Високи или завишени левкоцити. Норма
Високи или завишени левкоцити. Норма и референтни стойности. Във влагалищния секрет и в урината

Левкоцити: Високи (завишени) и норма. В урината и влагалищния секрет

В урината. В кръвта. Във влагалищния секрет. Референтни стойности и норма. Повишени (високи) и ниски левкоцити. Липса. Причини. При бременност. Паваж от левкоцити. Лечение. Как да ги повишим (увеличим)? Хранене. Левкоцити и еритроцити. Еозинофилни. Микроскопско броене. Възможни резултати от цитонамазка. Цитонамазка 2 група с левкоцити. Връзка с хемоглобин. При деца и бебета. При химиотерапия

Левкоцити – това са онези кръвни клетки, които не съдържат хемоглобин, т.н. бели кръвни клетки. Те имат защитни функции и са три типа – гранулоцити, моноцити и лимфоцити. Ако при анализ се открие наличие на левкоцити в урината, това означава възпалителен процес.

Левкоцити в урината – това означава, че белите кръвни клетки се борят с възпаление на бъбреците, пикочните пътища, репродуктивната система (puls.bg). По принцип е нормално в урината да има единични левкоцити, но ако са много, това е доказателство за болестно състояние – обикновено в такива случаи урината е мътна. За точно поставяне на диагноза изследванията за левкоцити в урината обикновено се повтарят, като се изисква даване на стерилна урина.

В кръвта

Повишеният брой левкоцити в кръвта е свидетелство за инфекциозен процес (framar.bg). При много заболявания се получава подобно отклонение и за точна диагноза е необходимо да се направи анализ на всички проявени болестни симптоми, както и да се проведат необходимите изследвания с медицинска апаратура.

Високият брой левкоцити в кръвта може да е причинен от вирусна или бактериална зараза и изследваният пациент да развива например тонзилит, ангина, пневмония или менингит. Отклонението се наблюдава още при инфекциозни заболявания от типа на скарлатина и дифтерлит, но също при инфаркт на миокарда, или при изгаряния, при усложнени следоперативни състояния, при левкемия, рак на черния дроб, сепсис, панкреатит и други.

Във влагалищния секрет

левкоцити
Левкоцитите играят роля на защитници в организма

Присъствието на единични левкоцити във влагалищния секрет се смята за нормално; колкото по-висок е броят им в тази телесна течност, толкова за по-сериозна инфекция става дума. Много левкоцити могат да се появят във влагалищния секрет при инфекция от бактериален или вирусен тип; при полово предавани болести този секрет е силно променен и наличието на много левкоцити е една от обичайните му характеристики (mamatatkoiaz.bg).

Референтни стойности и норма

В един литър кръв на възрастен човек е нормално да има 4-9 милиарда левкоцити. При изследвания в различни лаборатории сочените референтни стойности на нормата са следните:

  • Възрастни: от 4 до 9 милиарда;
  • Деца от 12 до 15 години: 4.3 до 9.5 милиарда;
  • Деца от 6 до 12 години: 4.5 до 10 милиарда;
  • Деца от 1 до 5 години: 5 до 12 милиарда;
  • Бебета от 6 до 12 месеца: 6 до 12 милиарда;
  • При бебета на един месец: 5.5 до 12.5 милиарда (lechenie.bg).

Повишени (високи) и ниски левкоцити

левкоцити
Точна методика установява стойностите на левоцити в кръвта и в урината

Повишените стойности на левкоцити в кръвта се нарича левкоцитоза. Отклонението може да бъде функционално или патологично, например:

  • Функционално – след хранене, при стрес или физическо натоварване, преди месечен цикъл, през втората част на бременността, след студен душ или гореща вана;
  • Патологично – при различни инфекции, възпаления на вътрешни органи, менингит, злокачествени заболявания на кръвта, бъбречна недостатъчност, заболявания на щитовидната жлеза, диабет, инфаркт, травми и др.

Ниски левкоцити – това е състояние, наричано левкопения (lechenie.bg). Обисновено е свързано с различни онкологичнизаболявания.

Липса. Причини

В някои случаи числеността на левкоцитите в кръвта е незначителна или практически те липсват и това е живото застрашаващо състояние – липсва защитата на организма. Отсъствието на левкоцити се нарича агранулоцитоза (lechenie.bg). Причините за нея могат да са някои лекарства – антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, аналгетици. Въпросният срив настъпва при наличието на генетично предразположение за това. В резултат се развиват некрози на незащитените лигавици и е възможно бързо да настъпи сепсис.

При бременност

Стойностите на левкоцитите по време на бременност се повишава; това е пример за т.н. физиологично повишение (arsmedica.bg). Стойностите са високи непосредствено след раждане, като броят левкоцити на литър кръв могат да достигнат 18-20 милиарда за литър. След това започва естествен, плавен спад, като около петия ден след раждането количеството достига нормалния за възрастен индивид максимум.

Паваж от левкоцити

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Фразата “паваж от левкоцити” обикновено се появява в случаите, когато е налице инфекция на уринарния тракт, при изследване на урина, или от цитонамазка. Според коментари на специалисти – касае се за масирано наличие на левкоцити с данни за възпаление. Проблемът се коментира индивидуално и се назначава адекватно лечение.

Лечение

Лечението при високи левкоцити се назначава в съответствие с диагнозата; атакува се причината за това състояние. При стандартните случаи се касае за инфекция, която в зависимост от характера на причинителя може да бъде овладяна с различни противовъзпалителни средства, включително антибиотици.

Ако повишеният брой левкоцити отвежда към диагноза за злокачествено заболяване, следва специфична терапия, включително лечение с цитостатици, облъчване и пр.

Как да ги повишим (увеличим)?

За повишаване на ниските левкоцити се препоръчват привидно елементарни мерки като отказ от захарта и сладките храни, свеждане до минимум на мазнините, включително растителни масла, физическа активност, прием на много вода, при хора с наднормено тегло – стопяване на някой и друг килограм. Много важен момен е избягването на стреса (biopogledcom).

Дайте мнение и Вие тук!

Хранене

За здрава имунна система и оптимална численост на левкоцити е добре да внимаваме със сладките храни (biopogled.com). Захарта наистина пречи на белите кръвни клетки да се възпроизвеждат пълноценно. Не бива да се прекалява с мазнините – дори растителните като царевично или слънчогледово олио. Полезните храни са съдържащите бета каротин – като морковите, киселото мляко, къдраво зеле – кейл, чесън, пилешко месо, боб, грозде. Помагат и някои екзотични добавки като корен от астрагал, цинк и екстракт от олеандър.

Левкоцити и еритроцити

Левкоцити и еритроцити са двата основни показателя, които се проследяват при кръвни изследвания и които свидетелстват за важни групи заболявания. Еритроцитите са червените кръвни телца, за разлика от левкоцитите – бели кръвни телца, несъдържащи хемоглобин. Понижените стойности на еритроцити могат да се окажат не само признак на анемия, но и при болести на дихателната система. При необичайно високи стойности пък насочват към тумори или хронични белодробни заболявания.

При коментираните левкоцити високите стойности са сигнал за инфекциозен процес, левкози, туморни заболявания и пр.

Еозинофилни

Еозинофилните клетки са един от видовете левкоцити, чието проследяване при лабораторни изследвания подкрепя точната диагноза. Обикновено броят на еозинофилите е висок при паразитози, алергични заболявания и колагеновия синтез.

Микроскопско броене

Диференциалното микроскопско броене проследява разновидностите на наличните левкоцити; по разположението на разновидностите им може да се съди за характера на инфекцията, с която имунната система се бори. Проследяват се пръчкоядрени левкоцити, сегментоядрени, еозинофили, базофили, лимфоцити, моноцити, плазмоцити (arsmedica.bg).

Възможни резултати от цитонамазка

Цитонамазката или PAP-test е изследване по скалата на д-р Папаниколау от 1928 година. Представлява изследване на клетки от шийката на матката и цервикалния канал; по вида им се съди за състоянието на женската репродуктивна система. Отчетените резултати – вид и количество на наличните клетки, се определят като характерни за пет групи. Първа група е за стопроцентово здраве, а последната пета свидетелства за наличието на рак .PAP III или трета група се счита за гранична.

Цитонамазка 2 група с левкоцити

Изследването РАР може да квалифицира резултата като принадлежащ към втора група, при която са налице левкоцити и метаплазия, или доброкачествени промени на групи клетки. В този случай по цитонамазката се съди за наличието на инфекция и се препоръчва нейното лечение. Практиката насърчава наблюдаваните жени да направят ново изследване или цитонамазка средно след три месеца (maichindom-varna.com).

  Връзка с хемоглобин

Ниският хемоглобин е симптом на анемия; видът анемия може да бъде определен чрез допълнително изследване. Високият съответно е необичаен за възрастен и може да се окаже, ако е над нормата, раково заболяване. Възможни са различни комбинации на симптоми, например нисък хемоглобин и високи левкоцити. Такива връзки се оказват показателни за това, че в организма протичат различни инфекциозни процеси и че имунната система отчаяно търси начин да балансира здравето (abv.bg).

При деца и бебета

При новородени и малки бебета стойностите на хемоглобина са изключително високи и това не е е признак на заболяване. Те плавно спадат и към половин година са почти изравнени с тези у възрастните (arsmedica.bg).

При химиотерапия

Обикновено при химиотерапия броят на белите кръвни телца е намалял и съществува риск от инфекция. В такива случаи е необходимо да се съхрани болният човек, като му се даде възможност да увеличи белите си кръвни телца. Това става с помощта на специални агенти , т.н.  медикаменти тип растежен фактор.

Първоначално публикувано на:16.11.2015 @ 22:23

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

5 Мнения

  1. Майка ми, има доста понижено ниво на левкоцити в кръвта 2.1! Преди година завърши курс на химиотерапия за тумор на гърдата! Нормално ли е такова понижение на левкоцитите?

  2. Даниела Петрова

    Левкоцити 146.64 ; еритроцити 2.70 ;хемоглобин 94;тромбоцити 327
    GRA 140.63;MON%-0.6 ; RDW-23.9 %;MCH-34.9; HCT-0.230; GRA %-95.9 %
    Това са резултати от кръвната картина на баща ми. Моля за коментар.

  3. Наталия Русчева 47 г.

    Очаквам и моля за компетентно мнение и насока към специалист.
    Повторих след 4 дни изследванията на обикновена урина и стерилна.
    На 08.03.2017 г. очаквам резултатите.
    Ще ви ги изпратя отново.
    Предварително Ви, благодаря!

  4. На детето на 6 месеца му правиха изследвания и левкоцитите малко повече бяха. Докторът каза, че детето може да е яло нещо. Да, така беше. Но сега на 1 годинка пак му пуснаха и аз си казах,че няма да яде и пак левкоцитите са високи. Моят въпрос е на едногодишно дете колко трябва да са тия левкоцити. Благодаря ви предварително.

    • Възрастни: от 4 до 9 милиарда;Деца от 12 до 15 години: 4.3 до 9.5 милиарда;Деца от 6 до 12 години: 4.5 до 10 милиарда;Деца от 1 до 5 години: 5 до 12 милиарда;Бебета от 6 до 12 месеца: 6 до 12 милиарда;При бебета на един месец: 5.5 до 12.5 милиарда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *