рак на гърлото симптоми снимки лечение в израел билки - 01
Ще разгледаме нужните изследвания за диагностика на рак на гърлото, но също така и симптомите, по които да разберете дали имате нужда от преглед или не.

Рак на гърлото: Симптоми, изследвания и лечение у нас и в чужбина

При рак на гърлото – какви изследвания се правят, кои са симптомите и начините на лечение. Ларингоскопия и компютърна томография. Снимки

Съдържание:

Още в текста: Първи признаци  Загуба на глас Явни симптоми Стадии Диагностика  Биопсия Методи за визуализация Кръвни изследвания Туморни маркери  Операция Химиотерапия Лъчетерапия Прогноза Лечение в чужбина Билково лечение По Петър Димков Със сода бикарб. С кленов сироп Факторите на рака Човешки папилома вирус  Профилактика и хранене

Рак на гърлото. Така се означава злокачествен тумор, формиращ се в зоната на глътката или ларинкса.

Той е в списъка на двайсетте най-разпространени онкозаболявания с дял от 2.6%.

Засяга и двата пола, но статистиката казва, че обичайно се появява при мъжете между 65 и 75 години.

Развива се в епителните тъкани. Вариантите на тумор са три, но честият е плоскоклетъчният.

рак на гърлото симптоми снимки лечение в израел билки - 03
Трахеотомията е често срещано лечение при рак на гърлото

Всяка година рак на гърлото поразява десетки хиляди и средно 40% от тях не успяват да победят болестта. В последните години се бележи благоприятна тенденция на намаляване на случаите, защото все по-голям дял от населението в развитите страни се отказва от пушенето.

Конкретните причини за поява на рак на гърлото са неизвестни, но са засечени определящи фактори, сред които главният са цигарите. Съществени са още инфекциозни заболявания в устната кухина, злоупотреба с алкохол, папилома вируса и екологичните проблеми.

Първите признаци

При първото посещение на пациента при лекар се започва от външен преглед. За съжаление той не показва пълната картина на злокачественото образувание. Не винаги са информативни и симптомите, описани от болния. Първите белези на рака на гърлото са неспецифични, поради което диагнозата се изяснява чрез други способи.

рак на гърлото симптоми снимки лечение в израел билки - 02
Загуба на гласа е ранен симптом при рак на гърлото.

Началните белези на рака приличат на обикновено простудно заболяване. Този факт го прави трудно диагностицируем в ранните стадии. Най-често дискомфортът идва от болка при гълтане, затруднено преглъщане и изменение на гласа. Много хора погрешно приписват тези прояви към вирусните инфекции и алергичните реакции.

Загуба на глас

Разстройство на гласовите функции, прогресиращо пресипване и като крайна форма – изчезване на гласа, са начални признаци за тумор, локализиращ се в областта на гласовите връзки. Ако поражението е на друго място, те предизвикват различни проблеми. Раковото поражение в горните отдели на глътката също причиняват болка при преглъщане на храна и слюнка плюс усещането за чуждо тяло в гърло. За долния отдел на глътката са специфични нарушения в дишането, постепенно нарастващ задух, възникващ и при натоварване, и в състояние на покой.

Явни и последващи симптоми

Демир бозан за безсъние

Освен проблемите с дишането и преглъщането и разстройството на гласовите функции, в ранните стадии на рака понякога се формират бели петна и неголеми язви в гърлото, но в 80% от случаите не само нулевият, но и първият стадий протичат безсимптомно. Сред евентуалните явни симптоми биха се причислили:

  • режеща болка в гърлото;
    рак на гърлото, ларинкса
    Рак на гърлото – проверка с три пръста
  • хронична кашлица, неподдаваща се на лечение;
  • забележима загуба на тегло;
  • набъбване на шийните лимфни възли;
  • признаци на обща интоксикация – умора, главоболие, бледност, слабост, нарушения на съня;
  • мирис на гнило от устната кухина;
  • анемия;
  • кърваво оцветяване на храчките.

При раково поражение кашлицата има рефлекторен произход и се съпровожда с отделяне на слуз. Често тя се провокира от нарушение на спирателната функция на глътката и попадане на частици храна в трахеята.

Първоначалните симптоми не достигат да се диагностицира онкопатология на гърлото, но насочват към потребността от анализи и диагностични тестове. Те със сигурност са признак да се потърси лекар.

Болки в гърлото – особености

Болеви синдром може да се наблюдава при разпространение на туморните процеси във горните отдели на гърлото. Като правило възникването на болка в гърлото се свързва с проявяването на злокачественото образувание или с неговия разпад. Усещанията за болка може да мигрират към ухото, да се усилват в момента на гълтането и да заставят болния да се отказва от храна.

При отсъствие на лечение ракът на гърлото започва да метастазира в перитрахеалните, горните и долните юголарни лимфни възли. Метастазите се съпровождат най-често с туморни поражения на горния отдел на глътката, а най-рядко – на средните отдели. Прехвърлянето на метастази в отдалечени тъкани се наблюдава сравнително рядко. Ако се случи, то е приоритетно в белите дробове, хранопровода, черн. дроб и костите.

Като цяло клиничната картина на рака на гърлото се изменя в зависимост от разположението на патологичния процес и неговата разпространеност. При това варират не само симптомите на заболяването, но и степента на тяхната изразеност и поредността на проявление.

Болките в гърлото са симптом за редица страдания. Разказваме за тях ТУК: Силни болки в гърлото при преглъщане. Антибиотик. Компрес. Сливици.

Типове

Рака на гърлото се класифицира по разни показатели. Според конкретния участък, който е засегнат от тумора, се отделя рак на ларинкса, който пък се дели още на три – на горната част, в зоната на гласовите струни и на долната част на ларинкса.

Според вида на възникналия тумор се различават образувания на епителните и на мезенхимните тъкани. Първите са най-честият тип – плоскоклетъчни, представляват до 99% от всички случаи. В зависимост доколко клетките на тумора са съхранили прилика с нормалните, се класифицират като диференцирани – запазили прилика, и недиференцирани (при които без специален анализ е невъзможно да се разбере от каква тъкан произхождат. А всъщност определящото за всеки тумор е от каква тъкан е породен, като вида тъкан определя и имената на туморите, и начина на третирането им).

Подвидове на диференцираните са високо, умерено и ниско – тоест с висока, умерена и ниска прилика с нормални клетки. По-високата диференциация (прилика с нормални клетки) предполага по-бавен растеж и по-късно пристъпване към метастази. Доброкачественият тумор е най-високо диференциран. Другата крайност са недиференцираните.

Мезенхимните тумори са саркоми, срещат се в около 1% от случаите и са огромна рядкост.
Според стадия биват първичен тумор, тумор с метастази в близкостоящите лимфни възли и такъв с метастази в далечни тъкани.

Стадии

Изхождайки от особеностите на разпространението на заболяването към съседните тъкани се отделят следните стадии:

Нулев стадийрак на гърлото, ларинкса

В този етап патологичното изменение се бележи от незначителен по размер тумор, който не излиза от рамките на лигавицата, която покрива от вътрешна страна гърлото. Откриването на заболяването на този етап се случва крайно рядко, тъй като симптоми просто отсъстват.

Ако патологията по някакъв начин се диференцира на този стадий, то успешното излекуване е в мн. висок процент, а преживяването в последващите пет години е от порядъка на 100%.

Първи стадий

Туморното образувания е ограничено в лигавицата и слоя под нея в която и да е част на гърлото. Може да се разрасне извън лигавицата, но без да обхваща съседни тъкани, лимф. възли и др. органи. На този стадий естествената активност на органа е съхранена, гласните струни са запазили способността си да вибрират и да произвеждат звуци. Правилното лечение води до шанс за преживяване на следващите 5 години в около 80% от случаите.

Втори стадий

На втори етап туморът се прехвърля към зона, разположена по съседство, и на практика обхваща целия ларинкс. Пораженията върху гласовите струни водят до шумно дишане на болния, появата на хриптящ глас, пресипване до сериозно отслабване на гласа. При правилна тактика на лечение преживяването на следващите 5 години е постижимо за 70% от случаите.

Трети стадий

Прорастване на туморното образувание по всички части на ларинкса и нарушаване на подвижността – това е актуално за минимум една гласова струна. Дадения етап се съпровожда с отчетливо хриплив глас до пълното изчезване на способността да се издават звуци. Правилното лечение гарантира преживяване на следващите 5 години в 60% от случаите.

Четвърти стадий

Туморът метастазира към лимф. възли и другите органи. Прогнозата е тежка – едва 25% от болните преживяват последващите 5 години.

Диагностика на рак на гърлото

Визуален преглед

При съмнение за патологично изменение на ларинкса се прави визуално оглеждане на органа по непряк и пряк метод. Непрекият начин е чрез огледало – тоест лекарят вижда образ на тъканите, а не ги обследва директно. Обичайно индир. ларингоскопия стига да се установи и локализира изменение и наличие на туморни лезии. По дадения способ се вижда и състоянието на гласните струни, което показва разпространението на патологията. Те са белег и за вида на самия тумор, защото доброкачествените изменения не предизвикват повреди във функционалността на гласните връзки и тяхната имобилизация.

Индиректното обследване не изисква анестезия, болният е в седящо положение. Прегледът е щадящ и предизвиква ограничен дискомфорт. Огледалцето се въвежда в гърлото. Затрудненията идват от директното дразнене на гърлото и опасността от гадене и/или повръщане. Този ефект се снижава с анестетичен спрей. Изследването се провежда трудно при деца, които са неспокойни. Непрекият метод се затруднява и от някои анатомични особености на пациента като дебел език и изменени небни сливици.

Директна ларингоскопия – как и къде?

Ларингоскопията е метод за обследване на ларинкса чрез специален оптичен уред. Той позволява на лекаря директно да огледа състоянието на повърхностите и гласните връзки. Като правило ларингоскопията се съпровожда с биопсия за вземане на тъкан за последващ анализ.

Пряката ларингоскопия се провежда с местна или пълна упойка. Пациентът е в легнало положение. Осигурява се той със сигурност да не е приемал храни и напитки 6 часа преди обследването, за да се изключи рефлекторно повръщане и влизане на храна в респираторния тракт. Специална тръба се въвежда в гърлото, откривайки много добра видимост, увеличение на изображението и без „слепи“ зони. Инструментът влиза леко и безопасно.

Минус на метода е, че поради ползването на упойка не се проверява гласопроизвеждащата функция, която е важна част от диагностициране на състоянието.

Непряката ларингоскопия се провежда от отоларинголог. Прекият метод се прилага в здравни заведения заради необходимостта от анестезия. Прави се в клиники/ отделения по УНГ и в онкологичните центрове.

Биопсия

Вземането на тъкан – проба за изследване на вида открито изменение, наречено биопсия, се провежда заедно с пряката ларингоскопия. Тъканната проба позволява да се направи хистологична оценка на патологичното образувание, чиято точност определя ефективността на назначената терапия, резултатите от нея и преживяемостта.

Методи за визуализация

Компютърна томография, позитронно-емис. томография, рак на гърлото, ларинксаултразвуково обследване, магнитно-резонансна томография – дадените методи за диагностика позволяват да се получат сведения за размера на тумора, състоянието на прилежащите тъкани и да се прецени размера на лимфните възли. Ако резултатът показва рак в областта на гърлото, се назначават допълнителни диагностични процедури с цел конкретизиране на стадия на раковото заболяване.

Компютърна томография

Комп. томография на ларинкса се ползва за определяне на размера на туморното образувание, степента на неговата разпространеност към съседните тъкани. Това става чрез поредица от снимки в различна проекция, които показват срезове на изследваните тъкани. Ползват се рентг. лъчи, но образът се препредава към компютър. Понякога за добиване на по-добро изображение се ползва контрастно в-во.

Подготовката за това изследване е минимална – пациентът се въздържа от храна и напитки в продължение на два часа преди томографията. Преди процедурата се изисква да отстрани от себе си металните предмети – бижута като обеци, гердани, пиърсинг, зъбни протези, които биха изкривили образа.

Облъчването при компютърна томография е минимално. Съществува известен риск при бременни и малки деца. Другото нежелано проявление – също рядко, е алергичен отговор към контрастното вещество.

Ултразвукова диагностика

Отражението на ултразвука в тъканите оформя картина на туморите и показва доколко са се разраснали в дълбочина и по съседство. Показва рак и предраково състояние в областта на гласните струни, епиглотиса, всички части на ларинкса и подглотисовото пространство до проксималния сегмент на хранопровода. Показва папиломи, абсцеси, кисти, стенози, злокачествени новообразувания и други патологични изменения.

Изследването се прави без специална подготовка, храненето е разрешено до последния момент. Показания за назначаването му е изменение на тембъра на гласа, неприятно напрежение в областта на гърлото, възприятие за чуждо тяло, попаднало в хранопровода, набъбване на шийните лимфни възли.

Изследването е на максимум щадящо, защото се извършва от външната повърхност на шията, без проникване в гърлото.

Магнитно-резонансна томография

Методът позволява да се оцени състоянието на гласните струни, подглотисовото пространство, крушовидните синуси и други.

При подозрение за метастази се прилагат допълнително рентгенография на белите дроб, ултразвук. изследване на черн. дроб и лимф. възли на шията, при наличие на набъбнали лимф. възли – пункция за хистологично потвърждение. Всички методи позволяват еднозначно да се оформи диагноза и да се избере адекватна терапия.

Кръвни изследвания

Кръвните изследвания са съпътстващ метод за диагностика, който се назначава при всякакви оплаквания. При онкоболните нивото на хемоглобина обичайно е снижен. Обаче обратното – снижено ниво на хемоглобин не е еднозначен белег за онкопатология, а само знак, че е потребно по-детайлно обследване.

При общ клиничен анализ на кръвта по съмнение за ракови образувания се проследяват специално следните параметри:

  • ниво на хемоглобина в кръвта;
  • количествено-качествен състав на левкоцитите;
  • с каква скорост се утаяват еритроцитите.

При рак показателите на кръвта съществено се отклоняват от нормата. Хемоглобинът е по-нисък от нормалното, левкоцитите обичайно са повишени. Главният тревожен знак дават еритроцитите, чиято скорост на утаяване е забележително завишена над нормата. И в добавка към това, тя не се снижава, ако се взема противовъзпалителен препарат.

Единствено резултатът от кръвния анализ не е повод за паника и не е еднозначно диагностично средство. Картината на предраковото състояние е сходна с редица други заболявания. В повечето случаи са нужни ред други изследвания, включително биохимичен анализ.

Биохимичен анализ (туморни маркери)

При подозрение за раково образувание при биохимическия анализ първо се анализират туморни маркери. Маркерите по същество са вещества – обичайно протеини, които се изработват от раковите клетки. Те попадат в кръвта на засегнатия. За анализ се взима кръв от вената – сутрин на гладно.

Туморни маркери в неголямо количество винаги се съдържат в кръвта на човека. Това количество може да се повишава на фона на ред заболявания, даже простуда. Влияят се от патологии като хепатит, холецистит, панкреатит и други. Освен това количеството антигени се вдига при бременност.

Туморните маркери не представляват 100% сигурен начин да се докаже рак, тъй като в ранните стадии може да не отчетат и да покажат нормални стойности. По-подходящи са за контрол на оперативното лечение.
В обобщение – незначителните отклонения не са повод за безпокойство и като цяло резултатите са причина за по-нататъшни изследвания.рак на гърлото, ларинкса

До момента са известни над 200 вида туморни маркери, в практиката се ползват към 25 на брой, а учените постоянно откриват нови и нови. За различните форми на рак се ползват различни туморни маркери, примерно за рак на яйчниците се анализира НЕ4, за рак на стомаха и белите дробове – СА 72-4, за рак на чер.дроб, червата – СА 19-9 и така нататък. Има определени маркери, които се синтезират при рак в която и да е локация но повечето са специфични.
Рак в областта на шията, гърлото, панкреаса и стом.-чревния тракт се търси чрез туморен м-кер CA 19-9.

При онкопатология на гърлото се изследва нивото на туморния маркер SCC (сквамо целуларен карциномен антиген, маркер на плоскоклетъчния рак) и туморния м-кер CYFRA 21-1 – протеиново съединение, общ маркер за онкологични патологии. Според някои източници рак областта на шията и гърлото може да се покаже и от туморен м-кер CA 19-9, който иначе е „специализиран“ за патологии на панкреаса и храносмилателната с-ма.

Туморен маркер SCC

Туморният маркер SCC се явява антиген на плоскоклетъчния рак. Това е белтъчина, която се синтезира от епителните клетки на поразените органи. Той се ползва за диагностициране на редица онкозаболявания.

Важно! Концентрацията на SCC съществено се повишава при такива патологии като туберкулоза, остри и хронични болести на кожата, бъбречна и чернодроб. недостатъчност.

Референтна стойност: горната граница на нормата е 1,5 нг/ мл. При наличие на рак на гърлото нивото на маркера SCC се повишава с 60%, тоест става около 2,0 нг/ мл и повече. При неефективно проведена противотуморна терапия концентрацията на SCC нараства до 2,5 – 3,0 нг/ мл. Вдигането на нивото на SCC до 2,0 – 3,0 нг/ мл след операция говори за две възможности: тя или не е била радикална, или е налице рецидив на рака.

Прилагането на маркера SCC е най-целесъобразно при:
  • оценка на ефективността на лечението на онкологични заболявания, хистологично явяващи се плоскоклетъчен рак;
  • за диагностика на рецидиви на плоскоклетъчен рак.

Ползва се още за карциноми в зоната на главата и езика. Не особено подходящ за диагностициране на новопоявил се рак.

Туморен м-кер CYFRA 21-1

CYFRA 21-1 е протеиново съединение, общ маркер на раковите болести. Представлява частичка от скелета на епителната клетка (цитокератин19). Цитокератините се отнасят към разтворимите вътреклетъчни протеини, формиращи цитоскелета. В епитела на дихателната с-ма се синтезират няколко цитокератини. Те попадат в кръвта при разрушаване на клетките, некроза, туморна маса.

Туморният маркер CYFRA21-1 имат най-голяма чувствителност към плоскоклетъчния рак на гърлото. Неговото ниво се повишава в този случай, когато ракът метастазира в други органи.

Референтна стойност: Нормата на CYFRA 21-1 не превишава 2,3 нг/ мл. При рака на гърлото неговата стойност се повишава и надхвърля 3,5 нг/ мл и повече. В случай на метастази в други органи е възможно CYFRA21-1 да достигне концентрации 5,0 – 6,0 нг/ мл. Ако след радикална операция и проведена химио и лъчетерапия нивото на CYFRA21-1 отново нарасне до 3,5 нг/ мл и повече, вероятната причина е рецидив на заболяването.

Подготовка за изследване на туморни маркери

За да е коректен анализът на туморните маркери на гърлото, е потребно в навечерието да се спре употребата на спиртни напитки и пушенето. Кръв се дава 8-9 часа след предходното хранене. Преди даването на кръв е добре пациентът добре да си е отдъхнал и да не нервничи.

Разшифроване на резултатите

Резултатите се анализират от лекар на лабораторията, провела изследването. Причината е, че показателите за норма са различни в разните лаборатории заради вариации на използваните методики и апаратура. На бланката се изписват референтните стойности, приети за конкретната лаборатория.

Нито един анализ на туморни маркери не може да потвърди или отхвърли наличие на раков тумор в гърлото. Диагнозата се извежда само след всестранно обследване на пациента. Повишението на нивото на туморните маркери е сигнал за необходимостта от по-нататъшна диагностика и медицинска помощ.

Лечение

Целта на терапията е в макс. степен да се освободи пациентът от злокачественото новообразувание и да се възстановят жизненоважните функции на ларинкса – дихателната и защитната. Връщането на възможностите за нормално разговаряне, корекцията на речевите нарушения, свързани с патологията, се явяват следващата по важност цел на предприетата терапия.

Обикновено се провежда комплексна терапия, включваща в себе си както хирургично лечение, така и химио и лъчетерапия и радиохирургия. Сред най-новите методики е стереотаксичната радиохирургия – иновационна технология, която първоначално е ползвана само върху главен мозък, но вече се ползва за всякакви локации на рак, включително гърлото.
Обемът и начина на изпълнение на операцията, дозата лъчево въздействие, изборът на лекарствените препарати – всичко е свързано с индивид. особености на болния, стадия на процеса и локализацията на тумора.

Операция

Хирургичната интервенция е осн. метод на лечение. Тя се провежда във всички етапи на заболяването и се подпомага от химио и лъчетерапия.

Съвременните процедури включват следните методи:
  • хордектомията като метод за лечение на ограничени лезии на гласните гънки, заключава се в отстраняването им;
  • хемиларингектомия – частична ларингектомия, представлява изрязване на поразената част от ларинкса;
  • пълна/тотална ларингектомия – изрязване на целия ларинкс. Допълнително на предната повърхност на шия се прави отвор за дишане, той се нарича трахеостома;
  • лазерна хирургия – с помощта на лазер (своеобразен нож) се отделят поразените тъкани, операцията се отличава с отсъствието на кръвотечение;
  • тиреоидектомия (изрязване на фрагменти или на цялата щитовидна жлеза, оказала се в зоната на патологичния процес.

Оперативната намеса се подкрепя от химиотерапия и лъчева терапия.

Химиотерапия

При химиотерапията раковите клетки се атакуват с цитостатични препарати. Те проникват в кръвоносното русло или директно в патологичното образувание и убиват атипичните клетки. Процедурата се провежда в различни етапи според целите си, но като цяло задачата й е да смали р-ра на тумора.

Въздействието на химиопрепаратите е насочено към ликвидиране на туморните клетки или към забавяне на злокачествения им ръст. Различават се две разновидности:

  • Системна химиотерапия – препаратите се въвеждат в мускул или вена. Оттам те постъпват в общия кръвоток и унищожават циркулиращите в организма ракови клетки;
  • Локална химиотерапия – препаратите се въвеждат непосредствено в поразения орган.

Химиотерапевтичното лечение се провежда преди хирургична интервенция или лъчева терапия, то позволява да се смали размерът на тумора. Един от вариантите е химиопрофилактиката. Тя следва хирургическа интервенция с цел снижение на риска от рецидиви и вторични тумори.

Подробно по темата ТУК: Видове химиотерапия: Червена при рак на гърдата и другите. Как се прави. Продължителност. При рак на белия дроб и дебелото черво...

Лъчетерапия

Лъчевата терапия се провежда в качеството й на подготовка за операция и самостоятелно. При нея се ползват високочестотни лъчения. Методът позволява значително да се забави ръста на тумора, а в някои случаи и напълно да се унищожат злокачествените клетки.

Видове лъчева терапия

Различават се външна и вътрешна.

При външната лъчева терапия апаратът се намира до пациента, като лъчите му се фокусират към тумора.
При вътрешната лъчева терапия радиоактивните вещества се въвеждат в самия тумор или в тъкан, разположена точно до него.

По време на лъчевото лечение се установява строг контрол над състоянието на болния. Ако туморът значително регресира, то дозата лъчение се увеличава. Ако лечението не дава ефект, лъчевата терапия се прекъсва и се минава към хирургическа интервенция.

Лъчевата терапия има следния минус: по време на лечението има риск да се повредят здрави тъкани, намиращи се редом с туморните.

В последните години практикуващите специалисти започнаха да прибягват към радиостабилизатори. Те позволяват да се повиши чувствителността на тумора към лъчевото облъчване.

Прогнозата

Прогнозата за последствията от рака на гърлото до втория стадий е по-благоприятна, отколкото на последващите етапи. Петгодишната преживяемост на пациентите се измерва на 75-90%. В трети стадий пада до 63-67%.

След лечението актуална става следоперационната рехабилитация на пациентите, особено след радикална хирургична интервенция. Съществен елемент се явява отказа от цигарите още преди началото на лечението.

Лечение в чужбина

рак на гърлото, ларинкса
Медицински център Хадаса, лидер в областта на медицината

Израел не е единствената страна в света, където лекарите ефективно се противопоставят на рака. Обаче държавата претендира за лидерство в тази сфера, обусловено от сплотената работа на учени и лекари, държава и частни клиники. Изследванията в областта на търсенето на все по-ефективни методи на лечение на онкологичните заболявания регулярно се финансират от държавния бюджет.

Много пациенти пристигат в Израел за борба с рак на гърлото с желанието да съхранят нормалното качество на живота си. Прилагат се най-съвременни методи на терапия, които водят до добри резултати. Благодарение на това множество болни успяват да съхранят способността си да говорят и други важни функции даже в напредналите стадии на патологията.

Специалистите казват, че в Израел много се държи на диагностиката. За подбора на правилно лечение е потребно да се знае типа на клетките на злокачествения тумор. Точността на анализа на биопсийния материал много зависи от качеството на патолога и организацията на изследването. Израелските патолози стажуват във водещи онкоцентрове в света, а резултатите от изследванията се проверяват от няколко специалисти.

Дайте мнение и Вие тук!
рак на гърлото, ларинкса
Медицински център Рамбам в Хайфа

При началните стадии на заболяването в Израел се предлага отделяне на тумора с помощта на лазер. След такава операция значим процент пациенти се излекуват напълно без нарушение на качеството на живот. За намиращите се в напреднал стадий, вместо хирургична операция понякога се подбира лъчева терапия с помощта на съвременен линее ускорител. Този метод обикновено постига съхраняване на гласовите струни, слюнните жлези и други важни органи.
Израелските специалисти афишират иновационните си методи за лечение на рака на гърлото.

По подобен начин действат и в Германия – още една страна, където процентът на излекуваните пациенти е съществено по-висок, отколкото в други части на света. Интересното е, че в Германия цената на лечението на определени патологии – а също и на отделните компоненти на това лечение, е фиксирана на законодателно ниво. Нарушаването на ценовата политика поставя клиниките под риска да получат значителна глоба или дори да загубят лиценза си. По данни на чуждестранни медицински издания, провели сравнение на стойността на терапиите, стационарното лечение в Израел при съпоставимо качество и висока ефективност засега се явява най-изгодното.

Колко струва лечение в Израел?

Цената се определя от диагностичните процедури, които ще се предприемат. Крайната сума се получава от сумиране на всички изследвания. По обобщени данни проучвателният етап излиза от порядъка на 3 600 до 7 000 долара. Към тази сума се добавя стойността на оперативната намеса и за стационар. Общата сума зависи от прогреса на заболяването, необходимите процедури, резултатите от тях и назначените допълнителни мерки на база тези резултати.

рак на гърлото, ларинкса
Клиника Ихилов, Медицински център Сураски

За пример център Ихилов публикува ценоразпис за обща информация, според който:

  1. диагностика – 4855 долара, време за обследване – 3-4 работни дни;
  2. преглед на специалисти УНГ + хирург + ларингоскопия – 625 долара;
  3. магнитно-резон. томография на шията – 1324 долара;
  4. отстраняване на тумор с помощта на лазерна хирургия – 16 550 долара;
  5. поставяне на гласова протеза – 580 долара.

Клиника Асута посочва единствено цена за диагностичните процедури – 5318 долара, като предлага на желаещите да посочат име и телефон, на който да получат конкретна оферта за всички услуги.

Онкологични клиники в Израел
рак на гърлото, ларинкса
Клиника Асута в Тел Авив, най-голямата частна болница

Като водещи се цитират «Рамбам», «Ихилов», «Шиба»,», «Асута», «Бейлинсън» и други, които се гордеят с квалификацията на своите специалисти. Всяка от клините има свой профил, особености, достойнства и недостатъци. В някои страни действат посредници, които подпомагат избора на клиники и центрове – държавни или частни, на квалифицирани специалисти в зависимост от конкретното заболяване и организират пътуването на пациентите.

Алтернативно лечение, билки

Лечението на рака на гърлото с народни средства се разглежда като допълнителна възможност. На различните стадии се препоръчват различни видове билки.

Внимание! Всички растения, които ще изброим, са много отровни. Затова препоръчваме задължителна консултация с фитотерапевт. В противен случай рискувате да сгрешите с дозировката и да навредите на здравето си. Рецептите, които публикуваме, са за сведение и ориентиране във възможностите, които дава нар.медицина.

Популярни рецепти: 1. Бучиниш

Растение от Сенникоцветни, което расте у нас – за щастие!, и се има за един от най-ценните природни дарове за борба с рака. Отровно е и не се прилага чрез самолечение, а само по назначение и доза, определена от фитотерапевт. Само 6 листа са смъртоносни за възрастен. Чрез растението са изпълнявани смъртни наказания в древна Гърция.

11-Conium_maculatumБилката се събира в периода на цъфтенето. В началото на лятото в съцветията се намира огромно количество етерично масло. 50 г нарязани на ситно съцветия плюс няколко листа се заливат с водка – 500 мл. Държат се в добре затворен стъклен съд, в тъмен шкаф. След 15 дни тинктурата ще получи максимално добро качество и ще бъде готова за консултация. Тя се прибира в хладилник, далече от всякакви хранителни продукти.

Внимание! Бучиниш се взема в миниатюрно количество – само 1 капка, разредена в 100 мл вода. Според някои предписания, капките се увеличават с времето и ако няма отрицателна реакция, като максималната доза е 40 капки, но само за един ден, защото от следващия започва намаляването на броя на капките, докато отново се стигне до 1 бр. Така курсът на терапия става общо 80 дни. Възможно е той да бъде повторен, но едва след месец почивка, като схемата е същата. Третият и последен курс се определя като стабилизиращ. За него се изисква 6-месечна почивка и той се прилага само по желание.

Бучиниш е силно отровно и не се ползва за самолечение. Симптомите на отравяне са слюноотделяне, виене на свят, разширение на зениците, повръщане, усещане за парене в устата. Без спешна медицинска помощ се стига до парализа на дихателните пътища и всичко приключва с летален изход.

2. Млян дафинов лист

Приготвяне: 3 чаши наситнен дафин. лист се потапят във водка 500 мл. Течността престоява в тъмен шкаф в течение на 14 дни, като периодично съдът се разбълниква, без да се отваря. Накрая остатъците от листа се премахват, а чистата тинктура се гълта по три пъти в денонощ. като количеството е 1 лъжица, супен размер. Терапията изисква дългосрочно приложение.12-japonska-arizema

3. Японска аризема

Далекоизточното растение (Arisaema serratum var. serratum) – изчезващ вид, наричан от китайците „звезда на южното небе“, е трудно за доставяне вълшебно средство срещу рак, но си струва да го отбележим тук, тъй като се има за едно от най-ефект. природни ср-ва на Земята. То лекува няколко вида патологии, включително и туморите на гърлото.

Използват се лекарствените качества на кореновата му система, които се събират само по определено време – по време на образуване на листата. Ако се сдобиете по някакъв начин с рядката аризема, приготвянето й е несложно: супена лъжица млени корени се пускат в 500 мл вода, когато кипне, врат на слабо към 15 минути. Запарването е един час. Взема се като чай по 1/3 чаша, в денонощ. до три пъти.

4. Свиница/ бутрак (Xanthium strumarium)

рак на гърлото, ларинксаУ нас е познат като плевел. Лечебен е свежият сок, получен от цялото растение, което се минава през месомелачка и се оцежда. Следва консервиране, като се смесват сок и водка в равни части. Тинктурата се държи на тъмно и студено и се пие по 2 десертни лъжици трикратно в денонощието.

При всякакви патологии в устната кухина е полезна отвара от невен. Тя способства и за лечението на рак на ларинкса. Приготвя се по обичайният начин – невенчето се вари и пие, но по малко – разово приемане на чаена лъжица отвара невен, до 3 пъти на денонощие.

Корен от аир – това е известно противовъзпалително средство, достъпно в аптеките. Нар.медицина препоръчва да се дъвчат сушени корени при рак на гърлото, стомаха и червата. Ако вкусът ви се види неприятен, билката е полезна и като чай. Приготвя се в съотношение 1 чаена лъжица на 200 мл вода. Аир помага и при кръвотечения, които понякога възникват при усложнения.

Лечение по Петър Димков

Лечителят различава доброкачествен от злокачествен рак на гърлото и глътката. При злокачествени образувания той препоръчва три пъти в денонощието, ½ час преди нахранване, да се приемат следните природни средства:

1. Една лъжица, супена, от дървовидно алое;

2. Сбор от листа широколист.живовляк, жълт кантарион, листа подбел, ранилист – корен, цариче – цвят, листа. Вземат се по две лъжици супен размер от вс. растение и се слагат в литър зехтин, стои на водна баня 50 минути, престоява до два дни и се отцежда. Гълта се по 1 лъжица, супена.

3. Отвара от акация, волски език – по 1 чашка, винена, подсладена с мед. 20 минути по-рано се дъвчат 2 лъжици, чаени, пчелен мед с восъка, възможно най-бавно.

4. Преди всяко хранене се хапват 1-2 глави лук, печен със захар;

5. Вместо лук – салата от варено черв.цвекло, ситно настъргано или 50 г сок;

6. Вместо вода се поема отвара, приготвена по следния начина: по 1 лъжица, супена, от корени алтея, смрадлика и ленено семе, по 1 лъжица, чаена, анасон, дилянка и сладко коренче. Варят се в 750 мл вода на слаб котлон за десет минутки. Оставят се да изстинат.

7. Отвара от лавандула, агримония, лепка, корени магар.трън, невен, ранилист, пача трева и цикория. По 50 г от всяко се смесват, отделят се 2 лъжици, супени, и се попарват във вода – 500 мл. Врат 15 минути, изстиват. Пият се 120 минути след нахранване, по 100 мл.

8. Вечер се слага за 20 минути компрес на гърлото със затоплен до 36 градуса ечемик. Преди това той е леко обварен за 10 мин.

9. Компрес на гърлото от горска теменуга. Цялото растение се попарва и се изстисква, прави се лапа, с която се пълни памучна торба с форма да покрие цялата шия.

10. Компрес от печен лук, боров катран и сини сливи. Лукът се бели, нарязва и леко изстисква, към него 1/2 лъжица, чаена, катран и 10-12 сливи, без костилките, пюрирани. Сместа се омесва с малко брашно – царевично, за да се втвърди.

11. Сутрин върху гърлото се слага памучен плат, по който е намазан 50 г боров катран, 2 г сяра и 6 г прах нишадър. Прикрепя се с бинт.

12. През лятото в сутрешните часове гърлото се излага на слънце.

13. Гаргара с отвара от корени на алтея, семе лен, анасон и смрадлика.

Лечение със сода по Симончини, Айк, Рьорих и Неумивакин

Изброените личности са твърде различни – Симончини е медик с отнети права, Айк – оратор, Елена Рьорих канализира и получава информация от фините светове, Неумивакин е руски професор, заложил на нетрад.медицина. Свързва ги това, че утвърждават содата бикарбонат като лечебно с-во срещу всички страдания на човека. Нещо повече – единствено необходимо и незаменимо средство. Включително срещу рак. Айк разкрива, че учените осъзнават лечимостта на рака още през 70-те години, но по политически причини запазват тази информация. Содата бикарбонат е много спорна и до днес, защото редица специалисти подчертават повече вредата от нейния ефект – алкализиране на организма.рак на гърлото, ларинкса

Симончини твърди обаче, че содата помага и в крайните стадии на рака. Неговият способ е ежедневно поглъщане на определено количество, разредено във вода, или въвеждане на разтвори директно до тумора. Неговата рецепта е сода на гладно, 1/5 лъжица чаен размер, разредена с незначително количество вода и последвана от още 250 мл.

Руският професор Неумивакин пък е създал специална схема, при която количеството нараства от ¼ до 1 лъжица чаен размер. Приемането става на 4 етапа, всеки с продължителност 3 дни, с тридневни почивки между тях.

Елена Рьорих препоръчва содата бик. да се гълта два пъти в денонощ. до края на живота като профилактична мярка срещу всяка патология, включително онкологичните.

Дейвид Айк не разпространява рецепти, но потвърждава тезата за силата на содата срещу рака. Той допринася по темата с разкритието, че ракът е средство за контрол върху числеността на населението на Земята. Подробно за теориите и конкретни схеми за приемане на сода сме публикували ТУК: Лечение със сода бикарбонат: За отслабване и при кашлица. При лош дъх. При рак.

Кленов сироп

Редица публикации в интернет приписват на Симончини още една рецепта – комбиниране на содата с кленов сироп. В скоби – кленовият сироп е смола от едноименните дървета, която се събира чрез отваряне на прорези в кората. Той съдържа ред органични киселини и минерали. Продуктът рядко се продава чист, както е събран от природата. При обработката си той придобива различна концентрация, затова сиропът се дели на класове. За лечение е необходим 100% чист природен продукт от най-високия клас „екстра“.

Повече информация за приложението на комбинацията кленов сироп + сода ще прочетете ТУК: Кленов сироп: Отслабване, цена и топ 10+ лечебни ползи. Диета, мнения, странични ефекти.

Важно! Много хора и в българските форуми, и в чужбина търсят потвърждение на ефективността на посочените по-горе рецепти от първа ръка, но информация от конкретни потребители, които са се изцелили и свидетелстват за това, не е публикувана.

Причини за рака на гърлото

Раковото поражение на гърлото възниква в резултат от малигнизация на здрави клетки. Към факторите, способни да провокират такова „израждане“ на клетките, учените отнасят:

  • пушенето;рак на гърлото, ларинкса
  • работата във вредни условия (производство на азбест, сярна киселина и др.);
  • злоупотреба с алкохол;
  • повишено съдържание на нефтопродукти, сажди и цигарен дим във въздуха, който се диша;
  • хронични възпалит. изменения като фарингит, ларинготрахеит, ларингит, сифилис и други.

В някои случаи ракът в гърлото се развива в резултат от „озлокачествяване“ на левкоплакии (бели плаки, формиращи се по езика, вътр. страна на бузите и други части на устната кухина), продължително съществуващи папиломи и други доброкачествени образувания в областта на ларинкса.

Човешки папилома вирус

Над 1/3 от случаите на рак в устн. кухина и ларинкса е във връзка със заразяването на човека с папилома вирус. До този извод стига международна група от изследователи, занимаващи се с връзката между папиломата и онкологичното проявление в зоната на гълтателните органи. Техните изводи са публикувани в списанието Journal of Clinical Oncology. Проучването им в резюме:

В изследването са включени 638 пациенти с орофарингеален рак (на гърлото). В контролна глупа са привлечени още толкова хора без онкологично заболяване. Всички участници са подбрани по един общ критерий – в плазмата на кръвта им са открити антитела към най-разпространения онкогенен щам на папилома вируса – HPV16, като това е станало от 6 до 10 години преди поставянето на диагнозата.

Изяснило се, че антитела към човешкия папилома вирус (регистрирани с туморен маркер Е6) присъстват в кръвта са 35% от участниците със злокачествено заболяване, образувано в областта на устата и глътката, още 10 години преди да им се постави диагнозата. За сравнение в контролната група този показател се равнявал на 0.6%.

Нещо повече – резултатите от изследване, публикувано в списанието PLOS One, показва, че бивалентната ваксина Cervarix, насочена срещу онкогенните щамове на човешкия папилома вирус HPV16 и HPV18, ефективно защитава от инфектиране в областта на гърло-носоглътка. Авторите на изследването сравнили данните на почти 6000 ваксинирани и още 1626 неваксинирани жени и девойки между 18 и 26 години. Оказало се, че ефективността на ваксината в разстояние на 4 години след имунизацията достига до 93% ефективност.

Така по преки и косвени начини изследователите правят връзка между папилома вируса и рака на гърлото. В допълнение вирусът е отговорен и за рак на белите дроб. На вируса се отдава онкологичното изменение в 6% от случаите на болни-непушачи.

По-подробно за папилома вирусът разказваме ТУК: Папилома вирус: Снимки и схема с изопринозин. Лечение на човешкия ПВ. Папиломи на половите органи при мъже и жени.

Цигари и алкохол

Без никакво съмнение главният фактор за рак на гърлото е тютюнопушенето. Пред болните с тази патология 94–97% са пушачи. В цигарения дим се включват множество токсични и радиоактивни вещества.Те дразнят и обгарят слизестата обвивка на тъканите, предизвиквайки и поддържайки хронично възпаление. То пък способства възникването на новообразувания.рак на гърлото, ларинкса

Пушачите страдат от рак на гърлото 20, дори до 30 пъти по-често, отколкото нехващалите цигара. Общият риск от смъртен изход на патологията, пряко свързан с пушенето, се оценява на 30,6%. Интересно, че тук има полово разграничение: 45% при мъжете, 21,5% — при жените).

Пушенето на цигари с филтър никак не спасява от заболяване на ларинкса, защото филтърът задържа толкова минимална част от вредните вещества, способстващи за възпаленията по лигавицата, че ролята му е пренебрежима.

Застрашени са и пасивните пушачи – редовното излагане на цигарен дим повишава риска от раково заболяване около 10 пъти.

Някои източници поставят алкохола на второ място сред способстващите рак фактори, а други то изместват на трето място, след вдишането на отрови. Пагубното му въздействие обаче е безапелационно. Риск създава злоупотребата със силни спиртни напитки. Причината е, че те също имат раздразващо действие върху слизестата обвивка на гълтателните органи и като второ – предизвикват постоянно химическо изгаряне в областта на гласните струни.

Случаят Майкъл Дъглас

рак на гърлото, ларинксаИзвестният харизматичен актьор дава друг поглед към проблема с рака на гърлото. Той твърди, че патологичното израждане на клетки при него е било провокирано от орална любов. Дъглас дава интервю за „Гардиън“, в което отхвърля връзката на заболяването с вредните навици цигари и алкохол. Той разкрива, че ракът му е предхождан от полово-предавано заболяване, свързано с папилома-вирусът. Актьорът е бил настоятелен да научи причината за израждането на клетки при него, като е подозирал, че отключващият фактор са били семейни проблеми.

По-късно излизат други публикации, в които Майкъл уточнява, че туморът е бил на езика, а не в областта на гърлото, но е скрил това заради ужасяващият вид на операцията, която се прилага при патологии на езика. Случаят с прочутият актьор имаше сериозен информативен ефект, насочвайки вниманието на широк кръг хора към проблема с онкологичните изменения в устната кух. и гърлото.

Случаят Стефан Данаилов

Не по-малко известен пациент е актьорът, министър на културата и политик Стефан Данаилов, на който през 2014-а открит лимфом. По грешка заболяването бива афиширано като рак на гърлото. Каква е разликата? Лимфомът е онкологична патология на кръвта. Израждането на клетките обичайно става в лимфните възли, разширявайки ги, но понякога засяга и други органи. Лимфомите на практика са най-различни. Според класификация на СЗО има поне 70 форми, детерминирани в четири групи според клетъчния си тип и характеристики.

Ходжкиновият лимфом се признава като вид тумор.

Колкото до Стефан Данаилов, той е един от около хилядата българи, които ежегодно стават жертва на тази онкопатология на кръвта. Според пресата, известният политик се е лекувал в чужбина и успешно се е отървал от заболяването. Принципно лимфомът е лечим в 80% от случаите.

Други видове рак по пътя на въздуха и храната

Рак на гърлото е разговорното и общо наименование на онкологични изменения в областта на шията. Тъй като различните части на гърлото и глътката имат собствени наименования, според локализирането на тумора измененията се назовават като рак на ларинкса, хипо-, оро-, назо-фаринкса.

В тази зона на тялото са разположени много органи, които биха могли да развият карциноми. „Съседните“ видове рак са на езика, сливиците, хранопровода и белите дробове.

Рак на езика

Злокачествен тумор по повърхността на езика, възниква обичайно от плоския епител. Мъжете заболяват 6-7 пъти по-често от жените. Патологичното изменение се провокира от вредните привички като алкохола, пушенето, контакт с отрови, нефтопродукти, соли на тежки метали, лошо състояние на зъбите – кариес, зъбен камък, зле изработени протези, и не накрая – лоша грижа за устната кухина. Висока заболеваемост от този вид патология има в Средна Азия и Индия, където много хора дъвчат бетел – смес от листата на едноименното растение с тютюн, както и съчетания на тютюн с разни компоненти като примерно етерични масла.

Основните симптоми са болка във венците, езика, гърлото и бузите. Ракът на езика най-често се формира върху вътрешната страна на бузите – до 70% от случаите, а доста по-рядко поразява корена на езика (20%) и долната му страна (около 10%).

Рак на сливиците

Злокачествените образувания върху сливиците по-често засягат мъжете, а рискът се повишава значително след преминаване на 50-годишна възраст. Половата избирателност се разшифрова с това, че представителите на силния пол пушат и пият повече, а вредните навици са водещи фактори и в този вид онкопатология, както и при останалите изменения в областта на главата и шията.

Патологията на сливиците се отличава с повишена агресивност – бързо преминава от първи към четвърти стадий и много скоростно метастазира. При разрастването си туморът въвлича в патологичния процес черепните нерви, провокирайки невралгии и понякога паралич на нервите, отговарящи за движението на очите, и съответно – слепота.

Рак на хранопровода

Не честа форма на рак (у нас – 1.3%), която се корени в израждане на епителни клетки на хранопровода. В горната част се образуват плоскоклетъчни карциноми, а в долната част – аденокарциноми. И тук водещият фактор са цигарите и спиртните напитки. Някои изследвания свързват патологията с опиатите, нитратите и липсата на редица важни вещества в тялото. Като рискови фактори се дават още наднормените килограми и злоупотребата с пикантни и прекалено мазни храни.

Злокачествените изменения по храносмилателната система поначало имат лоша прогноза. При тумор на хранопровода това е свързано с принципно по-късното откриване на изменението, което снижава възможностите за третиране.

Рак на белия дроб

Патологично изменение на бронхиалните клетки, което причинява разрастване на атипичните тъкани и оттам – на целия бял дроб. Това заболяване взема милиони жертви всяка година. Освен че е широко разпространено и с лоша прогноза, то е тясно свързано с тютюнопушенето, стресът и вдишването на замърсен и отровен въздух. Най-рискови са пушачите – така наречените страстни и дългогодишни, които в продължение на 10 години са изпушвали по 10 цигари всеки ден.

Прегракването и проявата на дрезгав тембър в гласа, както и трудностите при преглъщане, оприличават рака на белия др. с този на гърлото. Двете патологии обаче лесно се различават, защото в добавка изменението в дихателния орган се бележи още от задух, кашлица, често с кървави секрети и болки в гърдите.

Още ТУК: Първи симптоми и стадии на рак на белия дроб. Карцином, тумор, петно. Последен стадий. Колко време?

Как да различим рак на гърлото от фарингит

Диагностицирането на тумор в областта на гърлото и глътката в началните етапи е проблематично, защото мн. хора погрешно го приемат за фарингит или ангина. За да не се изпусне патологията да достигне до тежко състояние, специалистите препоръчват да бъдат потърсени при всякакви подозрителни усещания в областта на устната кух. и гърлото.

Фарингит и рак на гърлото си приличат по усещането за драскане или дразнение, болки при преглъщане на слюнка и храна, подуване на лимфните възли. Но двете заболявания имат много повече разграничаващи симптоми. Най-явният белег е дългосрочността на болестните усещания. Ако дискомфортът продължава със седмици, то не се касае за фарингит. Освен това вирусното заболяване е придружено от висока температура, често от мускулни болки и обща отпадналост.

Профилактика и хранене

Хората, които се откажат от пушенето в който и да е момент от живота си, и снижат до минимум, дори до нула количеството алкохол, в пъти намаляват вероятността от развиване на онкологично поражение на ларинкса. Специалистите казват, че намалението е поне 3 пъти.

Пушачите с многогодишен стаж е препоръчително да си правят профилакт. прегледи на всеки 6 месеца. Всички мъже, които са минали 40 години, без значение дали са пушачи или не, е потребно да се проверяват минимум един път годишно.

Рискът от патологията се снижава още с използването на защитни средства във вредните производства и минаването през редовни медицински прегледи.

При установяване на полипи или друго доброкачествени образувания, съветът е те да бъдат своевременно премахнати и да се изследват за наличие на атипични клетки. Заболявания като левкоплакия и други изменения на епителния слой задължително се лекуват незабавно и се контролират от лекар.

Немаловажно значение има правилното хранене и поддържането на имунитета. За профилактични нужни препоръчваният режим е основан на принципите на здравословното хранене, с приоритетно приемане на протеини за имунитета. Небалансираното меню без растителни компоненти и прекалено солени съставки повишава риска от патология на гълтателните органи. Също така вредни са пикантните ястия.

Болните от рак предпочитат меки храни – каши, супи и пюрета, заради проблемите с преглъщането.

Вижте и ТОВА:

Болки в гърлото при преглъщане и др. Симптоми и лечение

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Химиотерапия - Онкология - Рак на белия дроб - Рак на гърдата - Левкемия - Рак на черния дроб

Химиотерапия: Как се прави. Продължителност. Бяла, червена и др видове

Химиотерапия в онкологията, видове и странични ефекти. Химиотерапия при рак на белия и черния дроб, …

Едно мнение

  1. Здравейте,моят приятел е италянец на 62 год.и миналото лято му откриха рак на гърлото,направихме биопсия тук в България е се оказа ,че е в трета степен.Заминахме обратно в Италия там започна 30 лъчетерапий и 7 петъка хемотерапия,след всичко това казаха ,че е изгорен тумора но има мъртво месо ,което трябва да се махне.Проблемът е ,че той неиска от страх ,но е отслабнал ,храни се малко и при дишане се чува каточе ли има хрипове .Моля Ви дайте ми съвет какво да правя и към коя болница да се насоча.Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *