Медрол, урбазон, метилпреднизолон:
Медрол, урбазон, метилпреднизолон: Дозировки, цена

Медрол, урбазон, метилпреднизолон: Какво лекуват? Дозировки, цена

Кога се използва Медрол, Метилпреднизолон, Урбазон: най-често атакувани болести и състояния. Странични ефекти; как се спира приемът. Особености на метипреднизолона. Кога да предпочетем урбазон; специфика на терапиите

Медрол, урбазон, метилпреднизолон: говорим за лекарствени продукти с едно и също активно вещество – метилпреднизолон. Изброените медикаменти се отнасят към групата на кортикостероидите и имат широк спектър на действие. Помагат при възпалителни процеси в различни зони на организма; състояния с болка; при алергии; при специфични страдания – на щитовидната жлеза, лимфните възли, при множествена склероза и рак.

Независимо от доказаната си ефективност, медрол и урбазон могат да причинят някои здравословни проблеми. Ето защо прилагането им не бива да е самодейно, а по лекарска препоръка и под контрол. Важно е да се спазват терапевтичните схеми, за да няма опасни странични ефекти или влошаване на здравето.

За какво служи медрол

Най-често препоръка за прием на медрол получават пациенти със заболявания на съединителната тъкан – различни форми на артрит и артрози, ставни възпаления, болест на Бехтерев, ювенилен артрит, болни от астма, алергии, екземи, псориазис, дерматити. Медрол се използва при мозъчни тумори или при хирургични вмешателства от черепно-мозъчен характер; при тежки възпаления на зрителния нерв, при бъбречна недостатъчност. Удивително широкият спектър на ефективно приложение продължава с автоимунните заболявания, различни страдания на белите дробове – включително туберкулоза и рак, множествена склероза. Не остават настрана болестите на стомашно-чревния тракт: от язвен колит, до болестта на Крон. Повлияват се и проблеми с черния дроб, не изключваме хепатит. Медрол се препоръчва и при поддържащите терапии при пациенти с трансплантирани органи.

При деца

Медрол се прилага при деца в случаите на недостатъчност на надбъбречните жлези. Терапията е деликатна и изисква професионална точност от страна на лекуващия – и постоянство и дисциплина от страна на пациента. Необходимо е точно изчисление на дозата, което е в зависимост или от килограмите, или от площта на кожата.

Ако се провежда терапия при недостатъчност на надбъбречните жлези, дозата е 3.33 мг на един квадратен метър или 0.18 мг на килограм тегло за денонощие. Прилагането във всички останали случаи и диагнози е 12.5 до 50 мг на квадратен метър или 0.42 до 1.67 на кг от теглото на детето. Дневната доза се приема на три равни части.

При кашлица

Приемът на медрол оказва терапевтични ефекти при заболявания на дихателната система, от горните дихателни пътища до белите дробове. От значение е противовъзпалителният ефект на медикамента, благодарение на който се овладяват инфекциите и се възпира тяхното разпространение върху дихателните пътища в дълбочина.

Медикаментът може да се прилага като монотерапия или в комплекс с други продукти при сериозни заболявания от рода на туберкулоза, белодробен саркоид, астма. С медрол се активира противовъзпалителната “програма” на имунната система и организмът се предпазва от задълбочаване на възпалителните процеси, които могат да засегнат лигавиците и тъканите на дихателните органи в дълбочина, да провокират некрози, задържане на течности и пр. Ако при всички тези диагнози кашлицата е тревожният белег, насочващ към търсене на подходяща терапия, то лечението с медрол се справя с причината и съответно повлиява благоприятно и мъчителната кашлица.

При алергия

Медрол успешно се прилага при лечение на алергии, но такова лечение трябва да се наблюдава внимателно от специалист. Противоалергичният ефект се проявява благодарение на това, че дозите медрол потискат механизмите на свръхактивен имунен отговор. Това може да е намаляване на количеството на -Т и В-лимфоцитите, на образуването на антитела, на изменение на имунния отговор при въздействието от определен дразнител. В общи линии медикаментът стопира освобождаването на биологично активни вещества, които причиняват алергичните реакции. Те могат да засягат дихателната система, съединителната тъкан – кожата, ставни връзки и пр.

За отбелязване е, че алергиите се третират с това лекарство, ако специализираните средства са се оказали неефективни. Касае се за краткосрочно прилагане.

Медрол се прилага по лекарска преценка и при алергични реакции спрямо медикаменти. Трябва все пак да е ясно, че самият медрол също може да провокира реакции на свръхчувствителност. В такива случаи лечението се спира незабавно и при необходимост се прилага алтернативно въздействие за неутрализиране на реакцията.

При ревматоиден артрит
медрол урбазон метилпреднизолон
Опорно-двигателният апарат често има нужда от подобно лечение
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ревматоидният артрит е едно от заболяванията, които се повлияват от приема на медрол. Препоръчва се в качеството на допълнителна терапия и се прилага в минималната ефективна доза, при ограничена продължителност. Медикаментът повлиява различните форми на артрит, включително ювенилен – но при тази диагноза се изисква стриктен контрол заради специфичното въздействие на кортикостероидите при подрастващи.

Медрол може да се използва също при ставни възпаления, проблеми със синовиалната течност и ставния хрущял, остеоартрит в резултат на травми.

При астма

Медрол или лекарствен продукт с метилпреднизолон се препоръчват като средство за краткосрочна ударна терапия с последваща поддържаща. Пристъпи на бронхиална астма се атакуват по схема с по-големи количества медрол през неголеми интервали от порядъка на 4 часа, след което дозите плавно се намаляват, а интервалът се удължава.

Астматични пристъпи на алергична основа също са обект на въздействие с тази група медикаменти.

При инвитро

Практика е в терапевтичния план при стимулирана бременност да се препоръчва краткосрочен прием на малки дози медрол или продукт с метилпреднизолон. Идеята е да се предотврати ефектът на отхвърлянето (вид имунен отговор) и оплодената яйцеклетка да се имплантира успешно в матката.

Същевременно фармакологичната характеристика на продукта съдържа предупреждението да не се правят опити за забременяване при лечение с медрол. Такива опити могат да се подновят едва след като лечението се прекрати и медикаментът е излъчен напълно от организма. Ако по някаква причина медрол е прилаган по време на бременност, след раждането трябва да се проследи как функционират надбъбречните жлези на бебето и при проблем да се предприемат съответните мерки.

При уртикария

Дерматологът може да препоръча прием на медрол в случаите с уртикария. Практика е краткосрочното лечение на кжни заболявания от този тип. Използва се също при диагнози като себореен дерматит, псориазис, тежки дерматити.

При хашимото

Медрол е един от вариантите за лечение на заболявания, свързани с хормонални проблеми – ендокринни патологии. Болестите на щитовидната жлеза са сред тях. Краткосрочн терапия с медрол помага при негнойни възпаления, ефективна при автоимунния тиреоидит на Хашимото.

При дерматити и др. кожни болести

Споменахме, че лечението с медрол помага при тежки кожни заболявания от рода на уртикария, себорея, псориазис. Краткосрочно лечение с цитирания кортикостероид помага при дерматити, микози – при тежки състояния с обриви, мехури, белене на кожата и пр. (булозен херпетиформен дерматит, тежка форма на еритема мултиформе).

При възпаление на мускулите

Колагенозите също могат да се овладяват с помощта на медрол. Касае се най-общо за мускулни възпаления,  дерматомиозит, полимиозит. Повлияват се и артериални възпаления.

При болни лимфни възли
медрол урбазон метилпреднизолон
Метилпреднизолон е активната съставка в няколко кортикостероидни продукта

Заболяванията на лимфните възли могат да са причинени от различни здравословни проблеми: възможно е възпаление – уголемяване и болезненост – само на един или на група възли. Нормално е да се изясни причината за болестното състояние: то може да е свързано с вирусна инфекция, с болен зъб, но е възможно също да е показателно за тежко заболяване като левкемията.

Ако лекуващият прецени за целесъобразно, той може да препоръча терапия с медрол. Дозата и продължителността на лечението са в зависимост от диагнозата и общото здравословно състояние на пациента.

Други заболявания

Ето при какви още заболявания може да се използва медрол: хепатит, профилактика срещу отхвърляне на трансплантирани органи, възпалителни заболявания в офталмологията, при гадене и повръщане от цитостатична терапия при онкологични заболявания, автоимунна хемолитична анемия, други заболявания на кръвта.

Дозировка на медрол и предозиране

Таблетките медрол са за перорален прием. Дозирането и продължителността на приема са отговорност на лекуващия според клиничните показания. Терапевтичният план е индивидуален за всеки конкретен пациент.

Препоръчвани дози: При възрастни – начална доза до 48 мг дневно, като в хода на лечението тя може да се коригира в зависимост от ефекта и поносимостта. При множествена склероза например дневната дсоза може да е 200 мг, при мозъчен оток – от 200 до 1000 мг, при трансплантация на органи до 7 мг на килограм тегло в денонощие. Ако пациентът не се повлиява от приема на медрол, медикаментът следва да се замени. Терапията на деца с медрол при дефицит на хормони от надбъбречните жлези, или при други проблеми бе коментирана по-горе. Дневната доза се разпределя поравно за три приема.

Ако медрол е прилаган продължително, спирането на медикамента трябва да става постепенно, чрез плавна редукция. При положителна динамика на лечението периодично трябва да се правят опити за намаляване на дневните дози. По този начин се открива минималното количество от медикамента, чрез което да се продължи поддържащата терапия.

Прилагането на медрол изисква постоянно наблюдение и контрол върху дозирането. Корекция на дозата може да се наложи при промяна в клиничната картина, при обостряне на болестното състояние, при ремисия, при индивидуална реакция на пациента спрямо медикамента или при стресова ситуация, която не е свързана директно със заболяването.

Допустимо е медрол да се прилага и чрез т.н. алтернираща терапия, при която удвоената дневна доза се приема през ден наведнъж сутрин. Този метод позволява при продължителен прием да се постигне максимален клиничен ефект и чувствително да се намалят страничните действия на препарата, свързани например със забавен растеж при децата или потиснатост на хипофизно-надбъбречната система.

Какво се прави, ако по една или друга причина предозирате с медрол? При всички случаи, дори надвзетата доза да не е особено голяма, трябва да съобщите това на лекуващия. Голямата свръхдоза се отстранява от организма чрез диализа на кръвта. При по-малко надхвърляне лекуващият коригира за известно време обичайната доза, която приемате. Проблемът при свръхпотреблението е, че медролът потиска функциите на надбъбречните жлези и нормалната им активност намалява.

Кога е опасно да се взема?

медрол урбазон метилпреднизолон
Медрол е продукт с широк профил

Медрол не бива да се приема, ако има съмнение за възможна алергична реакция. Реакции на свръхчувствителност могат да се очакват, ако вече е имало подобни прояви при лечение с друг кортикостероид.

Медикаментът се избягва при системна вирусна, бактериална или гъбична инфекция. Ограничението засяга и случаите, в които пациентът не приема антибиотици или други медикаменти за този здравословен проблем.

При лечение с медрол има риск за развитието на плода у бъдещи майки или за здравето на бебето при кърмене по време на такава терапия. Ако бременна жена е лекувана с медрол, след раждането трябва да се следи как се развиват надбъбречните жлези на бебето. Специалистите НЕ ПРЕПОРЪЧВАТ забременяване след лечение с медрол, ако не е приключил буферният период за пълно излъчване на медикамента от организма.

Опасно е да се взема медрол при чернодробна и бъбречна недостатъчност, хипертония, сърдечни заболявания. В рискови групи по отношение на лечението с медрол са също пациенти съ с заболявания на стомашно-чревния тракт: язва, улцерозен колит, дивертикулит,  преживели стомашни кръвоизливи или застрашени от такива, с операции в зони на тракта, панкреаса, жлъчката.

Лекуващият следва да прецени дали е безопасно лечението с медрол, ако пациентът е застрашен от диабет или е диабетик, ако развива остеопороза или глаукома.

В риск са съшо склонните към депресии или с психични заболявания, понижена активност на щитовидната жлеза, миастения гравис, с инфекции и възпалителни огнища в различни точки на тялото, с туберкулоза.

С оглед безопасността на пациента при лечение с медрол не бива да му се поставят ваксини с живи компоненти.

Може ли с алкохол?

По принцип приемът на всеки медикамент натоварва черния дроб и затова не се препоръчва употреба на алкохол едновременно с лечението. От една страна този важен орган е свръхнатоварен, от друга нараства вероятността от проявата на страничните ефекти на лекарството.

Същата препоръка е валидна и при лечението с медрол.

Отзиви и мнения

Ето как виждат въздействието на медикамента читатели на lekar.bg; коментарите следват публикуването на първата част от този текст –

  • Илияна Асенова: “И от всички изброени неща излиза,че кортикостероидите са панацея!Те подтиснат симптомите,но не лекуват!Освен това могат да ви докарат заболявания,в пъти по опасни от тези за които са изписани!Лично моето мнение,като човек със заболявания предизвикани от употребата на медрол е,че в България се подтиска следствието,а не се лекува причината за заболяването.Здравната ни система произвежда инвалиди.” 
  • Anna Jolcheva: “Полезна ОТРОВА. Направих алергия и към него. Вече съм дозозависима…” 
  • Romina Staikova: “Астматичка съм. Съсипаха ми здравето с кртизоните.” 
  • Rosen Penchev: “Лоша работа,с подходящи билки се лекуват и регулират много болести,но иска много четене.”

 Странични ефекти

Проблемът при лечението с медикаменти от типа на кортикостероидите е рискът от проява на странични ефекти, тъй като за блокираното възпаление и обезболяването се “плаща” с негативни въздействия върху други органи и системи. Това е сериозна причина да не се опитвате да се лекувате аматьорски с този и подобни медикаменти. Нещата трябва да са под лекарски контрол.

Какво може да се случи, ако вземате медрол, особено в по-големи дози и продължително?

Стомашно-чревният тракт може да реагира с кървене и пептична язва, панкреатит, перфорация на червата.

При пациенти с проблеми на сърдечно-съдовата система е възможно да се прояви сърдечна недостатъчност, задържане на натрий и загуба на калий, повишено артериално налягане, задържане на течности и като цяло – нарушения на водно-солевия баланс. Метаболитни промени, които засягат баланса на азот и белтъчната асимилация.

Засяга се и ендокринната система: потискане на хипофизно-надбъбречната система; развитие на синдрома на Кушинг, поява на латентен захарен диабет, намалена толерантност към въглехидрати, смущения в менструалния цикъл, а при децата – забавяне на растежа.

Дайте мнение и Вие тук!

Костно-мускулната система е в риск от разкъсвания на сухожилия, мускулна слабост, стероидна миопатия, компресионни счупвания на прешлени, трошливост на костите, асептични некрози на тръбни кости.

Нервната система понася гърчове, повишено вътречерепно налягане, психични разстройства. Не е изключено да се проявят и зрителни смущения – повишено вътреочно налягане с риск за увреждане на зрителния нерв и катаракта.

Алергичните реакции също са сред възможните странични ефекти, основно кожни проблеми, изтъняване на кожата и трудно зарастване на рани. Възможна обща реакция е отслабването на имунната система и активиране на огнища на инфекция.

Спиране на медрол

Прекратяването на лечението с медрол не може да се прави рязко, изведнъж, защото съществува риск от шок, от състояние на остра надбъбречна недостатъчност. Тревожните симптоми са виене на свят, пребледняване и изпотяване, слабост. Други провокирани прояви са ниското кръвно налягане и достигане до живото застрашаващи състояния. Лекуващият при всеки конкретен случай изготвя схема, по която ежедневните дози се намаляват и в крайна сметка се  спират.

Аналог: Действие на Метилпреднизолон (Methylprednisolone)

Метилпреднизолон е базов глюкокортикостероид. Прилага се в шокови състояния от травми, операции, изгаряния,токсикози – когато друго предприето лечение не е дало резултат. Медикаментът е избиран също за овладяване при остри алергични реакции, хемотрансфузионен шок, мозъчни отоци и мозъчни тумори, бронхиална астма, ревматоиден артрит, тиреотоксични кризи, остра недостатъчност на надбъбречните жлези, хепатит и чернодробна кома, тежки отравяния с течности от битовата химия.

Приемът на метилпреднизолон е под формата на суспензия – инжекционен разтвор, който се въвежда в организма мускулно или венозно. Възможни с и вътреставни инжекции при определени показания. Терапията с този продукт има противовъзпалителен, противоалергичен, десензибилизиращ, противошоков, антитоксичен и имунодепресивен ефект.

Медикаментът повишава възбудимостта на централната нервна система; намалява лимфоцитите и увеличава еритроцитите в кръвта. Прилага се в комплексна терапия за лечение на автоимунни заболявания, болестни процеси в ставите и мускулите – артрит, лупус еритематозус, възпаление на сърдечните тъкани като усложнение от ревматизъм. Въздейства положително при тежки болести на белите дробове, злокачествени заболявания на кръвта – включително левкемия, болести на храносмилателната система.

За деца

Метипреднизолон се прилага при лечението на деца, като естествено терапевтичната доза е по-ниска в сравнение с тази на възрастните. При възрастни лечението започва ниско, от 10 до 500 мг дневно. Възможно е плавно повишение, а ако проблемът го налага – и ударно лечение с по-високи дози за кратко време.

Обичайната детска доза метилпреднизолон за ден е 0.5 – 1. 1.8 мг за килограм от теглото на детето. Медикаментът се въвежда в организма от медицинска сестра или лекар, които следва да  контролират постоянно състоянието на малкия пациент. Необходима е точност поради риска от смущения в растежа.

Странични ефекти

Лечението с метилпреднизолон може да е причина за смущения в ендокринната система като намалена толерантност към глюкоза и провокиране на диабет, потискане функциите на надбъбречните жлези, нарушения в мастната обмяна и затлъстяване, смущения в менструалния  цикъл, у деца – забавяне на половото развитие, мускулна слабост и стрии.

Има информация също за нежелани промени във функциите на стомашно-чревния тракт: гадене и повръщане, поява на язви на стомаха и/или дванадесетопръстника, метеоризъм, хълцане, кървене и перфорация на червата, ерозивен езофагит, промени в апетита.

Приемът на медикамента може да се отрази негативно върху сърдечно-съдовата система с поява на аритмия, при преживелите инфаркт – некроза на сърдечни тъкани, тромбози. Депресии и психози, безсъние, нервност, прекалена възбудимост, главоболие, вертиго са възможните последици за нервната система. Не са изключени смущения в зрението и слуха.

Опасни могат да са последиците за деца, лекувани с този кортикостероид – например за формирането на костно вещество и растеж на костите. Принципно опорно-двигателният апарат у потребители на медикамента е изложен на риск от остеопороза, намаляване на мускулната маса и атрофия, асептична некроза в раменната и бедрената става, трошливост на костите. Да не забравяме и алергичните реакции, които могат да са локални – кожни дразнения, зачервяване и обрив край мястото на инжектиране, или общи, включително шок.

Венозните вливания могат да причинят сърцебиене или аритмия, прилив на кръв по лицето, кървене от носа. При въвеждане на медикамента вътреставно не е изключено първоначално болките да се усилят.

Метилпреднизолон кортико

Метилпреднизолон кортико е глюкокортикостероид в таблетъчна форма, предназначен за деца и възрастни (таблетки от 4 или от 16 мг). Постига противовъзпалителен, болкоуспокояващ и противоалергичен ефект. Ефективен при различни форми на артрит, алергии, бронхиална астма, кожни заболявания, очни, на съединителната тъкан, улцерозен колит и болест на Крон. Има и особена пациентска група, при която приемът на лекарството замества нефункциониращите надбъбречни жлези. Препоръчван при комплексно лечение на някои онкологични заболявания и след трансплантация на органи. При алергия към компоненти на медикамента или при гъбични заболявания лекарството не се използва.

Аналог: Лекарството урбазон

Урбазон е още един лекарствен продукт с активен компонент – метилпреднизолон. Обикновено се препоръчва при бронхиална астма, шокови състояния и признаци на несъвместимост и отхвърляне след трансплантация на органи.

Обичайната форма на прилаhане е инжекционната: продуктът е дозиран в ампули със стерилен лиофилизат, който се разтваря непосредствено преди въвеждане – венозно или мускулно. Попаднал в организма, урбазонът стабилизира клетъчните мембрани, подобрява микроциркулацията на кръвта и намалява пропускливостта на капилярите. Потиска имунните реакции – факт, използван при комплексните терапии след трансплантиране на органи. Като странични ефекти при продължително приложение се сочат повишената глюкоза в кръвта и нарушената минерализация на костите.

Не се използва при свръхчувствителност, тежка остеопороза, язва, психични разстройства, херпес, полиомиелит, системни микози, лимфоми, глаукома.

На ампули, инжекция

При въвеждането на урбазон (метилпреднизолон) венозно трябва да се спазва правилото за бавно постъпване. За възрастни се препоръчва 250 до 1000 мг един или няколко пъти на ден, за деца – от 4 до 20 мг за всеки килограм от теглото. Необходима е лекарска преценка за дозите и интервала между въвежданията – той може да е от 30 минути до 24 часа. Някои диагнози допускат по-висока доза, например кардиогенен шок, астматичен пристъп, мозъчен оток.

Лиофилизатът в ампулите се разтваря в 5 или 10 мл вода за инжекции непосредствено преди манипулацията.

Таблетки, цена

Да не забравяме, че урбазон е едно от търговските имена на метилпреднизолон. Таблетките урбазон по фермакологична информация не са налични на българския пазар от 870-те години на миналия век (eruditabg.com). По навик медицинските работници от по-старото поколение използват това име за таблетките медрол.

Дозата и продължителността на таблетки от този тип се определят индивидуално като не забравяме, че се стремим към минимална ефективна доза за възможно най-кратък срок.

Описание и действие

Ето кои са най-често лекуваните с медрол – урбазон – метилпреднизолон заболявания: идиопатична тромбоцитопенична пурпура, астма, болест на Крон, язвен колит, ревматизъм, нефротичен синдром, алергия.

Производни: Депо медрол

Депо медрол е лекарствена суспензия за инжекционно въвеждане – мускулно. Режимът на терапия се определя индивидуално в зависимост от диагнозата. Прилага се при ревматични заболявания и колагенози, хормонални и кожни проблеми, алергии, очни страдания, заболявания на чревния тракт, кръвта, белите дробове, злокачествени, заболявания на нервната система, отоци. При някои заболявания на кожата може да се инжектира директно в проблемната зона.

Депо медрол често се въвежда и вътреставно през интервали от една до пет или повече седмици – като се изчаква ефектът от първата инжекция и се оценява необходимостта от продължаващо лечение..

40 мг флакон

40-милиграмовият флакон депо медрол е популярна разфасовка; суспензията е стерилна и приготвена за еднократно въвеждане. Ако лекуващият е препоръчал по-малка от стандартната доза, остатъкът не може да се съхранява и се изхвърля.

Таблетки

Депо медрол е инжекционна форма, докато лекарството с активна съставка метилпреднизолон – медрол, се предлага под формата на таблетки. Таблетъчната форма се приема самостоятелно, след като е била предписана от лекар; лекуващият определя и дозировката и продължителността на приема.

Депо медрол също се включва в терапевтичен режим от лекар, но поставянето на инжекциите е работа само на медицински лица; инжекционното въвеждане не може да се изпълнява самостоятелно.

80 мг инжекции

Тази форма обикновено се прилага само при възрастни и най-вече за лечение на опорно-двигателния апарат. Разпространява се само с рецепта; въвеждането на суспензията се извършва от правоспособно медицинско  лице.

Високите дози депо медрол се избягват при деца заради риска от смущения в растежа; има опасност и от развитие на панкреатит.

Мнения и отзиви

Ето няколко отзива за действието на депо медрол:

  • Joro Darinov от puls.bg: “Занимавам се с Вдигане Тежести и от доста време имам проблеми с коляното. Преди няколко дни ми сложиха депо-медрол. Понеже знам, че е в допинг листата, искам да попитам за колко време се чисти от организма?”
  • Д-р Цончев от puls.bg: “Зависи как е приложено.
    ето тук са описани времената на полуелиминация, в раздел 5.2.
    https://www.bda.bg/images/stories/docume … /1847d.pdf
  • YaVa от mtb-bg.com: “Здравейте, лятото (Август) след пешеходен преход из Пирин си докарах възпаление на капачките (и на двете) + изкълчен глезен. Ходих на 2 физиотерапевта – единият ме лекува с кортикостероиди (Medrol + Depo medrol). В последствие ми казаха, че това е адски грешно и неправилно … т.е. патих си и още си патя, защото сега ми се появи алергия от стероидите.”
  • I love chocolate от bg-mamma.com: “Във връзка с болки в опашната кост ортопеда ми вече 2 пъти ми прави ръчно наместване и инжекции с ЛИДОКАИН и кортизона ДЕПО-МЕДРОЛ и е учудена, че още няма подобрение. Никак не ми се искаше да започвам с тях, но вече една година ме боли. Има ли такива, които са ползвали този кортикостероид и какви за отзивите ви.”
  • Bimbaaa от bg-mamma.com: “Въпроса ти мисля, че не е дали този кортикостероид има ефект и отзиви от него, а дали изобщо си за кортикостероид. Те по принцип не са първи избор на лечение. Ако няма подуване, оток, възпаление или само болка да се почва с депо-медрол не е добре. Както и да е почнала си го – той е депо- това означава, че действа бавно. Поне 3 дни трябва да минат, за да усетиш пълния ефект.”

Производни: Солу медрол

Солу медрол е вече познатият ни медикамент с активен компонент метилпреднизолон. Различна е формата, специално пригодена за бързо въвеждане на инжекционен разтвор. Продуктът се предлага в 6 различни по количество разфасовки, всяка от които се състои от двоен флакон – един с кортикостероида на прах, и втори с  дозираната течност за приготвяне на суспензията. Предварителното дозиране и видът на опаковката позволяват светкавично подготвяне на инжекционния разтвор за спешни случаи. Той може да се въведе венозно – с инжекция или инфузионна система, или интрамускулно. Активната съставка – прах може да бъде в мг  40, 125, 250, 500, 1000 и 2000.

С тази версия на медикамента могат да работят само медицински лица.

Версии

Всяка от версиите на продукта е комплектована с необходимото количество разтворител, бензинов алкохол и вода. Опаковката е пригодена за бързо инжектиране – налага се при спешни състояния, каквото е например алергична реакция на ваксина или медикамент с оток на ларинкса и затруднено дишане. Вариантът с 40 мг прах за инфузия е най-слаб и при липса на повлияване лекуващият може да определи следващи манипулации с по-силен концентрат. При спешни състояния обикновено се пести време, като се избира вариант с 500 мг активно вещество.

Пациент, лекуван със солу медрол, трябва да бъде наблюдаван и при необходимост  дозировките да се коригират.

Цена

Флакончето солу медрол от 40 мг  се продава за около 2.60 лв, от 125 – 4.60 лв, от 250 – 9 лв.

Специални предупреждения

Като се отчита високата степен на риска от усложнения при терапията с този продукт, медрол и аналозите му следва да се използват само по лекарско предписание. При това – в най-ниските дози, осъществяващи терапевтичен ефект.

Ако се налага корекция на дозите, това трябва да се извършва плавно и постепенно, независимо дали дозата расте или намалява.

Медрол може да провокира психични разстройства; помислете дали да го използвте за пациенти, които имат такъв тип проблеми, емоционално нестабилни са или са склонни към депресивни състояния. Прилагането на медрол може да причини безсъние, еуфория, дълбока потиснатост.

Ако даден пациент се стреми към имунодепресивен ефект от приема на медрол, той не бива да се подлага на процедури с живи ваксини. В такъв случай ваксината няма да може да изпълни предназначението си. Приемът на слаби дози медрол може да няма имунодепресивен ефект, тогава паралелното приемане на споменатите ваксини е възможно.

Медролът може да замаже картината на някои инфекции и да затрудни диагностицирането им. Може и да провокира появата на нови инфекциозни огнища. Приемът на лекарството може да отслаби устойчивостта на организма към инфекции.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Антимикотичен крем Дактакорт

Дактакорт – ето го спасението от досадни гъбички!

Плюсове и минуси на дактакорт (Daktacort) за лечение на гъбички (кандидоза, кандида албиканс). Заместители: кортикостероиди, …

Едно мнение

  1. Сиси Добрева

    Лекувам се с кортикостероиди-по схема от лекар,а за укрепване на имунната система разчитам на алтернативната медицина-тел.0889575732

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *