лечение със стволови клетки в българия цени
за и против съхранението на стволови клетки

Стволови клетки: Лечение и трансплантация в България, цени и подробности

Продължаваме темата за стволовите клетки с по-подробното и познавателно разглеждане на техните видове в дълбочина (началото на интересния текст ВИЖТЕ ТУК!):

Тотипотентни – ембрионални СК

Единствено от клетките на човешкия ембрион е възможно понякога да се образуват всякакви други клетки и то ако са взети преди осмото си делене, преди да са нараснали на 256 на брой.Когато от оплодената клетка започне да се формира ембрион, до осмото им делене всички са стволови. Но добиването на такава универсална единица е много сложно.

Оплодената яйцеклетка се дели още в маточната тръба, а до закрепването й в матката тя вече е надхвърлила 256 клетки. Тотипотентни клетки се получават само в лабораторни условия, където е направено и самото оплождане на яйцеклетка. Те се ползват основно за експерименти и за култивиране на изкуствени органи.

Полипотентни СК

Клетките на ембриона, които отначало са универсални, след осмото делене до 22 седмица от бременността стават полипотентни. От тях все още се образуват няколко вида клетки, но не пълния набор. Защо деленето до 256 на брой е граница, след която се променя функционалността им? Защото в този момент стартира оформянето на първичните органи и тъкани. Тогава СК се специализират в 4 вида:

  • Мезенхимални – те създават вътрешните органи и скелетните мускули;
  • Нервни – образуват нервната система;
  • Кръвни – създават клетките на кръвта като еритроцити, левкоцити и т.н.;
  • Съединително-тъканни – от тях се образуват съдовете, костите, кожата, хрущялите, ставите и ставните връзки.

Кръвните клетки живеят едва от 90 до 120 дни. Те постоянно се обновяват и заменят в течение на целия живот. Мъртвите елементи се заменят с нови от хемопоетични стволови клетки, които се местонахождат в костния мозък. Такива „резервни“ елементи се съхраняват до смъртта.

Ако се наруши нормалното им развитие, се появяват патологии на кръвта, примерно левкемия, анемия, лимфом. Полипотентните СК се ползват в практическата медицина много често, с тях се третират тежки патологии – захарен диабет, множествена склероза, Алцхаймер и други, ползват се и за цялостно обновяване и подмладяване на тялото.

Полипотентните се извличат от органи на абортиран ембрион, не по-голям от 22 гестационна седмица. Те не са еднакви, а се разграничават според органа, от който са извлечени – например чернодробни, кръвни, мозъчни. Най-често се ползват т ембрионален черен дроб, защото притежават най-висока степен на универсалност и помагат за болести като цироза, инфаркт на миокарда и други.

Полипотентните стволови клети, взети от органите на ембрион, ще срещнете и като „фетални“. Идва от “фетус” – на латински значи плод, ембрион.

Дайте мнение и Вие тук!

Монопотентните СК. След 22 гестационна седмица всички стволови клетки на плода се преобразуват в монопотентни и се закрепят за конкретни органи. Те вече умеят да се превръщат единствено в клетки на органа, в който се намират.

Например стволова клетка на черния дроб се трансформира само в хепатоцит и в клетки от жлъчните канали. От нея вече не става клетка от сърце или бъбреци. А закрепеността им означава, че те се намират в дадения орган и вече никога не могат да минат в друг. Детето се ражда само с монопотентни стволови клетки, които се откриват/намират във всеки орган и тъкан без изключение, създавайки своеобразен резерв.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

От този склад през целия живот се образуват клетки за дадения орган или тъкан, с които се заменят повредените и загиналите. Количеството им не е еднакво през живота. С течение на времето те постепенно се изразходват, но дори и в момента на смъртта на човека от старост такива все още се намират във всичките му органи. Следователно на теория от органите на възрастен също се получават монопотентни стволови клетки.

Те получават наименование според органа, от който са взети – нервни, мастни, костни и т.н. Обаче в костния мозък на възрастния човек има два вида полипотентни СК – кръвни и мезенхимални, които се получават абсолютно просто с рутинни лабораторни способи. За лечение и за подмладяване най-често се ползват именно тези два вида полипотентни клетки, взети от костен мозък.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Клетъчната терапия и лечение със стволови клетки

Какво представлява т.нар. клетъчна терапия или лечение със стволови клетки? Информацията, която ви е нужна …

3 Мнения

  1. една много интересна тема. Доста неща прочетох и определено трябва да внимаваме и на каква информация се доверяваме.

  2. Цветанка

    Здравейте, бихте ли ме насочили към клиника която се занимава със стволовк клетки за уголемява е на бюст?

    • Богомила

      Ти не си добре някои хора се нуждаят да живеят от тези СК клетки а ти искаш да си уголемиш буста браво.бъди такава каквато те е създал БОГ.нека БОГ те благослови да мислиш за здравето а не за бустати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *