Hidra2

Хидрасек спасява от разстройство – вижте как!

Как действа активната съставка в хидрасек. Приложение на продукта при различни състояния, за различни потребителски групи. Как да приемаме хидрасек; има ли противопоказания. С какво може да се замени хидрасек при необходимост

Хидрасек е лекарствен продукт, търсен при болестни състояния с разстройство и повръщане.

Може да се прилага при различни възрастови групи, като при всяка се подбира най-подходящата форма. Действието на продукта се определя от качествата на активната съставка рацекадотрил.

Съдържание и действие на веществото рацекадотрил

Хидрасек помага да се преодолеят тежки стомашно-чревни състояния
Хидрасек помага да се преодолеят тежки стомашно-чревни състояния

Рацекадотрилът е компонент, който претърпява многостепенна промяна в стомашно-чревния тракт и въздейства върху клетъчните мембрани на епитела в стените на тънките черва. Казано по-разбираемо, рацекадотрилът блокира активното отделяне на течности и соли – процес, характерен за заболяванията с възпаления в стомашно-чревния тракт.

Рацекадотрилът по същество е антисекреторно вещество и приемът на хидрасек има за цел да осигури въздействието му върху лигавицата на чревния тракт. Секрецията може да е патологично активирана от токсини или метаболити на патогенни микроорганизми, зависи за какво заболяване става дума. Активният компонент бързо реализира антидиариен ефект, без да промени продължителността на чревния транзит. Няма данни да причинява вторична констипация (запек), или подуване на корема. Действието на хидрасек не се отразява на функциите на централната нервна система.

Съдържание:

Усвоява се бързо и ефектът му може да се почувства след около 30 минути.

Инструкция: Как се дава (дозировка, прием) и как действа

Ако продуктът хидрасек е под формата на гранули, дава се едновременно с пероралните препарати за възстановяване на водния баланс. Прието е дозата да се съобразява с теглото, като се изчислява за единичен прием по 1.5 мг хидрасек на килограм тегло. Ако продуктът се взема под формата на дозирани сашета бройката се съобразява както с килограмите на потребителя, така и с грамажа на сашето, който може да е 10 или 30 мг. Така при деца с маса до 9 кг е нормално да се дава по едно саше от 10 мг три пъти дневно; за 9-13 кг две сашета от 10 мг три пъти дневно; от 13 до 27 кг – едно от 30 мг три пъти дневно; при деца над 27 кг дозата е 2 сашета по 30 мг, три пъти дневно. При необходимост и по лекарска препоръка може да се приема до 6 мг/кг; общата продължителност на лечението с хидрасек е една седмица. Продуктът не се прилага при бебета под тримесечна възраст. При най-малките пациенти обикновено гранулите се прибавят към храната, която трябва да е от типа на каша или пюре, може и в шише с биберон или просто в чаша с неголямо количество вода. Много е важно веднага след приготвянето разтворът да се приеме, не бива да престоява.

За възрастни по-подходяща форма са капсулите хидрасек, които се приемат три пъти дневно по една. За отбелязване е , че първоначалният прием е само една капсула за деня. Желателно е продуктът да се приема преди хранене. Тук също е в сила ограничението от седем последователни дни на хидрасек.

При повръщане

Хидрасек може да помогне при заболяване, сред чиито симптоми са диарията и повръщане. По същество това не е медикамент за справяне с повръщането, прилага се като средство за нормализиране функциите на стомаха и червата и оттук – редуциране на гаденето като причина за повръщане. Нещо повече – пациентската листовка на продукта предупреждава, че при случаи с интензивно повръщане този продукт не бива да се прилага и че е най-добре да се търси лекар без много да се отлага.

Подходящи препарати при повръщане са деган, мотилиум, натриев цитрат, хидратин алфа, сметка, зирид, иберогаст, зофран, някои хомеопатични продукти и билки.

При остра диария (разстройство)

Хидрасек е подходящ продукт при състояния с остро разстройство; продуктът е в състояние да овладее симптоматиката, като при първа възможност се приема една капсула или дозата, съобразена с възрастта и теглото на детето. Капсулите са подходящи при подрастващи над 15 години и възрастни. След приема на стартовата доза влезте в режим 3х1, като приемате една капсула преди всяко хранене.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ако в хода на тази терапия забележите, че в екскрементите на пациента има кръв или гной, както и ако острата диария е съпроводена от многократно повръщане и липса на апетит, потърсете медицинска помощ без отлагане.

При продрискване от антибиотик

Хидрасек се приема не повече от седмица
Хидрасек се приема не повече от седмица

Антибиотиците с широк спектър на действие унищожават голямо количество бактерии и са ефективни, например клиндамицинът или продуктите от групата на пеницилини и цефалоспорини. Принципно бактериалната инфекция се овладява, но 4-5 дни по-късно е възможно да се прояви продирскване, антибиотична диария като страничен ефект на терапията. Това е така, защото заедно с патогените са били унищожени и голямо количество от полезните бактерии, от собствената микрофлора на чревния тракт. Балансът на полезни и вредни при това се нарушава, тъй като голяма част от патогените са резистентни към антибиотиците.

Така че ако приемате антибиотик и общото ви състояние се подобрява, а 4-5 дни след началото на терапията с него се появят тревожни симптоми – направете медицинска консултация. Симптомите са болки в корема, упорита водниста диария, понякога и температура. Освен приема на хидрасек в такива случаи се препоръчва диета без млечни продукти, без захар, без плодове и зеленчуци, без хляб и продукти от брашно. Най-важно е да се приемат много течности.

Редно е обаче да се отбележи, че заради липсата на подробни изследвания за въздействието на хидрасек при антибиотична диария или при хронично разстройство, немалко лекари препоръчват като по-добър избор в подобни случаи продукта смекта.

Дозировка за деца и кърмачета

При кърмачета под три месеца, както вече споменахме, този медикамент е неприложим. Децата под 15-годишна възраст най-добре се повлияват от хидрасек под формата на гранули. Един съвет: изчислете размера на единичната доза заедно с педиатъра, като спазвате посоченото по-горе дозиране от 1.5 мг/кг. Подрастващите над 15 могат да се лекуват и с другата форма на продукта, а именно капсулите. За удобство се предпочитат дозираните гранули в сашета по 10 или 30 мг, но има и обща опаковка, която предполага отмерване на всяка доза за прием.

В колко вода се разтваря прахче за деца или кърмачета?

Препоръката е при малки деца или кърмачета дозата хидрасек да се дава с малко вода, около 50 мл, и веднага след това да се пие още чиста вода. Другият вариант е да се разтвори в около 100 мл вода и да се дава по лъжичка, но така процесът се бави – а правилото е разтвореният продукт да се приеме веднага.

Прахчето може също да се разтвори в шишето с млякото или да се забърка с кашата.

Дава ли се хидрасек на куче?

Ветеринарите могат и да възразят, но неофициална практика при лечението на домашни любимци е да им се дават при необходимост продукти от хуманната фармакология. Логиката е: щом докторът препоръчва за едно куче детска доза от смекта, защо да не опитаме с хидрасек? Форумите за любители коментират проблема тъкмо в тази посока, дори се препоръчват дозировки: за дребни породи – от бебешките сашета по 10 мг, за по-едри екземпляри е голямата детска доза в саше от 30 мг. Вършат работа!

Фармацевтични форми на пазара, цена

Изборът на една или друга от предлаганите форми на продукта хидрасек зависи преди всичко от възрастта на потребителя. Прието е капсулите от 100 мг да се препоръчват на подрастващи над 15 години и възрастни. По-младите и малки потребители се лекуват с гранули, дозирани под формата на сашета от 10 мг за кърмачета над три месеца, или от 30 мг з по-големи деца.

За възрастни, 100 мг, капсули

Капсулите от 100 мг са подходящият вариант за възрастни, като не се споменава за ограничения при хората от третата възраст. Практиката е веднага щом е необходимо да се глътне една капсула, независимо в коя част от денонощието се случва това. После лечението продължава по схемата 3х1 капсула дневно. Поглъща се без дъвчене, с вода, преди хранене.

Опаковка с 10 капсули хидрасек от 100 мг струва около 20 лв. Високата цена е сочена от много коментатори като единствен недостатък на продукта.

За деца, саше, 30 мг

Сашетата хидрасек за деца съдържат по 30 мг гранули, които се приемат с неголямо количество вода или смесени с храна, каша или пюре. Точната дневна доза се изчислява съвместно с лекуващия, за да не надхвърля максимално допустимата граница. Децата с маса 13-27 кг могат да вземат три пъти дневно по едно саше от 30 мг, а тези с по-голяма 3х2 дневно за не повече от седем дни.

Цената на една опаковка от 30 сашета е около 19 лв.

На саше за кърмаче, 10 мг

Тази малка “разфасовка” е предназначена за бебета над три месеца и малко по-големи дечица до тригодишна възраст. Бебешката доза най-лесно се поема разтворена в шишето с биберон. Майки споделят в родителските форуми, че размиват дозичката в съвсем малко количество вода, 1-2 лъжички, и бързичко я дават на болното дете.

Хидрасек не се използва при бебета под тримесечна възраст, тъй като въздействието на продукта не е изследвано за такава ранна възраст.

“Бебешкият” хидрасек е на цена около 18 лв за опаковка от 16 сашета по 10 мг.

Гранули ли са това или прахчета?

Съществува известно объркване, тъй като двама производители предлагат хидрасек в еднотипни дозировки сашета. Гранули или прах? Продуктът на Laboratories Fournier е обявен като перорален прах в саше; 30 сашета струват към 19 лв. От Abbott пък е обявен като гранули за перорална суспензия. Цената е близо 19 лв за 16 сашета от 30 мг. На практика няма съществена разлика между вариантите освен цената, ако обявената в нета информация е точна

Странични ефекти от хидрасек, противопоказания, вреди

Сред противопоказанията на първо място следва да се посочат случаите с алергия към активната съставка или към някой от спомагателните компоненти. Различните форми съдържат захари и по тази причина не винаги са приложими. В някои случаи продуктът предизвиква гадене и повръщане, има и единични прояви на провокирана от продукта треска. Чест страничен ефект е главоболието.

Един от страничните ефекти, макар и рядко проявяван, е тонзилитът, т.е. възпаление на сливиците. Не са изключени кожните реакции – зачервяване и обрив, сърбеж, уртикарии. Има информация и за отоци – на лицето, езика, устните и/или клепачите.

Гранулите хидрасек да се избягват при деца със заболявания на черния дроб и бъбреците. Не се използват и в случаите, когато болното дете страда от упорито и често повръщане.

Капсулите хидрасек, както вече бе казано, се използват само от възрастни. За времето на приема им следва да се спазва описаната по-горе диета с прием на много течности. Не се препоръчват при алергия към някой от компонентите.

Внимание: Бременност!

Бременните не бива да вземат този продукт дори когато са в отлично здраве, камо ли ако имат здравословен проблем с диария. Хидрасек не е подходящ и за кърмачки. Ограничението произтича от факта, че липсват изследвания за въздействието на продукта върху плода или бебето, както и върху нормалното протичане на бременността.

Дайте мнение и Вие тук!

Предозиране

При неволно предозиране е правилно да се направи консултация с медицинско лице, а при поява на симптоми от типа на описаните по-горе странични ефекти да се потърси помощ. Това е особено наложително, ако те не са преходни и интензивността им нараства.

Предозиране може да се получи при прием на по-висока доза от желание за ускоряване на лечебния ефект. Ако пропуснете редовния прием на хидрасек, не компенсирайте с прием на двойна доза при следващия.

При тежка и продължителна диария

Това е един от случаите, когато болестната картина не бива да се замъглява чрез прием на хидрасек. Ако състоянието е такова, трябва да се търси медицинска помощ. По принцип при продължително/ хронична диария, особено в тежка форма, хидрасек не би могъл да помогне в дстатъчна степен.

При кръв в изпражненията

Още едно състояние, при което не може да се разчита на хидрасек. Наличието на кръв и/или гной в изпражненията сигнализира за проблем, чието решаване налага друг тип медикаментозно лечение.

Още противопоказания

Тук ще обобщим ограниченията в прилагането на хидрасек извън характеристики като възраст, бременност и кърмене, заболявания на бъбреците и черния дроб. Продуктът трябва да се прилага с отчитане вида на изхожданията; защо е важно това? Ако диарията е придружена с повишена температура и екскрементът е с примеси от гной и кръв, може да се касае за бактериална инфекция и тогава водещи в терапията трябва да са антибиотиците, само продукт като хидрасек няма да свърши работа.

Да припомним и това, че ако диарията е последица от лечение с антибиотици и състоянието не е преходно, а дори се усложнява, приемът на хидрасек трябва да се откаже и да се приложи друго лечение. Същото е и при хроничните разстройства. Все пак решенията следва да отчитат индивидуалните характеристики на всеки случай, преди да се вземе решение за отказ или прием на хидрасек.

Ако пък пациентът е диабетик, лекуващият трябва да прецени как ще му се отрази приемът на гранулите хидрасек, които съдържат захароза.

Други странични ефекти

Специалистите винаги обръщат внимание върху факта, че при потребители с някои хронични заболявания е възможно да се наблюдават по-сериозни странични ефекти след прием на хидрасек. Принципно продуктът не се препоръчва при някои наследствени заболявания, свързани с усвояването на лактоза – хидрасек я съдържа и приемът му би създал проблемите на лактазната недостатъчност.

Макар и рядко, сред страничните ефекти се споменава сънливост, а споменатите кожни обриви могат да са в тежка форма. Има данни за проява на мултиформна еритема – кожна реакция от типа на алергичните, със специфични обриви по кожата и лигавиците. Въпросните обриви при тежките форми могат да се развият до кожни разкъсвания, температура, болки в ставите и обща отпадналост.

Възможни са също папулозни обриви с различна интензивност.

Аналози и заместители, сравнение, действие

За радост на потребителя хидрасек има доста заместители, част от които успешно могат да го “дублират” при невъзможен по някаква причина прием. Някои от тях са подходящи за по-леки случаи, при други се избягват съставки с въздействие на алергени, трети съответстват по-безопасно на особени състояния като бременност, хронични заболявания или възраст. По-долу представяме най-често използваните аналози и заместители на хидрасек.

Хидрасек или смекта

Лекарственият продукт смекта е определян като широкоспектърен; така например той се препоръчва и при отравяния с разстройство – например с ацетон, при злоупотреба с алкохол и махмурлук. Принципът му на действие е подобен на този при активния въглен – сметка действа като абсорбент, който поема и извежда незабавно от организма токсичните продукти на метаболизма. Вече коментирахме как действа хидрасек: там е налице друг механизъм, при който се потиска чрез въздействие върху ензими и ензимни рецептори и се намалява секрецията от чревните лигавици. На практика сметка решава проблема с диарията, като улавя и извежда от организма причинителите, а хидрасек възпира процес, в който организмът губи течности и е с нарушен електролитен баланс поради болестни въздействия. Въпрос на лекарска преценка е в какъв момент и за кой пациент е по-добре да взема сметка или хидрасек.

Хидрасек или ентерол

Ентерол е продукт от пробиотичен тип; действието му се изразява в опазване на полезната чревна микрофлора и поддържане на здравословен баланс на микроорганизмите в чревния тракт. За разлика от хидрасек успешно се прилага при диария с бактериален причинител, препоръчва се и при разстройство с находки на кръв и гной в екскремента.

Вече знаем, че хидрасек принципно не се дава на пациент, който има разстройство в резултат на лечение с антибиотици. В случая с ентерол е точно обратното: препоръчва се паралелен прием, но двата типа продукти не се вземат едновременно, а с пауза след приема на пробиотика ентерол, за да може да въздейства върху бактериалния баланс в червата.

Освен това ентерол обикновено е част от комплексното лечение на някои заболявания на храносмилателната система, които са вън от въздействието на хидрасек. Дава се профилактично и лечебно и при т.н. диария на пътника. Голям плюс на ентерол е почти пълното отсъствие на странични ефекти.

И лопедиум

Действието на лопедиум се изразява в забавяне моториката на гладката мускулатура на чревния тракт. Това способства за намаляване епизодите на дефекация и редукция на чревната перисталтика. Прилага се както при остри, така и при хронични състояния. Ако не даде ефект в рамките на 48 часа, трябва да се търси друго решение.

Лопедиум не е подходящ, както и хидрасек, в случай че изпражненията съдържат кръв или гной. Един от често проявяваните странични ефекти при лечение с лопедиум е вторичният запек и затова трябва да се внимава с дозировката и продължителността на приема. Важна подробност: изрично е казано, че продуктът не трябва да се взема по-дълго от 4 седмици, тъй като провокира привикване и престава да изпълнява предназначението си. Активната съставка на лопедиума има опиоидно действие.

Хидрасек и имодиум

Имодиум, доста активно рекламиран продукт, може да се приема под формата на капсули или таблетки.  Както и при лопедиума, въздействието му се изразява в забавяне моториката на червата. Перисталтиката се забавя и отслабва, съответно ограничават се случаите на дефекация. Продуктът не е подходящ за случаите с кръв в изпражненията, при температура, ако пациентът страда от възпаление на дебелото черво. Изключва се прилагането му при свръхчувствителност към някой от компонентите, а също при хора, които по принцип страдат от забавено преминаване през червата.

Продуктът е противопоказан при деца под двегодишна възраст, а при тези от 2 до 7 се дава само по лекарско указание.

Хидрасек и/или хидратин алфа, разлика, приложение

Хидратин алфа не е лекарствен продукт – а хранителна добавка, чийто прием под формата на воден разтвор възстановява електролитния баланс.  Съдържа глюкоза, натриев цитрат, натриев и калиев хлорид. Задачата на хидратин алфа е да компенсира загубата на течности; препоръчва се при болестни състояния с разстройство и повръщане.

Хидратин алфа се предлага под формата на дозирани сашета; съдържанието на една доза е 4.1 г, като всяко от прахчетата се разтваря в 200 мл вода. Малките деца могат да приемат до пет такива сашета на ден, а възрастните – до 10.

Хидрасек или вомитусхил

Въпросът е по-точно какво лекуваме. Двата продукта имат различно предназначение; с хидрасек атакуваме диарията, а вомитусхил е хомеопатично средство за лечение на гадене и повръщане. Лекуващият може да определи дали при болестно състояние с разстройство и повръщане тези два продукта могат да се съчетаят и ако отговорът е положителен – каква да е терапевтичнта схема.

Натриев цитрат

Мястото на натриевия цитрат  изобщо не е в списъка на хидрасек, защото ефектът от приема му е точно обратният. По принцип цитратът се използва срещу гадене и повръщане, както и при някои заболявания на стомашно-чревния тракт. Освен това го прилагат и като слабително (!), тъй като действието му предизвиква задържане на течности в чревния тракт. При такова състояние задържаната фекална маса се размеква и изхвърля по-лесно, т.е. натриевият цитрат има ефект на лаксатив.

Активен въглен

Активният въглен е класика при лечението на болести или състояния, сред чиито симптоми е диарията. Задачата му е да адсорбира токсините или отпадните продукти от метаболизма на патогенни микроорганизми; да аДсорбира означава не просто да ги попие, аБсорбира, а да влезе във взаимодействие с тях и да ги изгони от организма. Самият активен вътлен се получава от изгарянето на кокосови или бамбукови стърготини при специален режим. Като аптечен продукт има добавки, предназначени да предпазват стомашната лигавица от дразнене. Използва се при терапии на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, при токсикози от различен вид, за пречистване на организма, за отслабване и пр. Ефектът му при терапии срещу разстройство е сигурен.

Мнения и отзиви на хората от форуми

  • Anushka от bg-mamma.com: “При сина ми най- добро действие има Хидрасек-а. Дозировката се определя от лекар.
    Ентеролът, не знам защо, не ни помага, както и смектата.”
  • Лава от bg-mamma.com: “Здравейте!Дъщеря ми когато пие антибиотик се продрисква и педиатърката ми каза да и давам Хидрасек и Смекта като ги редувам през деня веднъж от едното после от другото.Ентерола не ни дейстава.Давам и оризова вода освен прахчетата.Дозировката се определя от лекар.”
  • Гост от bg-mamma.com: “Хидрасек е медикамент за диария и е безопасен и се дава след консултация от лекар.Дава се самостоятелно,няма нужда от други лекарства.Той сам спира диарията.Смектата е глина която не е за диария.Може да проверите в листовката в опаковката.Ентерол е за въстановяване на микрофлората на червата и би трябвало да се дава след спирането на диарията,за по-бързо въстановяване т.е. на 5-я ден след диарията.Ползвайте Хидрасек няма да сгрешите.Той се ползва в цяла Европа.”

Източници:

https://apteka911.com.ua/drugs/gidrasek-d751

http://otzovik.com/review_1669679.html

Първоначално публикувано на:02.11.2016 @ 20:45

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как?

За какво помага Прокомбо. Мнения, цена на пробиотици

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как? Мнения и цена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *