обезболяващи инжекции за болки в кръста и дископатия
противовъзпалителни лекарства за дископатия

Дископатия: Лечение с инжекции и лекарства. Противовъзпалителни и обезболяващи

Стандартното лечение на дископатия. Кои са най-добрите инжекции? Най-популярните лекарства. Противовъзпалителни лекарства. Обезболяващи инжекции за болки в кръста. Как се лекува с мехлеми?

Още в текста: Що е дископатия, защо се случва. Как най-често лекуваме дископатия. Медикаменти – кои са подходящи, как се приемат. Народна медицина; традиционни и съвременни нелекарствени терапии на дископатия. Как да ни се размине заболяването

Дископатия (дегенеративна дископатия) е болестно състояние, свързано с прогресиращо износване на междупрешленния диск. Самият диск е оформен с мека централна зона от колоиден гел – nucleus pulposus, обхваната от капсула от фиброзна тъкан. Дисковете предотвратяват триене и преждевременно износване на прешленните фрагменти.

Процесите на стареене, заболяванията, травмите могат да причинят разкъсване на диска или загуба на качествата му – той се уплътнява и втвърдява, губи еластичността си и не е в състояние да изпълнява предпазните си функции. Износването или увреждането на хрущялните дискове води до болезнени състояния и ограничаване на движенията. Дегенеративните процеси са бавни и протичат в няколко етапа; през всеки от тях е възможно симптоматично лечение. В най-тежките случаи е възможно дискът да се “изтрие” напълно.

Обичайното лечение на дископатия

Винаги е по-добре болестта да се предотврати, а не да се лекува. Но щом имате вече диагностицирана дископатия, тази максима вече няма да ви е потребна.

Лечението на дископатия е комплексно. То включва консервативна терапия с различни медикаменти, но също и физиотерапия, лечебна гимнастика, спазване на режим и съответстващо на проблема хранене.
Обикновено първото, което лекарят прави при оплакване от дископатия, е да овладее болката. Мъчителните състояния са свързани с притискане на нервни окончания поради изместване, изтриване или разкъсване на диска. Трият се костни повърхности в структурата на ставната, появяват се и костни израстъци, развиват се възпалителни огнища. Комплексното лечение на следващ етап е насочено към забавяне и дори спиране на дегенеративния процес, към стимулиране на регенерация на хрущялната тъкан. Успешните терапии – навреме приложени – могат да подобрят кръвообращението в засегнатите зони, да неутрализират възпалението и да освободят “срастванията” на хрущяли.

„Ако медикаментите и рехабилитацията не са в състояние да помогнат, могат да се прилагат технологии от типа на термична декомпресия или термонуклеопластика. Когато дегенеративните процеси и проявената дископатия са причинили стеснение в канала на гръбначния мозък, се налага щадяща оперативна интервенция.

Лекарства за дископатия и цена

Страдащите от дископатия знаят, че първото, което им трябва, е болкоуспокояващото. Така че симптоматичното лечение се нуждае от лекарства с обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Най-често прилагани са нестероидните противовъзпалителни, които изпълняват тези две задачи едновременно. Ако това не може да се постигне, лекарят може да препоръча кортикостероиди. Използват се и т.н. мускулни релаксанти в случаите, когато се касае за схващания и блокиране на мускул с произтичащи болки.

Всеки специалист ще ви каже, че не е добра идея да гълтате без лекарска препоръка хапчета от типа на диклак – продължителният им прием се отразява на състоянието на стомаха и черния дроб, може да засегне сърдечните функции. Точно кой е вашият медикамент, трябва да прецени лекарят. Той ще настоява също да останете на легло, докато заболяването е в остра фаза. Това съчетаване в много случаи спасява от леките форми на дископатия.

Обезболяващи лекарства
дископатия
Канапът е сред средствата на народната медицина при дископатия

Диклак, диклофенак, диклофенак дуо – това са най-често използваните хапчета с болкоуспокояващо действие при дископатия. Те имат добър ефект, но не бива да се приемат постоянно – продупредихме вече защо. Когато се изкушаваме да се лекуваме сами, най-често посягаме към традиционни обезболяващи като аспирин, аналгин, нурофен, парацетамол, солпадеин, дексофен, саридон, нимезил, енетра и пр. Старите, познати хапчета от рода на аналгин не са скъпи, за около 1.50 лв се снабдяваме с 20 таблетки. Въпросът е какво всъщност постигаме с тях и колко дълго могат да ни помагат.

Инжекции при дископатия

Традиционно част от медикаментите с обезболяващ и противовъзпалителен ефект имат и инжекционна форма и се прилагат мускулно. Този начин на лечение спестява опасността от негативни последици за стомаха; действието на лекарството настъпва значително по-бързо и обикновено е за по-дълго време. Все пак и в този случай лекарят определя броя на манипулациите, тъй като дългосрочната терапия с определени медикаменти не е без странични ефекти.

“Фигурин

В по-ново време се практикува инжектиране на кортикостероид директно в гръбначния стълб (епидурална инжекция). Самата процедура трае около час и изисква кратък престой в болница. Предимството е, че се прилагат доста по-малки дози от лекарството и страничните ефекти на практика са нищожни.

Още една инжекционна форма, придобила популярност през последните години, е Discus Compositum N mit Kalmia. Това е хомеопатичен продукт, чието действие е изразено в подобрена регенерация на увредените тъкани. Тези инжекции търсят траен ефект в дългосрочен план; те оптимизират обменните процеси в костно-мускулните структури и извеждат токсините от проблемните зони. Лечението включва няколко модула, като първият продължава 20 дни с мускулни инжекции през ден. Ампулите за този модул струват общо около 55 лв. След два месеца се прави втора серия инжекции, всяка през два дни. Три месеца след приключването може да се започне трета серия, с инжекции през три дни.

Мазила, мехлеми, кремове
лекарства за дископатия
При дископатия проблем са междупрешленните дискове

Продуктите за локално външно приложение – унгвент, крем, мехлем/маз, често са варианти на вече споменавана форма за перорален прием – например диклак. Конкретно този медикамент може да се приема под формата на таблетки, налична е инжекционна форма, както и гел в два варианта – с един или с 5% съдържание на активния компонент диклофенак натрий. Други популярни мазила са фелоран, волтарен, алмирал гел, бен-гей, афламил, перскиндол с натурални екстракти.

Полезни са също мазилата с камфор, накои от които могат да се приготвят и вкъщи. Пробвайте тази рецепта на популярния професор Мермерски: кафена чашка свинска мас, 20 г салицилова киселина и 5-10 г камфор – от аптеката, се смесват в малко бурканче и се стопяват на водна баня. Разбъркват се до хомогенна смес; малки количества от мазилото се полагат върху болезненото място.

При леки форми на дископатия може да се използва и някой от кремовете/мехлемите с растителни екстракти тип “Асам”, например с див кестен или арника, с биоактивен компонент от червена лоза.

Витамини
лечение на дископатия
Без лечебна гимнастика не може

Приемът на витамини като част от комбинирана терапия съдейства за по-бързо преодоляване на острата фаза на заболяването, укрепване на нервните пътища и активиране на нервната проводимост. Един от най-често използваните витаминни продукти при дископатия с мускулен спазъм и засегнати нерви е милгама. Продуктът съчетава въздействията на Б-витамините:1, 6 и 12. противопоказан е при алергични реакции към някой от компонентите, както и по време на бременност и кърмене.

Подобно е приложението на невробекс /неуробекс със същите активни компоненти. И още един “близнак” с аналогичен състав, бевит форте.

Глюкозамин

Глюкозаминът е важна съставка на съединителната тъкан, в случая ни интересува нличието и ролята му в изграждането на хрущялните тъкани. Здравият организъм е в състояние да произвежда толкова глюкозамин, че съответните му тъкани да са в добро състояние, да се регенерират достатъчно бързо и да са устойчиви на възпалителни процеси. За жалост с възрастта “химията” на човешкото тяло се променя и в даден момент то вече не е в състояние да поддържа описаната организация. Така се стига до необходимостта от допълнителен прием на глюкозамин под формата на хранителна добавка

Добавката глюкозамин може да е с животински или с растителен произход. Всяка от разновидностите има своите плюсове и минуси. Правилно подбраният продукт позволява попълване на настъпилия дефицит на този важен компонент. Същевременно приемът на глюкозамин активира собственото му производство, така че ефектът е двоен. При дископатия глюкозаминът съдейства за протичане на оздравителни процеси и регенерация на междупрешленните дискове, което намалява случаите на остри състояния с болки.

Хондроитин

Хондроитинът (хондроитин сулфат) е друг важен компонент, участващ в изграждането на хрущялната и на костната тъкан. Приемът на добавки с хондроитин забавя дегенеративните процеси в двигателния апарат и блокира възможните възпаления. Хондроитинът стимулира производството на хиалуронова киселина, а това означава баланс на синовиалната течност в ставите, добра подвижност и туширане на болката.

Диклак, диклофенак

Диклак и диклофенак са продукти с една и съща активна съставка – диклофенак натрий. Продуктите могат да се прилагат под формата на таблетки от 75 или 150 мг, включително със забавено действие, на инжекции или под формата на гел с 1 или 5% активна съставка. Постигат бърз обезболяващ ефект и неутрализират възпалителните процеси. Действието им е както на обичайните нестероидни противовъзпалителни средства

Медикаментите от този тип не могат да се прилагат като перорални таблетки за продължителен срок, тъй като  дразнят стомашната лигавица. Това е и причината медикаментът да не се препоръчва на пациенти с хронични възпаления в стомашно-чревния тракт, с язва или склонни към вътрешни кръвоизливи. Не бива да се използват при тежки заболявания на бъбреците, черния дроб или сърцето, както и през последните три месеца на бременността. Противопоказани са комбинациите с антикоагуланти, антидепресанти, кортикостероиди

Не са подходящи за деца и подрастващи

Милгама

Милгама е съчетание от два Б-витамина: Б1 и Б12, а вариантът N съдържа и доза нитамин Б6. Първите два витамина насочват действието си към нервните клетки и пътища: подобряват състоянието им, оптимизират проводимостта. Тушират болката и възпалението в поясната зона на гръбначния стълб. Витамин Б6 подобрява усвояването на мазнини и витамини, съответно подсилва антиоксидантната защита и активира производството на необходими хормони.

Милгама може да се взема продължително, но само по лекарска препоръча и под наблюдение. Счита се, че е добро допълнително средство в комплексната терапия и на дископатия.

Други

Оказва се, че при дископатия може да се разчита и на хомеопатични продукти – стига да са правилно подбрани. За това, естествено, е необходима консултация с лекар хомеопат. Възможно е например да ви помогнат таблетките траумил S – композиция от 13 активни съставки, сред които биоактивни компоненти от арника, ехинацея, невен, минерали. Таблетките се вземат три пъти дневно по една, като се държат в устата до пълното им разтваряне. Ако пациентът е дете под тригодишна възраст, дозата се редуцира наполовина.

Коментираният медикамент може да се използва и под формата на гел или унгвент, най-често два пъти дневно. Ако се налага – може и по-често.

Народна медицина за дископатия (алтернативно лечение)

Пристъпите на дископатия са едно от изпитанията за всеки човек; нерядко в търсене на решение мнозина са склонни да се доверят на практики от народната медицина. Не са малко онези, за които решението е в ръцете на някой популярен “чакръкчия”. Този тип лечители наистина са в състояние да помогнат, ако притежават известна дарба, опит и знания – но понякога са самозванци, които само влошават нещата. Счита се, че знахарят може да реши проблема с дърпане, разтягане, натискане, пощипване. Това работи – но не винаги.

Все пак има и доказани терапии,  които не бива да се пренебрегват.

Колани за дископатия

Ортопедичните колани за кръста имат за задача да подкрепят мускулатурата и да фиксират гръбначния стълб в позиция, при която болките са минимални, а движенията не могат да предизвикат допълнителен дискомфорт. Такива колани и корсети могат да се носят и като превантивна мярка срещу травми и разтежения, ако се касае за тежка физическа работа. При изработването на колани от този вид се използват материали, които позволяват на кожата да диша и могат лесно да се хигиенизират. Работи се с памук, еластан, а носещите панели са от лек и здрав метал. Ортопедичният колан трябва да обхваща стабилно лумбалната зона на гръбнака на височина около 20 см. Най-новите модели са с вградени компоненти от германин и турмалин, което подчертава стойността им като продукт за поддържане на здравето. Добър ортопедичен колан от утвърдена марка може да се набави за 50 до 100 лв.

Канап за болки в кръста

Т.н. селски космодиск се радва на особена популярност в последно време. Става дума за колан от конопена нишка, с чиято помощ се предотвратяват или облекчават болезнени пристъпи в лумбалната област. Конопеният продукт коносан е с медицински сертификат; коноп в пояса е втъкаван столетия в обичаите на не един народ.

Здравословното въздействие на конопа e научно доказано. Коланът от конопени нишки се носи “на голо” – директно върху тялото, без да се пристяга силно. При това от нишките се отделят и въздействат директно микроскопични фрагменти с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Освен това коланът упражнява своеобразна акупресура – притиска точките, които са центрове на болката, и разрежда натрупваното в тялото статично електричество. Специалистите смятат, че конопеният колан дава лечебен резултат едва след като се носи поне месец и половина. Трябва да е на кръста ви денонощно – сваляйте го само когато влизате в банята.

Канап за болки в кръста. Конопено въже от аптеката или конопен колан Коносан. Мнения

Лечение с билки

Червен кантарион, шведска горчивка и мумио: това са трите препоръки на Петър Димков за лечение на дископатия. Лечението с билки изисква точно приготвяне на отвари и настойки, които могат да се приемат вътрешно или да се използват за компреси. Подробно за полезните растения и храни, способни да действат оздравително, вижте ТУК. Други целебни въздействия се приписват на индришето, белия равнец, конския кестен, на шипките и кайсиевите ядки. Сяра и прополис са също използвани натурални продукти за справяне с болките и ограниченитедвижения при дископатия; прилагат се външно.

Акупунктура

Акупунктурата или лечението с игли се счита за ефективен терапевтичен подход при дископатия. Най-добри резултати се постигат, ако този тип терапия започне да се прилага при заболяване в начална фаза. Иглите въздействат върху точно определени центрове, като се цели освобождаването на нервните пътища за движение на телесните енергии. Масовата представа за акупунктурата е, че иглите блокират усещането за болка. Това е вярно само отчасти, но темата е доста пространна и си иска специално разглеждане.

Аюрведа

Принципите на Аюрведа, приложени към проблема с дископатиите, приемат този здравословен проблем като провокиран от дисбаланс на енергията Вата . Лечението се практикува от специално обучени терапевти и включва масажи с лечебно олио, парна терапия с билкови отвари, прием на слабителни и лечебни клизми. В случая се касае за проява в рамките на цяла философска система; този тип лечение изисква доста време, откъсване от динамиката на всекидневието, вглъбяване и посвещаване на грижите за собственото здраве.

Колаген

Терапиите с колаген са сред коментираните варианти за лечение на дископатия. Една тема е приемът на колаген или съчетание от колаген + витамини + минерали под формата на хранителни добавки. Този подход съдейства на организма да попълни възможния дефицит на собствен колаген – ако организмът по някаква причина не е в състояние сам да си го произведе. Тук доста хора погрешно се самоопределят като специалисти и разчитат на аматьорско лечение, което не винаги дава очаквания ефект.

Колагенът, както е добре известно, е съставен компонент в съединителната тъкан, в частност – в хрущяла. Друг тип лечение предвижда вкарването на доза чист колаген директно във фиброзния пръстен на междупрешленния диск. Лечението започва с лазерни процедури, чиято цел е да се неутрализират възпалителните процеси. След това еднократно в диска се вкарва доза колаген с очакването това да стимулира активиране на механизмите, благодарение на които организмът сам продуцира собствен колаген. Последното се осъществява в пълнота за 6 до 10 месеца.

Дайте мнение и Вие тук!
Други

Когато човек страда от дископатия, той е склонен да опита какви ли не начини за лечение. Лазерът е модерно и ефективно средство, но дали рецептата на пророчицата Ванга с тамян и турска керемида няма да е по-добър вариант?

Ето я и въпросната рецепта: смесват се два сурови белтъка от пресни кокоши яйца, чаена лъжичка стрит на прах бял тамян, малка чашка ракия и  шепичка счукана стара керемида. Добре разбърканата смес се разстила върху парче вълнен плат и се полага в лумбалната зона като пластир. Мястото се държи сухо. Оставя се пластирът сам да падне. Ако не подейства веднага – направете го повторно.

Упражнения за дископатия

Подходящата физическа активност може да облекчи състоянията с дископатия, но едва след като отмине острата фаза на заболяването – както знаем, тогава се изисква покой, обикновено пациентът остава за няколко дни на легло. Няма да направим откритие ако кажем, че физическата активност има изключително значение като профилактичен фактор. В редица случаи проявите на дископатия са резултат от работа зад бюро и заседнал живот.

Важно е, ако всекидневието ви предполага ограничено движение, да намирате време за спорт или дори само за по-продължително ходене пеш. Физическите натоварвания, които ще изберете, трябва да се консултират със специалист: вслушайте се в компетентните съвети, за да не си причините главоболия вместо да си помогнете.

Гимнастика

Основна цел на упражненията при такава диагноза е да се укрепи мускулатурата – така, че гръбначният стълб да бъде подпомаган при “носене” на тялото, както и при движенията. Така натискът върху уязвимите междупрешленни дискове ще е по-малък.

Ето някои примерни упражнения:

  • Лягаме на пода по гръб, подпираме тялото на сгънати лакти и започваме бавно да повдигаме торса – докато гърбът се отлепи от пода. Задържаме няколко секунди и бавно отпускаме.
  • Лягаме на пода по гръб със сгънати колене и ръце, успоредни на тялото. Издигаме бавно таза, задържаме няколко секунди и бавно отпускаме.
  • Лягаме на пода по гръб с изпънати крайници. Повдигаме едновременно нагоре дясна ръка и крак, задържаме няколко секунди и отпускаме. Повтаряме същото с лява ръка и крак (framar.bg).
Фитнес

Ясно е, че при доказана дископатия интензивните натоварвания във фитнес залата са противопоказани. На всяка цена трябва да се направи консултация със специалист, за да се определи видът на допустимите упражнения и натоварвания. Комплекси, свързани със силови действия, вдигане на тежести, резки смени на позицията и разтягания могат да навредят – вместо да помогнат за физическото укрепване.

Форумите за фитнес маниаци нерядко съдържат вопли на млади хора, които са прекалили с натоварванията и сами са отключили риска от дископатия.

Йога

Ако страдате от дископатия или ако искате да се предпазите от подобен проблем, добре е да се ориентирате към няколко асани от йога. Те се изпълняват, ако болките са отминали и ако вече не вземате хапчета, за да си осигурите по-добра подвижност. Такива упражнения могат да правят и напълно здрави хора, за да се предпазят от дископатия.

Някои от тях са съвсем лесни и прости, няма проблем да се изпълняват вкъщи. Такава е например т.н. щтешка извивка. За нея се изисква да застанем на колене, като се подпрем на изпънати ръце. Вдигаме глава вагоре, отпускаме гърба и вдишваме. Задържаме за кратко, отпускаме глава надолу и издишваме, а гърба извиваме нагоре като дъга. Не бива да бързаме, докато изпълняваме упражнението (ednd.bg).

Плуване

Това е един от успешните начини за профилактика на дископатия, както и за укрепване на мускулите на гърба и корема и редуциране на епизодите с болка. Най-добре е да се съчетават йога и плуване, без търсене на върхови постижения – в подходящи дози и интензивност, така, че да има оздравителен ефект.

Други

При системни проблеми с доказана дископатия да се говори за фитнес или някакъв вид физическо натоварване е грешка. Друго ефективно средство за преодоляване на болезнените епизоди е почивката. Неслучайно специалистите препоръчват режим на легло, от няколко дни до няколко седмици – време, през което се приемат и някои от описаните по-горе медикаменти.

Освен това при дископатия е изключително важно да се контролира теглото. Наднормените килограми са истинско наказание, без съмнение те са и един от провокиращите фактори за проявата на дископатия.

Физиотерапия, нагревки, озонотерапия

Физиотерапията е един от изпитаните начини за облекчаване на състоянието след дископатични кризи. Разбира се, първо трябва да се действа чрез медикаменти, за да се овладее острата фаза. След това лекар физиотерапевт назначава процедури, чиято цел е да неутрализира болката и възпалението окончателно и трайно да подобри състоянието на пациента. Сред прилаганите процедури са ултразвук, електростимулация на мускулите, електромасаж, затоплящи или охлаждащи процедури, лечение с магнитно поле  – в зависимост от естеството на проблема. Много добре въздейства съчетаването на физиотерапевтични процедури с  лечебна гимнастика и балнеолечение.

Озонотерапията представлява  процес, при който озоново-кислородна смес, разтворена най-често във физиологичен разтвор, се инжектира мускулно, венозно или вътреставно. Процедурата подобрява насищането и храненето на тъканите с кислород, подобрява кръвообращението и стимулира собствените сили на организма да се справи сам с болката. Озоновата терапия не е подходяща при алергични реакции или интоксикация, при смущения в кръвосъсирването и във функционирането на щитовидната жлеза.

Масаж

Масажът е едно от най-ефективните средства при комплексно лечение на дископатия. Прилагането на подходящи масажни техники освобождава мускулите в лумбалната област от спазъм – често срещана характеристика при болки от дископатия. Масажът цялостно тонизира, подобрява кръвообращението и осигурява подобрено хранене на засегнатите от дископатична криза тъкани. Според специалистите масажът при дископатия трябва да се провежда серийно, от 5 до 10 процедури, като се изчака да приключи острата фаза и пациентът се подлага на процедурите не по-често от три пъти седмично.

Комплексното лечение на дископатия често съчетава масажа с електропроцедури, балнеопроцедури или лечебна гимнастика. Практикува се и подводен масаж в тангентор, където проблемните точки на тялото търпят дозирана компресия с помощта на насочена водна струя.

Балнеолечение, минерални бани, санаториуми

Балнеолечението е идеален вариант за комплексно лечение на дископатия. Пребиваването в санаториум елиминира напреженията, свързани с професионалните или битови ангажименти. Това е възможност активността на един човек да бъде ориентирана към стабилизирането на собственото му здраве, при това под медицински контрол. Съчетават се режим на отдих, лечебна гимнастика, физиотерапевтични процедури, процедури с минерална вода. Подходящи минерални бани за лечение на дископатия има в Павел баня, Баня – Карловско, Баните – в Родопите, Поморие и др.

Хранене

Начинът на живот отключва проблеми от рода на дископатия, а начинът на хранене в частност създава условия за това и повишава риска от реализация на опасността. Специалистите са категорични, че промените в съединителната тъкан се дължат не само на възрастовата дегенерация, но също и на неправилното хранене. Приемът на твърде много млечни продукти и меса задръства организма с токсини и шлаки и това се отразява на общото здравословно състояние. При дископатия се препоръчва придържане към балансирано хранене, като поне веднъж седмично трябва да се прави ден без храна – само с прием на течности или на малки количества плодове и зеленчуци. Трябва също да се внимава с килограмите: наднорменото тегло също увеличава опасността от дископатия.

Операция

Оперативното лечение на дископатия се счита крайна мярка: предприема се едва след като се приеме, че консервативните терапии не са дали и няма да дадат положителен резултат. Операция от дископатия се прави и тогава, когато кризата причинява обездвижване на долните крайници.

При дископатия е налице проблем с притиснато нервно окончание или коренче; това се случва при деформации или изтъняване на междупрешленния диск. Най-често болката е усложнена и от провокирания възпалителен процес. Евентуалната хирургична инвазия освобождава блокирания нерв и разширява микрозоната, в която той е разположен. За разлика от предишни времена, когато провеждането на подобни операции е било заредено с редица рискове, сега се използват щадящи подходи, ендоскопска техника и оперативното лечение е с минимален риск и минимална кръвозагуба.

Решаващите симптоми и причини

Симптомите на неприятната дископатия основно са два: болка и ограничаване на движенията. Най-често те се проявяват внезапно, при обичайни и невинни движения като рязко изправяне от седнало положение, или при вдигане на нещо много тежко. Други белези, които могат да ни насочат към проблема дископатия, са изтръпването на пръстите на ръцете, мигрена – ако са засегнати шийни прешлени, болки в долните крайници, изтръпване в зоната на слабините. Ако описаните симптоми или някои от тях се проявяват продължително време, е възможно да се достигне до гръбначни изкривявания – те са резултат от компенсаторни напрежения на мускулите и усилия, чрез които пациентът неволно се опитва да избягва болезнените състояния на тялото.

Причините за появата на дископатия и дискова херния са добре изследвани. Много често се говори за проблеми от този вид във връзка с дегенеративни процеси и стареене на организма: това води до износване на хрущялните пръстени и невъзможност да протече регенерация; поява на костни израстъци, в резултат – притискане на нерви. В някои случаи склонността към подобни състояния е вродена и нещата се случват преди да се достигне до етапа на стареене. Други фактори са продължителното пребиваване в седнало положение, заседналият начин на живот изобщо и ограничената физическа активност. Пристъпите на дископатия могат също да са резултат от рязко физическо пренатоварване или травми.

Дископатия и дискова херния. Разлика

Много често двата термина се използват като синоними, включително от специалисти. Все пак точното назоваване на нещата има смисъл, доколкото се касае за състояния с различна сложност на здравословния проблем, както и с различни подходи за преодоляването им.

Дископатия е състоянието, при което е налице триене и притискане на нервни коренчета поради изтъняване на междупрешленния диск, деформации на фиброзния пръстен, размествания без излив на пулпозното ядро от диска. При дискова херния се констатират различни разкъсвания на фиброзния пръстен и излив на пулпата, при което отново има натиск върху нерви и болки с блокиране на движенията или други симптоми в зависимост от разположението на проблемните дискове.

Дискова херния. 10+ упражнения и мехлеми, които гарантирано помагат!

Дископатия и радикулит

Една от причините за радикулит са дегенеративните промени в гръбначния стълб – изтъняване на междупрешленните дискове, разкъсване на фиброзния пръстен и излив на пулпа – т.е. дископатия и дискова херния са една от причините за страданията заради засегнати нерви. При описаните състояния е възможно да се отключи възпалителен процес; възпалението на нерв, свързан с гръбначния стълб, е и коментираният радикулит. В зависимост от зоната на гръбнака, в която протича възпалителният процес, могат да бъдат засегнати шийната, гръдната или лумбалната област. Усложненията при липса на лечение или неадекватни мерки засягат прилежащите мускули и могат да причинят ограничаване на двигателните възможности, мускулни атрофии и др.

Дископатия и шипове

Появата на шипове по гръбначния стълб е един от факторите за системни страдания и бавна инвалидизация. Шиповете са костни израстъци, чиято поява създава дискомфорт и променя характера на връзката между прешлените и хрущялните дискове. При изразена дископатия и наличие на шипове перспективата от увреждане на нерви е значително по-сигурна, негативните промени настъпват по-бързо и пристъпите са по-чести. Появата на множество шипове по протежение на гръбнака може да причини стесняване на канала, в който е разположен гръбначният мозък. Ако са близко разположени, израстъците дори могат да образуват нещо като костна пластина, която постепенно фиксира прешлените неподвижно и силно ограничава движенията.

Дископатия и бременност

Не са изключение случаите, при които появата на дископатия е провокирана от бременност. При нарастването на плода в женското тяло настъпват редица промени, част от които засягат опорно-двигателния апарат. Гръбнакът е напрегнат, мускулите на корема се разтягат, а тези на гърба се съкращават. Възможни са размествания на прешлените по хоризонтала; всичко това комплексно може да доведе до болезнено притискане на нерви.

При наличието на вече диагностицирана дископатия не една бъдеща майка се тревожи дали заболяването няма да попречи на нормалното износване на плода, как може да протече раждането и пр. възможно е развитието на бременността да обостри здравословния проблем и да се наложи прилагането на обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти – нещо, което може да се случи само под лекарски контрол. В повечето случаи дископатията не е застрашаващ бременността фактор, но натоварването на майчиния организъм е сериозно.

Дископатия на врата (шийни прешлени)

При дископатия на шийните прешлени може да има тежки последици за здравето. Не става дума просто за болки във врата или ограничени движения, трудно обръщане на главата и пр. Компресията в тази зона може да влоши кръвоснабдяването на мозъка – едно от възможните обяснения на чести главоболия, затруднена координация на движенията, световъртеж. Ако състоянието не се лекува е възможно постепенно да се достигне до стесняване на канала, в който е разположен гръбначният мозък, и до неговото притискане с непредвидими последици. В такава ситуация не са изключени рискови събития като инсулт.

Болки в краката при дископатия

При дископатия в лумбалната област болката в кръста нерядко прехожда към болка в десния крак – по протежение на засегнатия нерв, като постепенно тя се спуска нвадолу и започва да пречи на нормалното ходене. В някои случаи болката е и в двата крайника. Такива случаи трябва да се лекуват още в начална фаза, тъй като третирането само с обезболяващи не стопира прогресията на болестта и може да се стигне до мускулна атрофия и пареза.

Дископатия l5 s1

Дископатия или дискова херния L5-S1 маркира проблеми в лумбалната област. Характерни са болки в кръста и “слизаща” болка по единия или по двата крака. По хода на засегнатия нерв се отбелязват болезнени точки, обикновено пациентът се накланя към болезнената страна. Засегнати са съответните нервни коренчета, ходенето на пръсти е затруднено.

Цервикална дископатия

Цервикалната дископатия се развива в зоната на шийните прешлени (дископатия на шийните прешлени). Тя се диагностицира около 15 пъти по-рядко от  най-често срещаната, а именно лумбалната форма. Счита се, че износването на междупрешленните дискове в тази зона на гръбнака започва от момента, когато прешлените вече са напълно оформени. Много често износването на диска е комбинирано с поява на шипове така че компресията върху нерв или прилежащ кръвоносен съд е доста значима и болезнена. Наложително е първоначално консервативно лечение с прогноза за микрохирургична намеса.

Торакална дископатия

Торакалната дископатия се свързва с болестно състояние на прешлените в гръдната област. Среща се в едва 1-2 процента от всички случаи на дископатия. При тази форма причината обикновено е остеохондроза, по-рядко травма. Засяга хора на възраст 40-60 години. При торакална дископатия се отнасяме към лечението изключително съзнателно, тъй като има немалко рискове за здравето. Засягат се нерви, които са свързани с нормалното функциониране на най-важните вътрешни органи, включително сърцето и белите дробове, черният дроб и чревния тракт. При необичайна болка в тази зона направете консултация, за да ви назначат своевременно и адекватно  лечение.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

ишиас лумбаго лечение на възпален седалищен нерв

Лечение на ишиас – домашно и с лекарства. Симптоми на прищипан нерв и възпален седалищен нерв

Ишиас или възпален седалищен нерв на кръста, на таза. Симптоми. Невралгия. Анатомия и лечение на …

5 Мнения

  1. Иван Иванов

    Много полезна статия! Поздравления!

  2. Пенка Иванова

    Всичко ми се изясни ,защо ме боли вече 1 г. десния крак.Лекувах се в нервно отделение ,балнеолечение но полза нямам.Само обезболяващите ми помагат да забравя болката. Продължавам с препоръките тук. Благодаря,за изчерпателната информация и няколко вида лечение!

  3. Nedyalka Pandzharova

    Здравейте. Живея в Гремания. Преди 2 години ме оперираха, дискова херния L4/L5 и L5/S1 в ляво и двете. Ще пробвам някои от описаните методи. Дано намеря малко отдих от болките.

  4. Атанаска Иванова

    Здр инжекция за дископатия помага ли и дали е желателно е има ли испитсни подобни проблеми благодаря ви предварително

  5. Изчерпателна статия,дано да бъде полезна на хората страдащи от дископатия !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *