Aspartam

Сладкият аспартам и опасните му ефекти

Какво е аспартам, Е951. Химически състав и свойства. Вреден ли е? Странични ефекти. Рак. Алергия. Астма. Диабет. Мит: Отслабване. Аспартам и мозък. При бременност. Дъвки с и без аспартам. Цена. В протеина за бодибилдинг. Като подсладител в кока кола и пепси. Във витамини + “Марсианци”. Списък на други продукти с аспартам. Температура и разтворимост. Аспартамова киселина. С натриев глутамат

Какво е аспартам? Добавката, регистрирана с кода Е951, е широко използван подсладител (pravilnohranene.com). Фигурира в много храни, маскиран под различни търговски имена – нутрасуит, суитли, сукразид.

аспартам
Аспартам съдържат над 5000 известни по цял свят храни и напитки

Статистиката сочи, че се използва официално в над пет хиляди продукта и държи една четвърт от пазара на изкуствени подсладители. Броят на храните и напитките, в които се влага, непрекъснато расте въпреки разкритията за опасните му ефекти. Специалисти алармират, че аспартам променя химията на мозъка.

Химически състав и свойства

Сладкият аспартам е химически нестабилно съединение, което при температура над 30 градуса и при наличие на газирана вода се разлага (pravilnohranene.com). Съставките му действат убийствено на човешкия организъм: една от тях – формалдехидът, е доказано канцерогенна и създава неврологични проблеми. Метанолът вреди на зрението и отключва симптоматика, сходна с тази на множествената склероза. Фенилаланинът блокира действието на серотонина и увеличава риска от психични заболявания.

Вреден ли е?

Противниците на идеята за подслаждане с аспартам обръщат внимание върху факта, че продължителната употреба на продукти с тази съставка причиняват различни увреждания; анализът на храненето у хора със здравословни проблеми потвърждава това. Доказана е връзката мужду прием на високи дози аспартам – или продължителна употреба – с главоболия и ставни болки, депресия и тревожни разстройства, паническо разстройство, влошаване на зрението и паметта (pravilnohranene.com). Негативното въздействие се дължи на химическите трансформации, които се случват с въпросния аспартам в организма ни; крайният резултат са токсични съставки, които могат директно да увредят мозъчни или нервни клетки.

Странични ефекти

Изчислено е, че сладкият аспартам причинява в определени случаи 92 нежелани странични ефекта. Най-често проявяваните са мигрена, безсъние, алергични пристъпи, нарушения на съня, синдром на хроничната умора, косопад, агресивност, ПМС в тежка форма (dieti.net).

аспартам
Примамката на подсладителя аспартам е, че ни спестява калории

Особено тревожна е ситуацията с ефектите върху детския организъм: много от любимите на децата десерти и дъвки са подсладени с аспартам, а системната им консумация увеличава риска от въздействие върху мозъка и проблеми с концентрацията и паметта, агресивност, хиперактивност, пристрастяване към подсладени храни.

След като е толкова вреден – защо изобщо въпросният аспартам не е забранен?! Няма какво да се чудим: става дума за огромни икономически интереси.

Рак

Има две мнения по въпроса за това – вредно ли е да се консумира аспартам. Официалните институции в Европа и Америка отричат вредата, а специалисти и неправителствени организации настояват за забраната на продукта (bb-team.org). Цитират се научни заключения за това, че аспартам може да провокира рак на мозъка, други мозъчни увреждания, лимфома. Аргументите на онези, които отричат вредата от аспартам са, че канцерогенният компонент формалдехид, който е един от компонентите на аспартамовото разпадане, са в твърде малка доза.

Алергия

Консумацията на храни с аспартам провокира алергични реакции: това е едно от твърденията, които характеризират негативните странични ефекти на подсладителя. Според някои учени пък действието на компонента аспартам не предизвиква алергия, а отравяне, сходно с това от арсеник и цианид (168chasa.bg).

Астма

аспартам
За мнозина е изненада, че сладкият аспартам всъщност е едно от т.н. Е-та

В списъка от вредни странични въздействия на продуктите с аспартам е и астмата. Тъй като се касае за здравословен проблем с нарастващ обхват, важно е да се докаже категорично, че това е така. Вече стана дума, че защитниците и привържениците на подсладителя аспартам са на високи властови позиции и това обяснява одобрението, на което се радва коментираният аспартам. Същевременно здравните институции, които са одобрили използването му не пропускат да отбележат, че консумацията на аспартам трябва да е в разумни количества; има и правила за влагането му в храни и напитки.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Всъщност тази двусмисленост на положението е доказателство, че аспартам е свързан със сериозни проблеми и едва ли критиките към подсладителя са безпочвени – включително и за “заслугите” му към поболяването от астма.

Диабет

Добавката аспартам често е препоръчвана като подсладител за дибетици и се използва именно от тази потребителска група. Статистиката сочи обаче, че много от диабетиците – редовни консуматори на аспартам, имат проблеми със зрението и се оплакват от отслабване на паметта и трудна концентрация (pravilnohranene.com). Всъщност тук отново става дума за ефекта от въздействието на токсичните компоненти, до които се разпада приетият аспартам в организма.

Мит: Отслабване

Коментираният аспартам наистина не натоварва организма с калории и тъкмо затова е смятан от мнозина за подходящ в програми за редукция на теглото. Всъщност отслабващият ефект от аспартам е мит и тук не става дума за калории, а за начина, по който съставките на въпросния аспартам действат.

Един от неговите съставни компоненти е аминокиселината фенилаланин (dieti.net). Ако е в малка доза, тя действително намалява апетита, позволява да бъде контролиран, освен това подобрява паметта. Ако обаче се приеме по-голяма доза, контролът върху апетита става невъзможен и се приемат ненужни количества храна – само защото мозъкът започва да работи на бавни обороти и трудно възприема сигналите за ситост.

Аспартам и мозък

Доста критици на спорния аспартам са на мнение, че погълнатият аспартам буквално изпарява мозъка. Касае се за доказано химическо въздействие върху мозъчните клетки от страна на т.е. аспаргинова киселина от подсладителя. Киселината, известна още като аспартат, стимулира усилена дейност в мозъчните неврони и този режим наистина ги изчерпва, изпарява (dieti.net).

Системният прием на аспартам от деца и млади хора води дори до забавяне на умственото развитие или за необратими негативни промени в мозъчната дейност.

При бременност

Подсладителят аспартам официално е разрешен и има одобрението на високите здравни институции. Същевременно излизат наяве изводи за ролята, която той има в живота на различни потребителски групи. Една от тях е тази на бъдещите майки.

Дайте мнение и Вие тук!

Безопасен ли е аспартам по време на бременност?Изследване в Дания уверява, че пиенето на подсладени с аспартам напитки от бъдещи майки увеличава до 78% риска от преждевременно раждане (hranite.net).

Дъвки с и без аспартам

Няколко популярни марки дъвки, бонбони и пастили за гърло съдържат аспартам. Посланието на създателите им към потребителя съдържа формулата “без захар”. Проблемът е, че съдържащият се в тях аспартам вреди по начините, описани по-горе.

Потребители на такива продукти са предимно децата и точно това е лошото – навикът на малките и подрастващите да дъвчат “здравословно” постоянно се отразява на мозъчната им дейност, на нервното състояние и емоционално равновесие. Може да се каже, че тези детски залъгалки с аспартам са една от причините за хиперактивността, неспособността да се концентрират и внимават в час. Да са агресивни и груби.

Дъвки без аспартам – считат се по-скъпи и трудно се намират; такива според нета са ксилитол и кодент (bb-team.org).

Цена

Цената на едро за аспартам – опаковка от 25 кг, е 20-21 щатски долара (all/biz). Аспартам на дребно се набавя за стотинки.

В протеина за бодибилдинг

Сайтове за бодибилдинг и търгуващи с протеини обсъждат в нета качествата на продуктите, като акцентират върху това – дали протеините, които се приемат по схема сред активно занимаващите се, да бъдат овкусени с изкуствени подсладители. Налага се впечатлението, че макар и по-скъп, протеинът без аспартам или сукралоза е предпочитан (bb-team.org).

Като подсладител в кока кола и пепси

С аспартам са приготвени нискокалоричните продукти на Кока кола – Coca Cola Light, Coca Cola Zero, Coca Cola Black, както и продуктите Pepsi Max Pepsi Lite. Любопитна е тази подробност – на българските етикетчета на тези леки напитки не е споменато, че съдържат аспартам или Е951 (pravilnohranene.com).

Във витамини + “Марсианци”

Подсладителят за който се знае, че не е чак толкова невинен и безопасен, се използва и във витамините, дори в любимите на децата “Марсианци”. Новите варианти на витамините с различни добавки са подсладени не с аспартам, а с ксилитол – друг подсладител, за който се твърди, че няма тежки странични ефекти. Единствено ако се прекали с дозата – над 50 г на ден, може да се получи стомашен дискомфорт и метеоризъм (framar.bg).

Списък на други продукти с аспартам

Аспартам се влага в световен план в няколко хиляди продукта за хранене, наброяват се между 5 и 6 хиляди. Ето някои от тях според sibir.bg:

Coca-Cola Light; газирана вода „Горна Баня“ с дъх на лимон, ментови дражета „Fisherman´s Friends„ дъвки „Orbit„ дражета и дъвки „Mentos„ , разтворимите напитки „Танг“ и „Степ„ , дражета, бонбони и дъвки „Winterfresh„ ; диетични вафли „Стокси“, бонбони „Orbit Drops„ ; Coca-Cola Blak, бонбони за гърло „Propolki“/“Прополки“; лимонада Мания, напиткa Дерби, енергийна напитка Pitbull, енергийна напитка Bulldog, плодова напитка „Party“, дъвки „Витаголд“ / „Vitagold“1 боза „Бомакс“, лекарствен препарат (перорален разтвор) VOLTFAST, плодова напитка „COSTA“ с вкус на касис, серията газирани напитки лайт (light) на Флорина (Florina).

Температура и разтворимост

Подсладителят аспартам е химически нестабилен; разтворим е и при температура на водата, в която е сипан, около 30 градуса, се разтваря и започват опасните му химически трансформации (pravilnohranene.com) .
Аспартамова киселина

Аспартамовата киселина или аспартат е заменима аминокиселина. Играе отговорна роля в човешкия метаболизъм; подобрява издръжливостта и неутрализира умората. Подкрепя организма при нервни и мозъчни разстройства. Стимулира имунната система и паметта. Набавя се от овесени ядки, други видове ядки, дивечово месо, други месни продукти, авокадо, аспержи, захарна тръстика и цвекло (muskuli.com).

С натриев глутамат

Натриев глутамат или мононатриев глутамат естествено се съдържа в покълнали соеви продукти, водорасли, дрожди и в малки количества – в доматите, сиренето пармезан и гъбите. Синтетичният натриев глутамат е доста критикуван продукт, счита се за вреден при постоянна употреба. Твърди се, че има близки до вредните въздействия на аспартам – причинява сърцебиене, астматични пристъпи, алергии, мигрена, гадене. Като степен на вредност за организма е квалифицират заедно със солта, оцета и хлебната сода.

 

Първоначално публикувано на:17.11.2015 @ 17:14

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *