Хепатит Б симптоми лечение, Вирусен Кръвни изследвания, Жълтеница В
Всичко за Хепатит Б, включително симптоми, ефективното лечение + Германия, какво е Вирусен хепатит, какви Кръвни изследвания се правят, Жълтеница

Хепатит Б: Симптоми, изследвания, лечение и в Германия!

♠ Какво е хепатит Б ♠ Разлика между тип Б и тип А ♠ Разлика с тип С и алкохолния ♠ Проявления ♠ Симптоми ♠ Причини ♠ Ваксина ♠ Енжерикс В ♠ Как се предава ♠ С какво е опасен ♠ Оздравява ли се напълно

Още в текста: Минава ли без лечение Лечение Кога да потърсим лекар Центрове за лечение в България Лечение в Германия Колко струва Видове хепатит Б Изследвания При бременност Диета Усложнения Профилактика

Това е инфекция, причинена от вируса HBV, който попада в организма на човека и започва да оказва негативно въздействие върху жизненоважни вътрешни органи.

Повече от всичко от тази болест страда черният дроб, който търпи поражения на микроклетъчно ниво. Хепатит Б понякога протича безсимптомно, а понякога – с ярко изразена симптоматика.

Преминавайки в хроничен стадий, това вирусно-инфекциозно заболяване често провокира развитието на чернодробна цироза и рак. При 90% от новородените острият хепатит Б минава в хронична форма. При младите хора с нормална имунна система той хронифицира само по изключение – в едва 1% от случаите. При възрастните този дял е 10%.

При ваксинация срещу хепатит Б у пациентите започва да се формира имунитет както следва:

След първа ваксинация – при 50% от пациентите;

След втора ваксинация – при 75% от пациентите;

След трета ваксинация – при 100% от пациентите.

При дечицата хроничната форма на тип Б се диагностицира:

-при 25-50% от малчуганите от 1 до 5 години;

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

-при 90% от заразените при раждането бебета.

Под името „хепатит“ обикновено се разбират четири вида чернодробни възпаления. Трите от тях се провокират от различни по вид вируси, а четвъртият се развива под въздействието на големи дози алкохол.

Да го различим от хепатит А!

Съдържание:

Типът А се предава основно чрез урина и изпражнения, а типът Б – основно чрез кръвта. При първия инфектирането е чрез замърсяване, а при втория – при досег с кръв и при интимен акт. Хепатит А не се разпознава в първите до 50 дни, а след това симптомите приличат на грип. Има риск да се обърка с хепатит Б, защото и тук първите прояви са грипоподобни.

Вижте и ТОВА: Диета и лечение при хепатит А. Чернодробни изследвания, ваксина. Хепареген.

И при двата вида заболяване симптом е жълтеницата, обаче при тип А тя идва много късно, едва като трети етап в развитие на заболяването, докато при тип Б – само след няколко дни след първите грипоподобни симптоми. Жълтеницата не служи за различаване на двата вида заболявания, още повече че при тип Б тя често остава непроявена или в много слаба форма.

Хепатит БЗа тип Б различаващият симптом е болезненост в зоната на черния дроб. Но при тип А пък е специфична тежест в епигастриума – горната централна част на корема, така че е възможно объркване по съседство.

Единственият категоричен начин да се докаже типа заболяване са лабораторните изследвания.

Разлики с другите видове

Хепатитите от тип Б и тип С си приличат по това, че се предават по кръвен път. Те се различават много трудно, защото тип С често преминава без симптоми. Такива се проявяват видимо едва при 20% от заболелите. Докато типове А и Б са грипоподобни в началото, то типа С прилича на стомашно разстройство и рядко се явява пожълтяване.

Има подробна статия и ТУК: Как се лекуват хепатит А, Б и С. Симптоми. Вирусен и алкохолен хепатит.

Различаването на хепатит Б от алкохолния вид е още по-трудно, тъй като там няма вирусен причинител и се пристъпва към директно увреждане на чернодробните клетки, като в началото няма симптоми. Ако болният е неразположен и отпаднал, той може да го отдаде на препиването или да помисли, че е настинал, което отново води до грешка с хепатитите А и Б.

По-изразен симптом е усещането за натиск в зоната на черния дроб, което е съответно и на другите видове заболяване. Така и тези разновидности хепатит са трудни за диагностициране и единственият начин е да се извърши лабораторно изследване.

Хепатит Б
Вирусът на хепатит Б

Проявление на хепатит Б

След проникването на вирусната инфекция в организма на пациента започва инкубационен срок с продължителност от 2 до 13 седмици, но е установявано продължение и до половин година. Острата форма на хепатита обичайно протича по следния начин:

  1. Стадий на обостряне
  2. Продължителен ход на заболяването
  3. Рецидиви
  4. В редки случаи – чернодробна кома.

Симптоми на хепатит Б

При много пациенти с хепатит Б продължително време не се наблюдават никакви външни проявления на заболяването. Вирусът се изолира при лабораторно изследване на проби от кръвта, необходимо за диспансеризация. Обикновено се назначава специален анализ за „австралийски антиген“.

Хепатит Б
Пожълтяване на склерата на окото

Когато у пациента има външни признаци на хепатит Б, то се наблюдава следното: гадене; виене на свят; умора; ринит; вдигане на температура, често до 39-40 градуса; кашлица; обща слабост; болезненост в носоглътката; силно главоболие; изменение в цвета на кожата (пожълтяване); пожълтяване на външната обвивка на окото и на дланите; промяна в оцветяването на урината (тя се запенва, а по цвят наподобява тъмна бира или черен чай); болезненост в ставите; загуба на апетит; изменение на цвета на изпражненията (обезцветяване); тежест вдясно под ребрата; втрисане.

На прехода на хепатит Б в хроничен стадий у пациентите, освен основните симптоми, се проявяват признаци на чернодробна недостатъчност, на фона на която протича интоксикация на организма. Ако на този етап не се проведе комплексно лечение, се поразява централната нервна система.

Причини

Причина за развиването на хепатит Б е проникване на възбудителя – вируса HBV. Особено податливи на тази болест са пациенти със слаба имунната система, на които влияят негативните фактори: никотин, алкохол, лекарства, химически, токсични вещества. На имунитета влияят още прекарани от пациента заболявания, в следствие от които са станали нарушения в обменните процеси, недостига на витамини и минерали и други.

Болните от хепатит Б не се поставят в социална изолация, тъй като вирусната инфекция не се препредава по въздушен и капков път. Всички, които контактуват с болния, просто трябва да съблюдават мерки за предпазване и лична хигиена. Според изследвания, правени в различни части на света, протичането на това заболяване пряко зависи от начина на заразяване и от възрастта на пациента.

Ако се е заразил по естествен път – примерно при полов контакт, за него се увеличава рискът от преход към хроничен стадий. Тази форма на хепатита най-често се вижда при младежи, тъй като те проявяват несериозност към здравословното си състояние и не реагират на тревожните сигнали на организма.

Хепатит БВаксина

За да се предотврати инфектирането с хепатит Б, настоятелно се препоръчва своевременна ваксинация. Специално разработената ваксина се съхранява при определен температурен режим. Тя се поставя само мускулно. Ако е направена подкожно, не се зачита и се направи повторно поставяне на препарата.

Имунизацията не е задължителна за всеки. Допуска се пропускането й при следните условия:

  1. При хора с хранителни алергии (към бира, мая и други хранителни продукти, в които присъстват дрожди);
  2. Бременни жени;
  3. Кърмещи майки;
  4. Недоносени деца.

В днешно време съществуват две схеми за ваксинация срещу хепатит Б:

  1. Стандартна (0 – 1 месец – 6 месеца). Първата ваксинация се прави на избрания ден, а втората – след един месец. Третата е 5 месеца след поставянето на първата ваксина.
  2. Алтернативна (0 – 1 месеца – 2 месеца). Първата ваксинация се прави на избрания ден, втората – след 1 месец, а третата – след 2 месеца. При имунизация по алтернативна схема реваксинацията се провежда 1 година след първата ваксина. Реваксинирането се назначава на определена категория пациенти – на такива с патологии на бъбреците и с отслабена имунна система.

При ваксинация срещу тип Б има риск да се покажат странични действия. В болшинството случаи се наблюдава реакция на организма от локално значение:

  • почервеняване на кожата в зоната на инжектиране;
  • втвърдяване на точката на инжектиране на препарата;
  • слаб дискомфорт при движение;
  • незначително повишение на температурата;
  • поява на обриви и уртикария (тя протича самостоятелно след неголям промеждутък от време);
    Хепатит Б
    Dynavax Technologies Corporation изпитва нова ваксина срещу хепатит Б
  • признаци на простудно заболяване;
  • поява на болезненост в областта на мускулите и ставите.
Видове ваксини против хепатит Б

Има доста разработени ваксини: индийската Шанвак В, южнокорейската Еувакс В, кубинската Ебер-Биовак, холандската HB-Vax-II, руските Бубо-Кок и М. У нас се прилага Енжерикс В.

Какво е Енжерикс В

В опаковка от 20 микрограма тя е за хора над 16-годишна възраст, при 10 микрограма – за деца до 15-годишна възраст, включително новородени. Препаратът стимулира тялото да създаде антитела – собствена защита срещу вируса-причинител. Той не защитава 100% всички имунизирани, дори когато са направили всички предписани на брой ваксинации.

Ако инфектирането е настъпило преди поставянето на препарата, той не действа по очаквания начин. Ваксината Енжерикс В е само срещу хепатит Б и не работи срещу други видове инфекции, макар и симптомите да са еднакви. Според производителя, имунизацията с този препарат води и до защита от хепатит Д, тъй като той се проявява само в комбинация с Б-инфекция. Препаратът не включва жив вирус.

Противопоказания: съществуват при алергичен отговор към коя да е от съставките. Проявява се като обрив, задух, подуване на лицето или езика.

Ограничено използване: при тежки форми на инфекция, придружена с висока температура. Налага отлагане на процедурата до излекуването. Ако се касае за настинка, имунизирането е по решение на лекаря. Ограничения налага намален имунитет или нарушения в съсирването на кръвта.

Ваксината може да е неефективна при следните случаи:Хепатит Б

  1. При хора от третата възраст, по-често мъже.
  2. Пушачи.
  3. Хора с наднормени килограми.
  4. При редица хронични заболявания.
  5. При дълъг прием на определени медикаменти.

Според санитарните власти, ваксината срещу хепатит Б вече предпазва и от четири вида онкозаболявания – на маточната шийката, вулварен, на черния дроб, вагинален рак.

Преди да се постави ваксина, се проверява срока на годност и се разчита дозировката, която зависи от възрастта на пациента. В страните, където са разрешени повече от един вид ваксини, те се ползват като взаимозаменяеми и може след една имунизация да се смени препарата с друго наименование. В България обаче се създаде проблем при вноса на турската ваксина Еувакс В и тя остана само в резерва на страната за ползване при изключителни условия.

Ваксинирането се провежда с профилактична цел и когато съществува вероятност от инфектиране. След какъвто и да е контакт с биологичен материал от заразен с хепатит Б, следва да се въведе ваксина, заедно с имуноглобулин – специфичен препарат, който съдържа готови антитела и е устойчив към вируса. При такава категория пациенти ваксинацията се провежда по алтернативната схема: 0 – 1 месец – 2 месеца – 1 година.

Как се предава хепатит Б

Носител на вируса

Вирусът на хепатит Б попада в организма само чрез контакт с биологичен материал от болен човек. Това става по няколко начина:

  1. По полов път. В тялото на приносителя вирусът се съдържа не само в кръвта, но и във всички телесни течности, включително влагалищният секрет и мъжката сперма. Затова незащитеният полов контакт значително увеличава риска от инфекция.
  2. Чрез слюнката при дълбока целувка. Не всяка целувка носи опасност. Инфекцията се предава, когато на езика има прорези или някакви повреди на целостта на покритието.
  3. Чрез кръвта. Това е най-разпространеният способ за предаване на инфекцията. Повечето болни са се заразили при инжектиране, направено с нестерилни спринцовки, и при кръвопреливане. По същата логика този вирус активно се разпространява сред наркоманите, които са на венозни наркотици. Кръвта от болния с тип Б остава по инструментите на зъболекарите. Ако не се провежда стриктна стерилизация, инфекцията се предава по-нататък. Други места, на които се осъществява контакт с чужда кръв чрез инструментариум, са козметичните салони, особено при маникюр и педикюр.
  4. При раждане. В течение на родовия процес бебето има директен досег с биологичен материал от майката и е подложено на риск от инфекция, дори родилката да е боледувала от хепатит без усложнения. За да се предотврати развиването на инфекцията у новороденото, то се ваксинира веднага след раждането.

Вирусът на хепатит Б е високоустойчив към агресивни температурни режими, киселини и основи. Дълго време се съхранява в засъхнала кръв, която остава по инструментите – медицински и козметични.

Заразяване и развитие

Механизмът на предаване е хематогенен – чрез кръвта. Заразяването става при директно попадане на инфектирана кръв в кръвта на приемника. Кръвта на инфектирания е заразна, дълго преди да станат видни някакви симптоми на болестта и съхранява това си свойство във всяка фаза, включително хроничната. При активен родилен процес вирусът преминава в бебето отново чрез телесните течности.

Самият вирус е голям по размер и не минава през плацентата. Чрез местата, където е нарушена целостта на кожата и лигавиците, вирусът HBV също попада в кръвотока и оттам в черния дроб. Той прониква в чернодробните клетки – хепатоцити, и се размножава, прехвърляйки се по съседство.

С какво е опасен хепатит Б?

В случай че хепатит Б е бил диагностициран на късен етап и ако заболяването не е атакувано с навременно лечение, изходът е много сериозен – цироза или чернодробен рак. Пациентите от посочената категория са под риска да се сблъскат с други сериозни последствия като:

Хепатит Б
Черният дроб визуално се променя под влияние на заболяванията
  • миокардит (възпаление на сърдечния мускул);
  • артрити, артрози и други болести на ставите;
  • заболяване на съдовете и черния дроб и др.

Заради наличието на посочените усложнения значително се увеличава опасността от летален изход. Затова има групи, които са подложени на задължителна имунизация – бебетата, учениците, медицинските работници, болните на хемодиализа, пациентите на венозни инжекции, затворници, роднини и редовно контактуващи с лица, страдащи от хронична форма на тип Б, хора с безразборни полови връзки, наркомани, туристи, които отиват в страни с широко разпространение на заболяването.

Инкубационен период

Нарича се още скрит период, защото това е срокът от инфектирането до проявата на първите симптоми. При хепатит Б продължителността на невидимата фаза е 2-6 месеца. Средно симптомите се изявяват 12 седмици след като в тялото попадане вирусът.

През инкубационния период наличието на болестта се установява единствено по лабораторен път, но не преди първите от 1 до 9 седмици от внасянето на вируса. Това става чрез търсенето на HBs-антиген, за синтеза на който са необходими посочените по-горе срокове. Средният срок за поява на антиген в кръвта е 4 седмици.

Оздравява ли се напълно?

Болните от остър хепатит Б в голяма част от случаите оздравяват самостоятелно. При хроничната форма противовирусната терапия позволява значително да се намали активността на размножаването на вируса, възстановявайки чернодробните функции и намалявайки риска от възникването на цироза.

Обаче да се достигне до пълно излекуване, под което разбираме пълно изчистване на организма от вируса, при хроничната форма е възможно в не повече от 10-15% от случаите, въпреки съвременните медицински достижения. Задачата на лекуващия лекар е неговият пациент да не спадне към цитирания процент.

Възможно ли е да мине сам?

Да, може. В преобладаваща част от пациентите острият хепатит завършва с пълно оздравяване – при 90% от всички болни, при които е даден адекватен имунен отговор. Анализ на HBs-антигена става отрицателен след 15 седмици при всички оздравели и оттам нататък кръвта им не представлява опасност за инфектиране на други хора.
В случаите на безсимптомно, безжълтенично протичане на острия хепатит Б, което е последствие от незадоволителния имунен отговор на инфекцията, се формират хронични форми – до 10% от инфектираните. Вероятността от самопроизволна елиминация (изчезване) на вируса при хронично носителство на антиген HBs Ag съставляват около 1-2% в годината.

Може ли без лечение?

Хепатит БАко острият хепатит Б протича в лека или средно тежка форма, то пациентите успешно оздравяват самостоятелно. Но правилно да се оцени състоянието е по силите и компетентността само и единствено на лекар. Той ще даде общи препоръки за режима на болния, за неговото хранене и ако е показано – за специално лечение.
Ако заболяването протича тежко, то без медицинска помощ може да се развият фатални усложнения като остра чернодробна недостатъчност, чернодробна кома и кръвотечения.

Противовирусното лечение при хроничен хепатит Б не се назначава, ако функциите на черния дроб са съхранени (при АЛТ не повече от 2 пъти над нормата). Тогава се иска наблюдение от лекар и периодични контролни изследвания.

Лечение на хепатит Б

1. Остър хепатит Б в лека форма

При него лечението може да протече у дома. На първо място се провежда детоксикация на организма, за която е необходима чиста вода в огромно количество.

Лекуващият лекар назначава на пациента медикаменти, които унищожават инфекцията и възстановяват чернодробната функция. По време на лечението болният е на легло и си почива. Той не върши физически дейности, свързани с натоварване. Задължително болният се придържа към диетично хранене, за да може възстановителната работа в черния дроб да протече възможно най-бързо.

В голяма част от случаите болестта може да премине без лечение с медикаменти. Назначава се само поддържаща терапия, благодарение на която организмът се справя по-леко с вирусната инфекция. Ако в процеса на развитие на заболяването организмът на болния е подложен на силна интоксикация, лекуващият лекар назначава специални разтвори, които се въвеждат венозно. Така токсините се извежда от кръвта по-бързо, а у пациентите се подобрява общото самочувствие.

2. Хроничен стадий на хепатит Б

При прехода на заболяването към хроничен стадий на болния се назначава комплексно лечение от медицински препарати с противовирусно действие, медикаменти, забавящи развитието на склероза на черния дроб (интерферони), имуномодулатори, които нормализират имунната реакция, хепапротектори, чиито функции са да вдигнат съпротивителната способност на черния дроб на клетъчно ниво спрямо вируса на хепатит Б, нарочни комплекси минерали и витамини.Хепатит Б

На такава категория пациенти се препоръчва ежедневно да изпиват огромно количество течности, чрез които се провежда интоксикация на организма.

Хроничният хепатит Б има няколко стадия на развитие, които протичат циклично:

  1. Репликация – вирусът започва активно да се размножава в организма на болния;
  2. Ремисия – вирусът започва да среща своята ДНК в генома на хепатоцита.

За да има ефект от медикаментозната терапия, е много важно да се проведе комплексно лечение по време на стадия на репликацията. Затова енебоходимо правилно да се определи фазата на заболяването чрез назначаването на лабораторни изследвания. Благодарение на серологичния анализ на кръвта, специалистът определя стадия на протичане на хроничния хепатит.

Избор на лечебна методика пряко зависи от индивидуалните показатели на пациента. Много специалисти предпочитат да хоспитализират болния , за да могат напълно да контролират неговото състояние.

В някои случаи антиген на вируса остава в кръвта при пациенти, които успешно са преминали курса на лечение, при това за много години наред. Такава категория хора представляват носители на инфекцията. Те трябва периодично да си правят медицински изследвания, включващи и лабораторни анализи.

За пациентите, у които е диагностицирано заболяване хепатит Б, съществуват няколко варианта за развой на събитията:

  1. Болният преминава през комплексна терапия и се спасява от вирусната инфекция, придобивайки висок имунитет към това заболяване;Хепатит Б
  2. Острата форма прераства в хронична и е възможно да се съпровожда и с тежки усложнения. След лечението пациентът остава носител на антигена на хепатит Б, който в течение на десетилетия няма да го безпокои. Този вирус може да присъства в кръвта в течение на 20 години, без да има видими клинични прояви.
  3. За инфектирания, който не се е обърнал своевременно към лекар, прогнозата е още по-лоша – очаква го цироза или чернодробен рак, изискващ екстрена хирургична намеса. За такава категория пациенти значително се увеличава рискът от летален изход.

След преминаване на курса медикаментозна терапия всеки болен, преносител на хепатит Б, няколко години се контролира, за да се изключи възникването на усложнения. Правят се периодични профилактични прегледи, както и се следи за рационалното хранене и по-спокоен ритъм на живот.

Хепатит БКога да потърсим лекар?

При положение, че хепатит Б няма симптоми в течение на дълго време, от всеки човек се изисква да познава това заболяване и да бъде внимателен за ситуациите, при които би изпаднал в риск от зараза. Има няколко показания за обръщане към лекар. Това са:

  1. Когато разберете, че сте контактували с болен от хепатит Б. Когато половият ви партньор се окаже инфектиран.
  2. В случай че принадлежите на рисковите групи, които подлежат на задължителна имунизация срещу хепатит Б.
  3. Ако се проявят симптоми на хепатит – грипоподобни и евентуално някои от специфичните. При пожълтяване на кожата, очите и дланите.
  4. В случай че на близък, роднина, колега, приятел е поставена диагноза хепатит Б.
  5. Ако сте били подложени на кръвопреливане.
  6. В случай че върху вас е попаднала телесна течност на болен от хепатит Б.
  7. В случай че се усъмните, че инструментите за медицински и козметични манипулации не са били стерилизирани.

По-добре е да отидете на лекар излишно, отколкото да пропуснете началото на болестта и тя да бъде идентифицирана в късен стадий.

Дайте мнение и Вие тук!
Какъв лекар поставя диагноза?

По принцип специалистите, към които се обръщаме при съмнение за хепатит са хепатолозите (лекуващи патологии на черния дроб), гастроентеролозите (лекуващи патологии на храносмилателната система) и лекарите-инфекционисти, които специално се занимават с инфекциозните болести.

При нашата система на здравеопазване най-напред се отнасяме до личния лекар, който ще прецени наличните рискове за заразяване и ще даде насока за специалист.

Какво ще направи той?

Специалистът, към който ще бъдете насочени, ще изясни епидемиологичната анамнеза. Той ще пита дали са провеждани в последните 6 месеца някакви медицински манипулации, които включват инжекции, операции и всякакви интервенции, опасни посещения при козметик и пиърсинг,

Хепатит Б
Увеличеният черен дроб може да се опипа вдясно под ребрата

правени татуировки, още – дали пациентът употребява наркотици. Изяснява се и рискът за предаване на инфекция по полов път.

След това лекарят прави преглед, чрез който установява общото състояние, наличието на симптоми за интоксикация, наличие на жълтеница и други клинични признаци на хепатит.

Накрая се назначават лабораторни изследвания – общ анализ, биохимичен анализ (чернодробни проби), маркери на хепатит Б и други.

Кога ни трябва бърза помощ?

В какъв случай е необходима спешна помощ по време на лечението?

Голямата опасност за пациентите е драстичното обезводняване по време на лечението. Риск от това има в случаи на повръщане и недостатъчно поемане на течности. Дехидратацията е опасна и са необходими извънредно бързи мерки. Тя се разпознава по няколко симптома.

Ако пациентът стане раздразнителен, разконцентриран и не успява да съобразява така бързо, както обикновено, ако е отпуснат, уморен и му се спи, като всичко това е съчетано с отоци по крайниците и/или лицето, тогава може да се мисли за дехидратация. Крайни форми са кръвоизливи от всички изходни точки на тялото, включително в изпражненията, и изпадане в безсъзнание.

Центрове за хепатит Б

ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ КЛИНИКАОТДЕЛЕНИЕТЕЛ. ЗА ВРЪЗКА
УМБАЛ „Александровска”Катедра по пропедевтика на вътр. болести02/9230-223,02/9280-228
УМБАЛ „Св.Иван Рилски”Кл. по гастроентерология02/952 37 25 или 02/952 37 44
УМБАЛ Царица ЙоаннаКл. по гастроентерология02/943 25 90 или 02/943 23 05
Военно-медицинска академияКл по гастроентерология02/22 56 83 или 02/922 54 86
МБАЛ ТокудаКл. по гастроентерология02/403 49 50
УБ ЛозенецКл. по вътрешни болести02/9 607 682, 02/9 607 685
УМБАЛ „СофияМЕД”проф.Константин Чернев0888 25 10 98
Медицински институт на МВРКл. по гастроентерология02/982 15 67
УМБАЛ ПлевенКл. по гастроентерология064/210-53, 064/ 886 505
УМБАЛ Св.Марина,ВарнаКл. по гастроентерология052/978 249
МЦ Св.Лука,Стара Загора042/ 60 31 83
УМБАЛ Св. Георги в ПловдивБаза №2032/602 392
УМБАЛ Каспела,ПловдивБлок №3032/ 645 997

Лечение в Германия

През 2002 година в Германия е създадено обединение на най-известните експерти в лечението на хепатита, което се захранва със средства от Федералното министерство на образованието и научните изследвания (BMBF). В това обединение влизат най-добрите немски клиники, специализирани в лечението на хепатит Б и С.

Всички изследвания в областта на вирусните възпаления на черния дроб и практики за лечение на двете заболявания се систематизират и на тяхно основа се изработват единни диагностични и терапевтични стандарти. Такъв подход позволява на немските лекари да постигнат отлични резултати от лечението на болните от хепатит.

Програма за лечение

Преди да бъде назначена програма за лечение на хепатит Б и С в германски клиники е необходимо да бъдат направени ред диагностични процедури. Лекарят не само поставя диагноза, но преди това трябва да изолира и причинителя. От неговия вид завиди точното лечение и какъв резултат ще бъде постигнат.

В клиниките в Германия, специализирани за лечение на вирусни възпаления на черния дроб, са налични всички необходими лекарствени препарати и най-съвременните средства за диагностика. Ако хепатитът е преминал в хронична фаза, е необходимо да бъдат подбрани такива препарати, които ще смогнат да поддържат дългосрочна ремисия.

Освен общите анализи, се изискват още:

  1. Анализ за амилаза, на маркери на хепатит и на алфа-фетопротеин;Хепатит Б
  2. Задължително тимолова проба;
  3. Компютърната томография, Ултра-звукова диагностика, Магнитно-резонансната томография. Най-добре да се извършат и трите за сигурност на диагнозата;
  4. Когато диагнозата е спорна, обикновено се взема биопсия от черния дроб и от стомашно-чревния тракт.
Комплексна терапия на хепатит Б

За лечението на всички инфекциозни заболявания се използва комплексна терапия. Симптоматичното лечение се заключава в това, че на вируса се въздейства с антибиотици – в началото с широк спектър на действие, а след това – според подобрението или влошаването на организма, и с тесен спектър на действие. През целия курс на лечение се укрепва имунитетът.

Хроничните форми на заболяването се лекуват с големи дози от препаратите. Хепапротектори се приемат по предписание на лекар в зависимост от тежестта на прекарвания процес.

Освен имунотерапия, се провежда и физиотерапия – лазерно облъчване на кръвта, ултравиолетово облъчване на кръвта, лечение с кислород и озон.
Курсът на лечение продължава 10 до 14 дни

Колко струва лечението?

Консултацията със специалист, комплексното лечение, пробите и всичко в цялост излиза около 2500-3000 евро. Цената на лекарствата за месец е около 1500 евро по цени от 2015 година.

Видове хепатит Б

1. Мълниеносен

При мълниеносната форма на развитие на хепатита у болния само за часове се развива оток на мозъка и той изпада в кома. В повечето случаи пациентите от тази категория загиват в краткия помеждутък на прехода от мълниеносен хепатит към клиничен стадий.

2. Остър

При острата форма се отделят няколко фази на протичане. В началото се проявяват първичните симптоми, след това – жълтеница, а последният стадий се характеризира с отказ на черния дроб.

3. Хроничен

В хроничната фаза се влиза от 1 месец до половин година след навлизането на вируса в пациента. Тези няколко месеца са инкубационен период, едва след изтичането на който се изявяват характерните белези.

Изследвания и диагностика

Наличието на вируса на хепатит Б се доказва с присъствие на австралийски антиген – HBsAg, маркер за попадане на причинителя в кръвта. Ако резултатът е положителен, се провежда допълнително изследване, за да се види количеството и концентрацията му в черния дроб. Чрез маркера HBsAg се отграничава острата от хроничната форма.

Хепатит Б
Размерът на вируса на хепатит Б е 42 нанометра

Появява се при остра инфекция, наличието му в продължение на 6 месеца показва хронична форма, а изчезването му – повторна инфекция. При изследванията за хепатит се използват няколко маркера, чрез които се определят детайлите в състоянието. По-важното е как може да бъде направено изследване за хепатит.

Безплатни скрининги

Българското сдружение за борба с хепатита ежегодно организира по няколко безплатни скрининга сред населението за откриване на случаи на хепатит Б и C. Лабораториите отиват до хората, тоест мобилни кабинети се отварят на много посещавани места, за да се пропагандира необходимостта от контролни анализи.

Те се провеждат с бързи тестове, чиито резултати са готови за 10 минути. За целта е нужна само капка кръв от пръста, а предварителна подготовка не е необходима. Това са кампании, които обикновено се планират през пролетта, и имат цел да обърнат внимание на това социално значимо заболяване. Анализите са безплатни.

При кръводаряване

Наличието на хепатит Б, както и на още три сериозни заболявания, се открива при кръводаряване. Всяка дарена банка кръв се подлага на задължително изследване за хепатит Б и С, както и за вируса на СПИН и сифилис.

Относно хепатит Б, се изследва за наличие на HBsAg в кръвта. При HBsAg(-) отрицателен означава, че дарителят не е болен или носител, но това окончателно ще се потвърди със същото изследване, повторено след половин до една година. HBsAg(+) положителен значи носителство на „австралийския антиген“. При кръводаряване по-нататъшно изследване не се прави, но дарителят се предупреждава, за да потърси лекар.

Положителният резултат е белег, че има носителство на вируса. Това още не значи, че е налице заболяване, но носителят вече може да заразява други. Носителството може да не прерасне в заболяване, но е необходим редовен контрол.

Хепатит БХепатит Б и бременност

С какво е опасен хепатитът през бременността? На първо място с това, че на фона на съществуващата интоксикация на организма на родилката, тя може да загуби детето си. Това зависи от тежестта на инфекцията. Много жени с хроничен хепатит износват и раждат здрави деца. Веднага след раждането на бебето се поставя първата доза ваксина срещу хепатит Б.

Диета при хепатит Б

Хепатит Б е инфекция, която въздейства най-зле на черния дроб. Инфекцията и възпалението поразяват органа на микроклетъчно ниво. За да се улесни функционирането му, пациентът се придържа към диетично хранене. Почти за всяка патология се предписва специално хранене, но точно за тази въздържането от определени храни е централна част в терапията. Причината е, че докато протича възстановяване, на черния дроб би следвало да се спести пречистването и на вредни храни.

Основни правила в храненето
  1. Разбиване на храненията на 5-6 на брой през деня, с равни по обем порции и количество на хранителните вещества.
  2. Категорично се забранява по време на терапията да се сяда в компании и да се участва в угощения и семейни тържества, където по правило се изяжда огромно количество храна и се поемат много алкохолни напитки.
  3. Вечерно време пациентът яде само много леки храни, които няма да натоварят храносмилателната му система.
  4. Изключват се следните продукти:
    – Остри подправки;
    – Пушени и солени храни;
    – Плодове с голямо съдържание на етерични масла;Хепатит Б
    – Алкохолни и газирани напитки;
    – Студени напитки и сладолед;
    – Мазни меса и риби;
    – Меса от водоплаващи птици, които много силно натоварват панкреаса;
    – Сланина и други храни с превисоко съдържание на холестерин.
  5. Препоръчват се следните продукти:
    – Зърнени храни, особено овесени ядки;
    – Млечни продукти, особено кисело мляко;
    – Соеви и други растителни масла, зехтин;
    – Белтъка на яйцето;
    – Немазни меса и риби.
  6. Храните се приготвят на пара, тъй като при този метод те съхраняват в най-висока степен своите полезни вещества.
  7. Дневната хранителна дажба не бива да надхвърля 3500 ккал (100 гр белтъчини, 100 гр мазнини, 450 гр въглехидрати).

Усложнения от хепатит Б

При най-тежката форма на хепатит Б пациентите могат да получат различни усложнения. Най-опасните от тях са:

Оток на главния мозък

Някои болни от хепатит Б развиват чернодробна енцефалопатия. Причината е, че когато черният дроб не работи добре и не успява да изпълнява в пълна степен пречистващите си функции, тогава в кръвта се отделят и натрупват токсични вещества, които се отразяват върху главния мозък.

Пациентите започват да изпитват безпокойство, получават халюцинации, паник атаки. По-нататък се получават разстройства на функциите на нервната система, вследствие на които се изпада в депресивни състояние, загуба на съня и т.н. В последния стадий от енцефалопатията пациентът може да изпадне в кома.

Чернодробна недостатъчност

Чернодробната недостатъчност е такова влошаване на функциите на органа, че настъпват много сериозни увреждания в организма. Негов отличителен белег е жълтеницата, а тежките последствия са мозъчно увреждане, халюцинации, тремор на ръцете, много неприятен дъх и други.

Дихателната недостатъчност идва при нарушение на кислородния обмен в тялото. Една от причините за възникването й е промени в кръвта при чернодробни заболявания и интоксикация.

Цироза и чернодробен ракХепатит Б

При инфекциозния хепатит тип Б незабавно се провежда терапия, за да се предотврати преминаване в хронична фаза. От скоростта на прогресиране на болестта пряко зависи продължителността на живота на засегнатия. Цирозата е необратима загуба на нормалните чернодробни функции. Фиброзата се нарушава и кръвта не може да циркулира. Ракът е увреждане на органа, при който се променят гените на самите клетки и те мутират в ракови.

Профилактика

Има няколко прости правила за предпазване от вируса на хепатит Б:

  1. Лична хигиена – стриктна и редовна. Миене след посещение на места, на които са се струпвали хора, и след контакт с пари и други предмети за общо ползване.
  2. Избягване на безразборните полови връзки и ползване на презервативи. Предпазните средства значително снижават риска от предаване на инфекцията.
  3. Своевременна ваксинация, направена в лекарски или имунизационен кабинет, където се следи за правилното съхраняване на ваксината.
  4. При посещение в козметични салони, при маникюр и педикюр, пиърсинг и татуировки и при всякакви други манипулации, използващи инструменти, да се следи за тяхното дезинфекциране.
  5. Да се правят периодични анализи на кръвта, за да се установи вируса във възможно най-ранен стадий.
  6. Да си изключи напълно контакта с чужда кръв и друг биологичен материал.
  7. Да се живее здравословно с минимално количество алкохол и никотин.
  8. Да се укрепва имунитетът, да се приемат достатъчно витамини и минерали.
  9. Спорт, разходки сред природата, много движение.
  10. И най-важното: веднага да се отиде на лекар, щом се разбере, че е имало контакт със заболял или с носител на вируса на хепатит Б.

Първоначално публикувано на:11.07.2016 @ 10:36

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

жълтеница - 01- симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени

Жълтеница при новородени, бебета и възрастни. Симптоми и лечение

Какви болести може да означава една жълтеница при бебета, новородени и възрастни? Кои са точните …

Едно мнение

  1. Podrobna , qsna i polezna informaciq .- Blagodaeq vi !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *