Лечение на напукани пети с крем
Лечение на напукани пети с оцет

Напукани пети: Лечение с крем, ракия, оцет и други лекове (рецепти)

Напукани пети – защо се случва това. Лекарства и козметика за напукани пети. Какво казва по въпроса народната медицина; вариантите на Ванга и Мермерски. Заболявания, които причиняват напукване на петите, терапии. Как да го предотвратим

Съдържание:

Проблемът напукани пети не е само въпрос на лош външен вид, това е свързано с огромен дискомфорт. Ако не се заемем с проблема още докато е съвсем “прохождащ”, рискуваме да се докараме до състояния с много болка, до възпаления и в крайна сметка до търсене на лекар.

За немалко хора напукани пети – това е резултат от небрежност, мърлявщина, лоша хигиена. Това е вярно само отчасти; напукани пети може да получи например човекът, болен от диабет, затова въпросът трябва да се разглежда комплексно. Решенията зависят от причината; бързаме да успокоим всички, че има сигурни начини да се справим – с лекарства, козметика, с практики от народната медицина, с промени в начина на живот. Трябва само да изберем правилния подход и да сме последователни.

В търсене на купешки крем и лекарство

Най-лесното решение е да си купим готов крем или мехлем. Ако само сме се занемарили и нямаме някакъв здравословен проблем, това ще свърши работа. Съвет: не чакайте пукнатините, а се грижете за петите постоянно, превантивно. Ходилата са си наши. И ни трябват непрекъснато!

Крем на Scholl (на д-р Шол), с кератин и без
При системни грижи проблемът напукани пети е само проява на друго заболяване
При системни грижи проблемът напукани пети е само проява на друго заболяване

Кремът на д-р Шол е доказано ефективно средство за предотвратяване на напукването. Композицията съдържа елементи, които подхранват, възстановяват тургора, ускоряват регенеративните процеси, подобряват храненето на кожните пластове, подложени на триене и натиск. Кремът се предлага в два варианта, с или без кератин. Представен е като хипоалергенен, но е валидно предупреждението за спиране на прилагането при проявата на някакви странични ефекти.

Кремът обещава видимо подобрение след три дни и постигане на траен ефект след седмица, при двукратно прилагане всеки ден. Преди първата апликация трябва да се направи водна баня и почистване на пласта мъртви клетки, след което тънък пласт от крема се нанася внимателно върху петите и се обуват меки памучни чорапи. Тези манипулации насърчават кръвообращението, което е едно от условията за подобряване състоянието на петите. Ако вече са напукани и има разразени места, трябва да се търси друго средство.

Кремът на д-р Шол е препоръчван при проблемни и напукани пети като последица от диабет, но приложението му е универсално. Единствен проблем може да е цената – около 10-11 лв за опаковка от 60 мл.

Мехлем Gehwol Med

Това е едно от изкусителните предложения за поддържане кожата на ръцете и краката. Марката Gehwol Med, популярна и като “Гевол”, наистина дава възможност за избор сред широка номенклатура от масла, пудри, кремове и пилинг-композиции за поддържане на уязвими зони на кожата. По-специално за нашите напукани пети, ако вече сме се докарали до такова състояние, има мехлем с пантенол, етерични масла и противовъзпалителни съставки от лайка. Мехлемът може да се комбинира с различни лосиони и изисква постоянно прилагане с терапевтична цел за около месец, за да има траен резултат. Тубичка от 125 мл струва около 15 лв.

На Талодерма – Foot Cream
Шол за напукани пети си остава класика
Шол за напукани пети си остава класика

Кремчето на Талодерма помага за освобождаване на твърдите плаки по петите, омекотява и възстановява еластичността на кожата. Има антибактериален и антимикотичен ефект, овлажнява и съдейства за по-бърза регенерация и възстановяване в напуканите места. Действа противовъзпалително благодарение на активните компоненти от роза и лавандула. Препоръката е да се използва всяка вечер, след хубаво измиване и подсушаване на петите.

Ефектът от приложението на този крем се дължи също на маслата от бял бор и смрадлика, урея и добавените витамини А и Е. С този крем, ако се прилага редовно, проблемът напукани пети няма да се прояви. Ако пък бедата вече се е случила, с негова помощ по-успешно нещата се нормализират.
И още една важна подробност: 50 мл могат да се купят за около 4 лв.

Крем “Биле” с вазелин за силно напукани пети

Има два продукта на “Биле” – родно производство, от които би следвало да се поинтересуваме сериозно.

“Демир

Кремът за силно напукани пети прави нещата, които са ни необходими за лечение на силно напукани пети. Съдържа масла от жълт кантарион и розмарин, прополис, алантоин и витамини А и Е. Полага се всяка вечер след измиване и подсушаване на ходилата. Омекотява и подхранва, овладява възможните възпалителни процеси, действа антисептично и ускорява регенерацията.

Тоалетният крем-вазелин на същия производител е по-скоро терапевтичен продукт за напукани пети, колене и лакти. Лечебното му действие се дължи на екстрактите от лайка и смрадлика, ментово масло и витамините А и Е. Двата продукта са доста тежки и маслени, което е добре за сухата и травмирана кожа на петите, затова след намазване трябва да се обуват меки памучни чорапи.

Как да изберем хубав вазелин?

Отговорът на този въпрос е субективен. Обикновено в подобни случаи се доверяваме на рекламата или на хипотезата, че най-добър е най-скъпият продукт. Понякога добър ефект получаваме от мазила за жълти стотинки, така че въпросната хипотеза в случая не бива да ни е водеща. Най-добре е да търсим продукт на доказана марка. За предпочитане – да се снабдим от аптеката, дори когато не купуваме лекарство, а козметично средство. Хубаво е продуктът, който избираме, да съдържа натурални компоненти – етерични масла, билков извлек и пр. Компонент с противовъзпалителен ефект като тези от лайка, смрадлика и роза е предимство. Пантенол, алантоин – омекчаващите и подхранващи съставки са задължителни, както и витамините А и Е.

Крем Здраве Форте за пети и лакти

Този продукт е представен като средство за омекотяване и регенерация при изключително суха и загрубяла кожа на петите и лактите. Действието си дължи на хидратиращи, омазняващи и подхранващи компоненти от типа на глицерин и уреа, витамини и етерични съставки. Усвоява се добре, попива бързо и дава ефект още с първите процедури. Не съдържа парабени. Прилага се 1-2 пъти дневно, може да се използва продължително.
Процедурите с този крем възстановяват нормалното клетъчно хранене в проблемните зони, ускоряват възстановяването при увреждания – пукнатини и ранички. Цената за опаковка от 75 мл е около 5 лв.

Крем Милва
Родните мазила за напукани пети не отстъпват на вносните
Родните мазила за напукани пети не отстъпват на вносните

Още един “мазен” продукт с билкови добавки: мехлемът “Милва” съдържа салицилова киселина и екстракти от лайка и невен, както и прополис. 30 г по информация от производителя могат да се купят за 2.90. Мазилото действа антисептично и противовъзпалително; подхранва, подобрява хидратацията, ускорява възстановителните процеси в дермата в дълбочина. Достатъчно е да се прилага вечер преди лягане, редовно.

Крем Тонус

И този продукт, предназначен за напукани пети, на първо място действа противовъзпалително и антисептично. Омекотява, подхранва и насърчава регенерацията. Действието му се основава на състава: съдържа познатите екстракти от жълт кантарион и невен, етерични масла от чаено дърво, бял бор и лавандула, масло от гроздови семена, формалдехид. Продуктът блокира възможни гъбични и бактериални зарази. Опаковка от 50 мл се набавя за 2.30 лв.

Одорекс фут спрей (дезодорант)

Дезодорантът за крака Одорекс фут спрей е средство за поддържане на хигиената, с чиято помощ намалява рискът от напукване на пети. Компонентите в състава му предотвратяват изпотяване и създаване на среда, в която могат да се развият патогенни микроорганизми. Прилага се веднъж на 10-14 дни и това е достатъчно за описаната защита срещу болестни процеси по ходилата, включително уязвимите пети.

Заживин, Кератолин, Еудермол

Разбира се, при по-обстойно проучване бихме могли да открием и други мазила за предотвратяване на тормозещото напукване на пети, или за лечението му.

Така например Заживин е лесно усвояем гел за проблемни ходила и напукани пети с масло от чаено дърво и екстракт от градински чай. Дезодорира, омекчава и насърчава възстановяването на травмираната кожа на ходилата, подобрява кръвообращението и поддържа еластичност и гладкост. Опаковка от 100 мл струва към 5 лв. Прилага се 2-3 пъти дневно.

Преди и след - разликата е видима
Преди и след – разликата е видима

Кератолин крем за пети: обещава видим резултат след 7-дневна употреба; съдържа 25% уреа, глицерин, ланолин, парафин; омекчава и подхранва. Препоръчва се предварително почистване на петите с пемза.

Еудермол е емулсия за суха кожа и напукани пети; съставът е сходен с този на кератолин. Продуктът е чудесно средство за поддържане на гладки и здрави ходила, включително пети.

Други

Само изброяването на още продукти ще покаже колко е загрижена индустрията за това петите на потребителите да НЕ са напукани! Ето още няколко предложения: Ему балсам за пети, Урго арника гел, Биорга микогел, Удън спуун масло, Футпримкрем за напукани пети, Топикрем SOS подхранващ крем за крака и напукани пети и др.

В същото време немалко хора са наясно, че работата може да се свърши и с някои от проверените рецепти на народната медицина за напукани пети.

Домашен крем за напукани пети, мехлем

Ако грижата за петите и изобщо за външния вид е всеки ден, намалява опасността да се видим с напукани пети. Понякога е необходимо съвсем малко. Хубаво е да се поглезим с качествени кремове и мехлеми, но работата може да се свърши и по съвсем евтин начин.

С продукти от кухнята могат да се направят чудеса за измъчените ни пети, вижте как:

Лечение на напукани пети със сода бикарбонат

Хлебната сода е чудесно средство за обгрижване на петите – това е още едно нейно полезно свойство. Тя размеква грубата кожа и предпазва от гъбични инфекции, предотвратява възпаления и неприятната миризма.

Ето как се прави: супена лъжица сода бикарбонат и няколко капки етерично масло – лимоново, канелено, иланг-иланг, се разтварят в литър топла вода. Петите се накисват за 15-20 минути, докато водата стане хладна. След премахване на размекнатите мъртви клетки с пемза, намазваме с обикновен вазелин или хранителен крем и обуваме памучни чорапи. Видим резултат може да се очаква след 8-10 процедури, които се правят през вечер.

Лечение с лимон

Прясно изцеденият лимонов сок помага за размекване и изчистване на втвърдените клетки от петите. Може да се действа по два начина: потапяме тампон в сока и го прикрепваме за проблемната пета за през нощта, като го леко го изцедим предварително. Повтаряме процедурата още няколко пъти, докато петите омекнат и обработката с лечебен крем или гел има смисъл.

Другият вариант е да се изцеди сока на един лимон във ваничка за накисване на ходилата; доливаме с топла вода и оставаме 15 минути, докато петите омекнат. Намазваме със зехтин или бадемово масло и обуваме меки памучни чорапи.

Лечение с мас

Чистата свинска мас при всички резерви към този продукт всъщност е чудесно средство за обгрижване на напуканите пети. След билкова вана или вана на ходилата с лимонова вода – вижте горната рецепта, петите се намазват с мазило, което можем да си приготвим сами. Ето как:

  • Чиста свинска мас се слага в бурканче, добавя се настъргана ябълка и сместа се вари на водна баня, на тих огън. Това мазило се държи в хладилник и може да се използва неограничено време.
  • Свинска мас се затопля на водна баня и когато се втечни, се прибавя сух цвят от невен. Съотношението между двата компонента е 1:4, т.е. едн част билка и 4 части мас. След като хубаво се загрее, сместа се оставя да престои 24 часа. След това отново се загрява на водна баня и след стопяване се прецежда. Билковото мазило може да се обогати с една ампула витамин А. Съхранява се в стъклено бурканче в хладилника, употребата е неограничена.
Банан за мазоли и напукани пети

Бананът се смачква на пюре, разделя се на две равни части и с памучни кърпи се връзва за всяка от проблемните пети. Оставя се да постои като компрес 15-20 минути и се измива с топла вода. Тази операция се повтаря през 1-2 вечери в продължение на две седмици (framar.bg).

Какъв лек (цяр) предлага Ванга

Сред множеството рецепти за напукани пети няма как да не се спомене и един съвет на Ванга за овладяване на проблема. Противно на очакванията, че ще стане дума за ефективен мехлем или компреси, пророчицата съветвала проблемът да се реши “отвътре”. Според твърдения на близки до нея хора в случаите с напукани пети трябва трайно да се замени водата във всекидневния порцион с отвара от ръжени зърна. Очевидно съветът е да се постигне очистване и баланс на метаболизма, което се отразява и на състоянието на кожата.

Лечение със зехтин или масло

Напукани пети се оправят и с вълшебния зехтин или смес от зехтин и добавени други масла – бадемово, сусамово, ленено. Тайната на тази рецепта е простичка: ходилата трябва добре да се накиснат в топла вода, след което да се подсушат и добре да се намажат със зехтин или смес от чисти растителни масла. След това петите се обвиват със стреч фолио, обуват се меки чорапки и така се оставят за през нощта. На сутринта компресът се маха и обработените участъци се почистват с пилинг паста и топла вода. Следва подхранващ крем. Още ТУК:

Зехтин: Топ маски за коса и лице. Лечение. Готварски рецепти

Какво предлага Мермерски

Част от рецептите, които предлага професор Мермерски, са проверени от практиките в народната медицина. Както неведнъж той самият е изтъквал, най-важното условие да се пребориш с една болест е като подсилиш имунната си система; проблеми от рода на напукани пети се решават и с помощта на компреси и домашни мехлеми, но и с  вътрешна подкрепа за тялото.

Много често проблемът напукани пети се появява като последица на диабета. И ето какво препоръчва Мермерски за балансиране на кръвната захар и предотвратяване на напукването: Четири стръка праз се изчистват и нарязват на парчета по около 4-5 см. Нареждат се в голям буркан и се заливат с 2 л сухо бяло вино. Оставят се да престоят така две седмици, след което течността се прецежда. Пие се три пъти дневно по една винена чаша половин час преди хранене.

Други

Някои източници сочат, че при напукани пети помагат компресите от прясна урина. Двете пети се увиват с памучни кърпи, напоени с урина, за няколко часа или за цяла нощ.

Ако не ви се иска да експериментирате, опитайте с кислородна вода. На 5 л топла вода се сипва една супена лъжица 3-процентен водороден прекис. Размекнатата кожа се отстранява всеки път, когато се прави такава вана на ходилата – а това е пред 2-3 дни.

Алтернативна медицина, бабини рецепти

Вани с билки, компреси с достъпни продукти – всичко проверено в практиката може да се опита, докато намерим своя рецепта.

Дайте мнение и Вие тук!
Глицерин за сухи пети

Глицеринът върши работа като компонент в компреси при напукани пети. Три лъжици глиерин се разбъркват с една супена лъжица оцет и с тази смес се мажат петите. Увиваме с кърпи и след един час измиваме с топла вода. Подсушаваме и намазваме с крем за крака. Компресът се прави през 2-3 дни; няколко сеанса са достатъчни да се почувства промяната.

Вазелин с прополис или мед

В аптечната мрежа има няколко вида специално приготвени вазелини за крака (вижте продуктите Милва). Вазелинът с прополис например постига мекота и еластичност на кожата на ходилата, а прополисовата съставка действа противовъзпалително и антибактериално.

Може да се приготви и домашно мазило за напукани пети, като се вземе от аптеката обикновен вазелин и се смеси с прясно изцеден лимонов сок. На една супена лъжица вазелин се прибавя кафена лъжичка лимонов сок, разбива се хубаво и се държи в хладилника. Използва се всяка вечер, след измиване и подсушаване на ходилата.

Масло от чаено дърво

Използва се в частични вани за ходилата или за приготвяне на солен ексфолиант по следната рецепта:

  • 5-6 лъжици морска сол се обогатяват с толкова капки масло от чаено дърво и малко студено пресован зехтин. Трябва да се получи ронлива смес, с която петите се търкан след накисване за 15-20 минути в топла вода – там също могат да се добавят 1-2 капки масло от чаено дърво. Етеричното масло има антисептичен ефект, съдейства за овладяване на възпалителните процеси, подобрява циркулацията на кръвта.
Ябълков оцет за груби пети

Един от вариантите за очистване на напукани пети от твърдите пластове кожа е като се правят компреси с ябълков оцет. Напояват се тампони с оцета, поставят се на петите и се прикрепват със стреч фолио, обуват се меки чорапи. Оставят се за цялата нощ; на сутринта ходилата се измиват с топла вода и се намазват с крем. Обикновено 2-3 такива процедури, проведени през няколко дни, са достатъчни за очистване на петите и за видимото им възстановяване.

Лечение с аспирин за болезнени пети

От аспирин може да се направи лековита паста за напукани пети. Необходими са 10 добре стрити таблетки, които се разбъркват с 250 мл водка. Оставят се на тъмно за 1-2 дни и разтворът е готов за употреба. В него се навлажняват марли и се поставят ва петите. Ходилата се увиват със стреч фолио, обуват се чорапи и се остава така за през нощта. На сутринта изплакваме и  намазваме с хранителен крем.

Живовляк за силно напукани пети

Народната медицина препоръчва компреси с пресни листа от живовляк, които се поставят върху предварително накиснатите във вода със сода  пети. Петите се превързват с памучни кърпи и се оставят така за цялата нощ. Билката действа противовъзпалително и ускорява зарастването на напуканата кожа.

Картофени обелки

Когато готвите картофи – не изхвърляйте обелките! Кипнете ги с 1-2 литра вода и когато се охлади – накиснете ходилата за 10-15 минути. Действайте сетне с фин пилинг, изплакнете и намажете с хранителен крем.

Лук

Антисептичните свойства на лука имат целебен ефект и при силно напукани и разранени пети. Има различни варианти за използването му и всеки може да избере онези, които са най-лесните за него или които му се отразяват най-добре. Ето няколко примера:

  • Настъргваме голяма глава лук и разпределяме масата за двете пети; увиваме с памучни кърпи за два часа, след което измиваме с топла вода и намазваме с крем.
  • Продължение на тази терапия: след измиване и подсушаване след лучения компрес петите се намазват с билково масло. То се приготвя от жълт кантарион и зехтин или слънчогледово олио. Ето как: билката се поставя в стъклен буркан и се долива с маслото. Оставя се на слънце за две седмици, след което се прецежда и се държи в хладилника в кафява бутилка.
  • Компрес на петите може да се направи и с леко смачкани пера от зелен лук. Подреждат се, прикрепват се с бинт и се обува чорапче – до сутринта.
  • Супена лъжица цвят от невен се кипва за пет минути с малко вода; оставя се да изстине и се прецежда. Добавя се настъргана глава лук и супена лъжица накълцани листа от каланхое. Всичко се смесва и се прави компрес на петите; държи се 203 часа.
  • Лучен мехлем: чаша накълцан лук се задушава в същото количество зехтин; след изстиване се прецежда. Лученото масло се затопля отново на водна баня заедно с 30 г пчелен восък. Мехлемът се намазва вечер, след като ходилата са преминали през ваничка със сода или сол.
Мехлем с яйце

Лесната рецепта за яйчен мехлем за напукани пети изглежда така: един суров жълтък се разбива хубаво с една супена лъжица зехтин и същото количество ябълков оцет. След хигиенна вана петите се намазват с мехлема, поставя се стреч фолио и се обумат чорапи – така за цяла нощ. Процедурата се прави всяка вечер в продължение на седмица.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион има противовъзпалителен ефект, затова често присъства като биоактивен компонент в мехлеми и кремове за напукани пети – някои от тях разгледахме по-горе. Вършат работа и ванички с жълт кантарион за стъпала с напукани пети.

Ето и една рецепта, съчетаваща въздействията на жълтия кантарион с тези на невена и лайката. От трите билки се взема по една супена лъжица и сместа се кипва в 2 л вода. След като се поохлади до търпими градуси се прецежда и се добавя супена лъжица царевично нишесте. Стъпалата се потапят за 15-20 минути. Процедурата се  повтаря още 3-4 пъти, може с паузи от по 2-3 дни. След ваната е добре да се положи някой от крем-вазелините на “Биле” с етерично масло от

Хомеопатия

Най-общо казано, симптомът напукани пети е видимата част на някакво общо състояние на организма; често става дума за сухота на клетките в цялото тяло. Състоянието може да е свързано със заболяване, нездравословно хранене и недостатъчен прием на течности, климатични условия и пр. Общото състояние би могло да се повлияе от хомеопатични продукти, но само лекар хомеопат е в състояние да определи кои точно да са за конкретния потребител.

Други

Ето още един пример за успешна рецепта с продукти, които са под ръка: става дума за ябълково-млечен компрес за напукани пети, който се прави така:

Две средно големи ябълки се нарязват на парченца и се задушават с 200 мл прясно мляко и една чаена лъжичка сода бикарбонат. Ако получената каша е твърде рядка, сгъстяваме с малко пшеничено брашно. След като поизстине, кашата се разстила на дебел пласт върху двете пети и се завързва с памучни кърпи. Държи се докато изстине, след което ходилата се измиват и петите се намазват с питателен крем. Това средство е отлично за профилактика на напукване. Необходимо е да се прави веднъж седмично.

Уред (машинка) за почистване на пети

Почистването на твърдите плаки от напукани пети е задължителна част от терапията. Най-добре е просто да не се допуска това да се случи, но то е често явление през лятото – когато се носят сандали и кожата на стъпалата е изложена на по-агресивни външни въздействия. Добре е все пак редовно да се прави обтриване с пиливг-смеси, за някои от които вече стана дума. Не е трудно например отработеният материал от домашната каничка за кафе еспресо да се смеси с лъжица кристална захар и 1-2 капки масло от лавандула или чаено дърво, и с тези неугледни на вид трохи да се обтрият внимателно петите след ваничка с топла вода.

Има и други начини: класика е почистването с пемза, но специалистите намират операцията за доста агресивна при напукани пети. Могат да се използват и различни пили, някои от които са предназначени за влажна повърхност, а с други петите се почистват на сухо. Има и специални електрически пили, чрез които се спестява продължителното търкане.

Електрическа пила за пети, автоматична, с диамантени кристали

Популярни в последно време са електрическите пили за пети, които действат на един и същи принцип: изчистването на твърдите наслоения става чрез въртящо се валяче, ролка, която е с устойчива абразивна повърхност. Въртенето се осигурява чрез сменяеми батерии. Усъвършенстванията на този практичен уред не спират, някои от офертите като тази на Kelinger са на значително по-ниска цена от първоначално обявените на Шол и други производители от това ниво. Цените в момента се движат между 29 и 50 лв. Моделът Scholl Velvet Smooth Diamond Crystals е с диамантени ктристали на почистващата глава и обещава кадифена кожа на петите при редовно поддържане. Този уред обаче не е подходящ за диабетици и за хора с проблеми на периферното кръвообращение. В последно време има добри оферти за въпросния модел, считан за най-доброто за масова употреба, като може да се намери онлайн за 39 лв с две резервни глави.

Уреди Pedi Spin и Ped Egg Power

Pedi Spin е друг уред за изчистване на мазоли и втвърдена кожа от ходилата/петите. Принципът на действие се основава на въртенето на абразивни дискове, които по безопасен начин изпиляват и заглаждат проблемните зони на ходилата. Уредът е на батерии; предлага се в комплект с няколко диска и микропила, четчица за почистване на устройството и инструкция. Реалната цена според офертите в мрежата е 35-40 лв, но при промоции може да се намерят и предложения за под 10 лв.

Вариантът Ped Egg Power по същество не се различава от по-рано описаната електрическа пила от типа на Sky Super. Принципът е – въртящ се цилиндър (валяк, глава) с абразивно покритие. Отделните модели се различават един от друг донякъде по дизайна, броя на оборотите в минута и издръжливостта на пилата/покритието.

Причини за появата на напукани пети (и ръце)

Козметичния дефект, за който си говорим, в значителна степен се дължи на сухотата на кожата, забавената регенерация на кожата и обменните процеси в клетките. Причина за напукването могат да бъдат хормонални промени, дефицит на витамини или минерали. Жълтата кожа, втвърдена и неугледна, сигнализира за лошо храносмилане, гастрит, нарушени функции на стомаха, обменни отклонения. Пукнатините на петите се появяват и като следствие от диабет, нарушени функции на щитовидната жлеза, дефицит на витамини А и Е, небрежно отношение и лоша фигиена, носене на чорапи от синтетични материали.

За профилактика на проблема напукани пети, а и за общо стабилизиране на показателите на епидермиса се препоръчва през пролетта и есента да се приемат мултивитамини със задължителното присъствие на А и Е. Добре е да се направи консултация с дерматолог, за да се изключи микоза. Едва след това същинското лечение може да започне.

Силно напукани пети

Силно напукани пети могат да се получат поради хиповитаминоза. Недостигът на витамините А и Е води до дистрофични и възпалителни изменения на кожата. Витамин Е се нарича още протектор на кожата, тъй като защитава клетъчните мембрани от увреждания. Дори незначителният му недостиг води до обезводняване на клетките. Заедно с водата се губи и еластичността на кожата. Сухата и нееластична кожа на ходилата не може да издържи натоварванията, а най-натоварената им част – петите, започва да се напуква.

Витамин А участва в процесите по обновяване на кожата. Той синтезира ферменти, които предпазват епидермиса от преждевременна кератинизация. При А-хиповитаминоза процесът на вроговяване не може да се контролира  и се получава хиперкератоза. Кожата е суха и груба. Нееластичната кожа на стъпалата се травмира лесно и петите се напукват.

Гъбички

Напуканите пети може да са последствие от гъбична инфекция, но могат да се превърнат и в причина за по-сериозно заразяване на организма. Най-често причина за напукването са такива зарази като руброфития и епидермофития. Гъбичките, които се развиват по повърхността на ходилата, стимулират усилен процес на кератинизация. Кожата се удебелява от наслагването на вроговените пластове кожа. Колкото по-дебела е кожата, толкова по-малка е еластичността й. Нееластичните клетки на епидермиса бързо се травмират при ходене.

Гъбичната инфекция нарушава целостта на пластовете епидермис, при което кожата става проницаема за влагата и за вторични инфекции. Така ситуацията се усложнява още повече.

Изтощение на организма след раждане и кърмене

Причина за напукани пети може да бъде също хормоналният дисбаланс, преумората и някои дефицити на микроелементи и витамини след раждане и по време на кърмене. Тези периоди от живота на една жена са свързани със стрес и понасяне на физически натоварвания, а това неминуемо се отразява на състоянието на организма. Освен това недостигът на време е причина за известно занемаряване, което постепенно може да се преодолее, като се помисли за балансирано хранене, повече почивка и грижи за собственото тяло.

Напукани пети при диабет

Диабетът е една от основните патологии, причиняваща напукани пети. Особеното в този случай е, че потърпевшите не усещат болка или дискомфорт и тъкмо това е коварството на ситуацията.

Причина за появата на напуквания е диабетната ангиопатия – увреждане на периферните кръвоносни съдове. Заболяването уврежда кръвоносната система, и на първо място – кръвоносните съдове на краката. Кръвта е източник на кислород и хранителни компоненти, а при описаното положение тъканите не се хранят пълноценно и в тях настъпват промени. Започват трофични изменения, губи се еластичността, а най-важното е, че кожата на ходилата се обезводнява. Липсата на влага в роговия слой го прави податлив при натиск и пукнатините лесно се появяват. Усложняващ фактор е диабетната полиневропатия – поражение на периферните нерви. Заради нея напукването не се усеща, не боли. Това само на пръв поглед е благоприятно положение – всъщност човекът с този проблем не обръща внимание на задълбочаването му и пукнатините стават все по-тежки, инфектират се.

Напукани пети и щитовидна жлеза

Как функционира щитовидната жлеза – това трябва да се провери, ако често страдате от напукани пети и обичайните грижи за тях не ви донасят очакваните резултати. При отслабена функция на щитовидната жлеза настъпват дисбаланси, които се отразяват на качеството на клетъчното хранене и поддържането на водния баланс в организма, а това лесно се вижда по състоянието на кожата. Най-уязвимите места – стъпалата, коленете, лактите, загрубяват и се появява проблемът, за който говорим.

Напукани пети и лакти

Напуканите и загрубели пети и лакти понякога са резултат на небрежност, на сезонни въздействия. Когато проблемът се прояви системно – т.е. засегнати са повече зони на тялото, респ. пети, лакти и колене, може би все пак става дума за вътрешен проблем, който изисква на първо място изясняването му. Ако проявите са резултат на някое от споменатите заболявания, решението е на първо място в овладяване на основния здравословен проблем.

Липса на витамини

Това е една от най-честите причини за проява на проблема напукани пети. Добре е поне два пъти в годината да се приемат витамини-комплекс, с акцент върху А и Е, а също да се направи схема за здравословно хранене с прицел към подобряване състоянието на кожа, коса и нокти. Ако в менюто има достатъчно плодове и зеленчуци, ако грижите за собствените ходила са редовни и системни, този проблем едва ли ще се прояви.

Псориазис

Кошмарният псориазис  е заболяване с мъчителни прояви, които понякога се отразяват и на състоянието на петите. Напуканите пети в този случай се лекуват по-трудно и само козметичните грижи не са достатъчни.

Вижте непременно и ТОВА:

Изпробвани природни рецепти за лечение на мазоли

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *