папилома вирус
Човешкият папилома вирус атакува и трансформира епителните клетки

Папилома вирус: Симптоми и лечение. Как да действаме?

Лечение на папилома вирус при жените и при мъжете. Как се използва Изопринозин? Симптоми и заболявания.

Още в текстаКакво е папилома вирус. Особености на човешкия HPV. Лечение. При мъжете и при жените. Рак на шийката на матката. Генитална инфекция: Кондиломи (папиломи, вирусни и генитални брадавици). Други. Диагностика, изследване. Предаване (заразяване)

Какво е папилома вирус? Human papilloma virus всъщност е названието на над 100 вида вируси. Активно коментираната връзка между рака на шийката на матката и папилома вирус оставя у неспециалистите убеждението, че заразените с папилома вирус непременно развиват онкологично заболяване.

Всъщност с онкогенен риск са само някои от тях; те могат да провокират освен рак на маточната шийка, също и злокачествени процеси на вагината, пениса, ануса или ректума (thorax.bg). Като опасни се сочат щамовете на папилома вирус №№ 6, 11, 16 и 18.

Около една трета от вирусните щамове в групата се предават по полов път и най-често причиняват т.н. остри кондиломи или венерически брадавици. Освен тези неприятни образувания нищо друго не показва, че в организма се е настанил папилома вирус (HPV). Всъщност появата на такива брадавици е достатъчно сериозен повод да се потърси лекар, но без паника: щамовете, които причиняват брадавиците, не са същите, които най-често водят до рак.

Все пак трябва да е ясно, че “трасето”, по което папилома вирус атакува човешкия организъм, е половият контакт – независимо дали става дума за вагинален или анален секс. Напълно възможно е вирусът да остане латентен години наред, преди да се активира. Заради липсата на всякакви забележими прояви заразеният с HPV може изобщо да не подозира това и сам да предава заразата на нищо неподозиращи партньори в интимното общуване.

Особености на човешкия HPV

Специфика на папилома вирус е неговото изключително разнообразие. Това в много случаи го прави неразпознаваем, освен това няма стандартна схема за лечение на причинените от него заболявания. Този обобщен тип ДНК-вирус атакува епителните клетки и ако организмът на “жертвата” е достатъчно здрав и със стабилна имунна система, може нищо опасно да не последва дълги години (medicine-bo.mednews.in.ua). При неблагоприятна ситуация обаче се активира и последиците в някои случаи са фатални.

Инфекцията с папилома вирус по обясними причини засяга възрастни, като половият контакт е главен път на заразата. Доказано е също, че едно новородено може да бъде заразено от майката при естествено раждане. По-малко вероятно е вирусът да премине в организма на човек през наранен участък на кожата или лигавица, при ползване на общи вещи от рода на самобръсначка или хавлиена кърпа и пр. Вирусът се отличава с добра устойчивост.

Папилома вирус причинява различни промени в епителните клетки; характерно за тях е, че те могат да са в зависимост от състоянието на имунната система. Ето защо определени видове брадавици, без съмнение причинени от някой от въпросните щамове, могат мистериозно да се появяват и да изчезват – те са нещо като лакмус за състоянието на имунната ни система (blitz.bg).

И още една особеност – вирусът е способен да се внедри както в ядрото, така и в цитоплазмата на епителните клетки. Онкогенният риск от заразата с папилома вирус произтича от способността му да интегрира собствената си ДНК в генома на човешката клетка (papilloma.ru).

Лечение

Лечението при зараза с папилома вирус е необходимо поради риска от злокачествени промени в собствените клетки. Проблемът е в това, че щамът практически е вътреклетъчен паразит: за да се възпроизвежда, той използва човешките клетки. Паразитирането му може да е невидимо доста продължително време – но той го използва, за да внедри собствената си ДНК в човешките хромозоми. В перспектива това може да доведе до рак на половите органи при жени и мъже, както и да провокира рак на гърлото и устната кухина (kozhnyi.ru/papillomy).

Демир бозан за безсъние

Лечението на папилома вирус е два типа: консервативно, чрез прилагане на различни медикаменти, или оперативно, чрез унищожаване на образуваните брадавици с достъпните днес средства.

  • За консервативно лечение се говори в случаите, когато причинените от вируса новообразувания са доброкачествени; необходимо е също да се установи състоянието на имунната система и ако тя не е стабилна – да се препоръчат имуномодулатори. Прилагат се антивирусни медикаменти, лекарствени препарати на основата на интерферона или насърчаващи продукцията му в организма, антиканцерогенни препарати. Подходящ медикамент при инфекция от папилома вирус е изопринозин; той действа противовирусно и същевременно подкрепя имунната система.
  • Премахване на брадавиците чрез химическа или електрокоагулация, криодеструкция (замразяване), чрез радиотерапия или лазер. Изборът на терапия зависи от много фактори – например от вида на неприятните брадавици или кондиломи, дали са единични или множество, какъв е размерът им, върху кожа ли са разположени или върху лигавица. Някои подходи, например химическата коагулация, са ефективни, но има последващ болезнен период и опасност от оставяне на белег.

Читателите питат: По каква схема може да се пие Изопринозин при папилома вирус? Погледнете тази статия на руски (дори и с Гугъл транслейт ще разберете каква е схемата, ако не знаете руски!)

Още за лечението с Изопринозин, не само на папилома вирус, вижте ТУК:

Изопринозин. Схема и дозировка. Как се дава на деца?

При модерните методи като радиохирургия или лазерна процедура се говори за щадящ подход, засягане в най-малка степен на околни тъкани. При тежки случаи все пак се предпочита старият скалпел, защото дава възможност да се отстрани и съхрани болна тъкан за точен хистологичен анализ.

При мъжете и при жените

Вече стана дума, че и двата пола са сериозно застрашени от последиците на заразата с папилома вирус. Според данни на Световната здравна организация за заразен с някой от многобройните щамове може да се брои всеки шести човек!

Заразените с папилома вирус жени могат да не разберат за това през целия си живот, ако не развият характерните симптоми или, в най-лошия случай – ако вирусът не провокира рак на шийката на матката (zdorovaya-kozha.ru/papillomy). Инфекцията се развива при отслабване на имунната система, преживян стрес, отключващ фактор са стомашните заболявания, инфекциите, тютюнопушенето.

папилома вирус
Опасният папилома вирус може да прекара в организма дълги години в латентно състояние

Най-често заболяванията, свързани с папилома вирус, се срещат при жените във възрастов диапазон 30-50 години. Това е активна възраст за социален и интимен живот, с много натоварвания и отговорности. Здравословните проблеми се идентифицират от самите жени, които при интимен тоалет напипват неприятните малки израстъци – кондиломи. Появата им е придружена от неприятни усещания като сърбеж и парене, цялостно усещането на инфекцията е свързано с треска и болки в мускулите.

  • Специалистите съветват всяка жена да следи за промените, които претърпява кожата й, и особено за появата на различни кондиломи и брадавици. Баналните издутинки, които са с цвета на самата кожа, могат да се появят по шията, под гърдите, по продължение на гръбнака.
  • Т.н. островърхи кондиломи се откриват в интимната зона; достигат до по-големи размери, например няколко сантиметра. Нерядко се обединяват по няколко и цялото образувание заприличва на карфиол.
  • Плоски кондиломи – могат да се появят по големите срамни устни, но опасното им действие е върху шийката на матката. Там протича злокачествената трансформация на клетки, за която стана дума по-горе, като онкологичното изменение засяга епителните клетки в дълбочина. Появата на такива кондиломи още не означава рак, но той може да се появи в рамките на не повече от пет години и затова лечението му е задължително.

Заразата не щади и мъжете – макар на пръв поглед да изглежда, че пораженията от инфектиране са по-скоро естетически. Тук също важи правилото, че здравата имунна система не допуска вирусът да причини сериозни поражения (skinwell.ru/papillomy). Дори нещо повече – възможно е в един здрав организъм вирусът изобщо да не успее да се внедри.

  • Друг вариант е когато той успее да се настани в клетки на мъжкото тяло,  да остане дълго време в латентно състояние: човекът не боледува, но при полов контакт предава папилома вируса на партньорите си. Това се случва много често – мъжът дори и не подозира, че е вирусоносител, и несъзнателно заразява още хора.
  • И при мъжете активирането на вируса причинява промени в епитела и появата на всякакви брадавици, папиломи и кондиломи. Най-лошо е когато такива промени засягат половите органи и зони с лигавици – устната кухина, гърлото, хранопровода. Отстраняването в такива случаи не бива да се отлага поради риска от злокачествени изменение, макар това да е свързано с болка и дискомфорт.

Симптоми и заболявания: Рак на шийката на матката

Симптомите на заболяванията, причинени от папилома вирус, зависят от вида на активния щам. Прието е да се коментират според вида на промените в епитела и появата на новообразувания:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Брадавици – изпъкнали, закръглени образувания с цвета на кожата; не са болезнени, не сърбят. Най-често са разположени по кожата на дланите или ходилата. Не създават здравословни проблеми, само естетически; причинява ги папилома вирус от първи-четвърти тип.
  • Островърхи кондиломи – засягат лигавиците и кожата на половите органи; появяват се по главичката на пениса и препуциума, големите срамни устни, също и във вътрешни органи като пикочния мехур, уретъра, влагалището, по кожата около ануса, по маточната шийка, в устната кухина. За тези образувания вече стана дума; те често са групирани и при разрастването си придобиват вид на “розичка” от карфиол. Такива кондиломи причиняват вирусите от тип 6 и 11.
  • Боуеноидна папулоза – заболяване, при което по кожата на половите органи у двата пола се появяват плътни “зърна” с жълтеникав, розов или бял цвят. Причинява се от папилома вирус тип 16, 18, 31 и 33; може да се развие в рак на кожата (myfamilydoctor.ru).
  • Болест на Боуен – заболяването засяга мъжете. Върху кожата на пениса се появява изпъкнала влажна плака с рязко очертани граници и червен цвят. Тя може да се задържи дълго време и да се изроди в злокачествена тъкан. Причиняват я щамовете 16, 18, 31, 33, 35 и 45.
  • При жените тип 16 и 18 провокират неопластични цервикални процеси, които се определят като предраково състояние за рак на шийката на матката.

Освен тези щамове рак на шийката на матката могат да предизвикат също и №№ 31, 33, 35 и 39. Доказано те предизвикват промени в клетките на тази зона; те са бавни и без външни прояви, което често е причина за късното откриване на вече напредналото заболяване. Състоянието с промени на тези клетки, но без да са настъпили характерните онкологични трансформации, се определя като дисплазия. Лечението в тази фаза може да спаси живота на една жена. Злокачествените промени в този деликатен орган протичат бавно и ако една жена редовно си прави цитонамазки с ПАП-тест, заболяването може да бъде уловено в начален стадий – тогава, когато ракът е лечим.

За жалост този момент нерядко се пропуска и тревогата се появява едва когато се появят симптомите на онкологичното заболяване. А те са – болка ниско в корема и кървене извън датите на месечния цикъл, твърде обилно кървене, кървене в менопауза, незадържане на урина, отоци на краката. За основен причинител на това заболяване се сочи човешкият папилома вирус.

Генитална инфекция: Кондиломи (папиломи, вирусни и генитални брадавици)

папилома вирус
Човешкият папилома вирус атакува и трансформира епителните клетки

Сред предаваните по полов път зарази гениталната инфекция с папилома вирус, оказва се, е най-често срещаната. Тя има стопроцентова връзка с рака на шийката на матката, свързана е с рака в генитално-аналната област при двата пола в 50% от случаите, свързана е и с някои видове рак на горните дихателни пътища и кожата (herpesclinic.ru/zabolevanija/papillomy).

Основна проява на инфекцията е появата на аногенитални брадавици, типичните сред които са т.н. островръхи кондиломи. Най-висок процент заразени се регистрират във възрастовата група около 25 години – това е групата с най-висока сексуална активност. След това има спад на новорегистрираните случаи. При 45-годишните обаче е висока честотата на рак на шийката на матката, диагноза, която е дългосрочна последица от заразяването с папилома вирус.

Сериозни здравословни проблеми с репродуктивната система (свързани с папилома вирус) имат от 20 до 46% от жените и мъжете, водещи активен полов живот.

Специалистите могат да ни разкрият, че за гениталната инфекция с папилома вирус е достатъчен дори само един контакт със заразен партньор. Заразяването се случва при 60% от единичните контакти.

Вижте и ТОВА:

Лечение на папиломи. Топ билкови рецепти, народна медицина, но задължително при лекар!

Други

Възможен е и друг път за проникване на папилома вирус – различен от гениталните инфекции, но с аналогични прояви. Това се отнася особено за заразените деца. Заразата доказано върви по вертикала, т.е. може да се предаде от заразена майка на бебето и да предизвика клетъчни промени в устната кухина и бронхите. Някои източници твърдят, че секциото не е винаги спасителен вариант, тъй като вирусът е способен да преминава през плацентата и заразяването може да стане вътреутробно.

И още една лоша информация – твърди се, че едно дете може да бъде заразено с папилома вирус, ако се къпе във ваната едновременно със заразен родител или ако се подсушава с неговата хавлиена кърпа. Всичко това се отнася и за пътя на инфекцията при възрастни – достатъчно е по кожата или някоя от лигавиците да има едно невинно нараняване или одраскване.

Диагностика, изследване

Появата на всякакви брадавички, без значение каква е формата и цветът им, трябва да накарат един грамотен човек да застане нащрек и да потърси медицинска консултация. Първият етап от диагностицирането на папилома вирус зависи изцяло от самия пациент: дали ще иде на лекар или ще се опита да се справи с проблема по бабешки.

Все пак не бива да се забравя, че неприятните брадавици, кондиломи, папиломи са само външната проява на заразата с папилома вирус. След като лекарят събере информация за това при какви обстоятелства пациентът е открил промените в тялото си, има ли някакви други здравословни проблеми и пр., втори етап е да се прецизират изследванията при специалисти. За жените например е задължителен гинекологичният преглед с цитонамазка (myfamilydoctor.ru). Ако прегледът при гинеколог е констатирал видими промени по шийката на матката, може да бъде препоръчана и биопсия.

Смисълът на изследванията е да се установи кой точно щам на папилома вирус е причина за инфекцията. В някои случаи са налице няколко и въпросът е да се установи дали сред тях има вируси с повишен риск от онкогенни прояви. Специалистите признават, че при тези изследвания понякога стават грешки и неправилно се дава положителен отговор на въпроса има ли риск от рак.

Като най-точен в това отношение е сочен тестът Digene, който определя степента на онкогенност чрез ДНК-анализ.

Предаване (заразяване)

Да повторим още веднъж пътищата, по които папилома вирус прониква в човешкия организъм:

  • Полов контакт – преобладаващият вариант, като заразяването може да стане и само от един акт;
  • От бременна жена на бебето й – по време на раждането, а според някои теории и вътреутробно;
  • При битови контакти – ползване на общи вещи, кърпи, прибори за бръснене, в случаи на нарушена цялост на кожата и лигавиците.

Заразеният не винаги се разболява; дори е възможно при стабилна имунна система да отхвърли вируса и да не допусне установяването му в собствените си клетки.

Вирусът може да остане в човешкия организъм в латентно състояние дълго време. Твърди се, че е възможно този “сън” да продължи 30 години. 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Кога се пие Ресвератрол?

Мнения: Най-добрият Ресвератрол. Кога се пие? Противопоказания

Кой е най-добрият Ресвератрол? Мнения от БГ Мама и кога се пие? Противопоказания, ползи и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *