от три дни, а симптомите нарастват – тогава е нужно по-интензивно лечение и помощ от имуностимулаторите.

Херпес вирусна инфекция

Вирусът на херпеса в неактивна форма присъства в тялото на всеки човек, нищо че не се проявяват. Вирусът се активизира при снижение на имунитета. Затова имуностимулаторите в лечение на херпените се прилагат често и обосновано. Ефективни са препаратите от групата на интерфероните, неспецифичните имуномодулатори и други. Природните имуностимулатори се считат за слаби в този случай. По-силно изразен лечебен ефект се отбелязва при комбиниране на лечението с поливитамини.

ХИВ инфекция

Имуномодулаторите не са способни да се преборят с вируса на имунодефицита при човека, но значително облекчават състоянието на пациента, болен от СПИН, активизирайки, доколкото е възможно, неговата имунна с-ма. Затова такива препарати се прилагат в състава на комплексното лечение на ХИВ заедно с антивирусни с-ва и други лекарства.

При ХИВ се назначават интерферони, интерлевкини и много растителни средства като женшен, ехинацея, алое и прочее.

Папилома вирус
имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Папилома вирус

Имуномодулиращите препарати във вид на кремове и маз се ползват като спомагателни средства, мобилизиращи имунната с-ма на пациента. Често се избират препарати на основата на интерферона. Самолечението с имуномодулатори е категорично забранено.

Храни за засилване на имунитет

Всички храни, богати на витамини, подпомагат имунната с-ма. Те работят не с еднократно или кампанийно прилагане, а при постоянна, редовна, макар и премерена употреба. Сред храните като най-силни имуностимулатори открояваме мед, орехи и чесън. Но има и още!

Рецепта №1
имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Орехите са много полезни

300 г почистени орехи, 300 г суш. кайсии, 300 г стафиди и 3 лимона. Пуснете ги през месомелачка и добавете 1 лъжица мед. От готовата смес приемайте по 1 лъжица на ден. Нека тя е супена за възрастните и чаена за децата. Най-добре – сутрин, преди храна. Удобно е и през нощта. Пазете на студено.

Рецепта №2

1 чаша почистени и начукани орехи, стафиди и суш. кайсии на око, 1 лимон без кората. Всичко се смила в месомелачка и се добавя 1 чаша мед. Изисква сериозно бъркане. Накрая се добавят смокини за вкус. Много вкусно и полезно средство.

Рецепта №3

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01

100 г счукани орехи, 100 г настъргани ябълки, сокът от 2 лимончета, 1 лъжица мед от супения размер. От това се изяждат в деня 2-3-кратно по 1 лъжица. Нека бъде супена за възрастните и чаена за децата. Пази се в хладилник.

Рецепта №4

В течение на 3 седмици пийте всякакви свежи сокове с червен цвят – цвекло, вишна, ягоди, грозде, червена боровинка и т.н. През първата седмица нека бъде 3 Х 1/2 чаша, във втората – 2 Х ½ чаша, през третата – 1 път между храненията. Повторението изисква 10-дневна пауза.

Рецепта № 5

Един път в денонощието, малко преди да се нахраните, вземайте по лъжица от профилактична смес, приготвена от

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Природният имуностимулатор чесън може да се добавя и в зеленчукови пюрета

средна по размер глава чесън. Тя се почиства, смила и се подправя с половин ситно нарязан лимон, заедно с кората. Сместа се залива с преварена водичка – 0.5 л, и се държи 4-5 дни на тъмно място. Като профилактично средство се употребява през цялото лято и есен.

Рецепта №6

Хапвайте по скилидка чесън всяка вечер, заедно с вечерята. 2-3 скилидки нарежете на ситно и залейте с кипната вода, дръжте да кисне няколко часа. От прецедената течност капете в носа по 4-5 капки, а също така и жабурете устата и гърлото.

Укрепването на защитните сили на тялото става актуално, още щом се зададе зимата. Ще чуете да ви запитат: ти пи ли нещо за имунитета, взе ли нещо за подсилване? Ще ви питат, и да сте здрави, и да сте болни. В днешната ни култура стимулирането на имунитета звучи безобидно. Някои си го предписват сами.

Други взимат медикамент по препоръката на съсед или приятел. Пропуска се, че това са средства за директен натиск върху имунната с-ма. И да се „пипа“ там, не винаги е безопасно.

Първо, правим ли разлика между имуностимуланти и имуномодулатори? Ще срещнете и двете понятия, а те не са синоними.

Съдържание:

Имуномодулатори се наричат всички препарати, които променят работата на имунната с-ма. Те са два вида:

⇒ Имуностимуланти – стимулират имунния отговор, тоест повишават имунитета;
⇒ Имуносупресори – потискат имунния отговор, тоест понижават имунитета.

Така всички имуностимуланти са модулатори, но не всички модулатори вършат работа като стимуланти. С други думи нека не се приема за даденост, че всички медикаменти – било то синтетични или природни, подобряват работата на имунитета. Пренастройването му върви и в двете посоки.

Но кой би желал да си понижи имунитета?

Групата от пациенти е голяма. Това са хора, чието тяло реагира изострено, рано или пресилено на факторите на външната среда и вместо да предпазва, вреди. Говорим и за автоимунните заболявания, при които тялото възприема като враг свои вътрешни, естествени процеси. Трета група са трансплантираните, чийто имунитет се потиска, за да не отхвърли органа като чуждо тяло. И така нататък – списъкът е значителен.

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Групата на имуномодулиращите средства е огромна – от химически синтезирани препарати до естествени хранителни продукти

В този материал ще разгледаме имуностимулаторите – препарати, към които посяга един от всеки двама души, поне няколко пъти в живота си. И често посяга с леко сърце, както си самопредписва витамини. Ще видим, че има разлика между препарати за възрастни и за деца (и бебета). Има разлика и в същността на средствата.

Кой има нужда от стимулиране на имунитета?

Имуностимулаторите се прилагат за повишаване на защитните сили на тялото при различни по тип патологични изменения:

  1. хронични, бавно протичащи, трудно повлияващи се инфекции;
  2. алергични заболявания;
  3. тумори;
  4. състояния на имунодефицит.
Имуностимулаторите се ползват на следните принципи:
  • като част от комплексно лечение, наред с антибиотици, противовирусни, противогъбични и други подобни средства;
  • като средство за балансиране на работата на имунната с-ма, прилагано под контрола на имунологични изследвания на кръвта;
  • за предварителна имунокорекция, насочена към отстраняване на основната патология, без използване на базова терапия. Такава се назначава на лица със заболявания на бъбреците, храносмилат. с-ма, при ревматизъм и подготовка за хирургична операция;
  • като самостоятелни средства, без други препарати, в етапа на рехабилитация и оздравяване след редица болести.

Лечението с имуностимулатори не е правилен термин. Лекарствата, за които ще говорим, не лекуват, а само помагат на организма да се самоизлекува. Те не са хапчета, които работят само докато се приемат.

Действието на имуномодулаторите надхвърля значително периода на болестта и продължава с години след нея.

Класификация на имуностимулаторите

“Фигурин

Има десетки средства за стимулиране на имунитета. Как да се ориентираме в тях? И как да изберем? За това помага класификацията на препаратите. Някои ги делят на поколения: имуностимулатори от I-во, II-ро и III-то поколение. Това подреждане отчита времето на създаване и съдържа идеята, че по-новите лекарства са по-съвършени, плод на

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Много родители безпрекословно се доверяват на имуностимулаторите, когато децата боледуват всяка зима

по-широк високотехнологичен арсенал.

Другият начин да се подредят препаратите е по тяхната същност. Различават се:
  • ендогенни – вещества, синтезиращи се в самия организъм, с цел активиране на защитните механизми. Представител на тази група е интерферонът, който представлява протеин съ сигнална функция, реализиращ комуникацията между клетките. Ендогенните препарати се получават чрез обработването на костен мозък и тимус от човек, цитокини, имуноглобулини;
  • екзогенни – вещества, които са създадени и се внасят отвън. Те биват от микробен произход и от растителен;
  • синтетични – препарати, продукт на фармацевтичната промишленост, получени чрез химично синтезиране.
Внимание!

Самолечението и неадекватният прием на препарати за изменение на имунната с-ма може да доведе до автоимунни патологии, при които собствени клетки от тялото започва да възприема като чужди и да реагира срещу тях. Затова: имуностимулаторите следва да се приемат по строги показания и по предписание на лекар. Това с двойна сила важи за децата, тъй като имунната им с-ма все още не е напълно формирана чак до 14-годишна възраст.

Но има случаи, при които без препарати за имуностимулация просто няма как да минете. При тежки заболявания с висок риск от развиването на сериозни усложнения приемът на имуностимулатори е оправдан, дори при малки деца и бременни дами. Болшинството от препаратите са слаботоксични и достатъчно ефективни.

Имуностимулатори за възрастни хора. Кой е най-добрият и мощният?

Български имуностимулатори за възрастни, имуномодулатори, антиоксиданти - 01При възрастните имуностимулаторите са показани при следните заболявания: вроден имунодефицит, злокачествени новообразувания, възпаления с вирусна и бактериална етиология, микози и протозои, хелминтози, бъбречна и чернодр.патология, ендокринопатология (захарен диабет и други нарушения на обмена), алергия, състояние след трансплантация, вторични посттравматични и постинтоксикационни състояния, имунодефицит, провокиран от йонизиращи облъчвания, прекалени дози алкохол или силен стрес и накрая: прием на фона на вземането на редица лекарствени средства като цитостатици, глюкокорктикостероиди, антибиотици, антидепресанти, антикоагуланти и други.

Още в текста: Кои са най-добрите имуностимулиращи лекарства за възрастни? Кои български имуностимулатори за деца да изберем? Как действа Имуномикс, двойна опаковка? Имуностимулантът Бронховаксом. Мнения. Котешки нокът (Саменто). Имунобор. Есберитокс. Биозин. Кой има нужда от стимулиране? Стимулатори за възрастни. С човешки произход. С бактериален. С растителен. Естествени имуностимулатори. Хомеопатия. Имуностимулатори за деца и бебета. Заболявания. Грип. Простуда. ХИВ. Папилома. Храни за имунитет

В този смисъл най-добрият и най-мощният препарат не е абсолютно понятие. Говорим за избор на целесъобразен за конкретното страдание и подходящ за конкретния пациент препарат. Внимание! Изборът и преценката принадлежат на лекаря.

Препарати с ендогенен (човешки) произход
  1. Пептиди от органите на имунната с-ма (тимус и костен мозък). Наричат ги тимусни препарати – тимозин, тимулин и тимопоетин. С тях се лекуват вродени имунни дефицити, прилагат се при онкологични страдания, след потискане на имунитета и други.
  2. Цитокини – регулатори на взаимодействието между клетките.
  3. Интерлевкини – те са компоненти, които участват във възникването на възпалителни реакции като имунен отговор на микроорганизми и тумори. Беталейкин се прилага след хрон. септични страдания и крупни хирургични намеси, след химио и лъчетерапия. Пролейкин е насочен към усилване на антибактер., антивир., антимикот. и антитуморната охрана от страна на имунитета. Прилага се при сепсис и инфекц.-възпалит. процеси с остър х-тер.
  4. Интерферони – изработват се от клетките, когато проникнат вируси. На практика предпазват от вируси, патогенни гъби, , бактерии, тум. клетки. Има три вида – левкоцитен, фибробластен и имунен (или алфа, бета и гама).

Роферон, интрон, велферон са с антивирусен и противотуморен ефект. Прилагат се при хепатит В и С и някои злокачествени заболявания.

имуностимулатори, имуномодулатори, антиоксиданти - 01
Пегасис е известен имуностимулант

Пегасис и пегинтрон се прилагат при хроничен хепатит С. Авонекс и Бетаферон са за пациенти с мултипленна склероза, ребиф 44 се дава при херп. и-ции, тумори на маточн. шийка, бъбрека или гърдата, кондиломи, меланом. Имукин и гамаферон имат противовирусно и имуностимулиращо д-вие. Потребява се при терапия на екземи, псориазис, атопични дерматити и други. В офталмологията капки за очи с гама-интерферон действат срещу вирусни конюнктивити, увеити кератити.

  1. Имуноглобулини – препарати за неутрализиране и елеминиране на антиген. Те са незаменими при някои автоимунни заболявания. Биват интрамускулни и интравенозни.
Препарати с екзогенен (външен на човека) произход

Те са с бактериален и растителен произход

Препарати с бактериален произход

Това са цели или екстрахирани части от бактерии. Избрани са такива, които се срещат честичко и причиняват възпаления. Препаратите от този вид подкрепят неспециф. и специф. механизми на имунната отбрана. Те повишават устойчивостта към инфекции и свалят честотата и необходимия срок за терапия с антибиотици.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

4 Мнения

  1. Елена Атанасова ... Йорданова -66 г

    Имунитета вродения и придобит се поддържа от родовата имунна система / баща майка, баби, дядовци и т.н.. близки от едно семейно гнездо / и лекарствата, предлагани за имунитет против грип, вируси и т.н. заболяваниоя, включително билки, чесън и т.н.. зеленчуци и плодове.
    Имунобор през последните години – американско лекарство е предпочитано за деца и възрастни. Да – трима човека може да черпят от едно хапче имунитет за здраве. Било то хванати за ръце на хорце затворен кръг или по телефона да се затвори кръгана имунната система. Това е висшият кръг на медецината !

  2. Статията ви е много полезна. но проблемът е че прегледа изследването и проследяване на лечението от имуноблот не се поема от здравната каса една имунограма с преглед е 360 лв да не говорим ако на всеки преглед трябва да плащаш при това няма имунолог мисля че трябва да се обсъдят и популяризира тези проблеми от Нзок и министерството и да се поемат тези изследвания и лекарства

  3. Павлина Шикова

    Много хубава и полезна статия. Похвално е, че вече умалителните съществителни /лимонче, водичка, дечица/ са по- малко от тези в предишната статия, но има още какво да се желае! Аз имам автоимунно заболяване – синдром на Хашимото, придружен от намалена функция на щитовидната жлеза. От статията разбрах, че не трябва да вземам имуностимулатори, но това се налага, защото тази зима често боледувах от простуда и леки грипни състояния. Какво е Вашето мнение като лекар специалист?
    Поздрави и усмихнат студослънчев ден!
    Павлина

  4. Недьо Попов

    Имуномикс или Биозин? Определено между двете има нещо общо и това е екстрактът от ехинацея, но по всичко останало се различават, включително и по цената. Понякога лекари препоръчват едното или другото в зависимост от това, кой им плаща. Но за мен Биозин кидс си е винаги за предпочитане пред Имуномикса, защото това е формула специално за деца и защото съдържа коластра и инозитол. Те действат на клетъчно ниво и са много добри. Докато в Имуномикса са главно и основно билки. Наистина добри, но просто билки, които можеш да си вземеш от билковата аптека като Котешки нокът (трябва да се вземе кора от растението). Също има и прополис вътре. Абе хора, яжте повече мед!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *