Seboreya Na Kozhata Na Glavata 862

Себорея и себореен дерматит по главата. Шампоани и лечение

Лечение на себорея с шампоан, билки и други средства. Различни видове маска за коса. Eucerin, низорал или катранен сапун? Ябълков оцет, масло от чаено дърво

Съдържание на публикацията: ♠ Какво е себорея; ♠ Шампоан против себорея; ♠ Eucerin; ♠ Низорал; ♠ Нистатин; ♠ Ябълков оцет; ♠ Серен крем; ♠ Маски за коса; ♠ Катранен сапун

Себорея – това е възпалително заболяване на кожата, свързано с повишено количество и изменено качество на кожните мазнини. Променят се функциите на мастните жлези в кожата, като са възможни няколко форми на проява на себорея, както и засягане на “голи” и окосмени участъци на кожата.

Проблемът себорея може да се прояви чрез задебеляване на вроговени участъци, мазен блясък или лющене на люспи. Поразяват се кожни зони по главата и тялото, които са богати на мастни жлези – скалп, зоната около носа и устните, челото, участъците около ушите, предната горна част на гърдите и гърба – между “лопатките”. Когато е засегнат скалпът, косата изтънява и оредява.

Причини за себорея

Сред причините за проява на себорея се сочат различни фактори, които могат да се обобщят като генетични и обменни. Не е без значение и влиянието на околната среда.

Специално внимание съвременната дерматология отделя на т.н. питироспорум – дрождоподобни гъбички, които очевидно имат водеща роля като причинители на себореен дерматит и пърхот по скалпа. Твърдението е доказано чрез множество лабораторни и клинични изследвания. Интересното е, че въпросните гъбички си живеят най-спокойно по здравите кожи на около 90% от човечеството. Те са концентрирани около мастните жлези, като използват секрецията им за собственото си развитие и размножаване (diagnos.ru).

При неблагоприятни условия защитата на кожата и мастните жлези се нарушава: организмът губи контрол върху развитието на гъбичните колонии и количеството им нараства главоломно. За справка – при здрава кожа присъствието на гъбичките по скалпа е до 50%, а при пърхот или себорея процентът скача до 75.

себорея
При себорея кожата е раздразнена и омазнена

Защо обаче се активират въпросните гъбички? Според специалистите човешкият организъм сам създава условия за това, като променя състава на секрета от мастните жлези. Това пък става под въздействието на хормонални, неврогенни и имунни причини.

Не е тайна, че проявите на себорея значително се увеличават при стрес. Обикновено пациенти със заболявания на нервната система боледуват и от различни форми на себорея. Особено уязвими рискови групи са хората с различни парези, с болестта на Паркинсон и др.

Като доказателство за имунодефицит при проявена себорея се цитират данни за заболеваемост сред пациенти с изразени имунодефицитни състояния. Акжо при здрави хора заболеваемостта от себорея е 8%, при ХИВ-позитивни е около 36%, а при болни от СПИН може да достигне до 80% от случаите.

Хормоналният дисбаланс също създава условия за себорея. Отделянето на секрет от мастните жлези и растежът на космената покривка са в директна връзка с мъжките полови хормони. При хормонален дисбаланс, особено на фона на генетична предразположеност, появата на себорея е едва ли не задължителна в случаите с нарушен имунитет. Променената мастна секреция насърчава развитието на цели пълчища гъбички. Развиват се микроогнища на възпалителни процеси, следва отслабване и нарушаване на имунната защита на кожата, нови секреторни промени и следващо отслабване и т.н.

Симптоми на себорея; видове

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Характерни прояви на себорея са сърбеж, възпаление и лющене на кожата. Класически вариант на себорея е симетричното засягане на скалпа, границата на косата над челото, вежди и мигли, зоната на брадата и мустаците.

себорея
Възпалените петна от себорея загрозяват и най-красивото лице

По скалпа се появяват малки бели люспици. При този вариант липсват видими изменения по кожата на главата и проявата се определя като суха себорея. Пърхотът се счита за слаба форма на сухата себорея, когато появата на досадните бели прашинки е съпроводена с неприятен и упорит сърбеж.

Ако болният от себорея рядко мие главата си, процесът прогресира и завладява нови участъци от кожата. Същевременно отделянето на люспици става все по-активно и обилно. Вече има – макар и незначителни – прояви на възпалителни процеси в отделни точки на скалпа. Развитието на болестта и задълбочаването на процеса се свързва с появата на червени петна и плаки по кожата. Те са покрити със сухи люспи, нерядко и с кървави корички. Вече са обхванати по-мащабни зони, достигащи челото или участъците около ушите. Човекът със себорея се оплаква от упорит сърбеж и постоянен дискомфорт. Ако и в този момент не започне адекватно лечение, плаките много скоро ще се появят по лицето, гърдите и гърба. Още по-сложно става, ако към всичко това се прибави и вторична бактериална инфекция.

  • Какви форми на себорея са познати? Суха – вече стана дума за нея. При сухата себорея в състава на мастния секрет от жлезите преобладава твърдата стеаринова киселина. Тя образува нещо като микроскопични тапи – запушва пори и създава условия за образуване на т.н. черни точки. Освобождаването от тях е механично, но много често изстискването води до инфекции и гнойни възпаления.
  • При мазната или течна себорея секретът е предимно от леката олеинова киселина. Тя е причина за вида на кожата – прилична на портокалова кора, лъскава и с едри разширени пори. По-често се среща у хора с тъмна кожа и брюнети, докато сухата е “привилегия” на бледата кожа и блондините.
  • Напълно възможно е при един и същи човек да са развити и двете форми на себорея, т.е. налице е себорея от смесен тип. Например по челото и носа себореята има характеристиките на мазния вариант, а по скалпа – на сухия.

Лечение на себорея

Няма една обща формула за лечението на себорея; винаги следва да се отчита както вида й, така и индивидуалните особености на конкретен организъм.

Съвременните терапии за себорея са основани на идеята, че се касае за гъбично заболяване. Т.е. на първо място е специфичното противогъбично въздействие, и едва след това – противовъзпалително и хормонално.
Когато е засегнат скалпът, се препоръчват шампоани или сапуни с цинк, катран, противогъбичния компонент кетоконазол. Те трябва да се прилагат не по-рядко от два пъти седмично най-малко един месец. Ако е необходимо – и повече, до пълното изчистване на огнищата. След това прилагането на споменатите средства трябва да продължи с профилактична цел по веднъж в седмицата.

себорея
Шампоаните с кетоконазол помагат срещу себорея

Ако е налице себорея в лека форма с прояви по гладка, неокосмена кожа, се препоръчват кремове, мехлеми и лосиони със същите активни компоненти. Формулата за прилагането на противогъбичното средство е същата: намазване 1-2 пъти седмично за най-малко един месец. Ако обаче си имаме работа със себорея в тежка форма и болният е развил възпаления и тнвърди сърбящи плаки по кожата, преди третирането с противогъбичен агент се изпълнява специфична подготовка. Тя се състои м промиване и почистване на плаки и люспи с помощта на салицилова киселина или катранени препарати. Може също плаките по скалпа да се размекнат с помощта на масла, а след това да се използват шампоани с кетоконазол.

Тази терапия все пак може да се окаже неефективна, затова следващ подход е прилагането на хормонални мазила или дори перорален прием на противогъбични препарати. Подходящи за такива случаи са противогъбични медикаменти като кетоконазол, тербинафин или флуконазол. Дозата и продължителността на приема трябва да определи дерматологът, но обикновено тази терапия е едноседмична.

Друга схема на лечение е с перорален прием на изотретиноин за четири седмици. Комплексното лечение предполага включване на още медикаменти – витамини, противоалергични, успокоителни, балансиращи работата на стомашно-чревния тракт и пр. Продуктите с кетоконазол в последно време са считани като най-успешни при лечението на себорея.

Добре действат и шампоаните с цинк от типа на Head and shoulders. По-скромни са заслугите на продукти с катран и отлюспващи компоненти. Те не дават бърз ефект, а освен това при прекратяване на употребата им почти винаги проблемът се завръща.

Шампоани против пърхот на българския пазар

Кой е най-добрият? Би било самонадеяно да се направи такова определение, но все пак сред най-често препоръчваните и използвани са Head and shoulders и кетозал.

Кетозал е представен като лечебен шампоан с двупроцентно съдържание на противогъбичния компонент кетоконазол (framar.bg). Дава ефект, ако се прилага редовно два пъти седмично в продължение на месец. Малки дози от шампоана се втриват в скалпа при влажна коса; след пет минути следва обилно измиване с вода. Профилактично се използва веднъж седмично или на две седмици.

Head and shoulders също дава добър ефект и не е от скъпите. Неговите активни компоненти са вездесъщият кетоконазол и цинк – последният с противовъзпалително действие.
Да не пропуснем и вариантите шампоани “Здраве” – родно производство, с хининова вода.

Как действа Eucerin?

Популярната марка Eucerin има варианти за сух пърхот, мазен пърхот – заедно със себореен дерматит, за свръхчувствителен скалп (framar.bg). Активните компоненти в този продукт са климбазол, пироктин оламин и полидоканол. Приложението на лечебния шампоан потиска растежа на гъбичките, които причиняват сърбеж и раздразнение. Климбазолът е активна съставка в множество продукти от този тип. Добавеният полидоканол успокоява раздразнените зони.

Лечение с низорал

Низорал е лечебен шампоан с активен компонент – кетоконазол. Използва се при себорея и себореен дерматит, когато са засегнати скалпът, зони по лицето и гръдния кош. Препоръчва се при петна по кожата с белезникав или кафеникав цвят и лющене. Прилага се при себорея два пъти седмично, като обработената зона се оставя с препарата за пет минути преди обилното измиване. В зависимост от състоянието този режим се поддържа 2-4 седмици, след което за профилактика шампоанът низорал се прилага веднъж седмично по-продължително време.

С нистатин

Твърди се, че ефективна практика е неутрални фитошампоани да се обогатяват със стрити таблетки от противогъбичния медикамент нистатин. Може също две добре стрити таблетки да се разбъркат в половин литър топла вода и с тази смес да се изплакне чистата, измита коса за финал. След това се оставя да изсъхне. Нистатинът неутрализира гъбичките, причиняващи кожни раздразнения, възпалителни огнища и пърхот.

Добра работа върши и това (вижте ТУК): Дефламол!

Лечение на себорея със сол (три начина)

Опитите да се спасим от пърхот и себорея с помощта на шампоани не винаги са успешни. Затова пък народната медицина разполага с едно специално средство, което дава добър ефект: едра сол или морска сол.

Ето как най-простичко действаме срещу себорея по скалпа със солта: Първо – измиваме хубаво косата си с обичайния шампоан. Косата и скалпът трябва да са съвсем чисти, да няма никакво омазняване. В още мократа коса се втриват солните кристали и се масажира внимателно в продължение на няколко минути. Този пилинг постига следните ефекти: изчистват се мъртвите клетки от скалпа, спира падането на косата, усилва се кръвообращението. Ако ви е страх, че можете да разраните чувствителната кожа, трябва да знаете, че това няма как да се случи: от влагата солните кристали започват веднага да се топят и смаляват и процедурата действително е “мека”. След като приключите с масажа – изплакнете косата над някакъв съд, в който съберете солената вода. С нея още веднъж залейта главата си. Още след първата процедура неприятното омазняване и пърхотът ще изчезнат, а след известно време ще установите колко гъвкава и гъста е станала косата ви. Няма да ви навреди, ако правите тази солена процедура всеки път, когато си миете косата. След като проблемът ви се разреши, правете го профилактично веднъж на 1-2 седмици.

Ето още два начина за лечение със сол на себорея и пърхот, както и за профилактика срещу алопеция.

  • Разтворете 1-2 лъжици сол в 1-2 литра вряла вода и накиснете в нея парче памучна или ленена тъкан. Изцедете леко и с мокрия плат увийте главата си. Масажирайте скалпа през материята в продължение на половин час. По този начин въздействието на солта е осигурено, кръвообращението се активира, без да имате опасения за дразнене от солните кристалчета.
  • Намокрете косата си и започнете да втривате едра сол в корените й. След това останете със солта за около 20 минути и измийте, но само с вода – без шампоан. Може да положите подхранваща маска и отново да измиете обилно с топла вода, без шампоан. Косата трябва да изсъхне по естествен път.

Тези рецепти могат да се прилагат веднъж седмично – това е достатъчно. Не забравяйте, че солта изсушава кожата, така че тези рецепти не са подходящи за суха себорея или при много суха коса. Ако рискувате, положението ви може да се усложни.

Как да използваме ябълков оцет срещу себорея

Ябълковият оцет в концентрация 6% също е успешно народно средство за лечение на себорея. Той върши работа заради съдържащите се в него витамини от Б-групата, аскорбинова киселина и каротин. Освен това съдържа пектин; не просто очиства скалпа, но и подпомага зарастването на малки ранички по него, т.е. насърчава регенерацията. Оцет за жива, лъскава коса народите използват от поколения: в народните практики всъщност се използва това, че продуктът помага да се нормализира алкално-киселинният баланс и да се отстранят негативните въздействия върху кожата и косата.

Дайте мнение и Вие тук!

Ето как да използваме ябълков оцет за изплакване на измитата коса. Трябват ни четири супени лъжици оцет, който разтваряме в чаша вода. Изплакваме косата с разтвора, като събираме течността в подходящ съд и повтаряме процедурата няколко пъти. Накрая изплакваме с чиста топла вода. При изплакването разтриваме корените на косата.

Ето и рецепти за две маски за коса с ябълков оцет:

  • №1: Накисваме в оцета мека гъба и с нейна помощ намазваме хубаво скалпа. След 20 минути измиваме обилно само с вода.
  • №2: Разтваряме две супени лъжици оцет в половин чаша вода със стайна температура. Доливаме с отвара от лайка, мента и няколко капки  рициново масло. От сместа се втрива в скалпа, поставя се полиетиленово фолио и кърпа. Държи се един час, като е добре два-три пъти главата да се затопля със сешоар. Накрая се измива обилно с вода, без шампоан.

И двете рецепти могат да се прилагат по два пъти седмично в продължение на месец.

Паста “Сулсена” + шампоан

Пастата “Сулсена” е лекарствен продукт, препоръчван при себорея. Лечебното средство има и вариант – шампоан. Двата продукта са с идентичен състав, могат да се  използват самостоятелно, но най-добър ефект има при съвместното им приложение. В съответствие с инструкциите от пациентските листовки продуктите се нанасят на скалпа и косите.

Активен компонент в продуктите е селеновият дисулфид. Той именно унищожава гъбичките, които причиняват пърхот. Регулира функциите на мастните жлези; регулира скоростта, с която се отлющват мъртви клетки от скалпа. В рзултат на всичко това се неутрализират причините за поява на себорея и пърхот. Процесът не е бърз, минималният срок на терапията е три месеца. Шампоанът се използва веднъж в седмицата – втрива се в скалпа и след 4 минути се отмива.

Пастата се втрива върху корените на измитата и мокра коса. След 20 минути се измива обилно с вода. Дори да нямате сериозен проблем, за профилактика правете едномесечен курс веднъж в годината.

Използването на “Сулсена” заздравява косъма и му придава лъскавина, спира косопада, регулира секрецията на мастните жлези – това прекратява бързото омазняване на косъма, спасявате се от кошмарния сърбеж по скалпа. Прекратява се образуването на екзогенни токсини, които поразяват корените на косъма; клетките по скалпа стават по-здрави, а косъмът – еластичен.

Ако изпълните правилно целия курс на терапия с тези продукти, задълго ще се спасите от мъките със себорея и пърхот. Ефектът е траен.

Лечение със серен крем

Крем/маз със сяра: това е гъста смес от свинска мас, вазелин и 10% сяра. Приготвя се от равоспособни специалисти в Галенови работилници.

Мазилката със сяра се използва при пърхот, себорея, псориазис, краста. Дезинфекцира, има противопаразитно действие. Втрива се по малко в скалпа и след пет минути се измива. Процедурата се повтаря всеки ден в продължение на 7-8 дни. След това се прави пауза от 24 часа и терапията продължава с лечебни шампоани от рода на низорал.

Преди да започнете такова лечение, трябва да посетите дерматолог. Сярата върши работа само при някои патогенни микроорганизми и може да се окаже, че това не е вашият цяр. Към подобно средство се пристъпва само тогава, когато ефектът му е до голяма степен сигурен и когато други средства не са дали резултат. Серният крем не е от средствата, щадящи косата – ефектът може да бъде негативен по отношение на косъма.

Това средство не е подходящо за бременни, защото може да попречи на спокойното износване на плода. Не се препоръчва и за малки деца, защото може да им причини кожни раздразнения.

Важно е и това, че прилагането на въпросното мазило може да причини локални отоци и парене в обработената с него кожна зона. Възможни са още болка, повишена температура, зачервяване и обриви.

С масло от чаено дърво – 4 начина

Маслото от чаено дърво отдавна се прилага в народната медицина като продукт с противовъзпалително и антисептично действие. То е едно от предпочитаните средства за регулация на повишеното отделяне на секрети от мастните жлези и при грижите за скалпа.

Ако добавите такова масло към обикновен шампоан, можете да очаквате следните ефекти: да се спасите от пърхот, да предпазите косата си от чупливост, да намалите секрецията на мастните жлези, да неутрализирате сърбеж, възпаление и дразнения по кожата на главата.

Маслото от чаено дърво убива патогенните микроорганизми, които са причинители на обсъжданите проблеми. Ако добавяте малки количества от него към обичайната козметика за коса, вие ще се предпазите от косопад, нацепване и чупливост на косъма. Вижте четири варианта за използването на това етерично масло:

  • Рецепта №1: Към обичайната си доза шампоан за едно измиване добавете три капки васло; нанесете на главата и масажирайте пет минути. Измийте се по този начин два пъти за седмица и ще усетите ефекта.
  • Рецепта №2: Пригответе си маска за коса от две лъжици зехтин или рициново масло. Добавете в основата пет капки масло от чаено дърво и по две капки – от лавандула, розмарит и бергамот. Смесете хубаво, изчакайте 10 минути и нанесете върху косата и скалпа. След половин час измийте хубаво с шампоан. Възможни са алергични реакции – в такъв случай прекратете използването на тази рецепта.
  • Рецепта №3: Смесете по 50 мл спирт и вода и добавете 30 капки масло от чаено дърво. Разбъркайте хубаво и намажете корените на косата. Оставете за цяла нощ. Правете тази процедура три пъти седмично и ще получите желания ефект.
  • Рецепта №4: Вземете суров жълтък от прясно яйце и добавете в него една чаена лъжичка масло от репей и 4 капки масло от чаено дърво. Втрийте сместа в корените на косата и я оставете открита за 15 минути, а после за още 15 я увийте с полиетиленово фолио. Следва хубаво измиване с шампоан. Тази маска се прави веднъж седмично.

Внимание! Посъветвайте се с дерматолог дали маслото от чаено дърво е подходящо за вашата кожа. По принцип то изсушава, така че ако сте със суха кожа няма смисъл да го използвате.

Как се използва катраненият сапун

В състава на катранения сапун има дървесен катран – обикновено от бреза. Обикновено съдържанието му в общата маса е около 10%. На него сапунът дължи антимикотичния и противовъзпалителен ефект.

Катраненият сапун регулира вроговяването на епителните клетки, усилва микроциркулацията на кръвта в дермата, ускорява процесите на регенерация.

При пърхот мийте главата си с катранен сапун. Добре е да знаете, че такава операция си има правила. Започва се с намокряне на косата. След това със сапуна енергично се натриват двете длани и се разтъркват, докато се получи пяна. Тази именно пяна се нанася върху кожата на главата и косата. Следва 7-минутен масаж и измиване.

Катранен сапун може да се използва не по-често от два пъти седмично. Той също изсушава кожата. Катраненият сапун е добро профилактично средство, върши работа при използване  веднъж седмично.

След процедура с катранен сапун косата се измива с топла – не с гореща вода. Хубаво е после да се използва балсам, за да омекне косата и да се разреши по-добре. Неприятната миризма от сапуна се неутрализира с разтвор от ябълков оцет, 1 част оцет и 4 части вода. Изплаква се, като за аромат могат да се прибавят няколко капки етерично масло – лавандула, роза, чаено дърво, портокал.

Ако сапунът е използван правилно, пърхотът ще изчезне, а косата ще стане по-здрава и лъскава..

Още една важна рецепта!

За малко да забравим една важна рецепта за лечение на себорея в домашни условия! Това е маска за коса от едно разбито яйце, към което се прибавят по една супена лъжица мед, майонеза и олио. Втривате в корените на косата и след половин час измивате.

 Вижте непременно и ТОВА:

Себореен дерматит. Как през 2019 г. да изберем добрите средства за лечение?

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Микомакс 150 на таблетки, на глобули

Микомакс – какво не знаем за него и къде грешим при лечението на гъбични инфекции?

Какво лекуваме с микомакс? 150 или 50 мг? За мъже. За бебе. Ампули, капсули, гел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *