антибиотични капки за уши (с антибиотик) Тобрекс
антибиотични капки за уши (с антибиотик) Тобрекс за заглъхнали уши

Правилните капки за уши: как да ги изберем

Кои капки за уши са хубави и ефикасни? При отит. Отипакс – плюсове и минуси. Виброцил. Дексаметазон. Олинт. За деца и за възрастни. Цитросепт. Екзодерил. Левофлоксацин. Тобрекс. Тобрадекс. Макситрол. С антибиотик (антибиотични). Фуроталгин.  За отпушване и почистване на уши. При конюнктивит. При спукано тъпанче. С ципрофлоксацин. С кортизон. Антимикотични (при гъбички). При заглъхнали уши

Кои капки за уши са хубави и ефикасни? Въпросът е – какъв точно е проблемът ни и защо търсим капки за уши, или по-точно как да изберем правилните капки за уши.

В някои случаи върши работа и обикновеният затоплен зехтин; трябва предварително да сме наясно какъв точно е проблемът, заради който търсим капки за уши. Има лекарствени продукти, които се препоръчват при гъбички, има и други, които атакуват възпалението – с кортикостероиди и/или антибиотици.

Някои капки за уши просто подпомагат размекването на образувани тапи ушна кал. Специално внимание изискват случаите със спукана тъпанчева мембрана. С една дума – при проблеми с ушите оставете на лекаря да ви посочи точните капки за уши. Не подценявайте този орган, тъй като неглижирането на болестни проблеми с ушите или неправилното лечение могат да имат много сериозни последици.

При отит

капки за уши
Най-често от капки за уши се нуждае възпаленото средно ухо

Подходящите капки за уши при отит трябва да бъдат съобразени с факта, че се касае за възпалителен процес. Той може да засегне външното, средното или вътрешното ухо, лабиринта (puls.bg). Прогнозите при външен и среден отит в повечето случаи са благоприятни, а терапията включва след лекарска консултация прилагането на капки на спиртна основа.

Ако един отит не бъде лекуван своевременно, могат да се развият гнойни процеси, възпалителният процес да засегне мозъчната обвивка, да се стигне до пробив на тъпанчевата мембрана. Затова всеки признак на отит – болки, намаляване на слуха, шум в ушите, изтичане на секрети, трябва да ни изпрати при оториноларинголог.

Отипакс – плюсове и минуси

Отипакс е лекарствен продукт, препоръчван при остро възпаление на средното ухо – когато липсва перфорация, също при вирусни заболявания с възпаление на ухото, за отит при баротравми. Тези капки за уши съдържат лидокаин, което ограничава приложението им във времето до не повече от десет дни. Освен това отипакс не трябва да се прилага при перфорация на тъпанчето.

В някои случи лечението с тези капки за уши може да провокира алергична реакция, изразяваща се в сърбеж и обриви (framar.bg).

Виброцил

Виброцил е лекарствен продукт – капки за нос, които са с активни съставки фенилефрин и антихистамин. Капките виброцил втечняват назалните секрети и освобождават – отпушват носните кухини, облекчават дишането и намаляват натиска върху съседни тъкани и органи (framar.bg). Виброцил се предлага под формата на капки, гел и спрей. Ефикасен е при инфекции от патогенни микроби и при алергични реакции. Виброцил се включва в лечебната схема за терапия на отит на средното ухо – като допълнителен продукт .

Важно е да се отбележи, че това все пак не са капки за уши, а също и че не бива да се използват по време на бременност и кърмене. Необходимо е специално наблюдение при лечение на пациенти с високо артериално налягане, сърдечно заболяване, заболяване на щитовидната жлеза или глаукома.

Дексаметазон

капки за уши
Анатомичните особености на детския организъм са причина за по-честата потребност от капки за уши при детска настинка

Дексаметазон е кортикостероид, който участва в приготвянето на капки за очи, капки за уши и за нос. В комбинация с други компоненти действа противовъзпалително и овладява умерени до средно интензивни инфекции. Както и други лекарствени продукти от типа кортикостероиди, не бива да се прилага продължително време заради проява на неприятни странични ефекти.

Демир бозан за безсъние

Дексаметазон повлиява успешно инфекции, засягащи деликатни зони – например средното ухо (lekar.bg). Продукти с такова съдържание обаче не бива да се използват при остри вирусни или усложнени гъбични инфекции;„ те не са подходящи за бременни и кърмачки или ако наскоро потребителят е бил ваксиниран с жива ваксина (puls.bg).

Олинт

Олинт – капки за нос е ефективен продукт, който се използва и при настинки с възпалени синуси и инфектирана Евстахиева тръба, част от средното ухо. Спрей-формите са предпочитани от деца в училищна възраст и възрастни; препоръчва се по едно впръскване до три пъти дневно за не повече от 5-7 дни. Ако олинт е част от комплексна терапия на настинка с възпаление на средното ухо, синусите и запушен нос, лечението трябва да бъде под лекарски контрол (medicine.bg).

Олинт разчита при действието си на основната съставка ксилометазолин, но това обстоятелство ограничава ползването при пациенти на лекарства за високо кръвно, с глаукома, с тежки сърдечно-съдови заболявания и болести на щитовидната жлеза или диабет.

За деца и за възрастни

капки за уши
Важно е да се изберат подходящите капки за уши!

Възпаленията на ухото в детска възраст са чести – значително по-чести в сравнение с възрастните поради особеностите на детската анатомия. Всяко възпаление на носоглътката заплашва да “зарадва” с инфекция средното ухо и ползването на капки за уши в детска възраст е значително. Някои от известните капки за уши имат варианти за деца и за възрастни, като в детския вариант естествено концентрациите на активното вещество са по-слаби (framar.bg).

Цитросепт

Популярните капки цитросепт, разработени на основата на червения грейпфрут, се оказват за много потребители истинска панацея (forum.framar.bg). Истината е, че цитросепт наистина действа като природен антибиотик; неутрализира възпалителни процеси в различни зони на тялото и подкрепя имунната система. Действието си цитросепт дълги на биофлавоноидите в своя състав.

Счита се, че при болки от отит, при възпаления на ухото цитросепт като част от комплексна терапия може да се съчетае с подходящи капки за уши и да гарантира бързо и окончателно излекуване от неприятния проблем.

Екзодерил

Екзодерил е противогъбичен лекарствен продукт; прилага се при микози на кожата, но според практикували помага и при гъбички в ушите, като се капва по 1 капка в проблемното ухо. Ако имате съмнения за гъбична зараза, все пак е по-добре да се консултирате с оториноларинголог, а да не правите експерименти с капки за уши по съвет на съседката. В такива случаи има нужда от промивки и продължителна терапия, която понякога трябва да се извършва от медицинско лице.

Левофлоксацин

Капките за очи левофлоксацин – антибиотични, са прилагани успешно за лечение на остър отит на средното ухо (doctorbg.com). Според данни от научна публикация ефектът е изследван при лечението на 1305 деца на възраст под пет години.

Тобрекс

Тобрекс също са капки за очи с противовъзпалително действие. Активният им компонент е антибиотик – тобрамицин, който е ефективен при широк спектър патогенни микроорганизми. Тобрекс се използва освен за лечение на очни инфекции, също и като капки за уши и нос, включително при задна хрема. Много е важно предварително за де установи дали потребителят няма непоносимост към антибиотичната съставка.

Дайте мнение и Вие тук!

Тобрадекс

Още един вид капки за очи, които могат да се използват и при проблеми с ушите: тобрадекс. Тобрадекс не е оригинален продукт – капки за уши, а очни, комбинация от антибиотик и кортикостероид. Трябва да бъдат препоръчани от лекар – необходима е преценка на специалист; определя се и продължителността на лечението. Продуктите с компонент кортикостероид не трябва да се използват продължително (framar.bg).

Макситрол

Още един продукт – капки за очи, с препоръчвано приложение като капки за уши. Съдържа дексаметазон, серфати и кортикостероид. Ефективен при бактериални инфекции; облекчава възпалителни процеси и болка. Не се препоръчва продължителна употреба (framar.bg). Бременни и кърмачки могат да използват продукта само по лекарска препоръка, а за бебета и малки деца не е подходящ.

С антибиотик (антибиотични)

Капки за уши с антибиотична активна съставка имат две задачи: да овладеят възпалението и да спрат болката. Този тип капки са ефективни само при бактериални инфекции – ако причинителят на проблема е вирус или става дума за гъбички, използването на антибиотични капки за уши е неподходящо (mednews.in.ua). Използват се за бактериални отити на външното и средното ухо, и в рамките на профилактика след операции на ухото. Такива капки са например гаразон, гентазон, ципрофлоксацин и др.

Фуроталгин

Този вид капки действат противомикробно, обезболяващо и противовъзпалително (framar.bg). Прилага се при заболяване на средното ухо и възпаления на ушния канал, но не и при гъбични инфекции. Този продукт е само за лечение на уши, не се използва за лечение на очите и носа! Капките са маслени; преди поставяне флакончето трябва да се затопли в ръцете, за да се подобри вискозитетът им.

За отпушване и почистване на уши

Много често причина за болки, шум в ушите или проблеми със слуха са тапите от ушна кал, които се образуват при определени условия. Не е задължително причина за тях да е небрежната хигиена, по-скоро се касае за повишена секреция и събиране на прекомерно голямо количество от секрета, който ухото не успява да отдели по естествен ред. В такива случаи е най-добре да се доверим на лекар, който е наясно с размекването на подобни тапи и извършването на промивка с подходящ разтвор. Ако проблемът е пресен, може да се използват и специални медикаменти – например хюмекс спрей. Предназначението на такива продукти е да предотвратят оформянето на твърди тапи от ушна кал или ако те вече са образувани – да подготвят тяхното размекване и освобождаване на ушния канал чрез промивка.

За отпушване чрез промивка може да се използва разтвор от типа на А-церумен (framar.bg). Същинската промивка се прави с 0.9% разтвор на натриев хлорид.

При конюнктивит

В някои случаи се налага паралелно лечение на проблеми с очите и ушите и тогава се препоръчват капки за уши и за очи от рода на цилоксан (framar.bg). Цилоксан е продукт с активен компонент – ципрофлоксацин. Помага при конюнктивит, но също и при ушни инфекции. Лечението при комбинирани случаи изисква постоянно медицинско наблюдение. Възможни са алергични реакции, които при очно приложение могат да бъдат с тежки последици.

При спукано тъпанче

При спукана тъпанчева мембрана лечението с капки за уши при необходимост е възможно – но самите капки трябва да са безвредни за средното и вътрешното ухо. Необходимо е специалист – оториноларинголог да прецени дали капките са потребни и ако да – какви точно капки за уши да се приложат. Спуканото тъпанче не означава непременно глухота; важно е при какви обстоятелства се е случил пробивът и как ще протече лечението му от специалист (lolov.com).

С ципрофлоксацин

Ципрофлоксацин е активен компонент в няколко вида капки за уши, някои от продуктите се препоръчват и при повтарящи се възпаления на синусите. Ципрофлоксацин капки за уши лекува инфекции, причинени от точно определени видове бактерии. Изписват се след микробиологичен анализ на материал от болното ухо/уши. С ципрофлоксацин са и капките цилоксан, за които вече стана дума (puls.bg).

С кортизон

Всички капки за уши, или за очи/уши, които съдържат кортизон, са за краткосрочна употреба. Те успешно овладяват възпалението и съдействат за по-бързо освобождаване от болестотворния причинител. Обикновено се комбинират с антибиотична съставка. Такъв тип капки са например гаразон, макситрол, тобрадекс (framar.bg).

Антимикотични (при гъбички)

Лечението при гъбички обикновено не може да е успешно само с капки за уши – макар да се препоръчват продукти от рода на познатия екзодерил. Освен това най-често се правят промивки със салицилов спирт или се използват мазилки – например тридерм маз (framar.bg).

При заглъхнали уши

Състоянието, познато като “заглъхнали уши”, може да е резултат от настинка, вирусно заболяване, тапа от ушна кал, баротравма при пътуване със самолет. При всички случаи е необходима консултация с лекар, ако проблемът не се реши чрез познатите народни методи като преглъщане със запушен нос, рязко притискане и отпускане на “езичето” на външното ухо или компрес с топла суха кърпа. Не слагайте капки за уши самодейно, преди да се изясни причината за този неприятен статус!

Спрей за уши. Как да изберем добър на хубава цена?

Първоначално публикувано на:13.11.2015 @ 15:06

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Едно мнение

  1. НЮСХЕТ ГЕНДЖЕВ

    От къде мога да купя Берлицетин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *