сода бикарбонат неумивакин тулио симончини
Плюсове и вреди от сода бикарбонат (сода за хляб) според проф. Неумивакин, Тулио Симончини и други авторитети.

Сода бикарбонат. Ползи и вреди. Прием и продължително пиене

Какви ползи и вреди има от прием на сода бикарбонат. До какво води продължителното пиене? Лечение с био сода. Пречистена сода бикарбонат и хлебна сода – едно и също ли е?

Сода бикарбонат: вреда и риск

От дълги години содата се ползва като средство за изцеряването на редица най-разнородни болести + справяне с излишното – дразнещо и неестетично, тегло. Ефектът на този безсъмнено прост способ е реално потвърден и то многократно. В негов плюс е достъпността и пренебрежимо ниската цена. В последно време хората пак преоткриват чудото на содата бикарбонат, докато из социалните мрежи се „вихри“ своеобразна рекламна кампания. А това, което се пропуска, е информацията за вредите от бялото вещество.

Диетолозите отдавна алармират, че постигането на тънка талия чрез сода не е безопасно, напротив – рискува се провокирането на немаловажни проблеми със здравето и то в близко бъдеще. Содата неутрализира киселината, която се намира в стомаха и която не само преработва храната, но и не пропуска по-нататък многочислените микроби, попаднали в тялото. Затова тя поражда непренебрежим риск от формирането на разни инфекции в стомаха и червата.

Употребата на сода за дълго ВИНАГИ има негативни последствия. Причината е, че тя превръща киселинната среда в стомаха в алкална, което вади от строя храносмилателния процес.

Съдържание:

Язва на стомаха и зараждането на рак по пътя на храната – хранопровод, стомах или дванадесетопръстник, са част от прогнозируемите последствия. А за тези, които вече имат изявена патология на стомаха или дванадесетопръстника, самолекуването със сода е безапелационно противопоказано. Бялото вещество е табу и при хронична бъбречна недостатъчност.

За съжаление, в последните години твърде много се слави содата бикарбонат и въобще не се знаят или вземат предвид предупрежденията или най-малкото противопоказанията, каквито има всяко средство за третиране. Факт е, че медиците не препоръчват натриевия хидрокарбонат за терапевтични цели, основавайки се на немалкото странични ефекти, главният сред които е „киселинният рикошет“.

Още по ТЕМАТА: Лечение с хлебна сода. Мед и сода бикарбонат. Промивка. При алкохолизъм. И още 15+ рецепти!

Какво е киселинен рикошет?

Навсякъде в природата действа последствието на махалото. И тук е налице компенсаторен механизъм. След като средството за сваляне на киселинността приключи с действието си, нивото в червата и стомаха се вдига. Започва скоростно производство на солна киселина, която да възстанови нормалната среда.

Погрешно е мнението, че по-честото пиене на сода води до по-бърз ефект при всяко следващо прилагане.

Всъщност при дълго ползване е възможно да предизвика следното:
  • при вътрешна употреба – гадене, подуване на корема, газове, отоци;
  • при външно ползване – раздразнение по кожата и изгаряния;
  • при инхалации – раздразнение на лигавиците;
  • при почистване на зъбите – нарушения по емайла.

Ползите и вредите ще разгледаме подробно при конкретните начини на приложение.

Още в статията: Топ рецепти за със сода бикарбонат (хлебна) ♠ Ползи и вреда от сода за хляб ♠ Тулио Симончини ♠ Проф. Неумивакин за лечението с натриев бикарбонат ♠ За пиене с топла вода ♠ За отслабване. Дейвид Айк и Елена Рьорих. Съчетания със сода Лечение при гъбички За лице Срещу акне За отслабване с лимон При киселини в стомаха и рефлукс При гастрит и язва Гаргара за гърло, инхалация При грип При бронхит Капки за нос Срещу изпотяване Тест за бременност При целулит При диабет За бъбреци и жлъчка За мазна коса За обезкосмяване При афти При екзема При цистит В градината и земеделието В пералнята (прането)  Цена и разфасовки Ампули Наименование

Теорията на Тулио Симончини

Сода бикарбонат
д-р Тулио Симончини

Церенето на рак със сода – това е алтернативна методика на италианския медик Тулио Симончини, която се препредава сред онкоболните от разни страни.

“Фигурин

Ракът се появява при срив в имунната с-ма, когато защитните клетки просто престават да забелязват патологичния ръст на атипични тъкани и съответно – не им се противопоставят. Веднъж появил се, туморът расте и обхваща нови зони.

Върху скоростта на прогрес на рака влияят стилът на живот, наследственост, психологич. състояние, екологията, храненето, цялостното състояние на засегнатия. Но ракът се появява и у хора, които живеят природосъобразно, и при лекари, които са професионално информирани.

Тулио Симончини посочва като импулс за формиране на рак повишената киселинност на тялото, която се явява среда за р-тието и размножението на гъбички, вируси, вредоносни микроорганизми. Конкретно тези от рода Candida, които обитават всяко тяло, обладават способността да стимулират раковите клетки при изменение на киселинно-алкалния баланс.

При нормални обстоятелства ръстът на дрождите се контролира от имунитета, но при най-малкото отклонение в защитата кандидозата обхваща обширни участъци, в това число половите, слизестите, вътрешните тъкани, кожа. Най-разпространената кандидоза е в района на половите органи.

Лечението на рак по способа на Симончини се опира на ежедневно изпиване на дадена количество сода или във вид на вътремускулни инжекции. Содата чувствително снижава киселинността, създавайки неблагоприятни условия за прогресиране на болестта и растежа на тумора. Алкалната среда, създадена изкуствено, спира разрастването на гъбичките и вирусите, неутрализира окислителните процеси, провеждащи се в клетките. От тази гледна точка содата се представя като панацея за рака. За съжаление – методът е опроверган.

Официалната медицина отхвърля способа на Симончини в качеството му на единствено решение. Самият италиански екс-медик казва, че със сода се цери раков тумор в зачатъчно състояние, преди да е достигнал 3 см.

Подробно за способа

Сода бикарбонатОптималният баланс на киселинността у здрав човек е на ниво 7.4, а у онкоболните се снижава до 5.4. Симончини е убеден, че повишената киселинност, заедно със снижен имунитет, активират гъбичките Candida и провокират ръст на раковите клетки. Той добавя, че химиотерапията още повече снижава естеств. защита, но не отстранява гъбичките. Затова при манипулацията се отбелязва подобрение и стопиране на нарастването на тумора, но след това растежът се възстановява.

Лечението на онкозаболявания с хранителна сода по способа на Симончини достига следните ефекти:
  • поддържане на естествената отбрана на тялото;Сода бикарбонат
  • антиоксидантно действие;
  • предотвратяване на загубата на калций;
  • извеждане на токсините и шлаките;
  • възстановяване на хармоничност между алкалност и киселинност;
  • нормализиране на обмена на веществата;
  • намаляване на разрастването на раковите клетки;
  • отстраняване на пораженията от гъбичките.
Теория или дълго чакано спасение?

Симончини практикува церене на рак със сода от няколко десетилетия. През това време методът му е пробван върху хиляди желаещи. До момента няма статистически данни на какъв дял от тях содата е помогнала. Поради липсата на доказателства, способът не се утвърждава от медицината, а някои специалисти директно го наричат шарлатански. И все пак съмнение остава, особено сред застъпниците на идеята, че няма икономическа облага от така евтино средство.

От друга страна, третирането на новопоявили се злокачествени тъканни разраствания със сода се разработва дейно в Китай, Япония и САЩ, където са се насочили към разглеждане на рака като патологичен ръст на клетки вследствие от въздействието на микотоксините – отрови, произвеждани от паразитиращите гъбички.

В САЩ потвърждават, че основата напълно стопира прогреса на рака на млечната жлеза и разрушава млечната киселина, който е проводник за метастазите в гранични на тумора тъкани. Аризонският университет получава държавно финансиране, за да усъвършенства метода, след като се вижда, че на фона на разрушаването на злокачественото образувание се получават патологични изменения и в здрави органи.

Китайски изследователи достоверно доказват, че основата в 88% от случаите на чернодробен рак позволява да се подобри състоянието на пациентите и да се спре развитието на тумора. В качеството на основна терапия са използвани инжекции на разтворен натриев бикарбонат.

Отделно – в зависимост от местонахождението на патологията, мястото се обработва със соден разтвор – по пет пъти в деня, или се въвежда разтвор със спринцовка направо в тумора. Рецептата зависи от стадия, от типа рак. Важно е да се провежда регулярно и в прецизирана пропорция. Симончини отбелязва, че прекомерно голяма доза вреди, а прекомерно малка – не действа върху тумора.

Рецепта на Симончини
Сода бикарбонат

Содата се приема единствено на празен стомах, най-малко трийсетина минутки преди всяко едно ядене. За орално вземане се приготвя разтвор от 1/5 чаена лъжичка сода, размита в мъничко вода. След това е нужно да се изпият още поне 250 мл.

Според някои източници, дозата последователно се увеличава, според други – тя е една и съща за всички видове патологии, при разните възрасти и физически параметри. Единствено от медийните изяви на италианеца е трудно да се изведе действащ механизъм за приложение. Не се посочва и срока на ползването, като някои източници казват, че това докторът определял по свое усмотрение.

Има ли клиника Симончини?

В пресата се разказва за клиника, отворена извън Италия, където лекарските права на Симончини са прекратени. В някои материали има детайли – че там отиват само безнадеждните случаи, но пък курсът струва 10 хиляди долара. Всичките ни опити да открием адрес и работещ начин за връзка, се провалиха. В интернет се намира единствено имейл и факс.

От медийните изяви на Симончини стават ясни още някои принципи на лечението:
  1. содата не се приема след храна;
  2. оптимално съотношение на разтвора – 20%;
  3. когато се въвеждат разтвори, се прави почивка на всеки 6 дни;Сода бикарбонат
  4. методът се съчетава с традиционните способи.
В зависимост от локация на тумора, се използват следните методи:
  • рак на кожата – компреси, инжектиране, промивки;
  • рак на дебелото черво – клизми, колонотерапия;
  • рак на белите дробове – инхалации, орален;
  • рак на стомаха, гърлото, червата – орален прием;
  • рак на черния дроб – орален прием;
  • рак на половите органи – тампони, промивки, инжектиране.
Благоприятни условия за провеждане на терапията

Содовата терапия се съпровожда с прочистване на вътрешната среда от шлаки и токсини, както и с режим на хранене. Полезно е да се добавя негазирана мин.вода с повече натриев бикарбонат в нея и да се подбират алкални храни – броколи, чесън, зеле, листни зеленчуци, карфиол, лимони и други.

Отзиви за способа на Симончини

В българските форуми третирането със сода се разисква в посока запитвания за детайлна информация и за потвърждение, че начинът работи. Попаднахме на едно твърдение за изцелен рак на панкреаса от 2013 година. В руски форуми пък се споделя за приложение на терапията в късните стадии, при което тя не е предотвратила леталния изход.

Оздравителният метод на проф. Неумивакин

Сода бикарбонат
Проф. Иван Неумивакин

Иван Неумивакин е професор, концентрирал се върху нетрадиционната медицина. Над 4 десетилетия той се задълбочава в целителните сили на средствата, които е дарила природата. Относно содата, той я определя като панацея – универсален способ за профилактиране и изличаване на разни болести. Неумивакин е вложил и доста време в определянето на действаща терапия въз основа на содата, която презентира в книга под наименование „Содата-митове и реалност“.

Още ТУК: Лечение с кислородна вода (водороден прекис) по проф. Иван Неумивакин. Как се ползва за пиене. Цена и др.

Проф.Неумивакин възлага на содата способността:Сода бикарбонат
  1. да разрежда и обновява структурата на кръвта;
  2. да елиминира отлагането на соли;
  3. да се противопоставя на формирането на камъни в бъбреците;
  4. да противодейства на холестериновите плаки.

Това е само кратък списък на по-специфичните умения на содата. Ефективността на способа става забележима 15 минути след приемането на натриевия хидрокарбонат. В този период настъпва реакция, в резултат от която киселинно-алкалния баланс се хармонизира, клетките на кръвта се очистват и обновяват, артериалното налягане се установява на оптимално равнище.

Професорът заявява, че сред главните проблеми, с които се сблъсква човекът, е разстройването на киселинно-алкалния баланс, чийто показател е нужно да бъде идеален през течението на целия живот – около 7 по 14-степенната скала. Всичко под ниво 0 е киселина и всичко над 7 е основа (виж схема 1 – цветната скала).

Неумивакин препоръчва приемът на малки дози сода, съблюдвайки точен график. Разтворът е предварително затоплен, защото ако се вземе студен, тялото харчи много сили, за да го нагрее. В някои случаи се съвместява с мед. Методът е ефективен, само ако се ползва вещество в срок на годност и от добро качество плюс „правилната“ вода.

Метод на Неумивакин

Съществува ясна схема, по която се реализира терапията, така че индексът да се поддържа в норма. Содата се пие:

  • два пъти в деня, ако пациентът е млад, и три– ако е възрастен;
  • на гладно, 20 до 35 минутки преди ядене;
  • разтворена във вода или млекце;
  • 0.25 от чаената лъжица сода се размива в 250 мл течност;
  • дозата постепенно се вдига до 1 суп.лъжица;
  • течността не е нито гореща, нито хладничка.

Схема

Редуване на прием и почивкаСрокКоличество
1 етап3 дни¼ чаена лъжичка сода
Почивка3 дни-
2 етап3 дни½ чаена лъжичка сода
Почивка3 дни-
3 етап3 дни2/3 чаена лъжичка сода
Почивка3 дни-
4 етап3 дни1 чаена лъжичка сода
Максималната доза е 3 чаени/1 супена от стандартните лъжици.

За кого е противопоказано да взема сода?

Неумивакин също не съветва да се взема сода без предпазливост. Преди старта на терапията той насочва страдащите към специалист, който да прецени общ.състояние и да види за противопоказания. Някои патологии се обострят от содовата терапия.

Това са:
  • рак трети стадий;
  • алергични реакции при прекалена чувствителност към натриевия хидрокарбонат;
  • язва на стомаха;
  • повишени и понижени показатели на киселинността;
  • захарен диабет;
  • бременност.
Съвети на професора

Терапията неуспешно се съчетава с преяждане, при което образуващите след содата газове е възможно да провокират разстройване на стомаха.

Третирането на рак и други тежки недъзи най-успешно стартира в началните фази на развитие.

Содата неутрализира ацетилсалициловата киселина и не се приема заедно с медикаменти на тази основа.

Хранителната сода се прилага в разтвори за клизма, изплакване на устата, за вани и лосиони за почистване на лицето.

ПроблемНачин на приложениеКоличество
Прочистване на черватаКлизма – първо всеки ден, а после – през ден0.5 чаена лъжичка сода + 0.5 л вода
Внезапен пристъп на сърцебиенеОрално0.5 чаена лъжичка сода + 0.25 л вода
Отравяне с токсични в-ваПромивка на стомаха2 чаени лъжички сода + 1 л вода
Термично изгарянеМестно1 чаена лъжичка сода + 0.25 л вода
ОбезводняванеОрално0.5 чаена лъжичка сода + 1 чаена лъжичка сол + 1 л вода
Срещу тютюнопушенеИзплакване на устата1 чаена лъжичка сода + 0.3 л вода
Содови разтвори се ползват още при отоци, женски недъзи, кожни патологии, мигрена и др. Възстановява балансът в устната кухина, затова се прилага като профилактика срещу стоматит и заболявания на гърлото.

Теориите на Дейвид Айк и на Елена Рьорих

Британският писател и оратор Дейвид Вон Айк, който от 26 години се е посветил на разгадаването на това „кой и какво в крайна сметка управлява света“, пише статия в подкрепа на теорията на Симончини. Тя е базирана върху документ с 40-годишна давност, който е попаднал у автора и според който от 60-те години на предхождащия век ракът е лесно лечим, но това се прикрива.

Още нещо ИНТЕРЕСНО: Теория на Дейвид Айк за съществуването на рептили. Доказателства. Има ли ги в България?

Айк подкряпа Симончини в идеята, че ракът е излечима гъбична инфекция, която медицинската мафия използва за контрол върху числеността на човечеството и за огромни печалби. Най-скъпите процедури са радио и химиотерапиите, които обаче работят отлично – убиват абсолютно всеки. В статията си Айк пише, че светът ни е обречен, ако човечеството и занапред продължи да бездейства.

Защото според теорията му за световния заговор елитът се стреми да създаде нов порядък на планетата и да ограничи населението до половин милиард. А Световната здр.организация казва, че през 2030 г ежегодно ще загиват 12 млн души – от рак!

В този ред на мисли Айк подкрепя Симончини и способът му на лечение със сода, подчертавайки защо той се игнорира – заради достъпност и безкрайно ниската му цена.

Сода бикарбонат
Елена Рьорих

Рускинята Елена Рьорих в записаното от нея учение Живата Етика, говори за благотворното отражение на содата. Цитират се нейни писма, според които содата е пепелта на Божествения огън и Учителите (Владиците) съветват да се приучим да я приемаме ежедневно двукратно като изумително предохранително средство срещу ред тежки патологии, включително рак. Сигналът за нуждата от този цяр е напрежение в слънчевия сплит. Рьорих утвърждава, че содата е лекарството, дадено ни от Бог за широко използване от човечеството като щит от разрушенията на Тъмнината.

Съчетания със сода: целебни дуети

Различни автори и народната медицина предписват освен чистия прием на сода, и нейното съчетание с други компоненти като:

1. Сода и мляко

Топлото мляко със сода оказва благотворно действие върху организъм, отслабен от вирусни инфектирания, а правилното съотношение цери бързо симптоматиката на простудата. Ползва се още при пристъпи на суха кашлица, като противовъзпалително, отхрачващо, смекчаващо средство. Добавката от краве масло придава на напитката още повече целителни свойства. Специално се предписва при кашлица, възпалено гърло, за успокояване на възпаления и инфектиране по лигавиците.

Рецепти:
  • Мляко и сода: най-лесното приготвяне е да се пусне половинка лъжичка сода в чашка затоплено мляко. Изпива се незабавно.
  • С мляко и масло: в чашка затоплено мляко се слагат по чаена лъж. мед и масло и половинка лъжица сода. Напитката е най-успешна преди лягане.
  • Концентриран вариант: на чашка сгорещено мляко по супена лъжица мед и масло и отново половинка чаена – сода.
  • Мляко, сода и сол: овлажнява дихателните пътища, способства отхрачването. В чашка сгорещено мляко се пускат половинка чаена лъж.сода и щипчица сол. Изпийте без отлагане.
2. Сода и мед (кленов сироп)

Идеята да се смесва хранителна сода с мед или кленов сироп може да ви се види странна, тъй като знаем, че раковите клетки се хранят с глюкоза – 15 пъти повече, отколкото здравите. Но в дадения случай захарите действат съвършено различно. Патологично изменените клетки не са в състояние да ги употребят, тъй като содата напълно ги неутрализира. Сиропът и содата, както и медът, проникват вътре в изменените клетки и напълно ги унищожават.

Сода бикарбонатНачин за приготвяне: 1 част хранит.сода с 3 части мед/ кленов сироп се размесват щателно до цялостно разтваряне. Сместа се държи на много слаб огън десетина минути.

Употреба: 3 чаени лъжици от сместа се вземат на части до края на деня. Непрекъснатост на курса – 1 месец. По време на приложението се избягват месо, захар и изделия от брашно.

3. Сода и лимон (сок)

Лимонът обладава антиканцерогенни свойства заради фитохимическите си вещества. Той е силно антимикробно и противогъбично средство и като такова се препоръчва за раковоболните, според теортията за рака като гъбично заболяване. Плюс това лимонът помага за извеждане на токсини, за неутрализиране на свободни радикали, стимулира очистването на лимфната система, ползва се за баланс в тялото.Сода бикарбонат

В съчетание със сода, лимонът се явява безопасен способ за очистване. Някои вярват, че унищожава патологично изменените клетки, без да засяга здравите, че ще преборва с раковите и с останалите болести, подпомагайки самоочистването на тялото.

Приготвяне: размесете половинка чаена лъжица хранителна сода с чашка 250 мл вода и сокчето от половин неголямо лимонче. Пие се незабавно.

4. Сода и сол

Комбинацията се препоръчва за разтвори за изплакване и жабурене при проблеми в зоната на уста, зъби, венци, гърло. Някои рецепти от народната медицина казват да се сложи и капка йод. Така трите компонента успокояват болката и свалят възпалението. Средството се използва при деца над 6-годишна възраст, за да се осигури, че разтворът няма да бъде погълнат.

Подготовка: чашка топличка вода с чаена лъж.сода, мъничка щипчица сол и капка йод. Разтворът се ползва за изплакване и се изплюва!

Лечение със сода

При гъбички

Сода бикарбонатДоста хора познават гъбичките отблизо. Предпоставките са разни – дълго носене на тесни обувки, продължително пребиваване във влажно помещение, травми на ходилата, нисък имунитет, а също и напреднала възраст. Гъбичките се предават съвсем просто и се влияят от хигиената. За ефективно изцеряване съществуват прекрасни рецепти от нар.медицина. Например:

Вана за крака: по 1 суп.лъж сода и сол, разтворени в прохладна вода. След края на ваната крайниците се обливат с чиста водичка.

Вана за крака 2: половинка чаена лъжица калиев перманганат, една супена – сода, течен сапун, 2 суп.лъж горчица и всичко това – в 5 л топличка вода.

Ваните се прилагат редовно, вечер преди лягане.

Вани с оцет: 300 мл оцет, добре да е ябълков, 3 суп.лъж сода в литър затоплена водичка. Ходилата се държат петнайсетина минутки.

Компрес с оцет: горните съставки, но в половин литър водичка. В разтвора се натопява памучна материя, закрепя се върху засегнатите участъци, обвива се с целофан и се държи за през нощта.

Обезмирисяване на обувки

Често носените обувки постепенно се пропиват с пот и придобиват неприятен мирис. За поддържане на чистота вътрешната част се обтрива със спирт, водка или ракия и на почистеното място се изсипва директно сода. Оставя се възможно най-дълго, като содата се подменя периодично през десетина часа.

При гъбички по нокътната плочка

Размитата предварително във водичка сода отлично смекчава повърхността на нокътната плочка, обладавайки същевременно дезинфекционни качества, а също така добре подсушава поразените от гъбички участъци. Прилага се в сух вариант или разтвор с разни съставки, обикновено като добавка към основното медикаментозно лечение.

Приготвяне: вземете съд, в който да потопите засегнатите части – крака или ръце, или обикновена ваничка. Температурата на водичката да е не повече от 40 градуса. В нея се пуска сода – по супена лъжичка на всеки 2 литра. Бърка се до цялостно разтваряне и се слага и течен сапун. Ръцете или краката се държат към половин час, изплакват се, подсушават и качествено се обработват с противогъбичен препарат. След процедурата се слагат съвършено чисто и сухи дрехи и чорапи с температура на тялото, за да се избегне отделянето на пот.

Друга рецепта: сода, лимон и вода, добре размесени, се нанасят върху ноктите за десетина минутки. Процедурата се повтаря през три-четири дни.

Важни условия при лечение на гъбички:
  1. постоянство;Сода бикарбонат
  2. комбиниране с противогъбични средства;
  3. дезинфекциране, промиване, подсушаване;
  4. търпение, защото лечението отнема няколко седмици;
  5. всеки ден се обличат чисти, сухи дрехи;
  6. не се ползват чужди вещи;
  7. следи се за хигиена на краката и ръцете;
  8. избягва се излагане на прекомерно ниски или високи температури;
  9. в храненето се избират свежи плодове и зеленчуци.

Маска за лице

Сода бикарбонатМаските за лице със съдържание на сода са сред средствата, които предизвикват най-разнопосочни мнения, коментари и спорове, както и самата сода, разбира се. Според някои това е супер ефективната и практически мигновено действаща маска за дълбочинно почистване и премахване на всякакви замърсители. Попадайки на кожата, веществото активно се включва в разни процеси като:

  1. освобождаване на клетките от шлаки, замърсявания, токсини;
  2. активизиране на регенерацията, вследствие на което кожата забележимо се подмладява.

По отношение на кожата, содата е достатъчно активно химич.средство и затова – въпреки достъпността, се препоръчва ползването й под контрол на козметик.

Правила за приложение на содови маски за лице

Известно ни е, че содата може да разяде практическо всяко петно. Същото е действието и върху лицето, затова агресивното въздействие се смекчава с допълнителни компоненти. Това е задължително, за да се избегне изгаране, раздразнение и травмиране. Правила:

  • със сода не се лекува чувствителна, тънка, прекалено суха, белеща се кожа;
  • при първо приложение се прави проба на мъничък участък. Ако за половин час не се появи дискомфорт, няма да навреди на лицето.
  • време на действие на такива маски – не повече от десет минути;
  • содови маски се правят най-малко през пет дни, а по-добре и по-рядко;
  • курсът продължава до пълно разрешаване на кожния проблем.
Рецепти

Маска срещу черни точкиСода бикарбонат

Хранителна сода се смесва с портокалов сок, докато се получи достатъчно гъста за мазане смес.

Срещу акне

Противовъзпалително средство: обичайният гел за лице, който си имате, се превръща в пяна с помощта на мъничко сода.

Овлажняваща маска с овесени ядки и сода

Смесват се еднакви количества сода и овесени ядки. Отделно се прави микс от лим.сок и кис.мляко – по една от чаените лъжици стига, и с него се залива содовата смет.

Пилинг със сол и сода при акне

Както е пределно известно, пилингите са противопоказани при възпалителни процеси. При средна и тежка степен на акне не се прилага дори и този алтернативен вариант със сода, но при слаби форми и добро състояние на пъпките, се има за възхитително средство.

Смесете еднакви части сода и фина сол. Овлажнете лицето и натрийте с бебешки сапун до образуването на пяна. След това нанесете отгоре содено-солената смес и леко масажирайте с пръсти – мноого внимателно, за да не издерат кристалчетата повърхностния слой. Оставете за 10 минутки и промийте с прохладна вода. Маската отнема влагата на покритието, затова се прави не по-често от един път на седмица.

Тампон със захар и сода

В чаша топличка водичка се разтварят по чаена лъж.захар и сода. В течността се топи памучен тампон и с него се обработват разранените участъци. Дайте време на покритието да позасъхне и се измийте. Отново изчакайте да изсъхне и обтрийте с краве масло и оставете така към час. Следва ново отмиване, без сапун, и подсушаване.

Маска със сода и брашно

Една или две суп.лъжици брашно и чаена лъж.сода се смесват и се налива по малко водичка, колкото да се оформи рядка каша. Нанася се на измита и суха кожа – може по всички части на тялото, засегнати от акне. Отмива се.

Подхранваща маска със сода и мед

Половинка чаена лъжица сода се залива с 2 чаени лъжици течен мед.

Белтъчна маска със сода

Половин чаена лъжица сода се размесва в разбити на пяна белтъци. Нанася се на слоеве – когато намазаната субстанция позасъхне, се добавя ново количество.

Маска с течен сапун

Сапунът смекчава действието на содата, за да не се слага директно върху кожата. Гъстотата е по желание и зависи от конкретния продукт. Държи се под 10 минути и се отмива щателно.

Сода и лимон

Лимонът в комбинация с хранителната сода се прилага заСода бикарбонат премахване на пигментация и цялостно изсветляване на тена. За смекчаване се ползва зехтин – няколко капки. Лимоновият сок също се мери на капки – не повече от три. Содата в тази рецепта е 0.5 ч.лъжица. Кашата се нанася равномерно и навсякъде, без да се прескачат зони.

При торбички под очите

Содата отлично снема отоците и торбичките в зоните под очните ябълки. Сложете в марлена торбичка чаена лъжица от нея, леко я овлажнете и я положете върху подпухналото за 10 минутки. Внимавайте да не попадне в очите, дръжте ги затворени, а най-добре ги покрийте с някаква кърпа.

Мляко и сода
Сода бикарбонат

Млякото също спомага срещу подпухналост. Смесете ¼ чашка с четири супени лъж.сода, внимателно размесете с вилица и бъркайте до еднородност. Маската се охлажда направо в хладилника и се разнася на равен слой само около очите. Държи се 10 минутки и се отмива с хладка вода.

От това средство кожата става равномерна, свежа, разхлаждат се малките бръчици.

При разширени пори
Маска с крем за бръснене (оригинално: с „Каро“)

Смесете миниатюрно количество сол със сода и крем за бръснене. Полученото е домашен скраб, които дезинфекцира и стяга порите. Маската се прилага по един път на 6-7 дни, не по-често. Има възхитително действие, ако се предхожда от парна баня с лайка, която разтваря порите и позволява по-дълбокото изчистване от всичко, което се намира в тях.

За избелване на зъби

Сода бикарбонатСодата се ползва в сух, неразреден вид, или като концентриран разтвор. Сипвайте я във водата на малки порции. Когато поредната дозичка не успее да се разтвори, разтворът се счита за наситен – тоест готов за използване. За процедурата трябва обичайната четка за почистване на зъби, памучен тампон или такъв от марля – те се потапят в течността и се натъркват зъбите.

В случай че се ползва суха сода, тогава четката или тампона се навлажняват предварително. Ако вкусът на сода ви е неприятен, размесете я с паста за зъби.

Принцип на действие: твърдите частици на содата имат леки абразивни свойства. Повърхностните наслагвания се снемат по механичен начин заедно с тънка част от зъбния емайл.

Дайте мнение и Вие тук!

Избелване с хранителна сода и лимон: няколко капки лимон, пуснати в наситения разтвор на сода, повишават ефекта от избелването. Използвайте го, ако не ви плаши видът на стоматологичния стол, с който ще се срещнете в близко бъдеще. Киселината на лимона ще увреди зъбите със 100 %-това вероятност.

За отслабване с лимон

Рецепта на Ан Луис Гитълмън: 300 мл вода, сока от ½ лимон и ½ чаена лъж.хранителна сода. В сока се пуска содата и след това се размива с водата. Приятно е да се добави мента и малко лед. Напитката се приема на неголеми глътки, с паузи. Тя потиска апетита, освежава, подобрява самочувствието.

Мит ли е бързото отслабване с лимон и сода? Мълвата предписва на тези средства преувеличени свойства. Те наистина подпомагат, но не водят до значими резултати като монотерапия. Освен това злоупотребата носи опасността да се усилят проблемите.Сода бикарбонат

Киселината на лимона и алкалността на содата, събрани заедно, имат изразени активни свойства, които понякога причиняват раздразнение на лигавицата на устата и хранопровода, изострят патологии по храносмилателната система, вредят на зъбния емайл и даже пречат на усвояването на важни хранителни в-ва и витамини.

При индивидуално стечение на неблагоприятни обстоятелства содата в съчетание с лимон има силата да наруши работата на червата и уриноотделянето, да разстрои артериалното налягане, да провокира апандисит. Настоятелно се препоръчва разговор с лекар, преди да се подходи към слабеене с описания коктейл.

При киселини в стомаха и рефлукс

Най-прочутото приложение на хранителната сода е за потушаване на киселините, формирали се в излишък в стомаха, както и при рефлукс, както се означава преминаването на съдържанието на стомаха обратно към хранопровода. И в същото време едва ли има по-рисково и направо забранено средство именно от уж безобидната сода.

Сода бикарбонатЛекарите предупреждават: в никакъв случай не ползвайте този способ – било то в чисто състояние или с мляко, както гласят разни рецепти. Наистина киселинността в стомаха рязко се снижава, но в резултат започва изработването на солна киселина с двойна агресивност, при което киселинните вълни се усилват.

Дълготрайното използване на сода води до алкализиране на кръвта и язва. Млякото пък съдържа белтъчини и калций, които се явяват стимулатори на секретирането в стомаха, също провокирайки прояви на така наречените киселини.

При гастрит и язва, действие на газовете

Използването на сода при гастрит е способна бързо да подобри състоянието, да снеме болката, но тя не лекува, а дава временно облекчение. Особено е опасно това средство при понижена киселинност в стомаха. Попадайки в стомаха, содата влиза в реакция със солната киселина, при което се отделя газ. Той вреди на лигавицата, изтънява я и е възможно да се стигне дори до перфорация. Така гастритът преминава в язва.

При обострен гастрит содата води до застой в червата, а по-натам и до запек. При повишена киселинност злоупотребата с прахчето предизвиква обратното състояние.

По същия принцип целенето на язва със сода не решава проблемите и макар да локализира за кратко симптоматиката, след края на действието дискомфортът се връща с пълна сила. Дори проф. Неумивакин, който препоръчва содата за ред патологии на храносмилателния тракт, категорично заявява, че средството не е приложимо при язва.

Гаргара за гърло, инхалация

Класически начин за приложение на натриевия хидрокарбонат с медицински цели са случаите на ангини, бронхити, ринити или просто при зачервено гърло. Прахчето се разтваря в чаша топличка вода, като на 200 мл се слагат една чаена лъж.сода и няколко капки йод. С получения разтвор се прави гаргара, която прочиства горния сегмент на гърлото и „отлепя“, каквото се е образувало на повърхността.

При грип

Содата се предписва от нар.медицина за простуда и грип с идеята е, че тя поддържа вътрешния баланс в тялото и му помага само да се поправи. Простудните симптоми се намаляват за около 36 часа.

Содата, разредена в мляко, е препоръчително лекарство за откашляне. При болка в гърлото – 2 чаени лъж. в чаша топла вода. С тях плакнете по пет-шест пъти в деня.

При бронхит
Инхалации със сода

Налейте в чайник 1 чаша вода и пуснете чаена лъжица содичка. Когато течността закипи, наденете на чучура хартиена торбичка и вдишайте содените пари през устата за около десетина или петнайсет минутки. Прилага се двукратно в деня, като е забранено за малки деца и при повишена температура. За по-висока ефективност се добавя в разтвора смлян на каша чесън – 3 до 5 скилидки.

Инхалациите се комбинират с чаша топло мляко със сода преди сън.

Сода в носа

Рецепта: При силно кихане пръстът се потапя в содата и се въвежда в ноздрата, като хубаво се обтрива вътрешността. Манипулацията се провежда и с другата ноздра. Процедурата се повтаря максимум два пъти в деня.

Лечението със сода оказва следните ефекти:Сода бикарбонат
  1. намалява отичането на лигавиците;
  2. съкращава количеството на секретите;
  3. заздравява микрораничките;
  4. намалява усещането за болка;
  5. противовирусно, антимикотично действие.

Нерядко при този тип заболявания содата се съчетава с йод. Особено ефективно действа комбинацията при бактериален ринит с гной, която е оцветена в жълто и зелено. Използва се обикновен медицински йод (5%), който се продава в аптеките. Йодът бързо отстранява секретите и намалява възпалението. При външно нанасяне обаче препаратът раздразва тъканите.

Други противопоказания:
  • атрофичен ринит;
  • хиперчувствителност на лигавиците;
  • възраст до 4-5 години поради опасност да се погълне течността;
  • при бременност промивките понякога предизвикват гадене.

Общото време за приложение на описаната терапия не надхърля 3 дни.

Йодът е противопоказан при:
  1. бъбречна недостатъчност;
  2. туберкулоза;
  3. хипертиреоза;
  4. бременност;
  5. при деца до 3 години.
Капки за нос с мед

Отвара от лайка, разредена с малко водичка плюс суп.лъжичка сода и чаена – мед. Оставя се да поизври до половината, хубавичко се прецежда през гъста марля. Накапват се по две-четири капки.

Още интересни рецепти:

Срещу изпотяване

За снижаване на неприятната повишена склонност към потене в зоната на подмишниците, дланите, и стъпалата съществуват следните рецепти:

  • Сода и вода се размесват до гъста каша, с която се мажат подмишниците за около 25 минути. Процедурата се повтаря в течение на няколко дни.
  • Цвят лайка – 3 суп.лъжички на литър вода, се вари и запарва към час. Добавя се суп.лъжичка сода и с готовата смес се обтриват зоните на повишено потене.
  • Вана за изпотяващи се стъпала – на литър позатоплена вода се пускат по 2 чаени лъж.сода и сол – обикновена или морска.
Тест за бременност

Сода бикарбонатНародният способ за проверка на бременност със сода – натриев бикарбонат, и достоверната диагностика нямат нищо общо. Понякога резултатите съвпадат, но това не значи, че способът работи.

Рецептата е да се отдели от сутрешната урина – около 100 мл, и в нея да се пуснат 2-3 щипки сода. Счита се, че ако веществото шупне, няма бременност, а ако течността остане „спокойна“- тестът е положителен.

Защо методът не е надежден? Прахчето индикира изменение, налично в момента в киселинността на урината. Въпросът е, че изменението не се причинява от зачеването, а от други обстоятелства, някои – чести спътници на бременността (примерно бактериално причинено инфектиране на пикочната система). Но доколко средата в урината е киселинна, зависи и от други, обичайни фактори като способа на хранене, гладуване, диабет, умора и други.

При целулит

Обтриването със сол и натриев бикарбонат се оценява като антицелулитно, тъй като съчетава действието на скраб и маска, раздвижва застояли течности в тъканите, извежда навън отлагания, токсини и най-вече – заглажда целулитните зони. Ако се прави с морска, а не обикновена сол, ползата е и добавяне на минерали

Рецепта: гребнете шепичка натриев бикарбонат и с меки, кръгови движения я разнасяйте по предварително овлажнената и топла кожа. Изплакнете дланта и гребнете морска сол, която втривайте отново с лекота върху местата със сода. Покрийте с няколко слоя фолио и дръжте 20 минутки. Изплакнете и накрая втрийте обилно подхранващ крем.Сода бикарбонат

Вана: разтворете в чашка топла вода няколко лъжици сода, щедра щипка морска сол и няколко капки цитрусово етерично масло. Размесете и излейте във ваната. Време на действие – половин час. Завършете процедурата с антицелулитен масаж и накрая се изтрийте с кърпа, без да взимате душ. Тази вана чудесно снема психическото напрежение и умората, дава чувство на покой и радост, затова е подходяща за вечерите преди лягане.

Противопоказания: при рани, отоци, алергии, повишено кръвно, диабет, гинекологични страдания, разширени вени, респираторни болести и грип, при бременност и кърмене.

При диабет

Болните от втори тип диабет са склонни към затлъстяване. Натриевият хидрокарбонат помага за извеждане на излишни течности и затормозява самия процес на отлагане на мазнини. Пациентите се съветват да прилагат вани със сода, но само след разрешение на лекуващия лекар и при пълно отсъствие на противопоказания, след които са чувствителност, хипертония, онкозаболявания, гастрити, язва, понижена киселинност на стомашния сок, терапия с медикаменти, съдържащи магнезий

Рецепта: 500 г сода се пускат директно във ваната, където водата е към 38 градуса. Процедурата е двайсетина минути и се твърди, че премахва два килограма тегло.

Содовите вани се дават от нар.медицина още при високо артериално налягане, артрит, подагра.

За бъбреци и жлъчка

Лечението се прилага на етапи – първоначално по 1/5 чаена лъж.сода на чашка сгорещена вода, като количеството се вдига до 0,25 ч. л. При камъни в бъбреците: половин чаша смляна кора от трепетлика с още толкова течен мед се заливат с чаша гореща вода. Вари се на слаб котлон, като се бърка постоянно и се запарва петнайсетина минути. Към течността накрая се слага половин лъжичка сода, прецежда се и се пие по 1 суп. лъжица трикратно след ядене.

За мазна коса
Сода бикарбонат

Содата се препоръчва срещу мазна коса. Най-лесното е да се добави малко от нея в шампоана – примерно съотношение половин лъжичка, размита в три супени лъжици вода към нужното за едно измиване шампоан. Косата се изсушава и заблестява.

За обезкосмяване

Необходими – марля, целофан или фолио, бинт, вода и сода. Измийте със сапун мястото, което ще епилирате, и подсушете. Напоете марлята в разтвор на сода, охладен до телесна температура, отгоре обвийте с целофана и фиксирайте с бинта. Компресът стои 12 часа или още повече. Когато махнете марлята, не забравяйте да овлажните с подхранващ крем. До пълно опадане на косменото покрити се стига до десетина процедури.

При афти

Промивки със содено-солен разтвор. Съотношението не е важно, по-важно е течността да не се глътне.

При екзема

Вани за поразените крайници или за цяло тяло. Оптимална доза: две суп.лъжички на 3 литра вода. След 2-3 процедури кожата се изсушава и тогава се прилагат разтвори с по-малко сода.

Противопоказано при хипертония и захарен диабет.Сода бикарбонат

При цистит

Содата оказва локално антибатериално действие при възпаляване на пикочните пътища. При първи симптоми на цистит няколко чаени лъжици се пускат във вряща вода и се приемат на мънички порции в течение на 15 мин. Напитката снижава болката. Половин час след содата вземете аналгетик заедно с две чаши портокалов сок. Легнете и стоплете с одеяло корема.

В градината и земеделието

Сода срещу брашнеста мана: по една суп.лъжица сода, растително масло и течен сапун на литър вода. Пръска се през седмица, в облачно, но сухо време.

Содата се използва още срещу плевели, за защита от гъсеници, за подхранване и превенция при домати, за вдигане захарността на гроздето и други.

В пералнята (прането)

Дрехи, оставени в содов ратвор за десетина часа, качествено се отмирисват от пропитите в тях миризми на цигари, дим и други. За целта се прави силно наситен разтвор от 1 чаена чаша сода и 4 литра вода. На следващия ден дрехите се изпират.

Сода се пуска и в пералната машина за по-качествената й работа. Сложете прах и включете машината да се напълни с вода. Когато е почти пълна, изсипете половинка чаша сода, а до края на цикъла водата ще я отмие в барабана. При силно замърсяване може да се ползва и цяла чаша.

При мухъл

Содата не поврежда повърхностите и навсякъде, където се е образувал мухъл, може да се обтрие с неин разтвор. Ако местата не са видими, содата не се отмива, а се оставя за по-нататъшна защита от ново образуване на гъбички.

Разлика между сода и бакпулвер

Сода – чист натриев бикарбонат.

Бакпулвер – смес 2:1 натриев бикарбонат и лимонтозу, с добавено нишесте и аромат за директно използване в сладкарството.

Цена и разфасовки

Хлебната сода (сода бикарбонат/сода за хляб) у нас се продава в най-разнообразни разфасовки, като най-разпространените са от 100 гр – 0.20-0.24 лв, 250 г буркан – 1.24 лв, 500 г пакет – 0.94 лв. Един от големите производители на домакински продукти и подправки Биосет има пакети в диапазона от 80 г до 25 кг. Друг такъв производител – Радиком, предлага може би най-ниската цена от 15 ст за пакет от 80 г.

10 до 20 пъти по-скъпи са био продуктите (от 2.00 до 5.50 лв за 200 г), в които изрично е посочено, че продуктът е без глутен и без алуминий. Принципно содата е чист натриев бикарбонат и не съдържа алуминий, така че същият надпис биха могли да поставят и производителите на неафишираните като „био“ продукти. Възможно е такива съставки или следи от тях да има в другия подобен продукт – бакпулвер.

Ампули

100 мл разтвор на натриев бикарбонат е произведен на ампули инфузионен разтвор за коригиране на метаболитна ацидоза, за алкализиране на урината при отравяния, за подобряване на разтворимостта на медикаменти, при хемодиализа.

Наименование

В случай че търсите рецепти в чужди източници, на английски веществото се изписва bicarbonate of soda, също се различават baking soda от baking powder – второто от които е бакпулвер. На немски – Natriumbicarbonat (Backpulver).

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

сода за отслабване

Отслабване със сода: вижте как се прави!

Отслабване със сода – възможно ли е; как действа продуктът. Правила за прием на сода …

16 Мнения

  1. Катя Илиева

    Содата спаси животът ми. Не се шегувам. Преди две години получих спазми на мускулите на долните крайници от кръста до ходилата, болки във всички стави, болки в яйчиниците, бъбреците, жлъчката и гръбначният стълб от горе до долу. Наред с това стомахът ме пареше и губех равновесие. Лекуващата ми лекарка пожела да ме изпрати на КАТ скен, но аз отказах, поради контраста, който щеше да бъде радйо- активен йод. Съмняваше се за рак на стомаха. Отказът ми беше причината да се разделя с нея. По време на страданието ми, което продължи около три месеца, аз инстиктивно вземах сода бикарбонат и болките отшумяваха в момента на приемането й.
    Аз знаех, че това не може да продължава до краят на живота ми. Затова намерих друга лекуваща и я помолих да ми вземе кръв и изпрати на ехограф. Кръвните показатели не показаха наличие на рак, а ехографа единственно показа голямо количество малки камъни в жлъчката. Ето къде се беше скрила причината за моите нетърпими страдания. Лекуващата лекарка ми предложи безкръвна, много лека според нея операция за алиминиране на жлъчният ми мехур. Аз отново отказах. Отлично знаех функциите на жлъчката и затова отказах. Тя може би има много функции, но три са най-важните :
    обработка всички видове мазнини, пересталтиката на червата зависят от нея и отделя бикарбонати, които неутрализират стомашният сок.
    При мен се случи последното. Затръстената жлъчка не е отделяла бикарбонати и стомашният сок направо е изгарял тънките ми черва, а точно това води до рак (на червата или стомаха) Болките в ставите си обяснявам с това, че затръстеният черен дроб не е успявал да преобразува в активна форма Вит. Д3, а прекалено ацидният стомах не е можел да произвежда и отделя Вит. В12. След като изчистих жлъчката (изкарах много камъни), всички болки изчезнаха, чуствах се на 20 години. Тази година я изчистих отново. Чуствам се здрава и млада, но никога нямя да забравя содата бикарбонат.

    • Как точно пихте содата ?

    • Костанца

      Има много начини за пречистване на жлъчката ? Кой използвахте ! Аз опитах с сок от кисело зеле,не се почувствах добре !

  2. Даа, содата върши чудеса, но според мен това, че лекува рак, както се пище навсякъде е пресилено. Видях с очите си, че не може, или моне в тои случай не, но видях също, че рака е напълно лечим, но много зависи от самият пациент!
    Ако някой иска, нека ми пише на: jestoka_kukla@abv.bg

  3. Съни Павлова

    Здравейте, това, че никъде не може да се намери адреса на Тулио Симончини не отговаря на истината. Това, че Вие на сте намерили работещ начин за връзка си е Ваш проблем, Има интернет страница, има Е-mail адрес, на който аз преди 1 година писах и получих отговор. Кореспонденцията и разговорите могат да се водят и на английски. Срещу 100 евро и епикризата и копие на изследванията трябваше да получа наставления за лекуване по skype . Има и много филми за изнасяните от него лекции с интервюта на спасените хора. Има и клиника в околностите на Рим, която също може да се намери в Google.map и на сателит може да се види и надписа на входа. За съжаление моята близка отказа да се лекува при него и затова не мога да дам друга информация. Сигурно, не всички видове рак може да се лекуват по този начин, но конвенционалната медицина дали може да ги лекува, а всички й плащаме здравни осигуровки и доста други пари извън здравната каса. Едва ли има човек без близък починал в неподходяща възраст от това заболяване и то “изненадващо” за лекарите.
    Така че, моля не отнемайте надеждата в болните, човек може и е длъжен да опита всяко ново откритие и да намери лек за себе си и близките си. Тулио Симончини беше и в предаването на ГАЛА, така, че не може да се твърди, че е шарлатанин.

  4. Поли Русева

    jestoka_kukla@abv.bg
    Ако искате да помомогнете,щяхте да го публикувате тук,а не на емеил…

  5. Костанца

    Статията е страхотна ! Сода панацея !
    Искам да поделя и друга нейна полза -неочаквано открита от мен и все още 3 дни вече не мога да повярвам ,че моя 10 годишен проблем с инконтиненция е решен . Много жени не смеят дори да си признаят за проблема ,много бих искала да ми кажат дали им е помогнала и на тях . Ето какво се случи -остра циститна криза получих и тъй като беше 4 сутринта ,имах само цистон ,но болката продължаваше подсъзнателно взех 2 л. сода с 2 чаши гореща вода,явно бях чела това преди. Облекчи ми болкта ,но не нацяло. НО ДРУгият по-важен ефецт-спря ми изпускането. Ето вече 3 ти ден . Жени опитайте ! Няма какво да губите. с 2 л.сода си спестих дори операция дотам бях стигнала вече !
    а след 30 мин взех кисело мляко,защото предположих че всичките ми полезни бактерии и ензими в стомаха са измрели също 🙂

  6. Още едно използване на содата е като дезодорант. След къпане мишниците се подсушават добре и след това се слага( с ръка или с малко памук) бикарбонат. Уверявам ви, че се отсранява всякаква лоша миризма, дори и да се изпотиш. Мисля, че е по-полезно от дезодорантите,а и доста по-евтино.

  7. Не само давате грешна информация за теорията на Симончини и лечението, което прилага, но и това изречение: “Самият италиански екс-медик казва, че със сода се цери раков тумор в зачатъчно състояние, преди да е достигнал 3 см.” е пълна подигравка с този велик човек – в книгата си най-подробно той обяснява, че по неговия метод е лекувал рак в последна фаза за броени дни! Не 3 см, а последна фаза с множество метастази. Но и за такива “лекари” като вас говори в книгата си. Жалко за клетвата, която полагате…

  8. Стойка Желязкова

    Благодаря на Костанца! Аз също имах проблем с изпускането, но благодарение на нея вече нямам този проблем. Не мога да повярвам, че това се случи само с 2с.л. сода бикарбонат и 300мл. хладка вода. Само след като го изпих сутринта преди кафето ми се повдигаше и устата ми се пълнеше със слюнка и бях готова да върна всичко в чашата, но глътнах няколко глътки кафе с цигарата и всичко отмина. Отидох на работа и не можах да повярвам, че можех да се стискам без да се изпусна. Благодаря, благодаря! Сега на всеки мой познат разказвам как съм решила проблема си. Още веднъж БЛАГОДАРЯ!

  9. Някой да знае лечение на остеопороза със сода???

    • Забравих – сода и оцет почистват превъзходно тоалетната . Със сода почиствам алпака мивката, фурната на печката и емайла около котлоните на готварската печка. Загорели съдове се почистват, като се накиснат в разтвор от гореща вода + сода.

  10. Митко Коев

    ТОЯ ДЕТО Е ПИСАЛ СТАТИЯТА Е КРЕТЕН

    • Виолета Станева

      А този, който заменя местоимението “който” с “(къ)дето” и не слага запетаи в началото и края на подчинено изречение, е Митко Коев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *