булимия

Булимия: Какво я провокира и има ли спасение от нея?

Тези, които са с диагноза булимия, споделят, че заболяването е като лоша присъда – има ли спасение все пак?

Дълги години на булимията не се е гледало сериозно и се е считало, че тя е някакъв каприз на манекенки и жени, които основно се занимават със себе си и външния си вид. Но хората, които страдат от булимия знаят, че това не е глезотия, а една борба на живот и смърт и то всеки ден.

Често циклите на анорексия и булимия се редуват, а потърпевшите споделят, че това е диагноза за цял живот.

Официалната медицина казва: Булимия нервоза е вид хранително разстройство, което води до поглъщане на огромни количества храна, след което настъпва емоционално смущение и притеснение за килограмите. Индивидът се стреми да се отърве от консумираното, използвайки агресивни методи като насилствено повръщане, приемане на разхлабителни средства и други възможни варианти.

Реално булимията се счита за комплексен проблем от биохимична гледна точка се предполага, че в основата на отключването на заболяването стоят нетипичните нива на серотонина, като един от невротрансмитерите, но е възможно да се отнася и до други от тях. Получава се от нарушените хранителни навици и последващите отражения върху метаболизма. И тук излиза основния спор, който съществува в България. Има нарушения на биохимията, наясно сме че това идва от нарушения на храненето, но коя е причината??? Какво се е случило с тези момичета и момчета за да се стигне дотам???

Психологически причини за развитието на булимия

Булимията е комплекс от психологически проблеми и осакатяване на личността. Когато се заровим в историите на момичетата, виждаме типични ”вируси”, които поразяват техния свят.

Психологът и психотерапевт Галя Мутафова прави своеобразен профил на заболяването.

Като по правило тези деца, никога не са били третирани като деца. Върху тях винаги е тегнела свръхотговорността. Те не знаят какво е опора, какво е да са подкрепени и да изразят слабост. Затова пък са свикнали да прикриват вътрешните си страхове и чувство за несигурност с маската на силния.

Често произхождат от семейства, за които добрата външност и успех са много важни. Всичко се крие, проблемите се крият, създава се образ, че всичко е наред. Това поведение е толкова добре усвоено, че почти никой не знае за болестта на момичетата, а още по-малко за вътрешните им преживявания.

Техните желания, нужди са отдавна замлъкнали. Те биха казали истината, но за момичетата болни от булимия тя е забранена.

Усещането за любов е най-опасното. Хем е желано, хем ужаса да те „пробие”, да си уязвим и да се отдадеш е наистина потресаващ.

Дайте мнение и Вие тук!
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Женското е изиграно на физика и изглеждане, отвътре това момиче е развило по-скоро мъжки модели за справяне.

Агресията, болката, тъгата, страданието всичко остава скрито, болестта- също, затова и често лечението се отлага с години. Заедно с това нито обществото, нито семейството приемат сериозността на заболяването. Така се стига до наистина тежки психически и физически усложнения.

Усложнения и възможно лечение

Предизвиканото повръщане води до усложнения в устната кухина и храносмилателната система при хората с булимия. Поврежда се зъбният емайл, зачестяват кариесите, може да се възпалят слюнчените жлези, образуват се язви и стеснения на хранопровода. Разбира се страдат и сърцето, бъбреците. Често се уврежда и черния дроб-особено при ползването на лаксативи. Част от измененията с времето могат да бъдат животозастрашаващи.

Лечението на булимия е комплексен процес. Задължителна е психотерапията, която работи с причините, поради които заболяването е възникнало. В случаи на тежки депресивни изживявания се налага и консултация с психиатър и медикаментозно лечение. Не рядко момичетата имат нужда и от съставянето на подходящ хранителен режим и регулиране на физическата активност.

За жертвите на булимия е полезно да участват в групови срещи с хора, които минават през същите преживявания, това подобрява и ускорява лечебния процес.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Psiholog Hranitelno Razstroystvo 01

Как да изберем добър психолог при хранително разстройство

Справянето с хранително разстройство може да бъде трудно и непосилно преживяване. Анорексията и булимията са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *