Мнения за Цистон на Хималая и др.
Противопоказания за Цистон и странични ефекти.

Цистон. Мнения, противопоказания. Колко време трябва да се пие? Странични ефекти

Мнения за Цистон на Хималая и др. Колко време трябва да се пие Цистон и как при цистит? Противопоказания и странични ефекти. Листовка и прием. Форум.

Цистон ще зарадва хората с някои специфични здравословни проблеми, които същевременно държат на терапиите с натурални средства. Той е многокомпонентен продукт на растителна основа с доказано противомикробно действие; предотвратява образуването на бъбречни камъни и успешно участва в лечението на бъбречнокаменна болест.

Терапевтично действие на цистон на “Хималая” и показания за прием

Специалистите разкриват, че приемът на цистон топи камъни в бъбреците, но по-категорична е способността на препарата да извежда от организма солите, които са причина за тяхното образуване – оксалати, фосфати, пикочна киселина. Противомикробното действие пък е изразено в потискане растежа на патогенните бактерии, които провокират инфекции и възпалителни процеси при застойни състояния в отделителната система. Цистонът е добър вариант за участие в комплексна профилактика и терапия на камъни в бъбреците, кристалурия – изхвърляне с урината на солевите кристали, които нараняват лигавиците в системата; при подагра и всякакви страдания от рода на цистит, пиелонефрит, уретрит. В допълнение – цистонът е добър диуретик, постига спазмолитичен ефект, антисептик и средство за неутрализиране на възпалителни процеси.

Ето още веднъж показанията за прием на този натурален продукт:

лечение на бъбречнокаменна болест,
профилактика на бъбречни заболявания след оперативни намеси в отделителната система,
инфекции на зони в отделителната система с различен причинител,
кристалурия,
инфекции на системата при бременност,
инконтиненция в менопаузата и в постменопауза,
подагра,
както и при запушване на каналите на слюнчените жлези.

Сдържание на препарата от “Himalaya” и форми (таблетки)
цистон противопоказания и мнения
Цистон постига лечебните си ефекти благодарение на уникална билкова комбинация

Вече стана дума, че цистон е препарат с натурални активни съставки. Кои по-точно са те?

Активните компоненти в продукта са екстракти от билки, получени чрез различни технологии и композирани в научно обосновани дозировки. В търсене на максималния терапевтичен ефект някои от екстрактите са резултат на студени технологии, други са получени чрез прилагане на пара или изваряване. Ето и кои са растенията, участващи в тази сложна композиция:

Didymocarpus pedicellata, Saxifraga ligulata, Rubia cordifolia, Cyperus scariosus, Achyranthes aspera, Onosma bracteatum, Vernonia cinerea, Ocimum basilicum, Dolichos biflorus, Tribulus terrestris, Mimosa pudica, Pavonia odorata, Equisetum arvense, Tectona grandis seed. Някои от тях като босилек и полски хвощ звучат познато, но има и екзотични съставки, чието назоваване за лаици като повечето от нас няма никакво значение. Звучи сериозно уверението, че таблетките цистон съдържат прахообразен компонент от лековитата смола мумийо, както и обичайните пълнители и стабилизатори магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, натриева карбоксиметилцелулоза, кросповидон.

Мнения за цистон на “Хималая”

Почти 100% от отзивите за цистон са положителни. Преобладават мнения на пациенти, които са лекували с продукта бъбречнокаменна болест и са изкарали песъчинки, или са се спасявали от цистит и пиелонефрит.

В отзивите за разбиване на камъни и изхвърлне на песъчинки хората наблягат на високата ефективност на препарата, която е успяла да им спести операциите. По отношение на упорити страдания като цистит и пиелонефрит се отбелязва, че не един човек е успял да преодолее болестно състояние, което го е тормозило с години. Множество жени и мъже потвърждават, че с този продукт успешно се провежда профилактика срещу цистит и пиелонефрит – онези страдания, които ни връхлитат изневиделица при първото застудяване. Най-доволни от откриването на този продукт се оказват бъдещите майки, защото цистон е допустим при бременност и може да се гълта месеци наред без вреда за бебето.

Някои от коментарите съдържат недоволство заради бавния ефект на продукта, както и за необходимостта от дълъг прием за постигането на трайни резултати. Всъщност добре е предварително да се осведомим за възможния ефект от приема на цистон, за да няма после разочаровани. И да се въоръжим с търпение: продуктът наистина работи, но му е нужно време.

“Фигурин

Eто и някои автентични мнения на потребители:

  • Ivelin4ozz от bg-mamma.com: “Цистон + Септилин – пиех ги заедно против много упорти цистит и бяха единственото нещо, което ми помогна в момент, в който бях изпила всички антибиотици на света и продължаваха ужасяващите болки и дискомфорт. Пие се 3 месеца като още на първия ми подейства. След този цикъл не съм имала цистит повече. В началото на лятото направих 1 месец Цистон профилактично.”
  • Poupees11 от oyzovik.com: “Познати са ми немалко мнения за ефективния препарат цистон. Аз се спасих с него от пристъпине на цистит, които не можех да преодолея с уросептици и антибиотици.”
  • Mese4inka от clubs.dir.bg: “Аз ползвам Цистон на Хималая и честно казано съм много доволна. 3 месеца след прием на антибиотик ми се появи отново цистит, този път реших да пробвам с билки, които облекчиха болките, но все пак изпитвах лек дискомфорт. Вече около 10 дена пия Цистон и да чукна на дърво и помен нямам от болки.”

Прием на цистон при различни заболявания, листовка

Таблетките цистон трябва да се приемат след хранене, с достатъчно вода – поне половин чаша. Таблетката се гълта цяла, не бива да се дъвче или стрива. Ако по някаква причина пациентът се затруднява да глътне хапчето цяло, може да го начупи на 2-3 парчета и да ги погълне едно след друго. По време на лечението с цистон е задължително да се изпиват най-малко два литра и половина течности за денонощие. Отчитат се течностите като вода, чай, сок и компот, но не и течностите в състава на което и да е блюдо.

Още в текста: Състав и действие на лекарствения продукт; какви са натуралните му съставки. Цистон и бъбречни страдания – истинските ефекти. В какви случаи може да се приема цистон и може ли да се замени с други лекарства. Има ли странични ефекти? Цистон и бодибилдинг. Продуктът като ветеринарно средство. Може ли да се дава на деца и бременни

Ако по време на терапия с цистон се появят остри болки и това категорично е свързано с приема на медикамента, лечението се прекратява. И не бива да се забравя, че терапевтичният ефект – както и при другите растителни препарати, се развива бавно, постепенно, и максималната му изразеност може да се очаква две седмици след първата доза. Това означава всъщност, че две седмици е най-малкият срок на лечението с цистон. В същото време лечебният ефект може да продължи до месец след приема на последната препоръчана доза.

Как се взема цистон за цистит, уретрит
колко време трябва да се пие цистон
При цистит и пиелонефрит приемът на цистон може да продължи и 6 месеца

Таблетките цистон имат редица полезни въздействия при цистит: намаляват паренето и болките при уриниране, неутрализират възпалението на лигавицата на пикочния мехур и по този начин ускоряват оздравителните процеси, редуцират болезнените спазми на мехура, намаляват честотата на позивите за уриниране, усилват терапевтичния ефект от други лекарствени препарати от рода на антибиотици, уроантисептици и други противомикробни препарати.

Действие на цистон при цистит

Благодарение на активните си компоненти цистонът действа противомикробно и диуретично, т.е. потиска растежа на патогенни бактерии и насърчава активното отделяне на урина, един вид промиване на възпалените зони в пикочния мехур.  В повечето случаи обаче цистонът не е достатъчен за пълното излекуване на цистита, затова се приема едновременно с уроантисептици – например монурал. Така се постига унищожаване на патогените, причинили инфекция и възпалителен процес в пикочния мехур. Вариант е лечението с антибиотици. След като приключи приемът на този тип медикаменти, приемът на цистон може да продължи още няколко седмици. Това дори е препоръчително, тъй като помага за пълно възстановяване на нормалната структура на лигавицата в пикочния мехур. Отстраняват се и остатъчните огнища, които биха причинили в бъдеще рецидиви и хронифициране на цистита.

Дозировка и прием

Дозирането на препарата трябва да бъде съобразено с възрастта на пациента и е добре да се консултира с лекар. Така например децата от 6 до 11 години могат да вземат по една таблетка три пъти дневно; от 12 до 15 години – по две таблетки 2-3 пъти дневно; подрастващите над 15 години и възрастните пациенти се лекуват с дневна доза от по две таблетки три пъти дневно.

Колко продължава лечението

Колко да продължи лечението, зависи от състоянието на пациента и повлияването на болестта от препоръчаните медикаменти, включително цистон. Самият цистон може да свърши работа за една седмица, но по-вероятно е лекуващият да го препоръча за дълъг срок. Не са изключени продължителни терапии с цистон при цистит от порядъка на 2-3 месеца.

CYSTONE при простатит

При лечениeто на простатит с цистон обичайната дозировка е две таблетки два пъти дневно, като са задължителни общите препоръки за прием на поне два литра и половина течности в денонощие. Терапевтичният курс може да бъде удължаван до 4-6 месеца. Колко точно да се приема, зависи от състоянието на пациента и преценката на лекуващия.

За бъбреци

Различни болестни проблеми на бъбреците – възпалителни процеси или проблеми с бъбречни камъни, могат да се повлияят положително при комплексна терапия с участието на цистон.

При камъни в бъбреците
И бременните могат да се лекуват с цистон

Цистон може да се използва при всяка разновидност на бъбречнокаменната болест и кристалурия (“песъчинки”), без значение какъв е съставът на камъните или каква е киселинността на урината. Таблетките вършат работа и при оксалатни, и при уратни, и при фосфатни камъни. Ако камъните са с по-големи размери обаче приемът на цистон не е разумно решение, тъй като може да причини раздвижването им и да провокира запушване на пътищата за отделяне на урината.

Някои специалисти се въздържат от препоръчването на този препарат за деца, но на практика ограничението се спазва редовно само за възрастовата група под 6 години. Тези от 6 до 11 могат да приемат три пъти дневно по една таблетка, а над тази граница, както и възрастните, могат да вземат три пъти дневно по две таблетки. Терапията продължава до 4-6 месеца или до изхвърлянето на камъните.

За профилактика на бъбречнокаменна болест и поява на рецидиви, например след оперативно изчистване или литотрипсия – т.е. разбиване на камък в бъбрека, се препоръчва прием на цистон три пъти дневно по една таблетка в продължение на 4-5 месеца.

Понякога след оперативно премахване на бъбречни камъни профилактично срещу рецидиви се приема цистон по схема – първия месец по две таблетки два пъти дневно, а сетне още 4-5 месеца два пъти дневно по една таблетка.

При пиелонефрит, бъбречни колики

Пиелонефрит и състояния с бъбречни колики се повлияват положително от комплексна терапия, в която се включва цистон. Включването на продукта в терапевтичния комплекс подпомага овладяването на инфекцията, засягаща бъбречното легенче. Цистонът усилва въздействието на другите медикаменти с обезболяващ и спазмолитичен ефект – важно при бъбречни колики, като дава възможност терапевтичният резултат да се поддържа за продължителен срок. Правилният прием на цистон е един от начините да се избегне хронифицирането на възпалителните процеси. При остри състояния се приема обичайната доза от 4-6 таблетки дневно, разпределени в 2-3 приема. Дозите за деца и продължителността на приема се определят от лекуващия.

За премахване на отоци

Като добър диуретик препаратът цистон освобождава организма от задържаните течности. Терапевтичните му ефекти пък съдействат за овладяване на възпалителните процеси, които също могат да са проблемни по отношение на отделителните функции. Всички приложения на цистона повлияват проблемни състояния на бъбреците, пикочния мехур и уретрите, естествена причина за образуването на отоци по крайниците или лицето.

За отслабване

Фармакологичните справки сочат композицията цистон като едно от средствата с отслабващ ефект. Причина за това е наличието в билковата композиция на растителни екстракти с диуретично действие. Именно тези съставки са средството за освобождаване на организма от излишните течности – първичен “отслабващ” ефект, който може да се стабилизира чрез подходящо хранене и физическа активност.

При фитнес и бодибилдинг

Активно трениращи във фитнес зали, бодибилдъри споделят във форумите, че приемат цистон като лек диуретик. Продуктът няма опасни странични ефекти (изключение – възможни единични алергични реакции), може да се приема продължително и действа оздравително на бъбреците и цялата отделителна система. При спортисти, които трябва да спазват норма на килограмите, това е мек вариант за стопяването на част от тях.

При лечение на подагра

При подагра цистон се взема три пъти дневно по две таблетки за срок от 2-3 месеца. Използва се за нормализиране киселинността на урината и изхвърлянето на наднормените количества пикочна киселина – именно те са причина за подагричните кризи. Терапевтичните курсове с цистон при подагра могат да се повтарят по лекарска препоръка, като се правят паузи със същата продължителност като лечебния модул.

Дайте мнение и Вие тук!
При венерически възпаления: Кандидоза

Нека да припомним, че таблетките цистон действат противомикробно и антисептично – това при всички случаи се отразява положително при инфекции на отделителната, а едновременно с това и на половата система. Цистон и фитолизин са двата лекарствени продукта, често коментирани и при лечение на гъбични инфекции на половата система (кандидози). Много често кандидозите се развиват “комплексно” с класически цистит, така че продължителният прием на продукта има двойно въздействие – оздравително и ускоряващо преодоляването на инфекцията както за отделителната, така и за половата система.

При акне и други пъпки

Възможно е приемът на цистон да неутрализира възпалителни процеси и да балансира метаболитни отклонения, които влияят върху състоянието на кожата. В този смисъл цистон вероятно е в състояние да съдейства за общо изчистване и укрепване на организма, но не е средството за специализирано лечение на акне и обриви.

За деца

Според пациентската листовка продуктът цистон не се дава за лечението на деца под 6-годишна възраст. Над тази граница приемът е по лекарска препоръка, като най-често възрастовата група 6-11 години приема по една таблетка 2-3 пъти дневно, а 11-14 може да достига до дозата за възрастни за определен период, т.е. 1-2 таблетки 2-3 пъти дневно. Най-често цистон се включва в комплексни терапии при бъбречнокаменна болест, пиелонефрит, цистит и уретрит.

При бременност и отоци в резултат на нея

Таблетките Цистон се прилагат и при бременност, тъй като активните им компоненти са от растителен произход и не могат да навредят агресивно на майката или плода. И в тези случаи цистон е част от комплексното лечение на инфекциозно-възпалителни заболявания на отделителната система като пиелит, пиелонефрит, цистит, уретрит. Медикаментът се дава също при трудности с отделянето на урина – свързани със силни спазми, съответно провокирани от бъбречни камъни, възпаления и силен натиск от страна на нарастващата матка.

Общи положения

При състояния  на бременност цистон може да се приема в обичайните дози за възрастни в зависимост от проблема. Таблетките се вземат при хранене или непосредствено след това с половин чаша течност. През целия срок на терапията се изпиват по 2.5 л вода за денонощие.

Как се приема?

Ако бременната жена страда от бъбречнокаменна болест, цистон се препоръчва само при необходимост от комплексен прием на медикаменти. Проблемът е, че едно раздвижване на камък или “изкарването” му неизбежно ще причини болезнени усещания, ще стимулира контракции и дори може да се достигне до спонтанен аборт. Не бива да се осъществява и профилактика срещу рецидиви на бъбречнокаменната болест. Най-добре е подобни програми да се отложат за след раждането. При кристалурия, когато в отделителната система се образуват солеви кристали с остри ръбове, състоянието причинява болезнени усещания заради възможно нараняване на лигавиците. Тогава е добре бременната да взема 2-3 пъти дневно по две таблетки цистон и ако усещанията продължават, приемът може да се удължава до няколко месеца.

При възпаления от типа на цистит, пиелонефрит, пиелит и уретрит се препоръчват по две таблетки три пъти дневно, до пълно оздравяване. Обикновено острото състояние се тушира в рамките на седмица.

На котка, на куче или на други животни?

Цистон е един от лекарствените продукти, които намират приложение и в практиката на ветеринарните лекари. Дозирането е индивидуално и трябва да бъде уточнено от специалист.

Как и кога се дава?

Цистон е подходящо средство за терапия на животни, страдащи от цистит, пиелонефрит, бъбречнокаменна болест. За болните кучета и котки е добро обстоятелство и наличието на съставката мумийо, която съдейства за ускоряване на възпалителните процеси.

Дозировка на CYSTONE

Дозирането на препарата зависи от диагнозата и от специфичната характеристика на животното. На котките обикновено се дава четвърт или половин таблетка два пъти на ден. Кучетата, особено от по-едрите породи, могат да приемат до две таблетки дневно, разпределени на 2-3 приема в равни части. При инфекции терапията трае до пълното излекуване, а при бъбречнокаменна болест, от каквато любимците също страдат, приемът може да продължи до 6 месеца.

Паралелно с цистоновата терапия трябва да се поддържа и диета; от храненето се изключват онези продукти, които са причина за образуването на бъбречни камъни.

И при четириногите е възможно приемът на цистон да причини алергични реакции. Тогава лекарството се спира; то не се дава, ако се касае за пристъпи с остри болки или ако лекуваме бременна самка.

Странични ефекти и възможни вреди

Обикновено терапията с цистон или профилактиките се понасят добре и дават резултат, макар и не светкавичен. В редки случаи е възможно да се проявят алергични реакции, свързани със свръхчувствителност към някоя от съставките на лекарството. При такива прояви за жалост цистон не може да присъства в лечебните планове на засегнатия човек. Алергичните реакции от типа на сърбеж и обриви изискват както спиране на приема, така и прилагане на някакво антихистаминово средство.

Може ли с алкохол?

Цистон и алкохол – съчетаването на тези две вещества  може да има тежки последици. Както е известно, една от опасните патологии за организма е бъбречнокаменната болест. Това заболяване често се развива на фона на остра алкохолна зависимост. Болестта е коварна, опасна с негативните си последици, особено за мъжете.

Приемът на алкохол натоварва отделителната система сам по себе си; в съчетание с цистон неизбежно ще се усили извеждането на течности от организма. То може да е толкова интензивно, че да провокира обезводняване – особено ако се наруши правилото за прием на 2.5 л вода в денонощие при лечение с цистон.

При лечение с цистон категорично е противопоказан приемът на алкохол; само така медикаментът ще може да реализира полезните си свойства и ще съдейства за оздравителни процеси в отделителната система.

Опасност от алергия

Вече споменахме за риска от алергични реакции към някоя от съставките на цистон – това прави продукта неприложим. Освен кожните раздразнения, могат да се развият затруднения при дишането с бронхоспазъм. Подобна симптоматика изисква спиране на терапията и незабавно търсене на медицинска помощ.

Опасност от предозиране?

Такава опасност всъщност няма. Но все пак е разумно да не се прекалява с дозите в търсенето на по-бърз ефект.

Аналози и заместители

Цистон е препоръчван като лекарствен продукт със сложна композиция, съчетаваща ефектите на множество билкови екстракти. Терапевтичните ефекти на цистон са несъмнени, но все пак могат да се постигнат и чрез други лекарствени и билкови продукти

Канефрон или цистон?

И канефрон, и цистон са фитопрепарати – техни активни компоненти са различен тип екстракти от лекарствени растения. Основната разлика между тях е в производителя: цистон е индийски продукт, а канефрон – немски.  Препоръчват се с еднакви мотиви в комплексни терапии на възпалителни заболявания на отделителната система – цистит, пиелонефрит, уретрит. Също – за намаляване размера на камъните и повторното им образуване в бъбреците. Заради индивидуални особености и предпочитания едни пациенти избират канефрон, а други – цистон.

Все пак двата продукта не са напълно идентични. Цистон е съставен от много повече компоненти, а това предполага по-висок риск от проява на алергични реакции. За канефрон няма подобна информация. Цистон има по-ясно изразен антибактериален ефект, затова е за предпочитане при по-силни възпаления. От друга страна канефрон намалява отделнето на белтъци чрез урината, което е добре при бременност. Цатова бъдещите майки с проблеми на отделителната система е по-добре да се ориентират към канефрон.

Нолицин

Нолицин (норфлоксацин) е химиотерапевтично средство с батерицидно действие. Едно от приложенията му е при бактериални инфекции на пикочните пътища. Може да се приема едновременно с цистон, като дозирането е индивидуално и следва да се препоръча от специалист. Обикновено три дни след първия прием на комбинацията се усеща подобрение; нолицин се дава стандартно за една седмица, а приемът на цистон може да продължи няколко седмици.

Бисептол

Бисептолът е комбиниран противомикробен препарат, който е често препоръчван при инфекции на отделителната система, но също при инфекции на стомашно-чревния тракт, меките тъкани и кожата, при възпаления на дихателни органи. Състои се от активните компоненти сулфаметоксазол и триметоприм. Най-често приемът е за 3-7 дни; през това време паралелно може да се приема и цистон.

Ципрофлоксацин

Това е антибиотик от групата на флуорхинолоните; активен срещу широк бактериален спектър – включително патогени, причиняващи възпалителни процеси в отделителната система. При цистит например се прилага терапевтична схема с ципрофлоксацин 500 мг – по една таблетка на 12 часа, + цистон според лекарските указания за срок от една седмица комбинирано, и продължение на цистон от 2-3 месеца.

Фитолизин

Фитолизин е още един вариант за лечение на проблемна отделителна система чрез хитотерапевтичен продукт. Има доказан противовъзпалителен, смазмолитичен и литоличен ефект. Приложението му е донякъде нестандартно, тъй като се предлага под формата на паста за приготвяне на суспензия. Съдържа екстракти от магданоз, сминдух, пача трева, пирей, бяла бреза, полски хвощ, девисил, златна пръчица и лучени люспи. Фитолизинът е сочен като чудесно средство за профилактика при риск от бъбречнокаменна болест. Този продукт обаче е противопоказан при сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Източници на руски: fb.ru/article/233830/tsiston-analogi-otzyivyi-instruktsiya-tsenyi * medside.ru/tsiston.

Други

Множество лекарствени средства са препоръчвани за лечение на възпалителни заболявания на отделителната система и бъбречнокаменна болест. Част от тях са от спектъра на антибиотиците, като се разпространяват онлайн ит рускоезични, гръцки или турски доставчици. Някои от продуктите: фурамаг, фурагин, фуролин, пиелосептил, нитрофурантоин. Обикновено са търсени за овладяване на остри състояния и се приемат за ограничен срок. При поддържаща терапия за по-дълго време това става само под лекарски контрол.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Метронидазол, Полижинакс, Ципрофлоксацин, Клиндамицин, Микомакс

За какво се използва Флажил. Мнения, цена

Мнения за Флажил 250. За какво се използва метронидазол таблетка. Антибиотик ли е Флажил 500. …

3 Мнения

  1. Не мога да гълтам лекарства и до сега винаги съм го дъфчела. Намаля ли се действието по този начин?

  2. Филис Андреева

    Здравейте търся цистон имате ли го наличнист

    • Лекар.БГ

      За съжаление не предлагаме лекарства, включително и Цистон, а само информация за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *