Контактни лещи за очи, цветни, с диоптър астигматизъм катаракта
Контактни лещи за очи, цветни, с диоптър, за астигматизъм и катаракта

Контактни лещи за очи: Едногодишни, диоптрични и др. Мнения, цена

Контактни лещи за очи: Плюсове и минуси на едногодишни, диоптрични и прочие. Как да изберем наистина добрите. Цени на очни лещи при катаракта и на очила за астигматизъм. Едногодишни и цветни лещи с диоптър. Видове.

Още в текста: Торични лещи.

Цветни лещи с диоптър и без. Лещи при астигматизъм.  За кератоконус.  За компютър.  Диоптрични: късогледство, далекогледство.  При глаукома. С хиалуронова киселина. Очила или лещи. Вредни ли са. Срок на годност. Възпаление. Гъбички. Ечемик. Конюнктивит. Зачервяване на очите. Цени Слагане и почистване.  Лещи за далтонисти. 

Видове контактни лещи.

Контактни лещи – едва ли е необходимо да казваме що е то. И все пак – за контактни лещи говорим като за фино приспособление, което се поставя в окото и с чиято помощ се коригират зрителни смущения.

Обичайната класификация на разнообразието от безкрайно много видове контактни лещи е проста: има меки контактни лещи, твърди и хибридни. Названието се определя от вида на материала, от който са изготвени определени контактни лещи.

Можем да разгледаме контактните лещи, като ги разделим, взимайки предвид няколко критерия:

според тяхната важна цел на използване (коригиращи зрението, козметични, терапевтични)
според съответния материал (например хидрогел, силиконов специален хидрогел, твърди контактни лещи)
според разрешеното им време на постоянно ползване (еднодневни лещи, двуседмични, месечни, за продължително и непрекъснато носене, годишни лещи)

Съдържание:

Най-голям интерес предизвикват и представляват контактните лещи, ползвани с приличен успех за корекция и в крайна сметка желаното подобряване на зрението и цветните, които са съставени от деликатни съвременни материали като хидрогел или силиконов хидрогел. Когато избираме контактни лещи, определящи фактори са периодът и начинът.

Твърди контактни лещи

са първоначално създаденият продукт. Носенето им изисква по-дълъг период на адаптация; те се поставят и свалят сравнително лесно, имат по-малък диаметър от меките контактни лещи. При някои проблеми на очите твърдите контактни лещи са най-доброто решение (lolov.com).

Меки контактни лещи

са изработвани от съвременни материали с хидрогелни съставки. Окото свиква с тях по-бързо; имат по-голям диаметър и успешно подпомагат зрението при късогледство, далекогледство, астигматизъм. Поставянето и махането им изисква усвояване на специална техника. При меките контактни лещи има разработени модели за дългосрочна употреба, които не се свалят със седмици.

Хибридни контактни лещи

са комбинация от твърди и меки компоненти (karageorgiadis.bg). Централната зона е изработена от твърд материал, а периферната от мек – това позволява да се съчетаят положителните качества на двата типа контактни лещи, а именно точност и удобство. Сред хибридните контактни лещи има доста разработки на продукти за дълготрайна употреба без сваляне.

Еднодневки:

Еднократните контактни лещи
Демир бозан за безсъние

са предназначени за носене определен период от време, след което се изхвърлят. Еднократните контактни лещи могат да са еднодневни, т.е. да се сменят всеки ден, но могат да бъдат сменяни примерно и на две седмици (optobg.com).

Еднодневни контактни лещи.

Определени контактни лещи могат да са еднократни и еднодневни, т.е. ако сте ги сложили сутринта, вечерта ги сваляте и изхвърляте. Този тип контактни лещи, изработени от силиконов хидрогел, стават все по-популярни. При тях не е необходимо да се полагат грижи за поддържане – промиване и съхранение, не преспивате с тях и това ви спасява от риска да получите някакво отклонение в здравето на окото.

С удължено носене.
контактни лещи
Животът на някои контактни лещи е само няколко часа

Съвременните контактни лещи могат също да са еднократни, но с удължено носене – в указанието към тях трябва да е упоменато какъв е срокът им за употреба. Така, ако решите да носите еднократни лещи с удължен режим, можете примерно да спите с тях; след като технологичното им време в дни изтече, трябва също да ги изхвърлите. Какъв тип контактни лещи ще носите, зависи от физиологията на конкретното око, характера на здравословния ви проблем, как натоварвате зрителните органи, каква е възрастта и общото ви състояние, и пр.

Без сваляне:

контактни лещи
Съвременните контактни лещи дават чудесни възможности за избор
Едномесечни, тримесечни,

Какво е характерно за носенето на контактни лещи без сваляне?Първо – това са контактни лещи за удължено носене. С тях може да се спи; не е задължително да се свалят всяка вечер и на сутринта да се поставят отново.

Възниква въпросът – колко последователни денонощия могат да се носят такива контактни лещи, без да се свалят? Според световните офталмологични норми максималният срок на подобен режим е 30 денонощия (optobg.com).

Шестмесечни, едногодишни

Контактни лещи с удължено носене тип “overnight” могат да не се свалят една седмица, след което да се заменят с нови. Има и такива контактни лещи, които се носят непрекъснато цял месец, след което се изхвърлят. Контактни лещи с т.н. планирана подмяна се носят три, 6 или 12 месеца, след което се изхвърлят. На всеки месец обаче е необходимо да се полагат грижи за тях, от рода на сваляне и промиване в специален разтвор.

Цветни лещи без диоптър

Цветните контактни лещи могат да бъдат с или без диоптър, като се предлагат в три основни варианта: тонирани, подсилващи естествения цвят или променящи цвета на очите (optobg.com).

Тонираните контактни лещи са в зеленикав или синкав лек нюанс – това оцветяване е функционално; прави ги видими при поставяне или снемане или ако случайно някоя от тях бъде изтървана.

Подсилващите цвета контактни лещи променят само с един нюанс ириса; подходящи са за светли очи, като правят цвета им по-наситен и плътен. При тях оцветяването е еднослойно.

Променящите цвета на очите контактни лещи са с двуслойно или трислойно оцветяване. Предлагат се в цялата гама цветове на очите и на практика може да бъде избран съвсем различен от автентичния. В тази категория попадат и т.н. театрални и крейзи лещи, при които смяната на цвета има специален смисъл.

Специалистите считат, че с този вид контактни лещи трябва да се внимава повече, тъй като носенето им на практика няма практическо основание, а рисковете от носене на контактни лещи са налице дори при еднодневните без диоптър. Освен очевидния факт, че става дума все пак за чуждо тяло в деликатен орган като окото, лещите могат да затруднят приспособяването на очите към преходи от тъмно на светло и обратно – когато зеницата се свива и разтваря, докато контактната леща не може да се промени по такъв начин.

Сини лещи
контактни лещи
Променете визията си със сини  лещи!

За много от младите дами изкушението да сменя цвета на очите си така, както се сменя цветът на косата, наистина е голямо. На особена популярност се радват сините лещи; в повечето случаи причината за интереса към тях и избора им е чисто естетична. Форумите могат да свидетелстват за вълненията около темата сини лещи; в повечето случаи се събира информация за неудобствата около такъв тип “играчка”, защото се търсят сини лещи без диоптър.

Трябва да отбележим все пак, че е възможно да се намерят и качествени сини лещи с диоптър. Така хората, които по принуда, заради зрителни проблеми се интересуват от този продукт, могат да съчетаят принудителното носене на  лещи с възможността да променят и цвета на очите си. За цветните, включително сини лещи са в сила всички изисквания и правила за носене на лещи – хигиена, режим във времето и пр. (подробности вижте в lesti.bg). Специалистите препоръчват като добри лещите на   TopVue Color.

Лещи с диоптър (диоптрични):

контактни лещи
Поддържането на дълготрайните контактни лещи е задължително

Носенето на контактни лещи в много случаи е свързано с потребност от корекция – касае се за късогледство или далекогледство (optobg.com). В тези случаи офталмологът провежда изследвания, с които се установяват необходимите диоптри и се обсъжда с пациента кои контактни лещи са най-подходящи за неговите очи.

При късогледство

При късогледство зрението е влошено, като не могат да се възприемат пълноценно отдалечените обекти.

При далекогледство

При далекогледство е влошено зрението в близък план, а при отдалечените обекти има различни затруднения и замъгляване. Определянето на точния диоптър в единия и в другия план дава възможност за успешна корекция с помощта на контактни лещи, както това се прави и за очилата.

Торични лещи – за астигматизъм

Астигматизмът е зрително отклонение, свързано с неправилна форма на роговицата. Доста време е считано, че то може да се коригира само чрез очила, не и с контактни лещи. Сега и за астигматизъм могат да се предложат подходящи лещи, което едновременно с това да коригират и късогледство или далекогледство. Специалните лещи за астигматизъм се наричат торични; те имат специална вградена корекция, която постига същия ефект, както и класическите “цилиндри” на стъклата за очила (optobg.com).

Кои са добрите лещи за астигматизъм?

Преценката за добри лещи е нещо доста относително; зависи какъв е точно проблемът. При астигматизъм в много случаи пациентите са били насочвани към избор на твърди лещи. В момента по-популярни все пак – и удобни за продължителна употреба – са меките контактни лещи. Сред считаните за добри са продуктите Pure Vision  на Bausch&Lomb, Biofinity на Cooper Vision. Потребители се ориентират към определена марка коригиращи лещи, като търсят варианти да носят лещите по-дълго, да не усещат дразнене и да се постига колигиращият ефект, нещо изключително важно при астигматизъм.

За добри потребителите сочат и лещите за астигматизъм на Новартис. Специалистите все пак са на мнение, че добри лещи от този тип могат да предлагат само най-развитите производители. Висока оценка професионалистите дават на Frequency Toric, Proclear Toric, Pure Vision. Като световен лидер се определя CooperVision.

Как да ги изберем?
Лещи или очила?
Лещи или очила?

Добре е да имаме лична ориентация за възможните избори, т.е. да съберем информация за онези торични лещи, които са ни по джоба. По възможност – освен рекламите за тези продукти, да научим и как се чувстват потребители, които са ползвали една или друга марка.

Отивайки при офталмолог – това е задължително! – да сме готови с въпроси дали при нашия здравословен проблем тази или онази марка е адекватният избор.

Вижте и нашата подробна статия по темата ТУК: Какво е астигматизъм и как се лекува с контактни лещи, очила и операция?

Против глаукома

Глаукома е общо название за група дегенеративни промени в зрителните органи, основно – повишено вътреочно налягане и увреждане на зрителния нерв (sobalpashev.com). Този вид промени не пречат за носенето на контактни лещи.

Нещо повече – световната наука търси високотехнологични решения за изследване и лечение на глаукомата и чрез въпросните контактни лещи. Така например има създаден продукт – сензорни лещи, които проследяват хункционирането на окото за определен период от време. Лещите регистрират всяка активност и събират данните, които впоследствие се предоставят на учените за анализ.

Друга разработка предлага контактни лещи, които освобождават постепенно в окото определена доза от витамин Е. По този начин се ограничават възпалителни процеси и се подобрява храненето на деликатните тъкани в зрителния апарат.

Лещи с хиалуронова киселина

Усъвършенстването на специален продукт като нашите контактни лещи върви в посока към подобряване на точността, но и на безопасност и комфорт при носенето. Познати са вече меки контактни лещи с хиалуронова киселина (lens.bg). Окото ги приема много добре; те лесно стават “част” от окото, а свойствата им са близки до тези на сълзите. Хиалуроновите контактни лещи са способни да задържат влагата и по този начин предпазват окото от изсъхване. Предпазния филм, който създават заедно с естествената секреция на окото, предотвратява различни увреждания. Този тип контактни лещи действат и като стимулатор за антиоксидантната защита.

Мнения
  • Cookiemonster от vtoromnenie.com: “Аз нося лещи и на мен са ми изписани от лекар-контактолог, специалист по лещите. Мисля, че този преглед не се поема от здравната каса. В много от оптиките, в които продават лещи, предлагат и консултация с лекар. След като лекарят Ви прегледа и определи диоптъра, ще Ви покаже, как се слагат и свалят лещите, също така ше Ви обясни какви разтвори да ползвате и каква е схемата на носене (за разлика от очилата, лещи не се носят непрекъснато). Дали ще са твърди или меки, това определя лекарят. Не е добре лещите да се носят повече от 10 часа на денонощие. Те се слагат само на здрави очи и не дразнят очите. Аз не ги чувствам като чуждо тяло. “
  • Drmarinova от vtoromnenie.com: “Само да допълня за астигматизма. Ако е до 0,5 диопт може да се коригира с меки лещи , което е за препоръчване защото са по удобни. При по-висок астигм трябва твърди лещи и те вече са по поръчка. Аз също съм с астигматизъм 0,25 и 0,75 на едното и съотв на др око но съм с меки лещи. Освен това ги нося повече от 10 часа без да имам проблеми а и се къпя с тях. Трудно се научих да ги слагам но определено си заслужава. Виждам по-добре ,защото имам периф зрение. “
  • Maria_DM от bg-mamma.com: “Аз също привикнах доста трудно с лещите. Сега също срещам проблеми, когато трябва да работя с комп. за по-дълго и в тези случаи ползвам очила. Най-доволна останах от Б и Л, тримесечните. Поставянето също е доста важно – аз си имам мой начин, който ми помогна по-лесно да се справям – поставям лещата на бялата част от окото (която е сравнително безчувствена в сравнение с ириса), гледайки нагоре, пождигам клепача (за миглите) и намествам лещата с движение на очните ябълки. Според очния доктор, който ме научи да ги поставям по този начин, това е най-безболезнения начин за чувствителни очи.”
Мултифокални торични лещи
Контактните лещи постоянно се усъвършенстват
Контактните лещи постоянно се усъвършенстват

Мултифокалните торични лещи са сравнително нови; с тях се коригират мсички зрителни дефекти, които са резултат на дегенеративни промени, и астигматизъм. С добри качества е образецът AcrySof® IQ ReSTOR® Multifocal Toric. С помощта на такава леща може да се подобри зрението за близо и за далеч, както и проявен астигматизъм. Посоченият модел е с вградена UV-защита и жълт филтър срещу синя светлина (от troshev.bg).

Очила или лещи

Очила или контактни лещи? Това не е просто въпрос, свързан с естетически предпочитания. Има случаи, когато носенето на контактни лещи е невъзможно по някаква причина и тогава единственото решение са очилата.

Очилата създават по-малко “битови” грижи: лесно се поддържат, лесно се махат и поставят, могат по съвместителство да предпазват очите от слънчевата светлина.

Коментираните контактни лещи наистина изискват повече внимание, но няма опасност да ги изтървете и счупите, да ви пречат при спортуване, да се изпотят, да ви създават дискомфорт с натиска върху носа или ушите. Лещите са препоръчвани при по-висок диоптър късогледство или далекогледство, както и при астигматизъм (rozali.com).

Кога е по-добре очила?

Мнението на специалистите е, че очилата са най-добрият вариант за корекции на различните зрителни аномалии. Н контактните леши при наличието на проблем трябва да се гледа като на алтернатива за удобство.

В някои случаи все пак носенето на контактни лещи е наложително – например след операция за вродена катаракта, при кератоконус, аниридия и пр.

Контактните лещи прилепват върху окото и могат да са незабележими; зрителното поле при тях е по-широко пора липсата на рамки. Счита се, че при високи диопти лещите са по приемливит вариант от очилата. Лещите не се изпотявт, не се мокрят и този тип влошено зрение е спестено на потребителя, както и отблясъците при силна изкуствена светлина или слънце.

Очилата имат други предимства: суетният потребител ги приема за аксесоар, който внушава начетеност и сериозност. С тях могат да се скрият някои дефекти в зоната около очите или да се променят визуално пропорциите на лицето. Поддържането е по-лесно и няма риск от инфекции, както при лещите.

Вредни ли са

Носенето на контактни лещи носи плюсове и минуси. Не може да се говори за вреда, ако е налице поносимост към материала на избраните контактни лещи, и ако се изпълняват стриктно указанията за експлоатацията им. Все пак е възможно – особено при твърдите контактни лещи – да се получи дразнене на роговицата или конюнктивит. Много е важно да се изпълняват сроковете за снемане, подмяна, поддържане на всякакви контактни лещи (puls.bg). Съществуват например т.н. ПММА или пластмасови лещи, които не бива да се носят непрекъснато повече от 8-10 часа. Те не пропускат кислорода до роговицата на окото, затова всяко нарушение на режима създава риск от инфекция.

Срок на годност

Когато избирате или купувате контактни лещи, не пропускайте първо да се консултирате с офталмолог. Лекарят може да предложи най-полезното решение, включително какъв срок на годност е разумно да имат вашите контактни лещи. Този срок може да е съвсем кратък – вече стана дума, че съществуват еднодневни контактни лещи (az-jenata.bg). Срокът може и да е дълъг, например 6 месеца или половин година. Срокът на годност, както и режимът на поддържане, трябва да се спазват коректно, за да се избегне опасността от инфекции и възпаление.

Дайте мнение и Вие тук!

Странични ефекти и опасности:

Възпаление

Носенето на контактни лещи изисква много добра хигиена. Докосването до тях винаги трябва да става с чисти ръце – иначе има риск да се вкара инфекция в окото и да започне възпалителен процес. Възпаление може да се получи и от нараняване на роговицата при неправилно боравене с контактни лещи, или от просрочено време за носенето на контактни лещи.

Има специални разтвори за промиване и дезинфекция на контактни лещи и всеки път, когато се снемат, те трябва да преминат през тази обработка. Възпалителните процеси могат да засегнат роговицата или клепача и при наличието им не бива да се носят контактни лещи до оздравяване (lolov.com).

Гъбички

Появата на гъбички е една от опасностите при носене на контактни лещи. Причината за този проблем е нарушено хигиенно правило, неволно замърсяване на лещата, при което заразата се пренася и в окото. Важно е да се изпълняват всички предписания за боравене с дезинфекционните разтвори, тъй като в някои случаи заразата може да проникне и през тях. Според специалистите има над сто вида патогенни бактерии и гъбички, които могат да провикнат в окото чрез контактни лещи. За проникването на заразата “принос” има и отслабената имунна система. В такива случаи се препоръчва лещата да се изхвърли и да се замени с нова, като по съвет на офталмолог се положат грижи за лечение на окото. Лекарят трябва да определи период, през който в лекуваното око няма да се поставят контактни лещи (recepty.bg).

Ечемик

Ечемик е неприятният малък цирей, който излиза по ръба на клепача, боли и те затруднява да гледаш. Лечението му изисква прилагане на капки и специален гел, което означава – докато продължава терапията срещу ечемик, не бива да се носят контактни лещи (narodnirecepti.blogspot.com).

Конюнктивит

Възпалителните процеси при конюнктивит изискват специфично лечение – промивки, капки и ронякога мехлеми. Такъв тип терапия е несъвместима с носенето на лещи. Освен това окото с конюнктивит се нуждае от известен комфорт, от почивка и паузата в носенето на контактни лещи ще съдейства за по-бързо оздравяване (rozali.com).

Зачервяване на очите

Може би трябва да проверите две неща:

  • Спазвате ли всички хигиенни изисквания при носенето на контактни лещи;
  • Сигурни ли сте, че именно тези са най-подходящите контактни лещи за вас.

При всички случаи зачервяването на очите е аларма – посъветвайте се с офталмолог за възможните причини. Сигурно е, че докато се изасни какъв е проблемът, ще се наложи да смените вашите контактни лещи с очила.

Очни лещи при катаракта

Лечението на катаракта предполага единствено операция и поставяне на леща в болното око
Лечението на катаракта предполага единствено операция и поставяне на леща в болното око

Очни лещи при катаракта или т.н. “перде” е дегенеративно заболяване, при което най-общо казано лещата на окото помътнява и се влошава качеството на зрението. Отначало образите стават замъглени, сетне губят очертанията си и зрителното поле непрекъснато се свива. Офталмолозите определят като единствено ефективно лечение – оперативното. При него страдащото око получава нова леща, но тя не е от тиха на разглежданите дотук. Касае се за вътреочна леща, която се имплантира при миниинвазивна операция с високотехнологична апаратура.

Кои са добрите?

Сред пациентите с катаракта, които са претърпели имплантиране на леща или това им предстои, се говори за вариантите твърди и меки лещи. Твърдите са доста критикувани, а и самите специалисти ги определят като интервенции със сериозен риск (blitz.bg). При тях за поставянето на  леща се прави разрез от около 7 мм, докато при меките лещи е само 2 – 3.5 мм. Меката леща се пъха в този миниатюрен процеп и веднага  се разгъва. Възстановяването при първия тип оперативно лечение може да продължи до три месеца, докато при меките е няколко часа (lolov.com).

Още за лечението на катаракта

Преобладаващо е мнението, че катаракта може да се лекува успешно единствено чрез операция и поставяне на изкуствена леща. Все пак науката признава, че в много ранен етап заболяването може да се контролира и консервативно – чрез специални стимулиращи капки и витамини. Разбира се, това са палиативни мерки и рано или късно, както и да се забавят процесите, идва моментът на оперативното лечение. Рядко практикуваното консервативно лечение на катаракта все пак е нещо различно от опитите на народната медицина да се справи с проблема. По отношение на промивки с билкови отвари и настойки например се казва единодушно, че така симптоматиката се облекчава, но заболяването не се лекува.

Още за лечението на катаракта  вижте ТУК!

За кератоконус

Кератоконус е заболяване на роговицата, което се изразява в нейното изтъняване и изтегляне във формата на конус. Симптомите са свързани със замъглено зрение и затруднения при ежедневни дейности като четене и гледане на телевизия.

Кератоконусът се диагностицира сравнително трудно, защото субективните оплаквания на пациента насочват към късогледство и астигматизъм. Потребността от често коригиране на диоптъра трябва да отведе до хипотеза за проблеми с роговицата, които се потвърждават или отхвърлят чрез специални изследвания (medinfo.bg).

Лечението на кератоконус е комплексно и включва използването на меки контактни лещи. Те са специални – Kerasoft 2 или Delta conus. В някои случаи по-добро решение се оказват асферичните Beta As и Rose K, както и хибридните Dualascon Flex.

С ниско водно съдържание

Погрешно се счита, че контактните лещи с високо водно съдържание винаги са по-доброто решение за всяко око. Специалистите обръщат внимание върху факта, че всъщност лещите с ниско водно съдържание са правилното решение при сухо око, както и при суг въздух и като цяло – при ниска влажност на околната среда. Тези зависимости са свързани с потребността от по-усилено производство на сълзи, което е нормално за лещите с високо водно съдържание.

Просто е: ако сте в суха среда, окото изсъхва по-бързо и е необходимо производство на повече сълзи. Това е трудно при посочените,условия, така че се получава порочен кръг, свързан с неимоверни усилия за окото и слъзните жлези. Дискомфортът и напрежението се спестяват с посочения вид меки лещи с ниско водно съдържание (lensonline.bg).

Асферични

Най-общо казано, асферичните контактни лещи се различават от сферичните по това, че периферната им зона, краищата се изравняват и това позволява по-остро и ясно виждане. Липсва специфичната деформация, присъща на виждането със сферични лещи (lentiamo.bg). Асферичните контактни лещи се считат като най-подходящи за корекции при лек астигматизъм.

За деца

Не са малко офталмолозите, които се въздържат да препоръчват носенето на контактни лещи от деца. Най-често като аргумент се изтъква необходимостта от специфични грижи и спазване на много строга хигиена. В последно време все пак се налага и позицията за препоръчване на лещите и при тази пациентска група, но предимно за онези, които са на възраст над 12 години (kidoptics.com).

Лещите могат да се окажат по-доброто решение, ако двете очи са с различен диоптър, както и при силно късогледство, при активно спортуване. Достатъчно сериозен аргумент може да бъде и нежеланието на детето да носи очила, защото това силно го смущава.

За компютър

Знаем, че при работа с компютър концентрацията възпира честото мигане, т.е. овлажняването на окото е редуцирано. Синдромът сухо око е познат на работещите в такива условия; изсъхват и контактните лещи, ако носим такива в работен режим. Ето защо е уместно при работа с компютър да се носят контактни лещи с ниско водно съдържание. Този избор се съчетава и с прилагането на изкуствени сълзиВ условията на рядко мигане, което е подсъзнателен процес, елемент на концентрация пред монитора, контактната леща изсъхва. Това е причина за оплаквания от дразнене, замъгляване, сълзене. На работещите с компютър е подходящо да се изпишат контактни лещи с ниско водно съдържание, които да осигурят комфорт по време на работа. Необходимо е да се добавят и подходящи изкуствени сълзи, изписани от очен . Те все пак трябва да бъдат избрани от офталмолог – така ще се избегне случайният избор, при който неподходящи капки могат да увредят и лещите, и окото.

Според някои специалисти пък най-доброто решение в подобни случаи е носенето на постоянни силиконови хидрогелни лещи (dr-uzunova.com).

Как да изберем добрите?

Какво означава “добри контактни лещи”? Те могат да са съвършени, но да не вършат работа при вашия проблем. Понякога например твърдите лещи, към които доста хора са резервирани, могат да се окажат не само най-доброто, но и единственото решение за даден пациент.

Добрите лещи са продукт на водещите фирми производителки, това е ясно. Не винаги високата цена означава добро качество – това тук също е пазар, а където има пазар, винаги има и недобросъвестни участници. Освен добрата марка търсете и авторитетния дистрибутор. Ориентирайте се в избора с помощта на офталмолога, с когото контактувате редовно.

Но дори да са спазени всички тези условия, пак може да се окаже, че не сте попаднали на най-доброто за вас. Ако все пак сте изминали описания път, това е малко вероятно. Лекарят ще ви насочи към правилния избор след преглед, изследване, след опити с пробни лещи.

Как се познават?

Би било наивно да очакваме, че ще “разпознаем” добрите контактни лещи от пръв поглед. Логично е да стигнем до оценка едва след като сме започнали да ги носим. Ако след предвидения от правилата адаптационен период те продължават да ни притесняват, ако чувстваме пясък в окото, зачервяване, болка, очевидно лещите не са добри, може би само за нас. Такива варианти не са изключени – но те не могат да са причината за отказ.

Добри марки

Неприятностите с контактни лещи със сигурност са по-малко, ако се заложи на наистина добрите марки. Най-могъщите производители са четири американски компании, доминиращи на световния пазар – CooperVision, Bausch&Lomb, Johnson&Johsnon, Ciba Vision От което не следва, че нямате избор да опитате и други продукти. Нищо чудно да намерите вашите контактни лещи под друго име!

Как се слагат

Често във форумите има вопли за помощ заради затруднения с поставянето и махането на контактни лещи. Обикновено съвети за тези техники дават самите офталмолози, а също и специалистите от дистрибуторските центрове и оптични магазини. Практични съвети има също в специализираните сайтове за оптика или контактни лещи.

Поставяне

1Преди поставянето на контактната леща трябва да бъдат изпълнени всички хигиенни изисквания за ръцете и самата леща.

2Лещата се взема с показалеца на доминантната ръка, като  внимаваме да не е обърната – вижте рисунката! След това със средните пръсти на двете ръце разтваряме горния и долния клепач и внимателно плъзгаме лещата в окото. Отпускаме бавно и примигваме. Препоръчва се процедурата да започва с дясното око (lensonline.bg).

Сваляне

3Отново изпълняваме предписанията за хигиена, като приготвяме и контейнерчето за лещи с пресен разтвор. Отваряме широко окото – започваме пак с дясното – и поглеждаме нагоре.

4С показалеца плъзгаме лекичко лещата надоле, хващаме я с палец и показалец и я изваждаме. Поставяме я внимателно в контейнерчето – вижте как!

Съхранение, почистване

Ако се готвите да носите контактни лещи, трябва да сте готови да отделяте редовно време за обгрижването им. Най-важно условие за запазване здравето на очите и полза от лещите е добрата хигиена. Пипайте лещите и очите винаги само с чисти ръце: ползвайте сапун и топла вода, подсушавайте ги внимателно. Лещите се почистват, дезинфекцират и изплакват със специални разтвори. Разтворите трябва да се сменят редовно. Преди да сложите лещата – изпълнете всички предписани действия за поддържането и подготовката й.

За избора на разтвора се консултирайте с офталмолог
За избора на разтвора се консултирайте с офталмолог

Не носете лещата по-дълго от препоръчаното според вида й. Капки преди слагането на лещата се поставят само ако това е препоръчано от очния лекар. Не се къпете и не плувайте с лещите.

Какъв разтвор да ползваме?

Разтворите за контактни лещи изпълняват три функции – дезинфекция, почистване и лубрикиране. Може да се използва обикновен физиологичен разтвор, но стерилен, а може и по-сложна композиция с добавена хиалуронова киселина. Колкото  по-висок клас лещи носите, толкова повече са условията, на които трябва да отговаря вашият разтвор. Не го пестете – сменяйте редовно, за да нямате проблеми.

Изкуствени сълзи (капки)

Тяхната употреба е наложителна, ако при носенето на контактни лещи усещате дискомфорт, “песъчинки” и дразнения в очите. Не се опитвайте да си намерите подходящите капки за очи на принципа проба-грешка, а се консултирайте с офталмолог. Той ще отчете условията, при които преминава времето ви, и ще избере най-подходящия продукт.

Спане, къпане, плуване в басейн, във вода, море

По условие носенето на контактни лещи не се препоръчва при къпане и плуване заради риска от контакт на лещата с агресивни компоненти. Макар много хора да практикуват спане с лещи за дълготрайна употреба, не бива да се забравя, че въпреки всички свои качества и най-добрата леща е чуждо тяло. Поставянето й в окото ограничава достъпа на кислород и променя пълноценното хранене на тези деликатни тъкани. Освен това се създават условия за инфекции и възпаления.

Грим

Няма забрана за полагане на грим при носене на контактни  лещи, макар че това трябва да се прави много внимателно. Първо се поставя лещата, след това гримът – и вечер първо се сваля лещата, сетне гримът. Не бива да се полага грим по вътрешния ръб на клепача и да се използват прахообразни сенки.

Раждане и лещи за очи

Носенето на контактни лещи по време на бременност има някои специфики, свързани с хормоналните промени в организма и склонността към задържането на течности.  Възможно е да се чувства дискомфорт, към края на бременността да се получават зачервявания на конюнктивата. Тези симптоми се неутрализират през възстановителния период след раждането.

Форумите за сегашни и бъдещи майки обсъждат кое е за предпочитане да се носи по време на раждане, очила или контактни лещи (bg-mamma.com). Неудобствата и предимствата на всеки от вариантите си имат свои защитници и отрицатели. Специалистите обаче са на мнение, че в родилната зала трябва да се влезе без контактните лещи заради увеличеното вътреочно налягане по време на този процес.

Лещи за далтонисти?

Има ли контактни лещи за далтонисти? Звучи фантастично, а и се оказва, че има такива контактни лещи – те са за корекция на цветовъзприемането. Така например лещата X-Chrom коригира далтонизъм, т.е. различаването на червено и зелено. Това е мека контактна леща от типа годишни, със 74% съдържание на вода.  Цената на една леща е около 380 лв. Лещата е с червена зеница; това й дава възможност да компенсира неправилната работа на консусовидните фоторецептори в очите – причината за неразличаването на цветове.

Цени

Цената за контактни лещи зависи от вида им, от марката на производителя, от политиката на екипа производител-дистрибутор. Така например добри едномесечни торични лещи за астигматизъм могат да се поръчат за около 15 лв парчето.

Едномесечните PureVision, които могат да се носят както продължително, така и епизодично, за по 9.50 лв. Политика на производителите е да предлагат пакети с по 6 лещи, които могат да се купят за по 80-90 лв (lenses.bg). Много хора с потребност от зрителна корекция предпочитат вече еднодневните контактни лещи: цялото количество за един месец може да се набави за 40-50 лв.

Първоначално публикувано на:30.10.2015 @ 21:38

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как да изберем добър офталмолог очен лекар

Мнения: Най-добра очна клиника в България и добър очен лекар

Дайте мнения: Коя е най-добрата очна клиника в България? Класация за най-добър очен лекар: В …

2 Мнения

  1. Васил Младенов Ангелов

    Аз съм ползвал едно време всякакви от специални по-специални контактни лещи за очи с диоптър и астигматизъм, а също по-късно и отвратителните мултифокални лещи. Проучвал съм всякакви идиотски мнения за тях, включително и на английски в конкретен специализиран форум. Насън да ме барнеш, ще ти кажа за твърди торични лещи всичко нужно да се знае, а и за другите им отвратителни видове – едногодишни, меки, за далтонизъм, за късогледство, асферични, диоптрични и прочие. Но едно мога да ви кажа. Оправих се без тях най-накрая. Пишете в YouTube “eye exercises” и ще видите едни китайци и индийци показват как се правят упражнения за очи. По 15 минути на ден отделяйте за упражнения. Стига сте се зверили в тия компютри. Упражненията за очи са като фитнес. С постоянство хвърляте лещите на боклука. Това е истината. Не се хабете, не си давайте мангизите!

  2. Ако си половин диоптър,може.И на мен екстрасенс ми свали един диоптър.Откакто сложих лещи,спрях да качвам диоптри и изобщо не ги свалям,само от време на време и ги изхвърлям след година носене.Очилата се изместват и хлътват очите,а и е много бабешко .30 години съм с лещи и бях заковала -3,5 диоптъра ,докато не бях нападната вкъщи и ударена в слепоочието и получих кръвоизлив в макулата и ослепяване бавно и не осъдиха тафта,подкупи съдиите и докторите,но пак съм с цветни лещи .Очилата не са ефикасни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *