деменция старческа съдова лечение симптоми дом за стари хора - 01
Описваме подробно в материала ни за болестта деменция симптомите й, начините за лечението на деменция, търсим добрия дом за стари хора с деменция.

Мнения за най-добрите лекарства за деменция: Халоперидол, Неврохелт и др.

Кои са най-добрите лекарства за деменция. Мнения за Неврохелт, Халоперидол и алтернативно лечение, форум за старческа деменция. Успокоителни и др. Немдатин, Мексия, Нерголин, Аксура, Мемантин.

Знаете възрастните, които са трупали половин век опит, отгледали са си децата, решавали са стотици проблеми, в работата си са творили, изчислявали и строили, а изведнъж – щрак!

Всичко се променя и те вече не са способни да разбират елементарни неща.

Умът им се препъва в най-простите ежедневни дейности, реакциите им са забавени и стават по-безпомощни и от малки деца. На това му се казва деменция – загуба на пълноценната способност за познание и вземане на решения.

Разговорните определения са обидни – слабоумие, старческо оглупяване, в най-добрия случай сенилност (от senile – старчески). Те носят старото разбиране, че процесът е естествен и идва с напредване на възрастта. Но деменцията – както я наричат лекарите, не е естествена, а е заболяване. Не самостоятелно, а следствие от други, много по-сериозни нарушения – инсулт, мозъчно-съдова болест, Алцхаймер и други.

Съдържание:

Лечение

Лечението на деменцията е сложна задача, най-малкото защото при много форми и случаи причините остават неизвестни. Второ, заболяването е прогресиращо и терапията зависи от стадия при конкретният пациент, а също и от конкретната симптоматика.

Основният метод на терапия е медикаментозен. Но за съжаление чудодейни таблетки за деменция няма, както няма и отведнъж и завинаги изцелени от това състояние.

Препарати при лека и умерена деменция

ДеменцияЛекият стадий се характеризира с леко разстройство на паметта и мисленето, затруднение да се подберат точните думи, изменения в характера и негруби поведенчески нарушения. Понякога са налице емоционална неустойчивост, депресия.

Умерената деменция демонстрира прогресиращи „дупки“ в паметта и мисленето. Тя е забележима сутрин в обичайните практически навици, в нарушение на ориентацията във времето и частично – в пространството. По-често се проявява депресия, по-рядко – халюцинации и несвързана реч. Болният става егоцентричен, груб, неспособен да съпреживява, държи се невъзпитано и неделикатно, често е мърляв и неподдържан.

При първите две степени на деменции се прилага комбинация от мемантин хидрохлорид и един от инхибиторите на холинестеразата (ривастигмин, нивалин, донепезил и други). Понякога е достатъчно едно от средствата. Те се назначават пожизнено.

Мемантин хидрохлорид
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Медикаментът подобрява мозъчния обмен на веществата и предаването на нервн. импулси. Положително влияе на паметта, способността за концентрация на вниманието и изпълнението на всекидневните дейности, ускорява темпа на мисленето и съобразяването. Стандартната доза е 1 таблетка от 10 мг два пъти на ден. Болните добре понасят лечението, страничните ефекти са ограничени. Показан е за болест на Алцхаймер, деменция при Паркинсон, съдова деменция, за смесените форми на деменция, както и при снижение на паметта, вниманието и способността за обучение, които са слаби и още не са деменция.

В България лекарства с това активно вещество са Мемантин Акорд (6 лв), Немдатин (29 лв), Аксура (57 лв), Имана (16 лв), Мексия (29 лв), Мемигмин (15 лв), Полматин (52 лв).

Инхибитори на холинестеразата
Деменция
Някои неврони работят като “огледала”, осигурявайки емоционална реакция без разсъждаване и анализ

Препаратите се използват при дегенерация та на холинергични неврони, задействащи соматичната нервна система (волевия контрол над тялото, възприемане на дразненията от външната среда и цялостната двигателна дейност). При този процес намаляват нивата на ацетилхолин, а лекарствата ги повишават, компенсирайки намалената функция на невроните. Продаваните у нас препарати от този вид са Нивалин, Физостигмин, Донепезил, Ривастигмин, Неостигмин, Калимин, Тозмилен, Дистигмин. Всички те подпомагат натрупването на медиатора в кората на мозъка, подобрявайки предаването на нервните импулси.

Позволяват да се подобри паметта, вниманието, речта и бързината на реакциите. Намаляват психическите и поведенческите нарушения. Подобряват общото състояние и активността в ежедневието. Назначената доза се увеличава постепенно.

Вижте по-подробно ТУК: Начините за възстановяване след инсулт, лечение на масивен и исхемичен инсулт. Симптоми. Критични дни.

Пластири Екселон – форма на Ривастигмин, която се подава през кожата. Средството е модерно и уникално, защото позволява постъплението на лекарството в кръвта да се дозира равномерно в течение на 24 часа. Пластирите се залепват на участък, който няма плътно съприкосновение с дрехите – на гръб, гърди, рамена. В един и същи час от деня старият се отлепва и се слага нов, като участъкът се смена. Душовете и вземането на вана не влияят на действието му, но носенето му сауна не се препоръчва.

Ацетилхолин (Фосфатидилхолин)

Подобрява менталните способности, подобрява ефективността на невроните, подобрява паметта и облекчава депресивните състояния.

Други лекарства

Церебролизин

Препаратът се състои от смес на нискомолекулярни пептиди и свободни аминокиселини. Има многопрофилно действие върху главния мозък. Защитава невроните от повреждащите ги фактори, регулира обмена на веществата в мозъка. Подобрява паметта, способства за облекчаване на обичайните ежедневни действия и възможностите за обучение.

Лекарството под формата на инжекционен р-р се влива венозно, курсът продължава не по-малко от 4 седмици.

Същественото му преимущество пред други препарати е това, че клиничният ефект от терапията се съхранява продължително време. Понася се добре, почти са изключени нежелателни ефекти. Ползва се като универсален препарат при деменции от всички видове. Цената му е 62 лв за 5 ампули от 10 мл.

Актовегин

Той се получава от телешка кръв. Действието му е сходно с Церебролизин. Подобрява транспортирането на глюкоза в клетките и насищането на тъканите с кислород. Повишава енергийният потенциал на невроните. В резултат се подобряват когнитивните способности, намалява се степента на изразеност на симптомите на деменция и зависимостта на болният от околните. Особено ефективен е при съдова деменция. Обикновено се назначава венозно за две седмици и се минава на таблетки.

Лекарства за корекция на емоционални нарушения

ДеменцияДеменцията нерядко усложнява нарушенията със съня, тревожно-депресивните и агресивни състояния, халюцинациите и говорните разстройства. Симптомите се третират, защото значително влошават и изострят състоянието.

Производни на бензодиазепина

Медикаментите от тази група подобряват психичното състояние на болните. По-силните се предписват разово, за екстрени случаи, други са подходящи за по-дълга употреба.

Някои от видовете в тази група подобряват предаването на нервните импулси, мозъчното кръвообращение, намаляват тонуса на съдовете. Така се овладява чувството за страх, тревожност, напрежение. Подобряват се паметта и скоростта на реакция, тушират се двигателни нарушения и разстройство на речта.

Тиоридазин

Уникален препарат, съчетаващ качествата на невролептик, транквилизатор и антидепресант. Обладава седативно – сънотворно, и антиманиакално действие. Надеждно отстранява страха, тревожността, агресията, маниакалното напрежение.

Използва се за лечение на депресивни състояния при деменция от всякакъв вид – съдова, алцхаймерова, смесена. Добре лекува безцелното блуждаене през нощта за сметка на дневен сън. Облекчава полагането на грижи и самообслужването.

Още в статията: Деменция: ♠ Подробно за начини на лечение на различните видове: ♠ Съдова, ♠ старческа и др. ♠ В търсене на дом за стари хора. ♠ Лекарства, ♠ терапии и ♠ профилактика. Първи признаци  Халюцинации Диагностика Лечение Мемантин хидрохлорид Лекарства  Хомеопатия Домове  Документи за постъпване Хосписи Центрове за лечение ТЕЛК Алтернативно лечение  Видове деменция При Алцхаймер Съдова При болест с телца на Леви Епилептична Алкохолна Деменция прекокс Деменция при шизофрения При деца и младежи При хипотиреоидизъм Наследственост Профилактика Продължителност на живота Грижа у дома 

Лекарства за корекция на психотични разстройства
Халоперидол

В умерените стадии на деменция нерядко се усложняват психотичните симптоми – халюцинации, психомоторна възбуда и други. Невролептикът Халоперидол предизвиква блокада на допаминовите рецептори, с което се купира психозата. Препаратът се слага вътремускулно или се приема на таблетки, дозата се фиксира индивидуално.

Пирацетам

В клин. практика се прилага над 30 години, особено в европейските страни под името Ноотроп. Добре разтвори и химически стабилен, бързо се усвоява при перорален прием. Възстановява еластиността на повредените клетъчни мембрани, модулира невротрансмитерните системи, работи срещу произволното съкращаване на мускулите, често съпроводено с болка, има невропротекторен ефект и положително влияе на процеса на невропластичността. Подобрява клетъчния метаболизъм. На съдово ниво намалява риска от съдови спазми и подобрява микроциркулацията. Препаратът е най-ефективен в старческа възраст. Така Парацетам възстановява метаболизма на невроните, повишава устойчивостта на главния мозък от повреждащи го въздействия, подобрява когнитивните функции, без да оказва психостимулиращо въздействие.

Ницерголин (Нерголин)

ДеменцияНамалява съпротивлението в съдовете на главн. мозък, проницаемостта им, подобрява мозъчния кръвоток и кръвоснабдяване. Значително снижава влошаването на мозъчните функции в резултат на намалено захранване с кислород.

Пирибедил (Проноран)

Стимулатор на допаминовите рецептори. Увеличава кръвоснабдяването на тъканите и стимулира предаването на нервни импулси, подобрява мозъчния метаболизъм. Прилага се при хронични нарушения на когнитивните функции и невросензорен дефицит, в това число разстройство на вниманието и паметта при старческа деменция. Ползва се като допълнително симптоматично средство.

Хомеопатия

деменция причини
Един супер интересен поглед за причините за появата на деменция, важна част от които са телевизията и рекламата. За пълен размер – кликнете върху цитата и… споделете в социалните мрежи!

Деменцията е почти нелечимо заболяване, затова всички лекарства, които облекчават състоянието, заслужават внимание.

Хомеопатията предлага няколко препарата, които не са изрично показани за деменция, но отделни специалисти-хомеопати ги препоръчват на база професионалния си опит.

Баптисия – с растителен произход от североамериканско растение от семейство Бобови. Едно от показанията за използването му е пристрастяването към постоянно движение – симптом, който съпровожда редица случаи от сферата на леката и умерената деменция. В сферата на психиката показанията са ступор, заспиване по време на разговор. Усещане за опустошеност, несвързаност на мисълта, неспособност за разсъждаване, разсеяност, загуба на мисълта. Други симптоми: устойчиво и постоянно безразличие, меланхолия, безнадеждност, мисли за близка смърт.

Барита карбоника – бариев карбонат. Оказва бавно, но дълбоко действие на всички тъкани. Превъзходно средство за двете „крайни“ възрасти – много стари хора и деца. Прилага се при цялата палитра заболявания, характерни за възрастните хора – от слаба памет, атеросклероза и безсъние до някои психични заболявания. Барита стимулира мозъчните функции. Показано е за възр. хора, които постъпват необмислено, подозрителни са и постоянно смятат, че другите им се присмиват. Всички физически и психически функции са притъпени, по цели дни са неподвижни, мълчаливи, сякаш безразлични към дразнители.

При възрастови проблеми с паметта се препоръчват по 3 гранули 9 CH три пъти в деня.

Shenrong guben huanshao wan – китайски комбиниран продукт, в който са включени корен женшен, канела, китайски магнолия, лотосови семена, бахар, копър, соя и бял синап, еленови рога, слонова кост и други още по-екзотични съставки. Чуждестранни автори афишират средството като прекрасно и бързо средство за подобряване на състоянието на болните от деменция, но препаратът не се продава в България.

Домове за възр. хора с деменция

ДеменцияВ началните стадии на деменция повечето болни не се нуждаят от грижа, но с прогресиране на състоянието този въпрос се изправя пред родствениците. Съществуват различни варианти за обезпечаване на помощ. Отделните пациенти по своему реагират – едни приемат с удоволствие странична помощ, за други е важно да запазят известно ниво на самостоятелност.

Независимо от всичко, болшинството имат нужда от надзор, защото в даден момент те стават опасни за живота си и околните. Вариантите са периодичен/ постоянен надзор от близък или настаняване в специализирани домове или центрове. В България държавата е разкрила 15 подобни заведения. Местата в тях са незначителен брой спрямо нуждаещите се, листите с чакащи са дълги, затова периодично се коментира преобразуването на обикновени домове в такива, предназначени за хора с диагноза деменция.

Държавните домове се финансират от републиканския бюджет, като възрастните хора заплащат 80% от месечния си доход (пенсия) или реалните месечни разходи (по избор). За да се ползва услугата, задължителното условие е установяване на деменция с протокол от ЛКК/ експ. решение от ТЕЛК.

По нормативни документи, в домовете се задоволяват ежедневните, здравните (снабдяване с медикаменти и медицинска помощ), образователните и рехабилитационни потребности, като в добавка се организира и разнообразява свободното време. Те работят по Закона за социално подпомагане. По-специалната насоченост е към възстановяване на адаптивните умения на домуващите, за да живеят пълноценно в социален и битов смисъл.

Настаняването на лица с деменция в непрофилираните домове за възр. хора се счита за неуместно и не се допуска, макар че има множество подобни случаи поради недиагностициране на заболяването. В такъв случаи болните обаче не получават нужните им специализирани грижи и подходящия за състоянието им контрол.

Домове за диагноза деменция:
  • Област Благоевград – с.Падеш
  • Област Бургас – с. Огнен, с. Славянци
  • Област Видин – с. Салаш
  • Област Велико Търново – с. Горско Косово
  • Област Габрово – Дряново
  • Област Добрич – с. Опанец
  • Област Монтана – с. Бистрилица, с. Добри дол
  • Област Пловдив – с. Горна махала
  • Област Разград – Разград
  • Област Русе – Русе
  • Област София –София
  • Област Стара Загора – Казанлък
  • Област Ямбол – с.Мамарчево

ДеменцияСпециалисти в областта на социалните грижи посочват, че възрастовата граница на болните от деменция у нас спада с ускорени темпове. Докато преди години това е било обичайно за над 70-годишна възраст, днес има засегнати и значително по-млади хора. Всички домове в страната сумарно разполагат с около 1000 места, а настаняване над капацитета се допуска със специално разрешение/ решение на местния общински съвет.

Необходими документи за постъпване в дом:
  • молба, декларация, доклад по образец;
  • копие на заключение на ЛКК, ТЕЛК или друга подобна институция;
  • медиц. удостоверение за здравосл. състояние на кандидата, издадено от личния лекар;
  • медиц. удостоверение за псих. състояние, издадено от психиатрично заведение;
  • актуална справка за размера и вида пенсията, издадена от РУСО;
  • удостоверения за настойничество (ако има такова) или попечителство;
  • копия от лична карта, здравна книжка, две снимки;
  • в някои частни случаи – съдебно р-ние за запрещение, удостов. за ветеран от войната и други;

В случай че лицето има доходи от ренти, наеми и прочее, се представя служебна бележка за размера им, защото се плаща процент и върху този доход. 7 дни преди постъпването болният прави изследване за чревни инфекции и паразитози.

Хосписи

ДеменцияХосписите са друг вариант за настаняване на пациенти с деменция. Преимуществена част от тях са на практика частни домове. Таксите в тях варират от 600 до 1500 лв според индивидуалната ценова политика. Някои подобни центрове формират индивидуална цена, вземайки предвид конкретното здравословно състояние на кандидата, степента на самообслужване и контактност. Върху стойността влияят процедурите, които се осъществяват по рехабилитация и раздвижване, както и вида настаняване – в единична до тройна стая или апартамент.

Центрове за лечение:
  1. Александровска болница, Център за диагн. и леч. на деменциите
  2. УМБАЛ ”Царица Йоанна”, Център за диагн. и леч. на деменциите, Неврологична клиника
  3. СБАЛНП ”Свети Наум”, Клиника по моз.-съдови болести и деменции
  4. Медицински университет Пловдив, Неврологична клиника
  5. УМБАЛ „Света Марина”, Варна, Специализиран център за леч.на деменции, Неврологична клиника

Специализирани неврологични центрове и кабинети съществуват в Плевен, Русе, Велико Търново, Видин.

Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция (ЦНСТ)

Сравнително нова услуга и бъдещето в грижата за възрастните хора. Амбицията на държавата е постепенно да преустанови поддържането на домове и да разкрие места, в които болните се обгрижват в максимално близка до нормалната, семейна среда. Запазва се 24-часовият обхват на грижата, но услугата се предоставя в различна среда и на друг принцип. Целта е да не се допуска социално изключване, което на практика се случва в домовете.

ТЕЛК

Според Наредба № 36 на здравното министерство, касаеща експертизите на трайната нетрудоспособност, деменцията предполага признаване на първа група инвалидност. Под точка номер 14 е записана диагнозата: дълбока деменция при органични мозъчни заболявания.

Алтернативно лечение, билки

Фитотерапията е допълнение към лекарственото лечение. В стадия на леката деменция се прилагат стандартизирани препарати на основата на екстакт от гинко билоба.

Гинко билоба

Растението има съставки, които по природен начин подобряват паметта, концентрацията на вниманието и способността на пациента да възприема нови неща (способност за обучение). Действието му се основава на подобрение на мозъчното кръвообращение. Повечето готови форми носят името на растението – Гинко прим, Гинко билоба и други със собствено наименование като Мемоплант. Тези средства се вземат без рецепта, но изписването им става от лекар, който да установи дали симптомите се дължат на деменция или на друго заболяване.

Други средства
Деменция
Решаването на кръстословици поддържа паметта и забавя процесите на загуба на информация

В ранните стадии на деменция, когато проблемите с паметта едва започват, се препоръчва използване на спиртни настойки от следните растения:

  • елеутерокок;
  • левзея (продава се и на таблетки, 13 лв за 30 бр);
  • женшен;
  • лимонник.

Тези растения съдържат съставки, които влияят върху паметта и влиянието и подпомагат усвояването на информация.

Отвари и сокове
  1. Боровинка – всеки ден по 1 чаша свеж сок. Противодейства на атеросклеротичните поражения на главния мозък;
  2. Оман, корен – ползва се за снижаване на симптомите на деменция, възникнали на фона на епилепсия. Приготвя се спиртен р-р от 50 г корени на половин литър водка. Накисва се за месец, като понякога се разклаща. Взема се преди нахранване по суп.лъжичка.
  3. Ефедра – психоактивно растения, прилагано при епилептична деменция – отвара по 1 суп. лъжичка на ден. Приготвя се от 2 суп. лъжици растение на чаша кипната вода, запарване половин час.
  4. Офика – предпочитана при алкохолна деменция. Приготвя се от 50 г ситно смлени кори на чаша вода. Накисва се на студено, кипва се и се оставя на котлона за 5 минути. Запарва се 5 часа. Гълта се по 1/4 чаша до пет пъти в денонощието.
  5. Заманиха (вълча ягода) – предпочитана, когато у болния с деменция възниква потиснатост и тревога. Приготвя се спиртен р-р в съотношение 1:10 медицински спирт 70%. Пият се три пъти по 20 капки.
  6. Мента пиперита – при безсъние. Отвара се приготвя от супена лъжица листа на чаша кипната вода, вари се в течение на 10 минути и се приема по 1/2 чаша сутрин и вечер.
  7. Семе копър и корен валериана – за прекомерна нервна възбудимост. Отварата се приготвя от равни части от двете растения. Количество от 2 суп. лъжички се пуска в 2 чаши гореща вода, привеждат се до кипене за 10 минути. Запарката е 1 час. За нормализиране на състоянието стига по чаша двукратно на ден.
  8. Гинко билоба – листа, сварени на чай. Листата се берат, смилат и тогава се варят.
Лечебни вани

Полезни за пациенти с деменция са лечебни вани на основата на лекарствени растения като:

  • смес от корени на шипка и клонки от хвойна;
  • смес от равни части аир, маточина, мента, бял равнец и пелин;
  • корен ангелика.

В качеството на успокояващи се ползват чайове от мента, жълт кантарион, валериана и други.

Витамини и добавки

Витамин Е. Изследвания са показали способността му да забавя прогресирането на деменция. Внимание! Предозирането повишава риска от смърт при пациенти със сърд. заболявания.

Омега-3 мастни к-ни. Намалява риска от инсулт и меки когнитивни нарушения на основата на мозъчно-съдови изменения.

Коензим Q10. Антиоксидант, намалява нарушенията в паметта и интелекта.

Видове

Деменция
Работа в градината, грижа за цветя и домашни любимци и други занимания на открито са полезни и профилактират деменция

Деменцията се класифицира според основната патология, която е станала причина за нейната поява и прогрес.

Болест на Алцхаймер

Деменцията от алцхаймеров тип е провокирана от дегенеративни изменения на клетките на кората на гл. мозък. Откриването на самата патология преобръща възгледите за природата на „старческото слабоумие“. В момента типа деменция се счита за най-разпространеното в света, по според някои експерти – само защото слединсултната се подценява и няма поучвания за размаха й. Затова се сочи, че деменцията от алцхаймеров тип съставлява от 35 до 60% от вс. случаи на органични изменения.

Рискови фактори за развитието й: възраст (най-опасна – 80 години), родственици с болест на Алцхаймер (рискът се вдига в пъти, ако патологията е развита преди 65 години), хипертония, атеросклероза, повишено ниво на липиди в кръвта, захарен диабет, затлъстяване, обездвижване, дихателна недостатъчност, анемии, черепно-мозъчни травми, ниско ниво на образование, отсъствие на активна интелектуална дейност в течение на живота, женски пол.Деменция

Първи признаци: загуба на краткосрочната памет, тревога, разсеяност.

Прогресиране: загуба на по-стари спомени, замяна на спомените с измислени такива (лъжливи спомени), загуба на критичност, разстройство на емоционално-волевата сфера.

Най-характерни симптоми: егоцентризъм; подозрителност, свадливост, конфликтност, лакомия, безразборни и безцелни движения. В най-тежката форма настъпва разпадане на личността до крайно слаба умствена дейност. Те водят до двигателни разстройства до невъзможност за ходене и дъвчене. Смъртта настъпва вследствие на пълната обездвиженост и/или от съпътстващите заболявания.

При диагностицирането е съществено да се разграничи алцхаймерова от съдова деменция – сложна задача, която нерядко се поставя посмъртно. Лечението цели стабилизиране на процеса и намаляване на изразеността на симптомите. То включва терапия към съпътстващи патологии, които задълбочават състоянието като хипертония, атеросклероза, диабет.
Процесът от първия симптом до пълното разгръщане на болестта отнема около 10 години. Колкото по-рано се е проявила, толкова по-скоростно прогресира. При заболелите под 65-год. възраст рано се развиват неврологични разстройства.

Съдова (след инсулт), мозъчно-съдова

ДеменцияТя е следствие от поражения върху съдовете в главн. мозък. С 20%-ов дял във вс. случаи на деменция тя заема второ място по честота на проявление след алцхайлеровата. Прогнозата е, че ще се докаже мястото й на водеща причина, а до 10-15 години ще придобие „епидемичен“ характер заради множеството инсулти, при които е предотвратен смъртният изход.

Развива се при разрив на съдовете или при запушване, което прекратява или влошава кръвообращението в даден участък. В резултат се стига до масова гибел на мозъчни клетки, проявяваща се в парализи, афазия, агнозия, апраксия и други, според засегнатия участък на мозъка. Клин. картина е вариативна, зависи от локализацията и силата на поражението, от компенсаторните способности на организма, както и от своевременната медицинска помощ.

Други причини за съдова деменция са хипертонията и атерослерозата, които също водят до хронична недостатъчност на мозъчн. кръвообращение. Още – тромбози, емболии, аритмии, порок на сърцето, повишена склонност към тромбообразуване.

Дайте мнение и Вие тук!

Фактори на риска: хипертония, повишено ниво на липиди в кръвта, сърдечни патологии, обездвиженост, затлъстяване, диабет и други.

Предвестници на съдовата деменция са липсата на концентрация, бърза умора, затруднено превключване от една дейност към друга. Забавената интелектуална дейност е помощник за ранната диагностика. Болните изпитват затруднение в анализа на информация и създаване на елементарен план за деня.

Съдовата деменция се различава от алцхаймеровата по това, че няма сериозни прояви на загуба на памет. Болният помни добре, при него проблемът е оперирането с информацията. Друга разлика е, че при съдовата не се проявява агресия, а обратното – понижено настроение до депресия, потиснатост, емоционална лабилност, пациентите често плачат.
Специфични симптоми: нарушение на артикулацията, изменение на тембъра на гласа, затруднено преглъщане, бедност на мимики и жестове, забавено движение, нарушения в походката.

Лечението е с цел подобряване на мозъчното кръвообращение и стабилизация на провокиращите съдови заболявания.

Болест с телца на Леви
Деменция
При изменения във фината моторика чаша с капаче предотвратява измокрянето и съхранява достойнството на възрастния човек

Представлява атрофия на кората и подкорните структури на главния мозък. Поставят го на трето място сред провокаторите на деменция в старческа възраст с дял от 15 до 20% от всички случаи. Причините и механизмът за развитие не са докрай изучени. Голямо значение има наследственият фактор. Често се диагностицира погрешно като съдова деменция или Паркинсон заради сходство в симптомите.

Първи признак е намалена концентрация, забавени реакции, слаба интелектуална деятелност. Прогресират към депресия, обездвижване, нарушение в походката. В напреднал стадий прилича на Алцхаймер.

Специфични симптоми: за този вид са характерни значителните колебания във времето (флуктуация). Нарушенията са резки, усилват се и отслабват. Болните имат временни нарушения в концентрацията и изпълнението на задачи. В моменти на пик не разпознават предмети, хора, местности. Нерядко разстройството води до пълна пространствена дезориентация и дори до объркано съзнание. Другата черта, по която се разпознава, е наличието на зрителни илюзии и халюцинации.

Те се усилват в тъмната част на денонощието. Пристъпите нерядко са провокирани от общо влошаване на състоянието на болния вследствие на инфекциозни болести или преумора. Пациентите имаш лош сън, правят резки движения, имат аритмии, склонност към запек и други.

Лечението е сходно с това при алцхаймеровия тип. При безрискови халюцинации не се назначават невролептици.
Деменция с телцата на Леви е бързо прогресираща, с много по-сериозна прогноза от другите типове. Патологията се разгръща за не повече от 4-5 години.

Фронто-темпорална (болест на Пик)
Деменция
Мозъчни дялове, които атрофират при болестта на Пик

Патологията се проявява към 50-60 години. Среща се в пъти по-рядко от Алцхаймер и се изразява в атрофия на мозъчната кора във фронталния и темпоралния (слепоочия) дял. Първите симптоми са изменения в личността и поведението. Ако изменението е в челния дял, се проявяват отпуснатост, равнодушие, липса на инициатива. При изменение в слепоочията – безпричинна и неуместна веселост, прояви на невъзпитание, детско държане, влечение към храна и секс и други. И двете форми се съпровождат със забавени мисловни процеси и липса на критичност. Речта обеднява, болните се придържат към малко на брой изрази. В крайните фази се стига до пълен разпад на личността.

Епилептична

Свързана е тежко протичане на основното заболяване – епилепсия. Влияят противоепилептичните препарати, травмите при паданията по време на гърчовете, поражението на невроните. Характеризира се със забавяне на мисловните процеси. Пациентът не отличава главното от второстепенното, зацикля върху ненужни детайли. Намаляване на интелектуалния капацитет се случва на фона на изменение на чертите на личността. Специфични характеристики: краен егоизъм, лицемерие, мнителност, злобност, акуратност до краен педантизъм, отмъстителност.

Епилептичната деменция е неотклонно прогресивна, в крайните етапи настъпва вялост и безразличие.

Алкохолна
Деменция
Шофирането е тежка интелектуална задача за хора, които губят придобити чрез обучение познания

Развива се в резултат от продължително – 15-20 и повече години, токсично въздействие на алкохола върху главния мозък. Освен директното поражение, роля имат и индиректните увреди на съдовете, черн.дроб и други. Практически у всички алкохолици в стадия алкохолна деградация на личността се установяват атрофични изменения на главния мозък.
Клин. картина – дифузно снижение на интелектуалните способности, влошаване на паметта, концентрацията и способността за абстрактно мислене, личностна деградация, огрубяване на емоционалната сфера, разрушаване на социалните връзки, примитивизъм на мисленето, пълна загуба на ценностни ориентири. На такъв стадий от развитието на алкохолната зависимост болният не намира стимул за лечение. Но ако се постигне пълно въздържание в течение на 6-12 месеца, признаците на алкохолна деменция започват да регресират.

Деменция прекокс

Това не е тип деменция, а остарял психиатричен термин, предшественик на състоянието, означавано днес като шизофрения. Понятието идва от едноименна статия на Ойген Блойлер, в която той описва наблюденията си върху над 600 клинични случаи на типично изменение, за което предлага името „шизофрения“. Особеността е, че отклоненията се проявяват в определени периоди и при специфична провокация.

Деменция при шизофрения

Характеризира се с недостатъчност на интелекта, емоционално-волеви отклонения в голяма степен, без дълбоки органични изменения. Причините не са добре изучени, както и самата шизофрения. Клин. картина се отличава с апатия, пасивност, отсъствие на увлечения и привързаност. Такива болни въобще не отговарят на въпроси или отговарят неадекватно – с първото, което им е хрумнало. Обичайните отговор е: не знам. Дори в най-простите жизнени ситуации болният не е в състояние да ползва своите знания и навици, не е способен да планира. Пациентът е безпомощен и странен.

При шизофреничната деменция паметта не е изменена, съхранена е способността за абстрактно мислене, но няма целенасоченост. Пасивността и равнодушието вземат връх. Такива хора не се стремят да работят, не се обгрижват и скоро стават мръсни и неугледни.

Постепенно, в резултат от бездействие на интелекта знанията и уменията се губят, обедняват емоциите, прогресира слабоумие. На късните етапи пациентите са неподвижни, апатични, не реагират на естествените си потребности като храна и тоалетна.

Деменция и олигофрения (при деца и младежи)
Деменция
Възрастните хора с деменция се забавляват с детски игри, а общуването и интелектуалната дейност поддържат активността на мозъчните функции

Недостатъчността в умственото развитие се нарича олигофрения или малоумие. С термина се означават патологични състояния на вродено или много рано придобито слабоумие – обикновено до 3-тата година, недоразвиване на интелекта и свързани с това дефекти на личността.

Олигрофренията включва в себе си състояние на деменция, но между двете патологии има съществени отличия. За разлика от ранното възникване на олигофренията, деменцията идва в по-късно време – след 3-тата година, когато е развита речта. Разпадът на психиката при деменция прогресира след период на нормално развитие на детето. Второ, олигофренията е стабилно, непрогресиращо състояние. На трето място за олигофренията е характерно тотално недоразвитие на всички нервно-психически функции – моторика, реч, възприятия, памет, внимание, емоции, абстрактно мислене, поведение.

Синдром на Каспар Хаузер – идва от името на младеж, който до 16 години е бил лишен от общуване с хора. По този пример е установено, че ако интелектуалното и речевото развитие не се случи в детска възраст, то в последващи етапи и много трудно да се навакса. Към тази категория отклонения в психическото развитие се отнасят синдром, при който детето е лишено от възможност за информиране и обучение. То расте в среда, която не му обезпечава условия за развитие, придобиване на знания, умения и речеви навици. Двата синдрома не са медико-биологични.

Деменция при хипотиреоидизъм

Хипотиреоидоза е снижена функция на щитовидната жлеза, дефицит на хормони заради недостатъчно или прекратено производство. Ако липсата не се компенсира в сравнително кратък период, настъпват необратими промени в мозъка и други части на нервната с-ма, които водят до различни степени на деменция. При хормонално лечение, стартирано в началото на патологията, психологическото развитие остава почти незасегнато.

Наследственост

Дали деменцията се предава по наследство? Отговорът не е еднозначен заради различните провокатори на изменението. При първичните деменции в по-голяма или по-малка степен се доказва участието на наследствения фактор.

При Алцхаймер наследствеността е с висока степен на вероятност. Механизмът е изучен, но не и причините, които го отключват. Наследствената теория има основание. Открито е, че ако двамата родители имат Алцхаймер, вероятността тя да се прояви и при детето приближава 100%. Теорията се подкрепя от откриването на гени, чиято мутация предизвиква развитие на форма на деменция с ранно начало.

Деменция с телца на Леви – анализът на заболеваемостта в семействата на пациентите с деменция говори в полза на тезата, че болестта е наследствена.

При болест на Хънтингтън – абсолютно точно е откроено значението на наследствеността. Открит е ген, мутацията на който способства за нарушения в ДНК и гибел на клетки от подкоровите структури.

Деменция при Паркинсон – изучаването на семейните анамнези потвърждават ролята на наследствеността. Изолирани са гени, предизвикващи болестта на Паркинсон в млада възраст.

Болест на Пик – при нея също се проследява наследствен фактор.

При вторичните деменции се изявяват други водещи фактори. Но например е открита наследствена предразположеност към алкохолизъм (причина за алкохолната деменция). При съдовата разновидност пък водеща причина са съдовите заболявания, някои от които са наследствени.

В заключение – деменцията не е наследствено заболяване, но болестите, които водят към нея, до голяма степен са обусловени от родовите гени. Затова при наличие на семейна анамнеза, човек трябва двойно повече да обърне внимание на ранната профилактика.

Профилактика

Профилактиката на деменцията на практика е профилактика на всички видове патологии, които я Деменцияпровокират. Примерно за съдовата това е предпазване от атеросклероза. След като десетилетия се наблягаше на сърдечното здраве, днес на преден план излиза грижата и вниманието към мозъка. Най-малкото лечението му е трудно, несигурно, често неефективно и винаги скъпо.

Друг важен елемент е ранно тестване и откриване на първите признаци. Трето, работа за туширане на рисковите фактори. Не без значение е и начинът на живот – физическа активност и в напреднала възраст, както и правилно хранене. Установено е примерно, че средиземноморската диета доста добре подхожда на хората в напреднала възраст.

Продължителност на живота

Конкретни цифри за продължителността на живота няма. Причината е, че деменция се предизвиква от цяла палитра патологии с разен темп на развитие. Смъртта често настъпва от основното заболяване, а деменцията само влошава положението.

Друга причина е обездвижването и лошата грижа за себе си. Пълното разгръщане на деменцията се случва от 5 до 15-20 години след първите симптоми, според спецификата на провокатора. Оттам нататък продължителността на живота зависи от грижата, лечението и личните сили на пациента. В повечето случаи засегнатите са много възр. хора, които са в лошо здравословно състояние и имат цял списък от хронични болести.

Грижа у дома

ДеменцияДобрата грижа вероятно е най-същественото за по-продължителен живот с деменция. И най-голямото изпитание за близките. В някои случаи се налага член от семейството да остане у дома, за да се грижи за възрастния човек.

Съжителството с болен от деменция е изпълнено с конфликти, спорове, проблеми, изблици на агресия. Ето някои съвети за снижаване на негативните проявления:

  • Физическа активност – влияе изключително благоприятно. В ранните стадии помага за запазване на основните умения. Подходящи са разходки, работа в градината, разходки с домашен любимец, някакво хоби, което му доставя удоволствие.
  • Туризмът и екскурзиите сред природата са прекрасен начин за разнообразяване на ежедневието, събиране на сили и енергия, съхраняване на силата на мускулите, осигуряване на разнообразни впечатления.
  • Музика – успокоява и отклонява вниманието от тревогата и безпокойството. Ако пациентът обича да пее или да свири, нека го прави.

С болния от деменция се разговаря по специален начин – с кратки изречения, много ясно формулирани, без абстрактни понятия. Разговорите за миналото помагат за запазване на паметта. При необичайно поведение се подхожда с търпение и такт. Понякога е нужно да се остави малко болният сам, да се успокои. Потребно е усилие да се разбере какво точно желае човекът.

Грижата за болен с деменция е трудно, продължително и уморително занятие. За успешното справяне са от значение и личните качества и компетентност на близките, но най-важното е наличието на огромно търпение. За съжаление и при най-добри грижи заболяването е необратимо в 95% от случаите.

Мнения и отзиви от форуми

ДеменцияЕто и какво споделят близките, на които им се е наложило да се грижат за болни от деменция:

  • kasnaprolet9999: След смъртта на втория ми баща майка се поболя от старческа деменция. От един момент нататък вече не можех да я оставям вкъщи сама. Пред мен има две възможности – да напусна работа или да я дам в старчески дом. Но нито има места в домовете, нито можем да живеем, без да работя.
  • EVERHOPE: На майка ми й се наложи да се погрижи за баща ми, за майка си и за всичките си баби и дядовци. Пожертва себе си за доброто на близките си.
  • Hard Rock fan: Чудила съм се какво да правя. Знам колко психика, здраве и радост му коства на „гледача“. Но пусто… няма как.
  • ЙОН: … претърпяват психически промени, и физически. Накрая нещата опират до денонощно наблюдение и грижи.
  • Gugutka: Не се отнасям в дядо ми като с дете. Когато се осъзнае, той е нещастен, че е третиран като инфантилен.
  • Meli 328: Майка ми си счупи тазобедрената става, добре се възстанови, но почна да забравя. Лекарствата не я подобриха, напротив. Все търси майка си, пита ме къде е. Не помни, че е починала.
  • Макарена: Няма полза да противоречим на болните. Съгласявам се с всичко, което ми казва.
  • Gogo: На село дядо ми е така, на 82 год. Нашите се ядосват като говори несвързано.
  • Aphroditta: С такива болни да сме внимателни, за да може се чувстват щастливи и обичани.
  • Lusi: Приемам го за неизбежно.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Мнения за Сермион и Кавинтон, инструкция за оросяване на мозъка и разреждане на кръвта:

Мнения за Сермион. Как се приема? Странични ефекти и др.

Мнения за Сермион и инструкция за оросяване на мозъка и разреждане на кръвта: Как се …