655 402 Chervenata Borovinka Uvelichava Imuniteta Prez Zimata

Червена боровинка – всички истини за действието й

Действие. Антиоксидант. Диуретик. Ешерихия коли. Цистит. Отслабване. Алергии. Бъбреци. Високо кръвно. Гъбички. Гастрит, язва. Запек. Жлъчка. Простата. Бяло течение. За очи. Рак. Червена боровинка и други: Златна пръчица. Годжи бери. Мечо грозде. Бреза. Алое. Цикория. Таблетки, капсули, чай, екстракт, сушена, сок, сироп. Уринал. Плод, листа. Начин на приготвяне. Странични ефекти. За деца

Червена боровинка – това е един от шумно препоръчваните природни продукти с доказано положително действие върху здравето. В ползата от чудесната червена боровинка наистина не бива да имаме съмнения.

Продуктите с червена боровинка и самият плод в прясно или преработено състояние имат доказано действие на антиоксиданти; ефектът от приема им е противовъзпалителен, овладяват възпаления с бактериален причинител – включително вездесъщите ешерихия коли (zdravocloven.com). Освен за възпаления на отделителната система чудесната червена боровинка е търсена и заради благотворното си въздействие върху сърдечно-съдовата и имунната система. Тези основни ефекти са толкова по-изразени, колкото по-високо е съдържанието на антоцианини в зрелите плодчета червена боровинка.

Антиоксидант

Счита се, че прясната червена боровинка упражнява най-вече качествата си на антиоксидант, но и че тези качества са по-силно изразени при използването на сок, сосове, конфитюри или при прием на хранителна добавка с екстракти от червена боровинка. Като антиоксидант полезната червена боровинка допринася за съхраняване и бърза регенерация на клетъчните обвивки – има “отбранителна” роля спрямо свободните радикали и съдейства за устойчивост на клетките. С червена боровинка може да се прави ефективна противоракова профилактика именно поради способностите й на антиоксидант. Специалистите причнават, че все още липсват достатъчно изследвания за това – дали с червена боровинка може да се стимулират оздравителни процеси при болни от рак (zdravocloven.com).

Диуретик

Коментираната червена боровинка спокойно може да бъде отнесена към групата на т.н. природни диуретици. Това са плодове и зеленчуци, които съдържат много вода и фибри и стимулират отделянето на повече натрий в урината. Организмът “включва” след това и изхвърляне на повече течности, за да се поддържа нормална концентрация на натрия.

Червена боровинка в диетата – това е един от естествените пътища за нормализиране на движението на телесни течности, ако организмът по някаква причина ги задържа и те се натрупват, образувайки различни отоци. При подобни състояния приемът на продукти с червена боровинка, например сокове или смути, подпомага освобождаването от излишни течности, без да гълтаме хапчета. Същевременно се подкрепят функциите на сърцето, което при оточни състояния е затруднено и страда.

Ешерихия коли

червена боровинка
Прясна или в преработен вид, чудесната червена боровинка е истински лекар

Ешерихия коли, патогенният причинител на множество неприятности, е една от мишените на ефективната червена боровинка. Микроорганизмите ешерихия коли се чувстват чудесно в алкална среда, а консумацията на продукти с червена боровинка увеличава киселинността на урината и телесните течности. Точно отделителната система е територията, предпочитана от ешерихия коли и често атакувана с причиняване на тежки възпаления. Променената киселинност на урината пречи на агресивните ешерихия коли да се установяват и да се размножават, като по този начин се предотвратяват инфекции – профилактика, или се ускорява освобождаването от бактериите – терапия (revita.bg).

Преди да продължим с другите приложения, отворете в нов прозорец и тази ценна публикация при нас:

Чай от червена боровинка и сок. Ползи. Как се прави и се пие при цистит и др.

Цистит

червена боровинка
Червена боровинка съдържат немалко лекарствени средства и хранителни добавки

Включването на червена боровинка в менюто под различна форма е особено важно за дамите – жените по-често страдат от цистит, за който ще стане дума сега. Циститът, както знаем, е възпаление на лигавицата и вътрешната стена на пикочния мехур. Обикновено инфекцията се причинява от ешерихия коли. Вече стана дума за повишената киселинност, която се постига с червена боровинка, и с чиято помощ се прекратява или предпазва въздействието от коли бактериите(zdravocloven.com).

Но има и още нещо важно, свързано с предпазните функции на въпросната червена боровинка. Малките червени плодчета съдържат компонента PACs – проантоцианидини, които имат изразена бариерна функция, т.е. изобщо не допускат прилепването на патогени по стените на пикочни мехур и така предотвратяват мъчителния цистит. Според руско изследване – ако два пъти дневно изпиваме по чаша плодов коктейл, в който има червена боровинка, вероятността да развием цистит става нищожна.

Отслабване

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Специалисти по хранене препоръчват диетите с червена боровинка като здравословни, но и като успешни при желание за стопяване на килограми (figurin.ws). В 100 г пресни плодове има само 49 калории, похапването им дава бодрост и енергия без излишно натоварване. Всъщност в случая с отслабването работят точно определени компоненти в чудесната червена боровинка, които ускоряват метаболизма и по-специално мастната обмяна. Става дума за богатия спектър от полифеноли, с чиято помощ се насърчава трансформацията на протеини и мазнини в бързо изгаряни калории.

За успешното отслабване допринася също композицията от витамини и ненаситени мастни киселини – А, В, С, Е, омега 3 и омега 6, дъбилни вещества, фитостероли и каротеноиди. Твърди се например, че при диета с шепа боровинки на ден за година могат да се стопят 6 кг. Друга диета – с червени боровинки и извара, за три дни може да ви премахне три ненужни килограма.

Алергии

червена боровинка
С червена боровинка може да се отслабне…понякога

Нови проучвания доказват хипотезата за антиалергично действие на продукти с червена боровинка. Проучванията се отнасят за американската червена боровинка, считана за по-ефективна като природен лек. Противоалергичното действие е наблюдавано при реакции на непоносимост към ядки – една от най-разпространените хранителни алергии. Правени са и опити с алерген от рода на орехите. В случая активни агенти се оказват полифенолите, с които плодът червена боровинка е изключително богат (lechitel.bg).

Бъбреци

Полезната червена боровинка съдържа хининова киселина, а това я прави ефективна по особен начин за отделителната система. Благодарение на тази подробност с червена боровинка може да се предпазваме от образуване на камъни в бъбреците. Ако бъбречнокаменната болест вече е налична, с червена боровинка могат да се облекчат симптомите й – плодът и продуктите с него имат доказано пикочогонно действие.

Освен това приемът на червена боровинка предпазва от бактериални инфекции на уринарния тракт, а този тип инфекции по възходящ път могат да достигнат и до зоната на бъбреците (gotvach.bg).

Високо кръвно

Доста специалисти препоръчват контрол върху високото кръвно не само с хапчета, но и с прием на плодове или хранителни добавки с червена боровинка. Една подробност: плодът съдържа пектин, дъбилни вещества и минерали. Този състав съхранява еластични и здрави кръвоносните съдове, предпазва от образуването на мастни плаки по стените им, от стесняване и хипертонични пристъпи (fvramar.bg).

Гъбички

Гъбичните инфекции най-често връхлитат един организъм, когато имунната му система е отслабена по някаква причина. Затова консумацията на пресни боровинки или натурален сок укрепва и стимулира съпротивителните сили, така че заразата да не обхване някоя зона на тялото. Много е важно обаче условието сокът от червена боровинка да не е подсладен, тъй като захарта насърчава гъбичните инфекции (bgbilka.com).

Гастрит, язва

Антиоксидантите в чудодейната червена боровинка могат да блокират възпалителните процеси в стомашната лигавица и така да повлияят оздравително при гастрит. По-интересното е, че компонентите от коментираната червена боровинка са в състояние да попречат на патогена хеликобактер пилори да се вгради в стомашната лигавица и да изпълнява там разрушителната си роля (lekuva.net). Доказано тази бактерия причинява язва, а в перспектива и рак. Съдържащите се в плода червена боровинка органични киселини, флавоноиди, антоциани и витамин С позволяват това да бъде един природен целител на сериозни заболявания като гастрит и язва.

Запек

Влияе ли приемът на червена боровинка върху неприятно и опасно състояние като констипация (запек)? Не бива да смятаме, че запекът е нещо без особено значение за здравето ни. Не е така – ако той стане хроничен, ще ни сполетят сериозни заболявания. За да не допуснем нещата да стигнат до там, трябва предварително да вземем мерки. На помощ идва полезната червена боровинка: трябва да напълним с пресен плод един буркан за компот почти догоре, и да го залеем с охладена преварена вода (framar.bg). Оставяме го на хладно за една нощ, като предварително го покрием с алуминиево фолио. От тази боровинкова вода трябва да се пие всяка сутрин на гладно по една кафена чашка, което е 75 мл. Боровинковата вода стимулира перисталтиката на червата и нашият проблем се решава. Водата е полезна и за деца, като дозата за тях е една супена лъжица.

Жлъчка

Ако са налице проблеми с жлъчката – камъни или нарушен режим на секрецията, може да се потърси помощ от вездесъщата червена боровинка. Вариантите са – да се изяждат по 50 г пресен плод червена боровинка на ден, или да се изпива сокът от същото количество плодове (bgbilka.com). Специалистите предупреждават потребителите, които са склонни към отлагане на оксалатни камъни, да се откажат от чудесното средство – консумацията на червена боровинка стимулира този процес.

Простата

Редовната консумация на червена боровинка повлиява оздравително простатата и предпазва от хиперплазия и рак. Решаваща в този случай е ролята на антиоксидантите и всички фитонутриенти. Полезната червена боровинка неутрализира възпалителните процеси и предпазва от злокачествени изменения в тъканите на простатата (revita.bg).

Бяло течение

Сок или чай от червена боровинка трябва да присъстват редовно в диетата при лечение на бяло течение. По този начин се блокират възпалителните процеси в интимната зона и се предотвратява разрастването на гъбичната инфекция. Разбира се, не става дума лечението да разчита изцяло и само на въпросната червена боровинка, но като част от комплексна терпия тя е с категоричен положителен принос (narodnirecepti.blogspot.com).

За очи

Популярна “храна” за очите е черната боровинка, но и с червена боровинка можем да поддържаме силно зрение и бистър поглед. Нашата червена боровинка е един от плодовете с добър състав от лутеин и витамин А – компонентите, които допринасят за поддържане на зрението, съдействат за бързо възстановяване след умора и предотвратяват бързите дегенеративни промени и отслабване на зрението (blitz.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Рак

Все повече са научните доказателства за ролята на ефективната червена боровинка в предотвратяването на ракови заболявания. Възможно е това да се дължи на могъщите антиоксиданти в нея, или на уникалното съчетание от органични киселини, витамини и минерали, или на целия комплекс от биоактивни компоненти. Експериментално е доказано, че приемът на екстракт от червена боровинка спира растежа на злокачествените тумори, а при здрави хора предотвратява появата им (bgbilka.com).

Червена боровинка и други: Златна пръчица.

Вече знаем за чудото червена боровинка и е интересно да видим с какви други лечебни растения може да се комбинира тя за по-силен терапевтичен ефект. Един добър вариант е комплексното използване с билката златна пръчица (botanic.cc). За въпросната златна пръчица се знае, че има противовъзпалително и антибактериално действие, спасява от гъбички и съдейства да се спасим от цистит. Освен това тя е диуретик и подкрепя функциите на имунната система. В съчетание с червена боровинка е действен продукт за лечение на уроинфекции и по-специално на цистит, остър и хроничен.

Годжи бери

Този популярен в последно време, дребничък плод може да реализира здравословните си въздействия самостоятелно или в съчетание с други продукти. За него се знае, че е отличен антиоксидант, дава силна подкрепа на имунната система, подобрява метаболизма и повдига качеството на клетъчното хранене. Попълва дефицити от витамини, минерали и фибри.

В съчетание с червена боровинка годжи бери умножава полезните си ефекти. Особено важен момент е ефективната противоракова профилактика, стимулирането на сърдечно-съдовата дейност и поддържане на енергийно равновесие (artofliving.org)=

Мечо грозде

Мечо грозде е още едно лековито растение, чиито плодове помагат да се преодолеят инфекциите на пикочните пътища. Плодовете на мечото грозде и тези на червена боровинка много си приличат и растенията всъщност са “роднини”, но все пак става дума за различни неща: мечото грозде е Arctostaphylos uva-ursi L., а обсъжданата червена боровинка – Vaccinium macrocarpon. Екстракти от двта плода са съчетани в хранителната добавка урохелп заедно с екстракт от брезови листа. Предназначена е за овладяване на инфекции на уринарния тракт и бъбреците.

Бреза

От листата на бялата бреза може да се приготви екстракт, който действа диуретично и блокира развитието на патогенни микроби и инфекции в уринарния тракт. В някои продукти с червена боровинка екстрактът от бяла бреза подсилва лечебните ефекти на малките червени плодове – вижте “Червена боровинка плюс”. Тази хранителна добавка поддържа пикочните пътища здрави, не допуска развитието на болестотворни микроорганизми (framar.bg).

Алое

В ползите от алое вера за здравето едва ли може да има съмнения; ако родукти с алое вера се съчетаят с такива от червена боровинка, обединените им “усилия” ще са от изключителна полза. Съчетаването им в напитки от рода на балансиран нектар има подчертано противовъзпалително действие; това е уникален по мощта си антиоксидант, чиято консумация в подходящи дози оптимизира енергийните запаси и метаболизма, подкрепя имунната система и забавя процесите на стареене. Двата компонента имат и доказан противораков ефект, който при съвместната им употреба се усилва (aloebulgaria.com).

Цикория

При това съчетаване – на червена боровинка и цикория, нарастват полезните ефекти за здравето на сърдечно-съдовата система. Подобрява се мастната обмяна, нормализират се стойностите на холестерола и на артериалното налягане и се предотвратява образуването на мастни плаки в кръвоносните съдове. Подобрява се и антиоксидантната защита на организма, като се избягват злокачествени изменения в клетките (remedium.bg).

Таблетки, капсули, чай, екстракт, сушена, сироп

Освен в прясно състояние, плодовете от червена боровинка могат да се използват на сок, сироп, сушени, под формата на чай или запарка, в екстракт от червена боровинка чист или смесен в капсули с други полезни съставки от природен характер, пресовани на таблетки.

Екстрактите от червена боровинка се извличат по съвременни технологии, чиято цел е колкото може по-пълно да се съхранят полезните им компоненти. Ползването на екстракт позволява да се постигне по-бърз и категоричен ефект, основно при очаквано противовъзпалително действие.

Пресните боровинки се консумират директно или преработени през съответния сезон, но могат да съхранят качествата си и замразени с малко захар.

В последно време се препоръчват плодчета сушена червена боровинка с допълнителната информация, че е използвана технологията на студеното сушене и че няма пораженията, които се получават при топлинните преработки на плодове. Самостоятелно или в комбинация с червена боровинка могат да се правят класически запарки или чай, чиято редовна консумация предпазва сърдечно-съдовата и уро-гениталната система от инфекции.

Уринал

Популярната хранителна добавка уринал се предлага в няколко варианта – основен, акут, баланс, сироп. Основен компонент в нея е екстрактът от американска червена боровинка. Предназначена е за поддържане здравето на уриналния тракт; предпазва от инфекции, предотвратява цистит или съдейства за по-бързото му и окончателно излекуване. При остри възпаления може да се съчетава с антибиотици (urinal.bg).

Плод, листа

Когато стане дума за чудото червена боровинка, обикновено имаме предвид малките червени плодчета. За необикновено богатото им съдържание от полезни компоненти вече говорихме достатъчно. Доста хора обаче не знаят, че полезен ефект имат и листата от червена боровинка!

Листата от червена боровинка също имат противовъзпалително действие (pharmacy-bg.com). Те също като плодовете са мощен антиоксидант; запарките с листа от червена боровинка контролират неприятните симптоми при възпаления на уринарния тракт и проблеми с бъбреците. Не допускат образуването на бъбречни камъни.

Начин на приготвяне

Начините на приготвяне на продукти с червена боровинка са различни и зависят от намеренията ни и възможностите за съхранение. Така например директно замразените плодове с малко захар могат да се съхраняват във фризера една година и да се използват без размразяване в различни плодови напитки, разбити с блендер (sibir.bg). При замразяване или студено сушене нашата червена боровинка се запазва най-пълноценно.

Приготвянето на сиропи, сладка и желета предполага термична обработка; макар да се губят част от полезните качества на плодовете, те си остават достатъчно важни за здравето. А и са така вкусни!

Странични ефекти

Страничните ефекти при консумация на червена боровинка или прием на добавки с червена боровинка, се изразяват преди всичко в алергични реакции – оток и подуване на устните или гърлото, трудно преглъщане, затруднения в говора. Такива прояви са редки, но не са изключени (fitness-life.com).

Друг страничен ефект е свързан с оксалатните бъбречни камъни: полезната червена боровинка е богата на оксалати и успоредно с положителните си въздействия може да провокира образуването на оксалатни камъни в бъбреците.

Приемът на добавки с червена боровинка трябва да бъде консултиран с лекар, особено ако имате някакви хронични заболявания. Така например ако приемате антикоагуланти, добрата червена боровинка ще се размине с вас.

За деца

Сок, сиропчета или таблетки имунобор уро: това са варианти коментираната червена боровинка да влезе и в детското меню. Има подходящи форми, които се препоръчват и за много малки деца при често повтарящи се уроинфекции (doctorbg.com). Ако децата харесват сока от червена боровинка, все пак не бива да им се дава неограничено: при прекалена употреба има опасност от диария и повече кариеси.

Първоначално публикувано на:09.11.2015 @ 16:01

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *