фортекал fortecal антихистамини алергия уртикария
Fortecal, алергия, Антихистамини, запушен нос, зачервени очи, Кихане, копривна треска, Спастична кашлица, уртикария, Фортекал

Мнения: Фортекал или Ериус? Колко време се пие? При кашлица

За какво се използва Фортекал? Колко време се пие? Цена и мнения за Фортекал. При кашлица. Странични ефекти. Фортекал или Ериус? Или Ксизал, Рупафин.

30 години назад алергичните заболявания са обхващали четвърт от населението на планетата. Към момента алергична р-ция на тялото е изпитал всеки втори човек. Статистиката е ориентировъчна, защото някои хора въобще не стигат до лекар, а предпочитат да се самоизлекуват. Други пък изтърпяват симптомите, при трети те са съвсем леки. Затова не осъзнаваме колко разпространени са алергиите, които се явяват от какви ли не агенти от околната среда – битова химия, козметика, храни, насекоми, лекарства… на практика от всичко.

Простият житейски опит показва, че днес противоалергичните препарати трябва да присъстват във всеки дом, особено в топлото време от годината, когато на масата има разнообразни свежи плодове и зеленчуци, във въздуха – жилещи насекоми.

Алергичните реакции възникват внезапно и непредсказуемо и често има нужда от медикаменти „под ръка“ при пътуване, ваканция или просто излет сред природата.

Медиците са наясно с тенденциите и от години се усъвършенстват средствата за купиране на алергични реакции и за лечение на различните разновидности алергии.

Съдържание:

У нас на това не се гледа като на сериозно заболяване, но някои прояви – така наречените утежнени алергични реакции като анафилакт. шок и оток на Квинке, представляват опасност за живота на болния и изискват незабавна и адекватна помощ от специалист. От друга страна дори смятаните за безобидни уртикария и полиноза (реакция към полени) причиняват много страдания или поне нетърпим дискомфорт.

Що е хистамин и антихистамини

Хистаминът провокира хрема и подуване на носната лигавица

Вече половин век алергиите се третират с антихистаминни препарати. Хистаминът е биологична молекула, която участва в 23 физиологични функции. Той е отговорен за всички клинични симптоми на алергичните реакции: зачервяване и отоци на тъканите, сърбежи, разширение на съдовете и увеличаване на тяхната проницаемост. Потиска активността на неврони, които пазят човека от гърчове, свръхчувствителност към увреждания и лекарства.

Повечето хистамин в тялото причинява хрема и сълзене на очите, защото под действието му кръвоносните съдове стават пропускливи и течностите преминават от капилярите в тях. Заради разширяването им пък носът се запушва. Хистаминът стимулира невралните окончания и причинява кихане. Действията му са много, а лекарствата – антихистамини, се стараят да ги купират. Антихистаминните препарати са блокатори на H1-рецепторите. Те се свързват със специф. рецептори на повърхността на клетките.

Тичинковият прашец на растенията са най-често срещаният алерген

В продължение на много дълго време медицината разполагаше изключително с антихистаминни препарати от I поколение. Те помага в болшинството случаи за облекчаване на състоянието на болните, но притежават и ред неудобства като необходимостта да се приемат от 2 до 4 пъти на ден. Но още по-сериозен проблем представляват страничните действия и най-вече – седативният ефект. При лечение с такива препаратит у болния се създава сънливост, влошаване на вниманието и снижение на работоспособността. Заради тези реакции много пациенти с не много тежки реакции – като полинозата например, предпочитат въобще да минат без лечение и се примиряват с неприятните симптоми. Защото приемът на антихистамини от I поколение предполага забрана за шофиране и работа с движещи се механизми.

Още в текста: ♠ Продължителност на лечението ♠ Действие на биластин. ♠ Фортекал е антихистамин от ново поколение ♠ Какво е биластин и как действа при видовете алергия ♠ Препоръчвани дози ♠ При копривна треска (уртикария) ♠ При запушен и течащ нос ♠ При зачервени и сълзящи очи. ♠ При сенни болести (полинози) ♠ При сенна хрема (алергичен ринит) ♠ При бронхиална астма? ♠ Действие върху отделните симптоми ♠ При спастична кашлица ♠ Мнения и коментари ♠ Странични ефекти, вреда и опасности ♠ Фортекал и алкохол ♠ Нежелани реакции ♠ Съхранение ♠ Аналози и заместители ♠ Сравнение с Ксизал ♠ С Ериус ♠ С Алегра ♠ С Урбазон (метилпреднизолон) ♠ С Мукосолван ♠

За щастие, на фармацията й се отдава да преодолее тези проблеми, създавайки ново поколение антихистаминни препарати.

Фортекал – антихистаминен препарат от ново поколение за лечение на алергииФортекал или Ериус?

Ролята на хистамина върху появата на алергични патологии е твърдо доказана. Затова в клиничната практика се въвежда терапия с неседиращи Н1-рецепторни блокатори като начин на действие първи избор. Освен това биластин има модулиращо д-ве върху възпалит. активност.

“Демир

Един от представителите на следващото поколение лекарства е новият оригинален препарат на немската фармацевтична компания Берлин Хеми, част от италианската Menarini Group – таблетки с активно вещество Bilastine/ Bilaxten. Продуктът е регистриран в различни държави с различни търговски наименования. Например в България той е Fortecal (Фортекал), в Русия – Nixar (Никсар), в Германия, Ирландия и Швеция – Bilaxten, Литва, Латвия и Естония – Opexa и т.н. Има повече от 10 търговски имена. Същността обаче е идентична – таблетки, съдържащи по 20 мг Bilastine, опаковани по 10 броя в кутия.
У нас лекарството има разрешение за продажба от септември 2012 година. Към момента цената на кутия 10Х20 мг е 5.09 лв.

Какво е биластин?

Биластин е блокатор, антагонист на хистаминовите рецептори на клетките (означават ги Н-1-рецептори), който не причинява отпускане, сънливост и отпадналост. Той е най-ефективен при алергичен риноконюнктивит и уртикария. Води се като антихистамин от ново поколение, защото се различава от своите предшественици по няколко много съществени показатели:

1)Фортекал не оказва седативен ефект
Проблем на първите антихистамини е замайващият им ефект

Приемайки това лекарство, страдащият от алергия остава в добро състояние, в нормална активност и няма принуда да се откаже от обичайните си занимания и ангажименти в ежедневието. Той продължава да работи, управлява автомобил, концентрира се, способен е да помни и учи и т.н. Отпускащият ефект на лекарствата от първо поколение е елиминиран с биластин (второ поколение), който минимално преминава през кр.-мозъчн. бариера – това е факторът, който се справя с неприемливото в първо поколение странично успокоително действие.

2)Ефектът от припарата се развива бързо

Той започва да действа в рамките на един час след приемането на съответната доза. In vitro опити са показали, че афинитетът на биластин към рецепторите е 5-кратно по-голям, отколкото при фексофенадин и3-кратно – спрямо цетиризин . В дози до 10 мг биластин е толкова ефективен, колкото и 10 мг цетиризин , но при дози от 20 и 50 мг той показва осезаемо по-бърз старт на действието.

фортекал 02 fortecal 03 антихистамини 04 алергия уртикария
Фортекал успокоява сенната хрема.
3)Действието на препарата се запазва в течението на 24 часа

При лечение на някои разновидности алергии като алергичен риноконюнктивит и уртикария медикаментът се приема само един път в денонощието. Еднократна доза от 20 мг (дозата, в която се произвежда една таблетка) осигурява липсата на симптоми за целия период от 24 часа.

4)Фортекал притежава удовлетворителен профил на безопасност

Количеството странични ефекти при неговото приложение е съпоставимо с прилагането на плацебо.

Новото поколение антихистамин не предизвиква умора и отпускане

Биластин в доза от 20 мг, който се взема две седмици, има по-висока безопасност, с снижена честота на умора и отпуснатост в сравнение с цетиризин от 10 мг, приеман при същите условия. Направено е изследване на здрави хора, което е доказало, че не се стига до акумулиране на биластин в централната нервна система. Активното в-во причинява минимални и пренебрежими промени в психомоториката даже в случаите, когато е приет в четирикратно по-високи дози..

Еднократната доза биластин 20 мг не вдига ефекта на отпускане и разконцентриране на lorazepam 3 мг.
Изпитанията са показали още, че ползването на биластин не влияе върху състоянието на сърд.-съд. с-ма на пациента и ЕКГ-параметрите. Това важи както за използваната доза от 20 мг, така и в петкратно по-големи – 100 мг. Затова се възприема, че Фортекал има високо ниво на сърдечно-съдова безопасност.

5)Фортекал не се метаболизира в черн.дроб

и практически напълно се извежда от организма в неизменен вид. Това позволява да се назначава на много възрастни хора, както и на лица със заболявания на черн.дроб (изследвания доказват, че не е индуктор и не потиска (пресира) CYP450 изоензимите) и бъбреците.

6)Не влияе на профила на поносимост

при взаимодействие с други препарати. Той не се комбинира с определени вещества, за което ще стане дума по-долу.

7)Не усилва действието на алкохола

и не влияе на способността да се управлява автомобил.
Медикаментът на основата на Биластин е един от препаратите, препоръчани от Европейската академия по алергии и клинична имунология в качеството му на препарат от първа линия (най-подходящ) за терапия на алерг. риноконюнкт. и уртикария.

Начин на приемане на лекарството

Медикаментът е за деца над 12 години

То се назначава на възрастни и на деца, които са прехвърлили 12 години. За по-добър ефект е потребно да се гълта на гладно – 1 час предхождащ яденето или 2 часа, след като е приключило. Цялата денонощна доза се приема еднократно, на един прием. Гълта се с водичка и се избягва плодов сок, особено от грейпфрут.
Проучвания са доказали, че биластин се абсорбира най-бързо при перорален прием, като това осигурява достигането на максимална концентрация в плазмата от един до час и полов. след вземането на еднократна доза.

Препоръчвани дози

За лица над 12 год. и възрастни препоръчаната доза е 20 мг (1 таблет.) 1 път на денонощие за облекчаване на симптомите на алергичен риноконюнктивит (сезонен и целогодишен) и уртикария.

За пациенти над 65 години не се предприема корекция на дозата. Опитът показва, че прилагането на препарата е ограничено след тази възраст.

За пациенти с нарушение на функциите на бъбреците не е потребна корекция на дозата.

За пациенти с нарушение на функциите на черн.дроб: опит с клиничното прилагане на препарата върху такива болни отсъства. Тъй като биластин не се поддава на метаболиране и се извежда главно чрез бъбреците, не би следвало да се предполага нарушение на функциите на черн.дроб, нито проблеми със системното му действие. Затова в листовката на производителя не се показва корекция на дозата за пациенти с чернодробни изменения.

Продължителност на лечението

Пациентите с алергичен ринит следва да приемат препарата само по време на контакта с алергени. Той е подходящ за продължителна употреба, докато е налице дразнител.

Действие на биластин при конкретни заболявания

При сенни болести (полинози)

Към този тип спадат алергичните реакции, причинени от тичинков прашец. Възпалението възниква в различни части от дихателния апарат и очите, по което се делят на алергични ринит, конюнктивит, риноконюнктивит (възпаление и в двете зони едновременно), поленови бронхиална астма и уртикария и орален алергичен синдром (алергия към сурови зеленчуци и/или плодове).

Алергичният риноконюнкт. и уртикарията са патологии, които се появяват все по-често в развитите страни. По медицински данни първата от тях засяга от 10 до 40% от всички хора на Земята, а честотата на уртикарията се оценява на 20%. Всеки пети човек някога през живота си е получавал обрив. Броят на засегнатите постоянно расте. Дава се за пример Швейцария, в която има 14-кратно нарастване на случаите през миналия век. Сега поленовите болести нанасят огромни финансови щети, а вниманието е насочено към лечение без продължителна загуба на работоспособността (елиминиране на седативния ефект).

У нас има стотици източници –причинители на сенни болести – полени от дървета, треви, житни насаждения, цветя и плевели. Затова и периодът на проявата е твърде разширен. Той започва от ранната пролет с цъфтежа на овошките и свършва през октомври в цъфтящите храсти и бурени.

Сенните заболявания са значими още и заради склонността си към рецидиви. Те засягат минимум два, но понякога и повече органи. Това са нос (ринит) или очи (конюнктивит), или и двете (риноконюнктивит), като понякога се съпровожда със засягане на белия дроб или кожата. След няколко сезона към симптомите се присъединява пристъпообразна кашлица и/или задушаване, което се съпровожда с хриптящ звук. Заболяването се дели на леко, умерено тежко и тежко.

Основните симптоми са ринорея (изтичане на секрет от носа), сърбеж, запушване, кихане, сърбеж, конюнктивит. Диагностицирането при първа поява е трудно, но с повтаряне на симптомите картината се изяснява.

Лечението на поленовите алергии се крепи на два стълба:
  1. Прекратяване на контакта с алергена (полените) – доколкото е възможно. Това става с минимален престой на открито и инсталиране на климатизация в помещенията.
  2. Лекарствена терапия. Антихистаминовите препарати са най-подходящ избор, съчетани с противовъзпалителни и други медикаменти, насочени към туширане на симптомите.
    Най-честите провокатори на алергични реакции: полените са само едната възможност

Антихистаминът от второ поколение Фортекал е показан на първо място за изброените по-горе патологии, причинени от полени. Действието му е доказано с конкретни проучвания, според които при алергичен риноконюнктивит (едновременно засягане на носа и очите) еднократна доза от 20 мг биластин, приложена 2 часа след провокацията от страна на алергена, води до ефективно намаление на два показателя:

  • назален симптомен скор – това са проявите на ринорея, дразнещ и ескалиращ сърбеж в носа, кихане и набъбване на лигавицата вътре в носните канали (назална конгестия);
  • тотален симптомен скор – това включва още секретиране, сърбеж и зачервяване на очите, както сърбеж по небцето.

В ред медицински публикации личи предпочитание към Фортекал спрямо цетиризин 10 мг и фексофенадин 120 мг. Изброените активни в-ва имат подобен ефект в първите 4 часа, но се отличават по три параметъра:

  1. цетиризин и фексофенадин имат седативен ефект, който влошава периода на терапия;
  2. биластин отбелязва много по-голяма ефикасност от 22 до 26 час, последващ приемането;
  3. биластин започва да действа след 1 час и има 26-часов ефект.

И трите антихистамина са безопасни и се понасят добре.

В сравнение между биластин и деслоратадин, се установява, че и двата антихистамина имат еднаква ефективност. Пациентите казват, че проявите на дискомфорт са намалели, че до голяма степен запазват ежедневието си в нормални граници.

При сенна хрема (алерг. ринит)

Сенната хрема е с най-значима честота сред алергичните заболявания. Има данни (Конференция “Алергията – глобално явление на века”, 2013) разпространеността му достига 15 – 50 %. Усложненията, които предизвиква са достатъчно сериозни, като най-тежкото от тях е астма. Те заставят болния да промени своето отношение към ежедневието си и начина на поведение и да бъде по-внимателен.

Лечение е двустранно – лекарят проследява патологията и се старае да спре развитието й, а болният е принуден да бъде дисциплиниран и последователен. Появата на неседативните Н1-антагонисти от II поколение съществено изменя фармакотерапевтичните подходи към лечение на сенната хрема. Те имат по-висока селективност по отношение на хистаминовите рецептори. Свързването протича бавно и по неконкурентен начин. Високи концентрации на хистамина не изместват лекарството от свързаното му с рецепторите състояние.

Биластин оказва изразено потискащо действие върху развитието на:
  • възпалителната реакция;
  • отока;
  • хиперемията – повишен приток на кръв и кръвонапълване.

Пациентите с алергичен ринит следва да ползват препарата само в периода на контакт с алергени. Когато патологията е сезонна, терапията се прекратява след смекчаване на симптомите и се възобновява при тяхното възобновяване. Пациентите с целогодишен ринит прилагат медикамента непрекъснато през периода на контакт с алергени. При изява на уртикария продължителността на лечението зависи от характера и продължителността на симптомите и от тяхната динамика.
Алергичните ринити имат склонност към прогресиране от година на година и постепенна трансформация отначало в бронхит с алергичен компонент, а след това в бронх. астма. Затова дори симптомите на алергията да са изразени слабо или умерено, е необходимо да не се пренебрегва лечението.

При бронхиална астма?

Бронхиалната астма (БА) е самостоятелно заболяване, в основата на което лежи хронично имунно възпаление на дихателните пътища, съпроводено с изменение на чувствителността и реактивността на бронхите. Тя се проявява като пристъпи на задушаване, симптоми на дихателен дискомфорт (пристъпообразна кашлица, хрипове и задух), обратима бронхиална обструкция на фона на наследствена предразположеност към алергии. Повече от 150 милиона души по света страдат от бронхиална астма – разпространеността се колебае от 3 до 8%.

Пристъпите на задушаване са най-явен белег на бронхиалната астма

Главният признак на БА е пристъпът на задушаване, възникващ в резултат на стесняване на просвета на гладката мускулатура на бронхиалното дърво и оток на лигавиците, обвиващи бронхите, заради което в белите дробове не постъпва достатъчно количество въздух. В резултат на това се появяват най-разпространените симптоми като задушаване, затруднено дишане, чувство за пристискане в гърдите, свистящи хрипове, а също и кашлица, запушване на носа и раздразнение на очите.
Симптомите на алерг. ринит и бронхиалн. астма са близки. Често ринитът предшества астмата. Двете имат и еднакви рискови фактори. Механизмите на развитие обаче са различни – при ринита изменението е в лигавиците, а при астмата – в бронхите. Затова въпреки свързаността на патологиите, те се третират по различен способ – чрез рецепторни антагонисти при ринита и чрез бета-2 агонисти – при БА.

Следователно Фортекал не работи и не се предписва при бронхиална астма, докато е първи избор и най-добро лечение за ринитите.

При копривна треска (уртикария), обриви и пъпки по ръцете

Уртикарията е наименование на появата на зачервени и релефни участъци от кожата, които силно сърбят. Формите и размерите са разнообразни и много индивидуален показател. Този тип обриви са като живи – те се „придвижват“ по тялото и менят вида си. Имат склонност да изчезнат внезапно и също така внезапно отново да се появят.

На практика червените петна са отоци в дълбоките слоеве на кожата. Обичайно се явяват върху крайниците и лицето. Директният причинител е хистамин, освободен от клетките. Той повишава пропускливостта на кръвон.съдове, а течността, която изтича, причинява подуването.

Алергичната реакция понякога се отразява върху кожата

Но какво причинява освобождаването на хистамин? Споменатите по-горе полени са само един от причинителите. Уртикария провокират още храни, медикаменти, ухапвания от насекоми. Когато причината е неидентифицирана, казват, че няма конкретна причина. Тогава пациентите търсят агента сред козметиката, перилните препарати, храната и други.

Обривите и пъпките по крайниците и/или лицето са козметичен дефект, но по-голям дискомфорт носят сърбежите. Петната се наричат уртики и може да се задържат няколко часа или седмици. Ако срокът мина 6 седмици, уртикарията се определя като хронична. При нея истински опасната част е вероятността от спад в кръвното налягане и затрудняване на дишането.

Биластин е тестван върху 218 болни с хрон. уртикария. При експеримента се доказва по-добър ефект от приложението на плацебо по отношение на сърбежа. Освен това препаратът се отразява върху броя и размера на уртиките.

Дайте мнение и Вие тук!

По отношение на хроничната уртикария биластин е сравнен по ефикасност с левоцетиризин 5 мг , като за целта са тествани 516 пациенти. Изследването показва, че двата препарата са еднакво ефективни. Те видимо и осезаемо намаляват дискомофорта, подобряват ежедневието и нощната почивка в периода от 2 до 28 ден. Разликата между сравняваните активни в-ва е, че биластин се понася по-добре. Дози в диапазона от 20 до 100 мг не причиняват повече нежелани д-я в сравняване с плацебо.

Действие на Фортекал върху отделните симптоми

При запушен и течащ нос (алергична хрема)
Хремата е симптом, който присъства при почти всички видове алергични реакции

Носът е главният орган, в който се изявява изменение при алергична р-ция към външен агент. Хремата свидетелства за наличието на възпалителен процес в носоглътката. Изтичащият секрет е бял, прозрачен, по-скоро воднист, но понякога и лепкав. По вид той се различава от другите видове хрема, но още по-ясно се диагностицира при комбинацията с кихане и сълзене на очите. Причинява се от отделянето на голямо количество хистамин.

Хистаминът има и друго действие – той причинява набъбване на лигавиците (заради повишена пропускливост на кръвон.съдове), което запушва носа и причинява кихане.

Следователно блокаторите на хистаминовите рецептори като Биластин (Фортекал) са средство, което директно работи за прекратяване на причината за алергичната реакция.

При неудържимо кихане
Болните задължително се нуждаят от лекарство

При голям процент от засегнатите алергичната хрема се комбинира със сърбеж в носа и по-надолу – в зоната на носоглътката. Причинителят му е същият – превишено отделяне на хистамин. Сърбежът по вътрешните лигавици води до спонтанно кихане, което няма как да бъде овладяно по волеви начин. Кихането е разнообразно – то се активира с скокове на темпер. на околн. среда, понякога има спастичен характер или се комбинира със сърбеж в областта на небцето.
Приемането на антихистамин в разните случаи на неудържимо кихане тушира симптома, като отстранява причинителя.

При спастична кашлица

Кашлицата е симптом, изявяващ се при редица патологии на горните дихат. пътища. Тя е характерна за алергичния ринит. Един от обичайните провокатори е запушения или течащ нос, който принуждава дишането да се прехвърли основно през устата. Това повишава отлагането на алергени. Друг провокатор е аспирацията на носните секрети. Понятието „заден“ ринит показва, че има повишено отделяне на слуз, която се стича в гърлото.

Повлияването на проблемите с лигавицата на носа – повишено секретиране и възпалени тъкани , предизвикващи запушване, решава въпроса и с кашлицата. Симптомите са свързани и се влияят пряко от блокиране на хистаминовите рецептори (в случаите на алергичен причинител).

При сълзящи и зачервени очи

Сърбеж, зачервяване и сълзене на очите се проявяват при алергичния конюнктивит и алергичния риниконюнктивит. Измененията, описани при носа, се проявяват и при очните тъкани. Хистаминът засяга нервните окончания и причинява сърбеж, отделяне на секрет, зачервяване. Понякога симптомите са само в очите, друг път – само в носа, в трети случай – комбинирани.

Противодействието е блокиране на хистаминовите рецептори, което се осъществява с антихистаминовите препарати.

Мнения и коментари на потребителите

  • Елена: Направих си пълни тестове и излезе, че правя пристъпи към домакинския прах. Няма смисъл да ме лекуват, изписаха ми антихистамин. Когато се появят симптоми, взимам три дни Фортекал, а ефектът идва на втория. Пия го вече две години и не мога да го спра. Не знам само дали се получава натрупване?!
  • Уртикария: Получих алергия от лекарства – чесане на ръцете, оток на палеца. Алергологът каза, че едва ли е от лекарствата и ми изписа Фортекал. Бързо отмина, но после се върнаха симптомите – чеша се все по-силно. Вторият обрив се появи два дни преди да свършат хапчетата. Спрях другите лекарства и продължавам само с Фортекал.
  • Кате-Мари: В интернет пише, че симптомите минават за 2-3 дни, а при мен се задържаха седмица.
  • Вера: Отдавна пия антихистамини. В последната година смених с Фортекал заради необходимостта да шофирам. С новото лекарство съм по-стегната и успявам да си върша работата.
  • k2 Николаев: За мен плюсът е, че е на таблетки и че се пие един път. Също и цената.
    Противопоказание за употреба е единствено чувствителност към някоя от съставките на медикамента

Странични ефекти, вреда и опасности

Чувствителност към биластин

Повишената (свръх) чувствителност към активната съставка на Фортекал – биластин, прави избора на лекарството неприемлив. Същото важи и при алергична р-ция към някое от спомагателните вещества – микрокрист. целулоза, магнез. стеарат и други.

Проблеми с бъбреците

Биластин се се изхвърля от тялото в непроменен вид на 67% чрез изпражненията и на 33% чрез урината. Това позволява той да бъде използван от хора с патологични изменения на бъбреците и няма противопоказания към тях.

При пациенти с умерени или тежки нарушения на функциите на бъбреците прилагането на биластин едновременно с инхибитори на P-гликопротеини (кетоконазол, еритромицин, циклоспорин, ритонавир, дилтиазем и др.) може да доведе до повишена концентрация на биластин в плазмата на кръвта и следователно да повиши риска от проявата на неговите странични ефекти. Затова не следва да се изписва лечение с Фортекал на болни с умерени и тежки нарушения на бъбречната функция, които имат назначено лечение с посочения инхибитор.

Фортекал и алкохол
Алкохолът не е категорично забранен, а само прецизиран като количество и честота на приемане

Едновременният прием на биластин 20 мг с алкохол не изменя психомоторн. състояние на пациентите, посочва производителят в листовката към медикамента. Въпреки това е потребно внимание при комбинирането, като лекари препоръчват да не се прекалява с количеството спиртни напитки.
Многократният прием на биластин от 20 мг не оказва изменение на способността за реакция и шофиране.

Деца под 12 години

Използването на противоалергични препарати във възраст под 12 години подлежи на внимателна преценка. Това важи и за Фортекал, който не е предназначен за малки пациенти. При малчуганите се предпочита въвеждането на медикаменти под формата на капки, сиропи и инжекции. Конкретните препарати посочват допустимата възраст, като има такива за над 6 месеца, за над 2, 3 и 6 години. Мнения и коментари от форумите показват, че има родители, които предприемат лечение с Фортекал при по-малка от показаната възраст, но това е на техен собствен риск. Безопасността и ефективността на биластин при деца във възрастта до 12 години не е потвърдена.

При бременност и лактация

Клиничните данни за приложението на Фортекал при бременни и кърмачки са ограничени. Изследвания, извършени с помощта на животни, не са установили негативно влияние на препарата върху фертилността.

Действието на медикамента върху бременни засега е неопределено – не е доказана вреда, но не се поема и рискът

Данни за използването на биластин върху бременни отсъстват. В хода на проби, направени на животни, не е отбелязано вредно въздействие на препарата (пряко или косвено) върху репродуктивната функция, родовия процес или постнаталното развитие. Заради безопасността на майката и плода, при това положение не следва да се използва биластин по време на бременност.

Отсъстват данни и за проникване на биластин в кърмата. Този параметър не е изследван и върху животни. Затова решението за прекратяване или продължаване на кърменето, както и паралелното му провеждане с препарата Фортекал се взема на базата на преценка на необходимостта от терапия на майката и ползата от кърменето за детето.

Опасност от предозиране. Какво да правим?

Данни за симптомите на предозиране (остра форма) са получени единствено в клинични изследвания, включени в програмата за разработване на биластин. Активното в-во е изпробвано в дози, превишаващи терапевтичната 11 пъти (220 мг вместо 20 мг), давани еднократно и в течение на 7 дни. Страничните действия при здрави доброволци са отбелязани два пъти в повече, отколкото при използването на плацебо.

Очаквани ефекти от предозиране:
  • виене на свят;
  • болки в главата;
  • гадене.

По-значими стр. ефекти и значимо вдигане на интервала QT не са отбелязани.
Специфичен антидот за биластин не е известен.
Нежелано съчетание с други медикаменти

Опасно е съчетаването на биластин с:
  • препарата срещу гъбички кетоконазол;
  • с антибиотиците еритромицин и ритонавир;
  • с медикамента за стенокардия дилтиазем;
  • с лекарството за дерматит и псориазис циклоспорин;
  • при трансплантация;
  • с препарата, прилаган при СПИН, рифампицин.

При наличие на бъбречни нарушения (от умерени до тежки) биластин, комбиниран с инхибиторите на P-гликопротеин носи риска от повишанате на концентрацията си в плазмата и оттам – нежеланите реакции. Предположението е, че биластин потиска р-глюкопротеините, променя интестиналните транспортни системи и води до повишена абсорбция.

Прием с храна и плодови сокове
Грейпфрутът е възможно най-неподходящият плод за комбиниране с медикамента

Комбинирането на биластин със сок от грейпфрут е забранено, защото води до намаляване на ефективността на медикамента. Направено е проучване върху здрави хора, според което най-вероятно флавоноидите на цитрусовия плод причиняват снижение на намалява плазмените нива на Cmax с 33% и на AUC с 24%, като е направено сравнение с приемане на биластин с вода. Предположението е ,че флавоноидите влияят върху p-глюкопротеините и анионния транспортен пептид.
Подобен ефект, както доказаният при грейпфрута, е отбелязан и при ред други плод. сокове.

Други две изпитания са направени за съвместимост на биластин с храна и е доказано, че мазните блюда намаляват с около 5% бионаличността на активното вещество. При приложение на доза от 20 мг мазната храна е намалила бионаличността с 30%, а нискомаслената – с 25%, като стойностите се сравняват с такива на гладно.
Това доказва от друга страна, че комбинирането на биластин с храна намалява ефективността му. Затова е показано приемането на дневната таблетка най-късно до 1 час, предхождащ яденето, или 2 часа, след като е приключило.

Нежелани реакции

В таблицата не са посочени страничните действия, възникващи рядко (от 1 на хиляда до 1 на 10 хиляди) и много рядко (над едно на 10 хиляди). Прояви на нежелана реакция 1 на 10 пациенти се счита за много честа, 1 на 100 пациенти – честа.

Органи и системи. Странично действиеБиластин в доза 20 мгБиластин във всяка дозаПлацебо
Инфекции и паразитни заболявания
Не честоХерпес в устната кухина2 (0,12%)2 (0,08%)0
Нарушения в храненето и метаболизма
Не честоПовишен апетит10 (0,59%)11 (0,44%)7 (0,51%)
Психични нарушения
Не честоТревожност6 (0,35%)8 (0,32%)0
Безсъние2 (0,12%)4 (0,16%)0
Нарушения в слуха и ушите
Не честоШум в ушите2 (0,12%)2 (0,08%)0
Виене на свят3 (0,18%)3 (0,12%)0
Други рядко срещани ефекти при терапевтична доза от 20 мг
  • Повишена активност на гама-глутамил трансферазата – 0,41% от пациентите
  • Повишена активност на аланин-амино трансферазата – 0,30% от пациентите
  • Повишена активност на аспартат-амино трансферазата – 0,18% от пациентите
  • Повишено ниво на креатинин в кръвта – 0,12% от пациентите
  • Повишено ниво на триглицериди в кръвта – 0,12% от пациентите
  • Повишаване на телесното тегло – 0,47% от пациентите

Съхранение на Fortecal (Fortekal)

Медикаментът е сравнително непретенциозен. Той се пази при стайна (до 20-22 градуса) температура, като противопоказани са единствено градуси над 30оС. Стандартна препоръка е като всеки препарат да се пази от досег с деца.

Аналози и заместители

Фортекал или Ксизал (таблетки и перорални капки)

И двата медикамента са инхибитори на хистаминовите рецептори и въздействат по идентична методика. Приличат си още по това, че са разработени целенасочено за лечението на алергични реакции, свързани с носа (ринит), очите (конюнктивит) и кожата (уртикария).

Разликата е, че активното в-во на Фортекал е биластин, а на Ксизал – левоцетиризин. Биластин е най-ново поколение антихистамини, докато левоцетиризин е от предходното. Въпреки че се води сред препаратите, при които вече е преодолян седативният ефект, все пак се отбелязват нежелани ефекти като сомнолентност и умора (според листовката на производителя), наред с по-обичайните реакции като гадене, главоболие и сухота в устата.

Предимство на Фортекал е по-високата му активност между 22 и 28 час от приемане на еднократна доза, както и по други параметри, описани в статията ни по-горе при сравняване на биластин с цетиризин.

Ксизал се продава на хапчета по 5 мг, 20 бр в кутия. Препоръчваната обичайна доза е 1 бр на ден. Това прави Ксизал два пъти по-скъп медикамент от Фортекал. Първият е на цена 23.12 лв за 20 дни (11.56 лв за 10 дни), а вторията е на с-ст 5.09 лв за 10 дни (10 таблетки в кутия).

Предимство на Ксизал е, че се прави и на перорални капки, които са предпочитана форма за някои пациенти. Капките са и на по-ниска цена от 11.27 лв за шишенце от 20 мл.

Най-същественото предимство на Ксизал е, че е показан за дечица над 2 годинки, като показанията са: 5 капки дневно при малчугани от 2 до 6 годинки и 10 капки дневно за всички пациенти над тази възраст. Препаратът също се приема еднократно в денонощие.
Ксизал е производство на UCB Pharma Германия.

Фортекал или Ериус (таблетки и сироп)

Фортекал и Ериус (Aerius) си приличат по това, че са антихистамини с еднаква методика на въздействие. И двата са разработени специално за алергични прояви на носа, очите и уртикария, въпреки че Aerius подчертано се афишира и като чудесно средство при алергия от домашен прах. Ериус също е от поколението антихистамини, при които се преодолява седативния ефект и производителя посочва, че той не предизвиква отпуснатост и сънливост.

Разликата при Aerius е активното вещество – деслоратадин. Сравнението между биластин и деслоратадин показна, че и двете вещества са с идентична ефективност. И при двете има снижени нива на дискомфорт и запазване на работоспособността и концентрацията.

Друга разлика е в цената. Aerius – 5 мг, 10 таблетки в кутия, е на цена от 3.72 лв, като също е разчетен за 10 дни – 1 таблетка дневно.
И двата препарата са за хора над 12 години.

Фортекал или Алегра

Алегра е антихистамин, фексофенадинов хидрохлорид. Насочен специално към алергичен ринит и симптомите му, свързани с изменения на лигавиците на носа и очите. Сред по-честите нежелани р-ции са сънливост и замайване, наред с главоболие и гадене. Сравнен по този показател, биластин е от по-ново поколение и с по-високо ниво на безопасност. При Алегра производителят посочва като нечести нежелани ефекти умора, отпуснатост и сънливост, а с честота, определяна като неизвестна– подуване на лице, език, устни, затрудняване на дишането, нарушения в съня и нервност.
Цена 24.95 лв за кутия с 30 бр. таблетки.

Ериназе (аerinase, aerinaze)

Aerinaze комбинира антихистамин (деслоратадин) и препарат, който намалява набъбването на лигавицата на носа (нарича се деконгестант). Първата съставка блокира действието на хистамина, а втората ускорява облекчаването на измененията в носа, които пречат на дишането. Такава комбинация е показана при подчертано при алергичен ринит със симптомите на сърбеж, секретиране, сълзене, кихане и запушване на носните проходи.

Сред по-често изявяваните неприятни ефекти от този препарат е сънливостта, умората, отпуснатост, нервност, безпокойство и други, като подобни реакции се отбелязват при 1 от 100 пациенти, приемали медикамента.

Цена – 5.94 лв за 10 бр, като във всеки има по 2.5 мг деслоратадин и 120 мг псевдоефедрин.

Урбазон (метилпреднизолон) при уртикария

Урбазон RETARD – 5.60 лв за 20 бр или Метилпреднизолон – 3.05 лв за 1 ампула.

Лекарство с действие срещу възпаление, алергия и имунодепресиращо, глюкокорктикоид. Той работи чрез стабилизиране на мембраните на клетките и намаляване на пропускливостта на капилярите. Използва се при астма, анафилакт. шок и други. Действието му е различно от това на биластин. Представлява хормони, които се синтезират в надбъбречните жлези и помагат на тялото при възпаления, алергии и други.

При продължителна употреба дава следните странични д-я – муск. слабост, диабет, остеопороза, снижение на толернтността към глюкозата, нарушаване на секретирането на полови хормони, омазняване, хипертензия, стрии, отоци, акне, задържане на натрий в тъканите и други. Сред по-тежките, макар и редки ефекти, е язвено повреждане на стомаха, повишен риск от инфекциозни заболявания, забавяне на растежа при децата, глаукома, катаракта, повишен риск от тромбоза, панкреатит.

При тежки инфекции се съчетава задържително с антибактериална терапия. На деца се назначава при наличието на строги показания.

Мукосолван

Активната съставка е амброксолов хидрохлорид, който облекчава секрецията от дихателния тракт и по този начин подпомага изкашлянето и отхрачването. Предназначен е за заболявания на белия дроб и бронхите. Въпреки че се предписва при кашлица, мукосолван има друг начин на действие в сравнение с антихистамините и е отправен към друг тип патологии.

Какво предписват на търсещите Фортекал сироп/ спрей

Фортекал се произвежда и предлага единствено и само под формата на таблетки, защото при разработването на медикамента е установено, че това е формата с най-голяма ефективност и носи максимална полза за болните. Таблетката осигурява дейсвие в рамките до 28 часа и абсолютно гарантирано – 24 часа, така че те се вземат по една на ден. Лекарствените спрей и сироп-форми са предпочитани от някои пациенти заради по-лекото прилагане при деца, но Фортекал не е предназначен за малчугани и сиропите не са наложителни. Спреят (локалното действие) също в случая няма смисъл, защото механизмът на работа на биластин е различен.

Болните, които държат на сироп, трябва да сменят медикамента. Препарати на основата на деслоратадин например се предлагат под формата на сироп (Десибел, 6.11 лв), както и лоратадин (Кларитин, 14.10 лв).

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Hos2

Кръв от носа? Ето как да реагираме!

Кръв от носа, първи въпрос: как да я спрем? Втори – защо ни тече кръв …

4 Мнения

  1. Елена Ат. Йорданова

    Алергията се предизвиква от въздушни отровни вещества – БОВ, затова в гражданските инициативи – ТБТ и ГО се изискват маски за дихателните пътища.
    Получава се и при пръскане на някои селскостопански култури, и в автомобилостроенето – бояджии, мазачи и т.н.. в строителството, в електроремонти и др. професии

    В някои случаи се появяват отоци под очите и над очите – клепачите. Тя въздейства и на носните кухини – запушен нос и т.н… вредни за така наречената уртикария, която се предава и на бъбреци – бъбречни легенчета към пикочен мехур…

    За изтегляне на отоците се препоръчва рецептурно направление от лекар. Фурантрил, дехоидратин нео и др…

    За пациенти, които сами си провеждат лечение без лекарски рецепти свободен пазар лечение от аптека са нужни алергозан, капки за нос – ринофурацин, виброцил и други препоръчани в аптека от фармацефта . Задължителни са инхалации с вряща вода с мед и едра сол / йодирана – за кисело зеле и туршии /.

    Също се използуват и капки за очи – гентазон – очи / уши , алергията по канали въздействува и на тези и други органи.

    Освен при поява на алергия, уртикария и запушен нос пациентите би трябвало да си правят и профилактики – самоконтрол предпазни мерки !!!

    Като това не се зачита за ГОДИШНИТЕ ПРОФИЛАКИЧНИ ПРЕГЛЕДИ по график от Медецински центрове и клиники и т. н.. мерки и график за проследяване здравето по набор и като пациенти в списъка на личен лекар !
    Елена Ат. Йорданова – Асеновград – 10.01.2017 г

  2. Пишете, че не помага при астма, но на мен точно това ми се случи. Имам астма от 30 г. бях на серетид, но имах проблеми с дишането. От 6м. съм на Алвеско и е по-добре работата. Фортекал взимам от 1м. защото ми се запушва носа и стана чудо-изчезнаха и симптомите на астмата-задушаването…!

  3. Деспина Иванова

    Здравейте! На 66 години съм и във времето назад съм преживявала периоди на алергичност за което имам лоши спомени,но от 3 години се боря със симптоми които са на непоносимост на храна една от които е млеко и млечни произведение. Симптомите са: Силна пулсация в ГЪРЛОТО, устната кухина, небцето,напрежение в ушите, силно сълзене на очите и понякога вдигам и кръвно.Минах консултации с невролог/направен ми е доплер/,ендокринолог/поставена ми е диагноза хашимото с лечение само Силен/,кардиолог- няма причини и накрая посетих СПЕЦИАЛИСТ УШИ НОС ГЪРЛО, който установи че имам въспалена езична сливица/другите три отдавна са оперирани/,и ми изписа таблетки ФОРТЕКАЛ, които пих14 дена .След два месеца повторих лечението.Затишието беше за кратко. Поради отсъствието си за по-дълго време от България не съм правила друга консултация и сега съм пред дилемата отново да започна ФОРТЕКАЛ или да се обърна към друг специалист и какъв да бъде той???

  4. Фортекал ми помогна много бързо при оток, сърбеж и обрив на устните. Предполагам, че причината за това мое състояние бяха ягодите. Три дни търпях. Вечерта на третия ден се сетих, че дъщеря ми има Фортекал, изписан и за алергичен ринит. Изпих едно хапче и след около час от сърбеж и отока нямаше следа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *