кръвна захар референтни стойности лечение
Вижте нашия материал на тема кръвна захар, таблица с нейните референтни стойности и начините за своевременното й лечение

Референтни стойности на кръвна захар от пръста. Таблица

Кои са важните референтни стойности на кръвна захар от пръста? Таблица на кръвната захар. Стойности с глюкомер. Превръщане на стойностите. Норма и др.

Още в статията: Естествени причини  Диабет Панкреас Щитовидна жлеза Депресия и стрес Бъбреци Лечение Добавки Снижаване в домашни условия Хранене Грозде, мед, диня? Хомеопатия Упражнения Ниска КрЗ Причини Лечение Хранене Отслабване

Ще ви разкажа за своя опит с кръвната захар и как в крайна сметка успях да я овладея с билки. Ще ви опиша подробно всичко, което знам. Казвам се д-р Велко Илиев и съм от Габрово. Имам медицинско образование, но самият аз страдах от диабет и в известен смисъл успях да се излекувам с билки.

Какво е кръвна захар (КрЗ)

Захарите са главен източник на енергия и сила за тялото.

Съдържание:

Посредством кръвта те достигат до всички тъкани и клетки като е важно да бъдат в прецизирано количество, като в същото време не се губят, отделяни с урината.

Кръвта пренася няколко вида захари, но повечето са биологически инертни, докато към един от тях – глюкозата, човекът си е създал чувствителност и тя има сигнална функция. Когато се говори за КрЗ, се има предвид само глюкозата и въпреки че незнанието не е медицинско, то се е наложило за употреба.

Необходимо е концентрацията на захар в кръвта (тоест на глюкоза) да бъде строго урегулирана – нито висока, нито ниска. В противен случай се говори за разстройване на обмяната на глюкоза в организма: ако е повишена – хипергликемия, ако е намалена – хипогликемия.
И двете състояния са нередни и изискват намеса.

Кръвна захар

Стойности, показатели

Глюкозата е биологично гориво, енергиен източник. Количеството й в кръвта се измерва и се изразява в милимол на литър кръв. Стойността, изразена в число, показва с каква готова за усвояване енергия разполага тялото. Нормалното е от 3.3 до 5.5 мМ, което представлява около 3 до 7 г глюкоза за цялото количество кръв, която циркулира в дадения човек.

Нормата за съдържание на глюкоза не е конкретно число, тъй като количеството варира по естествени причини. То е по-високо в сутрешните часове и когато се поема храна, а след усвояването й спада. Затова измерването се извършва на гладно и тогава сравнението с посочената норма е коректно.

Саморегулиране
Демир бозан за безсъние

Тялото притежава прецизен механизъм за регулиране на количеството глюкоза, което се намира в кръвта. Той компенсира силно променливите външни фактори като честота на хранене, вид на поеманите вещества, периоди на глад и прочее, както и вътрешният фактор – каква част от ресурса може да се използва от тялото в дадения момент.

Ако клетките не успяват да усвоят захарите, постъпили в кръвта в процеса на смилане на храната, количеството им бавно, но неотменно поема нагоре. Причините за нереализираното усвояване са различни. Но във всички случаи щом клетките не са получили необходимия заряд, човек започва да чувства слабост и да се уморява скоро, докато тялото се старае да се избави от чрезвичайно високото количество захари в кръвния поток. Опитвайки се да запази баланса, то пуска в усилен режим на работа бъбреците, а човекът получава често-често позиви за тоалетната.

Ако захарите са били в излишък за дълъг промеждутък от време, те предизвикват усложнения. Първият ефект е сгъстяване на кръвта, а в сгъстен вид тя не успява да протича добре през малките кръвоносни съдове, от което започва да страда организмът като цялост.

Още ТУК: Правилната таблица на кръвната захар! Как да я намалим без лекарства?

Всичко описано обяснява защо е задължително да се поддържа в норма концентрацията на глюкозата в кръвта. При здравия човек балансираното хранене подпомага естествените механизми на тялото му. При болните пък то е минималното задължително условие, върху което се надграждат и останалите мерки.

Преди да продължа с увеличената кръвна захар, да ви споделя собствения си опит в:

Мнение №1: Намаляване на кръвната захар с билки

Д-р Велко Илиев от Габрово, таблици кръвна захар
Д-р Велко Илиев от Габрово, който се излекува от диабет с Демир бозан.

Лекувал съм много хора, страдащи от диабет в най-различните му форми, а самият аз имах начална фаза на захарна болест и това все повече ме притесняваше. Как да помагам на пациентите си, когато самият аз не успявам вече години наред да се излекувам? Успявах да огранича кръвната захар и тя да не стигне до фатални патологични стойности. За целта взимах всички необходими мерки – от диетата до лекарствата. Но накрая реших да опитам и с билки.

Мой колега лекар ми препоръча Демир бозан, защото той е специално направен по тайна рецепта за пречистване на кръвта. Пих го успоредно с лекарствата няколко месеца и успоредно с това си правех изследвания. Забележително беше как постепенно – от петата седмица нататък, кръвната захар започна да се нормализира. За няколко месеца успях да я въведа изцяло в норма. От тогава продължавам диетата си, но също така и съм помогнал наистина на много от пациентите, като им препоръчвам заедно с хапчетата да вземат и Демир бозан.

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Висока (повишена) КрЗ – хипергликемия

Кръвна захар
Триизмерен модел на D-глюкоза – единствената, която се среща в природата

Концентрирането на глюкоза в кръвта се разграничава по продължителност и тя бележи две възможни състояния:

1. Краткотрайно повишение

То е естествено физиологично вдигане на нивото в резултат от естествени битови фактори като хранене, енергийно изразходване, повишена активност. Разглежда се като моментен механизъм на приспособяване на тялото, за да подсигури с енергийно зареждане тъканите, в които има повишен разход. Чести причини:

  • хранене – 1-2 часа след приемането на храна количеството на глюкоза е високо, но след усвояването на постъпилите вещества то се нормализира.
  • физическо натоварване – повишената мускулна активност сигнализира за нуждата от по-голямо количество енергия и съответно тялото подава исканото гориво.
  • изключителни обстоятелства – страх, превъзбуда, силна болка, стрес. Повишената психологическа и емоционална активност също е вид повишено натоварване и черпи по-висок енергиен ресурс.

Нарастването на захарите в изредените случаи трае ограничено дори кратко време и отминава с преодоляване на моментните изключителни обстоятелства.

2. Дълготрайно или постоянно повишение

Ако хипергликемията продължава дълго време с достатъчно висока концентрация на глюкоза, тогава се касае за патологични състояния. Важен показател е дали скоростта на постъпването на захар в кръвта е значително по-висока от скоростта, с която организмът успява да усвоява тази захар.

Състоянието нанася пагубни поражения върху инсуларния апарат на органа, свързан с регулацията, а именно панкреаса, и води до отделяне на глюкоза с урината. Може да се определи спокойно като тежко нарушение на обмена на вещества, заедно с отделянето на токсични продукти от този обмен, което по-нататък води до отравяне на цялото тяло.

Като правило хиперкликемията е характерна само за заболявания на ендокринната система като захарен диабет, повишена функция на щитовидната жлеза, болестни отклонения при хипоталамуса (зона в главния мозък, отговаряща за цялостната дейност на жлезите с вътрешна секреция), в редки случаи – за някои изменения на черния дроб.

Леката степен на хипергликемия практически никак не вреди. Тялото моментално дава видими ясни сигнали като силна жажда, често желание за облекчаване и други.

Тежката степен на хипергликемия води до отпуснатост, липса на сили, дори до загуба на съзнание, което е белег за началото на хипергликемическа кома, която понякога довежда до летален изход.

таблица стойности кръвна захар
Таблицата във вид на изображение, удобен за запазване някъде

Продължителна тежка хипергликемия провокира устойчиви нарушения в обменните процеси, „аварии“ в работата на имунната система, появяват се регулярни гнойни процеси, нарушават се половите функции и кръвоснабдяването на тъканите – всички, без изключение.

mmol/l 
Новородени норма1.1 – 1.3 
Деца, възрастни – норма2,78-5,55
Хипергликемиянад 5.5
2 часа след хранененормалнонормазахарен диабет
под 7.77около 6.7над 11.1
Преддиабетна гладно2 часа след храна
5.5 – 7.777.0 – 11.0
Гранични стойности7.77 – 9.99
Патологични стойностинад 9.99
Захарен диабет тип 2на гладно2 часа след храна
над 7.00над 11.1
Какво значи КрЗ 10?

Сред страдащите от захарен диабет се разпространява митът, че нивото от 10 ммол глюкоза в литър кръв е граница, която дели лечението без инсулин от времето да се пристъпи към инсулинозаместителна терапия. На практика това си е само легенда. Начинът на лечение зависи от общата картина при конкретния пациент, от степента на усложнения, от спектъра на проявление на болестта и разбира се е свързано с нивото на КрЗ, но не и с фиксирани стойности, на които да отговаря съответното лечение.

Какво значи КрЗ 16?

Стойности на КрЗ от порядъка на 15 и 16 е белег за търсене на спешна помощ, след която болният със сигурност ще бъде хоспитализиран за получаване на компетентна намеса.

Какво значи КрЗ 4, 5, 6, 7 и 8?

За хората, които държат под контрол нивата на КрЗ това не са съседни цифри, а много точни показатели за процесите в телата им.

Ето показателите, към които те се стремят:
На гладно преди хранене:от 4 до 7 ммол/л
120 минути след хранене:от 5 до 8 ммол/л
Преди сън:най-малко 6 ммол/л
Стойности на КрЗ при бременни

Някои бременни жени се сдобиват с диабет, наречен гестационен, който отминава с появата на детенцето. Затова всички се проконтролират за количеството на глюкоза в кръвта – стандартно след 24-тата седмица. В случай че са налице показатели за повишен риск от диабет, изследването се прави незабавно след научаване за зачеването.

Гранични стойности:
На гладно:до 5.1 ммол/л
60 минути след храна:10 ммол/л
120 минути след храна:до 8.5 ммол/л
Стойности на КрЗ при деца
На възраст до 1 месец: от 2.8 до 4.4 ммол/л
От 1 месец от 14 години: от 3.3 до 5.6 ммол/л
От 14 години нагоре: от 4.1 – 5.9 ммол/л
Стойности на КрЗ при възрастни хора над 90 години: от 4.2 – 6.7 ммол / л

Симптоми на висока КрЗ:
  • силна жажда;
  • сухота в устата;
  • често желание уриниране;
  • суха кожа, сърбежи;
  • замъглено виждане;
  • умора, сънливост, отпуснатост;
  • необяснимо надебеляване;
  • рани и драскотини зарастват бавно и недобре;
  • неприятни усещания в краката;
  • изтръпване, мравучкане по кожата;
  • чести инфекциозни и гъбични прояви, които трудно подлежат на лечение;
  • учестено и дълбоко дишане;
  • дъх на ацетон в устната кухина;
  • нестабилно емоционално състояние.
Естествени причини за повишаване на захарта в кръвта

Всичко изброено дотук са основания за контрол върху количеството на глюкозата в кръвта. Към тях добавяме опасността от развиване на атеросклероза, хипертония, подагра, които биват провокирани от увеличеното съдържание на пикочна киселина. За да не лекуваме един ден сериозни патологии, е необходимо постоянно да се употребява разумни количества захар. Но най-интересното е, че няма определена норма за употреба на сладки храни.

Ограничаване и замяна на захарта

Кръвна захарНякои лекари са убедени, че здравите млади хора, които не подлагат телата си на значителни физически натоварвания, се задоволяват перфектно с до 80 г захар на ден. Обаче дадената норма се покрива с две Фанти от по 0.3 л. В чаена лъжица се вместват до 7 г захар на пясък, поради което не е трудно да се пресметне колко сладко над нормата постъпва в течение на деня само с чая и кафето. Как да снижим КрЗ със заместители?

В ред случаи си струва за известно време в напитките да се добавя аспартам вместо захар. Аспартамът е открит през 1965 година, той е 200 пъти по-ефективен в подсладяването от традиционната и позната ни рафинирана захар. Смята се, че не оказва нежелани ефекти и не съдържа калории. Таблетките добре се разтварят в топла и хладна вода, но при кипване губят сладостта си.

Захаринът е забранен в редица страни заради това, че не е в състояние да се усвои в тялото. Употребява се с внимание при анемии, заболявания на съдовете, нарушения на храносмилането. При дълготрайно използване предизвиква нарушение на храносмилателния тракт и влошаване на зрението.

Натриевият цикламат не е така сладък като захарина, но се отличава с по-голяма устойчивост към висока температура. От 1969 година е забранен в САЩ. Промишлената фруктоза е по-сладка от захарта, но е сложно да се дозира. При прекалена употреба в кръвта се образува излишък на триглицериди, а също така и на пикочна киселина.

Патологични причини за висока КрЗ

Диабет

След поемането на храна, съдържаща въглехидрати, количеството на КрЗ се вдига. За да ги усвои, организмът се нуждае от постъплението на известно количество инсулин. Ако този механизъм е нарушен, се развива диабет. Различаваме две различни основания за тази патология и съответно два типа:

-тип 1: задстомашната жлеза практически не отделя инсулинКръвна захар

-тип 2: инсулин има, но организмът е снижил чувствителността си към него

Като правило страдащите от тип 2 имат повишена маса на тялото и обратно: появата на заболяването се провокира от затлъстяване, както и от продължителен стрес, употреба на стероиди, от вирусни инфекции. Захарният диабет се лекува само под наблюдение на лекар, тъй като е сериозна угрозата от усложнения като поражения на кръвоносните съдове, на бъбреците, зрението, функциите на нервната система.

В идеалния случай здравият човек се стреми към стойности на глюкозата в кръвта от порядъка на 3.3-5.5 ммол/л. За страдащия от диабет е почти невъзможно да постигне същия резултат. Ако нивото се колебае в границите от 4 до 10 ммол на литър, то болният има право да бъде доволен и да приеме, че успява да контролира кръвната си захар. Имайки подобни стойности на концентрацията, диабетикът си гарантира, че няма да получи сериозни усложнения повече от 10 години напред. Контролът обаче не става на око, а се извършва чрез постоянно замерване с глюкомер или други средства.

Подробно за диабета: ТУК:

Диабет. Чимен и др. 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

Задстомашна жлеза

Задстомашната жлеза изработва разни биологически активни вещества, нужни за жизнените дейности в тялото. Тя „администрира“ и системата за регулирането на количеството на глюкозата в кръвта. Отделя два хормона – инсулин и амилин, с които се снижава нивото при излишък, и още един хормон – глюкагон, който пък се задейства при недостиг и сигнализира, че трябва да се произведе допълнително количество в черния дроб.

Внезапно и с нищо необосновано вдигане на концентрацията на захарите е сигнал за възникнала патология в тази жлеза – от възпаление (панкреатит) до рак. Принципно нарушенията в застромашната жлеза произхождат от редовно преяждане, пристрастявания към пикантна храна и алкохол, големи количества сладки неща и пълномаслено мляко. Характерните симптоми са слабост, умора, нервност, тежест в стомаха, хрипове в белите дробове, увеличена честота на сърдечните съкращения.

Щитовидна жлеза

Хормонът тироксин, който се синтезира в щитовидната жлеза, се отразява върху скоростта на метаболирането на глюкозата и регулира запаза й, наличен в кръвта. Той увеличава количеството, осигурявайки енергия за клетките. Той е един вид защитен механизъм срещу опасния спад под нужното количество.

При отклонения в работата на жлезата хормонът се произвежда в по-голямо или по-малко количество, което се отразява директно и върху стойностите на КрЗ. Още по темата ТУКСимптоми и проблеми с щитовидна жлеза. Хипофункция. Увеличена щ.ж. и други.

Депресия, стрес

Хормонът кортизол, който се образува в надбъбречните жлези, има задачата да се справя с моментни стресови състояния. Той се отделя по-интензивно при спад в кръвната захар, при недоспиване, физически натоварвания, системно преяждане или гладуване, заради стимуланти. Високите му нива пък нарушават чувствителността на тялото към инсулина, който участва в регулацията на кръвната захар.

При моментен стрес тялото освобождава глюкоза от черния дроб и мускулите, за да е готова за употреба, ако се наложи извънредно действие. Когато отмине ситуацията, количеството се регулира. При постоянно напрежение обаче тялото периодично отделя допълнителни количества глюкоза, от която обаче няма необходимост и до изразходването на извънредни количества не се стига. Така стойностите в кръвта остават трайно повишени.

Същият е механизмът при депресиите, появили се като следствие от хроничния стрес и водещи до изпитването на перманентна тревожност. Състоянието провокира физиологични реакции, които привеждат тялото в свръхвъзбудимост и пълна подготвеност за действие.

Бъбреци

С тяхна помощ – чрез урината, от тялото се извеждат отпадъчни вещества. Те могат да бъдат десетки видове, но сред тях не бива да има глюкоза или ако има, да е в нищожно количество. По принцип чрез урината се извежда излишната глюкоза, която не е могла да бъде усвоена в кръвта.

Така че откриването й сред отпадните продукти е белег за диабет, но и не само – тя е маркер и за редица нередни изменения в бъбреците и отделителната система. Високото количество на КрЗ втвърдява кръвоносните пътища, които се намират в бъбреците. Маркер за това калциране е наличието на албумин, тъй като заради него започва изхвърлянето на белтъци.Кръвна захар

Други причини за вдигане на КрЗ:
  • тежки заболявания;
  • вирусна инфекция;
  • интоксикация;
  • затлъстяване;
  • редовно преяждане с пържени и извънмерно съдържащи мазнини ястия;Кръвна захар
  • ендокринни изменения при климакс, забременяване и абортиране;
  • редовно предозиране на стимуланти като алкохол.

Лечение при висока КрЗ

Лекарствата са повече известни като антидиабетни, тъй като са с широко приложение при тази причина за повишаване на количеството на КрЗ. Те са следните видове:

  • инсулинови – метформин, ендогенен инсулин, сулханилурейни, глиниди.
  • неинсулинови – тиазолидинедионите, инкретинови миметици, алфа-глюкозодазни инхибитори и амилинови аналози.
1. Сулфанилурейни

Най-използваните. Те директно стимулират производството на инсулин в задстомашната жлеза. Минусът им е, че ефектът от тях се прекратява, след като се постигне максималната доза. Най-редовните нежелани ефекти са спад на КрЗ – хипогликемия, отлагане на излишни мастни тъкани.

Препаратите от този вид се делят на генерации. Първата вече не се ползва заради бавното начално действие и многото странични действия. Сред тях са наименования като Tolazamide, Chlorpropamide, Acetohexamide, Tolbutamide. Препаратите от втора генерация са по-усъвършенствани, с по-малко нежелани ефекти. Имат известно диуретично действие. Сред тях са Глибенкламид (метаболизира се в черния дроб), Гликлазид, Глимепирид.

2. Меглитиниди

Стимулират отделянето на инсулин, без да провокират прекален спад в нивото на КрЗ. Сред тях са Репаглинид (може да се прилага едновременно с Метформин) и Натеглинид (Старликс), който оказва бърз, но по-кратък ефект, също одобрен за съчетаване с Метформин.

3. Бигванидините

Кръвна захарОт групата към настоящия момент се прилага само Метформин. Той не се отнася към синтеза на инсулин, а работи чрез снижаване на образуването на глюкоза от черния дроб. Също така под влиянието му инсулиновите рецептори става по-чувствителни. Минус е сравнително често появяваща се гастоинтестинална токсичност – при един от пет на брой пациенти.

Това е най-честия нежелан ефект от избора на този препарат (20% вероятност за развитие), което налага терапията да започне с ниска доза (най-често 2 х 250 мг), която постепенно да се вдига до стигане на максимална. Приема се заедно с ястия. Друга странична реакция е лактатната ацидоза, но тя е рядко наблюдавана освен ако пациентът не страда от ХБН, сърдечна недостатъчност или се приема едновременно с алкохол. Метформин се прилага 2-3 пъти дневно.

Други наименования: Глибомет и Глюкованс (комбинации с Метформин), Глюкофаж с продължително освобождаване и по-слаби станични ефекти.

4. Тиазолидиндиони

– инсулинови сенсибилизатори, увеличават чувствителността към инсулин, без да се отразяват на секретирането му. Абсорбират се бързо. Действието им се проявява след около 3 седмици. Минус е склонност към задържане на течности. Наименования: Росиглитазон (Avandia) и второто е Actos – Пиоглитазон.

5. Алфа глюкозидазни инхибитори

– намаляват резорбирането на въглехидратите в гастроинтестиналния тракт. Те блокират алфа глюкозидазите, също имат доста висока гастроинтестинална токсичност, но не провокират затлъстяване. Наименования: Акарбоза, Миглитол.

6. Инкретинови миметици

– понижават КрЗ чрез подкрепа на естествените процеси, които се случват в тялото. Наименования: Ситаглиптин (Januvia) и Вилдаглиптин (Galvus).

7. Амилинови съединения

– хормон, който се произвежда заедно с инсулин. Наименование: Прамлинтид (Symlin) се прилага като съпътстваща терапия, но не и самостоятелно.

8. Инсулинови препарати

Делят се на такива с бързо, кратко, средно и дълго действие, разграничено в границите от 0 до 36 часа. Ако са с кратко действие, започват до 30 минути след въвеждането. Средните имат по-късен старт, но действат по-дълго и не стават за спешност. Най-честа нежелана реакция е спад на КрЗ – хипогликемия, затлъстяване, създаване на защита срещу инсулина. Наименования на инсулинови аналози – лиспро, аспарт, гларгин, детемир.

Добавки за снижаване на КрЗ

Кръвна захар

На пазара има десетки наименования на препарати, класифицирани като хранителни добавки – Диабор, Глюкостевин, Холестабин, продукти с алое вера, сминдух, екстракт от карела, Глюкорег, Диалек и много други.

Снижаване на КрЗ в домашни условия

Канела

Поставяме я на водещо място сред природните средства за снижение на КрЗ. Действието й е многопосочно, спомагайки да се намали и покребността от захар. Само не се заблуждавайте, че канелата би помогнала, ако я ползвате като подправка към сухи закуски и обработени продукти.

Първо е нужно да се знае, че има няколко вида канела. Цейлонската се смята за най-качествената за кулинарията, но като лекарство се предпочита китайската. Изследвания доказват, че тя води до снижение на нивото на глюкоза в кръвта, с което предотвратява и цери диабет, класифициран от втория тип.

Шест британски клинични изпитания, публикувани в медицинското списание Clinical Nutrition, са успели да фиксират нужната за това доза, а именно ежедневната употреба на 1-6 г канела. Като най-действени се посочват два патентовани екстракта от китайска канела – Cinnulin PF и CinSulin, които се намират в множество добавки.

Най-полезните части от китайската канела са кората и цветовете, които съдържат етерично масло с антиоксидантно и антибактериално свойство, способно да намалява размерите на тумори.

Как се използват хранителни добавки с канела:

Кръвна захар

Дайте мнение и Вие тук!

При диабет от типа 2: 1-6 г китайска канела на ден (1 чаеная лъж.е = 4,75 г). На етикетите се отбелязва още като Cinnamomum aromaticum.

За профилактика: 500 мг двукратно на ден китайска канела или един път 500 мг екстракт Cinnulin PF или CinSulin.

Внимание: При приемането на канела и други добавки с канела при втори тип диабет е необходимо да се контролира нивото на КрЗ, за да се убедите, че не се е стигнало до хипогликемична реакция – спад на КрЗ на прекалено ниско ниво.

Индрише

Растението съдържа вещество, което действа подобно на инсулина и затова провокира рязък спад на нивото на КрЗ. Полезно е в случай на повишени концентрации, но се прилага с внимание при здрави хора. Отделно, ароматът му действа релаксиращо и намалява умората, което също допринася за нормализиране на КрЗ.

Чай от индрише: по едно листо на сто грама вода, вари се докато половината количество от водата изври. Пие се трийсетина минути преди всяко хранене.

Тинктура с орехи: 500 мл добра водка, петнайсетина натрошени орехи с черупките, още толкова листа индрише, нарязани на ситно. Престояват на доста студено две седмици. Пие се сутрин преди ядене по 20 г.

Рожков

Използва се за подсладител и добър заместител на захарта. Продуктът на прах се разтваря лесно в топличка вода.

Шипка

Шипката се нарича естествен заместител на инсулина. Плодовете може да се хапват директно или да се сварят на чай. Рецепта: десетина плодчета се сваряват в половин литър вода за пет минутки. Пие се охладено, на гладно.

Чесън

Свежият чесън – по няколко скилидки, взети на гладно, създава не особено приятен дъх, но помага за контрол върху КрЗ.

Черна боровинка
Кръвна захар

При перманентно повишено ниво на КрЗ, както и при диабет, е полезна диета на боровинки. В черната разновидност се съдържат дъбилни вещества и глюкозиди, поради които плодовете и чаят от листата се използват за снижаване на концентрацията.

Рецепта: чаена лъж.млени листа от боровинка се пускат в кипната до бълбукане голяма чаша вода. Накисването е за трийсет минути. Минава се през прецеждане. Количеството се разделя на три и се приема до края на деня. За следващия ден се вари нова доза.

Краставици

За забавяне на обменните процеси и за нормализация на нивото на глюкозата в кръта се препоръчва диета на пресни краставици, доколкото в тях се съдържа инсулиноподобно вещество. Освен това краставиците намаляват апетита.

Елда
Кръвна захар

Незаменим продукт, снижаващ КрЗ. Рецепта за лечение:

Елдата се измива, леко се подсушава и се слага на котлона в касерола да се позапече без никаква мазнина. Смила се в кафемелачка и се прибира за съхранение в някаква съдина, която се затваря добре, за предпочитане от стъкло. От елденото брашно ежедневно се приготвя напитка по следния начин: 2 големи лъжици от се заливат с прясно или кисело мляко и се оставят за 12 часа. Готовата субстанция се приема час преди храна. Още ТУК: Всичко за елда (гречка) и брашно от елда. Ползи и рецепти. Приготвяне на каша.

Земна ябълка (гулия)

Нормализира работата на стомашно-чревния тракт и сваля нивото на КрЗ. От свежа ябълка се приготвят салати или се приема по чаена лъжица смлян продукт. Рецепта за земна ябълка на прах:

Измийте, подсушете и нарежете на дребни късчета няколко земни ябълки. Оставете ги малко да се поизсушат и смелете. Готовият прах се пази на проветриво място и се хапва с лъжица в течение на деня.

Земната ябълка е чудесна при съдови изменения и проблеми с обмяната, а при диабетиците позволява да се намали дневната доза инсулин.

Зеле и зелев сок
Кръвна захар

Зелето е пребогато на фибри, пектин, витамини и вещества, потискащи жизнедеятелността на болестотворните бактерии. Зелевият сок извежда течности от организма и подпомага снижаването на концентрацията на глюкоза, която се намира в кръвния поток.

Сок от ряпа

Оказва пикочогонно, противовъзпалително, противомикробно действие, способства нормализирането на нивото на холестерина, разтварянето на камъни в бъбреците и пикочния мехур, показан е при холецистит. Сокът снижава кръвната захар, помага при застойни явления в храносмилателния тракт, чудесно средство при запек.

Сок от картофи

Средство за намаляване на нивото на глюкоза в кръвта. За целта се приемат по 0,5 чаши двукратно в деня, трийсетина минути преди храна.

Сок от цвекло

Приема се в свеж вид четирикратно в деня по 1/2с.л. Същото действие имат още соковете от моркови, тиквички, домати и тиква. Още ТУК: Червено цвекло – варено или на сок, ползи и вреди.

Цинк

За снижаване на концентрацията на КрЗ е нужен цинк, тъй като той влиза в състава на инсулина и служи като катализатор на химически реакции. Много цинк се намира в стриди и миди, в пшеничния зародиш и бирената мая.

Употребата на бял хляб вдига дефицита на цинк. Опити с плъхове са показали, че злоупотребата с бяло брашно и сладки храни водидо резки колебания в нивото на захарта в кръвта, което провокира биологическа потребност от алкохол. Метаболизмът се нарушава заради отделянето на извънредно количество инсулин за преобразуването на постъпващата с храната захар.

Диета и хранене при висока КрЗ

Кръвна захарНачинът на хранене е най-важният компонент за контрол върху нивата на КрЗ. Това, което се гледа, е гликемичният индекс на продуктите. Тези с висок провокират производството на повече инсулин и съдържат риск. Сред тях са всички сладки неща със захар, тестените от бели брашна, белият ориз. Зеленчуците са полезни, но само ако се приемат в часовете от деня, които се обозначават с едноцифрено число. Сред плодовете се избират само някои, които снижават КрЗ.

Полезни храни:
  • черен хляб – до 350 г на ден;
  • зеленчукови супи с неголямо количество зеленчуци – до 2 пъти седмично;
  • ястия с нетлъсто месо, предимно варено;
  • немазни риби, ако може варени;
  • зеленчукови ястия и гарнитури, с предпочитание към бобовите, елда;
  • яйца – не повече от две на брой;
  • кисели и кисело-сладки плодове – ябълки, лимони, портокали, боровинки, ягоди, къпини, череши, ананас, киви, круши, праскови и кайсии – не повече от 200 гр на ден;
  • ядки;
  • млечни продукти – мляко до 2 чаши на ден, извара до 200 г, сирене;
  • зеленчукови сосове, доматен сос;Кръвна захар
  • чай, чай с мляко, плодови сокове и поне 8 чаши вода на ден;
  • растително масло;
  • витамини;
Противопоказани храни:
  • бонбони, шоколад, сладкиши, сладко, мед, сладолед и др.сладости;
  • остри, пикантни, солени блюда, свинска мас и други мазни храни;
  • черен пипер, горчица;
  • алкохол;
  • грозде, банани, райска ябълка, смокини, стафиди;
  • захар.
Грозде – да или не?

Заради значителното количество въглехидрати, гроздето традиционно се изключва от диетата на диабетиците и също така при други случаи на повишена КрЗ. Наскоро обаче бе оповестено едно френско проучване, според което само червеното грозде има антиоксидантни свойства и умее да регулира инсулина.

То успешно се справя и като профилактично средство. Само че изследователите препоръчват екстракт от червено грозде, което е съвсем различно от това да се яде директно свежият плод. По този начин се използват полезните вещества, но се елиминират захарите.

Мед – да или не?

Крайно противоположни са мненията на различни по вид специалисти по отношение на използването на мед от хора с високи нива на КрЗ. Защитниците посочват, че този продукт бързо се усвоява и изразходва и почти не влияе на количеството на глюкозата в кръвта. Доводът е, че пчелният продукт в голямата си част се състои от глюкоза и фруктоза, втората от които няма нужда от инсулин, за да се усвои.

На тази база се смята, че медът е по-полезният подсладител в сравнение със захарта. И по-полезният начин да се хапне нещо сладко за десерт, отколкото пастите и другите сладкиши. Добре, но дали въобще да се използва? Диетолозите са против, но пък апитерапевтите препоръчват липов и акациев вид в ограничени дози.

Спорът означава едно – използвай с внимание.

Диня – разрешено количество

Както посочихме по-горе, динята е сред разрешените храни, но има някои особености относно приемането й. Тя се хапва не като десерт след хранене, а самостоятелно. Добра е за междинна закуска. Количеството, разрешено за един ден, не е неограничено – според някои диетолози то е 200 г, други, по-либерални, отпускат до 500 г. Заради сладостта му, и този продукт се приема с внимание – за вкус и разнообразие.

Хомеопатия

Хомеопатичните средства са в състояние да помогнат в две посоки:
  • стимулиране на задстомашната жлеза да регулира отделянето на инсулин, който пък орегулира усвояването на глюкозата;
  • лечение на стрес, тревожност и психологични отклонения, които водят до отделянето на повече глюкоза в кръвта.

Бургаският хомеопатичен терапевт д-р Ивайло Димитров пропагандира идеята, че методът на традиционната медицина да вкарва липсващия инсулин отвън, е погрешен, защото по този начин застомашната жлеза се подкрепя още повече в отказа й от функциите й. Този така наречен “мързел“ на жлезата задълбочава състоянието, защото тя постоянно снижава синтеза на инсулин и се увеличава количеството, което се внася отвън.

Така терапията, заместваща инсулина, води до пълен отказ на жлезата и тя става постоянна до живот. Обратно, хомеопатията е способна да подкрепи застомашната жлеза. Според д-р Димитров най-подходящ за това препарат е Инсулиниум – инсулин, добит от животински източник. Той се подкрепя от редица други лекарства, които се определят за конкретния случай от специалист.

На страдащите от диабет често се препоръчват Сулфурикум ацидум, Калциум карбоникум ханемани, Калиум бихроникум, Бриониа. В описанията на изброените наименования няма да срещнете показание за диабет и повишени нива на КрЗ, което говори, че дадените препарати се назначават единствено от хомеопат и не се използват за самолечение.

В интернет са докладвани положителни резултати от терапия с Фосфорикум ацидум, който въздейства върху нервната система и психиката, като ефективно средство срещу стрес, депресии, хронична умора и други състояния, които влияят на кръвната захар.

Упражнения

Кръвна захарМедицински е доказано, че физическите упражнения снижават нивото на КрЗ при захарен диабет и обратно – повишават нивото при наличието на хипогликемия. Освен правилното хранене, за синтеза на инсулин е нужно и достатъчно пребиваване на слънце. Затова е чудесна идея да се комбинира спортуване или физическо натоварване на открито – например бързо ходене, бягане, каране на велосипед, плуване. Препоръчително е на всеки 20-30 минути да се приема минерална вода или чай от шипка. Първото хранене е най-малко 2 часа по-късно.

Ниска КрЗ, хипогликемия

Хипогликемия се нарича понижено съдържания на захар в плазмата на кръвта. Тя се среща забележимо по-рядко при здрави хора, отколкото хипергликемията.

Ниското ниво на КрЗ се причинява от неправилно хранене, когато се пренатоварна инсулиновия апарат на задстомашната жлеза. Казано просто, това е когато се употребяват извънредно много сладки храни, които провокират жлезата да работи на максимума на своите възможности и да отделя колкото може повече инсулин. Инсулинът води до усвояване на цялата глюкоза в тъканите, което води до хипогликемия – ниско съдържание.

Ако КрЗ е под 3.3 ммол на литър, измерено на празен стомах, тогава категорично състоянието се класифицира като ниска кръвна захар.

Причини за ниска КрЗ

Постоянна хипогликемия се развива при разни заболявания на задстомашната жлеза, свързани с разрастване на нейните тъкани, както и на клетките, които изработват инсулин. Това може да бъдат различни тумори. Състоянието се стартира още от тежки патологии на черния дроб, които нарушават процеса на усвояване и провокират изхвърляне на гликоген в кръвта, а също и от изменения в бъбреците, надбъбречните жлези и хипоталамуса.

Кръвна захар
Умората и чувството за отпадналост са сред ясните и видими симптоми
Симптоми на ниска КрЗ
  • рязко отпадане, слабост;
  • повишено отделяне на пот;
  • поява на тремор в ръцете, краката и по цялото тяло;
  • ускорено сърцебиене;
  • поява на страх от смъртта;
  • изострена възбудимост;
  • нарушения в психиката;
  • постоянно силно чувство за глад, след което е възможна и загуба на съзнание. Такова състояние се нарича хипогликемична кома. Страдащият от ниска КрЗ е длъжен винаги да носи в себе си бонбони, от които да похапва още при първи белези и сигнали на настъпващо неразположение.

Най-явният симптом на спадането на КрЗ е раздразнителността, нервността, придружени с разсеяност, неспособност за концентрация, логично мислене и проява на търпение. Това, съчетано с лоша памет, умора и отпадналост и периодично главоболие правят моментите на спад доста некомфортни.

Лечение на ниска КрЗ

Лечението се състои в мерки за вдигане на съдържанието на глюкоза. При леки случаи и моментни спадове това става чрез незабавното поемане на някаква сладка напитка или твърда храна. При по-сериозни състояние се вливат глюкозни разтвори, което се провежда най-правилно в болнично заведение.

Диета при ниска КрЗ

Би могло да се предположи, че диетата е противоположна на тази при високи нива на КрЗ – да се използват в максимална степен захари и въглехидрати. В действителност те са приложими като спешна помощ при рязък спад на нивото или като подкрепящо средство преди сериозни натоварвания, но не и като постоянен начин на хранене. В нормални условия въглехидратите са в рамките на 110 до 140 г на ден.

Кръвна захарЗа препоръчване е да се избягват простите и да се избират и предпочитат сложните въглехидрати. Те се намират в храни като ориза, зърнените, овесените ядки, пълнозърнести макарони, боб и бобови култури, в зеленчуците и картофите. Полезно е използването на продукти с влакнеста структура, предимно зеленчуци.

Тъй като хипогликемията се появява често при диабетици като прекален ефект от мерките за снижаване на КрЗ, ежедневното им хранене е в рамките на общите препоръки за тяхното заболяване – предимно черен хляб, растителни мазнини, сирене и други млечни, варени и печени немазни меса, зеленчуци – умерено, ябълки и подсладители вместо захар. Плодовете са до 280 гр на ден. Отделно са нужни допълнително витамини, аскорбинова киселина.Кръвна захар

Препоръчително е хранене на малки порции и по-често – минимум 5 пъти, а за предпочитане – 6 пъти на ден.

Вредни храни:
  • консервирани продукти
  • безалкохолни
  • кафе
Отслабване

Хипогликемията е чест спътник на диетите за редукция на теглото. Поначало гладуването, нередовното приемане на енергия, съчетано с физически предизвикателства, отказът от определени видове храни изцяло или частично и всички останали способи за контрол върху телесната маса са потенциален причинител на спадове на нивата на КрЗ.

Измерване на КрЗ

Как да се определи с точност нивото на КрЗ? Има лабораторни и домашни методи за това. Най-известен е анализ на кръв, взета преди хранене. Този метод има ред недостатъци

  • показва к-вото на глюкозата само в изследвания конкретен момент. Възможно е да давате кръв през няколко дни и показателите всеки път да са различни.
  • влияе се от външни и странични фактори. Например е възможно да се събудите с повишено ниво на КрЗ, но да походите на свеж въздух до медицинския център, след което да се окаже, че резултатът е в норма. Освен разходките на въздух, нивото на КрЗ се снижава още от чаша или две вода на гладно.
  • влияе се от физическата деятелност. Например е възможно да имате трайно високо ниво на КрЗ, но да си направите изследването през лятото, когато сте на вилата и имате куп работа в градината. Тогава може да се окаже, че всичко е наред, а то ще е вярно само за конкретния момент.

В днешно време най-точният метод за определяне на нивото на захарта в кръвта е анализ на гликиран хемоглобин. Това е биохимичен показател на кръвта, който отразява средното съдържание на захар за дълъг период от време (до три месеца), и не се влияе от момента на изследването, както е при кръвния анализ на гладно.

Нивото на гликиран хемоглобин не зависи от времето, физическото натоварване, приема на храна и лекарства, нито от емоционалното състояние на пациента. Анализът намира количеството на еритроцитите, към които се е прикрепила глюкоза (това става към хемоглобина в тях), и ги изразява в проценти. Те се превеждат към количество КрЗ така:

Гликиран хемоглобин
(HBA1C) Средно ниво на глюкоза в кръвта (ммол/л)
4%2,6
5%4,5
6%6,7
7%8,3
8%10,0
9%11,6
10%13,3
11%15,0
12%16,7
Анализът показва колко е била глюкозата през последните 12 седмици и меродавността му е 16 седмици, колкото живеят еритроцитите. С други думи такъв анализ се прави веднъж на четири месеца.
Домашни средства за контрол върху КрЗ

Глюкомер

Важно: За притежателите на смартфони има прекрасни приложения за помощ при измерване на кръвната захар (глюкомери). Така че си струва да се поинтересувате. А онези, които ги ползват, молим да ни препоръчат някои по-добри приложения, за да ги включим в статията!

Какво е глюкомер и как се работи с него?

Кръвна захарГлюкомерът е мъничка лаборатория, направена за употреба у дома. Това е уредче, което само взема капка кръв и я поставя върху еднократни тест-ленти, след което изчислява резултата и го дава в познатата ни единица ммол на литър. Някои апаратчета мерят в мг/дл, ако е така – резултатът се дели на 18, за да се преравни към ммол на литър.

Глюкомерите не дават перфектно точни стойности. За добри се считат отклонения от порядъка на 20% от резултатът, който би се получил в лаборатория. Точността на апаратчетата се проверява с контролен разтвор на глюкоза, чиито показатели са предварително известни.

Апарати за КрЗ, цени

Страдащите от диабет у нас, които са на инсулинозаместваща терапия, имат право на безплатен глюкомер – по един на всеки пет години. Той е комплектован с устройство за убождане, определен брой игли за убождане и определен брой тест ленти. Количеството на тест лентите зависи от тежестта на заболяването и се фиксира по общоприети показатели.

Пациентските организации за този вид заболяване постоянно алармират, че отпусканите от Здравната каса консумативи не са достатъчни. Видът и марката на глюкомера пък не подлежи на подбор. Но много повече са пациентите, които нямат право на облекчение и закупуват със собствени средства апарати за измерване на КрЗ.

Какъв глюкомер да изберем?

На пазара има десетки марки и модели, сред които пациентът да избира. В най-горната ценова граница се намира iHealth Gluco, който според наличието на промоция или не, се продава от 115 до 144 лв. Модерен уред, разработен за съвместно използване със смарт телефони. Чувствителен от 1.1 до 33.3 ммол/л. Чрез специално приложение се запаметяват 500 анализа, те се сравняват, чертаят се графики и т.н.

С цена около 160 лв и 120 лв в промоционални периоди прави впечатление EasyMate GCU. Отличава го неговата мултифункционалност – мери КрЗ, холестерол и пикочна киселина. Екстриса автоматичното задействане и изключване и ниското му тегло от едва 60 гр.

В средния ценови клас около 42-49 лв са марки като Omron A2 Easy (умален размер, автоматично кодиране, мери за 5 сек в mg/dL), Wellion LUNA Duo (мери и холестерол, голям дисплей, бутон за лесно вадене на тест-лентите), Medisana MediTouch (с маркери за преди и след ядене, ултратънък, едва 40 гр)и други.

В ниския ценови клас привлича внимание Omnitest 3, който мери за едва 3 сек., запаметява 365 броя мерения, гумирани части за лесно хващане (диабетиците често са с потни ръце). Продава се срещу 19.55 лв. В този клас попадат още Bionime GM550, като моделите им с наличие на автоматично кодиране струдат около 40 лв, а тези, които са без кодиране, са към 29 лв.

Най-ниската цена е на уредите Accu-Chek Aktive – 15.20 лв, и Bayer Contour Plus, който едва наскоро поевтиня до 15.10 лв, след като се появих по-модерните модели. Апаратите от ниския ценови клас нямат екстри, имат по-ограничена памет, не са така минимализирани, но според производителите с точността им не е правен компромис.

Тест-лентички

Кръвна захарТест-лентите са консумативите на глюкомерите. Някои пациенти получават определено количество безплатно, а за останалите лентите се доставят от аптеката. Консумативът не е евтин. Цените варират значително според марката на апарата, за който са предназначени, но още повече – според броя ленти в опаковка. Така например 50 бр за цитирания по-горе апарат Bionime са около 40 лв, а за Bayer Contour Plus – 23.50 лв. Някои търговци правят отстъпки за закупени по-голям брой опаковки.

Измерване с игла/ кламер/ пръстен и линия

Игла, кламер или златен пръстен се завързват на конец с дължина около 30 см. Линийката се притиска с палеца на едната ръка, а с другата започва бавното придвижване на висящия на конеца предмет по скалата. На даден отсек от линията предметът започва да се люлее на конеца самостоятелно. Цифрата върху скалата на това място показва стойността на КрЗ. В следващото видео ще видите как се прави, както и контролно засичане на получената без уред стойност чрез глюкомер (текстът продължава и след видеото):

Методът е от проф. Мермерски, но със сигурност върши работа само за моментна сверка, без да замени лабораторното изследване или такова с портативен уред.

Видове КрЗ според момента на взимане на кръв

  1. На гладно, след като са минали най-малко 8 часа от последното приемане на храна.
  2. На гладно, след като са минали най-малко 2 часа от последното приемане на храна.
  3. След хранене, обикновено около 120 минути след приемане на храна. Тази КрЗ се нарича „постпрандиална“.
  4. Случайна КрЗ – изследване, при което се търси количеството на глюкоза, независимо от това дали е приета или не храна. Обикновено се прилага при наличие на симптоми като силна жажда, глад, умора, чести настинки, отслабване на зрението, колебание в теглото. Изследването има за цел първоначално ориентиране в причините за проблемите и винаги се разчита в съчетание със симптомите. Кръвта се взима в лаборатория, няма изисквания към период на гладуване преди него.
Най-общо стойностите се разчитат така:
Нормалнипод 6.1 ммол/л
Нарушена КрЗ на гладнодо 7 ммол/л

Референтна стойност

Кръвна захар
Зони по тялото, от които може да се вземе кръв за анализ

Всички стойности на КрЗ, посочени в тази статия, не бива да се разглеждат като абсолютни. Причината е, че при лабораторните изследвания съществува понятието референтна стойност. Какво значи това? Всяка лаборатория сравнява получените резултати не с една цифра, а с диапазон, в рамките на които индивидуалните показатели се считат за нормални.

Тези референтни стойности не са еднакви за всички лаборатории и зависят от типа на апаратите, с които се правят анализите. Затова в листа от изследването, който пациентът получава, е отбелязан не само неговият резултат, но и границите, в които показателят се взема за нормален.

КрЗ и алкохол

При преимуществена част от заболяванията алкохолните напитки са забранени или поне противопоказани. Принципното виждане е, че пиенето е за здрави хора. Но при диабета и други случаи на повишена КрЗ се допуска изпиването на контролирани количества спиртни напитки, ако се помнят и спазват следните неща:

  • алкохолът съдържа въглехидрати. Необходимо е те да се добавят към общото количество на въглехидратите, приемани през деня. В противен случай изчисляването на нужния за деня инсулин няма да се окаже в точното съотношение.
  • алкохолът вдига желанието за храна. Възможно е той да стане причина за преяждане – еднократно или за постепенно вдигане на теглото.
  • алкохолът може да провокира проява на хипогликемия.
  • за хора с проблеми с КрЗ, алкохолът се приема след храна или поне заедно с храната. Пиенето на гладно или след физическо натоварване е противопоказано.

Количеството алкохол, което е безопасно за конкретния пациент, се консултира с лекар, който вземат под внимание индивидуалните показатели на лечението, кръвните изследвания и физическите данни.

Ваш: Д-р Велко Илиев от Габрово

Д-р Велко Илиев от Габрово, таблици кръвна захар
Д-р Велко Илиев от Габрово, който се излекува от диабет с Демир бозан.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

11 Мнения

  1. Д.Топалова

    Здравейте! Питам се доколко са актуални данните в статията,след като обратно на това ,което се твърди в нея,е доказано,че подсладителят аспартам е мн.вреден.

    • Лекар.БГ

      Аспартамът се смята за най-вредният химически подсладител и въпреки това той се употребява при затлъстяване, захарен диабет и при други заболявания, които изискват да се изключи захарта. Въпросът е доколко са приемливи неговите вредни ефекти и по това специалистите не са достигнали до единно мнение. Във всички случаи, когато се касае за диабет, се говори не за полезност, а за допустимост. Употребата му се допуска, доколкото той се влага в повече от 6 хиляди продукти – безалкохолни, дъвки, десерти и дори някои лекарства. Безспорният му плюс е, че не съдържа калории, което не е маловажно за диабетиците. Аспартамът е една опция за замяна, а изборът дали да се ползва, е личен.

  2. Венцислав Иванов

    На пазара в момента има доста евтини и качествени глюкомери, които са разработени за съвместно използване със смарт телефони.

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, Венцислав Иванов! Ще се опитаме в близко бъдеще да представим в статията и най-добрите приложения за мобилни телефони, които помагат при измерването на кръвна захар. Ще се радваме много, ако вие или други читатели ни подскажете кои приложения ползвате, за да ги добавим и тях. Опитали сме се да дадем класическите начини за измерване на референтни стойности и може би вече не сме толкова актуални. Затова – помагайте, молим!

  3. Николай

    Здравейте,
    моля за вашето мнение за стевията, като подладител.

  4. Бистра Петрова

    Аз отскоро имам проблем с кръвната захар. Попаднах на вашата статия, в която се казва, че може да се инсталира приложение на телефона.Инсталирах си приложение за измерване на кръвната захар и за измерване на кръвното налягане- поне от това имах нужда. Пробвах ги веднага – работят-като приложението за кръвната захар-скенера не иска да е дупчен пръста и да има кръв- направо сканира пръста, който си сложил и отчита стойността. Стойността, която отчете съвпадна с показанията на глюкомера, който ползвам. Пробвах също и за кръвното налягане и то е вярно с този на апарата ми. Има много приложения за измерване на кръвната захар- избрах едно от тях произволно.

    • Уважаема Бистра,
      кой точно уред имате предвид за безкръвно измерване, без дупчене на пръста?
      Споменатият в статията iHealth Gluco не е такъв, поне моделът iHealth Gluco BG5 не е.
      Много благодаря ако споделите, отдавна търся.

  5. Margarita Iliqz

    Имам глюкомер от Гърция CONTOUR ,който замерването е по различно от българското ,би ли ми обяснил някой на какви бъл.измервания отговаря.Ще съм Ви много благодарна ,ако ми отговорите .

  6. Веска Георгиева

    Канела -китайска препоръчвате за диабет 2 . Според други източници съдържанието на кумарин в китайската канела е многократно по-голямо спрямо съдържанието в цейлонската канела. Моля за Вашия допълнителен коментар!

  7. Татяна

    Изкам да попитам , аз живея в италия ползвам глюкомер по тяхните стандарти, стойностите ми варират между 120 и180 като ако паднат под 120 имам главоболие отпадналост, а когато е над 160 се чуствам много добре Нормално ли е .Благодаря

  8. Здравейте! Аз като съм в цикъл, може ли да се приема това лекарство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *