Aminoacids

Кои са най-добрите аминокиселини: Видове, действие, прием и странични ефекти

Действие, ефект и прием на различните аминокиселини. Странични ефекти от BCAA и другите. Видове. Аминокиселини за жени и деца. Кои са най-добрите? За отслабване.

Още в текста: Какво са незаменими, заменими аминокиселини и протеини? Кои са ключови за здравето?

Как да комбинираме комплексни аминокиселини, BCAA(инстантни) и левцин? Цена. Прием. Кои са най-добрите? За жени. Действие и ефект (какво правят?). Есенциални аминокиселини. Алфа аминокиселини. Храни, богати на аминокиселини. Лечение. Аспаргин и цистеин за черен дроб и против стареене. За отслабване

Какво са незаменими, заменими аминокиселини и протеини? Малко познания в тази област няма да са излишни – важно е да разберем как ефективно да се погрижим за тялото си.

аминокиселини
Аминокиселини – важни са за синтеза на протеини

Аминокиселини – това са “тухлите”, градивните компоненти на белтъчините в човешкото тяло. Те са сложни съединения, съществуващи в живата природа в изключително разнообразие. Човешкото тяло “работи” с 20 от тях, но науката познава поне още 150 вида.

Молекулата на всяка една от тези аминокиселини има уникален строеж, определен от т.н. въглеводородна верига. Прието е въпросните аминокиселини да се класифицират в две групи: незаменими и заменими аминокиселини.

* Заменимите аминокиселини са 12; човешкият организъм може да произведе всяка една от тях, когато това е необходимо.

Съдържание:

* Незаменимите аминокиселини са 8 (според някои източници 9, плюс хистидин в детска възраст)– те не могат да се синтезират от организма и трябва да бъдат внасяни чрез храна или хранителни добавки. Незаменимите аминокиселини са треонин, метионин, триптофан, изолевцин, лизин, левцин, валин и фенилаланин. Най-богати източници на аминокиселини сред храните са месо, млечни произведения, яйца, риба, бобови.

Протеините са “продукт”, сложно организиран компонент на живия организъм, изграден от аминокиселини в различно съчетание и пропорции. Най-общо класификацията им отчита дали са от растителен или животински произход. Протеините изграждат мускулната и други тъкани в човешкото тяло; решаващо е присъствието им за качествената продукция на ензими, хемоглобин, хормони, освен това са енергиен източник (protein-proteini.blogspot.com).

Кои са ключови за здравето (видове)?

Изключително важна роля в поддържането на добро здраве изиграват есенциалните или незаменимите аминокиселини. Всяка от тях има определена функция и дефицитът й причинява дисбаланс в хармоничното функциониране на органи и системи. Но не само незаменимите: при отклонения в здравословното състояние е добре да се установи характерът на подобен дефицит и да се прецени дали да се действа чрез стимулиране на определени функции – медикаментозно, или да се препоръчат хранителни добавки.

  • Метионин – сред останалите аминокиселини се отличава с ролята си за производството на инсулин; внася сяра и метил-групи в процесите на протеинов синтез. Дефицитът му води до нервно-психични разстройства, остеопороза, сърдечно-съдови страдания.
  • Триптофан – основа за продукцията на серотонин, решаващ за качеството на съня, изпитването на болка, за настроението и психичното равновесие и стабилност. Следваща фаза след серотонин е мелатонинът – освен за здравия сън той има значение за устойчивост към оксидативен стрес и укрепва имунната система.
  • Таурин – свързан с баланса на калий в организма. Има определен принос за здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Аргинин – основен компонент в производството на инсулин, пълноценно функциониране на панкреаса, продукция на колаген. Изключителен е приносът му за здравето на кръвоносните съдове, тяхната еластичност и пропускливост.
  • Цистеин – основен фактор за производството на Т-клетки; за защита на организма от свободните радикали, за адаптивност и устойчивост при въздействието на канцерогенни фактори.
  • Лизин – отговорен за енергийния баланс и мастната обмяна, за пълноценно функциониране на имунната система.
  • Глутамин – счита се, че това е най-разпространената сред всички аминокиселини в кръвта. Значима за кръвните параметри и качеството, функционирането и регенерацията на лигавиците.
Как да комбинираме комплексни аминокиселини, BCAA (инстантни) и левцин?
аминокиселини
Важно е как се съчетават избраните аминокиселини

Познанията за коментираните аминокиселини са особено важни в случаите, когато уточняваме приема им под формата на хранителни добавки. Могат ли да се комбинират и как, съчетават ли се с други продукти от този род, дозировки и продължителност (bb-team.org).

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ако сте решили да заложите на аминокиселини, а не на готовия протеин, вариантите са четири: приемате само аминокиселини с разклонена верига, т.н. ВСАА; само левцин; комплекс от всички есенциални аминокиселини; есенциалните аминокиселини плюс някои важни неесенциални.

Специално внимание заслужават т.н. ВСАА – това са три есенциални аминокиселини с разклонена верига, а именно левцин, изолевцин и валин. Левцинът е №1 с особената си роля в синтеза на протеини – отговорен е за 80% от този синтез. Той притежава и способността да въздейства върху “поведението” на останалите аминокиселини. Практиката е да се приема в комбинация с други аминокиселини, за да не се проявяват някои от негативните му ефекти. Тъй като приемът на аминокиселини най-общо е насочен към стимулиране на протеиновия синтез, смисълът на комбинирането е това да става възможно най-успешно и без странични ефекти.

Каква точно схема на прием и комбиниране да се избере, зависи от целта на една подобна програма. Готовият комплекс от всички аминокиселини например определено е с по-слаб ефект в сравнение с добавките, включващи само есенциални аминокиселини. Освен това с него се приема “баласт” от неесенциални аминокиселини, за които не е ясно дали в конкретния момент са необходими на организма.

Специалистите уверяват след множество наблюдения и експерименти, че най-добър вариант за активно спортуващи е комбинирането на левцин, ВСАА и/или есенциални аминокиселини в точно определени пропорции. Така например бързо възстановяване и най-ефективен синтез на протеини може да се постигне при комбинирането на 3 до 5 грама левцин с 12-15 г ВСАА, където съотношението между левцин, изолевцин и валин е 2:1:1. Същият ефект може да се получи от съчетаването на аналогична доза левцин с 15-17 г пълен набор от есенциални аминокиселини.

Цена
аминокиселини
Приемът на аминокиселини изисква компетентност

Би било самонадеяно да се коментират цени на въпросните хранителни добавки изобщо. Без съмнение е важно на какъв продукт се залага, каква е марката, дали се пазарува онлайн или в магазин. Не винаги по-скъпото е по-добро; по тази причина прохождащите в тази материя би трябвало да се консултират с по-опитен, надежден човек със същите интереси. Или с инструктора си. След като се изясни от какво точно се нуждае един потребител, следва личен анализ за предстоящите разходи. Голяма част от продуктите изглеждат достъпни, а има и промоции – но трябва да е ясно, че предстои постоянно потребление и че сметката не винаги ще излиза. За ориентация – надникнете в sila.bg.

Но ако човек наистина е решил да се заеме с нещо от този род, подобни предупреждения едва ли биха го отказали. Просто нещата трябва да се правят умно.

Прием

Приемът на аминокиселини обикновено се препоръчва с предпочитание пред този на протеини заради възможността по-бързо да се постигне желаният ефект. Освен това е възможно да се определи точно кои аминокиселини са необходими при разпознати признаци на определен дефицит.

Така например за поддържане на мускулния обем се препоръчва Amino R – бавно усвоявани аминокиселини, два пъти дневно по 5 г на таблетки (redis.bg). ВСАА в много случаи се приемат преди и след тренировки и силови натоварвания, 2х5 г. Съдействат за издръжливост по време на тренировките и за по-бързо възстановяване след тях. Един грам орнитин с аргинин преди тренировка здраво напомпва мускулите. Два грама таурин с едно кафе преди тренировка осезаемо подобряват концентрацията, и т.н.

Кои са най-добрите?

Като най-добри аминокиселини се сочат т.н. L-форми. Компонентите им са извлечени от протеини в растителни и животински клетки, умело съчетани и балансирани.

Специалистите препоръчват продукцията на водещи световни фирми (виж в monsternutritions.com) – например Bsn amino x, Cytosport monster amino, Optimum nutrition amino 2222, Aminomax 8000 и др.

За жени

Активно спортуващите жени могат да приемат същите аминокиселини, към които са ориентирани и мъжете (аминокиселини.eu). Препоръчва се прием на споменатите L-форми, с чиято помощ се поддържа мускулатурата и се стимулира изгарянето на мазнините.

Препоръчваните аминокиселини са L-аргинин за подобрено кръвообращение, активирана липидна обмяна и нарастване на мускулите; L-глутамин за ускорено възстановяване на мускулите след интензивни тренировки; L-карнитин, бета аланин, ВСАА – предотвратяват разграждането на мускулна маса. Аминокиселините с разклонена верига имат съществен принос за бързо нормализиране на енергийния баланс след силови тренировки.

Действие и ефект (какво правят?)

Ефектът от приема на аминокиселини е свързан с повишена издръжливост при тренировки и с възстановяването след тях. Съдействат за растежа на мускулните клетки и нарастване на мускулния обем. Адекватният прием на аминокиселини подобрява концентрацията, въздейства върху настроението, балансира съня и сексуалността. Препоръчва се след тримесечен прием на аминокиселини да се правят паузи, тъй като в такъв срок се постига насищане на организма с необходимите компоненти без проява на странични ефекти.

Понякога все пак се наблюдават такива странични ефекти. Така например цистеинът може да причини стесняване на кръвоносните съдове, влошено кръвоснабдяване и заболявания на белия дроб. Счита се също, че приемът на аминокиселини провокира по-честата поява на херпеси. От тирозин може да се повиши кръвното налягане и да се получи сърцебиене.

Есенциални аминокиселини

Т.н. есенциални или незаменими аминокиселини се набавят чрез външни източници – храна, хранителни добавки. Съществуват научно обосновани норми за прием на есенциални аминокиселини според теглото и възрастта на човека. Понякога дефицитът на дадена есенциална аминокиселина може да се компенсира частично чрез пребалансирано въздействие на други аминокиселини, което е плод на адаптивност и способност на здравия организъм да се приспособи към някои условия.

При спазване на диети е възможно да се получи липса или прекомерен прием на коментираните аминокиселини, което дисбалансира важни жизнени функции (yahooset.od.ua). Елда, амарант, конопено семе, киноа – това са растенията, чиито семена могат да доставят на организма всички необходими аминокиселини. Обикновено при здравословно хранене тялото си набавя всички есенциални аминокиселини. При някои потребителски групи обаче е наложителен прием на аминокиселини под формата на суплемент. Това са онези, които се занимават с бодибилдинг, които работят под постоянен стрес, страдащи от хипогликемия, хора с отслабена имунна система и алергии.

Алфа аминокиселини

Това е онази група аминокиселини, при които двете съставни групи атоми в молекулата – аминогрупа или азотна, и карбоксилната, са разделени от един въглероден атом. По същество това са вече описваните 20 аминокиселини – незаменими плюс заменими, които играят ключова роля в изграждането, растежа и функционирането на човешкия организъм (belchohristov.com).

Храни, богати на аминокиселини

Най-добри доставчици на аминокиселини са храните с протеиново съдържание: месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови (bb-team.org). Повече есенциални аминокиселини могат да се набавят от животинските продукти, но тогава трябва много да се внимава с мазнините. Растителните протеини се съдържат в зърната и семената на някои култури – пшеница, соя, ориз, бобови.

Лечение

Съвременните терапии на някои тежки заболявания включват и прилагането на програми с аминокиселини – например при детска церебрална пареза или множествена склероза. Вече е натрупан опит и има добри резултати при мозъчни увреждания след травма, енцефалопатии при новородени, мозъчен оток и пр. (monitor.bg). Лечебната схема за всеки конкретен случай се изготвя индивидуално. Положително се повлияват заболявания като паркинсонизъм, слединсултни проблеми, олигофрения, аутизъм. Терапия с аминокиселини се препоръчва и при деца със синдрома на Даун за укрепване на антиоксидантната защита. При епилептици състоянието се подобрява, като гърчовете стават по-редки и по-кратки. За лечението на всяко заболяване се използва специфична комбинация от аминокиселини, които могат да са от 5 до 12.

Аспаргин и цистеин за черен дроб и против стареене

Аспаргинът, трансформиран лесно в аспаргинова киселина, има положителен ефект върху мозъчната и нервната дейност. При дефицит е възможно да се отключат депресии, ниски са стойностите й при болни от епилепсия. Аспаргиновата киселина е добър имуностимулатор и подпомага изхвърлянето на отпадния амоняк от организма – по този начин предпазва черния дроб от увреждания (puls.bg). Цистеинът участва в изграждането на антиоксиданта глутатион – една от “броните” на организма срещу свободните радикали. Укрепва имунната система и съдейства за по-пълен детокс на черния дроб.

Двете аминокиселини имат доказан ефект за укрепване на антиоксидантната защита на организма. Предпазвайки клетките от оксидативен стрес, те съдействат за пълноценното им хранене и забавят процесите на стареене.

За отслабване

Използването на аминокиселини при изпълнението на програми за редукция на теглото има смисъл, тъй като ускорява метаболизма и в същото време предпазва мускулната тъкан от разпад на клетките (bg-fitness.com). Добре е отслабването да става не само чрез спазване на диета, но и при физически натоварвания, фитнес или друг спорт. Подходящо е аминокиселини да се приемат непосредствено преди и след заниманията.

Приеманите в подобни случаи аминокиселини попълват дефицитите, появяващи се заради изключването на някои групи храни от менюто. Освен това те са пълноценен източник на енергия. Най-често с подобна цел специалистите препоръчват прием на L-карнитин.

Много хора смятат, че борбата с наднормените килограми неизбежно включва диета, в която един от компонентите на хранене са протеините. Нужно ли е да припомняме, че белтъчините са градивен компонент на всяка клетка, а най-общо казано протеините съдържат 20 базови аминокиселини. Всяка от въпросните аминокиселини има свой комплекс от биохимически функции. Правени са какви ли не изследвания в посока аминокиселини и отслабване, като се проучват различни комбинации от вече коментираните аминокиселини и потреблението им от различни потребителски групи.

Така например допълнителният прием на аминокиселини, екстрахирани от соева основа, ограничава образуването на мастни депа в зоната на талията. Особено категоричен е този ефект при тримесечен прием на съответната хранителна добавка от жени в менопауза и постменопауза. Изводът е направен след експеримент в САЩ, който е бил удължен със сравнително изследване. При него две групи доброволци с наднормено тегло били поставени на нискокалорична диета. В едната от тях имало и редовен допълнителен прием на добавки с комбинация от аминокиселини. В крайна сметка се потвърдила хипотезата за ролята на аминокиселините: групата с тази добавка показала като цяло доста по-изразени резултати при стопяването на мазнините и наднормените килограми.

Отслабване с аминокиселини за жени

По принцип и при жените, и при мъжете програмите за редукция на теглото би следвало да спазват еднотипни правила. Да не забравяме, че жените все пак са по-упорити и постоянни при спазването на диети. Това всъщност може да се окаже минус, тъй като нерядко се достига до крайности и опасни ограничения в храненето. Хранителните добавки с аминокиселини компенсират дефицита на някои важни хранителни компоненти, без които може например да се наруши правилното възпроизводство на някои клетки.

И така, при физически натоварвания автоматично възниква потребност от възстановяване на изразходваната енергия, а това се осигурява най-добре чрез допълнителен прием на аминокиселини. Има утвърдена Топ-5 класация на аминокиселините, които са най-ефективни при програми за редукция на теглото за жени. Програмите включват също рационално хранене и подходящ спорт. И така – да припомним кои са петте работещи за отслабването аминокиселини:

  • L-аргинин: подобрява кръвообращението и ускорява кислородното хранене на тъканите. Стимулира хормоните на растежа, с чиято помощ се оптимизира и изгарянето на мазнините;
  • Бета-аланин: регулира стойностите на млечната киселина в мускулите и ги прави издръжливи, позволява по-продължително натоварване – това също е свързано с увеличен разход на енергия и изразходване на мастни натрупвания;
  • L-глутамин: паралелно с ускореното възстановяване на мускулите и стабилизирания имунитет, ускорява изгарянето на мазнините в проблемни зони на женското тяло каквито са бедрата и таза;
  • L-карнитин: изключително важна аминокиселина за стабилната работа на сърдечния мускул;
  • BCAA: това, както знаем, е съкратеното название на комбинацията от левцин, изолевцин и валин. Комбинацията е популярна сред спортуващи дами, които държат да съхранят стройния си силует (а не толкова да ваят мускули!). Съществуват различни варианти на прием преди, по време или след тренировки, или между храненията. Добре е да се направи консултация със специалист по въпроса, като се коментира конкретен продукт от типа ВСАА при отчитане спецификата на състава му и пропорцията между трите компонента.

Странични ефекти на аминокиселините и вреди

Ако потреблението на аминокиселини е в превишени дози и това се случва често – особено при желание за бързо отслабване – може да има негативни последици за здравето. Особено ако се прекалява с онези, които организмът не може да синтезира сам. Ето какви могат да са вредите:

  • За бъбреците: По принцип точните дози на аминокиселини под формата на хранителни добавки трудно се определят с точност. Ефектът при превишаването е повишено натоварване на бъбреците, които трябва да изхвърлят този товар за организма. Претоварването намалява функционалността на цялата отделителна система, особено ако тя по принцип е била с някакви проблеми.
  • За азотния баланс: Той е резултат от потреблението на аминокиселини и отделения от организма азот. Интензивното потребление на добавки стимулира организма да се освобождава от тях, но заедно с излишното се изхвърлят и незаменими аминокиселини. Така се създават условия за загуба на мускулна маса.
  • Токсичност: Американски експерти са доказали, че прекалено интензивният прием на метионин може да е пагубен за кондицията на сънните артерии, да причини нарушение на азотния баланс и окислителни увреждания на клетките.
  • Увеличение на теглото: Животинските и растителните протеини са основният източник на аминокиселини за организма. Диетолозите считат, че при съвременния заседнал начин на живот дневната норма за приема на аминокиселини следва да е 0.8 г на всеки килограм тегло. Едва ли са много хората, които спазват такава норма и това е несъзнателно и безхаберно. Ако организмът получава твърде голямо количество белтъчини, той ги “конвертира” в мастна тъкан – като резерв за бъдещето, когато може да я трансформира отново в енергия.
  • За алергичните реакции: Ако страдате от хранителна алергия, някои от приеманите аминокиселини могат да ви създадат проблеми. Така например ако сте алергични към мляко или соя, популярните протеинови коктейли – за отслабване! – могат да провокират у вас реакции на свръхчувствителност.
Страничните ефекти от BCAA

Много хора са скептични към рекламните уверения, че с аминокиселини за нула време можеш да се превърнеш в мускулест двойник на Арнолд Шварценегер. Всъщност това уверение е реалистично в някаква степен и при него няма никаква магия. Касае се за естествени биологични процеси. Аминокиселините помагат за увеличаване на мускулната маса доста бързо, освен това повишават издръжливостта – физическа и психическа, съдействат за подобрена работоспособност и удължаване на ефективното време за занимания в спортните зали.

За ВСАА се говори, че добавката може да причини язва на стомаха, хранително отравяне, проблеми със сърдечно-съдовата система и импотентност. Част от тези твърдения не са защитени чрез научни изследвания.

Телешки (говежди) аминокиселини

Приемът на протеини/аминокиселини чрез рационално хранене не би следвало да дава странични ефекти освен в случаите на някои алергични реакции. Ако се касае обаче за прием на аминокиселини като хранителни добавки, консултацията с лекар е необходима за избягване на нежелани въздействия. За пример – аминокиселината фенилаланин е опасна за хората с фенилкетонурия.

Телешките аминокиселини са препоръчвани за активно спортуващи – вариант за поддържане на енергийния баланс без натрупване на холестерол. Съвременните продукти от този вид – пречистени говежди аминокиселини, при правилен прием осигуряват повече сила, издръжливост и покачване на мускулна маса.

Още за незаменимите аминокиселини

Да припомним кои са незаменимите аминокиселини: метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин, валин. Дефицитът им за продължително време води до различни болестни отклонения. Например недостигът на треонин нарушава правилното функциониране на протеиновите структури в тялото. Недостигът на левцин пък лишава организма от някои точни регулаторни механизми, като този върху стойностите на кръвната захар. От лизина зависи усвояването на калция, свързано със здравината на костите и доброто състояние на ноктите и косата.

Компенсирането на споменатия недостиг може да стане или чрез специална диета – включваща храни с високо съдържание на въпросните съставки, или чрез прием на хранителни добавки с незаменимите аминокиселини.

Храните – източници на незаменими аминокиселини

Има ги в различните видове меса и изобщо в храните от животински произход. Високо е съдържанието им и в морските дарове и рибата.

Дълго време учените са считали, че единствено животинските продукти съдържат компонентите, необходими на човека за протеиновия синтез. Т.е. че човешкият организъм може да се изгражда само на базата на животински протеини, респективно аминокиселини. Но се оказва, че растителните протеини също вършат добра работа в тази посока. Научни изследвания в Германия и Швейцария доказват, че растителната храна също съдържа много протеини, които човешкият организъм усвоява. Само че е необходимо да се изяждат значително повече количества в сравнение с месото например. Въпрос на личен избор е коя група да бъде предпочетена. За информация – ето кои храни съдържат незаменимите аминокиселини в най-големи количества:

Незаменима аминокиселинаХрани, в които се съдържа
валинЖивотински продукти, млечни и млечно-кисели, соя, гъби, зърнени продукти, ядки, пшеничен зародиш
изолевцинМесо – всички видове, риба и морски дарове, яйца, мляко, кисело-млечни продукти, бадеми, кашу, соя, различни семена, ръж, леща, пшеничен зародиш
левцинМесо, риба, мляко, ядки, кафяв ориз, семена, пшеничен зародиш
лизинТвърди сирена и кашкавал, мляко, ядки, бобови храни
метионинМляко и кисело-млечни продукти, яйца, зърнени храни, сусам, ядки – особено бразилски орех, месо
треонинПродукти от животиски произход, грах
триптофанВсички видове месо, мляко и кисело-млечни продукти, риба, овес, сусам, фурми, банани, бобови храни
фенилаланинКашкавал, извара, мляко, соя, гъби, всички видове месо, яйца, морски дарове, риба
Киноа  – защо заслужава специално внимание

Екзотичната зърнена храна киноа съдържа всички незаменими аминокиселини, което е уникално за растителен продукт. Това прави актуалната киноа търсена и консумирана в света на бодибилдинга. Консумацията й дава възможност за пълноценно синтезиране на разнообразни биохимични вещества в човешкия организъм, включително ферменти, хормони и невромедиатори. Освен активно спортуващите, от подобна храна в менюто си се нуждаят хората с метаболитни отклонения и сърдечно-съдови заболявания.

Справките сочат категорично, че по съдържание на протеини в дребните зрънца продуктът няма равен на себе си. в 100 г киноа се съдържат 14.12 г растителен протеин. Жълтите и червените сортове са дори с по-високи показатели. Препоръчваната дневна доза протеин е 0.8 г на килограм от собственото тегло. Необходимото дневно потребление може, оказва се, да се осигури дори само с кашата от киноа.

Добавки, източници на тези аминокиселини

В днешно време е трудно не да си доставиш хранителни добавки с незаменимите аминокиселини, а да си избереш най-добрите. Пазарът – “материален” и виртуален, буквално е потопен в оферти от всякакъв род. Най-силен е интересът към тройната комбинация от незаменимите валин, левцин и изолевцин, с чиято помощ активно спортуващи и бодибилдъри ваят мускули и стимулират издръжливостта си (BCAA). Този тип добавки могат да се приемат преди, по време или след тренировки според целта на осъществяваната програма: за растеж на мускулите, за отслабване, за стимулиране на издръжливостта.

Дайте мнение и Вие тук!

Немалко специалисти съветват приемът на този тип добавки да не е по-продължителен от три месеца. Ревютата на продуктите уверяват, че при точно спазване на указанията – конкретно – няма риск от предозиране. Все пак се признава, че прекалената употреба на добавки с фенилаланин например може да провокира увеличаване на кръвното налягане и усещания като сърцебиене, световъртеж и умора (framar.bg).

Вегетарианство и незаменими аминокиселини

Доста разпространено е вярването, че вегетарианците не се хранят пълноценно и поради отсъствието на незаменимите аминокиселини в растителната храна. Това е заблуда и бихме могли да я атакуваме дори само с припомнянето на факта, че екзотичната киноа съдържа пълния набор от всички незаменими аминокиселини.

Първо – повечето вегетарианци не се отказват изцяло от всички животински храни; например някои не ядат само месо, но млечните продукти и яйцата са в менюто им. Тази погрешна теза е резултат от неразбирането, че месо и животински храни – това не е едно и също. Погледнете отново таблицата по-горе и вижте колко много са растителните храни, съдържащи по една или по няколко незаменими аминокиселини: зърнени храни, гъби, ядки, соя, киноа, сусам, бобови храни, нахут, кафяв ориз и пр.

Да припомним, че при децата са коментирани като незаменими още две аминокиселини – хистидин и аргинин. Има ги в тиквените семки, сусама, соята и лещата. На практика всички незаменими аминокиселини, дори допълнителните в детска възраст, могат да се набавят от растителни продукти.

Какво са условно незаменими аминокиселини?

Условно незаменими се наричат онези аминокиселини, които могат да се синтезират от човешкия организъм, но в неголямо количество. Специалистите причисляват към тази група на първо място аминокиселината аргинин, която при някои заболявания или в състояние на стрес става есенциална. Дефицитът на аргинин има сериозни последици като функционални проблеми на хипофизата и последващи нарушения в растежа и мъжките полови функции. Към условно незаменимите аминокиселини се споменават още цистеин, хистидин, тирозин, пролин – особено важен за сърдечния мускул и ставите, както и “бащата” на всички аминокиселини – глутамин. За него е казано, че може да се нарече естествено гориво за главния мозък и градивна съставка на мускулната тъкан.

Аминокиселини на прах

Формата на аминокиселините като хранителните добавки е важна, когато ни интересува скоростта на въздействието им. Възможни са варианти с аминокиселини под формата на прах, течност или таблетки и капсули.

Течните се включват в енергообменните процеси около 15 минути след приема Таблетките и капсулите започват да работят значително по-късно, но присъствието и на тази форма е достатъчно качествено.

Аминокиселините на прах са масова форма, тъй като позволяват да се набави необходимото количество  на по-ниска цена. Тяхното действие се усеща 20 минути след приема.

Как е по-добре – на прах или на хапчета?

Изборът на марка и форма на хранителни добавки от този тип зависи както от финансовите възможности, така и от подробности от рода на цели на приема, системен ли е приемът, режим на тренировки и пр. Хората, които са решили редовно да приемат аминокиселини и са наясно как да го правят без вредни последици, обикновено предпочитат прахообразната форма. Прахообразните продукти могат да са овкусени, да са ефервесцентни – т.е. лесно разтворими и пр.

Прием на BCAA и комплексни аминокиселини на прах

BCAA може да осигури около 40% от дневните дози на незаменимите аминокиселини. Благодарение на тази популярна добавка се увеличава издръжливостта на мускулите по време на тренировка. Трите съставки аминокиселини във ВСАА въздействат позитивно на анаболните процеси – т.е. те са изключително важни за растежа на мускулната тъкан.

Комплексните аминокиселини съдържат целия спектър на коментираните органични съединения. Много често ги наричат “бързи протеини”, защото усвояването им напомня това на суроватъчния протеин. Все пак немалко специалисти смятат, че е по-добре да се комбинира именно въпросният протеин с BCAA, вместо да се залага на комплексни аминокиселини. По-икономично е при всички случаи и е оптимално за трупане на мускулна маса и възстановяване след тежки тренировки. За подобряване на резултатите специалистите съветват да се добави и креатин.

Как и кога се дават на деца?

Правилното развитие на детския организъм в голяма степен зависи от баланса на аминокиселините, по-конкретно от приема на достатъчно количество незаменими аминокиселини. Те участват в синтеза на тъканните протеини и са решаващи за нарастването на телесната маса. Освен това всяка от тях има специфични функции. Лизинът и триптофанът са необходими за растежа, лизинът плюс хистидин – за кръвотворенето, левцин и изолевцин – за функционирането на щитовидната жлеза, фенилаланинът – за щитовидната и надбъбречните жлези. Метионинът участва в мастния обмен и обвена на фосфорни съединения, осигурява антитоксичната функция на черния дроб и баланса на нервната система. Дефицитът на която и да е от аминокиселините неизбежно се отразява върху нормалното развитие на детския организъм.

Коментираните аминокиселини са една от посоките, в които медицината търси отговори за лечението на такива страдания като детска церебрална пареза, епилепсия, аутизъм, синдром на Даун. Става дума за група болестни отклонения тип неврологични, които чрез системен прием на аминокиселини могат да бъдат повлиявани в положителна посока. Приемът на комбинация от аминокиселини в индивидуални количества помага за развитието на клетки и центрове на главния мозък, на качеството на нервната проводимост, съответно могат да се наблюдават положителни промени в 90% от лекуваните случаи. Видими резултати има при деца със задръжки в психо-речевото развитие и с олигофрения. Интересното е, че положителните тенденции се съхраняват и след като приключи терапията, която най-често е в рамките на 2-3 месеца.

Една по-различна тема за въпросните аминокиселини засяга активно спортуващите деца. Могат ли те да приемат аминокиселини под формата на хранителни добавки? Всеки специалист по детско хранене ще заяви, че най-добре е такива деца, изразходващи много енергия и с жива потребност от формиране на мускулна маса и издръжливост, да разчитат на първо място на рационалното хранене. В него трябва да се наблегне на храните с протеини, но същевременно да присъстват и достатъчно други компоненти, отговорни за развитието на организма. Приемът на добавки също се определя като възможен, но внимателно и след професионална преценка. Времето за вземане на точно определената доза е по време или след хранене; приемът на гладно може да причини проблеми на стомашно-чревния тракт.

Кои са най-добрите аминокиселини? Какво препоръчваме?

Аминокиселините редовно присъстват в топ-класации за най-добрите хранителни добавки. Вижте един от популярните рейтинги на bg.top10suplements.com ТУК. Обикновено акцентът е върху комбинации от ВСАА с още 2-3 аминокиселини, като се търси баланс между състав, качество и цена. Така например продуктът Optimum Nutrition е комбинация от ВСАА, левцин и валин. Добавени са глутамин, електролити и фито хранителни компоненти. За добра се сочи цената на този продукт от порядъка на около 14 долара за 600 г под формата на прах.

Течни аминокиселини

Течните аминокиселини са готови за прием разтвори, които дават възможност за по-бързо усвояване в сравнение с праховите форми, капсули или таблетки. Обикновен се препоръчват за прием по време на тренировки или непосредствено след тях, тъй като скоростно осигуряват на мускулната тъкан строителен материал. Чрез тях успешно се поддържат възстановителните процеси и се предотвратяват проявите на катаболизъм.

Ето някои примери за търсени продукти от този вид: Weider Amino Power Liquid, MuscleMeds CARNIVOR Beef Aminos, Maxler Amino Magic Fuel, Multipower Professional Amino Mega Shot.

Суроватъчни

Суроватъчните аминокиселини от типа на Amino Whey са съвременен вариант ва суроватъчни протеини, подложени на ултрафилтрация и хидролиза. При тях е налице оптимизирана комбинация от заменими и незаменими аминокиселини, чийто прием подпомага белтъчното изграждане в организма. Препоръчват се и в терапевтични програми – за нормализиране на метаболизма и оптимизация на азотния баланс.

Креатин и аминокиселини

Тази комбинация е препоръчвана за хора, които тренират интензивно и са заинтересовани да стимулират мускулен растеж, да поддържат издръжливост и на съхраняват мускулна маса при редуциран калориен прием. В продукти от типа на Amino Pump например се комбинират креатин – бърз енергиен източник при мускулни натоварвания, с комбинация от компоненти, сред които левцин, бета аланин, Л-аспартамова киселина, таурин, глицерол, агматин. За отбелязване: такива продукти са подходящи за лица над 18 години. Не бива да се приемат от бременни, по време на кърмене или при боледуващи, които са на поддържащи медикаменти.

Аминокиселини Универсал

Те са серия продукти на Universal, анонсирани като произведени по модерни технологии от гарантирани суровини. Таблетките телешки аминокиселини са получени от черен дроб на аржентински говеда с качествени хранителни добавки. Друг вариант са яйчните аминокиселини; може да се избере и третата възможност – суроватъчни аминокиселини, обогатени с храносмилателни ензими и витамин В6. И при трите типа продукти е налице уверението за безопасност при продължителен прием. Налице са варианти на разфасовките – различно количество таблетки; цените в зависимост от количествата варират от 47 до 84 лв.

Аминокиселини САМе (SAMe)

САМе представлява метаболит на аминокиселината метионин. Приемът му има функции на хепатопротектор, упражнява антидепресивно действие и в обратен ред стимулира ендогенни процеси, т.е.- синтез на собствен САМе-продукт. САМе може да се набави под формата на хранителна добавка, която се използва за допълващо лечение при множествена склероза, депресии, хепатит и цироза. По правило е с добавени витамини – В6, В12 и фолиева киселина. Тази комбинация предотвратява натрупването на хомоцистеин – междинен продукт от метаболизма на САМе, който може да е причина за увреждания на кръвоносните съдове, инфаркти и инсулти. Опаковка от 30 таблетки на Biovea се купува за около 70-72 лв.

Аминокиселини + протеин

Много хора, които започват активно да се занимават със спорт и преминават към специализирано хранене, често си задават въпроса: да вземам ли аминокиселини – или протеини, или и двете? Ако искам да съвместявам – как точно и безопасно ли е това.

Знаем, че аминокиселините много бързо постъпват в кръвта и се усвояват пълноценно за потребностите на организма. Протеините на практика са същите аминокиселини, само че организирани в специфични конструкции .  Тези конструкции са стабилни благодарение на химичните връзки между отделните компоненти. Усвояването на протеините изисква време, тъй като е необходимо споменатите връзки да се елиминират чрез преработка в стомашно-чревния тракт. Ясно е, че усвояването на протеините изисква значително повече време в сравнение с аминокиселините. Спортното хранене може да съчетае двата вида продукти – аминокиселини за бърз ефект, и протеини за поддържане на постоянния енергиен режим. Така аминокиселините се оказват подходящи за прием преди и непосредствено след тренировки, а протеините – например казеинът, могат да подхранват мускулите през нощта. На добра популярност сред спортистите се радва суроватъчният протеин, който се усвоява най-бързо от всички протеини. Скоростта му на усвояване е междинна – между аминокиселините и останалите протеини.

Аминокиселини “Nutrim” (Нутрим)

“Nutrim” продуцира широка гама продукти, сред които комбинации от аминокиселини за активно спортуващи, за медицински цели или за широко потребление с цел набавяне на дефизити и възстановяване след преумора и големи натоварвания. Продуктът Junior Post Work например се препоръчва за прием след тренировки и като преход към прием на чисти протеини. Представлява съчетание от тройната комбинация левцин, изолевцин и валин с креатин монохидрат, L-аргинин, L-глутамин, таурин, антиоксиданти. Продуктът е прахообразен, обичайната дневна доза от него са три пълни супени лъжици – приема се с вода или мляко.

Американски аминокиселини

Те са изключително богат избор от продукти на световно известни марки. При избора им имат значение формата – прах, течни, таблетки или капсули, комбинацията от заменими и незаменими аминокиселини, цената. В silabg.com може да се проследи рейтингът на американските аминокиселини, достъпни за българския потребител (вижте актуалната класация). Ето някои от предпочитаните продукти:

  • Xtend Intra-Workout Catalyst от Scivation; най-подходящ за прием по време на тренировки; съдейства за изтаряне на мазнини и растеж на мускулна маса. Съдържа аминокиселини, ВСАА и глутамин. Има различни варианти на дозиране, като пакет от 1170 г струва към 102 лв, а се предлагат и еднократни дози по 3.50 лв.
  • Xtend Perform от същата фирма е от типа ВСАА-течна формула; подходяща за оптимизиране интензивността на тренировките. Насърчава протеиновия синтез и съдейства за възстановяване на мускулната тъкан. Съдържа съставката Peak02 – съчетание от щамовете на 6 гъбени култури, които правят продукта добър адаптоген; това е важно за преодоляването на неизбежния физически стрес при интензивни тренировки.
Xtend (Екстенд) аминокиселини

Xtend се рекламира като нова формула аминокиселини на Scivation, усъвършенствана като възможност за интензивно трениращи да предпазят мускулите си и да им осигурят интензивно натоварване и последващо изграждане. Активните компоненти са аминокиселините левцин, изолевцин и валин в съотношение 2:1:1. добавените компоненти глутамин и цитрулин съдействат съответно за изгаряне на мазнините и за неутрализиране на млечната киселина и усещането за умора. Продуктът е обогатен с балансирана съставка от натрий, калий и хлор, което го прави ефективен при регулирането на водно-солевия баланс по време на тренировки. Има положителни отзиви за качествата на продукта, но според потребителски коментари цената от около 80 лв за 390 г прах е доста висока.

Други хубави аминокиселини

Gaspari Aminomax са сочени от специалисти и потребители като достатъчно добър вариант за аминокиселини, като се залага на съотношението качество-цена. Приемът на тези аминокиселини под формата на таблетки върши работа както при потребност от постигане на по-голяма издръжливост, така и за сила и растеж на мускулната маса. Ключ за лесното приемане на продукта е ниското молекулно тегло на основните компоненти, получени от суроватъчен протеин.

Още лечение с аминокиселини и приложения

Коментираните аминокиселини най-често се обсъждат като хранителна добавка, редовно включвана в програмите за специализирано хранене при активно спортуване. Всъщност в много случаи продуктите са част от комплексни терапевтични програми, съдействащи за лечението на различни заболявания. Разбира се, и в двата случая това трябва да става след консултация с фитнес инструктора или по лекарска препоръка.

За мускулна маса и релеф

Бодибилдърите отделят специално внимание на аминокиселините, които имат ключова роля при нарастването на мускулната маса. На практика мускулът е изцяло протеиново “изваяние” и аминокиселините са важни за растежа на мускулната тъкан, за нейното възстановяване и укрепване и за продукцията на хормони. Изборът на продукт и режимът на прием може да формира процес на увеличаване на мускулната плътност и формиране на релеф, или пък да доведе до увеличаване обема на мускулите. Всяка програма се консултира със специалист, с чиято помощ се избира най-подходящият продукт и се структурира режимът му на прием. Така например на начинаещи бодибилдъри обикновено се препоръчват комплексни аминокиселини + ВСАА, за да се гарантира постоянно нарастване. Приемът е 3-4 пъти на ден. За мускулна маса аминокиселините се приемат непосредствено преди и след тренировка.

За възстановяване след тренировка или болест

Специалистите биха обърнали внимание върху факта, че след интензивни тренировки, физическо пренатоварване или продължително боледуване е задължително да се погрижим за правилното възстановяване на организма. Изчерпването на силите, както разговорно определяме тези състояния, е свързано с високия енергиен разход, засягащ мускулната тъкан. Търсенето на енергиен резерв засяга именно нея и по-точно градивните й компоненти, каквито са аминокиселините. Априори приемаме, че в изброените случаи е налице дефицит на аминокиселини, който най-бързо може да се компенсира чрез приема им под формата на хранителни добавки.

Вариант за правилно възстановяване е приемът на глутамин или L-глутамин (lubomirivanov.com). За знаещите глутаминът е кралят на аминокиселините, тъй като има множество ключови физиологични функции. При интензивни физически натоварвания от цялото количество изгубени аминокиселини глутаминът представлява 60%, затова мнозина са склонни условно да го определят като незаменима аминокиселина.

При лечение на епилепсия с водорасли

Доказано приемът аминокиселини действа укрепващо на нервната система, затова неспирно се изследват различни варианти за прилагане на съдържащите ги продукти като добавъчен компонент в терапевтични програми. Известно е, че продуктите с водорасли афа на Аквасорс компенсират дефицитите на незаменими аминокиселини и съдействат за положителни резултати при заболявания от типа на епилепсия и детска церебрална пареза. Важен факт е произходът на суровината за тези хранителни добавки – растителни базови продукти от супер чисти райони. Този тип продукти с водорасли могат да се прилагат и при деца, като се възприемат добре и лесно се постигат видими резултати.

При рак и онкология

Една от посоките на научни търсения за лечението на злокачествени заболявания е ориентацията към действието на аминокиселините, и по-специално на една от незаменимите аминокиселини – лизин. Доказано е, че лизинът блокира активността на трансформираните клетки и не допуска проникването им в съединителната тъкан, разпространението в други тъкани и по кръвен път, образуването на метастази. Други учени алармират за необходимостта от ограничаване приема на храни с аминокиселини от типа на аспартам и глутамат, чието въздействие е неблагоприятно. Подобно ограничение се квалификира като профилактика на раковите заболявания.

При гастрит

Аминокиселините дразнят лигавицата на стомаха; ако дълго време ги приемаме на гладно, могат да причинят дискомфорт. Това е особено важно за хората с гастрит или други стомашни проблеми – реакцията е налице независимо дали се приемат аминокиселини в прахообразна, течна форма или таблетки. Най-често при гастрит проблеми създават продуктите от типа ВСАА.

Значи ли това, че човекът с гастрит не може да приема аминокиселини? Като се замислим – би следвало аминокиселините да съдействат за оздравяването му, защото стимулират растежа на тъкани и нормализират метаболизма. Всъщност подобен проблем няма стандартно решение – решението винаги е конкретно. Възможно е нещата да се уредят, като се приемат аминокиселини след хранене или по време на самото хранене. Друг компромисен вариант е приемът на по-малки порции и по-често.

По време на бременност

Аминокиселините не са противопоказани по време на бременност – даже е препоръчителен приемът им, стига да са избрани подходящите и в съобразени със състоянието дози. По принцип балансът на аминокиселини в организма на бъдещата майка е отговорен за укрепването на имунната й система, за антиоксидантна защита, за оптимално ункциониране на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, за подобряване на издръжливостта на организма. Споменатият баланс е и една от гаранциите за нормалното протичане на бременността и успешното раждане на здраво бебе.

В специалните комплекси аминокиселини за бременни се подбират онези, които съответстват на състоянието – например помагат да се преодолеят токсикозите на ранната бременност. Най-често прилагани са аспаргиновата киселина, лизин, триптофан, глицин, треонин, левцин, изолевцин, серин, тирозин, пролин. Недостигът на аминокиселини у бременни може да се установи по такива симптоми като загуба на апетит, слабост, лесна умора, чупливост на ноктите и лош вид на кожата, анемия.

При депресия

Всеки специалист ще потвърди, че лечението на депресии изисква конкретика и комплексен подход. Има случаи, при които здравословният режим и подходящата диета вършат чудеса. Терапията на депресии с аминокиселини се представя като алтернатива или допълнение – според случая, на медикаментозното лечение. Счита се например, че приемът на аминокиселината фениаланин е почти еквивалентно на приема на антидепресанти. Разбира се – без страничните ефекти, присъщи на лекарствата. Няма нищо изненадващо в това: все пак изначално е известно, че аминокиселините участват в множество жизнено важни процеси, продукции и връзки в живия организъм. Сред тях – балансиращите здравата психика и стабилизиращи т.н. невромедиатори, оптималното протичане на нервни сигнали и регулиращи психичното здраве.

При косопад и оплешивяване

Аминокиселините цистеин и метионин са сред “отговорниците” за правилно израстване и устойчивостта на косъма. Цистеинът се произвежда от самия организъм и може да се натрупва, а метионинът е есенциална аминокиселина – трябва да си я доставяме чрез храната (чрез месо, млечни продукти, зърнени храни, сусам, ядки). При проблеми с косата – косопад, алопеция, възможно решение може да се окаже приемът на метионин под формата на хранителна добавка. Разбира се, това трябва да става след консултация със специалист.

За мозъка

Аминокиселините са една от опорите на мозъчния метаболизъм. Използването на аминокиселини за лечение на болести, свързани с главния мозък, е сравнително нова научна област с едва 30-годишно практическо приложение. Доказано е, че чрез аминокиселините или т.н. метаболитна терапия могат да се лекуват боледуващи мозъчни неврони и да се включват в неврологичните процеси резервни “мощности” на главния мозък. Това се отнася за болестни отклонения като паркинсонизъм, детска церебрална пареза, инсулти, мозъчни увреждания в резултат на травми, епилепсия, множествена склероза.

За сърце и кръвоносни съдове

Аминокиселините при рационално хранене и при необходимост – под формата на хранителни добавки, са възможност за укрепване на сърдечния мускул и здрави кръвоносни съдове. Според някои теории диетите с храни, богати на аминокиселини, вършат същата работа, както умерената физическа активност или спирането на тютюнопушенето. Доказано при такива диети е по-малък рискът от високо артериално налягане, а кръвоносните съдове са еластични и здрави. Любопитното е, че растителните аминокиселини се отразяват положително на кръвното налягане, а тези от животински произход – на кондицията на кръвоносните съдове. Най-важните в това отношение аминокиселини са аргинин, цистеин, глутамат, глицин, хистидин, левцин и тирозин.

Други приложения и ползи

Споменахме, че аминокиселини се използват при лечението на детска церебрална парализа, при проблеми с детското психоразвитие, късно проговаряне и пр. Възможно е чрез тях да се въздейства върху инсулиновия синтез, хормоналния баланс, продукцията на фермени/ензими, заздравяването на рани и пр.

Източници:

http://easy-lose-weight.info/aminokisloty-dlya-pohudeniya-kak-i-kogda-prinimat/

http://takioki.ru/nezamenimye-aminokisloty-dlya-cheloveka-spisok/

http://www.buildbody.org.ua/sportivnoe-pitanie/bcaa-ili-kompleksnye-aminokisloty

Първоначално публикувано на:17.09.2015 @ 16:35

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Creatine

Какво е креатин, референтни стойности и лечение

Креатин – за какво се използва? Какво прави креатин + протеини? Откъде се взима. Видове …

3 Мнения

  1. Мелинда Тороманова

    Ако искате и решите, кажете повече за страничните ефекти от известните аминокиселини, включително и от БЦАА (BCAA), както и кога те могат те евентуално да бъдат вредни. Как се осъществява прием при различни заболявания и каква цена имат добавките по магазините в интернет. Бих се радвала да прочета, ако има чалъм, и по-подробно за видовете аминокиселини на пазара и как се прилагат при жени, най-вече за кила и отслабване, но и във фитнеса. Могат ли аминокиселините да се пускат и на деца, хубаво ли е, кога и как? Кои са най-приемливите и добри аминокиселини като ефект и като цена? От статията ви не разбрах особено какво е това аминокиселини. Вълнувам се от различните източници на незаменими, комплексни, течни, на прах и есенциални аминокиселини и от подробности за тяхното действие. Как се вземат заедно с протеин?

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Мелинда! Благодарим за чудните препоръки. Немедленно се заемаме с поставените от вас приятни и прекрасни задачи по материала за приема на аминокиселини, ползите и вредите от тях!

  2. АФА (aphanizomenon flos-aquae) или синьозелените микроводорасли от езепото Кламат (Орегон, САЩ) са изключително богати на ВСИЧКИ – и на незаменимите и на заменимите, аминокиселини, при това, получени, не от обработени продукти, а от микроводорасли, които са на най-ниското ниво на хранителната верига – тоест, с 0 токсини, и събирани от екологично чиста среда. При това става дума за ГЛИКОпротеини, като тези в тъканите на човешкия организъм, а не за ЛИПОпротеини – като тези в месото; като в тях няма натрупани по веригата замърсители, като торове, пестициди, хормони нито антибиотици. Друга любопитна и ценна особеност: аминокиселинният профил на АФА е почти идентичен с този на човешкия организъм. Също така: съдържанието на протеини в АФА е много високо: 60 – 62 %. Предлаганите от Аквасорс водорасли АФА след събирането им са изсушени по специална патентована технология, при температура, която дава възможност да се запазят всичките им многобройни и полезни вещества и свойства, включително и съдържащите се в тях ензими. Клетъчната обвивка на АФА е нежна и лесносмилаема. Освен всичко друго, АФА е отлична храна за мозъка. Ползвам този благословен дар от природата от доста години, винаги с неизменни оглични резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *