Кои са добрите капки за осветени очи, цена, мнения. Тобрекс, изкуствени сълзи
капки за очи при осветяване и всякакви проблеми.

Капки за осветени очи. Тобрекс, изкуствени сълзи и др. капки за очи

Кои са добрите капки за осветени очи, цена, мнения. Тобрекс, изкуствени сълзи, Алкаин и всякакви други капки за очи при осветяване и всякакви проблеми.

Капки за очи – кои са хубавите? Как да си ги избираме? Верният отговор е – да оставим на офталмолога да ни ги избере. Очите са фин и деликатен инструмент и експериментите със зрението са недопустими.

Правилото е просто: изборът на точните капки за очи зависи на първо място от това – какъв е нашият проблем. Възможно е да става дума само за умора, за възрастови промени – от които чувстваш пясък в очите. Но може проблемът да е бактериална инфекция, за която дори антибиотичните капки за очи не са достатъчни.

Изборът на капки за очи е само една стъпка в грижата за зрението. Трябва да знаем как точно и колко дълго да прилагаме избраните капки за очи, за да не се проявят странични ефекти със знак минус.

За уморени очи (овлажняващи)

Има доста варианти на овлажняващи капки за очи; препоръчват се при сухи, зачервени и уморени очи. Задачата на разглежданите капки за очи е да осигурят необходимата влага за нормалното функциониране на окото. В този смисъл избраните капки за очи повтарят функциите на сълзата и улесняват елементарните механични движения в зоната на зрителните органи.

Използването на такива капки за очи се налага след продължителна работа с компютър, работа в запрашена среда или при сух въздух и високи температури. Подобни капки за очи могат да са изцяло синтетичен продукт или да основават действието си на качеството на лековитите треви. Така например капките Лакримила съдържат компоненти от очеболец, лайка, арника, дива бяла тиква, седефче.

С овлажняващ ефект е и цяла гама капки за очи на Systane фамилия, Афомил, Визин и др. Специалистите препоръчват този тип капки да се поставят преди работя с компютър или по поддържаща схема, а не едва когато се усети дразненето и умората.

Визин

Визин са капки за очи с активен компонент тетрахидрозолинов хидрохлорид. Лекарствен продукт от типа “симпатикомиметици”. Капките помагат при раздразнени и зачервени очи, като облекчават субективните усещания. Проблемът, заради който са търсени тези капки за очи, може да е и алергичен конюнктивит.

Визин не са подходящи капки за очи при пациенти с глаукома. Някои пациентски групи се нуждаят от лекарска преценка за безопасност, за да предприемат лечение с Визин: бременни и кърмачки, деца под 6-годишна възраст, пациенти с контактни лещи (framar.bg).

Изкуствена сълза

капки за очи
Зачервяването и изтичането на гной изискват антибиотични капки за очи

Продуктът “Изкуствена сълза” по същество е капки за очи – физиологичен разтвор с целулозни деривати, омокрящи и смазващи агенти (framar.bg). Използва се при сухо око с или без контактни лещи. Ако очите са зачервени и е налице характерното усещане за пясък под клепачите, тези капки следва да се поставят известно време по три пъти на ден, 2-3 капки във всяко око. При носене на лещи се накапва и всяка от тях с по 1-2 капки.

Демир бозан за безсъние

Описваните капки за очи – изкуствена сълза, успокояват раздразненото от сухота и напрежение око. Овлажняват и дезинфекцират.

Физиологичен разтвор – как да го използваме

Офтагел

Вместо капки за очи в някои случаи може да се използва специален гел като Офтагел. Този продукт съдържа карбомер – компонент, който поддържа влажността на роговицата и нормалната кондиция при намалена продукция на сълзи. Поставянето на капки гел в окото поддържа естествения комфорт, предотвратява сухота и зачервяване (framar.bg).

При необходимост може да се поставят до четири пъти по една капка Офтагел във всяко око. Необходимо е да се изчака след поставянето на капката, тъй като в продължение на няколко минути образите се възприемат замъглено – докато гелът се разнесе и образува филтър върху цялата предна стена на очната ябълка.

При конюнктивит, ечемик и антибиотични: Тобрадекс

В някои случаи ефектът от поставянето на капки за очи не е просто да се постигне добър вискозитет и да се неутрализират симптомите на състояние, известно като “сухо око”. В много от оплакванията има данни за инфекция, за възпалителен процес, причинен от химическо замърсяване или патогенни микроорганизми. В такива ситуации зачервяването не е единственото притеснение – налице са сърбеж и болка, изтичане на секрети, гной и образуване на крусти.

Неприятни са и случаите с т.н. ечемик – малък цирей, гнойна пъпка по ръба на клепача или под него (framar.bg). В такива ситуации нашите капки за очи от типа “изкуствени сълзи” или с овлажняващ ефект няма да свършат работа: срещу инфекцията трябва да действа антибиотик.

Тобрадекс са популярни капки за очи с антибиотична съставка – тобрамицин. Същевременно в композицията е включен и кортикостероидът дексаметазон. Съчетанието от тези два компонента прави споменатите капки за очи добър терапевтичен продукт, който овладява инфекцията и неутрализира възпалителните процеси в очите.

Тобрадекс не се прилага при вирусни инфекции в окото, туберкулоза на окото и гъбични инфекции. Не е подходящо решение за бременни и кърмачки, за деца под двегодишна възраст (framar.bg).

Тобрадекс. Капки за нос, за уши и очи. По колко се слагат и как? Тобрекс

Флоксал

капки за очи
Причините за проблеми с очите са от различно естество

Тази капки за очи са антибактериален продукт, използван при конюнктивит, възпаление на клепача и ечемик. Поставя се четири пъти дневно по една капка в око, но не по-дълго от две седмици (framar.bg).

Съществува и специална маз за очи Флоксал; маз и капки за очи Флоксал могат да се прилагат едновременно, като между поставянето им трябва да има поне 15 минути и описваните капки за очи да са първият поставян продукт.

Офталмо септонекс

Този вид капки за очи са с антисептичен ефект; изчистват окото при зачервяване под въздействието на болестотворни микроорганизми. Подходящи са в случаите с конюнктивит, блефарит – възпаление на клепача, възпаление на роговицата, всички те изразени със зачервяване, но без гной.

Обикновено капките за очи Офталмосептонекс се препоръчват както на възрастни, така и на подрастващи и на малки деца. Дозирането и продължителността на лечението се определят от офталмолог.

На “SYSTANE”

Капки за очи от фамилията “SYSTANE” са предназначени за всевъзможни състояния, назовавани общо синдром на сухото око (systane.bg). Има варианти за превенция на състоянието при работа в запрашена среда и сух въздух, при работа с компютър, при други състояния, свързани с намалена продукция от слъзните жлези. Овлажняващият ефект се постига благодарение на уникална липидна формула, която е патент на производителя.

Тези капки за очи се предлагат в модификации за лека, умерена и тежка форма на сухота – това са продуктите ”Баланс” и “Ултра”, както и овлажняващият гел за денонощна защита срещу сухота на окото. Всеки от продуктите има препоръчителен режим на прилагане, за който е добре да се консултирате с офталмолог.

Тобрекс

Тобрекс са антибиотични капки за очи – активен компонент в тях е тобрамицинът. Подходящи са за деца над една година и за възрастни. Ефективни са при бактериални инфекции, причиняващи възпаления на външните зони на окото и клепачите (framar.bg). Пациентската листовка за продукта обръща внимание върху условието тези капки да не се използват продължително – така потребителят става податлив на очни инфекции.

Вигамокс

Още един вариант на антибиотична основа – моксифлоксацин. Капки за очи вигамокс се прилагат в случаите на бактериални очни инфекции; при зачервени и възпалени очи с причинители патогени от споменатия вид.

Този тип капки се възприемат добре от всички потребителски групи, включително новородени бебета, хора от третата възраст и пациенти с чернодробни и бъбречни проблеми. Обикновено терапията с тях дава резултат за пет дни. Ако това не се случи, очевидно става дума за патогени, които не са чувствителни към активния компонент на споменатите капки за очи. Добре е в подобни случаи изборът на капки за очи да е предхождан от микробиологичен анализ за установяване на точния причинител (framar.bg).

За зачервени и възпалени очи

капки за очи
И най-добрите капки за очи не помагат, ако не са за вашия проблем

Зачервени и възпалени очи – това най-често е конюнктивит (lekar.bg). Възпалява се и създава усещане за дискомфорт, парене, “пясък” лигавицата – прозрачната ципа, която покрива очната ябълка и вътрешната страна на клепача. Паралелно с конюнктивит може да се прояви и блефарит, т.е. възпаление на клепача. Зачервяване и оток може да се получи също при продължителна работа на изкуствено осветление, при работа с компютър без използване на изкуствени сълзи и пр.

Капки за очи, с които се противодейства в такива случаи, има различни и от тях винаги може да се подберат ефективни. Не е без значение това – да се установи каква точно е причината за зачервени и възпалени очи. Може да се касае за алергичен конюнктивит и тогава е нормално да се спазва диета, например да се изключат млечните продукти и да се ползват антихистаминови лекарствени продукти.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако е налице инфекция се избират капки за очи с антибиотик или комбинация от антибиотик и кортикостероид, а в добавка се спазва специален хигиенен режим.

За деца

Много от съвременните капки за очи са подходящи за деца в адекватни дози; някои могат да се използват дори при новородени. Проблемът с децата при очни проблеми всъщност е – как да се поставят капките; в много случаи това е мъчна работа (za-decata.com).По тази причина педиатрите препоръчват капки за очи на малки деца да се поставят, докато спят; обикновено това е една капка, която се апликира във вътрешното ъгълче на затвореното око. Когато детето се събуди и отвори очи, разтворът прониква вътре в окото.

Другият проблем е невъзможността да се контролират действията на детето: когато то има някакво раздразнение на окото, инстинктивно търка очи и ако се касае за конюнктивит – няма по-лесен начин заразата да се пренесе и на второто око. Ето защо специалистите препоръчват и друг вариант – използване на офталмологичен мехлем, който се нанася по ръба на клепача след почистване. Така дори има повече полза в сравнение с трудното поставяне на капки за очи. Паралелно се препоръчват и промивки с отвара от лайка.

При работа с компютър

Работата с компютър натоварва зрителните органи по специфичен начин: появява се усещане за умора, сухота, двоен или замъглен образ, придружени с главоболие и схващане на раменете и гърба (lolov.com).

Правилата за хигиена на този вид труд са известни, но много хора не ги спазват и резултатът рефлектира в състоянието на очите им. Какви капки за очи се търсят в подобни случаи? След като са спазени всички други условия – например отстояние на очите от екрана, периодични почивки с “гимнастика” за очите, следващото действие е избор на изкуствени сълзи. Оставете този избор на офталмолога, в краен случай – на фармацевта, като споделите и други свои здравословни проблеми. И не забравяйте, че само с капки за очи тип “изкуствени сълзи” няма да постигнете абсолютен комфорт, но те са наистина полезни.

Макситрол

Макситрол – варианти капки за очи и маз, е антибактериален продукт в комбинация с кортикостероид (дексаметазон, неомицин сулфат, полимиксин Б сулфат). Препоръчва се в случаите, когато е необходим едновременно антибиотичен и стероиден продукт на лекарствено въздействие. Овладява успешно очни инфекции с бактериален причинител; предназначен за краткотрайно приложение. При тежки инфекции паралелно се приема и продукт за системно лечение – перорално (framar.bg).

Тази капки за очи не трябва да се използват за деца. Бременни и кърмачки могат да се лекуват с тях само по изрична лекарска препоръка и под контрол.

Макситрол или Гентазон? Капки за очи с локален антибиотик

Капки за осветени очи

При работа с оксижен или електрожен се слагат специални предпазни очила, тъй като твърде силната светлина може да увреди зрението. Липсата на защита причинява т.н. осветени очи – със зачервяване, усещане на дразнене, сухота, болка, замъгляване, неспособност за нормално виждане (bilka.info).

В такива случаи трябва да се слагат специални капки за очи, всякакви други с изключение на офталмосептонекс дразнят още повече. Помагат също по 1-2 капки витамин А и кръгчета суров картоф върху всяко око, почивка в затъмнена стая.

Алкаин

Алкаин са специални капки за очи с анетстетичен ефект. Заради обезболяващото им действие могат да се прилагат при осветени очи. Принципно тези капки са предназначени за локално обезболяване при хирургични интервенции и изследвания на очите – премахване на конци, екстракция на естествената леща при катаракта, измерване на вътреочно налягане, премахване на чуждо тяло и др. (framar.bg).

Тези капки за очи са за кратковременно приложение. Родължителната им употреба може да увеличи риска от странични ефекти като сърдечни смущения, зачестяване на епилептични гърчове, забавяне на оздравителния процес, разраняване на роговицата и др.

При катаракта

Съществуват капки за очи на стероидна основа, които се използват при катаракта – под действието им т.н. “перде” буквално се стопява и зрението се възстановява (offnews.bg).

Катаракта: Подробно за причини, профилактика и лечение

Квинакс.

“Квинакс” са капки за очи с аналогично действие: лечението с тях предотвратява или забавя развитието на катаракта (framar.bg).

Как се прилагат? В засегнатото око се апликират по две капки 3-5 пъти дневно. Лекуващият определя колко време да се прилага тази терапия. Ако се появи болка или дискомфорт, зачервяване и видими признаци на възпаление – прилагането се прекратява.

Калиев йодид

Калиевият йодид също е препарат – капки за очи, с чието приложение се предотвратява помътняването на зрението и се забавя появата на старческа катаракта (puls.bg). Тези капки за очи съдържат микродози йод – фактор за регулация на липидния и протеиновия обмен в тъканите на окото.

Лечението с калиев йодид под формата на капки за очи се препоръчва от офталмолог; той определя дозирането и продължителността на лечението. Стандартната схема е 1-2 капки в око по 2-4 пъти дневно. Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Противоалергични

Сезонен алергичен конюнктивит – това е здравословният проблем, който ни принуждава да търсим съответстващи на спецификата му капки за очи. Алергичният конюнктивит е свързан с парене и болка, зачервяване и подуване на клепачите.

Капки за очи – забак – могат да успокоят подобни състояния. Могат да се прилагат заедно с други подобни капки за очи, само да се спазва интервалът от 54 минути между два медикамента.

Конюнктивит. Симптоми, домашно лечение, капки за очи

Ксизал (перорално)

Вместо с капки за очи – проблеми на зрителните органи могат да се разрешат и чрез системен, перорален прием на медикаменти. Продуктът ксизал – таблетки, се препоръчва при уртикарии и алергичен ринит (framar.bg). Нерядко алергичният ринит провокира и алергичен конюнктивит. Комплексното лечение на ринит и конюнктивит е възможно, като един от вариантите е перорален прием на ксизал.

Таблетките ксизал – вместо капки за очи – успокояват и неутрализират алергичната реакция, причиняваща зачервяване, сърбеж на очите и възпаление на клепачите. Приема се една таблетка дневно – за възрастни и деца над 6 години. За лечението на децата трябва да се произнесе лекар; той трябва да определи по-точно и допустимата доза, с оглед на възрастта и теглото на детето.

Ксизал – лекарството и неговите употреби

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *