Излекувах се от гонартроза с инжекции и компреси
Проф. Мермерски дава лечение на гонартроза с билки и лекарства, и компреси + инжекции

Лечение на гонартроза с инжекции и компреси. На коляното и др.

Видео “Излекувах се от гонартроза” по-долу. Класификация по МКБ-10. Лечение с инжекции, компреси при гонартроза на коляно. Какво препоръчва проф. Мермерски?

Още в текста: Разлики с артроза + симптоми и лечение на гонартроза. Балнеолечение. Санаториум в Павел баня. Лекарства и инжекции. Хиалуронова киселина. Упражнения. Физиотерапия. Народна медицина и рецепти. Пиявици. Отслабване. Операция за изкуствена става + Цена. Билки и билколечение. Гел, който се използва. Рехабилитация. Калолечение. С желатин. Хомеопатия. Йога. Кинезитерапия. Причини. Какво казват Ванга и Петър Димков.

Какво е гонартроза и как да разпознаем, че точно това е здравословният ни проблем?

Има ли ефикасно лечение от гонартроза?

Гонартроза – това е артроза на колянната става. Ако започне да ни боли коляното от вътрешната страна или зад капачката, вероятно ще си имаме работа точно с мъчителната гонартроза. Отначало болката се появява при натоварвания и преумора, при ставане от нисък стол – а впоследствие е почти постоянна и варира единствено нейната интензивност (ortho-centre.com).

Ето и симптомите, които доказват нашите страхове от гонартроза:

1. Ставата отича или периодично в нея се събира течност;
2. Щадейки се от болката, ограничаваме разгъването и сгъването на коляното, започваме да куцаме с изпънат крак;
3. Съответният бедрен мускул видимо отслабва;
4. При ходене усещаме триене, “скърцане” в коляното;
5. Деформира се подбедрицата, крайникът се извива дъговидно;
6. Срастване на ставните компоненти, от което коляното остава трайно сгънато – походката се променя, движението е проблематично и се въвежда помощно средство, бастун или патерица.

Балнеолечение

При развита гонартроза измененията в колянната става са необратими – но могат да се вземат мерки за съхраняване на подвижността, овладяване на болката и поддържане на по-комфортен живот с гонартроза. Едно от средствата за това е балнеолечението.

Процедурите с минерална вода целят облекчаване на болките, съхраняване на мускулатурата и подвижността, забавяне на по-нататъшните артрозни изменения. Не бива да се очаква чудо, но този тип поддържаща терапия определено облекчава. Програмите за опорно-двигателния апарат в балнеосанаториумите комбинират водни процедури – вана, тангентор, подводна гимнастика, плуване – с електропроцедури, лечебна физкултура и масаж. Температурата и минералните съставки на водата въздействат положително върху коляно с гонартроза, като намаляват болката и овладяват възпалителните процеси (framar.bg).

Най-често препоръчван балнеокурорт за гонартроза и изобщо за артрози, е Павел баня. Но аналогични програми има също в Баня – Карловско, Хисаря, Наречен, Велинград, Бургаски минерални бани, Костенец, Овча могила и др.

Санаториум в Павел баня

гонартроза
При гонартроза упражненията съхраняват задълго обема на движенията

Няколко са възможностите за “ремонт” на коляно с гонартроза в Павел баня. Там може да се иде по клинична пътека в болница за долекуване, в балнеосанаториум по линия на НОИ, в базите на НОИ или частни хотели на свободни цени. Всеки “щастливец” с гонартроза при пристигането си минава през лекарски кабинет, където му се назначава комплексна терапия – съчетание от водни и електропроцедури, масаж, подводна или “суха” гимнастика, подводни екстензии и пр. Идеята е да се съдейства за съхраняване обема на движения и дори за подобряване на тези показатели. Пребиваването в Павел баня освен това дава възможност да се усвоят упражнения, чието изпълнение в домашни условия има поддържащ характер.

Лекарства и инжекции

Консервативното лечение на гонартроза отчита дали заболяването е в ранен стадий, има ли излив на вътреставна течност, протича ли хроничен възпалителен процес.

Обезболяване и овладяване на възпалението може да се постигне с лекарствени продукти от рода на аспирин, ибупрофен, волтарен, пироксикам и индометацин – нестероидни противовъзпалителни. Възможен е прием на таблетки и полагане на гел/маз върху болното коляно.

“Фигурин

Ако коляното “събира вода”, т.е. има излив на ставна течност и болките не отшумяват дълго, се препоръчват инжекции с кортикостероиди по схема. Това позволява – след изтегляне на течността – подсушаване на ставата, а впоследствие се инжектира хиалуронова киселина за избягване на триенето (framar.bg).

В профилактиката на артрозите участват и различни хранителни добавки с глюкозамин, чиято задача е да подкрепят образуването на хрущялна тъкан – нещо от рода на дона, артростоп, крил и пр.

Трябва да е ясно все пак, че популярните хапчета – включително диклофенак, диклак и пр., дразнят стомашната лигавица и приемът им не е безобиден.

Хиалуронова киселина

гонартроза
Понякога операцията е единствено спасение от гонартроза

Инжектирането на хиалуронова киселина помага за превъзмогване на негативите от гонартроза. Инжектират я вътреставно в процеха между ставните фрагменти – това съдейства за възстановяването на собствената ставна или синовиална течност. Същевременно предпазва от бързо износване на хрущялната тъкан.

Терапията с хиалуронова киселина включва 5 до 8 инжекции с интервали между тях от по 7 дни. Възможно е при сполучливо лечение да забравите мъчителната гонартроза за година – година и половина (doctorbg.com).

Упражнения

Пациентите с диагностицирана гонартроза трябва периодично да работят с рехабилитатор, за да усвоят подходящи упражнения за облекчаване на проблема си. Упражненията са компонент от консервативното лечение, редовното им изпълнение в домашни условия при всички случаи помага. Две са основните им задачи: да развиват и укрепват подходящи мускулни групи и да увеличават обема на движенията със засегнатите стави (fizioterapevt-bg.com). Ето и видео с някои упражнения при гонартроза:

Физиотерапия

Подборът на физиотерапевтични процедури при гонартроза също е насочен към споменатите две задачи. Така например електростимулация за по 15 минути дневно може да спаси от болката след серия за две-три седмици (ezine.bg).

В зависимост от състоянието на гонартрозната става могат да се прилагат затоплящи физиотерапевтични процедури с парафин, лечебна кал, луга. При остри състояния е подходяща криотирапията и студени компреси.

Народна медицина и рецепти

гонартроза МКБ-10
Класификация по МКБ-10. Проблемът гонартроза е сред обстойно проучваните, с добри терапевтични практики.

Народната медицина не може да излекува една гонартроза, но може да облекчи болките и дискомфорта. Рецептите при гонартроза са сред най-търсените по обясними причини. Повечето от тях са с достъпни продукти, често – от кухнята, изпълняват се лесно и спасяват от болки за известно време (lechitel.net). Така например класика е налагането на болното коляно с листа от зеле или хрян. Листата лекичко се начукват и затоплят на котлон, но без да прегарят. Коляното се намазва със зехтин или олио. Поставяме лист, след това парче плътна хартия, стреч-фолио и кърпа за 2-3 часа.

  • Рецепта с лук: една глава се настъргва и се смесва със сяра на прах – 2 чаени лъжички. С получената лучена каша намазваме коляното и правим компрес. След два часа измиваме с хладка вода и намазваме със зехтин.
  • Рецепта с хума: по една супена лъжица хума на прах и олио, половин кофичка кисело мляко. Забъркваме кашичка и я полагаме върху болното коляно. Правим компрес и след 3-4 часа отмиваме с топла вода.

Пиявици

Помага ли хирудотерапията при гонартроза? Лечението с пиявици е стар подход, който в момента се възражда. Счита се, че е възможно пиявиците да действат като локален анестетик при гонартроза. Специалисти разкриват, че слюнката на пиявиците съдържа компоненти с болкоуспокояващ ефект; налицее и протиовъзпалителна функция (all-advises.bg)

Отслабване

По принцип гонартроза развиват по-често жените, и по правило – повечето от тях са с наднормено тегло. Намаляването на теглото, т.е. отслабването е универсална препоръка за страдащите от гонартроза.

Както вече коментирахме, с годините производството на хрущял от организма изостава и това обрича ставите на изменения и болести (framar.bg). Наднорменото тегло допълнително усложнява нещата, тъй като причинява интензивно износване на наличната хрущялна тъкан. Именно това е препоръката – да се намалят килограмите.

Операция за изкуствена става + Цена

Колянната става е една от т.н. големи, носещи стави. Износването й повлиява негативно върху общото здраве и психиката, тъй като освен дискомфорта и болките причинява промяна и ограничения в начина на живот. Когато бъдат изчерпани възможностите на консервативното лечение, обикновено ортопедите препоръчват смяна на ставата с гонартроза и поставяне на изкуствена.

Ендопротезирането е сложна операция, при която могат да се заменят с импланти определени съставки или цялата колянна става. Тя се извършва под наркоза – пълна или спинална упойка, продължителна е и включва отстраняване на увредените фрагменти, поставяне на нови и прикрепване с помощта на специален костен цимент. Технологията на операцията вече е достатъчно добре отработена; медицината разполага и с добри импланти, така че в много случаи може да се постигне доста добро възстановяване на подвижността. Прилагат се и мини инвазивни методи, при които тъканите около коляното се съхраняват максимално и се съкращава възстановителният период.

Предоперативната подготовка включва точно диагностициране на уврежданията, кръвни изследвания, свръхчувствителност към медикаменти и пр. Изборът на имплант зависи от потребностите на пациента, както и от платежоспособността му. Здравната каса осребрява тези интервенции с импланти от определен производител при лимит до 2000 лв за здравно осигурени пациенти. При специални изисквания на пациента за консумативи могат да се наложат доплащания до 5000 лв.(puls.bg, mbal-sofia.com).

Дайте мнение и Вие тук!

Билки и билколечение

На етап консервативно лечение народната медицина предлага облекчение с различни билкови компреси и настойки. Принципно тези церове имат обезболяващ и противовъзпалителен ефект и с тях може “да се закрепи положението”. Ето как:

В литър бяло вино се добавя една черна ряпа настъргана; сместа се затваря за 15 дни в бутилка и всеки ден се разклаща хубаво (lechitel.net). При готовност от получената настойка се пие всеки ден на гладно по една винена чашка. След като изпиете три такива дози, направете почивка от три месеца и опитайте отново.

Добре се отразява на всякакви ставни болки сокът от сурови картофи: правете го всяка сутрин и пийте на гладно по 100-200 мл. За подобряване на вкуса могат да се добавят сокове от целина и моркови, както и малко количество червено цвекло.

Други билки, които помагат и от които се приготвят отвари, настойки, чайове и компреси, са троскот, чесън, лук, малинови листа, кора от бяла върба и други. Не бива да забравяме, че билколечението изисква продължително прилагане за желания резултат.

Гел, който се използва

Има доста богато предлагане на гелове, чието приложение облекчава симптомите на гонартроза (bb-team.org). При избора си трябва да бъдем ръководени от характера на нашия здравословен проблем и не е зле да се консултираме със специалист. Така например охлаждащият гел Biofreeze въздейства в дълбочина с биокомпонента си от зелен дъб; обезболява и успокоява ставното възпаление.

Deep Relief е комбинация от ибупрофен и левоментол, обезболява и блокира възможни инфекции. Може да се прилагат също популярните диклак гел, ибутоп, фастум гел, в някои случаи – маслен разтвор и крем NeOx, който първо загрява, а сетне охлажда проблемната точка от опорно-двигателния апарат.

Рехабилитация

Възстановяването след ендопротезиране на колянна става включва ранен етап, когато основна грижа е предотвратяването на инфекция, тромбоза и други възможни събития от сдледоперативно естество. Тенденция е ранното раздвижване с помощта на рехабилитатор, като натоварването става постепенно и се предлагат набор от полезни за ставното здраве упражнения. Според индивидуалния темп на възстановяване оперираният се движи с патерици и бастун, а след това и самостоятелно. Грижа на пациента е да усвои някои забрани и ограничения, чрез които може да се удължи животът на ставата: да не се сяда на ниски столове, да не се кръстосват краката, да няма скачане и вдигане на тежести (ortho-centre.com).

Препоръчва се физиотерапия, с чиято помощ се възстановяват мускулите и се развива по-голям обем от движения. За възстановяването помага също и балнеолечението. Препоръчва се и нов решим на хранене с повече плодове и зеленчуци, ограничаване на мазнини, бяло брашно и рафинирана захар. Важно е да не се трупат килограми – контролът им има връзка с продължителното ползване на ставата.

Калолечение

гонартроза
Болката в коляното е първият знак за гонартроза

Гонартроза е едно от заболяванията на опорно-двигателния апарат, което се повлиява положително от калолечение. Лечението с кал е познато от древни времена, а територията на България е богата с различни находища на лечебна кал. Находищата предлагат материал с различен състав – торфена, лиманна, минерално-изворна кал (novavarna.com). В случаите с гонартроза се прилагат кални апликации – компрес със затоплена кал на коляното. Важно условие е пациентът да е в състояние да понесе без проблеми следващото активиране на кръвообращението, загряване на проблемната зона. Внимава се за разширени вени в съседство. Ако е налице възпалителен процес в остра фаза, затоплящи процедури са противопоказани.

С желатин

Популярна практика е страданията от гонартроза да се тушират с приема на желатин. Може да се прави по два начина: прави се силен бульон от телешки кости, който се налива да се желира в малки формички (astrosite.org). Желираните дози могат да се замразят и да се прибавят към различни ястия. Идеята е да доставим на организма компонентите, които по една или друга причина са ни в дефицит и заради които губим хрущялната тъкан в ставите си.

Друг вариант е прием на костен бульон в кисело мляко. Лечението се практикува с двукратно похапване на каша, забъркана от пакетче желатин и половин кофичка кисело мляко. Забъркваме я сутрин и изяждаме вечер, забъркваме от вечерта и изяждаме на следващата сутрин. Този режим се поддържа един месец; ако не настъпи подобрение, очевидно трябва да се търси друг начин на лечение. Ако почувствате облекчение – спазвайте режима още два месеца за траен резултат!

Хомеопатия

Хомеопатия е приложима при консервативното лечение на гонартроза. При всички случаи е необходим обстоен преглед от специалист, който да прецени индивидуалния случай и да препоръча набор от хомеопатични лекарства, схемата им на прием, както и продължителността на терапевтичния режим. С помощта на правилно подбрани хомеопатични лекарства е възможно да се овладеят болката и възпалителния процес за дълго време.

Йога

Немалко специалисти се отнасят скептично към лечението на гонартроза с желатин или билки и препоръчват като алтернатива движението. По-специално, съобразените със здравословния проблем движения от йога. Препоръката е застрашените от гонартроза да се движат колкото може по-активно и да пият достатъчно вода (hapche.bg).

Артрит: Изпитани рецепти с билки, компреси и лекарства + симптоми

Кинезитерапия

Лечението на гонартроза чрез кинезитерапия е тематично свързано с приложението на йога. Касае се за редовно изпълнение на набор от упражнения/движения, които са съобразени със състоянието на колянната става (fizioterapevt-bg.com). Идеята е чрез тези движения да се подобри кръвообращението, а така също да се укрепят точно определени мускулни групи. Добрата кондиция на мускулите има значение за способността им да поддържат проблемната става и да съхраняват обема й на движения.

Причини

Кои са основните причини за развитието на гонартроза? Бихме могли да ги подредим по следния начин:

  • Вродени аномалии в ставата, които с времето причиняват неравномерно износване на хрущяли и съединителни тъкани;
  • Различни травми, както и продължителни физически натоварвания, интензивни занимания със спорт;
  • Възпалителни процеси, които не са били изчерпателно излекувани;
  • Възрастови дегенеративни промени;
  • Наднормени килограми, ниска физическа активност (zdrave-bg.eu).

Излекувах се от гонартроза

Предлагаме едно видео на руски под заглавие “Излекувах се от гонартроза”. Можете да видите субтитрите като активирате копчето за субтитри долу вдясно. Също така тези субтитри можете да ги извадите и копирате чрез избирането на “Показване на преписа” и да ги минете през Гугъл Транслейт, ако не разбирате руски:

Какво казват Ванга и Петър Димков

Една от рецептите на пророчицата Ванга – така поне се твърди – съветва да се загреят 5 литра вода в меден съд и когато заври, да се изсипе вътре половин килограм дървена пепел. След това съдът се отдръпва от огъня и се оставя да се охлади до около 25 градуса. Сипва се в подходящ съд и се прави частична баня, потапяне и накисване, на проблемното място (plovdivmedia.com). Това лечение трябва да се повтаря толкова дни, на колкото години е болният.

У Петър Димков ставните болки, включително заболяване от рода на гонартроза, се радват на специално внимание и има доста лесни за изпълнение рецепти – например с диви кестени, с плодове на черница и пр. (bgnarodnamedicina.blogspot.com). Особено интересна е рецептата му с моркови, която според него буквално възкресява ставите. Ето как се прави:

* Един килограм моркови се почистват и настъргват на едро ренде или се накълцват ситно. Получената маса се разстила върху парче дебел памучен плат и с него се увива коляното от всички страни. Поставя се полиетиленово фолио, което да ограничи изтичането на морковения сок. Накрая се покрива и завързва с марля или втори памучен пласт. Държи се 24 до 48 часа.

Коксартроза на тазобедрената става. Нови методи на лечение с и без операция

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

фламексин

Фламексин: Гел и болкоуспокояващи прахчета (саше). Още един убиец на болката

За какво се използва (приложение и действие). На таблетки. На болкоуспокояващи прахчета. Фламексин и/или аулин. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *