Висок креатинин, нисък креатинин, норми
Изследвания за креатинин в кръвта и урината.

Висок креатинин в кръвта и урината: Норми. Нисък кр. и патология

В този текст ще отговорим на въпроса защо се вдига креатининът? Какви норми се търсят и какво означава нисък и висок креатинин? Какви изследвания на кръвта и урината се правят и какво означават техните резултати.

Още в текста: Защо е важно стойностите креатинин да са в норма – какви са показателите. Причини за отклоненията; как се установяват. Лечение. Кои билки могат да помогнат за нормализацията на креатинин. Трябва ли да се спазва диета – каква е тя?

Креатинин: това е един от метаболитите на химичните реакции от аминокиселинно-протеиновия обмен в организма.

Това е специфично съединение, което се образува постоянно и по-конкретно е свързано с обменните процеси в мускулната тъкан. Мускулите са един от основните масиви на човешкото тяло. Те се нуждаят от постоянно потребление на енергия за съкратителните си функции, затова в структурата им трябва да са заложени мощни енергоносители. По този начин мускулите са подготвени да реагират във всеки момент, когато това е необходимо, и да разчитат на достатъчно енергия.

Какво е креатинин

Какво точно се случва при споменатата обменна реакция, свързана с коментирания креатинин? Креатининът е краен продукт при получаването на енергия от креатинфосфат под въздействието на фермента креатинфосфокиназа. Процесът протича в мускулната тъкан.

Креатининът е вреден за тъканта компонент, който организмът извежда по кръвен път към бъбреците, а оттам с урината – извън тялото. Здравите бъбреци успяват да се справят с тази отговорна задача в рамките на 24 часа. Ако едно изследване установи по-високи от нормалните стойности на креатинин в кръвта, това е сигнал за болестно отклонение при бъбреците.

Креатин фосфокиназа (СРК) и креатин киназа

Креатин фосфокиназа е сборно название на ензими, които се съдържат основно в сърцето, мускулите на скелета, главния мозък. По същество – това са протеини, които регулират скоростта на биохимичните реакции в клетките на съответните органи и тъкани.

Ензимът креатин фосфокиназа въздейства върху разграждането и синтеза на креатин фосфата (puls.bg).

Именно това съединение е доставчикът на енергия за мускулите. При разграждането му се освобождава енергия, а при процеса на синтез се кумулира енергия. Креатин фосфокиназата съществува в три форми, наречени изоензими, като всяка от тях е характерна за различни органи. Обозначаваният като СРК креатин фосфокиназа е свързан със здравето на сърдечния мускул; наличието му в кръвта означава сърдечно заболяване, което може да е от възпалителен процес – до инфаркт.

За креатин киназа – КК, СК, се коментира като за фермент, който оптимизира въздействието на фосфати върху мускулния креатин и моделира трансформирането му в креатин фосфат (arsmedika.bg). Т.е. става дума само за синтез до веществото, което може да е източник на енергия за мускулните клетки. Среща се и названието фосфокреатин. В някои текстове названията “креатин фосфокиназа” и “креатин киназа” се сочат като еквивалентни.

Разлика между креатин и креатинин

Креатинът е композиция от аминокиселини (аргинин, глицин и метионин), които са основен източник на енергия за мускулните клетки, докато креатининът е остатъчен или отпаден продукт от метаболитните процеси в мускулните клетки. Установено е, че в рамките на 24 часа средно два процента от креатина в един организъм се трансформират в креатинин и се изхвърлят (pharmacy-bg.com).

В тялото на един възрастен се съдържат във всеки момент средно 120 г креатин; част от това количество е синтезирано от самия организъм, част се приема чрез хранителните продукти – основно месо, или суплементи.

Причини за повишение или понижение на креатинин

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Отклоненията от нормалните стойности на креатинин, за които ще стане по-късно, говорят за заболявания на различни органи и системи и са надежден ориентир при поставянето на диагнози.

Причините за по-високи от нормалните стойности могат да са заболявания на бъбреците – включително бъбречна недостатъчност, токсични и възпалителни заболявания на черния дроб, изгаряния, тиреотоксикоза, гангрена на крайници, диабет, миастения, инфекции на органи в коремната кухина, токсикози при прием на медикаменти, ревматоиден артрит, обезводняване поради диария или повръщане, както и по други причини, тежка застойна сърдечна недостатъчност, токсикоза при бременност.

Случаите с по-ниски от допустимите стойности на креатинин са сравнително редки. Те са свидетелство за нарушени метаболитни процеси, дълбоко разстройство на белтъчния обмен в организма като цяло и в частност – в мускулната тъкан. Могат да се установят при вегетариански режим на хранене и бедно на протеини меню, продължително гладуване, тежка ранна бременност с повръщане и проблемно хранене, лечение с глюкокортикостероиди, загуба на маса поради тежко физическо натоварване и несъответстващо хранене, атрофия на мускули поради нетрудоспособност.

В кръвта и в урината

Повишеният креатинин в кръвта може да се установи при следване на протеинови диети, травми и разрушаване на части от мускулната тъкан, твърде бързо нарастване на мускулната маса – при боди билдинг със суплементи, при нарушени бъбречни функции, при токсични въздействия върху организма, при ендокринни нарушения.

Креатинин в урината се изследва за установяване на т.н. клирънс, освобождаването на организма от токсичния компонент. Паралелно се изследва креатинин в кръвта, и наличието му в урината. За изследването на креатинин в урината се налага събиране на урина за едно денонощие. Този показател е относително постоянен за даден човек, като при мъжете има по обясними причини по-високи стойности в сравнение с жените. Този вид изследване установява колко бързо креатининът в кръвта се изчиства чрез бъбреците. Изследването на двете телесни течности се прави паралелно. Изследването на урина за креатинин дава възможност да се установят отклонения в бъбречните функции в по-ранен стадий в сравнение само с кръвните изследвания.

Високи показания за креатинин в урината може да има при разкъсвания на мускулна тъкан, диабет, инфекции, акромегалия, лъчева болест. По-ниски са при тенденция към бъбречна недостатъчност, атрофия на мускули, заболявания на кръвта от типа на анемия и левкемия.

Креатинин и бъбречна недостатъчност
норма на креатинкиназа
Научната визия за това, какво е креатинкиназа

При бъбречна недостатъчност креатининът в кръвта е повишен – това е закономерно и се смята за важен критерий в диагностиката. За жалост това отклонение се проявява едва когато повече от половината функционални бъбречни клетки – нефроните, са излезли от строя. Ако вече е налице остра бъбречна недостатъчност, отклоненията от нормата са значителни и проследяването им установява постоянно нарастване. Това е лесно обяснимо, тъй като креатинин се произвежда от мускулните клетки непрекъснато – а болните бъбреци не са в състояние да го изхвърлят от организма.

И пикочна киселина

Усложненията при подагра могат да причинят увреждане на бъбреците, включително бъбречна недостатъчност. Дали това се е случило – могат да покажат стойностите на креатинина. Известно е въздействието на пикочната киселина и солите й – урати, при повишени стойности, нещо обичайно при подагра. Проследяването на креатинина е един от начините да се установи дали бъбреците работят нормално.

И рак

Ако стойностите на креатинин в кръвта са извън границите на нормалното, това не означава непременно и само проблеми с бъбреците. Възможно е отклонението да сигнализира за злокачествено заболяване, едно от които е левкемията, или злокачествени тумори в мускулната тъкан и бъбреците. Дали да се назначат допълнителни изследвания в тази посока, зависи от преценката на лекуващия – той трябва да анализира и други симптоми, освен резултатите от лабораторното изследване за креатинин.

При други заболявания

Ето още кои заболявания и състояния могат да са причина за повишени стойности на креатинин: белодробно възпаление, чревна непроходимост, отслабени функции на надбъбречните жлези.

Симптоми на висок креатинин

Високият креатинин не се проявява чрез специфична симптоматика; дори е известно, че леките отклонения нямат външно изражение. Това се обяснява с факта, че креатининът наистина е токсичен, но само ако е в много висока концентрация. Високите му стойности са резултат от отклонения във функциите на някакъв орган, обикновено патологичният креатинин има връзка и с други болестни симптоми.

Към висок креатинин преди лабораторните изследвания мъгат да ни ориентират пациенти с мускулни болки, оплакващи се от бърза и постоянна умора, от мускулна слабост. Хората с висок креатинин в кръвлта могат да страдат от отоци и да забелязватрязко увеличаване или намаляване на отделената урина в рамките на денонощие.

Стойностите на креатинина могат да се повлияят от храненето, физическата активност, приеманите течности – количество, приемът на медикаменти, състоянието на мускулната тъкан, функционалните способности на бъбреците и черния дроб.

Изследване за креатинин, анализ, биохимия

Най-често креатинин се изследва във връзка с хипотеза за заболяване на бъбреците, както и при общи изследвания на кръвта, кръвна картина. Известно е, че креатининът като отпаден продукт се пренася от мускулната тъкан по кръвен път до бъбреците, а там се филтрира и изхвърля с урината. В случаи на бъбречни заболявания стойността на креатинина в кръвтаи урината се повишава и това се установява чрез т.н. креатининов клирънс. Ако пък се изследва отношението урея:креатинин, могат да се установят и други отклонения във функционирането на различни органи.

Измерване на серумен креатинин

Измерванията на креатинин в кръвта се считат за лесни; тестът е прост и чрез него лесно се установява какво отклонение има от освобождаването на организма от този отпаден продукт. Задържането на креатинин и високите му стойности в кръвта насочват към проблеми с бъбреците. При здрав организъм количеството на отделения креатинин за денонощие е постоянна величина, която може да се промени при различни обстоятелства. Възможно е гломерулите – специфични бъбречни клетки, да не филтрират и изхвърлят креатинина в пълен обем, което е показателно за състоянието на бъбреците. По стойностите на креатинина в кръвта често се съди за състояния на бъбречна недостатъчност.

Стойностите на серумния креатинин са в зависимост от пола и възрастта на пациента. При мъжете нормата е 0.6 до 1.3 милиграма на децилитър, при жените е от 0.5 до 1.1 мг/дл.

Подготовка

Вземането на кръв за изследване на креатинин – от вената, е познат метод. Той не се различава като подготовка и осъществяване от стандартните биохимични лабораторни изследвания. Взема се венозна кръв на гладно и в рамките на няколко часа резултатите са готови. Изследва се филтриращата способност на бъбреците.

Преди изследването не трябва да се консумира голямо количество месо, особено говеждо. Допустим е прием на около 200 г. Не бива да се допуска и голямо физическо натоварване в продължение на 48 часа преди лабораторното изследване. Коректността на резултатите изисква да се спре приемът на нестероидни противовъзпалителни, циметидин, цефалоспорини и продукти за химиотерапия (framar.bg).

Метод и провеждане + усещания

За изследването на креатинин се взема определено количество венозна кръв. Това става, след като пациентът посети специализирана лаборатория за кръвни и микробиологични изследвания. Разбира се – трябва да бъдат изпълнени предварителните условия, като най-важно е пациентът да иде на изследването гладен и жаден.

Ръката, от чиято вена ще се вземе кръвта, се стяга със специален турникет. Изпъкналата при това вена се пробожда с еднократна игла и кръвта се изтегля в специални стерилни контейнерчета тип спринцовка. Усещанията не са приятни, но не са и особено болезнени. Касае се за това да изтърпите силното пристягане с турникета, и боцкането в мига, когато иглата проникне във вената. Самото изтегляне на кръв не е болезнено.

Рискове и противопоказания за изследването

Това изследване се определя от специалистите като ниско рискова процедура, но въпреки това са възможни някои усложнения. Едно от тях е световъртежът или т.н. синкоп, свързани със спадане на артериалното налягане. Мястото, от което се взема кръв, може да остане болезнено, да посинее поради подкожен кръвоизлив или спукване на вена. Не са изключени възпаления на вената – флебит. При хора с проблеми в кръвосъсирването, диабетици, може да има продължително кървене.

Резултати от изследването

Резултатите от изследването на креатинин се анализират от специалисти и се установяват възможните отклонения, принципно свързани с функциите на бъбреците. Стойноститеи, считани за нормални, могат да се различават в самисимост от пола и възрастта (framar.bg). Лабораториите, в които се извършва анализът, също могат да обявят различни референтни стойности в зависимост от оборудването си и от прилаганите методики.

Като рамка на нормалните стойности при здрав организъм се сочат обикновено стойностите от 44 до 134 микромола на литър (ммол/л).

Креатининов клирънс формула

Креатининов клирънс е креатининът, който се извежда от кръвта за една минута. За да се направи това изчисление, е необходимо да се направи изследване за креатинин в кръвта и в урината. Тук има една особеност – за целта на изследването се събира урината, отделена в продължение на 24 часа. Нормалният креатининов клирънс при мъжете е 97-139 мл/мин, а при жените е 88-128 мл/мин. Освен от пола клирънсът зависи и от възрастта, като при хората в напреднала възраст намалява с около 6.5 мл/мин за всеки десет години (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Креатининовият клирънс може да се изчисли например по следната формула:

С = (Км х V) / Ккр

Тук със С означаваме креатининовия клирънс. Ку е концентрацията на креатинин в урината, V – обемът на урината, отделена за една минута, Ккр – концентрацията на креатинин в кръвта.

В името на прецизността следва да се отчете и това, че минутната филтрация в бъбреците зависи също от ръста и килограмите на пациента. Ако тези мерки са различни от приетите за средни, клирънсът се преизчислява към среден показател за телесната повърхност – 1.73 квадратни метра. Тъкмо по тази причина е важно да се вземат предвид също и ръстът и теглото на пациента, особено ако това е дете.

Норми (таблица). Висок, нисък

Да обобщим: нормата на креатинин в кръвта е в зависимост от възрастта, както и от пола. Показателите за конкретен здрав човек са относително постоянни в границите, считани за норма. Върху тяхната стойност се отразяват фактори като характеристиките на телосложението – например натрупване на повече мускулна маса, или мускулна атрофия и тегло под нормата. Не е без значение и храненето.

В кръвта освен ендогенното вещество, което е продукт на метаболитните процеси, има и екзогенно – постъпващо с храна или хранителни добавки. Затова ако един човек има креатинин над нормата, но в същото време се вижда, че е с атлетично телосложение, не бива да се стряска от такъв резултат. Още повече, ако в дните преди изследването не е спазил условиета за два дни без физическо натоварване, или меню с не повече от 217 г месо.

И така – обща представа за нормалните граници на креатинина; под и над тези показатели креатининът се счита съответно за нисък или за висок:

Възраст, полНорма на креатинина в кръвта в мг/л
От 0 до 1 година3.0 – 11.0
1-7 години2.0 – 5.0
7-14 години3.0 – 8.0
15-16 години5.0 – 11.0
Мъже8.4 – 13.6
Жени6.6 – 11.7

При анализите могат да се използват и други единици; популярна е например микромол на литър. Тогава нормална при жените ще се смята стойност в диапазона 44-97 ммол/л, а при мъжете от 44 до 115 ммол/л.  Освен това е редно да се комплектова биохимичното изследване за креатинин със стойностите му в урината, като припомняме, че здравият възрастен човек изхвърля от организма си до два грама креатинин за денонощие.

 Гранични и референтни стойности

При провеждането на едно изследване за креатинин или креатининов клирънс, лабораторията отчита конкретните показатели на даден пациент. В същото време се дава информация и за референтните стойности, т.е. долната и горната граница на нормалното според практиката на тази лаборатория. Т.е. референтни са собствените граници, в чиито рамки показателите на пациента са нормални. Въпросните референтни стойности са в зависимост от оборудване, технологии, мерни единици, в които се извършва изследването.

Стойностите по един или друг изследван показател, които съвпадат с най-ниския и най-високия, могат да се считат за гранични. Такива могат да са и най-близките до тях съответно под или над долната и горната граница.

При мъже, жени и деца

От горната таблица се вижда, че нормален креатинин не означава едно и също при мъжете и при жените, при децата още повече. Защо това е така? Няма как да отминем факта, че природата принципно е надарила мъжкия пол с по-голяма мускулна маса. Тя е дори още по-значима, ако мъжът е лйбител на бодибилдинга и неуморно си помпи мускулите във фитнеса. Жените също могат да изглеждат с масивно телосложение, но това не е поради по-голямата мускулна маса – там многотията е от мастна тъкан. Мастната тъкан не се поддържа и не функционира с такива енергийни потребности, каквито има мускулната тъкан.

При децата пък нормата за креатинин постоянно се променя с възрастта и това съвсем ясно се вижда от нашата таблица. Концентрацията на креатинин в плазмата на малкото дете в много висока степен зависи от точната възраст. Основните колебания на този показател са свързани с активния растеж и увеличението на мускулната маса за определен период от време. Новородените – поради големите натоварвания, които организмът им изпитва по време на раждането, имат същите показатели за креатинин, както е при възрастните. Същата особеност се проявява при тийнейджърите, като това се обяснява с активния растеж на организма. децата в предучилищна възраст се развиват доста стабилно, затова показателите им за креатинин са малко по-ниски от тези на възрастните.

Какво значи креатинин 500, 400, показатели

Креатинин 400-500 означава сериозен проблем с бъбреците, които не се справят с филтрирането и изхвърлянето на този метаболитен отпадък от организма. Счита се, че в този случай (може да) е налице бъбречна недостатъчност и на пациента му предстои хемодиализа. Първото, което следва да се направи, е да се изключи месото от менюто на такъв човек (blitz.bg). Задължително е да се намали солта, също и полезните иначе варива като боб и леща, яйце през ден и по-кротко с млечните продукти. Най-рисково е поведението на младите хора, които тренират усилено и трупат мускулна маса, наблягат на протеините в менюто си и приемат хранителни добавки от същия тип.

Урея и креатинин, съотношение

Уреята също като коментирания креатинин е отпаден продукт – получава се при разграждането на протеините в черния дроб, по кръвен път достига до бъбреците и се изнася от организма чрез урината. Точната диагноза при бъбречни проблеми е възможна, ако внимателно се проследят уреята и креатининът. Най-често това се препоръчва при хипотеза за нарушение на бъбречните функции, а също и да се проследи как се развива вече диагностицирано бъбречно заболяване. Такова изследване може също да покаже дали лечението на един човек с определени медикаменти не вреди на  бъбреците му. Най-сетне – тези показатели доказват степента на възможна дехидратация на организма. При дехидратация уреята се повишава, докато креатининът почти не се променя.

Съотношението урея/креатинин също както и вече коментираните стойности на креатинин или креатининов клирънс, може да показва известни разлики в референтните стойности. Като цяло се счита, че стойностите на съотношението урея/креатинин са нормални в диапазона 10/1 до 20/1.

  • Защо са високи? Увеличена урея може да има при дехидратиране на организма, бъбречна недостатъчност, запушване на пикочни канали от камък или тумор, кръвоизливи в дихателната или храносмилателната система.
  • Защо са ниски? Причина, както е логично да се досетим, е редуцираната урея – нали вече споменахме, че креатининът е относително постоянна величина. При ниска урея стойността на съотношението пада и това се случва при дефицит на протеини в храната, мускулни увреждания, цироза, бременност, хормонални разстройства.

Стандартното лечение на висок и нисък креатинин

Какво се прави, ако изследването установи повишен креатинин? Първата работа е да се установи причината за това. Възможна е хоспитализация в нефрологична клиника или общотерапевтичен стационар, за допълнителни изследвания и изработване на терапевтичен план за пациента. Установеното отклонение на показателя креатенин се третира с медикаменти, които нормализират протеиновия обмен и ускорено извеждат от тялото токсичните продукти от белтъчния метаболизъм – такъв медикамент е кетостерилът.

Следваща стъпка е нормализирането на водния обмен – това се прави много внимателно, като се подбират оптимални за конкретния пациент обеми на приеманите течности; важно е да се съобразяват с възможностите на бъбреците му. Ако отклонението в стойностите на креатинина е резултат от обезводняване или дехидратация по случайна причина, този режим ще възстанови водно-солевия баланс и креатининът ще се нормализира.

Специално внимание заслужава хранителният режим по отношение качеството и количеството на приеманата храна. Намаляват се или дори за известно време напълно се изключват месата и солта, които са причина за задържане на течности в тъканите и за повишение на азотистите съединения в организма.

Наложителни са и промени в начина на живот. Необходима е физическа активност – умерена и съобразена с възможностите на организма. Ако се окаже, че единствена причина за високия креатинин е прекалено високата физическа активност, в бъдеще пациентът ще трябва да кара по-кротко. На помощ може да дойде и народната медицина с някои билкови отвари и настойки.

Крайна мярка е хемодиализата: никой не я иска, но в някои случаи е неизбежна. Целесъобразна е при много нисоки стойности на креатинин, причинени от декомпенсирана бъбречна патология или интоксикации.

Глупаво е да си мислим, че с проблем като повишения креатинин ще се справим сами. Такъв симптом обикновено е само връхчето на някой голям като айсберг здравословен проблем. Всяка стъпка за преодоляването на проблема трябва да се консултирана с лекар.

А как да действаме при креатинин под нормата? Принципно стойностите на креатинин под нормата не се отчитат като самостоятелен болестен симптом и не се препоръчват специфични терапевтични мерки за повишаването му. В същото време симптомът се анализира като съпътстващ при някои състояния, подлежащи на корекции при съответен хранителен режим. Въпросните състояния са свързани с дълбоко разстройство на протеиновия обмен в организма като цяло или изолирано в мускулна тъкан. Вече сме наясно, че високите стойности на креатинин винаги се свързват с болестни отклонения във функциите на бъбреците – при ниския креатинин състоянието на бъбреците е без значение. Това означава, че креатининът е нисък поради изтощаване на енергийните запаси в организма; наложило се е разграждане на белтъчни ресурси, повечето от които се намират в мускулната тъкан. Енергията, необходима на организма, е била набавяна за сметка на собствени запаси от креатинфосфат, и концентрацията на неговите метаболити в кръвта закономерно е намаляла.

Да си припомним в кои случаи най-често се измерва креатинин под долната граница на нормалните стойности: изтощаване на организма при хронични заболявания и гладуване; последица от спазване на силно ограничаващи диети или вегетарианско хранене; загуба на маса при големи физически натоварвания, съчетани с неадекватно хранене; мускулна дистрофия като болестно състояние; мускулна атрофия поради инвалидност; лечение с глюкокортикостероиди; първи триместър на бременността.

Билки за нормализиране на креатинин

Макар да липсват категорични “присъди” на специалисти за ролята на отделни билки при висок креатинин, немалко лечители, а и повярвали в изцелението си пациенти споделят успешни терапии от народната медицина. В повечето случаи става дума за билки, които лекуват бъбречни възпаления и предотвратяват образуването на камъни. Косвено това работи в полза на нормалния креатинин, тъй като здравите бъбреци не допускат негови високи стойности в организма.

Ето една специална рецепта за смъкване на висок креатинин. Пациентката, която се лекува с отвара от чемшир, твърди, че билковият продукт е смъкнал стойностите на креатинина й повече от два пъти. Ето как се прави чай от чемшир за смъкване на креатинин:

  • В 450 мл вряща вода се сипват две супени лъжици чемшир – листа и клончета. Вари се 3-5 минути, след което се оставя да изстива един час и се прецежда. Изпива се на два пъти в рамките на един ден – делим на равни части. Количеството на чая може постепенно да се увеличава, като е възможно след 4-5 месеца да се изпива по един литър дневно. Подобрява бъбречните функции и поддържа креатинина в норма (desant.net).

Ето и две рецепти за здрави бъбреци, които подкрепят способността им да филтрират непрекъснато и в достатъчна степен креатинина в отработената кръв:

  • Равни части боровинкови листа, жълт кантарион, кори от зърнастец и калина, страхливче, лайка и бутрак се смесват хубаво. Две супени лъжици от билките се заливат с 500 мл вряла вода в термос и престояват цяла нощ. На сутринта запарката се прецежда и от нея се пие три пъти дневно по четвърт чаша.
  • Смесваме цвят от глог, брезови листа, коприва, мента, трицветна теменуга, офика – плодчета, бутрак, шипки – равни части. Две супени лъжици от сместа запарваме в термос с половин литър гореща вода. Оставяме термоса затворен цяла нощ и на сутринта прецеждаме. Пие се три пъти на ден по четвърт чаша.

Не особено популярната храстовидна детелина – леспедеза, също може да се окаже спасителен вариант за хора с бъбречни проблеми. Има изследвания, според които екстрактът от растението подобрява състоянието на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Растението е богато на флавоноиди, свързани полифенолови съединения и проантоцианидини. Продукти от леспедеза могат при подходящ режим да оптимизират филтриращите функции на бъбреците, което е важно за поддържането на креатинина в норма.

Ревен, корен от глухарче и добрата ароматна канела също са средства, с чиято помощ се оптимизират бъбречните функции и се понижават стойностите на креатинина.

Диета

Високият креатинин най-често означава болни бъбреци
Високият креатинин най-често означава болни бъбреци

Едно от най-важните и задължителни условия при усилия за намаляване на креатинина е спазването на подходяща оздравителна диета. Характерното за нея е ограничена употреба на протеинови храни, сол и калий, обогатяване на менюто с антиаксиданти и продукти, подпомагащи детоксикацията на организма.

От менюто на хора с висок креатинин трябва да се изключат всякакви меса – птичи и животински, мазните риби, пълномаслено мляко, пикантни храни и подправки, кафе и силен чай, тестени закуски от бяло брашно с мая, пържени и пушени блюда.

Някои продукти при поддържаща диета могат да се предлагат ограничено, например заешко месо или пуйка. Месото може да присъства на трапезата два пъти седмично в неголеми порции.

В ограничени количества храненето включва яйца – до две-три  седмично, бели нетлъсти риби.

  • Ето и храните, които се препоръчват при висок креатинин в лечебна и поддържаща фаза: сурови или варени зеленчуци и плодове в неограничени количества; ягоди и малини – плодове, компоти и нектари от тях; орехи, сушени плодове (при бъбречна недостатъчност се изключват). Кисело-млечни продукти: йогурт, кисело мляко, кефир, яйрян.  Разрешават се също извара и кашкавал с ниска масленост, краве масло, слънчогледово олио, грис, зърна и приготвена от тях каша. Добавяме пълнозърнест хляб от едро смляно брашно, с добавени трици. Мед, макарони, минерална вода, не по-малко от литър дневно. Готвенето е на пара или варено, задушено, препоръчителни са пюрета и крем-супи.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

7 Мнения

  1. luckan hadjiev

    Какво лекарство или билка да ползвам срещу висок креатинин? Имам креатинин.

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Лукан Хаджиев! Погледнете по-горе раздела “Билки за нормализирането на креатинин” за билките, също там наоколо са споменати и основните начини за лечение с лекарства. Но специално лекарствата е хубаво да ви бъдат предписани от личния ви лекар, а не така наизуст по интернет. Най-добре тичайте при лекаря!

      • в този случаи лекарствата не се изписват от личния лекар а специалист нефролог

    • може да опиташ с ренохелп но тои деиства само ако спазваш нискобелтъчна диета докато го пиеш ренохелпа сваля креатинина и уреята

  2. Иван Иванчев

    имам креатинин 133 при норма 104
    полезно ли е употребата на листа от чемшир,съгласно Ващата рецепта?

  3. Има разлика между креатин и креатинин,се вижда от статията.Възмущава ме обаче,че изследването на креатинин в урината и високото ниво но креатинин в нея се нарича КРЕАТИН урия,а не креатинин урия.
    Ето какво пише в хапче бг
    Креатинурията представлява повишена екскреция на креатинин с урината. Патологична креатинурия се наблюдава при увреждания на мускулите и състояния свързани с повишено разграждане на белтъци – глад, изгаряния, остри фебрилни състояние, диабет, хипертиреоидизъм. Физиологична креатинурия може да се наблюдава при деца и при жени по време на бременност. diagnoza.hapche.bg/symptom-2499-kreatinuriya.html
    И сега?

  4. След като креатинина по принцип не се влияе от нискобелтъчната диета защо трябва да се спазва тя освен ако няма количество белтък и уреята е извън норма така или иначе когато човек мине на диализа няма никакво значение вече това нещо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *