Странични ефекти на Магнерич

Магнерич: Да се спасим от дефицита на магнезий! При бременност, странични ефекти

Какво е магнерич, как действа. При какви здравословни проблеми да пием магнерич – режим на прием. Защо се дава по време на бременност. А при кърмене?

Още в текста: Масово приложение – при мускулни схващания, фитнес и др. Лекарствени продукти с магнезий, магнерич и други в комбинация

Магнерич е лекарствен продукт с високо съдържание на магнезиев DL-аспартат – съединение на магнезия в лесна за усвояване форма. Първата асоциация при произнасянето на това словосъчетание, а и на всяко подобно – свързано с “магнезий”, е за схващания, болезнени мускулни крампи, безсъние. Сега ще научим колко важно всъщност е да не допускаме магнезиев дефицит в организма, както и начините за предпазването от такива състояния или неутрализирането му.

Състав и листовка на Magnerich, Magnesium aspartate

Магнерич е перорален продукт – таблетки, всяка от които съдържа магнезиев DL-аспартат. Съдържат също пшенично нишесте, целулоза, коповидон, кросповидон, талк, желатин и магнезиев стеарат.

Магнезиевият аспартат – Magnesium aspartate, представлява сол на елемента. В чист вид магнезият е труден за усвояване елемент, докато сред солите му има такива с висока разтворимост и възможност за пълноценно усвояване. Споменатият аспартат, сол на аспарагиновата киселина, е точно от този тип. В продукта магнерич магнезиевият аспартат или аспарагинат е единствен активен компонент, докато в други лекарствени средства и добавки като таблетките паматон и инжекционния разтвор панангин е в комбинация с други активни съставки.

Действие на елемента магнезий в магнерич

Магнерич може да се коментира като доставчик на магнезиеви йони/ катийони в клетките на организма, изпитващ магнезиев дефицит. Приемът на продукта балансира възбудимостта на невроните и качеството на нервната проводимост. Помага при болестни състояния, провокирани от магнезиев дефицит – мускулни схващания, крампи, парестезии, депресии, обърканост, сърдечни отклонения – екстрасистоли, тахикардии.

Приет при подходящ режим, продуктът магнерич подпомага възстановяването на необходимите магнезиеви нива в организма.

Дозировка и употреба. За какво се пие?

Балансираните стойности на магнезий в организма позволяват стабилно състояние на нервната система, сърдечно-съдовата система, мускулатурата на скелета. Да не забравяме и важната роля на магнезия в изграждането и устойчивостта на костите и зъбите. Наличието му в оптимална доза е едно от условията за устойчивост на имунната система, продукцията на ензими и хармонично взаимодействие между органи и системи.

За лечение на сърце

Кардиолозите могат да препоръчат магнерич като един от продуктите в комплексна терапия при заболявания на сърцето. Балансът на магнезий създава условия за нормално протичане на жизнените процеси в т.н. кардиомицити, т.е. клетките на мускулната тъкан на сърцето. Приемът на магнерич може да постигне хипотензивен ефект, така че да се наблюдава частично блокиране на нервни импулси и овладяване чувствителността на прилежащите кръвоносни съдове. Всичко това подпомага възстановяването на нормалния сърдечен ритъм.

Още един ефект на магнерич за сърдечно-съдовата система е ограничаване загубата на калий, а тъкмо този дефицит причинява в немалко случаи ритъмните нарушения. При някои лекарствени продукти функцията на магнезиевия аспартат е подсилена с добавка от калиев аспартат – за по-бързо преодоляване на калиевия дефицит.

Ритъмни нарушения
При дефицит на магнезий магнерич помага!
При дефицит на магнезий магнерич помага!
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Недостигът на магнезий може да е една от причините за поява на ритъмни нарушения. Дефицитът е опасен не само за хора, които са диагностицирани със сърдечни заболявания и по-точно с ритъмни нарушения, но и при напълно здрави. И в тази пациентска група е възможно в условия на магнезиев дефицит да възникне предсърдна фибрилация. Такова състояние е високо рисково за пациенти в постоперативна фаза; има опасност от нарушения на хемодинамиката, от емболия или инсулт.

Обикновено в такива случаи се препоръчва прием три пъти дневно по две таблетки магнерич в продължение на една седмица, след което подкрепящата терапия преминава към варианта 2-3 пъти по една таблетка в продължение на 4-6 седмици. Макар да е продукт, който може да се приема продължително, терапията с магнерич трябва да се консултира индивидуално.

Стенокардия

Разбирането за стенокардия се свързва със специфичната болка в гърдите, или гърдите-гърба-лявата ръка, състоянието произтича от внезапно ограниченото кръвоснабдяване на сърдечния мускул. Състоянието надгражда ритъмните нарушения, които могат да възникнат и поради магнезиев дефицит. Приемът на магнерич може да е една от възможностите за успешна терапия и предотвратяване на по-тежки епизоди като инфаркт.

Според медицински източници приемът на магнерич и други магнезиеви препарати намалява стенокардичните пристъпи при хората с исхемична болест на сърцето. Според последните изцследвания ползата от такива продукти е по-голяма, отколкото от статините или други средства за намаляване на холестерола. Рискът от смърт при хора със сърдечно-съдови заболявания намалява с 59% само при увеличено потребление на магнезий до 442 мг в денонощие. Това твърдение е доказано експериментално.

Схемата на прием е подобна – в продължение на седмица 3х2 таблетки от 500 мг, следвани от 4-6 седмици 2 или 3 пъти дневно по една таблетка.

При бременност, в 9 месец

Магнерич може да съдейства за нормална бременност
Магнерич може да съдейства за нормална бременност

Известно е, че стойностите на магнезий намаляват по време на бременност, като най-ниски са в края на първия триместър. Този дефицит има многобройни последици като хронична умора, слабост, нарушен метаболизъм на глюкоза, аритмии, съдови разстройства и нарушения на електролитния обмен, последващ дефицит на калий. В общи линии недостигът се изразява в повишена нервна възбудимост на клетките. Осезаемите признаци на тази промяна са потрепвания и схващания на мускули на долните крайници. При бременните това се случва често, едва ли не е считано за нормално. Други прояви са аритмиите и развитието на инсулинорезистентност и диабет.
Магнезиевият дефицит е опасен за бременността, защото може да стане причина за плацентарна недостатъчност, спазми на маточните артерии и забавяне развитието на плода. Дефицитът на магнезий също е една от причините за появата на стрии при бързия растеж на плода. По време на раждане пък е възможно недостигът на магнезий да провокира тъканни разкъсвания на родовите пътища.

Ако е установен дефицит на магнезий по време на бременност, бъдещата майка е добре да приема магнерич веднъж дневно по една таблетка.

При контракции

Понижените стойности на магнезий в организма могат да причинят плацентарна недостатъчност, а оттам – недостиг на кислород в организма на плода, забавяне на развитието и появата на опасни контракции и кървене. Има риск от преждевременно раждане, както и от внезапна смърт на новороденото. За успокояване на контракциите и предотвратяване на преждевременно раждане се прилага комплексна терапия, в която може да се включи и магнерич.

Докога се взема и по колко?

Публикации в специализирани сайтове отбелязват, че приемът на магнерич в индивидуално определени дози към 4-5 седмица от бременността предотвратяват до голяма степен риска от аборт при установен магнезиев дефицит. Обикновено този продукт се препоръчва и при риск от прееклампсия и еклампсия – в доза от 2-3 таблетки дневно, до 25 седмица.

Магнерич и кърмене

Медикаментът се приема по време на бременност само след установено състояние на дефицит и по лекарска препоръка. Доказано – част от постъплоенията на магнезиеви йони се излъчват в майчината кърма и попадат директно в детския организъм.

При мускулни крампи, схващания и парестезии

Крампите и най-общото мускулните схващания са неволеви съкращения на скелетни мускули. Спазъмът може да блокира цял мускул, мускулна група или дори само снопче от мускулни влакна. Състоянието се свързва с повишена възбудимост на нервно-мускулните трасета. Понякога се чувства само като дискомфорт, но по-често е болезнено – особено ако се случи през нощта. По принцип крампите могат да се появят по всяко време и на всяко място; могат да са само нощни или да са провокирани от топлина. Последните са свързани с прекалено физическо натоварване в топло време.

Най-често крампите възникват на фона на магнезиев дефицит, затова при определен тип занимания – физическа работа, спорт – е добре магнерич да се взема превантивно. Магнерич допринася за предотвратяването на крампи, като потиска възбудимостта на невроните и по този начин предотвратява неволевото съкращаване на мускулната тъкан.

При дефицит на магнезий
Магнерич е на линия, ако храненето не помага достатъчно
Магнерич е на линия, ако храненето не помага достатъчно

Защо е важно да предотвратяваме дефицит на магнезий? Магнезият участва в повечето ключови процеси в човешкия организъм. Той е изключително важен за нормалното функциониране на клетките, мускулите и особено на нервната тъкан. Човешкият организъм не може да го синтезира сам, получава го чрез храната. Магнезият е необходим за всички без изключение системи на организма ни; той стартира производството на множество ферменти, които участват в енергийния, протеиновия, мастния и въглехидратния обмен. От него директно зависят повече от 300 биохимични процеса, а косвено – още няколко пъти по толкова. Магнезият например е много важен за профилактиката на диабета.

Магнезият е естествен антистрес-фактор; той забавя развитието на възбудните процеси в централната нервна система и намалява чувствителността на организма към външни въздействия. Облекчава симптомите на тревожност и раздразнителност. Да си представим механизма на стресовото въздействие така: всяко екстремално въздействие причинява отделянето на голямо количество хормони на надбъбречната жлеза и повишение на адреналина в кръвта. Това изцежда магнезия от клетките и през бъбреците йоните на елемента напускат организма. Сега да си представим обратния процес: въвеждането на магнезиеви йони в организма чрез продукти като магнерич, ще неутрализира стреса.

Нещо повече: според проучвания на Международния институт по микроелементи при ЮНЕСКО неутрализирането на магнезиевия дефицит намалява тягата към алкохол, наркотици и тютюн, т.е. магнезиевата терапия помага при лечението на зависимости.
Друго: магнезият предпазва от образуването на калциево-оксалатни камъни, което е характеристика на бъбречнокаменната болест. Приемът на 500 мг магнезий дневно намалява опасността от образуване на камъни с 90 %.

Като магнезиева добавка във фитнеса

Магнерич може да е полезен компонент от поддържането на точен метаболизъм при интензивни спортни занимания. Вече знаем как се отразява дефицитът му, а при големите физически натоварвания рискът от инцидент със сърдечно-съдовата система, мускулни схващания и нарушен обмен на глюкозата е още по-сериозен. Казано на професионален език – магнезият има анаболно влияние и е със съществен принос при съхраняването, възстановителните процеси и растежа на мускули.

Два директни положителни ефекта от приема на магнерич могат да са предпазването от крампи и намалената опасност от сърдечен удар. Спестяват се и рискови състояния като хипогликемия и световъртеж.

Действа ли при кръвно?

Приемът на магнерич в условия на магнезиев дефицит и високи стойности на артериалното налягане дава възможност за нормализирането им. Добавките с магнезий са препоръчителни дори при бременни с високо кръвно именно заради положителния ефект и възможността да се избегнат рискови епизоди или прием на силни медикаменти.х

Странични ефекти, предозиране

В някои случаи приемът на магнерич може да причини чревен дискомфорт и диария. Съобщавано е и за алергични реакции. За намаляване на тези ефекти се препоръчва магнерич да се взема по време на хранене с малко вода.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако по някаква причина потребителят приеме по-висока от определените дози, страничните ефекти се проявяват с по-голяма честота, а има и други с негативно въздействие. Най-често това са реакции на централната нервна система: проблеми с дишането – задух, трудности при отделянето на урина, запек, гадене и повръщане, летаргични състояния. При предозиране трябва бързо да се търси медицинска помощ, тъй като състоянието изисква професионална намеса – от въвеждане на калций до интубация и хемодиализа.

Може ли с алкохол?

Магнерич и алкохол: паралелният прием не трябва да се допуска. Проблемът е в това, че алкохолът стимулира отделянето на магнезий и на практика имаме два процеса с обратен знак. Напротив, ако вземаме магнерич – не бива да посягаме към чашката, а да включим в менюто си повече плодове и зеленчуци, които са богати на магнезий.

Мнения и отзиви, форум

  • Ivamar от framar.bg: “Прочетох следното в интернет: “Загуба на слуха. Магнезиевият аспартат е доста ефикасно средство за намаляване загубата на слух.” А аз имам развиваща се двустранна загуба на слуха, заради отосклероза. Интересното е, че досега нито един лекар УНГ не ми е препоръчал магнезий, а аз търся всяккави алтернативни варианти за облекчаване на симптомите ми. Имам и постоянен шум в ушите. Прочетох, че Магнерича е именно магнезиев аспартат. Въпросът ми е, дали могав моето състояние да пия именно Магнерич. По принцип от три месеца правя курсове за по 20-30 дни с прием на Магнезий в комбинация с витамин Б комплекс, но бяха на Дапълхарц и Абофарма, но те не са магнезиев аспартат. “
  • Stanka61 от msobg.org: “…изпих две опаковки магнерич от 30 табл.в опаковка,но това са 20 дни,защото ги пих по 3 на ден.Нямах сърцебиене и никаква промяна.Но аз пия водорасли на Аква Сорс и мисля,че си набавям всичко със тях.Така,че много се двоумя дали да почвам.”
  • @le от rozali.com: “Здравейте!С риск да стана досадна искам да попитам знаете ли до кога се пие Мгнерич и Папаверин???Аз сьм в 37 г.с. и док ми каза да ги пия!Но искам да попитам и тези от вас които се е налагало да ги пият.Пия ги по 2-3 пьти на ден,в зависимост от това как се чувствам.Мерси за отговорите и извиняваите ако темата се повтаря.”
    Rozovobebe84 от rozali.com: “На мен “магнерича” ми е изписан заради контракцийте и заради омекналата шийка на матката.Пия го 2*1 сутрин и вечер,след хранене.
    Знам,че по принцип магнезия трябва да се спре 1м. преди термин заради това,че забавя или причинява липса на родова дейност-контракций.”

Видове магнезиеви соли, заместители и цени

Магнезият е един от най-необходимите елементи за живата природа. Популярно: магнезиевият атом е централен компонент в молекулата на хлорофила. Знаем, че хлорофилът храни растенията, а те от своя страна са нужни на тревоядните животни, които пък хранят месоядните. Така че – магнезият е базов за цялата жива природа.  В човешкия организъм той отговаря за над 300 фермента, ангажирани с огромно количество важни функции. Проблемът обаче е, че магнезият не винаги влиза в тялото ни в подходящата форма и затова не се усвоява пълноценно. Задачата е да се намери въпросната подходяща форма и, оказва се, това са част от солите на магнезия. Фармакологията предлага различни продукти за неутрализиране на магнезиевия дефицит – както е с продукта магнерич. Прилагат се магнезиеви сулфати, магнезиев оротат, цитрат, лактат и пр.

На таблетки, Актавис, 500 мг

Таблетките магнерич съдържат магнезиев DL-аспартат, магнезиева сол на аспарагиновата киселина. Продуктът представлява таблетки за перорален прием от 500 мг. Препоръчва се при здравословни състояния и проблеми, причинени от магнезиев дефицит: крампи, парестезии, при сърдечни проблеми като стенокардия и ритъмни нарушения, за мъзстановяване на магнезиевия баланс по време на бременност и кърмене, профилактично срещу хипертонични пристъпи, прееклампсия и еклампсия.

Магнерич 500 на Актавис не бива да се прилага при тежка бъбречна недостатъчност, миастения гравис, при свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта. Цената на една опаковка таблетки – 30 броя, е около 9 лв.

Магнезиев аспартат, но в комбинация с други компоненти, съдържат още два продукта, използвани в българската практика. Паматон съдържа и калиев аспартат и се препоръчва при ритъмни нарушения и нарушения на електролитния баланс със сърдечна недостатъчност. Освен това се използва при тежко обезводняване, причинено от повръщане и диария. Цената на паматон е 3 лв за 50 стандартни таблетки.

Още един продукт с магнезиев аспартат – панангин, където също са комбинирани магнезиев и калиев аспартат. Това лекарство има две модификации, таблетки и инжекционен разтвор. Таблетките се прилагат основно при сърдечни ритъмни нарушения. Инжекционният разтвор се прилага при спешни състояния с критичен дефицит на калий и магнезий. Въвежда се венозно с глюкозен разтвор, много бавно. Цената на таблетките е 12 лв за 50 дражета, а на разтвора – 1 лв за ампула от 10 мл.

Магнерич или магнерот (Magnesium orotate) при множествена склероза и др.

Магнерот е продукт с друго магнезий съдържащо съединение – магнезиев оротат дихидрат. Това е сол на оротовата киселина, считана преди време за витамин от Б-групата. Самият лекарствен продукт има някои приложения, сходни с тези на магнерич, но само що се касае до проблеми на сърдечно-съдовата система. Препоръчват магнерот за профилактика и терапия при сърдечни заболявания, свързани с магнезиев дефицит: миокардна некроза, инфаркт на миокарда, стенокардия, атеросклероза. Подходящ е за комплексна терапия при нарушения на липидния обмен. Използва се и при бременни, ако се установи дефицит на магнезий.

Най-често при доказан магнезиев дефицит се препоръчва едноседмично “наваксване” с 3х2 таблетки магнерот дневно. Поддържащата доза е 2-3 таблетки дневно за 4-6 седмици. За бременни се препоръчва една таблетка дневно. Продуктът може да се взема и от деца над 6 години, но не повече от 3 таблетки дневно.

Опаковка магнерот на Mauermann Arzneimittel KG, Германия – 100 таблетки от 500 мг, струва около 30 лв.

Cormagnesin (Magnesium sulfate, Magnesium sulfuricum)

Кормагнезин е разтвор за венозно въвеждане на магнезиев сулфат. Един от начините за неутрализиране на магнезиев дефицит, причиняващ сърдечни смущения, мускулни крампи, стрес, отклонения в нормалното протичане на бременността.  Обикновено е предпочитан вариант при тежък магнезиев дефицит, който изисква бързо наваксване.

Разтворът не се използва при бъбречнокаменна болест, миастения гравис, брадикардия Не трябва да се прилага паралелно с барбитурати и хипнотични медикаменти заради риск от затруднено дишане. Практиката е да се инжектира съдържанието на една ампула, след което се изчакват 1-2 дни преди следваща доза.

Има два варианта на ампулите с различно съдържание на магнезиевия сулфат: при 1000 мг в 10 мл разтвор цената е 13 лв за 10 ампули, а при 2000 мг в 10 мл  за 10 ампули – 20 лв.

Магнерич или диаспорал

Магнезиев диаспорал е серия продукти с друга магнезиева сол – цитрат, препоръчвани при сърдечни смущения и мускулни схващания, при спазми в стомашно-чревната система, при нервност, световъртеж и затруднена концентрация, повишена нервна възбудимост, по време на бременност и кърмене, за по-добра поносимост при прием на орални контрацептиви, при спазване на диети и профилактично – срещу образуване на бъбречни камъни. Диаспорал може да се приема под формата на таблетки, прахчета за приготвяне на разтвор в дозирани сашета, или гранули за директен прием, без разтваряне във вода.

Магнерич или нутри маг

Нутри маг е хранителна добавка с магнезиев цитрат; продуктът е по-скоро възможност за профилактика при добро здраве, но с усещания за умора, както и профилактично – за поддържане на енергийния баланс, предотвратяване на крампи и по-бързо възстановяване след преумора. Капсулите нутри маг се вземат по време на хранене – веднъж дневно по една. Цената на опаковка от 30 капсули е около 20 лв.

Биолектра или магнерич

Серията биолектра залага на магнезиевия оксид; може да се приема под формата на ефервесцентни таблетки, капсули, сашета, както и ароматизираните форте-варианти с портокал, лимон или гранули за директен прием, без приготвяне на разтвор за пиене. Основното приложение на продуктите биолектра е свързано с мускулни схващания/крампи; приема се за преодоляването на такива състояния или за предпазването от тях.

Магнерич или магне Б6

Магне Б6 – таблетки или капсули, се предпочита при сърцебиене – при хора със здрава сърдечно-съдова система; при чревни спазми и колики, изтръпване на мускулни зони и крампи, при раздразнителност, отпадналост, тревожност и безсъние. Активният компонент е магнезиев лактат.

При безсъние е добър вариантът “магне Б6 лека нощ”. Действа успокояващо, подпомага заспиването и допринася за качествен, възстановяващ сън благодарение на съставките магнезиев цитрат, витамин Б6 и билкови екстракти от хмел и маточина.

Магнерич + но шпа

Популярният продукт  но шпа съдържа магнезиев стеарат: една съставка, около която има немалко спорове и за която се твърди, че е вредна. Стеаратът или магнезиевата сол на октадеканоичната киселина в този случай е само помощно вещество, в ниска концентрация и няма причина да се опасяваме от негативното му въздействие. По принцип но шпа се използва при чревен дискомфорт и болезнени колики, както и при бъбречни- и колики на жлъчните пътища. Комбинацията на магнерич с но шпа прави това въздействие по-ефективно и ефектът на обезболяване и нормализиране на перисталтиката е по-категоричен.

Магнум антиспазми

Магнум антиспазми съдържа калий, магнезий и витамините Б6 и Е. Продуктът е търсен при мускулни крампи и неволево потрепване на клепачите. Препоръчваният прием е 1-2 таблетки дневно. Ако дневната доза се превиши преднамерено или неволно, трябва да се знаят последиците – продуктът действа като лаксатив, т.е. слабително. Опаковка с 50 таблетки струва 10 лв.

Източници на руски език: http://www.km.ru/zdorove/encyclopedia/kaliya-i-magniya-aspartat;  * http://t-pacient.ru/articles/130/.

Как се покрива от НЗОК?

НЗОК финансира изследванията за магнезиев дефицит при болестни прояви от посочените по-горе групи. Няма широко огласена информация за това, че продукти от типа на магнерич или други, съдържащи соли на магнезия, се заплащат от Здравната каса.

Вижте и ТОВА:

Магнезий на таблетки, какъв да си купя? Цена. Добавки. Как се пие

Първоначално публикувано на:10.10.2016 @ 19:21

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бусколизин

Бусколизин срещу болката: кога да го вземаме

Бусколизин – какво представлява лекарството, в какви случаи помага. Какви противопоказания и странични ефекти има. …

Едно мнение

  1. Възможно ли е елиминиране на калция при калцификация на аортната клапа посредством приемане на магнезий, примерно на магнерич?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *