Трансметил на ампули
Мнения за лечението на черен дроб с трансметил. Продължителност (колко време се пие)

Трансметил: Лечение и продължителност. Мнения. Как да спасим своя черен дроб

Какво е трансметил и защо здравето на черния дроб зависи от него. Адеметионин. Как се попълва дефицитът на трансметил. Режим на прием – инжекционна форма и таблетки. Има ли опасни странични ефекти. Трансметил и бременност. Билки и хранене при жлъчен застой. Мнения

Трансметил: знаете ли какво е това? Става дума за медикамент с активен компонент – адеметионин. Адеметионинът се съдържа в различни тъкани на човешкия организъм и изпълнява специфична роля в някои биологични процеси. Присъствието му в черния дроб е особено важно: там адеметионинът гарантира нормално функциониране на този важен орган, участвайки в метаболизма на чернодробните клетки.

Установено е, че при болни от цироза или при състояния на прецироза адеметионинът е по-малко от необходимото. Това причинява застой на жлъчни сокове с тежки последици за здравето. Лечението с трансметил неутрализира въпросния дефицит и по този начин застоят на жлъчни сокове се избягва или се овладява. Не е без значение фактът, че дефицит на адеметионин с последваща заплаха за чернодробното здраве се развива най-често на фона на злоупотреба с алкохол. Така че няма да е изненада обобщението, че набавянето на метаболита адеметионин чрез прием на трансметил на практика е част от лечението на алкохолната чернодробна болест (medinfo.bg).

Медикаментът трансметил се използва за лечение на жлъчен застой и по време на бременност.

Приемът на трансметил от пациенти с цироза или прецироза възстановява чернодробния метаболизъм, прекратява тенденцията към жлъчен застой или интрахепатална холестаза, оптимизира детокс-функциите на черния дроб, предпазва хепатоцитите, т.е. чернодробните клетки от въздействието на свободните радикали.

Лечение с трансметил: как се прави

Лечението с трансметил е сложно и изисква компетентност, т.е. може да се извършва само по лекарска препоръка и под медицински контрол. Медикаментът се прилага в две форми: инжекционна и чрез таблетки за перорален прием. Първа стъпка е терапията с инжекционен разтвор, следвана от поддържащо лечение чрез таблетки (framar.bg).

Трансметил-инжекционен разтвор. Медикаментът се доставя под формата на прах, от който се приготвя разтвор непосредствено преди инжектирането. Процедурата трябва да се изпълни много бавно. Материалът за този разтвор е чувствителен към външни въздействия и е възможно приготвеният разтвор да се оцвети. Това означава или замърсяване, или неправилно съхранение при висока температура; при всички случаи подобен разтвор не бива да се прилага. Ако състоянието на пациента е усложнено с високи стойности на амоняк в кръвта, лечението трябва да бъде под непрекъснат лекарски контрол.

трансметил
За болния черен дроб терапията с трансметил е шанс

Лечението с тази форма на трансметил продължава две седмици. Всекидневната доза, приемана венозно или интрамускулно, съставлява 500 до 1000 мг, т.е. един или два флакона по лекарска преценка. По-точно необходимата дневна доза на трансметил-инжекционен разтвор се определя от теглото на пациента, като се пресмятат по 5-12 мг/кг дневно. Приготвеният разтвор е стабилен и съхранява качествата си в продължение на 6 часа.

Трансметил-таблетки. Стомашно устойчивите таблетки трансметил са от 500 мг; терапията с тях предполага прием на дневна доза от две или три таблетки. Те се приемат с вода непосредствено преди или непосредствено след хранене; поглъщат се цели, без да се сдъвкват или стриват.

Предупреждението за чистотата на медикамента се отнася и за таблетната форма: хапчетата се изваждат от опаковката непосредствено преди прием. Ако при изваждането се установи, че са оцветени, не трябва да се вземат. Възможно е опаковката да изглежда непокътната, но да има микроскопични нарушения – поискайте да ви я сменят.

Вижте и ТОВА: Колко време се приема Трансметил? Какви мнения съществуват за него? Странични ефекти от лекарството и негови заместители: Карсил, Легалон, Есенциале Форте, чай Демир бозан.

Продължителността на лечението с таблетки трансметил се определя от лекар в зависимост от повлияването на болестните симптоми. Дневната доза се определя по-точно в зависимост от теглото, като начисляваме по 10-25 мг/кг дневно.

“Фигурин

Странични ефекти; кога да не вземаме трансметил

Клиничните изпитания с трансметил са показали прояви на някои странични ефекти; списъкът е доста дълъг, може да се каже дори стряскащ. Както е прието да се декларира в такива случаи – не е задължително те да се проявят при вас. Никога всичките заедно, а е възможно да приемете медикамента без никакви негативни последици. Коментарите по темата трансметил сочат, че установените при клинични изпитания странични ефекти реално се проявяват рядко и са преходни.

И все пак – за какво трябва да се внимава при лечение с трансметил. Теоретично – възможно е да реагират по необичаен начин нервната, сърдечно-съдовата, стомашно-чревната система. Помислете дали има връзка с приема на коментираното лекарство, ако всеки път след прием ви боли глава, получавате замайване, мравучкане по крайниците, измъчва ви безсъние. Сред регистрираните нежелани ефекти са още инфекции на пикочните пътища, горещи вълни, смущения в сърдечната дейност, болки в стомаха и корема, киселини, диария, газове, гадене и повръщане, кървене от чревния тракт. Нещото, от което търсите спасение, може да се усложни – жлъчни колики, чернодробна цироза. Възможни са също кожни смущения – сърбеж, болки в мускулите и ставите, мускулни крампи, тръпки, отоци, усещане за неразположение като при грип, повишена температура.

Има информация и за алергични реакции, проявени чрез затруднения в дишането и замайване.

От казаното дотук може лесно да се направи обобщението, че спецификата на този лекарствен продукт изисква внимателно боравене с него и при всички случаи – приложение само по лекарска препоръка. Предварително се приема, че с трансметил не се лекуват пациенти с алергия към адеметионин или към някоя от помощните съставки на медикамента.

трансметил
Лечението започва с инжекционната форма на трансметил

Като цяло приемът на продукта по време на бременност е допустим, но при специални условия – лекарски контрол и проследяване състоянието на бъдещата майка и плода. Препоръчително е в първия триместър медикаментът да се прилага само в краен случай. Възможният жлъчен застой, свързан  с бременността, да се атакува с високи дози трансметил, но тук също е валидно правилото за медицински контрол.

Не се препоръчва прием на трансметил при кърмене.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако лечението с трансметил причинява замайване, тремор, загуба на ориентация – пациентът не трябва да шофира или да работи с тежки машини.

Медикаментът няма клинични изпитания за лечение на деца.

Цироза и трансметил

Споменаването на тази дума – цироза, директно провокира асоциация с алкохолната чернодробна болест. Макар да е известно, че алкохолът не е единствената причина за това тежко заболяване на черния дроб. Така или иначе, връзката на чернодробната алкохолна болест с лечението чрез трансметил е очевидно логична.

Първи и основен фактор за спасяването на болния черен дроб от цироза или от състояния, предхождащи пълната проява на заболяването, си остава отказът от алкохол. Успешният изход от този чернодробен капан зависи от спирането на алкохола, придържане към подходяща здравословна диета и редовен прием на подходящите медикаменти. Трансметил е един от тях. Функцията му е да въведе в страдащия от цироза черен дроб ензима адеметионин, като по този начин се нормализират условията за оптимален чернодробен метаболизъм и се осигурява редовна продукция и движение на жлъчен сок.

Трансметил и фитнес

Трансметил е популярен продукт и в средите на хора, особено загрижени за здравето си, за поддържането на спортна визия и стегната, представителна мускулатура. Из множество коментари витае темата трансметил – това средство нерядко препоръчват лекарите, ако боди билдърите покажат отклонения в кръвната картина при изследвания след прием на анаболни стероиди (bb-team.org).  Сигнал за контролен кръвен тест трябва да е болката в дясното подребрие, която пълзи към гърба. Лабораторните резултати докладват влошени чернодробни функции, свързани с намалена секреция на жлъчен сок и застойни състояния. Терапията с трансметил в такива случаи не е продължителна и ако е започната навреме, проблемът се неутрализира.

Билки и хранене при жлъчен застой

трансметил
Трансметил – или тези лековити растения? Или и двете? Да кажат специалистите!

Вече стана дума, че медикаментозното лечение е само част от комплексната терапия при здравословни проблеми със застой на жлъчните сокове. Специалистите препоръчват паралелно с лекарствата от типа на трансметил да се ограничат мазнините – особено животинските, както и яйца, месо, месни и рибни бульони, пържени и пикантни храни. Някои рецепти от народната медицина също могат да подпомогнат оздравителните процеси и възстановяването на нормални функции на черния дроб. Ето някои от тях (emed.org.ua):

  • Прясно изцеден сок от ябълка се смесва с мед – една супена лъжица мед на чаша сок. Това количество се разделя за два приема. Добре е от тази смес да се изпиват по две дози на ден.
  • Три части сок от моркови и целина по равно се смесват с една част сок от магданоз. Вземат се по две супени лъжици три пъти дневно 20 минути преди хранене.
  • Положителен ефект има от яденето на тиква – вземайте я варена, по половин килограм на ден.

Съществуват и рецепти с лимонов сок (прием на две лъжици сок на всеки два часа), или комбинация от зехтин и лимонов сок, с чиято помощ се постига усилване на жлъчната секреция и очистване на черния дроб. Като билки с оздравителен ефект при жлъчно-чернодробни проблеми се сочат също глухарчето и белият трън. На основата на тези лековити растения има разработени хепатопротектори, чийто прием подпомага преодоляването на жлъчния застой и активира детокс-функцията на черния дроб.

На основата на полезните ефекти от белия трън е разработен и билковият продукт хепатофелин. Негов активен компонент е флавоноидът силимарин.  Действието на силимарина е многопосочно, едно от тях е засилване на жлъчната секреция и активиране на чернодробните клетки. Други съставки на хепатофелина са екстракти от артишок, глухарче, соево масло и ленено масло.

Силимаринът е активна съставка и от други популярни хепатопротектори – карсил и легалон.

Трансметил и други хепатопротектори

трансметил
Трансметил дава шанс на черния дроб да работи пълноценно

Един от популярните хепатопротектори е карсил. Прилага се за поддържащо лечение при хронични възпалителни заболявания на черния дроб и цироза. Действа като антиоксидант, предпазва клетъчните мембрани от свободните радикали и съдейства за оздравителните процеси на чернодробната тъкан. Карсил е сравнително евтин продукт – около 7 лв за опаковка от 30 капсули по 90 мг. Това е важно, тъй като терапията изисква прием три пъти дневно по една капсула, или 2х1 в по-леки случаи. Лечението продължава около три месеца. За трансметил се счита, че това е “тежка артилерия”, силен лекарствен продукт, който не е необходим при всеки проблем с черния дроб – а само в определени случаи. Все пак да сравним – 10 таблетки от 500 мг струват 25 лв, а поддържащото лечение с хапчета или капсули трансметил изисква прием на 2-3 таблетки дневно.

Още един продукт, “стъпил” върху силимарина, е легалон (framar.bg). Препоръчват го при цироза и чернодробни токсикози. Не е подходящ за бременни и деца под 12 години. Приемът е три пъти дневно по една капсула. 20 капсули легалон от 140 мг, т.е. количеството за една седмица, струват към 18 лв. Още за цирозата ТУК:

Цироза на черния дроб. Последен стадий и преди това. Какво да правим?

Мнения

  • Vancheto  от hepatitis-bg.com: “Вземала съм Есенциале, Карсил, Легалон, Трансметил. Трансметил е най-ефективния.От другите нямах никакво подобрение.Не е чак толкова скъп, като се има предвид резултата от него.”
  • Zlati Serafimova от hepatitis-bg.com: “Сега са и дали трансметил ампули слагат и ги в система 1 сутрин и една вечер в продължемие на 10 дни,след това ще продължи да го приема през устата,за да намалят стойностите на ензимите.Искам да попитам дали някой е запознат с този вид трансметил ползвал ли го е някой и има ли ефект?”
  • Радослан Русинов от hepatitis-bg.com: “Не съм чувал за този метод на прилагане на трансметил, но явно също е вариант.
    Самия трансметил не се използва за лечение на хепатита, а за подобряване на работата и на състоянието на черния дроб. Може би чрез прилагането на трансметила по този начин се цели много бърз ефект, за да се подобри работата на черния дроб в много кратък период от време… По принцип хепатопротекторите са един добър избор, което в момента се и прави. Другото е да се повлияе черния дроб по косвени начини, с промяна в начина на хранене, по-малки физически натоварвания, и намаляване на стреса например. …”.

Непременно погледнете и ТОВА:

Стеатоза, омазнен черен дроб

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

11 Мнения

  1. БОБИ ПЕТКОВА

    Здравейте …пия Трансметил и Алора .Това грешка ли е? Може ли някой да ми отговори .Важно ми е.

  2. димана павлова кръстева

    при тежка чернодробна алкохолна цироза на черния дроб колко време се пие трансметил

    • Теодора Маркова

      здравейте, имам 2 кутии трансметил ампули, вече няма да ми трябват ако имате нужда, пишете ми на avji@abv.bg срока им изтича на 02.2018

    • Северин събев

      Здравей те приятели нищо друго не помага освен велпанат +рибавирин на 28 мия ден си направих изследване резултатите ми излязоха супер може да ми останат лекарства пишете ми на мали eckosali@mail.bg тел.0048739603703

  3. Елена Калчева

    Здравейте. Пия стимулотон за нервната система и трансметил. Може ли да се приемат и двете лекарства?

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Елена. Принципно заболяванията на черния дроб са сред противопоказанията на Стимулотон, които се намират в неговата листовка. Това означава, че лекарят, който ви го е изписал, е трябвало много да внимава. Не откриваме взаимодействия между Стимулотон и Трансметил, но не е изключено първото да засилва симптомите, които второто се опитва да лекува. Така че консултация с доктор няма да ви бъде излишна ни най-малко. В едни случаи лекарствата може и да може да се приемат заедно, а в други това да доведе до лоши последствия. Няма как по интернет да се каже вие в кой от двата случая попадате. Тук си трябва преглед и индивидуална консултация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *