Времетраене на колоноскопия с упойка. Цена.
Подготовка за колоноскопия. Боли ли? В Токуда, ВМА.

Колоноскопия с упойка. Цена, времетраене, мнения

Какво времетраене на колоноскопия е нормално? Мнения за колоноскопия с упойка. Цена в Пловдив, София, Бургас, Варна и др. Без упойка. Виртуална колоноскопия

Колоноскопия – това е процедура, чрез която по ендоскопски път се изследва дебелото черво. За да се изключи субективен елемент, процедурата се прави със специален прибор – колоноскоп.

Какво е колоноскопия на дебелото черво

При колоноскопия е възможно да се получи цялата необходима информация за състоянието на дебелото черво, която в по-ранен период е събирана чрез множество други способи, от палпация до хирургично вмешателство. Съвременната апаратура позволява чрез система от гъвкави тръби, миникамери, електроника и щипци да се огледа дебелото черво отвътре и дори да се извършат веднага някои процедури.

Чрез колоноскопия се установява състоянието на лигавицата и има ли някакви изменения по нея – цвят, ерозии, разширени кръвоносни съдове. Определя се диаметърът на просвета и има ли стесняване по някаква причина; наличие на възли и полипи, на тумори, на чужди тела.

Извършвайки колоноскопия, специалистът може да потвърди или отхвърли хипотезата за злокачествен процес, като веднага вземе тъканна проба за хистологичен анализ. Ако видимо се касае за доброкачествено образувание или полип, процедурата се извършва паралелно с изследването и така се избягва класическата операция. Други дейности, които са свързани с естеството на изпълняваната колоноскопия, са отстраняване на чуждо тяло, спиране на кръвоизлив, изготвяне на пълен фото образ от вътрешността на дебелото черво.

С упойка или без упойка? (усещания, боли ли?)

Колкото и съвършена да е описваната процедура, колкото и съвременен да е споменаваният прибор с цялата му електроника и съвършенство, самото изследване не може да е приятно и желано. Само си помислете откъде трябва да влезе “окото” на миникамерата и как да напредва и се върти в тялото ви, за да събере и покаже важната за медиците информация. Освен това пътят на камерата трябва да бъде съвършено чист, т.е. самото изследване се предхожда от дълга подготовка, която обхваща специфично хранене в продължение на няколко дни, максимално опразване на чревния тракт и клизми.

Ако един човек има здравословен проблем и няма как да се размине с въпросната колоноскопия, в един момент затваря очи за всичко описано по-горе и е готов да остави тялото си на колоноскопа. Но все пак не може да не попита – ще боли ли?

По принцип повечето хора, на които е препоръчана колоноскопия, в крайна сметка се интересуват именно от това. Като имаме предвид технологичните описания и отзивите на пациенти можем да обобщим еднозначно, че – не, процедурата наистина не е приятна, но не е и особено болезнена. Има възможност за обезболяване, немалко пациенти избират този вариант и доплащат за упойката. Дискомфорт в по-силна степен се получава в момента, когато червото трябва да се напълни с въздух, за да може да се извърши огледът.

Успехът на процедурата зависи много от емоционалната настройка на пациента: не се паникьосвайте, няма страшно! Не обръщайте внимание нито на страшните разкази, нито на двусмислените коментари, които бихте чули по повод процедурата колоноскопия.

Смущаващо е това например, че при въвеждането на устройството у някои пациенти се проявява позив за дефекация. В повечето случаи дихателните упражнения, подобни на тези при раждане, помагат да се сдържим и изследването да приключи успешно. При малка група пациенти като деца или болни с деструктивни процеси предварително се взема решение изследването да се проведе под наркоза.

Още в текста: Времетраене на колоноскопия с упойка. Цена. Мнения за виртуална колоноскопия, гастроскопия и фиброгастроскопия. Подготовка. Боли ли? В Токуда, ВМА. Ректоскопия по-добре ли е? Изследването колоноскопия на дебелото черво: кога е необходимо да се направи и как става това. Къде да се изследваме: добри бази и специалисти (СПРАВОЧНИК). Симптоми, които насочват към колоноскопия. Сходни изследвания

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

След колоноскопия трябва да се спазят някои препоръки, които пациентът получава индивидуално от лекаря. По принцип няма ограничения в храненето. Въздухът, който е бил вкаран в тракта за целите на изследването, при оттеглянето на апаратурата се отнема почти изцяло.

Описание: процедура + видео

Процедурата всъщност не е особено сложна: изследваният пациент ляга разсъблечен на лявата си страна, със сгънати в коленете крака. С помощта на обезболяващ гел или унгвент се подготвя аналната зона и внимателно се вкарва колоноскопът. Ендоскопистът трябва да действа бавно и да държи сметка за усещанията на пациента, като поддържа необходимия диалог с него. Миникамерата постепенно се въвежда в дълбочина, като постоянно се оглеждат стените на червото. За пълноценно получаване на необходимите образи теренът се “разпъва”, като едновременно с навлизането се вкарва въздух. В рамките на 20 до 40 минути може да се огледа цялото дебело черво; процедурата е по-продължителна при находки или ако е необходимо паралелно да се извършат манипулации – например биопсия или отстраняване на малък доброкачествен тумор.

Процедурата със сигурност не е приятна

Апаратът колоноскоп

Колоноскопът е прибор със сравнително просто устройство: гъвкава сонда, лампичка, тръбички за подаване на въздух, щипка за безболезнено вземане на хистологичен материал. Оптичната система на този тип апарати се усъвършенства постоянно, има висока разделителна потребност и дава надеждна информация за състоянието на изследвания орган.

Цена и къде се прави най-добрата?

Обявените цени за колоноскопия се движат между 80 и 120 лв, като има значение дали паралелно с огледа се прави и биопсия. Ако пациентът не е здравно осигурен, той трябва да плати таксата от джоба си. Може да бъде поискано доплащане за упойка – 150 – 160 лв, и потребителска такса, ако изследваният бъде хоспитализиран. В повечето случаи това не се налага; изключение – ако пациентът не е в състояние да се подготви сам за изследването и постъпи по-рано с такава цел. За виртуална колоноскопия в Токуда и “Полимед” по информация от пациенти се заплаща 400 лв, ако отивате без направление.

Конвенционална или виртуална колоноскопия правят повечето големи клиники по гастроентерология в София и провинцията. Много пациенти се доверяват на специалистите от Военномедицинска академия, Сити клиник, университетските болници в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, в столицата “Свети Иван Рилски”, “Света Екатерина”, Токуда, Софиямед, МБАЛ в Русе и Велико Търново.

В София, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Стара Загора и Русе

Естествената реакция на всеки човек със здравословен проблем е да търси най-доброто достъпно за самия него място. Логично е да очакваме това да е клиника или лекарски екип в столицата, макар в немалко случаи добри специалисти да има на крачка или на няколко километра от нас. Тъй като в случая се касае за изследване със съвременна апаратура, водещо трябва да ни е състоянието на базата и реномето на специалистите в най-близката голяма болница. Прагматичният подход предполага да се опитаме да направим въпросното изследване с най-малките възможни разходи на време и пари, защото все още не знаем какво може да ни се наложи в зависимост от резултата. Ако живеем близо до изброените по-горе градове или в самите тях, най-добре е да се насочим към изследване именно там. При наличието на обезпокояващи симптоми личният лекар би следвало да ни даде направление за колоноскопия.

В Софиямед

Отделението по гастроентерология е мястото, където с направление може да ви направят колоноскопия. Заплаща се упойка – при избор на този вариант. Изследването не изисква хоспитализация. Специалистите от този екип препоръчват профилактична колоноскопия на всеки 10 години за хората над 50. hospitalsofiamed.bg/?in=3&lang=bg

ВМА-София

Клиниката по гастроентерология разполага с едно от най-модерните оборудвания в страната, включително това за конвенционална и видеоколоноскопия, стационар и оперативни зали. Работи се с техника на Olympus. vma.bg

В “Света Екатерина”
Процедурата изисква предварителна подготовка и положителна емоционална настройка
Процедурата изисква предварителна подготовка и положителна емоционална настройка

В тази болница може да се направи виртуална колоноскопия на дебелото черво. Изследването се класифицира като високо информативно, неинвазивно. Определяно е от специалистите като по-щадящо и достатъчно при профилактика за рак на дебелото черво.Изследването се извършва в отделението по образна диагностика с 320-срезов компютърен томограф “AQUILION“ ONE. svetaekaterina.eu

В “Доверие”

Виртуална колоноскопия се прави и в медицински център “Доверие” срещу 180 лв. Подробно – mbal.doverie.bg/diagnostics/obrazna-diagnostika

В Сити клиник

Това е мястото, където могат да се направят и двата типа колоноскопия: ендоскопска или конвенционална, и компютърно-томографска или виртуална. В зависимост от проблема се избира вариант, като се отчитат лекарските препоръки за необходима информация.

В ИСУЛ

В ИСУЛ (Царица Йоанна) колоноскопия се прави в клиниката по гастроентерология. Една подробност – това е най-старото специализирано звено в споменатото медицинско направление в Европа, създадено е като база за лечение и обучение през 1951 година. Работи се с направления и покриване на разходите по Здравна каса, като се заплащат само консумативи и потребителска такса при хоспитализация. https://isul.eu/

Виртуална колоноскопия

Шегите на тема колоноскопия нямат край, но всъщност работата е сериозна
Шегите на тема колоноскопия нямат край, но всъщност работата е сериозна

Виртуална колоноскопия или компютърно-томографска колонография е усъвършенствано изследване на дебелото черво, което е по-щадящо в сравнение с ендоскопското. При него се съчетава изследване с рентгенови лъчи с компютърен анализ на получените данни. Изследването е неинвазивно, информацията е в триизмерен формат и се обработва веднага, след което се архивира и запазва в пациентското досие. На пациента му се спестяват ред ситуации на дискомфорт и болка, няма риск от перфорация, инфекции и кървене. Чрез това изследване се получава информация и за най-трудно достъпните зони на червото, както и за намиращите се в съседство органи и тъкани.

При изследването се работи с рентгеново лъчение, затова то не се прави по време на бременност. Специално внимание е нужно при пациенти с диабет заради предварителната подготовка, която налага ограничения в храненето.

Самото изследване, както е и при ендоскопската колоноскопия, се прави в легнало положение. Следва и раздуването на дебелото черво, за да може да се постигне изглаждане на гънките и по-точен образ на вътрешната стена. Масата, на която лежи пациентът, след това се плъзга във вътрешността на компютър-томографската машина. Огледът и заснемането продължават общо десетина минути. Няма болка и веднага след приключването пациентът може да продължи обичайните си занимания.

Цена

Виртуалната колоноскопия според бърза справка е на цена около 400 лв, като в цената се включва и използване на определено количество контрастно вещество (polimedad.com/obrazna-diagnostika/komputaren-tomograf) .

Коя да изберем?

Естествено, всеки би предпочел виртуалния вариант като по-щадящ и безопасен, макар и срещу повече пари. Все пак има ситуации, които изискват прилагането на ендоскопския: това е в случаите, когато вече има информация за наличието на полип или малък доброкачествен тумор. Тогава отстраняването им става по време на самото изследване. Същите са предпочитанията и в случаите, когато трябва да се направи биопсия.

Кога се прави гастроскопия и колоноскопия и как?

Дори да нямате никакви оплаквания, след 50-годишна възраст на всеки пет години трябва да си правите колоноскопия профилактично. Изследването може да се окаже наложително извън тази схема и в по-млада възраст, ако са налице следните симптоми: поява на кръв, слуз и гной в изпражненията; болезнено усещане в областта на дебелото черво; запек или диария, невъзможност да се регулира режим на дефекация; анемия и необяснимо отслабване – този симптом е особено показателен, ако във фамилията вече е имало случай на рак на дебелото черво. Ако при по-елементарно изследване като ректоскопията се установи новообразувание в крайната зона на дебелото черво, чрез колоноскопия трябва да се провери състоянието на цялото “трасе”.

Гастроскопията е подобно изследване – само че в противоположната зона на стомашно-чревния тракт. При гастроскопия се прави по сходен начин оглед на стомашната лигавица, както и на хранопровода и дванадесетопръстника, чрез оптична фибросистема. Препоръчва се при продължителни състояния с киселини, гадене и повръщане без причина, затруднено преглъщане, анемия, дискомфорт и болки преди или след хранене, горчив вкус в устата, кървене – при повръщане, или наличие на тъмни компоненти от кръв в изпражненията. Както и при колоноскопия, този метод на диагностика допуска терапевтични процедури паралелно с изследването – например спиране на кръвоизлив или премахване на полип.

Какво предвижда Здравна каса (НЗОК), направление

Описваните симптоми, свързани с проблеми на стомашно-чревния тракт във всичките му зони, мотивират личния лекар да даде направление и сам да насочи пациента към възможно най-надеждното място за изследване. Обикновено основните разходи за гастроскопия и колоноскопия са покривани от НЗОК, но се налага доплащане за консумативи или потребителска такса при необходимост от хоспитализация.

Подготовка за изследването и след него

Подготовката за колоноскопия налага да се спазят някои правила и да се изпълнят предписания, които ще осигурят на медиците нормално “поле” за наблюдение. Това означава, че чревният тракт трябва да бъде свободен и чист. В деня преди изследването не се яде никаква твърда храна – приемат се супи, бульони, чай и сокове. Взема се слабително вечерта преди колоноскопията; ако е необходимо – повтаря се слабителното и на сутринта в деня на процедурата. Пият се бистри, неоцветени течности.

Необходимо е след консултация с лекуващия да спрете приема на някои постоянни медикаменти като аспирин, антикоагуланти, инсулин. Лекуващият трябва да бъде информиран от пациента, ако той страда от сърдечно заболяване или има проблеми с черния дроб и бъбреците.

Форлакс

Форлакс е прах за перорален разтвор с активна съставка макрогол. Определя се като осмотичен лаксатив. Използва се под формата на дозирани сашета, чието съдържание се разтваря във вода. Препоръчва се при запек, а се използва и като част от подготовката за колоноскопия.

Дозата форлакс действа в рамките на 24 до 48 часа, затова пациентът трябва да вземе прахчето сутринта преди деня, в който ще му бъде направена колоноскопия. При тежки диагнози като улцерозен колит или болест на Крон този медикамент е противопоказен.

Други лекарства преди колоноскопия

Друг продукт, който е добър за подготовка преди колоноскопия, е ендофалк. Това е композиция от калиев и натриев хлорид, натриев хидроген карбонат и макрогол 3350. Представлява прахче, което се разтваря в половин литър вода; пие се на порции от по 200-300 мл на десет минути. Пълно прочистване на чревния тракт се постига с 3-4 л разтвор. Процедурата се прави не по-късно от 4 часа преди колоноскопия. Има известни ограничения и противопоказания за прилагането на ендофалк; така например този вариант на подготовка е неприемлив за пациенти с възпаления на чревния тракт, непроходимост на червата, перфорации и пр.

Други лекарствени средства с аналогично предназначение са фортранс, молаксол, дуфалак, дулколакс, бизалакс, лактулоза. Кой продукт ще бъде избран зависи от състоянието на стомашно-чревния тракт и общото състояние на пациента.

“Яжте преди колоноскопия” – но какво?

Стандартната препоръка за храненето преди колоноскопия е да се спрат твърдите храни. Добре е в продължение на три дни да се спазва диета спрямо продуктите с фибри – фибрите са причина за образуване на по-голям обем екскременти. В рамките на тези три дни забравете за пресните плодове и зеленчуци като моркови, зеле, цвекло и репи, бобови храни, овесени ядки, ядки, банани, праскови, грозде и фурми, мляко и газирано.

Препоръчителните храни са леки – варено птиче месо, риба, супи и бульони, сухи бисквити, чай, минерална вода. Диетата е  съвсем оскъдна в деня преди изследването – бистри бульони, чай, вечерта само течности.

В деня на колоноскопията се пие само вода.

Хранене след колоноскопия

След процедурата пациентът може да се върне към обичайното си хранене, ако се касае за виртуална колоноскопия. При ендоскопското изследване са необходими 2-3 дни за пълно възстановяване функциите на чревния тракт. Непосредствено след колоноскопията пациентът може да похапва пресни плодове и зеленчуци, пилешка супа, риба. Забранени са тестени продукти,  пълнозърнести каши, пушени и консервирани меса. Добре е в менюто да има риба, нискомаслена извара, обезмаслено мляко. Допускат се ограничени количества животински мазнини.

Показания, противопоказания и рискове

Показанията за колоноскопия са известни и вече говорихме за тях:  находки на кръв, слуз и гной в екскрементите, болки в областта на дебелото черво, диария или запек, необяснима анемия и безпричинно отслабване. Последното е особено важно в случаите, когато в семейството вече е имало болен от рак на дебелото черво. Колоноскопията трябва да потвърди или отхвърли наличието на тумор, полипи или чуждо тяло. Проверяват се и други сектори на чревния тракт, които не са изследвани при ректоскопия.

Ендоскопската колоноскопия може в редки случаи да причини последващо кървене, което обикновено преминава за 2-3 дни. По време на самата процедура, както признават специалистите, има риск от раздразване и перфорация. По тази причина немалко пациенти предпочитат по-щадящия вариант на виртуалната колоноскопия.

Дайте мнение и Вие тук!

Колоноскопия не се прави при установено протичане на инфекционни процеси; при сърдечна и белодробна недостатъчност, при проблеми със съсирването на кръвта, при симптоми на перитонит и при язвен колит в остра форма.

При кръв в изпражненията, хемороиди или анемия

Симптомите, които най-често са причина човек да се реши на колоноскопия, са свързани с анално кървене. Кървенето може да е инцидентно и тогава обикновено се установява наличие на хемороиди в раздразнено състояние, но може и да се повтаря често и да е само част от смущаващи симптоми като чести състояния на запек и диария, болки, усещане на умора, а при кръвен анализ – диагностициране на анемия. В такива случаи се прави комплексно изследване, включително на фекална проба за скрито кървене.

Кървенето може да е с ясна, яркочервена кръв и това насочва вниманието към дебелото черво. Ако е тъмно или са налице черни изпражнения, най-често се касае за кръвоизлив в областта на стомаха или дванадесетопръстника. Един пациент може и да не забележи наличието на кръв във фекалиите, ако тя е в малка доза, но все пак при изследване е възможно да се установи и да се препоръча колоноскопия.

При колит или необяснима диария

Колоноскопия при съмнение за колит: това е един от етапите на диагностицирането при проблеми с чревния тракт. Възможно е една диагноза да бъде поставена и чрез други методи, така че преди да се насрочи колоноскопия има снемане на анамнеза, физикален преглед, лабораторни изследвания. Ако всичко това не е достатъчно за поставяне на диагнозата, колоноскопията става задължителна. Тя е особено важна в случаите, когато сред симптомите са налице кървене и диария.

Ендоскопската колоноскопия позволява да се потвърди хипотезата за колит и с голяма точност да се определи видът му. Така се създават условия за адекватно лечение на изследвания пациент.

Извън кървенето – необяснимата диария също може да бъде причина за притеснения и повод да се направи колоноскопия. Това е симптом, проявяващ се без връзка с вирусно заболяване, простуда или хранително натравяне и обикновено се предполага наличие на злокачествени трансформации в лигавицата на дебелото черво.

При съмнения за рак на дебелото черво, отстранени тумори

Хипотезата за рак на дебелото черво по принцип винаги е налице, ако са проявени вече коментираните симптоми и е назначена колоноскопия. Това е така заради високата честота на проява на заболяването; особено важно е колоноскопията да се направи колкото може по-рано в случаите с фамилна обремененост.

При пациенти, на които вече са отстранявани полипи или доброкачествени тумори, смущаващите признаци от посочения вид трябва да са повод за неотложна колоноскопия.

По време на менструация?

Специалистите отбелязват, че по време на месечен цикъл не се прави колоноскопия. Това е обяснимо, както поради етични причини, така и заради вероятно по-тежко протичане на процедурата и риск от получаване на неточна информация.

Други

Колоноскопия може да се препоръча също ако пациентът се оплаква от постоянни болки в стомаха и корема и не е открита причината за това. Друг повод за назначаване на изследването може да са честите хемороидални кризи.

Една доста коментирана причина за провеждане на колоноскопия е превенцията на рак на дебелото черво. Счита се, че дори при липса на оплаквания хората над 50 години трябва да си правят това изследване на всеки 10 години. Ако се касае за пациент с фамилна обремененост, изследването се провежда пет години преди пациентът да достигне възрастта когато родственикът му е бил диагностициран.

Отзиви и мнения за и против от форуми

Преглеждайки мнения и отзиви на пациенти, които са преживели колоноскопия, можем да си направим някои изводи за ролята на специалистите, които провеждат изследването. По правило всички се притесняват, ако то им предстои; изпитват неудобство и стеснение. Освен това имат очаквания за нещо болезнено и не лишено от рискове. Част от участниците във форумите признават, че ги е боляло и че доста време след колоноскопията са имали дискомфорт и болки в корема, усещали са се подути и разпънати – заради нарочно вкарвания в тракта въздух. В някои случаи ги е тревожило кървене.

За други изпитанието е било по-малко стресиращо; изследвали са ги под упойка, така че преживяването буквално им се губи и не го свързват с болка.

  • DrG от forum.all.bg: “Никой не може през интернет да ти гарантира какво може и какво не може да се случи по време на изследването. Всяка една медицинска процедура носи своя риск, макар и минимален. На мен лично ми звучи почти невероятно да се перфорира дебело черво по време на колоноскопия (освен ако няма тежък патологичен процес, който вече да е увредил стената на червото), но знае ли човек…”
  • Mimi_9 от biberonbg.com: “На мен ми правиха, без упойка, но след 2 седмици ми предстои ново. Този път ще съм с пълна упойка, тъй като на предното не издържах на болките и не се извърши до край. това ще ми е контролно, за да се види дали нещата се оправят(открихами язвен колит). Доста съм притеснена, изключително неприятно изследване е, но ме притеснява и факта, че ще съм с пълна упойка. Все още събирам мнения и много се колебая, дали да не поема риска и да се опитам да изтърпя болката отново без упойка.”
  • Krasi_stan от zdravenforum.com: “Правих колоноскопия преди 2 седмици и имам доверие на лекаря, който я извърши и на неговото заключение. А то беше, че нямам улцерозен колит или Крон, а само хроничен колит. Лекарят ми прави доста такива изследвания в една от най-големите софийски болници, ето защо засега ще се въздържа от повторна колоноскопия. Тук, разбира се, изпадам в противоречие – хем вярвам на лекаря ми, хем продължавам да се жалвам по форуми от болките си. Така е – просто болките продължават, а докторът твърди, че не съм за него.”
Усложнения

При компетентно изпълнение и добра база колоноскопията се приема за рутинна процедура. Възможно е все пак при отстраняване на полип или при биопсия да се получи кървене. При ендоскопската процедура е възможна и инфекция, която впоследствие да причини възпалителен процес. Най-неприятната и опасна последица може да бъде перфорация на дебелото черво, което е по-вероятно при ерозивен процес в стената му. Всичко казано дотук касае теоретичната възможност, която в действителност се реализира много рядко.

На всяка цена потърсете медицинска помощ, ако след колоноскопия поддържате температура, кървите, усещате постоянно болки, коремът ви е твърд и подут, имате световъртеж и повръщате.

Резултати

виртуална колоноскопия, цена, подготовкаПочти всички резултати от една колоноскопия стават известни веднага, тъй като се касае за оглед: проследява се цвят на лигавицата, възможни ерозии, хемороиди, наличие на полипи или тумори, стеснения. Ако се прецени, че е необходима биопсия, резултатите от нея стават известни след няколко дни.

В крайна сметка може да се постави максимално точна диагноза – възпаление, полипи, наличие на тумор – доброкачествен или злокачествен, някакъв вид колит.

Други подобни и свързани изследвания

Тази деликатна част на чревния тракт може да бъде изследвана и по други начини, но колоноскопията се счита за най-точен и пълен тест за здравето на дебелото черво.

Иригография или колоноскопия?

Иригография или иригоскопия е рентгеново изследване на дебелото черво, което е считано за по-щадящо от ендоскопската колоноскопия. При него се проследява състоянието на дебелото черво чрез рентгенови лъчи, като предварително червото се напълва с контрастно вещество – бариев сулфат. Този тип изследване най-често се препоръчва в случаите, когато пациентът не може да понесе колоноскопията.

Ректоскопия (ректороманоскопия) или колоноскопия?

Ректоскопията е оглед на ректума и аналния канал с прибор, който позволява да се събере информация за състоянието на тракта на дълбочина от около 20-30 см само. Изследването се прави в случаите, когато е ясно, че здравословният проблем е фокусиран именно в тази зона и не е наложително по-тежкото изследване колоноскопия. Симптомите, заради които се препоръчва, са същите като вече описаните

Ендоскопия и ендоскопска колоноскопия

Ендоскопия най-общо е метод за диагностициране състоянието на вътрешни органи чрез въвеждане на фина оптична система в организма. Въвеждането става с помощта на гъвкави тръбички с малък диаметър, като пак с тяхна помощ си осигурява оглед например на лигавиците на хранопровода или дебелото черво. В зависимост от това коя точно част на тялото се изследва, ендоскопската апаратура може да има някои специфики, наример по един начин действа тя при оглед на хранопровода и стомаха, по друг – на дебелото черво.

Иригоскопия

Иригография, иригоскопия: всъщност касае се за едно и също нещо, като при иригоскопия  акцентът е върху актуалното изображение в момента, докато при графията коментарът се насочва към изображенията на направените снимки.

Още информация за колоноскопията и източници на английски и руски език: Какво е колоноскопия и какво може да ни каже това изследване; * Фактори предизвестяващи трудна колоноскопия; * Кои черва се изследват при колоноскопия и какво се случва.

Колпоскопия на матката – да не се бърка!

Това е нещо съвсем различно. Става дума за гинекологично изследване – оглед на влагалището и шийката на матката със специален апарат колпоскоп. Колпоскопията се извършва с помощта на насочена светлина и система от лупи, които дават увеличение на обекта до 40 пъти. Определяна е като изследване на границата между макроскопски и микроскопски. Позволява да се проследи състоянието на наблюдаваните тъкани, да провери за наличие на възпалителни процеси, полипи, ерозии, да прецени необходим ли е хистологичен анализ и евентуално да вземе пробна тъкан за хистологичен анализ.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво да правим при черни изпражнения?

Черни изпражнения. Причини и какво да правим? Симптоми при тъмни фекалии

Какво да правим при черни изпражнения? Симптоми и заболявания, свързани с появата на тъмни фекалии. …

5 Мнения

  1. ” Може да бъде поискано доплащане за упойка – 150 – 160 лв ” – ……Е нали здравната каса покрива упойката, защо се доплаща за упойка????

    • Георги Иванчев

      Имам родово обременяване и на всеки 2-3 години се подлагам на колоноскопия. Таксата “упойка” се дава на ръка, но можеш при повече настояване да я платиш на касата. Така и направих. Само , че на фактурата пишеше – избор на екип. А избор няма. Екипът е един и се работи на конвейр. Също така си купуваш очистителното, а то се плаща от здравната каса.

      • Лекар.БГ

        Това са много неприятни факти за колоноскопията, но е по-добре да се знаят и от здравното министерство да вземат мерки и да я направят най-после тази прословута реформа. Иначе много обещават и много се заканват, а медицината все още гледа на пациента като на касичка. Дано сега новите реформатори да направят нещо, защото старите ги видяхме.

  2. петранка

    Съпруга съм на старши офицер от запаса.направиха ми колоноскопия във ВМА със хоспитализация-3 дни. Медицински работник съм. платих 300 лв.,като упойката не я платих. Нормално ли е тази цена. пропуснах-ще бъде направена биопсия.

    • Румен Янков

      Цената от 300 лв. за колоноскопия със хоспитализация от 3 дни в ВМА е в рамките на нормалното. Упойката се заплаща допълнително, ако пациентът не е военнослужещ. Само цената на колоноскопията е около 270 лв., а на хоспитализацията е от порядъка на 30 лв. на ден, ако не е и повече. В случая Вие сте платили само за хоспитализацията и част от услугите на болницата, упойката вероятно е била безплатна, тъй като сте съпруга на старши офицер от запаса. Биопсията също изглежда е включена в цената на колоноскопията. Така че, в общи линии, цената от 300 лв. е в рамките на нормалното за вашия случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *