фируса анална лечение симптоми операция билки 02
Пишем подробно за анална фисура, нейните симптоми и лечение с билки, лекарства и операция.

Анална фисура: Лечение с лекарства и билки. Центрове за операция

Разпознаване и лечение на ♎ анална фисура със змийска хурка, ♎ прополис, ♎ смрадлика. ♎ Лекарства, дефламол. ♎ Фисури, ♎ хемороиди и ♎ другите образувания.

Още в текста: ♎ Какво е

♎ Как да я различим ♎ Причини ♎ Фактори на риска ♎ Видове ♎ Симптоми ♎ При деца и бебета ♎ При раждане ♎ Стандартно лечение ♎ Медикаменти ♎ Операция ♎ Клиники ♎ Хигиена и клизма ♎ Нар.средства ♎ По проф. Мермерски ♎ По Петър Димков ♎ Хранене ♎ Аюрведа ♎ Хомеопатия ♎ Профилактика ♎

Аналната фисура е уж незначително образувание, обаче мъчително и способно да провокира дългосрочни страдания.

Областта на поражение е много чувствителна и се дразни ежедневно при облекчаване на естествените нужди.

Фисурата представлява повърхностна рана (разкъсване) в края на ректума – ануса. Ако е на друго място, тя би заздравяла за дни, но намирайки се на пътя на изпражненията, цепнатината не е в състояние да се „затвори“ сама. Потребно е упорито лечение, понякога оперативно.

фируса анална лечение симптоми операция билки 01
Фисура ани

Медицината неглижира фисурите, защото не застрашават живота и здравето, не водят до инвалидизация, нито до временни увреждания. Но те са трети по разпространение след хемороидите и гнойното възпаление парапроктит.

Значими са, защото:
  • засягат всички възрасти – от бебешка до дълбока старост;
  • засягат еднакво двата пола;
  • засягат предимно хора, които работят седнали;
  • има тенденция за нарастване на усложненията като ерозия и разкъсване на аналния канал.

Съдържание:

Най-важният аспект е, че фисурите влияят директно върху ежедневието, предизвикват социална изолация и се отразяват върху емоционално-психологическото състояние.

Синоними: анална цепка, фисура ани, рагада.

Характеристика

Фисура е вертикален дефект в лигавицата, която покрива външн. част на аналния канал с размери: дължина от 1.5-2 см, ширина 2-3 мм (виж снимка 1). Цепката е с продълговата или по-окръглена форма, но по правило се разполага надлъжно в посока към задния проход. Обичайно се образува на граничната линия между кожата и лигавицата. Разполага се основно в областта на перинеума – междинната тъкан между ануса и влагалището при жените и скротума при мъжете. Мястото се обуславя от анатомичните особености. Тази област се травмира, защото аналният канал лежи под ъгъл, а перинеумът има по-слаба мускулна обвивка от сфинктера.

Рядко, по-скоро при жените, се наблюдават анални фисури, локализирани върху предната зона на ануса. В запуснати ситуации се случва съчетано формиране на няколко анални цепки с различна локализация. Относително често се виждат двойки, разположени срещуположно – „целуващи се“.
Много хора без медицинско образование смесват фисура с други образувания на ануса като фистула, хемороиди, абсцес.

Как да различим фисура

“Фигурин

Най-важната отлика на фисурата е болката по време на дефекация, докато при другите видове образувания в областта на ануса връзката не е така изразена. Има възможност и за визуално разграничаване.

Фисура или хемороиди?

Хемороидите приличат на фисури по това, че едно от местата, на което се появяват, е краят на аналния отвор. Същността им обаче е различна – те са разширени кръв. съдове, а фисурата е на практика отворена раничка. Подробно за хемороидите ТУК: Симптоми, кървене и лечение на външни и вътрешни хемороиди. С или без болка. Причини...

Фисура или фистула?

Анална фисураФистулата е външният отвор на канал, който патологично се е образуват от ануса през кожата към повърхността. Тя е резултат от събиране на гной, която е избила навън. Придружава се от подуване и зачервяване, а когато се отвори, се разпознава по изтичащата кръв и/или гной.

Фисура или абсцес?

Абсцесът е инфекциозният процес, който води до фистула, когато гнойта избие навън. Причинява се от травми или запушване на анални жлези. Абсцесът нараства, става все по-напрегнат, пулсиращ и причинява болка при ходене и сядане. За разлика от него фисурата не се засяга и дразни от движение и следователно то не й влияе.

Причини за поява на фисура

  1. Механична – твърдите изпражнения съдържат остри частици –късчета кост и плодни костилки, семена и подобни съставки, останали несмлени и се извеждат навън. Минавайки по аналния канал, те одраскват лигавицата, директно образувайки цепнатина. Фекалиите при запек са втора по значимост механична причина, защото са прекалено твърди и нараняват повърхността на канала.
  2. Инфекциозна – наличие на възпалителен процес в аналните жлези. Тяхното разположение е такова, че отделеният от тях секрет се „стича“ в аналния канал точно към областта на перинеума, където типично се локализират фисури. Хроничните възпалителни процеси на аналните жлези завършват с постепенното заместване на нормалните тъкани със съединителна, която не е така еластична. Това води до формиране на цепнатини при преразтягане на ануса от фекалии. В дадения случай дори изпражненията да не съдържат остри съставки, достатъчно е с големия си обем да разтегнат сфинктера.
    Отделно разнообразните полови инфекции в тази област като сифилис, гонорея и други също водят до поява на съединителна тъкан, което предразполага към фисури. Всеки абсцес, който се формира в областта на ануса, води до формирането на фисури.
  3. Невро-рефлекторна – възпаление на нервите, функциониращи в аналната област.
    Описаните патологични процеси протичат непосредствено преди появата на фисури, а причините, които съпътстват и провокират, може да са напълно различни.
Непосредствени причинители на аналните фисури са:Анална фисура
  • запек/ диария;
  • раждане (особено с усложнения или използване на вакуум, форцепс);
  • тежка физич. работа;
  • инвазивно обследване на дебелото черво (ендоскопия, ултразвуково изследване);
  • неправилно въвеждане на накрайник при клизма.
Фактори на риска

Практически фисури не се образуват при здрави хора. Абсолютно винаги е налице неблагоприятен фактор. Най-често патологичният процес се предразполага от изменения в лигавицата и нарушаване на еластичните с-ва на аналния канал. Фисурите се благоприятстват от хемороиди, левкемия, запек, дизентерия, дефекация на етапи, сифилис, анални брадавици, туберкулоза, колит, ХИВ / СПИН, и други.

Склонността към анални полови контакти и неправилното положение на матката увеличават риска. Заседналият начин на живот в съчетание с прекомерно много алкохол и пикантни храни – също. В момент, когато аналният отвор е подготвен за формиране на фисура (оток и възпаление), за разцепването на повърхността е достатъчно само едно по-силно разтягане.

Видове фисури

Те са два типа – остри и хронични. Острата се затваря сама за около 4-6 седм, а хроничната измъчва човека доста по-дълго време. Каква е разликата? Току-що заформилата се фисура изглежда като разрез в лигавицата, на дъното на който се забелязва ярко червена мускулна тъкан. С течение на времето тя започва да зараства с гранулационна тъкан или се покрива с фиброзна плака. Хроничната фисура има ясно изразени граници с ръбове. Връхната й част постоянно и разтяга и разпъва, което води до формиране на плътен край. В резултат се получава спазъм на сфинктера, прекалено кръвонапълване и хронично възпал., което води до увеличение на пукнатината в дълбочина и препятства самостоятелното зарастване. Старата фисура има ясно сходство с трофичната язва.

Симптоми

Фисурата лесно се открива и разпознава. Тя е малка, повърхностна и се вижда веднага при преглед. Не е трудно да се проведе и самостоятелна диагностика по снимки от интернет. Но това даже не е потребно, защото три ясни симптома подсказват за отваряне на раничка, дори и без да сте я огледали.

1. Болка при изхождане

Анална фисураЗа разлика от всички други образувания в областта на ануса, фисурата боли само при изхождане и обратното – изхождането винаги води до болка. Болката е остра, интензивна, прилича на изгаряне или порязване, все едно от стъкло. Съсредоточена е в областта на ануса и продължава след тоалетната. Понякога се разпростира към пикочния мехур, матката, кръста и краката. При остра фисура болката прорязва от първия момент на дефекацията и продължава до 30 минути след нея. Болевият синдром обичайно се развива след изпразване на червата. Прекратява рязко или постепенно. Тя винаги е свързана с раздразване на раната. Болката след дефекацията идва от спазъм на сфинктера.

При хроничната фисура болката възниква и при дълго стоене, но това е рядък вариант.И при двете форми острата болезненост заставя болния да се въздържа или да отлага дефекацията, но така ситуацията се задълбочава. Обаче хората с хронична фисура преживяват период на подобрение – 10-20 дни след началото, когато неприятните симптоми напълно изчезват, създавайки фалшиво чувство за излекуване. Ситуацията се разпознава по появата на мъчителен запек.

За да намарят болката, хората прибягват до странни пози на тялото – ембрионална или с протегнати крака и други. Оптималната поза е индивидуална за всеки болен. Някои хора не намират подходящата позиция и се мъчат от болки, което води до развиването на нервни разстройства като неврози и депресия.

2. Спазъм на сфинктера

Той се предизвиква и усилва от болката при дефекацията и може да продължи до последващото посещение в тоалетната. Спастичното напрежение на мускула е водещ фактор за формиране на патологичен „порочен кръг“: болката при дефекация провокира спазъм, а спазъмът усилва болката. Ако се отстрани спазъмът на сфинктера, то болката се прекратява в същия момент. Именно този порочен кръг препятства самостоятелното зарастване на фисурите. Продължителното принудително свиване на мускулите на сфинктера и постоянното напрежение води до атрофии и образуване на съединителна тъкан.

3. Кръвотечение от ануса и сърбежи

Описаните дотук два симптома – болка и спазъм, са неизменни, докато не винаги е налице кръвотечение. В случай че се прояви и този симптом, то кръвта се открива по тоалетната хартия или на повърхността на изпражненията. Понякога пациентите оприличават видяното на капки кръв по екскрементите. Кръвотечение е следствие от травматичните повреди върху аналната раничка в резултат от преминаването на фекалиите. Обичайно то е слабо.

Сърбежите по ануса предизвикват слаби болки, но при хронифициране се наблюдават при ходене или дълготрайно заемане на седящо положение. Те са по-скоро белег за хронични фисури.

Фисури при деца и бебета

Децата също са подложени на риска от развиване на анална фисура. Обаче в ранна възраст главният подбудител е хроничният запек. Детето страда от затруднено изхождане в два случая:

  • неправилно хранене;Анална фисура
  • срам от изхождане.

Стрес и страх от изхождане понякога се получават в резултат от запек, при който детето отделя обемисти и плътни екскременти. Заради страха си малчуганът потиска нормалните позиви за изхождане, което и в този случай води до порочен кръг, доколкото следва отново изхождане на „страшно“ на вид „ако“ и детето отново е провокирано да се въздържа.

Натрупването на голям обем изпражнения в червата водят до намаление на тяхната чувствителност. Така на втори етап детето просто престава да улавя позивите за изхождане и оттам нататък задържането става несъзнателно.

Продължителният запек води до уплътняване на фекалиите, които механично травмират стените на червото и водят до формирането на фисури и хемороиди. По-нататък има още усложнения, защото образуванията водят до болезнена дефекация и детето съзнателно се старае да ги избягва, отлагайки сядането на гърнето.

В дългосрочен аспект описаният процес води до разширяване на ануса и неспособност на аналния сфинктер да задържа фекалиите. Патологията се нарича енкопреза – неволево изхождане в будно състояние или по време на сън. Енкопрезата още повече усложнява психологическият аспект от ситуацията, тъй като детето се срамува, неприятно му е, че се е изцапало, и като цяло е със съзнанието, че нещо не е в ред. Ако близките реагират на случващото се като към инцидент, те подтикват детето да продължи с опитите си да се сдържа, което води до пълно нарушение на нормалното функциониране на червата.

Какво да се прави?

Решението е да се обяснява търпеливо на детето, че не бива да се сдържа и че своевременното посещение на тоалетната ще го излекува. Възрастните постоянно са длъжни да следят за редовното изхождане на детето, защото то само не е в състояние да посочи какво го безпокои или се стеснява. При откриване на фисури е необходимо незабавно лечение, за да не влезе детето в следвания порочен кръг на болките и спазмите. Поради факта, че децата трудно разпознават и обясняват какво ги боли и тревожи, ранното посещение при педиатъра е от огромно значение.

Анална фисураПри запек, за бебетата и малките деца е показан Дуфалак, диета и поемане на достатъчно течности. На децата над година се сервират повече супи и сокове в обем не по-малко от литър, а за над 2 години – от 0.5 до 1.8-2 литра на денонощие. При невротичен запек е нужна помощта на специалист за назначаване на успокоителни средства. Целесъобразно е да се изключи наличие на дисбактериоза и наличие на глисти.

Освен психологическа причина, при децата има и физиологична обусловеност за появата на фисури – това е незрелостта на храносмилателния им тракт. При бебетата до 1 година честата причина е диария на фона на чревни инфекции или дисбактериоза. Паралелно с лечението на раничките е потребно да се предприеме и нормализиране на чревната моторика и лечение на основната патология. При поява на фисура бебето става неспокойно или плаче. При дефекация понякога се отделя ярко червена кръв. При подобни белези си струва да се съобщи на педиатъра.

Деца и бебета с фисури се лекуват за основната причина – диария или запек, с медикаменти, някои от които са в удобната форма свещички. Заедно с това са показани вани с лайка или невен преди използването на свещички и кремове. Всички усилия са целенасочени към максимално облекчаване на болките и ускоряване на заздравянето на раните, защото децата не могат да търпят болка. Най-добре обезболяват кремове с антибиотик, съчетан с лидокаин.

Аналните фисури доставят множество неудобства и не по-малко усложнения. Те водят до:
  • хроничен запек;
  • разстройства в менстр. цикъл;
  • поява на инфектирани рани;
  • хронични възпаления;

Фисурите понякога водят до уплътняване на аналния отвор заради замяната на мускулна с фиброзна тъкан. Тя е нееластична и пречи на разширяването на ануса, водейки до запек.

Как се прави комфортно преглед

Анална фисураЗа установяването на фисура е напълно достатъчен визуален преглед. В нормално състояние раничката е скрита от кожата на перианалната област, затова краищата й се съединяват и дефектът е незабележим. Удобно е пациентът да легне на една страна, за да може лекарят да разтегне кожата безболезнено. Резките движения понякога провокират остра болка. При спазъм на сфинктера е показано използване на локална анестезия.

При раждане

Естествена причина за фисура е родовият процес. Дебелото черво също поема част от повишеното налягане и тъканите се разтягат. В момента на раждането пукване в зоната на ануса е дребен проблем, но той става забележим в следващите дни при дефекация. Ако родилката получи запек, е показано да ползва слабителни, които не се всмукват в кръвта, за да се предотврати проникване в млякото. По общи параметри терапията е като при бебета до 1 година.

Лечение

Изборът й е най-същественото. Специалисти посочват, че често усложненията след проведена терапия са по-сериозни, отколкото първоначалното страдание на пациента. Отделни публикации сочат, че около 10% от болните се оплакват от инконтиненция след хирургическа намеса, а при по-задълбочен разговор и преодоляване на съпротивите за споделяне, този процент нараства до 50%. Има сериозни опасения, че всеки втори опериран страда от неспособност да задържа изпражнения. Неблагополучният изход от лечението се отдава на прилагането на един и същ подход към разни пациенти със специфика на аналния сфинктерен комплекс. Това показва, че патологично изменение, което се счита за просто и се неглижира, все още отправя предизвикателства към медиците да открият „златният стандарт“ в лечението на уж незначителните пукнатини.

Като при повечето заболявания, и подходите към фисурите са два – медикаментозен и оперативен. Медикаментите са първа линия от терапевтичните инициативи, а при неуспех се минава към хирургична интервенция.

Стандартна терапия с локални средства

Медикаментозната терапия позволява ефективно да се излекуват анални фисури. Те позволяват да се поддържа чистота, избавят пациентите от екземи, сърбежи и постоянния психо-емоционален стрес. Разнообразни процедури за физиотерапевтично лечение влизат в ролята на спомагателни и поддържащи методи в полза на ускорено лечение и предотвратяване на рецидиви. Физиотерапията осигурява топлинно въздействие на нивото на дълбоките тъкани. Някои специалисти предпочитат обгарянето на раничката като основно действие срещу фисурата. Обаче други смятат метода за неефективен и съпроводен с нетърпима, силна болка и спазми на сфинктера.Анална фисура

Използването на местни препарати, мехлеми и свещи успешно премахват тягостните симптоми. За предпочитане са маз и мехлеми на мастна основа, които не предизвикват раздразнение на кожата и лигавицата и в идеалния случай съчетават противовъзпалителни и стимулиращи зарастването на тъканите свойства. Лекарството се поставя 1-2 пъти в денонощието след изпразване на дебелото черво и 10-минутни ванички или промивки. Средната продължителност на такава терапия е 7-10 дни. В този срок се стига до максимално затваряне на цепнатината.

Лекарствата срещу фисури са две групи: мехлеми на основата на нитроглицерин и такива на основата на калциеви антагонисти, които по принцип са произведени и са описани в листовките си като медикаменти за сърдечни заболявания. И двата вида повлияват болката, подобряват кръвоснабдяването на аналната зона и най-вече на сфинктера, снижават тонуса му.

Нитроглицерин унгвент 2% – отпуска мускулите на сфинктера и подпомага затварянето на раничката. Лекарството е на основата на вазелин и се прилага локално. Разширява кръво. съдове. Мехлемът понякога предизвиква усещане за парене или сърбеж. Обичайно се прилага локално 2-4 пъти, в разстояние на 1 месец. Най-лесно е прилагането с памучен тампон. Мехлемът не се предозира, защото е способен да предизвика виене на свят, главоболие, спад в кръвното (в резултат от разширяване на кръв. съдове). Задължително е ръцете да се измият добре след поставяне на мехлема.

Противопоказания: сърдечни патология, много ниско артер. налягане. Предпазливост при възр. хора и бременни. Заради опасността от замаяност шофирането не е препоръчително.

Нитроглицерин мехлем не се продава в готова форма, в клиниките той се приготвя, а това става и у дома по следната рецепта:

  • 1 таблетка нитроглицерин (0.5мг) + 10 мл вазелин (измерва се със спринцовка) = 0.5% маз
  • 2 таблетки нитроглицерин ( 1 мг) + 10 мл вазелин = 1% маз

Таблетките се смилат или счукват в хаван до прах, смесват се с вазелина. Първите дни се маже по 3-4 пъти, после – по 2 пъти. Лечението не се прекратява със спиране на болката (до 10 дни), а продължава минимум 4 седмици.
Съвет: първият път намажете през нощта, около час след успокоителна вана или компрес. Дръжте мехлема в съд от тъмно стъкло на стайна температура и далеч от слънце и влага.

Анална фисураНифедипин гел 2%

Разширява съдовете и намалява спазмите на сфинктера. И този мехлем не е готова форма, приготвя се по рецепта от специалист. Прилага се по същия способ като нитроглицерин маз.

Други гелове и кремчета:

Дефламол гел – силно регенериращо действие, стимулира възстановяването на клетките. Успешен при повърхностни рани. Действа омекотяващо. Подробно за Дефламол прочетете ТУК: Дефламол и дермазин при хемороиди, слънчево изгаряне, на спрей, за лице и за белези.

Ултрапрокт – съчетание на глюкокортикоида флуокортолон и местния анестетик цинхокаин. Оказва противовъзпалително действие, успокоява дразненето и сърбежа, обезболява. В първите дни е допустимо да се намазва до 4 пъти, но обичайната доза е двукратно на ден. При продължителна употреба над 4 седмици има риск от алергични реакции и атрофия на кожата. Цена 6.58 лв.Анална фисура

Пантенол спрей – на базата на пантотенова киселина, подпомагаща възстановяването на тъканите. Препаратът е предназначен за рани, изгаряния, повърхностни дефекти. Подходящ за бебета.

Бепантен, Пантенол крем – кремове с пантотенова киселина, по-лесни за приложение от спрея, с ускоряващо заздравянето на рани действие.

Солкосерил крем – подобрява храненето на тъканите с кислород, подпомага регенерацията. Намазва се два пъти в деня до пълна епителизация.

Актовегин – екстракт от кръв на теле, който подхранва клетките. Ускорява заздравяването на рани. Предназначен за повреди по лигавиците и малки порязвания. Успешен при секретиращи рани.

Катежел гел – съчетава лидокаин с антисептика хлорхексидин. Притежава локално силно анестезиращо и антисептично действие. Успешен при повреди по лигавиците. Предпазва от инфекции. Пълният му ефект се усеща 5 мин след намазване. Ефективността му намалява, ако тъканта е възпалена. Хлорхексидин действа срещу бактерии, някои гъбички и вируси.

Анална фисураМасту унгвент и супозитории – лекарство за хемороиди, което действа добре срещу дразнене, парене, сърбеж, мокрене. При фисурите ползата е, че стимулира зарастването. Поставя се на входа на ануса 2 до 4 пъти за денонощие върху чиста кожа или след промивка.
Предлага се и като свещички – Масту форте супозитории. Не се прилага при кръв в изпражненията.

Пайлекс крем и таблетки – билков продукт на основата на екстракти мимоза, невен, ниргунди и други. Облекчава болка и подпомага заздравяването. Специално насочен към стените на кръв.съдове.

Таблетките имат коренно различен състав – 7 вида растителни съставки. Освен заздравяващите функции, таблетките специално подпомагат храносмилателния тракт и редовното изпразване на червата. Представлява профилактика срещу запек. Растението Амла коригира кървенето. Други компоненти работят срещу сърбежите и болковия синдром. Пайлекс се води хранителна добавка заради изцяло растителния си състав.Анална фисура

Проктогливенол крем и супозитории – заради съдържащия се в него лидокаин има силен противоболков ефект. Ползва се срещу сърбежи, дразнения, усещане за парене, отоци, фисури, хемороиди, като подпомагя отстраняването на патологичните прояви. Компонентът tribenoside въздейства върху кръв. съдове.

Проктогливенол се произвежда като свещички със същите компоненти и действие.

Дермазин крем – местен синтетичен антиинфекциозен препарат за рани, изгаряния, кожни проблеми. На основата на сребърен сулфадиазин, който локално в обсега на поражението освобождава сребърни йони, които потискат бактериалното размножаване. Лекарство с широк обхват на действие.

Дилтиазем крем – няма готова форма, приготвя се по рецепта. У нас препаратът се продава само на таблетки, насочен е към исхемична болест и други изменения на сърцето. Предписва се за фисури заради разширяващото му действие върху кръв. съдове и подобряване на храненето на клетките. Преминава в кърмата и има опасност да попадне в кърмачето.

Анална фисураДолопрокт крем и супозитории – съдържа глюкокортикоид и лидокаин. Потиска възпалителните реакции и облекчава оплаквания като болка, парене, сърбеж. Лидокаиновият хидрохлорид е ефективен във висока степен при местно приложение. Като супозитори влияе на всякакви възпаления в областта на ректума, подуване и други дискомфортни усещания. Препаратът е противопоказан при сифилис, туберкулоза и други специфични лезии, при дребна шарка.

Доксипрокт унгвент въздейства върху стените на капилярите и увеличава устойчивостта им, регулира ги и работи срещу симптоми на възпаление. Компонентата лидокаин хидрохлорид намалява болката. При кръв във фекалиите и температура е потребна консултация с медик. Съставката му бугилхидроксианизол има свойството да раздразва лигавици и кожа.

Долопрокт или доксипрокт?

И двете лекарства принадлежат на една и съща група и са с приблизително еднаква ценова стойност. Разликата е, че доксипрокт се произвежда и предлага като медикамент, подчертано свързан с оперативни действия – за преди и постоперативния период.

Матсан дойч– патентована от български производител формула за укрепване на стените на съдовете, срещу кървене и сърбеж и за ликвидиране на отоци. Действа антибактериално. Сред компонентите е пчелен восък, който локално отдава топлина и така активизира кръвообращението в мястото на приложение. Друга съставка е змийска отрова, която през кожата има противовъзпалителен ефект. Намазва се с пръст без предпазни средства – 2-4 пъти в деня.Анална фисура

Цикатридина супозитории – използва качествата на естествената за тялото хиалуронова киселина. Тя активизира регенерацията, поддържа структурата и придава тонус и еластичност. Показана е за продължително лечение. Подробно за продукта вижте ТУК: Цикатридина на спрей, маз, супозитории и крем (гел). За хемороиди и рани. Цена и мнения.

Супозиториите – свещички за анална употреба, са удобна лекарствена форма, която привежда основното вещество бързо до всмукване на мястото на изменението. Те се изготвят на основата на масла или неутрални мазнини със слабително действие. При хронична фисура свещичките се комбинират с обезболяващи и спазмолитици. Обичайно препаратите в тази форма се приемат двукратно на денонощие, след изпразване на червата.

Роля на слабителните

Те правят масата на изпражненията по-мека и има силата да отстранят една от главните причини, които предизвикват фисура на задния проход. Лекарствата облекчават дефекацията. Делят се на облекчаващи и увеличаващи обема на съдържимото в червата. Другата група са на основата на целулоза, семена и растителни екстракти. Например Натуралакс е на капсули с меко действие срещу запек. Мукофалк са прахчета, показани за патологии, които изискват по-слаби движения на дебелото черво и нетвърди изпражнения. Други наименования: Дуфалак, Лактулоза (стандарт, не раздразва червата), Сорбитол, макрогол (Фортранс, Ендофалк) и други.

Анална фисураАнални компреси като Биоклин с растителни съставки. Продуктът е безопасен за бебета, бременни и в период на лактация. Ползва се предимно за превенция от фисури и при нарушена цялост в аналната област. Не се прилага в качеството на монотерапия, но подпомага редуцирането на отоци, съдейства срещу инфекции, има подчертано успокояващ ефект при сърбеж.

Извън методите на лечение с кремове и други удобни за лично приложение средства, стои блокадата с лидокаин и локално инжектиране на флостерон 1мл/ 2 мг – инжекционен разтвор в ампули. Лечението се прилага от специалист.Спада към активните нехирургични методи за бързо купиране на болката. Добре се съчетава с клизми и топлинни процедури в рамките на 15-20 дни. Подходящи са топлички вани с калиев перманганат – по-слабичък разтвор. В периода на лечението се изключва алкохола напълно, прекаленото физическо натоварване, пикантната храна. Обикновено блокадата води до пълно излекуване до три седмици и се смята за много ефективно при новопоявили се фисури. Ако не се постигне заздравяване на раничката, блокадата се изпълнява отново след 1.5-2 седмици.

Дайте мнение и Вие тук!

Операция, лечение с лазер

Хирургичното лечение на фисури е втори етап от терапията и към него се пристъпва при липса на ефект от медикаментите. То е показано при редица усложнения. Използват се множество методи като анална дилатация, ексцизия на фисурата, кюретаж, задна сфинктеротомия, латерална сфинктеротомия, пластика с лигавично ламбо, криодиструкция. При някои от тях се цели разширяване на просвета на ануса. В повечето случаи се провежда с локална анестезия, лечението е във висок процент ефективно и има кратък възстановителен период най-много до 6-7 дни.

Лечение в Мед. център „Матев“ – Стара Загора

25 хиляди пациенти и над 6 хиляди процедури – това е опитът на Центъра, афиширан като едно от специализираните Анална фисураместа за лечение на фисури и хемороиди в България. Д-р Атанас Матев е привърженик на един специален хирургичен метод – левостранна сфинктеротомия. Той счита, че това е най-действеното с-во срещу фисури, които след многократни обгаряния рецидивират или консервативното лечение е останало без резултат. Интервенцията е отпускане на влакна от сфинктера, които са прекомерно свити в резултат от спазми. Едновременно с това основно терапевтично действие се извършват и редица спомагателни върху самата раничка и кожата около нея с цел облекчаване и бързо заздравяване. Левостранната сфинктеротомия се извършва амбулаторно с локален анестетик или с пълна упойка при хоспитализация. Възможен неблагоприятен ефект: възпалителен процес в зоната на ануса при 2% от пациентите и повторна поява на фисура при 2% от пациентите.

Преди да се прибегне до хирургия, в Център „Матев“ се прилага и терапия с препарати на основата на нитрати и калциеви антагонисти, но тяхната ефективност е 50%, според изказвания на д-р Матев в редица негови изяви пред медиите. Според ценоразписа на медицинския център, оперативното лечение с обща анестезия на анална фисура е на цена 500 лв, а цените на първичен и последстващ преглед са съответно 20 и 10 лв.

Лечение в Он клиник

Анална фисураВодещата философия на Он клиник е неоперативното лечение. В клиниката се ползва консервативна терапия чрез слабителни, вани и обезболяващи. Идеята е, че при операция съществува опасността да се повреди сфинктера и пациентът в бъдеще да не е способен да задържа изпражнения. Според едно изследване на УМБАЛ-Плевен, това се случва в голям процент от пациентите. При безоперативното лечение няма хоспитализация, процедурите са амбулаторни. Прилаганият метод е въздействие върху мускула, който поради спазмите не позволява на фисурата да зарасне. Лечението цели отпускане на сфинктера, за да започне раната да заздравява сама. Он клиник има в София, Варна и Бургас. Ценоразпис не е обявен.

Юнион клиник

В тази клиника ползват методи, снижаващи тонуса на вътрешн. анален сфинктер . Това са миотомия – срязване на сфинктера (миниатюрно), и изрязване на фисурата- Хирургичната рана на нейно място заздравява по-бързо. Другият метод е дилатация – разширяване на ануса. И той се съчетава с изрязване на локалния дефект. Според сайта на клиниката, и двата метода за интервенция имат еднакъв ефект, а изборът между тях се прави по индивидуалните показания при дадения пациент.

В Юнион клиник се прилагат и неоперативни методи с кремове на нитратна основа, които намаляват тонуса на сфинктера по химичен път и подобряват кръвоснабдяването на лигавицата на ануса.

Юнион клиник има София, Пловдив и Варна. Няма публикуван ценоразпис.

Мед. център „Желязков“

Намира се в столицата. Водещата идея на специалистите в центъра е, че е потребно е сепариране на случаите на хемороиди и фисура от полипи, рак или друго заболяване на дебелото черво. С тестове се търсят следи от кръв в изпражненията, невидими с просто око, прилага се обследване на последните няколко сантиметра от ректума. В клиниката се набляга на профилактичните мерки. Има фиксирани и публикувани цени единствено за лечение на хемороиди, а останалите манипулации и услуги се остойностяват спрямо обема и състоянието.

Хигиена и клизма

Хигиенните мероприятия са директно насочени към лечение на аналните фисури. Най-подходящи са седящи вани, загряване чрез разни топлинни процедури, промивки на ануса след дефекация вместо ползване на тоалетна хартия, клизми.

Ваните се провеждат 2-3 пъти всеки ден, като продължителността им е към 15, най-добре 20 минути. Зоната около ануса се подсушава с мека тъкан и в никакъв случай не се протрива. Самата вана понякога носи дискомфорт, но купира болката и препятства възможността за инфектиране на повърхността на раната.Анална фисура

Клизмите се прилагат поне 14 дни поред. Правят се непосредствено при възникване на позив за дефекация за размекване и фрагментация на първите порции уплътнена и по-твърда маса фекалии. По този способ се облекчава изхождането, избягва се дразнене на раната и й се дава възможност да зарасне. Ефективна е дори обикновената водна клизма, но е по-полезно да се изберат маслени. Така самата процедура оказва местно облекчаващо въздействие. Дефекацията без болка спомага за отпускане на сфинктера, разрежда и дори прекратява неговите спазми. Така съвсем простото механично средство обезпечава покой на фисурата и наистина ускорява процеса на заздравяване.

За приготвяне на водна клизма налейте не по-малко от половин канче леко подсолена затоплена вода, която въведете в червото под налягане. Варианти е във водата да се добавят кръвоспиращи, противовъзпалителни и дезинфекциращи средства, които да окажат допълнителни положителни ефекти, освен облекчение на дефекацията.

За маслена клизма: масло 50 мл се излива в 150 мл вода.

При използване на клизма не следва да се пропуска нито един акт на дефекация, защото и дори едно преминаване на плътни и твърди изпражнения ще травматизира мястото и ще върне лечението отначало.

Лечение с билки и нар. средства

Народната медицина разполага с множество средства за сваляне на болка и възпрепятстване на развиване на инфекция като вани и компреси с лайка, невен, жълт кантарион, бял равнец. Маслото от морски зърнастец има заздравяващи свойства и се е затвърдило като класическо средство за отстраняване на анални фисури. Още едно нелошо средство, отнемащо болката, са суровите картофи. Обелени и измити, те се нарязват на неголеми парчета и се поставят на входа на ануса. Картофеният сок има анестезиращо действие.

Анална фисура
Приспособление за микроклизма и за поставяне на медикаменти

Ако фисурите са разположени по-навътре в дебелото черво, а не изцяло от външната стр. на ануса, се препоръчват микроклизми с лекарствени треви. За микроклизмата се ползва обикновена спринцовка от не повече от 100 мл. Процедурата е лесна и бърза и без затруднение се изпълнява през няколко часа. Чудесно средство са микроклизмите с мед, който има лечебно д-е върху тъканите. Медът също сваля болката и успокоява.

Змийска хурка

Най-силната билка за хемороиди. Прилага се за лечение на дефекти по всички лигавици. Отровна е, затова се ползва в доза и по начин, консултирани с билкар или фитотерапевт. Лечебни са корените, които се поглъщат на малки парченца колкото лещено зърно – според някои рецепти обвити в хляб, за да не дразни хранопровода, а според други – смлени с вода. Млян корен е достъпен чрез интернет, като пакетче от 70 гр е на цена 3 лв.
Повече за змийската хурка се разказва ТУК: Билка змийска хурка при хумороиди и рак. Употреба на корен, цена, откъде да купя.

Прополис

Тук също се ползваме рецепта за хемороиди, която действа и при фисури. Настъргваме на максимално ситно 20 г прополис и го смесваме с една опак. кр. масло (стандартен пакет 125 г). Единствената тънкост е търпеливото размесване докато се постигне равна маса. От нея се поглъща дозичка от по една лъжица, чаен размер, по традиционния за нар.медицина начин – трийсет минутки преди нахранване. Прополисът премахва болките и сърбежи за няколко дни. Повече за прополиса, както и другите му приложения, разказваме ТУК: Лечение с прополис и лапа от него. Цена. Рецепти. При МС, язва, фисури, пародонтоза и др.

Лечение с мед

Медът се ползва от хора, които нямат индивидуална непоносимост към пчелни прод. За тях той е добро локално

Анална фисура
Медената вода се приготвя за секунди – нужен е само чист мед и малко вода

средство заради свойствата му да сваля възпаления и да тонизира. С мед се изготвят компреси и се промива, подходящ за седящи вани.

Рецепта за медена вода: чаша стандартна вода с 20-25 градуса температура и лъжица – чаена, пречистен мед. Бърка се до пълно разтваряне, не се загрява! С полученият разтвор се провеждат промивки или се натопяват компреси.

Смрадлика

Най-прекрасното средство за дезинфекциращи и противовъзпалителни промивки. Смардликата се вари на отвара и се прилага за бани и вани поне по веднъж на ден. Билката се продава в аптеките, като кутийката е на цена около 1.30 лв.

Приготвяне: в 2 л водичка се пускат 50 г и се оставят да врат на несилен котлон в разстояние на 20 мин и се запарва още 2 часа. Прекарва се през много ситна цедка или най-добре марля, защото остават по-ситни частици в отварата, които притесняват някои болни. Една отварка смрадлика се ползва за 4-5 бани, а после се изхвърля и се вари нова.

Смрадликата има вълшебни свойства. Разказваме ТУК: Какво лекува смрадлика (тетра), приложение за рани. Лечебни свойства на чай, отвара и бани. При хемороиди.

Проф. Мермерски

Народният лечител има две рецепти, които са от полза на страдащите от фисури. Едната е срещу запека, който е най-мощният провокатор на заболяването и същевременно най-яростният противник на заздравяването. Професорът предлага в чаша мляко да се пуснат трици – пълна лъжица, и да се изпият. Триците регулират работата на стомаха и действат механично срещу запорите. Друго средство на Мермерски е запарка от ленено семе. Трета рецепта: бульон от праз.

Срещу всякакви възпаления по дебелото черво и наличие на следните симптоми: кръв по изпражненията, болка, сърбеж, рецептата на професора е следната:

По 400 г зехтин, много чист без примеси, и мед, 10 г дъвка медицинска и малко спиртен извлек от прополис (1 до 2 лъж). Прави се напитка за дългосрочна употреба, която се пази в хладилник. От нея се отпива по глътка всяка сутрин и вечер. Лечението дава ефект за 3 месеца.

Препоръките на Петър Димков

Лечението е не само местно, върху раната, но и за общо подсилване на организма чрез:

1. Настойка от зехтин (1 л), живовляк листа, жълт кантар. и пипериче (по 3 лъжици от супените). Всичко стои на водна баня 60 минути на много слаб огън. Прецежда се по особен начин – загъва се в марля и се изстисква. От готовата настойка се пие по суп. лъжица преди всяко нахранване, 30 минути по-рано.

2. Настойка от мента, бял равнец – цвят, жълт кант., смрадлика и лайка – по 50 г от всеки вид се объркват и от общото се отделят 2 лъжици супен размер. Към тях се слага още лен. семе (1 с.лъжица) и анасон (2 чаени). Всичко се пари в 500 мл водичка и се държи на котлонАнална фисура още 10 минути. Течността се филтрира и се вземат по 75 г около 20 мин след настойката под №1.

Примерна схема за приемане:
  • 8:00 часа – 1 суп.лъж от настойка №1
  • 8:20 часа – 75 мл от настойка №2
  • 8:30 часа – закуска

Лечението се съпътства с вегетарианско хранене с превес на млечните и растителните съставки без месо, риба и колбаси, без подправки, люти сосове и алкохол. Спират се и цигарите.

Подкрепящи средства
  1. Чашка топло мляко, варено заедно с 10-сантиметрово бяло парче праз. Празът се изстисква и изхвърля, а напитката с малко медец се хапва за закуска с малко препечен хляб.
  2. Отвара от лайка и бял равнец се взема в течение на деня на мястото на вода. Рецепта – по супена л.от двете растения се сваряват за пет мин в 500 мл. Изстива, филтрира се и се пази в стъклен съд.
  3. Меден еликсир за след ядене (2 часа по-късно). Приготвя се от мед – 500 г, ленено брашно – 3 супени л, и една – млян синап. От подправения мед се взима от лъжица от чаените и по половинка при деца.
  4. Клизма преди лягане с лайка, жълт кантарион и и смрадлика (от трите по 1 супена л в 600 мл водичка). Пари се 10 минути.
  5. Фрикция с хладка вода сутрин – подмишници и корем. Промиване на ануса с отвара жълт кантарион.

Хранене при фисури

Режимът е насочен към предотвратяване на запек – съдържа много фибри, зеленчуци и всичко, което способства за меки изпражнения без твърди частици в тях. Полезно е да се даде превес на:Анална фисура

  • каши, супи, бульони, фрикасета, ястия с повече сос;
  • салати, свежи плодове;
  • ошав и сушени плодове, накиснати във вода;
  • цвекло с растително масло;
  • голямо количество вода в денонощието;
  • кисело-млечни блюда;
  • хлябът е пълнозърнест, груб;

Храната е призвана да усилва моторната функция на червата и да се изхвърля във вид на меки и леки изпражнения. Грубата целулоза действа за добра перисталтика и „остъргва“ червата по пътя си. Поемането на много течности е съществен момент. Минимумът е 2.5 л на ден, иначе няма да има достатъчно вода за размекване на фекалиите.

Откажете се от:
  • белия хляб;Анална фисура
  • тестените закуски, баници, изделия от неясно какво брашно;
  • остри, пикантни, мариновани и екзотични блюда, туршии;
  • полуфабрикати;
  • алкохол.

Аюрведа

Принципите на индийската трад. медицина Аюрведа са приложени в редица лечебни продукти, масово производство, които се купуват готови от аптеката. Такъв е билковият продукт Пайлекс, който описахме по-горе. Друго подобно средство е Лаксафит – отново билкова формула по рецепта от Аюрведа, призвана да активизира червата. Продуктът подпомага редовната дефекация и нормализира храносмилането. Формата му е удобна за употреба – на капсули, които се приемат двукратно след нахранване.

Хомеопатия

Подпомага лечението на запек и така по страничен път повлиява зарастването на фисурите. Природата предлага богата палитра от средства, но изборът се прави според конкретните симптоми, които се проявяват у дадения пациент. Възможностите:

  1. Алумина (алуминий). Показания: запек и анални фисури. Симптоми: трудно изхождане, сухи и напукани устни, суха кожа по лицето. Подходящ, когато и по-меките фекалии изискват напъване и трудно се отделят.
  2. Бриония (бяла дива тиква). Показания: при сухи и обемисти фекалии с по-тъмен цвят, които сочат изсушаване на лигавиците. Симптоми: възпаление на уста, очи, сухота на дихателни пътища, жажда, виене на свят.
  3. Графитес (графит). Показания: забавено движение на червата, фекалии със слуз, анални фисури и хемороиди. Симптоми: липса на желание за изхождане, слуз.
  4. Каустикум (смес от калиев бисулф. и прясно гасена вар). Симптоми: болезнено напъване, тежък запек, изтръпваща болка, сърбеж.
  5. Нукс вомика (Стрихниново дърво). Симптоми: усещане за тежест, усещане за изпражнения в червото след изхождане, за незавършено облекчаване. При продължително седнало положение, живот без движение.
  6. Опиум (сънотворен мак). Показания: паралитичен запек, ленивост на червата. Симптоми: нежелание за дефекация, липса на перисталтика, тъмни до черни фекалии.
  7. Хидрастис канаденсис (Хидрастис). Показания: хроничен запек. Симптоми: липса на позиви, честа употреба на слабителни, жълта слуз в изпражненията, трошливи фекалии.

Профилактика

Темата става актуална след изцеряване на фисури, когато е потребно да се предотвратят рецидиви. Оттук нататък се следвайте няколко правила:

  • не се заседявайте в тоалетната. Ако дефекацията не се случи до 3-5 мин, по-добре станете и излезте и се върнете отново, когато имате позиви;Анална фисура
  • не потискайте позивите за облекчаване, веднага отидете в тоалета;
  • старайте се да се изхождате всяка сутрин след закуска или след кафето с цигара. Обичайно желанието настъпва след 10 до 15 мин след нахранване;
  • намерете начин да се движите, спортувайте или ходете пеша;
  • ако работата ви е свързана с часове наред седене на стол, въведете паузи, в които ще станете и ще се разходите.
Упражнение за профилактика на анални фисури

Направете дълбоко вдишване, задръжте дъха и рязко издишайте, изпъчвайки корема. Това е цялото упражнение, просто го извършете 7-10 пъти и продължете заниманията си.

Профилактичните мерки изискват не толкова време или внимание, колкото разбирането, че постоянната грижа за своевременното изпразване на червата е здраве и спестява много неприятности.

Първоначално публикувано на:02.10.2016 @ 10:31

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Как се взема детралекс?

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Обичайното лечение с детралекс. При хемороиди. При разширени вени. При менструация. При бременност. При бодибилдинг. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *