Rak

Диагноза рак на панкреаса: какво да се прави?

Рак на панкреаса: Лечение в България. Как да действаме? Симптоми и причини. Диагностика, преживяемост, диета, хранене и болки при тумор или карцином

Съдържание на статията: ♠ Какво е рак на панкреаса;

♠ Причини; ♠ Симптоми; ♠ Диагностика; ♠ Стадии; ♠ Прогноза; ♠ Преживяемост; ♠ Лечение; ♠ В последен стадий; ♠ Болки; ♠ Второ мнение; ♠ Диета и хранене; ♠ Къде да се лекуваме; ♠ Излекувани

Рак на панкреаса, рак на задстомашната жлеза, карцином на панкреаса: както и да ви го съобщят, вие ще разберете едно и също: нещата стоят зле, болестта е тежка. Както при всяко злокачествено заболяване, и тук е в сила правилото: колкото по-рано се открие проблемът и започне лечение, толкова са по-големи шансовете.

При рак на панкреаса обаче работата е по-сложна: заради спецификата на този орган, заради разположението му онкологичният процес може да се развива известно време и нещата да напреднат, без да разберем. Разпознаването му започва от признаци, които могат да насочат и към друг орган и диагноза: прилошаване, загуба на апетит, необяснимо отслабване, усещане на слабост и умора.

Коварството на болестта при рак на панкреаса води до обобщението, че болестта се открива трудно на ранен стадий. Излекуване в този случай въпреки сложността на заболяването е възможно, но само ако се открие в ранен стадий и ако не е засегнало и други органи. Медицината в днешно време разполага с набор от терапии, които са ефективни дори при такива сложни условия.

Какво представлява заболяването?

На болестта рак на панкреаса се падат годишно 5% от смъртните случаи, причинени в световен мащаб от злокачествените заболявания. тази форма на рак се нарича още тиха или мълчалива, защото симптомите и са ограничени и неспецифични. Именно затова в повечето случаи този рак се открива в напреднал стадий. Карцином на панкреаса е заболяване преди всичко на хората над 50-годишна възраст. По-точно диагностицирането става обикновено във възрастовия диапазон 65-80 години. Мъжете се разболяват от тази форма по-често от жените.

Панкреасът е разположен дълбоко в горната част на коремната кухина. В близко съседство е със стомаха, червата и други вътрешни органи. Дълъг е около 14-18 сантиметра; по форма го оприличават на грозд или на сплескана круша. Органът е разделен на три части: най-широката част се нарича глава, стеснената – опашка, средната – тяло. Главата е разположена вдясно, насочена надолу; другите две части са хоризонтални, малко по-високо и на нивото на далака.

Панкреасът е храносмилателна жлеза с доста внушителни размери; тя изпълнява двойна функция – произвежда сокове и някои хормони, един от които е инсулинът.

рак на панкреаса
При рак на панкреаса може да бъде засегната всяка зона на органа

В панкреатичния сок се съдържат ферменти, които подпомагат храносмилането. Според потребностите на организма панкреасът произвежда и насочва нужните ферменти към дванадесетопръстника, където се вливат и жлъчни сокове за общо участие в храносмилателните процеси.
Хормоните на панкреаса помагат на организма да използва или да съхранява енергията, получена от храната. Например инсулинът участва в контрола върху стойностите на кръвната захар – глюкозата, която е източник на енергия. Когато е необходимо, панкреасът освобождава определени количества инсулин, както и други хормони. Те навлизат в кръвта и чрез кръвоносната система се разпространяват по целия организъм.

Ракът на панкреаса представлява неконтролиран растеж на клетките му, които започват по някаква причина да се делят извън нормалния ред. Тъй като панкреасът е разположен в контакт с други органи, много е лесно тези сбъркани клетки да проникнат и в тях. Така раковите клетки от панкреаса започват да разрушават заобикалящите го тъкани. Раковите клетки могат също да се отделят от първичния тумор и чрез кръвта или лимфата да попаднат и в отдалечени зони на тялото – това са метастазите.

рак на панкреаса
Изследванията за рак на панкреаса разчитат на съвременни методи
“Фигурин

Така при рак на панкреаса този възлов орган може да се окаже “инкубатор” на онкологични отклонения в различни телесни зони. В зависимост от това – какъв тип панкреатични клетки се трансформират, могат да възникнат различни форми на рак. В повечето случаи заболяването засяга епитела на каналите, по които преминава панкреатичният сок. Именно в този случай най-лесно раковите клетки се разпространяват по кръвния или лимфния ток.

Много особена форма на рак може да се развие на базата на т.н. островни клетки на панкреаса. Става дума за онези компоненти на органа, които произвеждат инсулин и други хормони. Островните клетки са известни по-точно като ендокринни клетки на Лангерхансовите острови. На тяхната база се развиват други разновидности на ракови форми, които с функциите си засягат хормоналния баланс и могат да дадат разсейки в други органи като тънките черва, стомаха, черния дроб.

Причини за болестта, рискови фактори

Науката има теории за възможните причини, които предизвикват рак на панкреаса, но защо се случва това още не казва със стопроцентова точност. Ясни са все пак т.н. рискови фактори – това са нещата, които увеличават вероятността един човек да се разболее от рак на панкреаса, но в същото време директно не го причиняват. Да разгледаме някои от тях:

  • Пушенето. Без съмнение – този порочен навик е благоприятно условие за появата на заболяването. Пушачите боледуват 2-3 пъти по-често от рак на панкреаса в сравнение с непушачите. Отказът от цигарите намалява риска с 20%.
  • Храненето. Ролята на храненето е много важна. Рисковите храни, които поставят на изпитание панкреаса, са червените меса и животинските мазнини. Консумацията на много зеленчуци и плодове може да бъде предпазна мярка срещу болестта.
  • Захарният диабет. Диабетиците са в двойно по-висок риск от панкреатичен рак в сравнение с хората, които нямат такова заболяване. Най-сериозно стоят нещата с пациентите с инсулинозависим диабет, който е бил диагностициран преди да навършат 40 години.
  • Според някои изследвания хроничният панкреатит и понесените преди време хирургични интервенции в горните сегменти на стомашно-чревния тракт също могат да провокират рак на панкреаса.
  • Бензинът и други химикали от работната среда, които въздействат върху човешкия организъм постоянно, са друг възможен причинител на рак на панкреаса. Тази връзка е само хипотетична – няма научни доказателства, но се коментира като напълно възможна.
  • Пол и раса. Коментираното заболяване поразява по-често мъже, отколкото жени. То е най-разпространено сред представителите на негроидната раса, по-слабо сред европеидната и азиатската.
  • Наследствеността. Ако имате близък родственик с рак на панкреаса, вероятността и вие да го развиете нараства три пъти. Възможно е да сте застрашени от болестта и в случаите, когато някой от близките ви е развил рак на дебелото черво или на яйчниците.

Симптоми

рак на панкреаса
И големият Стив Джобс стана жертва на рак на панкреаса

Симптомите за рак на панкреаса се проявяват доста късно, когато заболяването вече е сериозно напреднало. Дори да се проявят по-рано, те обикновено са така слаби, че не им се обръща внимание. Всичко това затруднява диагностицирането на болестта още в самото й начало. Обикновено откритието, че имате рак на панкреаса, е придружено и с констатация, че туморът вече е разпрострял пипалата си извън този орган.

Разположението и размерът на новообразуванието всъщност определят и специфичните симптоми. Ако туморът е разположен в главата, той блокира главния жлъчен канал и не позволява на жлъчния сок да се излива в чревния тракт. По тази причина кожата и очите пожълтяват, а урината потъмнява.

Ракът, който започва развитието си в тялото или опашката на панкреаса, започва да показва присъствието си едва когато метастазира. Тогава се появяват болки в горната част на корема, които понякога се разпространяват и към гърба. Болките се усилват след хранене и при легнало положение. Ако при такива болки се наведеш напред, те утихват.

Карциномът на панкреаса може да причини гадене, загуба на апетит и килограми, умора и слабост. Ако в панкреаса се развива островноклетъчен рак, той започва да произвежда прекалено много инсулин и други хормони. Тогава болният се оплаква от световъртеж и слабост, тръпки, крампи, диария. Всеки от изброените симптоми може да е свързан с рак на панкреаса – но може и да не е, може да става дума за друг, не толкова сериозен здравословен проблем. Ако симптомите като изброените се проявяват трайно и не преминават, непременно трябва да се търси медицинска помощ. Диагноза за рак на панкреаса – потвърдена или отхвърлена, е възможна само след обстойни изследвания и анализи.

Диагностика

Каква е причината за описаните симптоми? За да си отговорят на подобен въпрос, лекарите най-напред разговарят много внимателно с пациента и установяват какви точно са оплакванията му и откога ги има. Провежда се преглед, назначават се анализи на кръв, урина и екскремент. Почти винаги е необходимо събирането на информация за състоянието на пациента да продължи чрез специални методи на изследване, а именно:

  • Рентген – изследват се горните зони на стомашно-чревния тракт, като преди процедурата пациентът приема т.н. бариева каша. Правят се поредица от снимки; бариевият сулфат очертава контурите на вътрешните органи и на базата на тези образи се анализират патологиите в панкреаса;
  • Компютърна томография – с помощта на компютризиран рентгенов апарат се получават снимки на вътрешните органи. Сканирането се извършва в легнало положение; преди изследването пациентът поема разтвор – контрастно вещество, благодарение на което по-ясно и точно могат да се огледат вътрешните органи.
  • Магнитно-резонансна томография. При метода се използва мощен магнит, свързан с компютърно устройство. Апаратурата е доста обемна; през магнитната установка преминава специален тунел, където вкарват пациента. Апаратът измерва ответните сигнали от човешкото тяло към магнитното поле. Компютърът го преобразува и показва изображения на вътрешните органи.
  • Ултразвукова ехография. При нея се използват високочестотни ултразвукови вълни, които човекът не може да различава. Те се насочват чрез специален датчик към коремната област на пациента. Човекът не ги усеща, но органите ги отразяват и връщат сигнали, от които се сглобява ехограма. Здравите тъкани и тези със злокачествени изменения отразяват вълните по различен начин, така може да се потвърди наличието на онкологичен проблем. Важно е да се отбележи, че този вид изследване е напълно достоверно при хора със слабо телосложение. При тези с наднормени килограми сигналите са изкривени.
  • Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография – това е изследване на състоянието на жлъчния канал и каналите на панкреаса с прилагане на рентген. За целите на изследването в тялото на пациента се вкарва ендоскоп – гъвкава тръбичка, която влиза през устата и гърлото, преминава през стомаха и достига до тънките черва. В каналите се впръсква контрастно вещество и се правят рентгенови снимки. Процедурата не е лека и затова се извършва под действието на успокояващи препарати.
  • Трансдермална коронарна ангиопластика. Чрез тънка игла се пробожда кожата в дясната горна част на корема и се достига до черния дроб. В жлъчните канали на дроба се впръсква оцветяващо вещество и благодарение на него на последващите рентгенови снимки може да се види къде има запушвания.
  • Ангиография. В кръвоносните съдове се въвеждат специално контрастно вещество, което ги прави видими при рентгенови снимки.
  • Биопсия. Взема се малко късче от подозрителната тъкан за хистологичен анализ.

Лекарят може да препоръча също кръвен анализ с проследяване на ракови маркери. Уточняването на диагнозата ства с помощта на данните от всички проведени изследвания. Колкото повече информация е събрана, толкова по-надеждно ще се определи стадият на рак на панкреаса; както и че ще се приложи най-точното и качествено лечение.

Лечение при рак на панкреаса

Лечението на рак на панкреаса винаги е трудно заради късното търсене на медицинска помощ. Пациентите с местноразпространен или метастазирал рак няма как да бъдат излекувани, но все пак дори когато заболяването е прогресирало, лечението може да подобри качеството на живот на болния и да му осигури контрол над симптоматиката.

При рак на панкреаса пациентът влиза в контакти с онколог, хирург, ендокринолог, химиотерапевт. Изборът на терапия е индивидуален, като пациентът трябва да даде съгласието си за една или друга процедура. При рак на панкреаса, който е локализиран в самия орган или има незначително разпространение към съседни органи, хирургическото лечение може да бъде успешно. Правило е това лечение да се комбинира с химио- и лъчетерапия. Този тип терапии могат да се проведат както преди, така и след интервенцията. В някои клиники се практикува лъчетерапия и по време на самата операция.

Има разработени оперативни технологии, които предписват какво и как точно да се отстрани при една или друга форма на рака. Като радикална хирургическа мярка се счита т.н. операция на Уипъл, направена за първи път през 1935 година. При нея се отстранява болният орган и се оставя изходящо отверстие на гърба на болния. В днешно време при тази операция се премахват главата на панкреаса с част от тялото му, дванадесетопръстника и последната част на стомаха, жлъчката и жлъчните пътища извън черния дроб, част от лимфните възли в съседство. При рак на тялото или опашката се премахва целият панкреас, дванадесетопръстника, жлъчния мехур, жлъчните пътища извън черния дроб, далака и най-близките лимфни възли. За жалост често се установява, че всъщност ракът е много по-разпространен, отколкото са показали изследванията, и тогава хирургическата намеса се прекратява. Към тотално премахване всъщност не бива да се прибягва, ако не е наложителна именно такава интервенция.

Възстановяването след подобна операция е индивидуално. На всеки човек е необходимо различно време; докато продължава този етап, медицинските специалисти наблюдават с особено внимание храненето на пациента и проверяват килограмите му. Първоначално болният приема само течна храна. Включват му системи, които също вкарват в организма хранителни вещества. Постепенно се въвежда твърда храна. Възможни са трудности с преработването й заради нарушения баланс на хормони и ферменти, има отклонения и в стойностите на кръвната захар. По тази причина някои фермени и хормони се приемат допълнително, по лекарско предписание.

Ако не е възможно да се отстрани напълно туморът, симптомите могат да бъдат облекчени чрез изолиране на червата или жлъчните пътища. Прави се стентиране или шунтиране.

При местноразпрострнения рак хирургията не може да спаси  човека. Тя е необходима единствено за да отстрани симптомите на непроходимост и е облекчаваща, палиативна мярка. Тук основни методи ке са химиотерапията и лъчевата терапия; те могат да се прилагат поотделно или в комбинация. Тези методи облекчават симптомите и подобряват качеството на живот.

Колкото до метастатичния рак, т.е. карцином на панкреаса, спасение от него няма. тук нещата опират до подобряване на качеството на оставащия живот, доколкото това е възможно. Лъчетерапията намалява болките, а след някои видове химиотерапия се подобрява апетитът. Не бива да се заблуждаваме, че така се удължава животът на клетниците, които са открили болестта си толкова късно. Просто мъчителният етап се понася с по-малко болки и мъки.

Лъчетерапията представлява прилагане на високоенергетични лъчения, които разрушават раковите клетки и спират тяхното деление и растеж. Това е местно възмдействие – т.е. засяга само клетките, които са обект на облъчванията. Пациентът понася терапията в легнало положение; към зоната на заболяването се насочва радационен лъч. Процедурата се ръководи от лекар-лъчетерапевт. Такива процедури могат да се изпълнят преди операция, за да се намали обемът на атакуваните тумори. Може и след това, за да се унищожат възможни остатъци от премахнатото образувание. Самото облъчване продължава само няколко минути, но е необходимо да се провежда всеки ден или 4-5 пъти в седмицата. В зависимост от характера на проблема лъчетерапията продължава 2-3 седмици. Има странични ефекти, които се проявяват в зависимост от мястото на въздействие и дозировката. След такъв сеанс пациентът се чувства много изморен, особено към края на лечението. В зоната на облъчването може да се появи зачервяване или сърбеж, но мястото не бива да се чеше, мие или да се третира с медикаменти, ако лекуващият не е разрешил това. След края на облъчванията тези проблеми изчезват. Кожата на мястото на облъчването запазва бронзовия си оттенък; възможно е опадване на косата. При облъчване на корема се появяват гадене и повръщане, диария и болки при преглъщане. Има специални медикаменти, които неутрализират страничните ефекти и обикновено лекарите ги препоръчват.

Химиотерапията е прилагане на лекарствени средства, които убиват раковите клетки. Предписват ги самостоятелно или съчетано с лъчетерапия. Това може да се прави преди операцията, но и в случаите, когато е необходимо да се облекчават болките при  невъзможност да се оперира. Прилагат се един или няколко препарата, като процедурите са организирани по цикли. Проследяват се етапи на лечение, възстановяване, отново лечение и рехабилитация. По-голяма част от противораковите лекарства се вливат чрез система във вената, а някои се приемат перорално. Попадайки в кръвта, медикаментите за химиотерапия се разпространяват по цялото тяло. Този тип лечение се провежда амбулаторно. Ако видът на лекарствата и начинът, по който се възприемат налагат по-специално наблюдение, пациентът може да постъпи в болница за химиотерапията. Страничните ефекти от такова лечение се проявяват различно при различните пациенти в зависимост от комплексни фактори – общо състояние и възраст, стадий на болестта, дозировки на лекарствата и пр. При химиотерапия активните вещества въздействат на всички клетки с бързо делене в тялото. Освен раковите реагират и здрави клетки, които се намират в костния мозък, космените фоликули и лигавиците на храносмилателната система. Затова преди всеки цикъл на химиотерапията се прави лабораторно изследване за стойностите на кръвните клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Възможни са сериозни проблеми, ако равнището на някои от тях е ниско. Най-често сред страничните ефекти е падането на косата изцяло, гадене и повръщане през първата седмица, язви по устата. Повечето хора са чували за тези неща, но все пак лекуващите са длъжни да предупредят пациента за възможните странични ефекти.

Дайте мнение и Вие тук!

Има ли спасение от болките

Болките са мъчителен проблем при рак на панкреаса, особено ако злокачественият процес се е развил и е засегнал и други органи. Все пак има начин тази ужасна болка да се контролира. Болният трябва да сподели този проблем с лекуващия, за да бъдат предприти адекватни мерки за облекчаването на болките.

Болките при карцином на панкреаса могат да се овладеят по няколко начина. Обикновено се избира един съответстващ на случая медикамент или се прави комбинация от лекарства с обезболяващ ефект. Приемът на такива лекарствени продукти може да причини сънливост и запек. Болният трябва да си осигурява достатъчно почивка, както и да приема слабителни, ако се налага.

Понякога не е достатъчно да се прилагат обезболяващи и лекарят може да препоръча друг вид лечение, което да въздейства върху нервите на коремната кухина. За да блокира усещането на болка например, лекарят може да  инжектира спирт в зоната около определени нерви. Процедурата се изпълнява чрез дълга и тънка игла, която прониква в корема. Принципно тази процедура дава добър ефект. Възможно е също да се отстранят някои нерви в корема, за да се отстрани болката. Лъчетерапията, която смалява тумора, също помага за овладяване на болката.

Има и такива случаи, при които се поставя трайно епидурален катетър, за да може да се прави вливане на обезболяващи всеки ден. Манипулацията за поставянето на този катетър предполага инжекция – подобна на пункция, при която в точно определена точка на гръбначния стълб около гръбначния мозък се поставя малка пластмасова тръбичка, през която бавно се вкарва лекарствен разтвор.

Търсете второ мнение

Диагнозата “рак” има сериозни и тежки последствия. Много хора трудно приемат такава диагноза, която звучи като присъда. Особено трудно е ако симптомите не са съвсем очевидни. Когато чуе такава диагноза, човек нерядко е склонен да търси и друго лекарско мнение. Водещият онколог сам може да организира консулт с други лекари, за да се направи още едно заключение. Възможно е второ мнение да потърси и получи и самият пациент.

Клинични изпитания

Медицината непрекъснато търси нови лечебни технологии и постоянно се правят клинични изпитания за тяхната ефективност и странични въздействия. Обикновено в такива случаи се ангажират хора с определена диагноза, като част от тях се подлагат на новата терапия, а друга част са контролна група и се лекуват по старата. Резултатите на двете групи се сравняват и се правят изводи за приложимостта и доусъвършенстването на новото лечение.

Апробацията на новото в медицината крие и рискове, но пациентите, които участват в клиничните изпитания имат шанса първи да се възползват от постиженията й. Така те допринасят и за по-нататъшното й развитие.  Колкото до болестта рак на панкреаса, лекарите експериментират различни начини на лъчетерапия. Възможно е облъчване на карцинома по време на самата операция, или като се имплантира радиоактивен материал в коремната кухина.

По отношение на химиотерпията – правят се опити с нови медикаменти, самостоятелно или в комбинации; опитва се биологична терапия или съчетаване на различни лечебни методи. Важен елемент в изследванията е намаляването на страничните ефекти от противораковите терапии и съхраняването на качеството на живот за болните. Ако един раково болен има желание да участва в такива изпитания, той трябва да обсъди как това може да му се отрази с онколога си.

Хранене

Пълноценното хранене при лечението на рак на панкреаса осигурява необходимите калории и протеини, предпазващи от загуба на килограми и енергия. Човекът, който се храни, се чувства по-добре и по-енергичен. Но болните от рак не винаги могат да се хранят така и губят апетит. Страничните ефекти от терапиите като гадене и повръщане или рани в устната кухина  буквално съсипват хранителния режим. Често се променят вкусовите усещания от храната. Нещо повече – пациентите, които  са подложени на терапия, усещат отпадналост и умора и нямат никакво желание да се хранят.

При рак на панкреаса е възможно освен това да има храносмилателни проблеми заради затруднената продукция на ферменти и на инсулин. Последица е затруднената асимилация и колебанията на кръвната захар. Може да се наложи прием на медицински препарати, които компенсират недостигащите ферменти и хормони – тях би произвел панкреасът, ако беше здрав. За всеки пациент се изчисляват индивидуални дози медикаменти, които да компенсират недостигащите компоненти-продукти на здравия панкреас. Лекуващият следи внимателно как те се отразяват на здравето на пациента му и ако е необходимо внася корекции както за медикаментите, така и за диетата. Много важен компонент е контролът. Именно чрез него се предотвратяват проблемите, свързани с храненето и водещи до загуба на тегло, слабост и недостиг на енергия.

Последващо лекарско наблюдение

Много важен компонент в терапията на раково болните е контактът с лекуващия и спазването на графиците за контролни прегледи. Чрез контролни изследвания може да се установи какво е здравословното състояние на пациента и няма ли опасни моменти в развитието на болестта му. По преценка на лекаря могат да се направят поредица от прегледи и изследвания, например пълен анализ на кръв, урина и екскремент, флуорография, компютърна томография. Ако пациентът почувства необичайни симптоми, нови измерения на болката или други отклонения от обичайното си състояние, той не трябва да чака планираната дата на контролния преглед, а без отлагане да се свърже с лекаря си.

Психологическа подкрепа

Животът, белязан от сериозна болест като рак на панкреаса, никак не е лесен. Хората, поразени от рак и онези, които се грижат за тях, се сблъскват с множество проблеми и изпитания. По-лесно е да се справиш с проблемите, ако получаваш подкрепа и имаш коректна информация

Болните от рак се вълнуват от анализи, лечение и лекарства, престой в болницата. Лекарите, медицинските сестри и други специалисти, които участват в лечението, биха могли да поговорят за тези тревоги с болните и със семействата им. Някой трябва да протегне ръка и на онези, които искат да си излеят душата или да обсъдят всички наболели въпроси. Въпросът – какво бъдеще ме очаква, измъчва онкологично болния и близките му. В търсенето на отговори пациентите се насочват към статистиката. Важно е да се знае, че статистиката работи с усреднени показатели и анализира проблемите на огромен брой пациенти. Да се използват такива данни за индивидуална прогноза на конкретен пациент няма смисъл. Няма двама еднакви пациенти, а стандартната лечебна технология се възприема по различен начин от хората.

Лекуващият би могъл да анализира конкретен казус с участието на пациента, дори да се направи прогноза за прогресията на болестта. Приятели и родственици биха могли да покажат съпричастност към случая. За много хора е полезно да общуват с други пациенти, които имат същата или подобна диагноза. Често такива хора създават общности, групи за подкрепа, в които всеки споделя практиката на своя лечебен процес. Говори се за плюсове и минуси на прилаганите медикаменти, за страничните им ефекти. Не бива все пак да се забравя, че всеки пациент е индивидуален случай и една успешна терапия в даден случай може да се окаже непродуктивна и прекомерно натоварваща за

Профилактика

Постарайте се да водите здравословен живот – не пушете, не прекалявайте с алкохола, не робувайте на лакомията си. не пренебрегвайте сигналите, които може да излъчи вашето тяло: ако не се чувствате добре и имате страхове за раково заболяване, непременно  посетете лекар. Това е по-добър вариант от неглижирането на проблема.

Панкреатит и рак на панкреаса

За специалистите съществува връзка между някои заболявания на вътрешни органи и рак на панкреаса. Счита се например, че хроничният калцифициращ панкреатит при висок процент от случаите преминава в рак на панкреаса (arsmedica.bg).

Панкреатитът или възпалението на панкреаса е за жалост все по-често срещано заболяване; условията на живот, храненето, някои вредни навици като тютюнопушене и консумация на големи количества алкохол, всички тези компоненти увеличават случаите на панкреатит. Болестта нерядко преминава в хронична форма, което означава необратима трансформация на панкреатичната тъкан – собствените клетки формират фиброзна тъкан, която не е в състояние да изпълнява специфичните функции на този важен орган. Освен това промяната повишава риска от онкологичен процес в панкреаса (doctorbg.com). Признак за болестен процес в панкреаса е болката в горната част на корема. Други симптоми са гадене и повръщане, отслабване, диария. При панкреатит липсват необходимите ензими за преработване и усвояване на храната и това е причината пациентите да страдат от необяснимо отслабване.

Къде да се лекуваме от рак на панкреаса

Медиите представят като водещ специалист по рак на панкреаса у нас хирурга от “Пирогов” доц. Д-р Олег Чолаков. Медикът е специализирал при европейски светила  в тази област на “меката” – коремна хирургия и развива принципа на екипна работа при лечението на пациенти с рак на панкреаса. Форумите споменават професор д-р Виолета Димитрова от Александровска болница и доцент  д-р Никола Владов от ВМА.

Не всеки хирург се наема да оперира рак на панкреаса – това се счита за висш пилотаж в хирургията; трудностите идват на първо място от разположението на органа – той не е голям и е разположен в дълбочина. Иска се майсторство дори само да се достигне до него. Около панкреаса има много органи и кръвоносни съдове; панкреасът с рак е труден за работа заради промените в тъканите, заради коварното протичане на болестта често се налага да се работи и по разсейките в съседни органи. Една операция от рак на панкреаса според хирурзи може да продължи девет часа.

Друг вариант за лечението при рак на панкреаса е т.н. ХАЙФУ-технология, която стопява злокачествения тумор с помощта на модулиран ултразвук. ХАЙФУ-център има в МБАЛ “Света Марина” в Плевен. Информацията е, че при съчетаване на тази технология с химиотерапия е възможно излекуване на рак на панкреаса неоперативно.

Прогноза при рак на панкреаса. Има ли излекувани?

За съжаление смъртността при рак на панкреаса е много висока. По-голяма част от пациентите умират около година след поставянето на диагнозата (puls.bg). обяснението е в спецификата на болестта, която дълго време се развива без смущаващи и тревожни симптоми. ако все пак ракът се открие в ранен стадий и се направи сполучлива операция, шансът на болните да продължат живота си е добър за около 20% от тях. До петгодишна преживяемост достигат само два процента от болните.

В мрежата има разказани истории на хора, които са се излекували от рак на панкреаса като по чудо. Иска ти се да вярваш, че всички те са реални, защото става дума за сериозна наука, за прилагане на модерни технологии в световноизвестни клиники из Европа и изобщо по цял свят. Клиничните изследвания с доброволци всеки път завършват с отчет за процента болни, които вече са почти здрави – ракът е отстъпил територии и почти е изчезнал. Удължаването на живота с половин, една, две години се коментира като почти пълно оздравяване. Лечение с електрически полета, ХАЙФУ-терапия, инжектиране венозно на витамин С – какво ли само не опитват изследователите.

На вас известна ли ви е история на човек, който е бил напълно излекуван от рак на панкреаса? Който се е възстановил и се е върнал в нормалния живот, както преди да се разболее. Ако знаете такава история – разкажете я!

Източници:

Първоначално публикувано на:21.04.2016 @ 22:37

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

панкреас, болести

Болен панкреас – как да разпознаем проблема

Разположение (анатомия). Симптоми на болния панкреас. Болести. Лечение на възпален панкреас (панкреатит). Аденом на панкреаса. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *