Белтък в урината
белтък в урината, Белтък в урината при бременност, кръв в урината, Микроалбуминурия, Протеинурия, урина

Белтък в урината и албумин: Стойности на протеин, лечение

Протеинурия и микроалбуминурия, симптоми. Причини за висок белтък в урината. Албумин. Протеин. Официално лечение и с билки. При бременност и при деца. Референтни стойности, какво означава белтък опалесценция

Белтък в урината: за много хора подобна констатация звучи тревожно. Защо е така и с какво състоянията с белтък в урината са опасни?

Наличието на белтъчни молекули в урината е сигнал за болестен процес; състоянието е известно като протеинурия. При здрав организъм такива находки липсват или са в незначителни количества.

Опасно: белтък в урината!

Както знаем, белтъчните молекули са строителен материал за всички клетки в човешкото тяло. Има ги в костите, мускулите, косата, ноктите, органите с паренхиматозен строеж. Протеинът участва в огромно количество процеси, които се случват постоянно в организма.

Понякога, при стандартен анализ се оказва наличие на белтък в урината. Как се случва това? Кръвта, която циркулира из тялото, в един момент достига до бъбреците, където трябва да се филтрира. По време на този процес всички ненужни компоненти в нея се изхвърлят с урината, а полезните се всмукват обратно в кръвта. Протеиновата молекула е твърде голяма, за да премине през филтриращата мембрана и затова не преминава в урината. Но това е така само ако бъбреците са здрави. Ако тъканта им е увредена от някакъв възпалителен процес, могат да се появят следи от протеини в урината. Най-често протеиновите компоненти присъстват там под формата на албумини. Наличието на албумин в урината определя състояние, известно като албуминурия.

Сега за опасностите, с които е свързано наличието на белтък в урината.  При системна протеинурия на практика се губят различни видове протеини и при техния дефицит в организма се развиват различни симптоми. Например при загуба на албумин се намалява т.н. онкотично налягане, налягането на протеиновите молекули в кръвната плазма. Външно това се изразява в отоци, хипотония, повишена липидна концентрация. Състоянието подлежи на корекция на протеиновия състав в организма.

Загубата на протеини по този път може да намали резистентността на организма към инфекционните агенти. Ако пък се намали концентрацията на протеините-коагуланти, се нарушава способността на кръвта да се съсирва. Така нараства рискът от спонтанни кръвоизливи, което е живото застрашаващо. Ако пък протеинурията се изразява в загуба на тироксин свързващ глобулин, нараства стойността на свободния тироксин и се развива функционална хипотиреоза.

Белтъците изпълняват множество отговорни функции – защитна, структурна, хормонална и пр. Загубата им при протеинурия, т.е. при състояния с белтък в урината, може да застраши всеки орган или система в организма.

Още за състоянията с белтък в урината

белтък в урината
При белтък в урината първо се проверява здравето на бъбреците

Протеинурията или наличието на белтък в урината е основен симптом на бъбречно заболяване; от количеството и вида на белтъчните молекули в урина за 24 часа може да се гради хипотеза за вида на бъбречно и друго заболяване на конкретен пациент. За протеинурия като болестно състояние се говори  при наличието на повече от 150 мг протеини в урината за едно денонощие.

Албуминът е протеин с ниска молекулна маса, който се появява в урината при сравнително леки бъбречни заболявания. Ако стойностите му са в рамките на 30-300 мг за 24-часова урина, може да се говори за микроалбуминурия.  Такова състояние е ранно предупреждение за възможно развитие в бъдеще на хипертония и диабет (по arsmedica.bg и puls.bg).

Видове протеинурия, референтни стойности

белтък в урината, протеинурия, албумин в урината
Точният анализ показва и вида на даден белтък в урината

Съществува специална класификация, която определя четири степени на протеинурията. Степента зависи от количеството на белтъка, който е намерен в урината за 24 часа. Количеството протеин се измерва в милиграми, които са със следните параметри”

  • Микроалбуминурия – от 30 до 300 мг за 24 часа;
  • Лека протеинурия – 300 мг; много често леката протеинурия и микроалбуминурията нямат особени външни признаци и може да са неразкрити дълго време;
  • Умерена протеинурия – от 1 до 3 г;
  • Тежка (изразена) протеинурия – при наличието на повече от 3 000 мг за 24 часа.
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Случаите с протеинурия могат също да се класифицират в зависимост от размера на молекулите белтък в урината – нискомолекулни и/или високомолекулни белтъци; според бъбречното увреждане, според времето и продължителността на поява – постоянна и непостоянна. Непостоянната например е спътник на някои вирусни заболявания с висока температура. Съществува и т.н. ортостатична протеинурия, която е характерна с появата на белтък в урината само през деня – среща се при деца и подрастващи.

Такива състояния са възможни също при силни физически натоварвания, стрес и пр.

Симптоми

Временните появи на белтък в урината най-често остават незабелязани от потърпевшия. При продължителна протеинурия с увеличаващи се количества на белтък в урината са налице симптоми, които трябва да обърнат внимание и на самия пациент, и на лекаря, към когото той би се обърнал. Ето за какво става дума:

  • Болки в костите, които са причинени от значителната загуба  на протеини;
  • Състояния на умора, свързана с проявена анемия;
  • Нефропатия, проявяваща се в отлагане на протеинови молекули в пръстите на ръцете и краката;
  • Сънливост, виене на свят – поради повишена концентрация на калция в кръвта;
  • Променено оцветяване на урината. Тя може да стане червена заради наличието на еритроцити, или белезникава – ако съдържа албумин над нормата;
  • Повишена температура и треска, ако се развива възпалителен процес;
  • Загуба на апетит, гадене, прилошаване и повръщане.

Причини за появата на белтък в урината

Появата на белтък в урината насочва на първо място към заболявания на бъбреците, които могат да са първични или последица от други заболявания:

  • Заболявания на съединителната тъкан – например лупус еритематозус с нефрит или гломерулонефрит;
  • Миеломна болест – едно сложно злокачествено заболяване, при което в урината се появява специфичен М-протеин;
  • Хронична или прогресираща артериална хипертензия;
  • Захарен диабет – в урината редовно се открива албумин;
  • Инфекциозни или възпалителни процеси в бъбреците;
  • Злокачествени новообразувания в бъбреците;
  • При химиотерапия;
  • При токсични въздействия, например отравяне с тежки метали;
  • Механични травми на бъбреците;
  • Продължително преохлаждане, при което се повишава общият белтък;
  • Изгаряния.

Има още редица причини за появата на белтък в урината, както за определен период, така и трайно. Възможно е например това да се случи след прием на нефротоксични медикаменти, които са приети за лечение на друг здравословен проблем – като аминогликозиди, циклоспорини, сулфаниламиди, нестероидни противовъзпалителни средства. Установяването на белтък в урината може да е свързано със застойна сърдечна недостатъчност, инфекциозен ендокардит, хипертиреоза, поражения на централната нервна система, дори чревна непроходимост или рак на пикочния мехур или простатит. Отслабеният имунитет, затлъстяването и възрастта (над 65 години) също отключват подобни здравословни проблеми.

Към причините за временна поява на белтък в урината можем да отнесем дехидратацията или диетата с високо съдържание на протеини. Описваното нарушение може да се установи и при здрави мъже след физическо натоварване – работа или спорт.

Диагностика

Диагностицирането на коментирания проблем става чрез лабораторно изследване на урина. Диагностиката за белтък изисква събиране на количеството урина, отделено за 24 часа.

Събирането на урина за цяло денонощие не е много удобно и приятно занимание, особено при динамиката на съвременния живот. По всички правила това обикновено се прави в болнични условия. Практикува се и електрофореза на количеството урина, отделено еднократно.

Много е важно такива изследвания периодично да си правят хората с диабет и бъбречна недостатъчност. Според резултатите лекарят проследява състоянието на пациента и определя стратегията на лечението му, има ли нужда от промяна и пр.

При установено отклонение лекуващият обикновено препоръчва и лабораторен анализ на кръвна проба, за да се проследят още показатели за характера на болестните отклонения. Комплексният анализ показва дали има функционални нарушения на бъбреците.

Кога може да бъде препоръчан анализ на урина? Случаите основно се свеждат до следното:

  • При болести на отделителната система с изразени специфични симптоми;
  • При скрининг по време на профилактични прегледи;
  • При проследяване динамиката на дадено заболяване за оценка ефективността на прилаганата терапия или поява на възможни усложнения;
  • При съмнения за наличие на белтък в урината, както и на еритроцити/кръв.

Има прост начин да проверите дали имате белтък в урината: ако се съмнявате, че нещо подобно ви се случва, вземете малко количество урина в огнеупорен стъклен съд и я нагрейте. Разклатете съда; високата температура ще причини коагулация на протеина и той ще стане “видим” под формата на белезникави нишки.

По-сигурен и чист начин е чрез специални тест-лентички: оцветяването им показва има ли албумин в изследваната проба урина. Някои източници потвърждават, че протеинурията не може да се диагностицира “на око”, но при високо съдържание на белтък урината се пени и това най-малкото трябва да ви подтикне да идете на лекар.

Какво може да повлияе на анализа

Резултатите от анализа могат да са неточни по различни причини Така например протеинурия може да се установи след лечение с някои медикаменти – нестероидни противовъзпалителни, пеницилин, сулфаниламид или след прием на контрастни вещества за специализирана диагностика.

  • Лъжливо положителен резултат се наблюдава при макрохематурия, както и в случаите, когато пробите са замърсени поради гнойни възпалителни процеси на урогениталната система – отчитат се високи стойности на белтък и левкоцити.
  • Лъжливо отрицателни резултати са възможни при ниска относителна плътност на урината, алкална реакция или при наличието на уреазно положителни микроорганизми.

Добре е да не се забравя, че общият анализ на урината е чувствителен само към албумин. Ако е налице специфичен белтък – например миоглобин, той няма да определи това. За най-точен анализ винаги се препоръчва да се работи с цялата урина за едно денонощие. Добре е все пак, че при съвременните диагностични методи е възможно да се работи и само с единична “порция” урина, която се подлага на електрофореза.

Правила за събиране на урина

белтък в урината, албуминурия, протеин
Намерете точната билка при белтък в урината!

При събирането на урина за анализ е много важно да се спазват определени правила, тъй като от това ще зависи коректността на резултатите. За анализ обикновено се изисква първата сутрешна урина.

Трябва предварително да си приготвите съда за урина. Това трябва да е бурканче с широко гърло или чашка с капачка. Съдът трябва да е стерилен – в аптеките има такъв артикул, популярно го наричат “чаша за стерилна урина”. Може да се приготви и вкъщи чрез изваряване и подсушаване.

Преди освобождаването на мехура трябва да се направи тоалет, като при миенето не бива да се използват антисептични разтвори – калиев перманганат, билкови запарки и пр. Това може да се отрази на точността на показателите за белтък в урината.

След като сте напълно готови, отделяте малко количество урина в тоалетната, прекъсвате и освобождавате отново директно в стерилния съд. Слагате капачката, без да докосвате ръба. Готово.

Когато лекарят анализира получените резултати, той ще определи как да протече лечението на конкретния пациент.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение

Ефективно лечение на състояния с белтък в урината може да има единствено когато са изяснени причините за това. Протеинурията не е самостоятелно заболяване, а само симптом на други патологии. При функционална и ортостатична протеинурия  не се налага медикаментозно лечение, а само диета, режим и медицински контрол. При описаните болестни състояния, потвърдени с необходимите анализи, се лекува първичното заболяване. Най-често се касае за случаи на хронични бъбречни заболявания, хипертония и диабет.

Не забравяйте, че изясняването на една такава диагноза изисква медицинска компетентност и специализирани изследвания; самолечението в най-добрия случай няма да ви свърши работа, а може и да влоши нещата. Как точно да се лекуваме при белтък в урината, трябва да определи лекарят.

Лечение с медикаменти

Медикаментите, с които се въздейства при белтък в урината поради някакво хронично заболяване, се подбират в зависимост от вида и стадия на развитието му. Контролът върху болести като диабет и хипертония позволява да се прекратят и загубите на протеини при вторичната протеинурия. Така например при диабет се изписват една група лекарства, но е важно да се спазва и специалната диета.

При високо артериално налягане показателите му трябва да се следят непрекъснато; необходимо е да се контролират и поддържат под максималните граници за здрав човек, а те са съответно 139/89. при преминаването на тези граници се правят специфични изследвания и се назначава индивидуална терапия.

При всяко състояние с белтък в урината е много важно да се контролира приемът на сол, захар и протеинови храни.

Лечение с билки и народни средства
белтък в урината
Червените боровинки доказано помагат при белтък в урината.

Голяма част от рецептите на народната медицина, препоръчвани при белтък в урината, са насочени към подобряване здравето на бъбреците. Залага се на чайове, запарки и сокове, които промиват и ускоряват оздравителния процес. Ето някои от тях:

  • Напитка от червени боровинки. Измийте и изцедете сока от избраното количество червени боровинки. Останалата плодна маса залейте със студена вода и я оставете да се загрее и ври 15 минути. Охладете, прецедете и добавете чистия сок. Пжо желание подсладете с мед или захар, но за предпочитане е да не го правите.
  • Счукайте н прах една чаена лъжичка семе от магданоз; залейте с чаша вряла вода и оставете да се запари за два часа. Прецедете и пийте на глътки; дозата е за един ден.
  • Две супени лъжици брезови пъпки се заливат с чаша вода и се кипват. Веднага след това дозата се сипва в термос и се затваря да се запарва час и половина. Прецежда се; приема се три пъти дневно по 50 г.
  • В еднолитров буркан сипете до 1/3 от обема накълцана кора от хвойна. Залейте с гореща вода и след час прецедете. Приема се по 50 г 3-4 пъти дневно, половин час преди хранене.

Режимът на хранене и изключването на някои натоварващи организма храни помагат да се преодолее описваният проблем. Не яжте мазни меса и пържено, не прекалявайте с пикантните блюда, алкохола и цигарите. Спрете и листните зеленчуци, колкото и да не ви се иска точно през този сезон.

Ето още няколко съвета за домашно приготвени церове,  проверени в практиките на родните лечители:

  • Две супени лъжици накълцани шипки и половин чаша царевични зърна се варят кротко в един литър вода около 20 минути. Отварата е с доста неутрален вкус, утолява жаждата и може да се пие вместо вода. Количеството е за един ден (по lechitel.net).
  • Смесват се равни части от билките камшик, живовляк, борови връхчета, исландски лишей, семе от анасон и иглика. Две пълни супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вряла вода и се варят десетина минути. Всичко се омесва добре и две лъжици се заливат с половин литър вряла вода, след което се слага на котлона да поври десетина минути. Като изстиване се прецежда и се пие при белтък в урината 4 пъти дневно по 100 грама.

Белтък в урината при бременност

Тревожно ли е да имаш белтък в урината по време на бременност? Появата му може да има физиологичен характер и да е провокирана от прекомерна употреба на протеинови храни, преохлаждане, нервно изтощение. В отделни случаи това е симптом на заболявания като цистит, гломерулонефрит или бъбречно възпаление.

При жените протеинурия се установява и при развитието на гестоза, т.е. специфичните отклонения по време на бременност. Обикновено протеинурията върви паралелно с отоци и повишено кръвно налягане. В тежки случаи може да се развие еклампсия – това е тежко усложнение с гърчове, което застрашава живота на майката и детето. Затова ако в урината на една бременна жена се установи високо съдържание на протеини, съчетано с високо кръвно и отоци, тя незабавно трябва да бъде хоспитализирана.

Нека да не забравяме, че по време на бременността организмът на жената и без това е силно натоварен и това с особена сила се отнася за сърдечно-съдовата и отделителната система. След раждането техните функции се нормализират, но преди това бъбреците на бъдещата майка трябва да очистват увеличен обем кръв от токсини. По тази причина се счита, че двойното натоварване на бъбреците допуска в урината да има повече белтък, но той не бива да надвишава граничната стойност от  0, 002 г/л.

При интерпретацията на анализите могат да се коментират намерени следи от белтък, които обаче да са резултат от неправилно вземане на пробата от урина или да са вагинално замърсени. Не бива да се пренебрегват и други източници на информация като например външно изразени симптоми (отоци). Анализът на цялата събрана информация най-точно ще ориентира лекуващия за реалното състояние на бременната жена с белтък в урината. Така и назначеното лечение ще има шанс да е адекватно.

Опалесценция. Значение на белтък опал в урината

Белтък в урината на дете

Протеинурията може да се появи и при деца и подрастващи, при това по същите причини, както при възрастните. В повечето случи се касае за възпалителни заболявания на бъбреците или на пикочните пътища. При момичетата е възможно да има усложнения и поради вагинални инфекции.

Специфичен случай е т.н. ортостатична протеинурия, за която вече споменахме. Тя е функционална – проявява се поради незрялост на отделителната система при по-големи натоварвания. Белтък може да се открие в проби от урина на здрави деца и юноши след продължително ходене. В този случай отклонението е с благоприятна прогноза.

Все пак ако се установи белтък в урината на дете, отговорност на лекаря е да препоръча изследвания и консултации със специалист, за да се прецени най-точно ситуацията и при необходимост да се вземе точното решение за действия.

Какво значи кръв в урината

Състоянието с кръв в урината е познато като хематурия. Простичко казано – това е появата на кръв в урината. При т.н. микрохематурия това може да не се забележи, а при макро хематурия има варианти с появата на ясна, светла кръв в урината, на тъмна кръв и съсиреци, едновременна поява на кръв и белтъци в урината. Причините за поява на кръв са аналогични на тези при протеинурия.

Всичко за проблема хематурия и как да го преодолеем, четете ТУК:

Кръв в урината (хематурия). Цистит с уриниране на кръв и парене

Профилактика – за здрави бъбреци

Дали диагностицираният белтък в урината е в резултат на първично бъбречно заболяване, или тези важни органи страдат поради друг здравословен проблем, може да установи професионалният анализ. Как обаче да предпазим себе си от нефрологичните патологии и да намалим риска от заболявания?

Профилактиката на бъбречните заболявания е два типа: първична, предпазваща бъбреците на здравия човек, или вторична. При нея се вземат мерки за предотвратяване на болестни рецидиви, на усложнения при други болести, които могат да засегнат бъбреците, или на лечението на остри болестни състояния, които могат да преминат в хронични и да засегнат бъбреците.

С оглед на конкретната здравна характеристика на всеки от нас индивидуалната профилактика има специфичен облик, но има и общи черти.

На първо място това е здравословният живот, закаляване на организма чрез подходящи спортни занимания и движение, създаване на адаптационни нагласи и устойчивост на стрес.

На второ място – да не се правим на герои, когато ни нападне вирус, да ходим на работа или училище с хапчета в джоба, прегракнало гърло и запушен нос. Няколко дни вкъщи ще ни позволят да се излекуваме по-бързо, ще запазят бъбреците и сърцето ни от неимоверни натоварвания. И не без значение – така няма да заразим и други хора.

При вече диагностицирано бъбречно заболяване пациентът трябва да бъде диспансеризиран; да ходи на профилактични изследвания и да има лесен достъп до специалист. При необходимост да бъде хоспитализиран, да провежда периодична профилактика в подходяща балнеолечебна база. Да спазва диета и ако е необходимо –  да взема точно определени медикаменти.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

кръв в урината

Кръв в урината? Това е сериозно!

Кръв, белтък и левкоцити в урината. Бактерии и еритроцити. Ешерихия коли. Тъмна, мътна и стерилна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *