Мнения за Хлофазолин
Време за действие на Хлофазолин и Хлофадон при хипертонична криза.

Хлофазолин или Хлофадон? Мнения. Има ли вреда? Време за действие

Какви мнения съществуват за Хлофазолин? Време за действие при хипертонична криза. Има ли вреда от него? Хлофадон по-добър ли е? За и против. Цена

Какъв медикамент е хлофазолин и какво е приложението му на таблетки от 0.15 мг? Тези хапчета смъкват кръвното налягане, забавят сърдечния ритъм, подобряват микроциркулацията на кръв в периферните телесни зони.

Хлофазолин на хапчета се препоръчва за лечение на хипертония и обикновено е част от комплексна терапия на сърдечно-съдовата система (framar.bg). Важно е да се отбележи, че този медикамент не е подходящ в случаите на алергия към някой от компонентите, при остър инфаркт на миокарда или при депресия. Специално внимание е необходимо за пациентите, на които ще се наложи да приемат хлофазолин – но имат бъбречни проблеми, проблеми с мозъчното оросяване или исхемична болест на сърцето. Хлофазолин може да забави реакциите, поради което лекуваните с този медикамент хора не бива да шофират.

На ампули за инжекции

Инжекционният разтвор на хлофазолин може да се приложи подкожно, интрамускулно или венозно, по преценка на лекуващия. Тази форма обикновено се избира при хипертонични кризи, като се очаква ефектът да настъпи в рамките на около 10 минути (framar.bg). Въвеждането на медикамента може да се извърши само от медицинско лице и под лекарски контрол.

хлофазолин
Хлофазолин е популярен медикамент за хипертоници

За лечение на кръвно

Хлофазолин се определя като типичен лекарствен продукт с антихипертензивно действие, т.е. понижаващ артериалното налягане (afya-pharmacy.bg). Приемът на таблетките, които са вариант за продължително лечение, става по индивидуална схема и под лекарски контрол. В началото на лечението най-често се прилага минималната ефективна доза от половин таблетка х 0.15 мг, два-три пъти дневно. Дозата може да се увеличава плавно през два-три дни до 1-2 таблетки 2-3 пъти дневно, докато се достигне най-подходящата доза за конкретен пациент. Дневният лимит на този медикамент е в рамките на 12 таблетки х 0.15 мг; лимитът не бива да се надвишава в никакъв случай. Спирането на приема става постепенно, по указана от лекуващия схема.

Цена

хлофазолин
Когато народната медицина не помага, трябва хлофазолин

Хлофазолин може да бъде определен като достъпен медикамент: опаковка от 50 таблетки по 0.15 мг струва средно 1.50 лв. При инжекционната форма цената е левче за опаковка от 10 стандартни ампули (framar.bg).

След колко време действа?

Таблетките хлофазолин могат да се използват при необичайно вдигане на кръвно – препоръчва се половин таблетка и в повечето случаи това е достатъчно. При хипертоници с контролирано артериално налягане обаче работата е по-сериозна, а и кризите там изискват друг тип действие. Една-две ампули хлофазолин по преценка на лекар започват да действат до 10 минути след поставянето (framar.bg). Медикаментът достига своя пик на действие за около час и е активен в продължение на няколко часа, може да достигне до седем.

Мнения и отзиви

  • Анонимен, от мedicine.bg: “Единствено от хлофазолина не кашлям – със суха, дразнеща непрекъсната кашлица, каквато се появява при всички останали препарати. Вземам само по четвъртинка вечер и то не всеки ден. Не желая да свиквам с препарати. Работата ми е обездвижваща, пред компютър, умствен труд. Старая се да ходя пеша поне по един час всеки ден, всеки ден да правя по десетина минути гимнастика тай-чи или изометрични упражнения.”
  • Маргарита Лазарова от medicine.bg : “Здравейте!Бих желала наистина компетентно мнение за хлофазолина при хора,които понякога са депресирани,защото аз к-во ли не пих,все лошо ми влияеха.Сега,на своя глава,си го взех,но ,като ,че ли ,ми усилва депресията.Невролога ми го потвърди,но вече не знам,на кого да вярвам,защото ,от друга страна,ми поддържа добре кръвното налягане…”
  • Камелия Ангелова от medicine.bg: “Имам много сериозни житейски проблеми, които ми предизвикаха стрес и тогава отидох на кардиолот ,изписа ми от последното поколение лекарства и щях да се спомина, сама реших да пия хлофазолин , пия по едно вечер преди лягане. Имам малко сухота , а и е будя рано, но друго няма ,влияе ми добре.”
  • Анонимен от medicine.bg: “Пих какво ли не от емприли,конкори идр подобни ,но докато не включих хлофазолоин не се сваля кръвното.Преди раждането със секцио/преди 6 години/ анестезоложката ми сложи хлофазолин и каза че много го харесва това лекарство.Но всички кардиолози при които съм ходила реагират много остро като им кажа че приемам хлофазолин.Да си приказват каквото щат аз не спирам хлофазолина и това е.”

Дозировка и интоксикация

Дозата и продължителността на прием при терапия с хлофазолин се определят от лекар – вижте подробности по-горе, “За лечение на кръвно”. Самолечението с този медикамент крие рискове; принципно пациентите, които приемат хлофазолин, трябва периодично да се консултират с кардиолог и единствено лекуващият може да определи дали лечението да продължи, с каква доза или ако се прекратява – по какъв начин да стане това и необходим ли е друг медикамент с аналогично действие. Поставянето на хлофазолин чрез инжекции може да става само по лекарско предписание и от медицинско лице.

Погрешно е да се счита, че щом е на достъпна цена, хлофазолин е безобидно лекарство. Предозирането може да причини рязко смъкване на артериалното налягане, замайване и прилошаване, загуба на равновесие и падане, моментна загуба на съзнание (framar.bg). Ако в подобна ситуация почувствате сънливост и забавяне на сърдечния ритъм, незабавно потърсете лекарска помощ!

Противопоказания

Хлофазолин не трябва да се дава при алергия към някой от компонентите на лекарството. Не е подходящ и при пациенти със заболявания, засягащи сърдечния ритъм и проводимостта – от рода на болния синусов възел. Лекарственият продукт хлофазолин е противопоказан в случаите на депресия или при остър миокарден инфаркт (framar.bg).

Още в текста: Действие и приложение на хлофазолин на таблетки (хапчета), 0.15 мг. На ампули за инжекции. За лечение на кръвно. Цена. След колко време действа? Мнения и отзиви. Дозировка и интоксикация. Противопоказания. При кърмене и бременност. Аналог (заместител). Нифедипин. Или хлофадон? Може ли с алкохол. При деца. Група. Странични ефекти. Какво не забелязваме в неговата инструкция (листовка)?

При кърмене и бременност

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Прием на хлофазолин по време на бременност е допустим само под лекарски контрол. В такива случаи се преценява дали очакваната полза от терапията превишава потенциалните рискове от проява на странични ефекти.

Тъй като медикаментът преминава в кърмата, терапии с хлофазолин при кърмене не се допускат (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Аналог (заместител)

Един от възможните заместители на хлофазолин е тенаксум (framar.bg). Както и при хлофазолин, приемът като доза и продължителност се определя от лекар. Медикаментът не се приема при бременност и кърмене, при алергии към някоя от съставките, при състояния на депресия. Страничните ефекти се определят като слаби до умерени и са преходни; касае се за нарушения на съня, стомашен дискомфорт и кожни обриви, по-рядко – крампи, безпокойство, гадене и запек.

Нифедипин

Това е лекарство от групата на т.н. калциеви антагонисти. Има съдоразширяващо действие, което го прави подходящо за овладяване на хипертония (framar.bg). Прилага се при лечение на коронарна болест на сърцето и стенокардия. Не бива да се дава при алергии към съставки или в първия месец след инфаркт на миокарда. Ако този медикамент бъде препоръчан, пациентът трябва да бъде под лекарски контрол до определяне на минималната ефективна доза конкретно за него. Това е особено важно в случаите, когато се налага комплексна терапия и той приема и други медикаменти.

Или хлофадон?

Хлофадон е комбинация от два лекарствени компонента: клонидин, който понижава артериалното налягане, и диуретика хлорталидон (framar.bg). Приемът на този медикамент понижава кръвното налягане като разширява съдовете и насърчава отделянето на задържани течности. Хлофадонът обаче не е подходящ при мозъчно съдово заболяване, синдром на Рейно, чернодробни и/или бъбречни увреждания, при депресия и понижени стойности на калия в кръвта. Още ТУК: Вреден ли е Хлофадон? Странични ефекти, мнения, заместители и комбинации.

Може ли с алкохол

При лечение с хлофазолин не бива да се приема алкохол или продукти, съдържащи макар и малки количества алкохол. Това е предпазна мярка, тъй като основната съставка – клонидин, в съчетание с алкохол усилва депресивното въздействие върху централната нервна система (doctoronline.bg).

При деца

Липсват изследвания и няма доказана полза от хлофазолин при деца. Медикаментът не се прилага в детска възраст, тъй като няма гаранции за безопасността на подобно лечение (doctoronline.bg).

Група

Лекарствената група на хлофазолин според класификацията на Световната здравна организация е С – медикаменти за сърдечно-съдовата система (medicine.bg). Това са лекарствени продукти с антихипертензивно действие – С02, т.е. понижаващи кръвното налягане. Характеристиката на хлофазолин С02АС01 означава, че негов активен компонент е клонидин.

Странични ефекти

Възможните странични ефекти от приема на хлофазолин засягат сърдечно-съдовата дейност: възможно е да се получи рязко спадане на кръвното налягане, брадикардия или опасно забавяне на пулса, безсъние и виене на свят, тремор, отпуснатост и депресия. През първите дни на терапията често се наблюдава сънливост, съобщавано е за гадене и повръщане, зачервяване на кожата, пруритус или сърбеж, уртикария (medicine.bg).

Какво не забелязваме в неговата инструкция (листовка)?

Листовката за хлофазолин отбелязва специално, че лечението с този медикамент не бива да се преустановява внезапно (afya-pharmacy.bg). Тази подробност не винаги се отчита, но тя е важна. Проблемът е, че съдържащите клонидин при продължителен прием създават привикване. Рязкото спиране на приема отключва синдрома на отнемането – общо неразположение, раздразнителност, нарушено качество на съня, изпотяване, гадене. Ако лечението с хлофазолин трябва да бъде спряно, това става планово, според указанията на лекуващия (framar.bg).

Първоначално публикувано на:12.10.2015 @ 14:00

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Кога се прави коронарография?

Кога се прави коронарография, къде и как? Цена. Колко време продължава?

Кога се прави коронарография? Колко време продължава? Къде и на каква цена? Видео как се …

5 Мнения

  1. Надежда Ивснова тодорова

    Възможно ли е от хлофазолина да получавам кризи, които се изразявст във вътрешно треперене, сърцебиене, задушаване и чувство че умирам. Пия го от 2 години. Напоследък на 7 часа. Тези състояния са от 2,3 месеца. Обикновено след заспиеане. Имам и па ическо разстройство. От тези мъчителни състояния излизам след като пия диазепам и канела. Кр. Ьахар е 5.17.От дозта време не мога да консумирам нищо сладко. Не знам вече куде да търся причината, за това Ви питам дали е възможно да е от хлофазолина. Дс не би фа ми действа нещо на мозъка.
    Моля за отговор!

  2. Единственият нежелан ефект, който получавам от клонидина е сънливостта.

  3. Пия хлофазолин от 1 г за високо кръвно, със 2 стента и само той ми го сваля , към всичко друго съм алергична. Но от 2 месец имам сухота в гърлото , трудно болезнено преглъщам и имам бял език , пих антибиотици , няма ефект ,мазане с аргентум ,нищо за сега ,прополис ,мед – нищо. Лекарите мълчат . Какво да правя. Вече съм на кортизонови препарати 2 м.

  4. Започнах да пия от близо две години хлофазолин по 8 ,но се чувствам зле боли ме главата треперя по някога,но нищо друго не ми го сваля ,какво да правя мисля ,че вече е дошъл края !

  5. ИВАН ИВАНОВ

    От скоро пия този препеарат кръвното ми е 180-108 на пулс 76
    За сега няма странични ефекти освен малка сънливост (дразни при редовно шофиране но не е нещо което рязко те приспива едно кафе и си добре).
    За сега не пада но доколкото чета трябва време защото е със натрупване
    Не е написано ясно как действа “клонидина” и как действа на сърдечната и сърдечните съдове както и на кръвоносната ситема. (моля някой кардиолог-фармацефт да обясни)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *