възстановяване след извънматочна бременност
чхг при извънматочна бременност, стойности

Възстановяване след извънматочна бременност. Кога най-рано се открива? ЧХГ

Кога най-рано се открива извънматочна бременност? Как става сполучливото възстановяване след нея? Стойности на ЧХГ и тест.

Как да разберем вероятността да развиваме извънматочна бременност? Симптоми и признаци, ранни (първи) и следващи – ето кои са:

Развитието на оплодена яйцеклетка извън матката – това е простичкото определение за извънматочна бременност. Че има бременност се допуска при липсата на цикъл, т.е. аменорея. Но че е извънматочна бременност става ясно от внезапната силна болка в долната част на корема. Така започва един хиповолемичен шок поради разкъсване или руптура на маточната тръба, в която по грешка е започнала развитието си оплодената яйцеклетка. Други симптоми са рязкото спадане на кръвното налягане, тахикардия, бледност и безсилие. Фактът, че тези симптоми се задълбочават трябва да се приеме като много тревожен сигнал.

Изливът на кръв от разкъсаната маточна тръба в корема провокира признаците на т.н. остър хирургичен корем, с гадене и повръщане, с мъчителен метеоризъм.
Изливът на кръв при развитие на описаното състояние започва да дразни диафрагмата и се появява болка в рамото.

Развитието на извънматочна бременност може да стане причина за животозастрашаващи състояния и е необходима бърза хирургична намеса.

Оплодената яйцеклетка може да започне развитието си и в други нехарактерни зони извън матката – в коремната кухина или в цервикалния канал.

Аменорея (липса на цикъл)

Аменореята или спирането на месечния цикъл е един от ранните признаци на бременността, включително на извънматочна бременност. Той обаче не е сигурно доказателство, или по-скоро липсата му не потвърждава категорично, че се касае за бременност. При извънматочна бременност по-често от обичайното може да има вагинално кървене или зацапване, болки под формата на колики. Съмнения за извънматочна бременност при аменорея възникват също ако жената вече има подобно преживяване, или ако едно ехографско обследване установи, че матката е празна.

извънматочна бременност 01
При риск от извънматочна бременност е необходима точна диагноза

Тубарен аборт или руптура

Ако оплодената яйцеклетка, т.е. зигота се имплантира в маточната тръба, налице е тип извънматочна бременност, известна като тубарна. Развитието на плода на това необичайно място може да причини разкъсване на маточната тръба – т.е. руптура на маточната тръба. При руптура се развива драматична картина – състоянието се влошава рязко, болката ниско в корема едностранно е силна и жестока, възможен е колапс – а впоследствие и кафеникаво вагинално течение.

Още в текста: Извънматочна бременност: симптоми и признаци, ранни (първи) и следващи. Аменорея (липса на цикъл). Тубарен аборт или руптура. Болки в кръста. Диагноза: Тест. ЧХГ. Лапароскопия. Ехограф. Операция: Лапаротомия. Пункция. Вижда ли се на видеозон? Лечение. Метотрексат. Фалшива извънматочна бременност. В яйчника. Причини. Възстановяване. Забременяване след извънматочна бременност. Гроздовидна бременност. Дуфастон

Обикновено заради неподходящите условия имплантираната в тръбата клетка се отлепва и бива изхвърлена, като по този начин протича т.н. тубарен аборт. Трите му типични признака са аменорея, тазова болка и маточно кървене. Развитието на една извънматочна бременност се прекратява до шестата гестационна седмица.

Болки в кръста

извънматочна бременност
Оплодената клетка се развива на необичайни места извън матката
“Демир

Болки в кръста и гърба са една от характеристиките на всяка бременност; проявяват се с различна интензивност и са свързани най-вече с нарастването на матката и променения център на тежестта в тялото. Тази причина обаче едва ли е валидна за случаите на извънматочна бременност. По-скоро тук се касае за отражение на хормоналните промени, които настъпват в организма след оплождането. При начална бременност организмът започва да произвежда хормона релаксин, с който се свързва отпускането на мускули и сухожилия и разтягането на седалищните кости. Началната фаза на тези промени се усеща като дискомфорт в зоната на таза и кръста, а по-късно и като умора и болки в кръста.

Диагноза: Тест

Съмненията за извънматочна бременност имат нужда от потвърждаване чрез съвременни диагностични методи. След разпита на пациентката с установена аменорея, специфична болка ниско в корема и кървене, се прави тест за бременност. Стандартният тест установява има или няма бременност. Дали тази бременност е извънматочна, може да насочи единствено тестът ЧХГ. Това е специфично изследване за човешки хорионгонадотропин : при извънматочна бременност стойностите на този компонент нарастват много по-бавно, отколкото при нормалната.

Освен този тест може да се направи ехографско изследване, лапароскопски оглед, пункция.

ЧХГ

извънматочна бременност
Специфично хормонално изследване доказва отклонението

ЧХГ или човешки хорионгонадотропин е специфична молекула, която се отделя в урината при бременност. Наличието на ЧХГ потвърждава, че има бременност, но не сочи дали става дума за извънматочна бременност. Дали това е така, показва динамиката на теста ЧХГ, известен още като радиоимунен тест. Ако се касае за нормална бременност, стойностите на ЧХГ се удвояват на всеки два дни. При извънматочна бременност този процес се развива много по-бавно.

Тестът ЧХГ обикновено се препоръчва при ранна бременност в случаите, когато дадена пациентка вече е преживявала извънматочна бременност или е забременяла след оперативни интервенции, засягащи детеродната система.

Лапароскопия

Това е съвременен диагностичен и лечебен метод, който се реализира с помощта на специален инструмент и се отнася към т.н. миниинвазивни процедури. През малък разрез на коремната стена в тялото се вкарва лапароскоп – умно микросъчетание от оптична система и осветително тяло. Чрез лапароскопа се прави подробен оглед на коремната кухина. Инструментариумът на лапароскопията позволява да се извършват и различни гинекологични операции, включително животоспасяващи при извънматочна бременност. Този щадящ начин на лечение гарантира по-малък риск, по-малка кръвозагуба и загуба на работоспособност, както и по-бързо възстановяване.

Eхограф

Ехографското изследване може да подпомогне точни анализ за хода на една ранна бременност. Специалистите препоръчват трансвагинален ехограф, за да се проследи разположението на оплодената яйцеклетка. Тази апаратура показва нещата стриктно и дава възможност да се вземе бързо и адекватно решение за лечение, ако се касае за извънматочна бременност. При такава информация може да се предотврати разкъсването на маточна тръба, в която е попаднала зиготата, и да се съхранят в пълнота репродуктивните способности на жената.

Сигурни признаци за бременност и нетипични симптоми. Когато още е рано за тест

Операция: Лапаротомия

Лапаротомията е оперативно решение на животозастрашаващо събитие, свързано с извънматочна бременност. Ако оплодената клетка – зигота, е попаднала в маточна тръба и развивайки е причинила руптура и кръвоизлив в коремната кухина, класическото отваряне на корема трябва да се извърши час по-скоро. Т.н. хемоперитонеум, т.е. изтичане на кръв в коремната кухина, налага да се действа по този начин.

Пункция

Пункцията е един от начините за потвърждаване на хипотеза за извънматочна бременност. Манипулацията се извършва под упойка, като в най-долната част на корема се вкарва дълга игла. Преди това се извършва специална подготовка на влагалището и маточната шийка. При извънматочна бременност от иглата се източва кръв. Пункцията през влагалището е метод, практикуван по-често в близкото минало.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижда ли се на видеозон?

Видеозонът позволява да се установи дали при положителен тест за бременност и хормонални изследвания, оплодената яйцеклетка се развива в матката. Ако проследяването с видеозон не покаже развитие на ембрион в матката, обикновено пациентката се приема за проследяване в болница и се правят допълнителни наблюдения и изследвания.

Лечение

Лечението при диагностицирана извънматочна бременност се провежда в зависимост от характеристиката на всеки отделен случай. Ясно е, че при руптура на маточна тръба и хемоперитонеум се предприема класическо оперативно лечение. Възможно е при такива драматични инциденти да се наложи отстраняване на засегнатата тръба. Ако тръбата е съхранена все още, може да се направи лапароскопска обработка с щадящ разрез и отстраняване на оплодената яйцеклетка, което съхранява тръбата. Практикува се и т.н. изстискване на тръбата, при което зиготата се премества с помощта на лапароскопски инструменти и напуска тялото по естествените пътища, както е при спонтанен аборт.

Има и други случаи – например извънматочна бременност, при която плодът се развива в коремната кухина; тогава се прави лапаротомия и плодът се премахва. При цервикална бременност, т.е. оплодената клетка се развива в шийката на матката, се предприема хистеректомия.

Специалистите отбелязват все пак, че има и медикаментозно лечение на извънматочна бременност. То включва прилагането на медикамента метотрексат за блокиране развитието на плода и за прекъсване на бременността.

Метотрексат

Медикаментът, който се прилага за прекъсване на извънматочна бременност, се инжектира в болнични условия; инжектирането може да е мускулно или под ехографски контрол – в зародиша. През следващите дни трябва да се наблюдават хормоналните нива, за да се потвърди, че бременността е прекратена.

Фалшива извънматочна бременност

Приемът на някои медикаменти – антиконвулсанти, хипнотици, медикаменти за болестта на Паркинсон, лекарствени препарати за лечение на стерилитет, могат да провокират фалшиви положителни резултати при хормонален ЧХГ-тест. При положителен резултат и изследване, което не открива плодно сакче в матката, е логично да се допусне наличието на извънматочна бременност. По тази причина всяко подобно изследване трябва да отчита и това – дали пациентката не приема някакви лекарства.

В яйчника

Има случаи, при които извънматочната бременност се развива в яйчника – т.е. касае се за овариална бременност. Това става тогава, когато оплодената яйцеклетка е възпрепятствана да се придвижи по тръбата до матката и се връща обратно. Прикрепва се за повърхността на яйчника и започва да се развива там. Причина за овариалната бременност обикновено са различни възпалителни процеси в репродуктивната система и малкия таз. Вариантът се случва извънредно рядко и изисква специфично лечение. След като е установено категорично чрез изследвания, че се касае именно за овариална извънматочна бременност, се предприема оперативно лечение – лапаротомия, при която засегнатият яйчник се отстранява.

Причини

Основна причина за опасната извънматочна бременност са възпалителните процеси в малкия таз. Те могат да са провокирани от различни неща, но резултатите са сходни – намалена способност или невъзможност на маточните тръби да транспортират оплодени яйцеклетки до маточната кухина.

В някои случаи причина са анатомични особености на тръбите – твърде дълги и нагънати, или цялата репродуктивна система е недоразвита.

Извънматочна бременност може да се получи и при репродуктивни проблеми, които са лекувани чрез различни технологии.

Възстановяване

Периодът на възстановяване след преживяна извънматочна бременност е много важен за последващи опити за родителство. Необходимо е този период да бъде планиран с лекарска помощ, като се състави план за прием на медикаменти и провеждане на физиотерапия. Важно е репродуктивната система да бъде опазена от нов възпалителен процес и да бъде щадена; следваща бременност може да се планира не по-рано от половин година след драматичните събития.

Забременяване след извънматочна бременност

Погрешно се смята, че една извънматочна бременност обрича на неуспех всеки следващ опит за забременяване и нормално износване на нова бременност. Според медицинската статистика около 60% от жените, преживели извънматочна бременност, по-късно зачеват и раждат нормално. Разбира се – рискът да се повтори драмата е по-висок, както и вероятността родителството да бъде постигнато по-трудно. Важно е как жената ще се лекува и възстановява след първата извънматочна бременност, изследването за точната причина, която го е провокирала и спазване на медицинските предписания за избягване на потенциални нови рискове.

Цветна бременност: Какво е? Симптоми и белези, тест, нормална менструация

Гроздовидна бременност

Гроздовидната бременност – мола, мола хидатидоза, е патологично състояние, квалифицирано в някои случаи като предраково. При гроздовидната бременност е налице оплодена яйцеклетка, която не се развива нормално – въпреки, че е достигнала маточната кухина. Има различни аномалии в съчетаването на майчини и бащини хромозоми в зиготата, които показват отклоненията в развитието на псевдо-ембриона. Възможно е да се формира и развива само плацента и плоден сак, а ембрионална тъкан да липсва, или яйцеклетката да е оплодена от два сперматозоида и резултатът да е образувание с 69 вместо 46 хромозомни двойки.

Развитието на тази патологична бременност първоначално не дава сигнали за характеристиката си – тестът за бременност е положителен и плодът е дислоциран на място. Впоследствие обаче се проявяват особени признаци – нарастването на матката е твърде бързо и не съответства на гестационните седмици, налично е кървене, от матката изпадат мехурчета, липсват сърдечни тонове на плода дори към 16-та гестационна седмица.

При точно диагностициране на гроздовидна бременност се пристъпва към нейното прекъсване; действа се медикаментозно и чрез специален инструментариум. Има случаи, при които е висок рискът от злокачествено развитие – при прорастване на плодни части в мточната стена. Тогава се преценява като животосъхраняващо отстраняването на увредената матка.

Дуфастон

Това е лекарствен препарат от групата прогестагени; подобен е на прогестерона. Препоръчва се за регулиране на месечния цикъл, при риск от аборт, пре-менструален синдром, балансиране на хормоналните нива с цел успешно забременяване, в хормоно заместителна терапия в климакс.

Как се пие дуфастон, определя единствено гинекологът. Той съставя терапевтична схема в зависимост от конкретното състояние и проблеми на пациентката си. Във връзка със забременяването и усложненията около него трябва да се отбележи, че ако се приема преди овулация, дуфастонът я потиска и оплождане не може да се случи. Ако е приеман след овулция, медикаментът подпомага изграждането на активна маточна лигавица и по този начин подготвя матката за успешно имплантиране на оплодената яйцеклетка. Друг препарат, който много се ползва, е Утрогестан.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

2 Мнения

  1. Светла Конова

    Днес преглеждайки документи се натикнах на две мои епикризи и реших да напиша.Имах две извънматочни бременности ,първата е с отстранена тръба ,втората ми беше направена Салпинготомия ,извади се хорионът и се обши по етажно.Нищо не съм правила след това и сега имам две прекрасни деца.Пиша го за отчаянни момичета ,да не се отказват и да пробват всичко до край!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *