Inha

Инхалатор за деца. Мнения

Как да изберем хубав инхалатор? Омрон, Санитас, Зано или от Лидл? Сравнение на марките у нас, плюсове и минуси, мнения, цена. Как се ползва и за какво да внимаваме. Видове инхалации

Да – за инхалатор си струва да се похарчат някакви пари. По-долу, включително и в коментарите под публикацията ТУК, ще намерите сумаризирани мнения за видовете инхалатори. Оставете и своя отзив или попитайте нещо, ако не ви е съвсем ясно!

Сега инхалациите могат да се правят със специални апарати – инхалатори или небулайзери. Има ги в различни модификации и на различни цени – разнообразието е така внушително, че човек наистина се затруднява да избере най-добрия.

Inhalator Za Dete Bebe 02

Тук предлагаме полезни съвети за онези, които са решили да се снабдят с инхалатор. Първо – запознайте се внимателно с информацията за приборите от различни марки и се насочете към онези, които ще са най-подходящи за вашия дом: съобразете се например с това дали вкъщи има малко дете, болен от астма и пр. Направете си сметка и на парите – може да се купи приличен инхалатор за стотина лева, но има и 3-4 пъти по-скъпи. Потърсете мнение от хора, които вече притежават такъв апарат и често го използват. Накрая се консултирайте с личния си лекар.

инхалатор
Инхалатор за деца: апаратът е “маскиран” като приказен герой

Ултразвуков инхалатор

Ултразвуковият инхалатор разпръсква лекарствения разтвор на миниатюрни аерозолни частици, които при вдишване попадат директно в най-дълбоките зони на белите дробове. Разбиването на течността на такива частици става с помощта на ултразвук. Чрез него колебанията на специалните мембрани в апарата трансформират разтвора в аерозол, който се изтласква под налягане с помощта на компресор. Приборът е компактен и удобен за използване в домашни условия. Някои от използваните модели имат специални накрайници, с чиято помощ аерозолната струя се насочва точно в определени участъци на дихателните пътища.

Ефективност на прибора

Когато си избират инхалатор, много хора се чудят дали ултразвуковият е достатъчно добър. Притежатели на такива апарати споделят положителна оценка, като се мотивират с качествата им. Ултразвуковият инхалатор е безшумен, има висока производителност и може да вкарва в дихателната система желаното количество медикаменти. С две думи – апаратите от този вид са достатъчно надеждни, лесно се поддържат и си струва да бъдат предпочитани.

За процедури с ултразвуковия инхалатор могат да се използват билкови продукти, разтвори на соли, етерични масла и минерални води. Много родители са открили, че апаратът върши работа и за профилактика – в този случай не се използват маски и накрайници, а апаратът се включва за свободно разпръскване на аерозол и овлажняване на въздуха в детската стая. Така по време на игра или сън детето може да вдишва  определени дози лекарства или масла без принуда.

Компресорен апарат

Този апарат може да бъде споменаван също и като струен. При него работният процес цели образуването на мощен аерозолен поток с помощта на компресор. Този поток буквално се изстрелва под налягане от камерата на небулайзера. Има няколко типа компресорни инхалатори, които се различават по начина на излъчването на аерозолния поток. Той може да е под формата на непрекъсната струя или потокът да се спира и пуска с помощта на специални клапани.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Плюсовете на компресорния инхалатор са доказани, но дали няма и недостатъци?

Недостатък на дадения модел
инхалатор
Изборът на инхалатор отчита потребности, цена и качества на апарата

Няма съмнение, че един компресорен инхалатор реално е в помощ на семействата с определени здравословни проблеми. Този тип апарати са сред най-популярните, той е лесен за боравене и най-често именно с такива апарати се разпръскват разтвори с добавени медикаменти.

С просто око обаче се вижда един основен недостатък: компресорният инхалатор е доста обемист, а освен това и работи много шумно. По време на процедури той “озвучава” средата със 70 децибела. Работи само с електричество от мрежа, т.е. характеристиките му дотук изключват неговата мобилност.

Въпреки това такъв небулайзер има място в медицинската практика, като се предпочита в здравни заведения заради ниската си цена и възможност за универсално приложение. Не е невъзможно да се практикува лечение с компресорен инхалатор и в домашни условия.

Електронно-мрежов небулайзер

Работата с електронно-мрежов инхалатор е насочена към това – препаратът да се прекара през много тънка, вибрираща мрежичка-мембрана. В резултат на този процес се образува плътен облак от пара, който е съставен от много мънички частици на прилаганото лекарство. Безспорно достойнство на мембранния небулайзер е неговата компактност, безшумност и висока ефективност на процедурите. Може да се използва всякакво лекарство – апаратът винаги е готов да го разпръсне на малки частици и да го достави дори в най-трудно достъпните зони на бронхите и белите дробове.

Кое е по-добре: компресорен инхалатор или мембранен?

При избора на небулайзер за деца например трябва да се отчетат не само функциите и мобилността на апарата, но и удобното прилагане, както и стойността. За деца се избират неголеми апарати. И все пак – кои са добрите в този случай? С поред отзивите на родители, които са имали възможност да сравнят действието на няколко модела – мембранните получават най-висока оценка.

Апаратът не издава шум, което позволява да го използваме, докато мъникът спи. Мобилността на устройството пък дава възможност да преместваме апарата, като го използваме в едно или друго помещение, докато детето играе или гледа телевизия. Така инхалаторът върши работата си най-пълноценно.

Ограничения

Преди началото на процедурата трябва много внимателно да се разучи инструкцията за експлоатация на небулайзера. Някои прибори под действието на високотемпературния си режим разрушават препаратите – затова с тях се работи само със солеви разтвори или етерични масла.

Какво правите например, ако сте си купили ултразвуков инхалатор? С какви разтвори работи той? Списъкът на използваните разтвори си има ограничения, тъй като ултразвуковото въздействие съсипва структурата на медикаментите и очакваният терапевтичен ефект не настъпва. Ултразвуковият инхалатор не е подходящ за впръскване например на антибиотици или хормонални препарати. Той е добър за разтвори с билкови настойки, соли, масла. Както и за универсалното “гориво” – чист физиологичен разтвор!

Внимавайте за функциите!

Още ли се колебаете какво да изберете: парен инхалатор или ултразвуков? Какви плюсове и минуси има всеки от тях? В интерес на истината – повечето “черни точки”  са за парния. Основно заради понижената ефективност на терапията заради високите работни температури. Освен това процедури от този вид са забранени при болестни състояния с висока температура на пациента.

Сравнение на най-търсените апарати

Пазарът поставя на изпитание хотребителите, които са решили да се снабдят в крайна сметка с инхалатор за домашна употреба. Това е поради факта, че разнообразието е голямо; понякога купувачът избира най-доброто според него заради най-високата цена. Има небулайзери за по над 600 лева, но това все още не означава, че ако можете да го платите – вие сте избрали най-доброто за вашите потребности. Прочетете отново по-горе от какви условия трябва да се ръководите, за да направите оправдан и точен избор!

Марката без съмнение играе една от водещите роли при избора. Сред най-популярните марки са Микролайф, Омрон, Росмакс, Хепинеб, Пик, Еоло, Парибой. Ако основният потребител ще бъде дете – съветът на специалистите е да се ориентирате към специалните апарати-инхалатор с корпус, оформен като любими приказни герои или забавни животни.

Кое е добро за деца и бебета?

Изборът на инхалатор за дете/бебе има някои специфики – например дали апаратът издава шум. Безшумната работа на небулайзера е плюс, защото с него спокойно се работи, докато мъникът спи. Освен това детските варианти инхалатори имат различни от тези за възрастните маски и накрайници, а и самият корпус с оформлението си прави процедурите прилични на игра.

Ако детето е още в кърмаческа възраст, всички накрайници трябва да са изработени от мека пластмаса. Ако ще лекуваме определен тип заболяване – трябва да предпочетем тип действие според “мишената” на въздействие. При простудни заболявания например най-подходящ е компактният ултразвуков инхалатор, а при бронхиална астма, бронхит и алергии – детски компресорен инхалатор. Ако ви се налага често да пътувате с детето и то се нуждае от подобна грижа често – имате вариант с инхалатори на акумулаторни батерии.

Сред харесваните заради експлоатационните им качества и дизайна детски небулайзери са тези на Мис Карол, имитиращи кравешка глава, пингвинчето на Мистър Рино  и продуктите Чико.

Инхалатор филипс (phillips)

Този инхалатор е от компресорен тип; може да се намери в два варианта – при цени около 100-130 лв. Подходящ е за процедури и в здравно заведение, и вкъщи. Работи със сменяем  разпръсквател, чиито функции са пълноценни в продължение на 6 месеца. Лек е – теглото му е около 1.5 кг, несложен за прилагане. Оптималната продължителност на една процедура е 10-15 минути, но апаратът е в състояние да произвежда и разпръсква аерозол в продължение на половин час без прекъсване.

Инхалатор пингвин

Инхалаторът-пингвин UniMark NB 07 LA е един от предпочитаните апарати за лечение на деца. Има три степени на регулация и може да бъде полезен при лечение на хронични бронхити и други респираторни заболявания, както и на астма  вкъщи. Апаратът е ултразвуков, разпръсква заредения разтвор на безброй малки частици и образува приятна мъгла. Полезен е както при проблеми на горните дихателни пътища, така и за въздействие дълбоко в тъканите на белия дроб – при подходящо избран режим. Приятният дизайн действа успокояващо на малките пациенти, за които процедурите могат да се превърнат в игра.

Предупреждение: този тип апарати НЕ РАБОТЯТ с етерични масла, а само с лекарствени разтвори или чист физиологичен разтвор.

Инхалатор микролайф (microlife)

Инхалатор от тази марка е добър избор, тъй като е продукт на авторитетна швейцарска фирма за медицинска техника; набавя се на умерена цена от около 130-160 лв в зависимост от модела. Отзивите за тези компресорни небулайзери са положителни, апаратите са стабилни – при гарантираното им качество и правилна експлоатация може да го имаме задълго. Плюс е възможността за лесно транспортиране, не е труден за управление и се използва както от възрастни – така и от деца, чрез специални маски и накрайници.

Инхалатор за нос

Като апарат-инхалатор за нос обикновено се препоръчват устройствата тип “сауна”, при които отблизо се вдишва пара с лековито въздействие. Парата овлажнява лигавиците на носа и гърлото и поддържа горната зона на дихателната система в нормална кондиция. Добър апарат с такива функции предлага белгийският производител Lanaform. Процедурите могат да се правят с различни разтвори, като приложението може да е профилактично или лечебно.

Инхалатор за вентолин

Вентолин е медикамент, който се прилага при проблеми с белия дроб, основно при астма, като за тежки пристъпи се препоръчва използването на разтвор за инхалатори. Активният компонент солбутамол сулфат се вкарва в дихателната система под формата на фин аерозол, като облекчава дишането – продуктът е бронходилататор. Прилагането на този тип терапия трябва да бъде назначено от лекар; вдишването на аерозола става с маска или специален накрайник, като се внимава частиците да не попаднат в очите (puls.bg).

При пътуване или продължително отсъствие от дома може да се използва и портативен вентолин инхалер – фабрично запечатано устройство с 200 дози за впръскване. Впръскването става чрез вграден пулверизатор; касае се за вдишване – еднократно – на точно определена доза, която отпуска мускулатурата на дихателните пътища и създава условия за облекчаване на дишането. Трайно въздействие все пак се очаква от процедури с домашния небулайзер, който зареждаме след консултация с лекуващия с готовия разтвор вентолин.

Инхалатор санитас

Този апарат не е сред най-популярните, но отзивите за него са положителни; той е от компресорен тип, снабден е с маска за деца и с маска за възрастни. Предимство  са лесната преносимост и умерените цени.

Дайте мнение и Вие тук!

Подробност – описваният инхалатор работи на батерии, което е още един плюс при необходимост от носене в багажа при пътувания.

Лула инхалатор

Лулата със солни кристали тип “уелнео” придоби голяма популярност през последните години. В случая имаме керамично съдче, заредено с розови кристали от хималайска сол; устройството на лулата позволява да се вдишва въздух, който преминава през кристалите и така в дихателната система попадат малки количества солни пари. Процедурата може да е една на ден по 15-20 минути, или три пъти по 5-6 минути.

Солите излъчват молекули от полезни вещества, с чиято помощ дихателните пътища се разтварят и изчистват. Този инхалатор като функциониране е доста различен от коментираните дотук; терапията не е така интензивна и с бърз резултат. За да има осезаем ефект, тя трябва да продължи 2-3 месеца. С лулата инхалатор се работи, като мундщукът се обхваща плътно с устни и въздухът се вдишва бавно и дълбоко. Следва задържане и издишване през носа.

Инхалатори за астма

Най-често при коментарите за инхалатори за астматици се подразбират преносимите спрей ампули, с чиято помощ бързо се впръсква стандартна доза подходящ медикамент. Принципно – медикаментите са от типа бронходилататори; идеята е да се неутрализира бързо спазъм, състояние на недостиг на въздух.

Разбира се, ако се касае за поддържаща терапия или за системно въздействие, трябва да се работи с небулайзер. Вдишването на аерозоли е един от начините за прием на подходящите медикаменти, считан за ефективен по коментираните по-горе причини. Доказано въздействието е по-бързо и се усвоява максимална част от лекарството.

Инхалатор панда

Инхалаторът Mr Panda – PIC INDOLOR e с корпус, оформен като забавно животно. Детски психолози препоръчват такъв формат на небулайзерите, за да може малките пациенти да са по-спокойни за процедурите. Цената е около 160-170 лв.

Пандата може да функционира не повече от 20 минути, след което трябва да се изключи най-малко за 40 минути. Спазват се задължителните правила за безопасност – например да не се пипа с мокри ръце, да не се оставя дете в работен режим без контрол и пр. Апаратът е с размери 20х20 см; тип компресор, но не е неприятно шумен. Лесен за експлоатация; произвежда лечебния аерозол с достатъчно малки частици, които при насочена струя – вдишва се със специален накрайник за деца – достигат до проблемните зони по най-добрия начин.

Инхалатор чико

Инхалаторите от тази група са препоръчвани като компактни, лесни за експлоатация  удобни за пренасяне. С тях се произвежда аерозол без нагряване – така терапевтичните свойства на лекарствения разтвор за диспергиране се съхраняват най-пълно. Апаратът е представен като ултра тих. Фактът, че по време на работа той не произвежда силен шум, го прави подходящ за лечение и по време на сън. Докато мъникът спи, в стаята му се включва инхалатор и така въздухът се овлажнява или пречиства. Цената на апарата е около 150 лв.

Инхалатор унимарк пингвин – мнения

Компресорният инхалатор унимарк пингвин също е препоръчван като тих и надежден. Струва около 100 лв и има маски както за деца, така и за възрастни. Апаратът не е пригоден за работа с етерични масла, тъй като те увреждат еластичните му детайли.

  •  Myangel от otzivi.bg: “ Когато се разболя голямото ми детенце, в болницата му правеха инхалации и като се прибрахме вкъщи купихме този инхалатор, за да мoже и вкъщи да и правим инхалации, когато се наложи. Много е удобен и интересен за самото детенце като е по-малко. Хубавото е, че има две приставки и става както за деца, така и за възрастни. Не е много шумен. Малко е скъп, но съм доволна, понеже е трудно да накараш едно дете на 2г да стой мирно и да правите инхалации (в болницата се измъчих).”
  • Dimitar Genadiev Lilov от marvi.bg : “ Просто си изгаря. Може да ползваш 3-4 месеца ако имаш късмет. Тел 0896 753602 – поне ми кажете откъде да си купя части за него и какво му гори – e-mail: m_lilov@mail.bg. Blagodarq”
  • Мариана от bg-mamma.com: “ Нашият инхалатор е Унимарк, във формата на пингвин . Ползвам го вече две години. Не съм сменяла никакъв филтър. Сега от вас научавам затова.Ако някой има такъв да ми драсне къде е този филтър и как става смяната, че не знам къде ми е книжката.”

Използваме внимателно

При избора на инхалатор задължително следва да спазим правилата, за които вече стана дума. А след като вече сме се снабдили – да внимаваме за безопасното му използване. При някои модели инхалатори технологията предвижда образуване на пара с висока температура, а това може да неутрализира напълно лечебния ефект от използвания разтвор. Освен това такъв тип инхалатор не бива в никакъв случай да се прилага при състояния с висока темпертура.

Не са малко хората, които пробват терапия с етерични масла чрез инхалтор. При повечето опити липсва успех, тъй като образуваният аерозол трудно достига висока концентрация на лековитите частици, а и маслото вреди на самия уред.

При покупката на инхалатор е задължително да получите книжка с инструкции за експлоатация. В нея са описани някои забрани и ограничения – например за продължителността на един сеанс, разположение на апарата, потенциални опасности като поставяне в работен режим върху неравна площ, докосване с мокри ръце или мокрене на самия апарат, използване за други цели и пр.

Физиологичен разтвор за инхалатор

Физиологичният разтвор е един от вариантите за зареждане на всеки инхалатор, като може да се използва самостоятелно или да е основа за добавяне на необходимото лекарство. Специалистите препоръчват като най-добър за инхалатори разтворът в стъклени ампули за еднократно зареждане. Аргументът срещу класическите рингер банки е, че това са големи количества и престояването на разпечатана банка винаги крие риск от нарушена стерилност. Не са подходящи и пластмасовите ампулки разтвор за накапване в носа и промивки на очите. Боравенето със стъклените пък изисква специално внимание при зареждането на инхалаторната чашка с разтвор. Ако при тази процедура в чашката попаднат микроскопични частици от самата ампула, е възможно при самото инхалиране те да бъдат вкарани в дихателната система и да причинят сериозни здравословни проблеми.

Избор на инхалатор. Отзиви и препоръки

Омрон, Микролайф и Филипс са сочени от потребителски форуми за най-добрите инхалатори на родния пазар.  Производителите наистина са много – но кой продукт е най-добрият?! Ако човек чете охзивите в различни форуми ще види, че всеки от обсъжданите модели си има и привърженици, и критици. Това е обяснимо – и все пак при кои рискът да сбъркаме е най-малък?

Апаратите на Омрон са с високо качество, могат да се зареждат безопасно с множество лекарствени препарати и са с висока ефективност при лечението на дихателните пътища. Всичко е добре, само дето са доста скъпи и това ги прави недостъпни за повече хора.

Инхалаторите на Микролайф, наротив, са по-евтини и с огромен асортимент. Отлични са за ползване в домашни условия, притежават сертификати за международно качество.

Предназначение, принцип на действие

Принципът на действие при коментирания инхалатор е свързан с това, че прилаганият лекарствен препарат се разпръсква на безброй дисперсни частици, които чрез тръба или маска се вкарват насочено към дихателните органи. Размерът на частиците дава възможност за дълбоко проникване – до бронхите или дори до бронхиолите, което ускорява действието на медикамента и усилва ефекта от приложението му. Върши работа при остри респираторни заболявания, ринит, бронхит, астма, тонзилит, пневмония.

Благодарение на достъпността, простотата в използването и високата ефективност на тази терапия дава възможност да се извършва самостоятелно – у дома, без лекарски контрол. Съвременните инхалатори се “управляват” лесно – това е по силите дори на едно по-голямо дете. Въпросът е да се избере точният апарат, тъй като разликите между тях ги правят най-добри за определени потребителски групи.

Да не забравяме, че инхалациите с такъв апарат имат редица предимства в сравнение с традиционните процедури с топла пара. Значително по-рядко се проявяват странични ефекти, лекарството действа по-бързо и са достатъчни по-малки количества от него.

Паров апарат, инхалация с пара

Действието на този тип инхалатор е свързано с изпаряване на лекарствен разтвор, етерично масло или билкова настойка. Такъв инхалатор е най-добър при лечението на горните дихателни пътища. При процедурата в дихателната система се вкарва пара с температура 50-65 градуса. Тя разширява кръвоносните съдове, прониква в дълбоките слоеве на тъканите и оказва лечебно и обезболяващо действие.

Паровият инхалатор все пак не е универсален. Той не бива да се използва при повишена температура – над 37.5 градуса; при заболявания на кръвоносната система, туберкулоза, сърдечни заболявания.

Инхалации с физиологичен разтвор
инхалатор
Процедурите с инхалатор постигат по-бърз ефект

Инхалациите с физиологичен разтвор обикновено се използват с профилактична цел или за овлажняване на лигавиците. Апаратът се зарежда с препоръчаното неголямо количество при спазване на задължителни хигиенни изисквания. Важна подробност: за тези процедури е необходим стерилен физиологичен разтвор. Ако разполагаме с голяма банка, не бива да я разпечатваме, а да изтегляме само необходимото количество – със спринцовка през гумената капачка.

Чист физиологичен разтвор се използва и като помощно средство за облекчаване на дишането. В много случаи той е базов за приготвянето на лекарствени разтвори с точно предназначение.

Източници на руски:

Инхалация с лайка

Инхалацията с лайка помага при настинка, ако проблемът се хване още в самото начало. За традиционната инхалация нямате нужда от инхалатор. Супена лъжица цвят от лайка се залива с вряла вода и съдът се похлупва. След 5-6 минути махаме капака на съда, като се отдръпване предварително – парата е доста гореща. Следващата стъпка е да се наведете над съда с лайковата запарка, да метнете една хавлиена кърпа върху главата си и да дишате бавно и дълбоко.

Инхалации с вентолин

Най-често при астматици, но също при други проблеми на дихателната система се прилага разтвор на медикамента вентолин. Разтворът трябва да се вдишва под формата на аерозол, а не да се пие или инжектира. За това е необходимо да се работи с инхалатор, като дозата за една процедура се определя в зависимост от възрастта на пациента. Прави се и за деца на 4-11 години. Възможно е да се изпълняват до 4 инхалации дневно – ако това е необходимо и препоръчано от лекар. Инхалаторната чаша се зарежда с малки дози физиологичен разтвор, 3-5 мл, в който е добавен вентолин – от 0.5 до 1 мл. При малки деца дозата е не по-висока от 0-5 мл.

При хрема и кашлица

Още при първите признаци на хрема включете небулайзера, първоначално само с физиологичен разтвор. Лековитата солена вода е в състояние да блокира развитието на настинката или да ви помогне да я понесете по-леко.

При хрема и кашлица, т.е. инфекция на горните дихателни пътища, вършат работа паровите инхалатори, които могат да се зареждат с етерични масла. Подходящи варианти са инхалаторите с евкалиптово или ментово масло.

При кашлица инхалациите трябва да бъдат ориентирани към дихателната система в дълбочина; ако подобни проблеми са системни, подходящи са компресорните и ултразвукови небулайзери. Зареждането е с физиологичен разтвор с добавени бронхолитици, муколитици, противовъзпалителни. Може и с лидокаин за потискане на кашличния рефлекс, ако лекарят е препоръчал това.

Първоначално публикувано на:05.07.2016 @ 21:37

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Защо се изписва Пулмикорт?

Пулмикорт за инхалации или Вентолин? Защо се изписва? Инхалатор за деца. Цена, дозировка

Защо се изписва Пулмикорт? Как да изберем инхалатор за деца. Инхалации при ларингит. Пулмикорт турбухалер …

Едно мнение

  1. Техническите параметри на инхалаторите са важни за качеството на уредите. Основните параметри са:
    – ниво на шум db
    – размер на частиците MMDA в микрометри
    – производителност на аерозол ml/min
    Важно е да се знае, че големината на частиците е от изключителна важност за целите за който ще се използва инхалатора. Частици с размери по-големи от 7,5мм повлияват състояния на горните дихателни пътища като ринити, синузити, възпалено гърло. Частици с размер 4,5-7,5мм са подходящи за средните отдели на дихателната ситема като трахеи и бронхи. Най-малките частици 2-4,5 мм проникват дълбоко в белите дробове и са подходящи за третиране на астма, пневмония и ХОББ.
    С повечето твърдения в статията съм съгласен. Действително инхалаторите Омрон, Филипс и Микролайф са най-добрите/подредбата не е случайна/. Не съм сътласен обаче с цените. Инхалаторите на Омрон дори са с по-ниски цени от другите две марки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *