задържане на вода отводняване при асцит
хомеопатия при задържане на течности

Отводняване при асцит. Задържане на вода, газове, отоци. Причини и лечение

Как се постига отводняване при асцит с терапия и чай? ♠ Ликуид Оф при задържане на вода ♠ Причини за задържане газове, отоци ♠ Отоци по краката ♠ Лечение на задържане на течности.

Съдържание:

Още в текста: ♠ Бъбреци ♠ Сърце ♠ Черен дроб ♠ Венозни отоци  Възпаления Лимфни възли Бял дроб Щитовидна жлеза Хормонални изменения Липси и излишъци на вещества Задържане на урина На газове На ръцете По лицето На корема Целулит Мерки Повече вода По-малко сол Диуретици от природата Синтетични Добавки Хомеопатия Билки и чай Вана за крака Компреси Домашни мехлеми Хранене Упражнения и йога

Едем или едема?

Едно и също е: задържане на течности, най-често вода, в кухините и тъканите на човешк. тяло.

Идва от оеdema (лат.) и еdema (англ.), което се озвучава на български и по двата начина. Специалистите в медицината ползват „едема“.

Причини за задържане

Отоците са излишно количество течност, задържано обичайно в подкожния мастен слой. Те са общи или местни, според това, което ги е породило.

задържане на вода подут корем отводняване при асцит - 01
Появата на оток говори за задържане на вода.

Общите отоци също имат локализация – те са периферни или изпълват кухини в определени органи, например хидроторакс (в плевралното пространство), хидроперикард (в перикарда – торбичка около сърцето), асцит (в коремната кухина).

Причина за събиране на течност са заболявания на сърцето, бъбреците, черн. дроб, недостатъчно съдържание на белтък в кръвта (хипопротеинемия). Подобен процес се регистрира при цироза, гладуване, при бременност, менструация и т.н.

Причината за отока е свързана с вида на течността:
  • невъзпалителен излив – трансудат;
  • възпалителен излив – ексудат (гноен, фибринозен, хеморагичен, серозен).

Преди да минем към отделните заболявания, нуждаещи се от отводняване, нека публикуваме писмо на своя читателка, която ни помоли да го публикуваме и ни изпрати своя снимка.

Мнение №1: Моето отводняване при асцит

Велислава отводняване при асцит
Велислава Димитрова от Пловдив

Имах асцит, който предизвикваше натрупване на вода в кухината на корема ми. Това доведе до бързо качване на килограмите и проблеми с дишането. Имах и характерната болка в самия корем, а също и всякаква загуба на апетит. Лекарят ми предписа диета и терапия. Ограничих солта, защото тя задържа водата. Пих много отводняващи лекарства (диуретици), а също ми направиха и процедурата парацентеза. Накрая докторът ми каза да пия и билки – става дума за чая “Фигурин”, който струва 49 лева принципно, но постепенно премахва нуждата от по-нататъшна терапия. Пих го месец и половина и водата изчезна и повече не се появи. Не знам как е станало, защото така и не разбрах причината. Но вероятно чаят е отстранил и въпросната незнайна причина.

Велислава Димитрова от Пловдив

Повече информация, отзиви и начин за поръчка на Фигурин и други средства ще намерите ТУК:

Задържане на вода в тялото. Какво се пие? Хапчета, билки и др. средства

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Патологии, които съпровождат или провокират задържане на течности:

1. Бъбреци, бъбречни изменения

Отоците при остри възпалителни процеси в бъбреците – гломерулонефрити (поразяващи гломерулите и събирателните каналчета на нефрона), нерядко започват от лицето, обхващайки постепенно тялото и крайниците.

Разпределението на течността се обуславя от рехавостта на подкожните мастни тъкани.

Задържане на вода, отоци, кухина с течност в организма
Възпалението на бъбреците причинява белезникави отоци

Отоците, причинени от бъбречни изменения, могат да се развият остро. При тях кожата е бледна за разлика от синеещите, когато са по сърдечна причина. Бледността идва от факта, че течността притиска съдовете в дермата. Затова и самите отекли места са хладни.

Бъбречните отоци са плътни (при нефрит) или рехави (при нефрозен синдром). При стойности на албумина под 15 г/л те се генерализират и настъпват изливи в телесни кухини като хидроторакс, хидроперикард и асцит. Теглото на болния рязко се повишава.

Произходът на бъбречните отоци е свързан с повишаване на проницаемостта на капилярите и намаляване на съдържанието на белтъчини, особено на тяхната аблуминова фракция, в плазмата на кръвта. Бъбречните отоци не рязко се съчетават с остра артериална хипертензия и оплаквания от мъчително главоболие, олигурия (намалено под минималното 1.2 л/ден) количество на отделяната урина), хематурия (кръв в урината, при което сякаш в нея е мито месо).

Характеристика на отоците, причинени от бъбречни изменения, е локализирането им в тези области, където подкожният мастен слой е много рехав (например вените). Нарастването им се съпровожда с олигурия.

2. Сърце и високо кръвно

При патологиите на сърцето отокът се явява следствие от нарушение на съкратителната способност на миокарда. Той е едно от проявленията на сърдечната недостатъчност, преимуществено на десностранната. В основата си сърдечните отоци се причиняват от препълване на вените от големия кръг на кръвообращението с повишаване на хидростатичното капилярно налягане, задържане на натрий и вода в тъканите.

Задържане на вода, отоци, ползите от ликуид оф срещу задържане на вода
Видимото отичане на долните крайници е белег за сърдечни проблеми, особено ако отокът е със синкав отенък

Такива отоци обичайно се разполагат симетрично в долните части на тялото – върху краката, предната коремна стена, на кръста, а при лежащо болните – най-често на кръста и гърба. Разпределянето на отоците се обуславя от наместването на течността под силата на гравитацията. Сърдечните отоци най-много тормозят пациента във вечерните часове, а сутрин или изчезват, или намаляват. Различават се от други видове по това, че са твърди при натиск, покрити с изпъната, лъскава, хладна кожа.

Обичайно подпухването се съчетава с цианоза, обаче тя се проявява по-късно и свидетелства за по-тежка декомпенсация. При изследване на сърцето се установява груба патология като порок, кардиосклероза, белодробно сърце (високо налягане в съдовете на бел.дроб). Периферните отоци при заболяванията на сърцето винаги се съчетават с увеличение на черния дроб.

Разпространеността на патологията служи за показател за степента на декомпенсация. Обширните отоци свидетелстват за тежка недостатъчност на кръвообращението. В крайната си форма те се съчетават с набиране на течности в телесни кухини – в корема (асцит) и плеврата (хидроторакс).

3. Черен дроб: Възможни болести

Чернодробните отоци се развиват вследствие на нарушения в системата на порталната вена или при цироза. Конкретни причини са алкохолизъм, хепатит, жълтеница. При преглед се установява изолиран асцит или асцит в съчетание с периферни отоци, спленомегалия (увеличаване на размера на далака), « съдови звездички », „чернодробни“ длани (сърбеж и зачервяване), гинекомастия (увеличаване на гърдите при мъже), глава на Медуза (развиване на венозни разширения на предната коремна стена).Задържане на вода, отоци, задържане на вода при рак

Отоците, причинени от патологии на черния дроб, обичайно съпровождат кахетсия с различен произход. Това е крайно изтощение и отслабване, което се проявява при онкологичните заболявания, гладуването с дистрофия и други. В този случай натрупването на течности е следствие от значително снижение на нивото на белтъците в плазмата на кръвта (хипопротеинемия). Хипопротеинемичните отоци имат мека, подобна на тесто консистенция. Кожата над тях изтънява и е прозрачна.

Ако кахектичният оток се появи при възрастен човек с кардиосклероза и белодробен емфизем, то в произхода му определено значение има сърдечната недостатъчност. Обаче когато този оток се атакува с енергично сърдечно и диуретично лечение, често ефектът е слаб. При последващо изследване обичайно се установява злокачествено новообразувание.

Още по темата ТУК:

Лечение на затлъстял черен дроб. Болки. Кое е най-доброто лекарство през 2019 г.?

4. Венозните отоци и тяхната природа

Обичайно сърдечните, бъбречните и чернодробните отоци са симетрични. Въпреки че не обхващат цялото тяло, те се определят като „общи“. Различен вид са така наречените локални отоци, причинени от нарушения на оттока на кръвта. Те се проявяват на дадено място – десен или ляв крак, определена ръка.

Такива прояви съпътстват наличието на тромбозни вени, вени, притиснати от възпалителни инфилтрати и други. Подобни едностранни отоци водят до значително увеличение на обема на дадения крайник. Нерядко се съчетават с болки и други признаци на възпаление – усещане за сгорещяване, почервеняване на кожата.

5. Възпалението като причина за отичане

Възпалителните процеси нерядко се съпровождат с отичане. Принципът на формиране на оток е следният: възпалението образува „просвет“ между клетките на ендотела (това е фин слой епителни клетки, покриващи вътрешн. повърхност на кръвоносн. съдове). В така отворилите се празнини се събират протеинови фракции и течност (вода и лимфа). Пример за такъв вид оток е подпухването на шията вследствие на възпалителен процес в намиращите се там лимфни възли.

Задържане на вода, отоци, вдигане на албумин
Ендотелът е най-вътрешният слой на кръвоносния съд

В механизма на формиране на възпалителен оток немаловажна роля играе увеличената проницаемост на стените на капилярните съдове под въздействието на хистамин и други активни биологични вещества. Голяма роля играе затрудненото оттичане на кръв и лимфатична течност от областта на възпалението по кръвоносните и лимфатични съдове. Застоят води до проникване на лимфа и кръв в тъканите и мускулите, което образува подпухнали участъци.

Възпалителните отоци имат и защитни функции. Задържаната течност съдържа белтъчини, които се свързват и неутрализират токсини и отпадъчни вещества, образувани във възпалените тъкани. По този механизъм възпалителният процес се ограничава в определена зона и не се позволява той да се разнесе из целия организъм.

6. Лимфни възли

При възпаление на лимфн. възли в шийната област се получава оток, който в едни случаи е забележим и значителен, а в други случаи не се открива при външен преглед, а само чрез изследвания. Разликата идва от причината, провокирала възп.процес в лимфните възли.

Възможностите са разнообразни:Задържане на вода, отоци, вода в корема
  • а) Инфекциозно заболяване като паротит;
  • б) Възпалителен процес в устната кухина или дихателните органи;
  • в) Спад в имунитета;
  • г) Изгаряния и травми;
  • д) Загуба на кръв;
  • е) Продължително гладуване и неразумни диети;
  • ж) Преохлаждане;
  • з) Чести вирусни инфекции;
  • и) Лимфогрануломатоза (патологии на лимфната с-ма, носеща онкологичен характер).

Истинските причини за отоци в зоната на лимфн. възли се установяват с лабораторни изследвания. Към тях водят и някои съпътстващи симптоми като локална болка, главоболие, повишение на температурата, обща слабост и изтощение.

Възпалението на лимфн. възли е опасно да се остави без внимание. Самолечението пък има капацитета да донесе огромни неприятности. Затова прочетете повече в статията ни ТУК:

Лимфни възли на врата, под челюстта. Разположение. Подут лимфен възел

7. В белия дроб

Тялото произвежда плеврална течност, за да смазва повърхностите в гръдния кош и около белите дробове. Количеството е точно премерено и ако то се увеличи прекомерно, говорим за натрупване (излив) на течност в гръдн. кош/ бел.дроб (плеврална ефузия).Задържане на вода, отоци, ликуид оф мнения

Това е общия принцип за образуване на изливи, но те са два различни вида:

1) Трансудативен – течност в плеврата заради:
  • повишено артериално налягане;
  • ниско с-ние на протеин в кръвон. съдове.
2) Ексудативен – причинен от възпаления, прием на лекарства, изменения на кръв.съдове.

Събирането на течности се съпровожда от остра болезненост в областта на гърдите, треска и кашлица, задъхване, задушаване. Обаче има и безсимптомни случаи.

Терапия при изливи

Лечението на подобни изменения има три цели: да се отстрани натрупаната течност, да се предпази пациента от събиране на нова и терапия на патологията, причинила излива.

Премахването на течността става по хирургичен и медикаментозен начин. Хирургичната процедура се нарича торакоцентеза (плеврална пункция). Към нея се пристъпва при масивни изливи или с диагностична цел – да се установи съставът и качествата на течността. Прави се с игла, която прониква през гръдната стена доместоположението на течността. Това е най-радикалният начин за освобождаване на белите дробове от тежестта на извънмерното количество течност, която води до задух, затормозавяне на дишането и други.

задържане на вода в тялото-симптомиИзливи на течност, получили се като следствие от сърдечна недостатъчност, се третират с диуретици. Когато причината е инфекция в белите дробове, лечението е с антибиотици. При отстраняване на инфекцията, течността се разнася. При тежки случаи това обаче не се случва. Пациенти с рак и тежки инфекциозни поразявания получават дрен в плевралната кухина, по който да се изведе течността постепенно, за по-дълъг период от време.

Липсата на лечение или навременна намеса води до усложнения. Когато плевралната течност обременява белите дробове продължително време, се получават двустранни изменения. Самата течност се инфектира и евентуално преминава в гнойна. Усложнение от механично извеждане на течността с игла/ дрен е пневмотораксът (попадане на въздух в кухината).

8. Възпаление на щитовидната жлеза

Една от причините е тиреоидит на Хашимото – автоимунна реакция на тялото към собствените тъкани. Сравнително рядко е, но в сферата на нашата тема също води до така наречените периорбитални отоци – подувания около очите.

Щитовидната жлеза се възпалява още при бактериални и вирусни инфекции, от травми и медикаментозни атаки.

9. Хормони, хормонален дисбаланс

Отделни хормонални промени имат способността да провокират задържане на течности и подпухване на различни части в организма. Някои от главните случаи, в които се проявява това, са:

  • а) Менструален цикъл. Така нареченият „цикълен“ оток се характеризира с подпухване на краката и корема, понякога и на лицето. Той е свързан с подготовката на организма за предстоящата загуба на кръв – приток и известен застой, който се отразява на жените с по-голяма чувствителност като забележимо „набъбване“.
  • б) Климакс и подготовка за него. В напредване на възрастта се увеличава производството на естроген и намалява прогестерона. Така се получава една дисхармония със своя симптоматика. Естрогенният излишък и прогестеронният недостиг имат десетки прояви, сред които са задържане на вода, необяснимо напълняване, подуване в областта на корема, гърдите, чувствителност и болезненост. Въвеждането на допълнително количество прогестерон възстановява баланса и премахва симптомите. Ако в такъв период не се действа, то жената просто влиза в климактериума.
  • в) Ролята на алдостерон. Хормонът отговаря за регулирането на водно-солевия баланс в човешкото тяло. Той подава сигнали кога да се задържа вода и когато да се освобождава. Когато алдостеронът се синтезира в излишък, той причинява задържане на течности и отоци. Причините за дисбалансиране на алдостерон са най-разнообразни. Един от тях е излишъкът от естроген, който води до излишък и от алдостерон. На това се дължат задържките в цикъл, климакс и бременност. Нивата се влияят от диета с високо или ниско съдържание на сол, от стрес, физическа преумора, някои заболявания.
  • г) При бременност. Задържането на вода в този период от живота на жената се има за нормално. То е свързано с произвеждането на повече телесни течности и кръв (около 50% отгоре) заради наличието на още един организъм с неговите нужди. При повечето бременни това се проявява по краката и глезените. Едва една на всеки 5 бременни се спасява от подобни неприятни проявления. Друга причина за отоците е увеличаването на матката, която притиска вена кава и вените в областта на таза. Това забавя движението на кръвта и връщането й към сърцето, причинява застой и увеличено налягане.

Допълнителните течности се освобождават веднага след раждането.подуване на ръката над китката Тогава родилките установяват, че често уринират и се потят. Тялото бързо се освобождава от излишъка и балансът се възстановява. Всичко описано е физиологичен процес, наблюдаващ се при всяка здрава жена. Бременната не бива да се тревожи от леко подпухване на глезени/ стъпала, на пръстите на ръцете и краката. Може да си помага с релаксиране, вдигане на крайниците на високо, с избора на широки обувки, предпочитание към седнало положение, спане на лява страна, разумно хранене и приемане на достатъчно течности.

В случай че отокът обхване лицето и най-вече зоната около очите, ако подуването на ръце и крака очевидно надскача нормалните граници, бременната да потърси консултация със специалист. Възможно е прекомерното задържане на течности да е белег за сериозно и патологично състояние. Не се приема за нормално и неравномерното подуване на единия крайник спрямо другия, както и появата на съпътстващи болки.

10. Небалансирано хранене

Акумулирането на течности понякога е белег за излишък или недостиг на определени вещества. Проявява се при неразумни диети и небалансирани хранителни режими, но също и при предпочитания към определен вид храни, с които се прекалява.

а) Излишък на натрий (сол)

Натрият участва в редица жизнени процеси. Той присъства в течността между клетките и в самите клетки. На него се дължи поддържане на баланса между киселинност и алкалност, между вода и соли, регулира осмотичното налягане, работата на нервните, мускулите, сърцето. Минимумът е десетина грама на ден, за бъдещите майки – малко повече. Човек получава натрий чрез храната – хляба, сиренето и месото са достатъчно солени. Нещо повече – храните са дотолкова солени, че в тялото се натрупва дори излишък. Прекомерната употреба на сол причинява недостиг, който се проявява в различни процеси. Предизвиква и задържане на течности и появата на отоци. Също толкова нездравословен е и недостигът на сол.

б) Прекалена употреба на захар и алкохол

Връзката между захарта и алкохола е кръвната захар, тоест концентрацията на глюкоза в кръвта. Прекаляването с приема на въглехидрати понякога има негатив. ефект върху синтеза на инсулин, който пък регулира нивото на глюкоза в кръвта. Набирането на течности е едно от проявленията, но разстройването на естествения процес за регулиране на глюкозата води до много по-сериозни патологии, които изискват насочени мерки.

Опасни по този показател са простите въглехидрати, които се разграждат бързо и незабавно активират синтеза на инсулин. Другият процес, който обяснява събирането на течности е, връзката между активната секреция на инсулин и акумулирането на натрий. Опасните в този смисъл въглехидрати се съдържат в захарните и тестените изделия.

в) Недостиг на магнезий или калий

Разстройване на баланса на магнезия и калия в тялото рикошира в събирането на течности и обратно – приемът на допълнителни дози подпомага извеждането им. Магнезий се съдържа в пълнозърнестите храни и ядките, в листнитеМагнезий при задържане на вода, отоци зеленчуци. Калий се довнася чрез плодовете и зеленчуците, приоритетно домати и банани.

11. Други причини
  • запек;
  • интоксикация;
  • дехидратация.

Физически причини за задържане на течности са преумората, стреса, физическото натоварване. Подувания се получават при горещо време и при пътуване. Много туристи, пътуващи с автомобил, автобус и самолет, се вълнуват от подуването на краката. Това е актуално при седене в едно и също положение от 8 часа нагоре, а някои пътувания надхвърлят и 24 часа. Краката в 70% от случаите подпухват в резултат от причинения отвън застой. Единственото решение е раздвижване през няколко часа. Дори в тесните пространства на автобуса и самолета има няколко педи свободно пространство, върху което човек да потича на едно място, да скача или да потанцува.

В обобщение, събирането на течности в организма може да е белег за лоша грижа към него, лоша храна, някакъв недостиг или прекаляване с определени вредни вещества. Но много по-често отоците по външния контур на тялото, но и по дълбоките тъкани и вътрешните органи са симптом за много сериозно, понякога животозастрашаващо състояние. Само по себе си отокът не дава достатъчно информация, за да се идентифицира патологията. Понякога той е невинен и преминава с малко регулиране на начина на живот, а друг път е сигналната камбана, с която започва системно лечение на сериозно заболяване.

Видове субстанции, които се задържат в тялото

Дотук разгледахме задържането на течност, която наричаме вода, но всъщност понякога е друга субстанция с различен състав според причинителя на състоянието. В тялото освен вода, се задържат още урина и газове:

Задържане на урина

Извършва се на ниво пикочен мехур и си има медицински термин: ретенция. Патологията е повече позната на мъжете, защото от 10 пациенти, деветима са мъже. Много рядко засяга нежния пол, който е по-склонен към изпускане, а не задържане на урина.

Задържане на вода, отоциНевъзможността да се уринира и облекчи пикочният мехур и израз на патологични промени, свързани с простатата, уретрата, неврологични патологии, следствие от хирургични интервенции, поставяне на епидурална упойка и други.

Задържането на урина лесно се различава от задържането на вода заради специфичното място на акумулиране, както и специфичните усещания, които го съпровождат. Отделно невъзможността за облекчаване води до болка, която ескалира в кратък срок от време, защото пикочният мехур не може да се разширява безкрайно.

Болка и временна невъзможност за уриниране се провокира още при дълго пътуване и целенасочено „стискане“. Към това са склонни и малките деца, които увлечени в игра или филм, са склонни да игнорират позивите за тоалетна.

Задържането на урина се лекува специфично според конкретната причина. Добре е да се тръгне от преглед при уролог.

Задържане на газове

Задържането на газове в червата се изразява в подуване в областта на корема и по-долу – неразположение, което носи дискомфорт и лесно се облекчава. Акумулирането на газове се обуславя от индивидуалния стил на живот, храната и движението. Нормално в червата попада въздух – човек го поглъща с храната и с газираните напитки. Задържане на вода, отоци, подут коремСлед това част от него извежда с уригване, а друга попада в червата. Газове се образуват и при разграждането на въглехидрати в правото черво.

Зачестяването на случаите на газове в червата е сигнал да се обърне внимание на начина на хранене: вероятно човекът консумира бързо като говори, пие газирани, прекалява с количеството и не се движи. Възможни са проблеми с храносмилането.

Симптоми на задържане на вода

Задържането на вода като общо понятие няма собствени единни симптоми. Всичко зависи от това каква конкретна патология е довела до това състояние. Разграничават се различни отоци – по-меки и по-твърди, има разлика в цвета, в консистенцията на подуването. Въпреки известната диференциация, по характерните чести на отока не се прави диагностика на заболяването.

Някои от отоците не се усещат като такива, а други се виждат с просто око.

Дайте мнение и Вие тук!

Места, където видимо се локализират отоци:

Подуване на краката, на глезените и пръстите

Краката имат способността да отичат лесно при всякакви поводи, дори без наличие на патология – само при неправилно хранене, умора, дълго време, прекарано в едно и също положение на тялото други. Всички техни части са податливи на подпухване, като понякога нарастват неимоверно много. При различни случаи се подуват глезените, стъпалата като цяло, пръстите – до степен да не може да се обуе обувка.Задържане на вода, отоци Подутите крака са типична проява при:

  • пътуване в неподвижно положение
  • носене на прекалено тесни дрехи и обувки;
  • прекаляване със солена храна, алкохол, цигари, кафе, захар;
  • бременност, менструация, климакс;
  • нарушен кръвоток в крайниците, варикоза, тромбофлебит и други;
  • бъбречна недостатъчност, диабет, дехидратация, високо кръвно, блокиран път на урината, автоимунни заболявания, съдови патологии и мн.други.
Подуване на ръцете, на китките и пръстите

Подуването на ръцете по-често е признак на някаква сериозна патология. Там подпухването никога не е без причина. Ако забележите, че китките и пръстите са нараснали по обем, значи в организма се е получило разстройване на работата на някой от важните органи – сърце, бъбреци, черен дроб и други. Най-често отокът настъпва сутрин.

Най-честата причина за отичане на ръцете е употребата на прекомерно количество течности преди сън. Оказва влияние количеството поета храна, изпития алкохол, общото състояние на човека и неговите вътр.органи. Ако подпухването не премине за няколко часа, следва да се мисли за наличие на по-сериозна диагноза:

  • възпалителен процес;
  • травма, нараняване на пръстите, счупване;Подуване на ръцете и китките при задържане на вода, отоци
  • алергична реакция към миещи средства, битова химия, перилни препарати;
  • алергична реакция към екзотични блюда и плодове, които се консумират за първи път;
  • недостатъчно добро кръвообращение, запушване на кръвоносни съдове;
  • менструация, бременност;
  • проблеми с щитовидната жлеза;
  • лоша работа на бъбреците, черн.дроб, сърд.недостатъчност;
  • продължителна работа без почивка, лошо хранене, недостатъчен сън.

Китките на ръцете понякога отичат заради физическо натоварване, например при пренасянето на тежести, торби с покупки, дърва, кофи с вода и други подобни.

Подуване на лицето, торбички под очите

Отичането на лицето обикновено е знак за патологично състояние, довело до акумулиране на течности в тъканите като слествие от нарушен воден обмен. Забележимото подпухване в лицево-челюстната зона по-често е знак за:

  • разстройство в работата на сърцето (съпроводено и с увеличение на черн.дроб);
  • нарушено кръвообращение (отокът е със синкав отенък);
  • проблеми с бъбреците водят конкретно до торбички под очите, обичайно сутрин. Те създават усещане за увеличение на целия обем на лицето, но по-забележимо подпухват клепачите и то долните. Торбичките под очите са воднисти и меки и могат буквално да се „местят“ с пръсти. При бъбречни проблеми кожата е жълто-бронзова;
  • хронични заболявания на бъбреците. Преди отоците протича стремително трупане на килограми, обусловени от вътрешни отоци;Подпухнали очи и задържане на вода, отоци
  • инфекция в синусите. Затруднява се отичането на лимфата. Отокът намалява заедно с лечението на инфекциозния процес;
  • захарен диабет. При пациенти с тази диагноза съпротивителните сили са снижени и са податливи към инфекции;
  • хронични изменения на дихателн. пътища и околоносните кухини. Чудесно действат стодени компреси върху носа, но заедно с това да се търси и причината;
  • ендокринни заболявания. Такива се проявяват като силен оток на кожата и подкожната мазнина;
  • слънчево изгаряне. Добре се отразяват хладни компреси и специална козметика;
  • алергия;
  • по-конкретни заболявания: злокачествени и доброкачествени тумори в областта на лицето, инфекции в челюстната област, реакция към преливане на кръв, токсикоза, патологии на отделителната с-ма и други;
  • нездравословен живот: срив в имунитета, недостиг на микроелементи, липса на витам, некачествени продукти, много сол, небалансиран режим, гладуване, затлъстяване, преумора, недоспиване и други.
Подуване на стомаха и корема

Добре забележими издутини в областта на стомаха и корема се срещат по-често над 30-годишна възраст (и при бременните, разбира се). Причините са разнообразни:

  • лошо храносмилане, недостиг на ензими;
  • дисбактериоза – дисфункция на чревната микрофлора. Вината за това е неправилното хранене и приемът на антибиотици;
  • механични препятствия като чревна непроходимост и тумори. В тази категория няма нужда от догадки, нито от самолечение. Единствено специалист – и то след изследвания, установява причината за чрезмерното подуване;Подуване на стомаха или корема при адържане на вода, отоци
  • дисфункция в естественото движение на червата;
  • психически патологии като истерия;
  • нарушено кръвообращение;
  • предменструален синдром;
  • стресово състояние;
  • рязко преустройство на режима на хранене. Тук се касае дори за промяна на часовете, към които тялото е привикнало. Понякога последствията от резките промени са значими;
  • преяждане – вечният проблем за жени и за мъже;
  • дълги интервали между храненията, глад, хронично недохранване.

Често отоците в коремната област се съпровождат от слабост, главоболие, ужасно настроение, безсъние, задух, безпокойство, сърдечни болки, учестено сърцебиене, запек, диария, гадене, противен вкус в устата, неприятен мирис в устата, болки в различни участъци на корема, газове. Ако издутият корем е постоянно явление, е нужно незабавно консултиране със специалист и изследване на състоянието на стомашно-чревн.тракт.

Още: ТУК:

Подут корем (подуване на корема) – не подценявайте проблема!

Целулит

Клиничната картина на целулита е разнообразна. По-често поразява областта на корема, бедрата и дупето, а по-рядко – коленете, шията, ръцете и прасците. В цитираните зони възникват неравности в кожата, подобни на малки ямки, чието количество нараства с възрастта. Характерни признаци са хладна на допир кожа, по-слаба пигментация при загар, по-дълго задържане на синини при травми и удари.

В началните стадии се нарушава кръвообращението и потока на лимфата. Получават се отоци, които леко се отстраняват с движение и масажи. По-нататък, в напредналите етапи на целулита, вече няма да е толкова лесно.

Как да се справим с отоците? Притежателите на целулит често се хвърлят към деуретиците, но в този случай те не помагат. Трябва комплексен метод, който съчетава:

  • физическо натоварване;Целулит. Задържане на вода, отоци
  • промяна в храненето;
  • антицелулитен масаж;
  • лимфодренажни гелове и кремове;
  • козметични операции и други.

„Лесните мерки“ срещу задържане на вода

Говорейки за лечение на отоците и задържането на вода, няма да се спираме на сериозните диагнози с подобен симптом. Случаи като сърдечни, бъбречни, чернодробни и прочее патологии изискват специално лечение. Решаването на водещия проблем се отразява индиректно върху отока, който отминава или бива излекуван, заедно с централното заболяване.

Под „лесни“ ще изредим мерките, които болният може да предприеме сам при по-леки състояния и в качеството им на подпомагаща терапия към основното лечение. Всъщност те не са никак лесни, защото изискват раздяла с дългогодишни навици и/ или провеждане на систематични и продължителни процедури, прием на лекарства, хранителни ограничения. Някои от мерките, които ще изброим, водят и до отслабване, а всяка жена, която е пробвала няколко диети, знае колко е трудно да се прилага постоянно и неотклонно всичко, което води до отслабване.

Пиене на повече вода

Чували сме хиляди пъти съветът да се пие вода, много! Но колко? Максимално ли? По този въпрос разни митове, водещият сред които посочва, че възрастен човек трябва да изпива по 2 литра вода на денонощие. Вярното е 30 мл на килограм телесно тегло. Така дребното и слабичко момиче с 45 кг маса се нуждае от 1.35 л, а 80-килограмов мъж – от 2.4 л.

Пиене на повече вода. Задържане на вода, отоциДруг мит гласи, че да се поема много вода е вредно. Но действително достатъчното количество осигурява добра оттечност през тъканите. Освен това организмът е интелигентна система – той взима нужното и изхвърля ненужното количество.

Полезно е водата да се пие бавно, а не „на един дъх“, най-добре на малки глътки, ако може – на стайна температура. Индикатор на доброто оводняване е цветът на урината – в идеалния случай той е светло жълт до прозрачен. По-наситените нюанси говорят за недостиг. Вероятно се комбинират и с отоци.

Един от най-разпространените митове е, че хората, задържащи вода, е потребно да пият по-малки количества. Истината е, че ако в организма водата не достига, тя започва да се складира в запас. Особено ако постоянно пиете малко вода, тялото ще си „дърпа“ всичко, което постъпва, и ще си го пази за трудни моменти. Организмът възприема като заплаха за себе си липсата на вода. Когато започнете да му подавате достатъчно, ще отпадне нуждата от запаси и всичко задържано по тъканите ще се „освободи“ и ще изтече навън.

Зимата по естествен път се намалява количеството на поеманите течности, защото определено количество не се изпарява и не излиза чрез потта. Но нуждата на тялото остава константна за осигуряване на жизнените процеси.

Регулирането на точното количество вода способства и отслабването. Ако водата не стига, тялото я задържа в междуклетъчното пространство и препятства разграждането на мазнините. Желаещите да отслабнат да изключат сладките и газирани напитки и да ги заменят с обикновена вода.

Прием на по-малко солПрием на по-малко сол. Задържане на вода, отоци

Прилагането на всичко описано в предходната глава за достатъчното количество вода би било напразно, ако човекът залита по солените ястия, предпочита да добавя сол към вече готовите блюда и въобще прекалява с приемането на натрий. Както посочихме по-горе, излишъкът от натрий причинява задържане на по-голямо количество вода. Защото в тялото съотношението между сол и вода винаги е еднакво. Просто ако се поглъща повече сол, се задържа и повече вода. Обратното не е вярно – ако се погълне повече вода, тялото изхвърля ненужното.

Намаляване на източниците на „бързи“ въглехидрати

Бързите или простите въглехидрати се усвояват за кратко време, моментално подават енергия и организмът заработва на високи обороти. В глюкозното равновесие и работата на инсулина се намесват храни като захар, мед, сладка, шоколад, торти, пасти, бонбони и всички захарни изделия, сладките плодове като диня, банан, грозде, стафиди, газираното и алкохола, бирата, тестото и изделията от бяло брашно.

Диуретици от природата

Природата е дала дълъг списък от естествени диуретици. Като такива се считат повечето зеленчуци с голямо съдържание на целулоза. За извеждането на излишните течности помагат домати, зеле, краставици, маруля, диня, червена боровинка, магданоз.

Редица билки също се включват в помощ срещу отоците и задържането на вода. Лечебни растения с диуретичен ефект са глухарче (подпомага изхвърлянето на натрий от бъбреците и задържането на калий), липа (води до изпотяване, чрез което се изхвърля излишна вода), магданоз (регулира водния баланс), коприва, мечо грозде.

Синтетични диуретици

Лекарствата диуретици се ползват за противодействие на отоци от различни видове – от обикновено подпухване до мозъчен оток, от дискомфорт при менструация до отоци при промбози, травми и ред патологии.

Диуретиците влияят пряко върху бъбречната функция като изхвърлят натрия и по този начин довеждат до освобождаване и на ненужната вече вода. Силата на диуретичния ефект на даден медикамент зависи от това какво количество натриеви йони е успял да отделин с урината.

Намаляването на натрия и водата водят до:Задържане на вода, отоци
  1. намаляване на артериалното налягане;
  2. понижаване на обема на кръвта, циркулираща в съдовете;
  3. понижаване на натриеви йони в съдовата мускулатура и други.
Диуретиците са лекарствени средства и имат странични ефекти. Най-съществените са:
  1. хипокалиемия – намаляване на съдържанието на калия в кръвта;
  2. хиперурекимия – повишаване на съдържанието на пикочна киселина;
  3. хипонатриемия – намаляване на съдържанието на натрий в кръвта;
  4. дехидратация и съкратен обем на циркулиращата кръв.

Препаратите са различни класове според механизма си на действие.

Своята своята ефективност те са силни (Фуроземид, Трифас), средно ефективни и слаби (Вероспирон, триамтерен). Според продължителността на действие се делят на дългосрочни (до 4 дни), средни (до 14 часа) и кратки (до 8 часа).

Бързите диуретици се задействат до 30 минути след изпиването им (Фуроземид, триамтерен, тораземид), средните са до 2 часа, а бавните – до 2 дни (Вероспирон, Еплеренон).

Хранителни добавки с диуретично действие

Хидролесс

Задържане на вода, отоциДобавката е насочена за поддържане, при задържане на течности. Активната съставка е екстракт от коприва, сушена амер.боровинка, цинк и сушен яб.оцет.

По една капсула дневно подпомага изхвърлянето на излишни течности по естествен начин и така – регулиране на теглото и отслабване, изхвърляне на токсини и постигане на здравословно равновесие. Най-важен е екстрактът от коприва, който насочено работи срещу излишните течности.

30 капсули в опаковка, всяка по 500 мг, 19.60 лв.Задържане на вода, отоци

Ликуид Фор Фит

Течна форма с две групи активни съставки – растителни екстракти с детоксикиращо и диуретично действие и други такива, които работят за редуциране на телесното тегло. Продуктът се рекламира като средство за отслабване, но еднакво ефективно се бори с токсичните отлагания. Противопоставя се на забавен метаболизъм, активизира кръвообращението и самоочистващите свойства на тялото.

Диуретичните съставки работят срещу отоци и подпухване в областта на крака и корем. Освобождава течности и токсини от посочените области и възстановява водния баланс. За тази цел ползва силата на артишока (дренажни свойства), полския хвощ, царевична коса, розмарин и червена лоза за хидратиране.

Разтвор, 250 мл, 30.00 лв.Задържане на вода, отоци

Ликуид оф

Продукт, насочен към задържане на течности, което се разглежда като козметичен проблем и причина за затлъстяване. Разтворът има дренажна способност – освобождава задържаното количество, заедно с токсините, и възстановява водния баланс. Приема се като 20 мл от съдържанието на шишенцето се разрежда с 1.5 л вода, от което се глътва периоднично. Приемът е в течение на месец или докато изчезнат симптомите.
Активните съставки са същите като при Ликуид Фор Фит.

Разтвор, 250 лв, 26.80 лв.

Фемимодел детокс

Задържане на вода, отоциКомбинация от природни компоненти, които влияят върху храносмилането, работата на чер.дроб, нивото на холестерола и метаболизма. Очиства и извежда токсините. Залага на екстрактна от зелено кафе, подпомогнат от артишок, екстракт от ясен, кора, л-карнитин витамин В3. Артишокът детоксикира тялото, кафето отделя излишните натрупани течности, а заедно с тях и опасните токсини. Кората от ясен също притежава диуретични св-ва, подпомага бъбреите. Другите съставки подпомагат отслабването. Препоръчва се 1-3 капсулки, двумесечен курс за оптимален ефект.

60 капсули в опаковка, всяка по 475 мг, 37.80 лв.

Зелено кафе

Отдавна се смята за безопасна алтернатива на диуретиците, естествен източник на антиоксиданти.

Хепатера/ Hepaterra

Формула, насочена към изчистване на чер.дроб. Работи при нарушения в храносмилането и срещу задържане на вода, причинено поради патологии в посочените области. Помага при трудно уриниране и срещу запек. Изчиства токсините и ги извежда навън, пречиства кръвта и черн.дроб, снижава кр.захар.Задържане на вода, отоци
В състава му влизат: глухарче, пирей, артишок, коприва, маточина, цикория, бял трън, зърнастец и джинджифил, повечето от които имат диуретични св-ва.

30 капсули в опаковка, 18.50 лв

Цинарин от артишок

Артишокът е най-известният носител на антиоксиданта цинарин, който почиства тялото от токсини и затова му се носи славата на средство за отслабване. Артишокът присъства в повечето по-горе изброени комбинирани формули за отслабване и пречистване. Но цинарин може да се набавя директно от екстракт на артишок. Такъв се продава и у нас под името Alcachofa De Laon и с препоръката, че е най-мощното средство за отслабване. На етикета четем, че това е 100% естествено средство за премахване на токсини и задържани течности, както и за изгаряне на мазнини. Според рекламата, средството гарантира премахване на 10 излишни килограма само за седмица.

Опаковката е разчетена за 14 дни, в нея се съдържат 14 флакона по 30 лв – по един за всеки ден, като общата цена на пакета е 70 лв.

Шуслерова сол №10

Задържане на вода, отоциНатриев сулфат – извежда излишната вода от междуклетъчните пространства, като почиства отпадните продукти от панкреаса, черн.дроб и жлъчката. Natrium sulfuricum D6 е показан при задържане на течности, отоци и симптоми на подпухналост, при заболявания на бъбреците и отделянето. Показан още при чернодробни нарушения и за детоксикация. Работи за отделяне на медикаменти и отпадни вещества от тялото, за извеждане на телесни течности, задържани в тъканите. Natrium sulfuricum извлича водата от клетката и се счита за най-съществената сол за отделителните функции. Регулира глюкозния баланс, чревната моторика, задържането на урина. Отделянето на вода се извършва от самите клетки и така се изтласкват най-дълбоко задържаните излишни течности.

Обичайно сол №10 се взема трикратно по 2 бр, като за деца дозата е два пъти по-малка. Лечението е в рамките на 8 седм.

Хомеопатия
  • Натриум муриатикум 9 СН – за профилактика срещу задържане на течности. Подходящ преди менструален цикъл, когато жената знае, че обичайно страда от подпухване и отоци. Профилактичната доза е 5 гранули от петнадесетия ден на цикъла.
    Същият хомеопатичен продукт се ползва и срещу целулит.
  • Графит – приема се при затлъстяване и запек, предхождащ менструацията. Профилактичната доза е 5 бр от осемнадесетия ден на менструалния цикъл.

Билки и чай с диуретичен ефект

Нар.медицина пази рецепти за билкови сборове, които подпомагат извеждането на излишни течности. Ето някои от тях:

  1. Вземете равни части листа от мечо грозде, брезови клонки, листа червена боровинка, смачкани плодове от хвойна. Отделете от сбора една лъжица супен размер и я залейте с кипната по-рано вода. Подръжте ги петнадесетина минути на слабичък огън. Отварата хубавичко се охлажда, отстраняват се едрите парчета и от течността се глътват по две лъжици 5-6 пъти в деня.
  2. За борба с отоците се ползват листа от глухарче, което е не само чудесен диуретик, но и е толкова богат на калий, че прекрасно компенсира липсата на достатъчни запаси от това вещество в организма. Чрез чай от глухарче се решават два проблема – намалява се интензивността на отоците и се поддържа нивото на калия. Чай от листа на глухарче се пие трикратно, по една чашка.
  3. Събират се листа от мечо грозде, цвят метличина и сушени корени на женско била в съотношение 3:1:1. От сбора се отделя една лъжица от супените, която заедно с 0.2 л вряла вода се запарва половин час. От това се пие по 100 мл преди всяко нахранване.
  4. Мечото грозде се прилага и самостоятелно под формата на чай. Съотношението е 1 лъжица от супените срещу 0.1 л вода. Изисква варене от порядъка на 10 минути, без запарване. Оставя се да изстине само и след това се пие в свободни количества.Мурсалски чай. Задържане на вода, отоци
Мурсалски чай

Действа детоксикиращо, диуретично, изчистващо – и като чай, и като екстракт. Прилага се срещу задържане на вода и подпухване, прочиства пътя на урината и подпомага мерките за вталяване.

Рецепта за приготвяне: стрък се вари в 0.25 л студена водичка. Като кипне, се отмерват пет минути. Повече за чудния чай разказваме ТУК:

Мурсалски чай. Приготвяне. Ползи. Как се пие? Действие

Полски хвощ

Зелените летни летни стъбла на това прекрасно растение помагат за прочистване на черн.дроб, за дезинфекция на пикочните пътища, при целулит. Растението действа като метла върху филтриращите органи. Вари се на чай и така подпомага почистването на тялото. Обичайно се взема преди хранене, потиска апетита, засилва изхвърлянето на токсините, води до извеждане на излишните натрупани течности и до излишните килограми.

Ако се пие редовно, помага и срещу упорития целулит и при застои в подкожните слоеве.
Приготвяне: 1 лъжица (суп) от наситнена билка ври в 0.4 л вода, пари се 2 часа, пие се по малко (2-3 супени) на 5-6 пъти през деня.

Още природни средства:
  • Семе от копър: подпомага извеждането на вода от тъканите, успокоява стомаха при подуване. Съотношението е една лъжица от супените семена и 0.3 л вода. От отварата се глътва по 0.15 л сутрин/вечер;
  • Листа от червена боровинка: работи при инфекции на пикочните пътища, подкрепя отделителната с-ма, противовъзпалително. Вари се като чай и се глътва по половин чашка преди нахранване;
  • Семена на лен: доказано действат срещу отоци, особено по лицето. Приготвя се като 1 лъжица чаена и 1 л водичка се варят за двайсетина минути на слаб котлон и се оставя половин час под капак. Глътват се по 50 г през 2-3 часа.
Вана за крака

Няколко билки свалят отоците от краката. Те се ползват самостоятелно или в комбинация, според желанието и старанието на приготвящия ваната. Пълната рецепта изисква смесването на хвойна, мента, лайка и брезови листа. Отварата се държи петнадесетина минути, преди да се използва. В самата ваничка за крака пък тя се разрежда допълнително. Процедурата не е дълга – от 5 до 15 минути.

Картофени компреси

Суровите картофи буквално „изсмукват“ подкожните отоци. За по-добро прилягане и по-обширна контактна повърхност картофите се настъргват и спокойно се налагат върху отока. Покриват се с целофан и кърпа с цел да не се цапа. Компресът действа до 1/2 час, повече е безпредметно да стои. Маха се и мястото се изплаква.

Домашни мехлеми срещу отоци

Задържане на вода, отоциДомашна рецепта

Съставки: масла (от какао, чаено дърво, здравец, сусамово или друго), екстракт от конски кестен, емулгатори, ментол, хидролат и калиев сорбат. Твърдите компоненти се разтапят на водна баня, без да се превишават 75 градуса. В гъстата смес се добавят маслата, емулгаторите и останалите компоненти. На финала се накапва вода, докато се постигне гладка маса. Мехлемът се налива в кутийка (стъклена, от готов крем) и се оставя допълнително да се стегне. Пази се затворено под капак и на прохлада.

Бърза рецепта

Масла от здравец и чаено дърво (най-ефективни при отоци) се добавят към готов крем. Всичко се обърква добре и се връща в първоначалната опаковка. Подходящ за хора, които стоят дълги часове на крак.
Домашните мехлеми се ползват до два пъти в денонощие, в продължение на месеци до пълното изчезване на отоците. Нанасят се с леки кръгови движения.

Задържане на вода, отоци
Пловдивчанката Елица Йоргова е една от първите, които поведоха курсове по йога за бъдещи майки

Диета и хранене

Подходящи храни – естествени диуретици са аспержите, целината, динята, артишокът, морковите, зелени подправки като копър, чесън, магданоз, коприва. Към тях причисляваме ябълковия оцет, овесените ядки и зеления чай, както и по-екзотичните сок от червена боровинк и сироп от глухарче.

Активност, движение, упражнения

Физическата активност целенасочено повлиява външните отоци – на крайниците, по лицето, торбичките под очите. Тя работи при всички видове подпухване, причинени от лоши хранителни навици, преяждане, застоял начин на живот. Какви упражнения са ефективни:

  1. Упражнения за активизиране на кръвообращението на долните крайници. Подходящи са от леките и приятни разходки пеша (не по-малко от 30-40 минути на ден), през каране на велосипед, леко ненатоварващо бягане до по-силовите тренировки във фитнеса.

Сред домашните упражнения се подбират такива, които раздвижват долните крайници и подпомагат отичането на кръвта надолу. Подходящи са комплексите кундалини йога, които не натоварват, но в същото време добре „наместват“ движението на енергийните потоци през тялото.

  1. Масаж за извеждане на течности от коленете. Неинтензивни, леки и поглаждащи движения раздвижват и активизират микроциркулацията на кръвта около ставата и точно под кожното покритие. Ползвайте палците, за да масажирате коляното и отдолу, в сгъвката и по продължението на прасеца.
  2. Правилната почивка: краката се поставят на нивото на сърцето. Вечер след работа, ако усещате напрежение в краката, легнете за малко на дивана и повдигнете краката на масичката пред него. Така ще осигурите изравняване на височината сърце – крака и ще раздвижите кръвта за равномерното й движение. Излишните течности в краката си отиват с кръвния поток и оттам нататък се изкарват с урината.
  3. Йога за бременни

Отоците по време на бременността, дори и когато тя протича нормално, са източник на дискомфорт – не само физически. Бъдещата майка се чувства като „кит“, краката й са натежали, тя не влиза в обувките си и всичко й говори колко много е наедряла.

Бременността не е причина за залежаване и заседяване по кафенета и паркове. Все по-модерни стават активностите за бременни, като най-атрактивни са курсовете по йога, разработени за бъдещи мами. Вече се предлагат в големите градове. Посещаването на курс в йога-студио е наистина по-добра идея от домашните опити, защото опитните инструктори са наясно за рисковете спрямо плода и могат да научат майката как да практикува йога безопасно. Пък и казват, че йога не е просто гимнастика, а врата към осъзнатата бременност и майчинство.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Лекарства при подуване на краката

Подуване на краката. Топ лекове и хапчета за сваляне на оток

Причини за подуване на единия крак под коляното. Топ хапчета и мазила за лечение на …

2 Мнения

  1. Изключително полезна информация за мен,предполагам и за други хора.Ако се съобразим с дребни и на пръв поглед незначителни симптоми,които тялото и лицето изпращат,ще си спестим развитието на много здравословни проблеми.Благодаря!

  2. Тодор Д.

    За отводняване при асцит наистина е добре да се пият и билки, освен редовната терапия. Защото терапията премахва само последствията, а този специален чай – Фигурин, отстранява и причините за натрупването на вода в стомаха и корема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *