Спирулина за отслабване
Спирулина за отслабване: Прием, действие, ползи - на прах и на хапчета. Като лекарство.

Спирулина за отслабване. Цена, мнения и приложение на древното водорасло

Зелени водорасли спирулина за отслабване, прием и действие за потискане на апетита. Цена. На прах или на таблетки (хапчета)? Мнения от форуми.

Още в текста: ♣ Какво е спирулина? Коя е хубава. ♣ Като лекарство. ♣ Жива спирулина. ♣ Как се приема. ♣ Хавайска. ♣ Диет 100

Ако все още не сте наясно с това – какво е спирулина, ето малко информация. Спирулина е микроскопично синьо-зелено водорасло. Вирее в езера със слабо солени алкални води. Счита се за една от храните на бъдещето заради високата си хранителна стойност: богато е на протеини, минерали, каротеноиди и витамини.

Коя спирулина е хубава? Както при всеки препоръчван продукт, има оригинал и ментета. Специалисти по темата препоръчват да се пазарува сертифицирана спирулина от биомагазин. Спирулината на прах не бива да е насипна, а фабрично пакетирана и с точно указание на съдържанието. Може да се заложи и на спирулина на таблетки – по-лесно се приема, тъй като тази на прах има специфичен вкус и е неприятна само с вода. Препоръките са спирулина на прах да се приема с фреш или шейк, или да се добави към дресинг на салата. Нормалното количество за един прием е супена лъжица, практикуващи споделят схема от прием в продължение на месец и три месеца почивка (desilifestyle.net). Продуктът може да се намери още и под формата на капсули и люспи.

Важно е да се купува продукт с “биография”, тъй като диворастящата спирулина може да поеме и натрупа тежки метали. Това е лошо за черния дроб, а оттам и за здравето като цяло.

С разрушени клетъчни стени

спирулина, за отслабване, рецепти
Спирулина на прах или на хапчета – въпрос на избор

Структурата на това удивително водорасло е специфична: клетките му нямат твърда целулозна стена, а са гъвкави и лесно се преодоляват от ензимите на човешката храносмилателна система. Това прави излишни сложните химически обработки на набавената суровина; на практика имаме продукт, който е приготвен в лесна за прием форма без сериозни индустриални намеси. Био характеристиката на хранителната добавка спирулина е природосъобразна и чиста, което е важно за постигането на очакваните въздействия (bb-team.org).

Бележка: Когато си купувате спирулина на таблетки, избирайте продукт, за който изрично е посочено, че не съдържа спойващи вещества. При такава характеристика усвояването на полезните компоненти е най-пълноценно.

Мнения и отзиви

спирулина, прием дозировка
Най-често спирулина се добавя в различни натурални сокове и коктейли

Още ТУК: Топ 15+ факта за водораслото спирулина, които и насън да ви бутнат, трябва да знаете:

Спирулина. 10+ подценявани ползи и рецепти

За немалко хора приемът на спирулина е свързан или с преодоляването на състояния след тежко боледуване, или е тя е необходима за профилактика преди сезонни изпитания за здравето. Не са малко и онези, които са решили да опитат от любопитство. Мотивите могат да са различни, но ефектът така или иначе ще е налице. Вижте какво мислят потребителите за спирулина!

  • Bettata, rozali.com: “ Преки впечатления имам единствено от био спирулината, която взимаше сестра ми преди известно време. При нея имаше добър ефект за намаляване на теглото. Това е хранителна добавка и представлява синьо-зелено водорасло богато на ценен белтък със състав от 18 аминокиселини.Не е точно хапче за отслабване, защото спирулината подпомага детоксикацията на организма, съдейства за засилване на имунната система…”
  • Pipilota, zemianazaem.com: “Аз купих на прах и на таблетки. И понеже съм си любопитна, натроших 1 таблетка на прах и какво се оказа – вкусът е абсолютно идентичен. Тъй че за всеки вкус има по нещо, зависи как ти е приятно да я приемаш.
    Орто, като казваш че спирулината гранясва, може ли според тебе да се съхранява в хладилник,като ядките?!”
  • Rokoso, zemianazaem.com: “ Шейк със спирулина или мака:
    – В блендер слагам оризово или овесено мляко (взимам си био мляко на Joya), един банан, лъжичка спирулина, лъжичка мака (маката може и в отделен шейк, ако съм решил да не взимам спирулина този ден)и около 1-2 супени лъжици конопен протеин. Понякога слагам орехи, за да ми е по-плътно. Спирулината изобщо не се усеща – или поне аз не я усещам “.
  • Мариела, forumzdrave.bg: “Аз също пия хавайска спирулина от една седмица, много доволна съм, нямам никакъв апетит, особено за сладко”.

За отслабване и потискане на апетита

Отслабването не е първата и най-важна причина, заради която трябва да се интересуваме от невероятната спирулина. Същевременно не е за пренебрегване фактът, че диетите със спирулина дават и този резултат. Работата е там, че водораслото съдържа фенилаланин – компонент, чието присъствие потиска апетита. Със сигурност е възможна редукция на теглото, ако апетитът е под контрол!

“Демир

Ето защо спирулина е препоръчвана от диетолози и специалисти по здравословно хранене като продукт, който съдейства за изпълнението на програми за редукция на теглото (ladyzone.bg).

При анемия

Древното водорасло спирулина съдържа биологично активно желязо (revita.bg). Това е една от характеристиките на полезната спирулина, разкрита преди 30 години. Макар още преди векове водораслото да е било част от хранителната програма на ацтеките, тази специфика все още е нова за медицинската практика. Тя позволява водораслото да се включва в комплексното лечение на желязодефицитни анемии. Спирулината насърчава синтеза на червени кръвни телца и подобрява процента на серумното желязо в кръвта. Според данните на експеримент, проведен в Япония, приемът на 12 г спирулина дневно увеличава хемоглобина с 21%.

При високо кръвно

спирулина
За спирулина се говори като за храна на бъдещето

Приемът на спирулина балансира кръвното налягане и по този начин намалява риска от инсулт и инфаркт. Според данни от изследвания приемът на спирулина в дози 4-8 г дневно в продължение на 16 седмици нормализира стойностите на холестерола – един от факторите за преждевременна смърт от последиците на високото артериално налягане. Благодарение на водораслото сърдечно-съдовата система изпитва оздравително влияние; работи пълноценно, подобрява се периферното кръвообращение и се редуцират застойните състояния, както и рискът от разкъсване на склерозирали кръвоносни съдове (spirala.bg).

При астма

Още едно тежко заболяване се повлиява положително от хранителен режим със спирулина: астмата. При медицински експерименти е установено, че приемът само на един грам спирулина дневно облекчава мъчителните симптоми при астма. Намаляват пристъпите и острите състояния, а ако все пак се случат – преминават по-бързо и в по-лека форма. Ефектът се обяснява със способността на водораслото спирулина да намаляват стойностите на специфичните антитела IgE, което пък води до по-слабо изразена симптоматика на белодробната астма и подобрени функции на дихателната система (superspirulina.bg).

За хемоглобин

Вече стана дума, че приемът на спирулина е един от вариантите за справяне с анемията. От редица научни изследвания се прави обобщението, че със спирулина се активира способността на организма да произвежда нови червени кръвни телца. Това на практика означава нормализиране на важния хемоглобин, нерядко и без помощта на медикаменти (revita.bg).

В гинекологията

Вече има натрупан опит и практики за приложение на спирулина в гинекологията (spirulina.com.ua). Така например при планиране на бебе двамата партньори е добре да приемат по 2 г спирулина дневно в продължение на месец. Приемът на спирулина помага също при лечението на поликистозни яйчници, при токсикоза на ранната бременност, при кърмене – за подобряване на лактацията.

Препоръчително е да се приема спирулина и при мастопатии: 5 г на ден сутрин на гладно, половин час преди закуска. Режимът се спазва три седмици с почивки в неделя.

Водораслото е полезно и при ерозио на маточната шийка. Тогава освен вътрешния прием на 2-5 г дневно се прави и вагинална промивка с разтвор от спирулина (1 г спирулина на половин литър преварена вода).

За щитовидна жлеза и при Хашимото

Приемът на спирулина при проблеми с щитовидната жлеза дава положителни резултати, като намалява потребността от прием на специални медикаменти и хормони. Това се отнася и за заболяването, известно като Хашимото или тиреоидит на Хашимото (spirulina.com.ua). Вземането на спирулина активира щитовидната жлеза при отслабени функции. Ако тя е отстранена, може да се приема продължително по 1-2 г спирулина. В този случай специално вземането на спирулина на всяка цена трябва да се обсъди с лекар, който е добре запознат със здравословните проблеми на потенциалния потребител.

При диабет и кръвна захар

Режим със спирулина – това е препоръчително за потребители със захарен диабет. Необходимо е само да се уточни подходящата лечебна доза, която пациентът може да приема едновременно с инсулина. Като цяло диетата със спирулина съдейства за общо здравословно укрепване и стабилизиране на психиката (spirulina.com.ua). Освен това се забавя прогресията на болестта и появата на усложнения, засягащи функциите на други органи.

При рак

Онкологичните заболявания причиняват състояния, при които приемът на спирулина се препоръчва; в някои онкологични клиники по света лечебни дози спирулина от 5 г дневно се дават като част от комплексната терапия.

Не се препоръчва прием на спирулина по време, когато се провежда химиотерапия. Това е така с цел да се съхрани концентрацията на медикаментите, въведени в кръвообращението. Както знаем, чрез спирулина се изхвърлят преобладаваща част от токсините в тялото, а компонентите на химиотерапията се разпознават именно като токсини.

Затова пък е полезно спирулина да се приема преди и непосредствено след оперативни интервенции при рак, както и след приключването на карантинния период при химио- и лъчева терапия (spirulina.com.ua).

При целулит

Освен вътрешен прием на спирулина – при здрави хора това балансира метаболизма и подобрява хидратацията на кожата – водораслите могат да се използват с козметична цел за спасяване от целулит. Както и други видове водорасли, споменаваната спирулина е добър вариант за очистващи и тонизиращи маски. Водораслите съдържат висок процент минерали и витамини и всякакви маски и компреси с водорасли подхранват кожата и я правят сияйна.

В козметиката се използват специални пластини от спирулина, които предварително се навлажняват с минерална вода и се поставят върху проблемните места на кожата за определени минути. Това подобрява пропускливостта на клетъчните стени, храненето на клетките и подобрява водния им баланс. Водораслите насърчават водния обмен и изхвърлянето на излишните течности (kozmetikata.com).

За черен дроб

Доказано – ползата от спирулина за човешкото здраве засяга в най-висока степен черния дроб (biopogled.com). Водораслото спирулина има качества на могъщ антиоксидант, а това е от изключително значение за тонуса на черния дроб и производството на чернодробни ензими. Приемът на спирулина подпомага детоксикиращите функции на този орган, балансира работата и съхранява здравето му.

При дископатия и болки в кръста

Макар да звучи малко странно, включването на спирулина в менюто съдейства за преодоляването на такива системни проблеми като болки в кръста, дископатия, болки в ставите (framar.bg). Ясно е, че става дума за алтернативно лечение, при което съдействаме на организма да мобилизира собствените си сили и да преодолява отклонения от здравето от рода на споменатите. Приемът на спирулина действа детоксикиращо, балансира имунната система и помага да се преодолеят възпалителните процеси. Съчетано с подходящо хранене и физическа активност, това лечение на болки в кръста дава резултат.

Безсъние

Спирулина и безсъние – има ли връзка? Връзката става ясна при споменаването на факта, че сред множеството биоактивни компоненти водораслите съдържат и растителен мелатонин. Както знаем, от него зависи управлението на процесите заспиване-събуждане и самото качество на съня (silabg.com).

За дебело черво

Специалисти препоръчват прием на малки дози спирулина като средство за прочистване на чревния тракт от шлаки. Това намалява токсичния ефект от забавения метаболизъм и лошата перисталтика и има профилактична стойност за системата. Подобрява се кондицията на чревната лигавица и чревната микрофлора. Неутрализират се възпалителните процеси – особено тези в дебелото черво, което е важна част от превенцията на рака на дебелото черво (framar.bg). Ключова роля в описаното въздействие на спирулина върху здравето на дебелото черво играе хлорофилът.

Пречистване на организма и детоксикация

Съдържанието на синьо-зелените водорасли позволява да поддържат при прием алкална среда в организма и да неутрализират окислителните процеси (biochoice.bg). Това насърчава самоочистването на организма от токсини, защото създава благоприятна среда за оптимално изпълнение на детоксикиращите функции на черния дроб. За успеха на детокс-програмите имат значение хлорофилът, наличието на фибри, на витамини от В-групата. Когато спирулина с компонентите си действа оздравително на черния и белите дробове, на чревния тракт, това е достатъчно силен сигнал за рестарт на собствената детоксикираща програма в човешкото тяло.

При холестерол

Чудото спирулина само по себе си не товари организма с холестерол, защото съдържанието му във водораслите е изключително скромно. От своя страна приемът на спирулина оптимизира мастната обмяна и намалява стойностите на лошия холестерол в кръвта (estestveni.com).

При артрит

Дозираният прием на спирулина е в състояние да облекчи мъчителните болки при артрит. Това въздействие се дължи на гама линоленовата киселина, която синьо-зеленото водорасло съдържа. Овладяването на болката е свързано с ограничаване на възпалителните процеси и забавяне на необратимите процеси в стави, кости и сухожилия – болестни или свързани със стареенето (bilki.bg). В този аспект е добре да се спомене и фактът, че водораслото внася в организма оптимални дози провитамин А – бета каротин, както и витамин В12, отговорни за редуциране на възпаленията и подобряване на нервната проводимост и подвижността на крайниците.

Дайте мнение и Вие тук!

При остеопороза

Съставът на вълшебната спирулина прави тази праисторическа храна подходяща за профилактика на остеопорозата. Трудно е да се посочи друг естествен продукт, в който макро- и микроелементи са в такава съвършена хармония – особено калций, фосфор и магнезий. Това прави приемът на спирулина лесен път за предпазване от загубата на костно вещество. Съчетано с протеини и богат витаминен състав на водораслото, храненето със спирулина категорично допринася за пълноценно възстановяване на костното вещество и устойчивост на скелета, за издръжливост на двигателния апарат (doctiming.bg).

При депресия

Доказано приемът на спирулина балансира емоциите и оказва положително въздействие върху функциите на нервната система. Принос за това има пълноценното й витаминно съдържание, особено витамините от В-групата. Чрез спирулина може да се нормализира поведението при свръхактивност или да се преодолеят състояния на депресии и тревожност. Подобряват се мозъчните функции, включително концентрация на вниманието и памет (zelenoto.bg).

При простатит

Спирулина е силен антиоксидант и упражнява противовъзпалително въздействие в онези точки от тялото, които в това отношение са критични. Вече има натрупан клиничен опит и се знае, че с помощта на спирулина успешно могат да се овладеят симптомите на простатит (biopogled.com). Процесът се подпомага от общото укрепване на имунната система, за което допринася и приемът на спирулина.

Против стареене

Може ли диетата със спирулина да се квалифицира като анти-ейдж програма? Положителен отговор. Въпросът е, че зареждането чрез спирулина с протеини от висока класа, незаменими аминокиселини и изключително богат набор от микроелементи и витамини, балансира клетъчното хранене и енергийния обмен и забавя процесите на стареене. Основен принос от приема на спирулина е неутрализирането на свободните радикали, които са главна причина за стареенето на клетките (anddiet.com).

Цена

Цената за полезната спирулина варира в доста широки граници. Може да се намери под формата на таблетки, капсули или пудра – пакетирана и насипна. Важно е да се намери спирулина от надежден доставчик. Не се увличайте по анонса за “дива”, т.е. некултивирана спирулина – материалът може да е от зона с тежки метали във водата и тогава приемът й ще ви се отрази зле.

Спирулина на прах/пудра – гарантирано чиста, може да се намери по 13 лв за опаковка от 125 г (zoya.bg). Има също хапчета – актуални са опаковки с по 240 таблетки от 300 мг срещу 26-27 лв. Капсулите спирулина се набавят от аптечната мрежа срещу 12 лв за опаковка от 100 капсули по 410 мг.

Прием

Специалистите препоръчват пробен прием на спирулина – половин чаена лъжичка пудра, или една капсула/таблетка. Това е необходимо, за да се види как организмът ще приеме тази суперхрана. В някои случаи първата среща с нея приключва във WC-то, тъй като е възможно дразнене на стомашно-чревния тракт.

По принцип се препоръчва редовен прием на 1-2 чаени лъжички пудра със смути, мляко или сок. За предпочитане е това да става преди хранене – така протеините на поетата спирулина ангажират метаболитните процеси в тялото и създават условия за контрол върху апетита. По-добре е да се избягва прием на спирулина късно вечер, за да не се навреди на спокойния сън.

Ако е предпочетена формата на хапчета или капсули, приемът може да бъде 3х1 дневно преди хранене. Не се препоръчва превишаване на дневната доза (framar.bg).

За деца

Чудесната спирулина е одобрена от водещи педиатри като подходяща в детската възраст. На първо място чрез спирулина се укрепва здравето на деца, които продължително време са били недохранвани или хранени непълноценно (lechitel.bg). Високият процент протеини, които съдържа, я прави добър вариант за деца с наднормено тегло – засища с малки количества и задълго, прави излишно непрекъснатото похапване. Със спирулина може да се обогати и храненето на активно спортуващи деца, тъй като водораслото внася в организмите им балансиращи енергията компоненти, без да ги товари с излишни калории.

Още нещо за детското здраве и приема на спирулина: повишава устойчивостта на имунната система, съдейства за преодоляване на алергични пристъпи, лекува анемии, неутрализира цинковия дефицит, попълва потребностите от калций за здрави кости на растящите бурно организми.

“Био” спирулина по-добра ли е или не?

Предлаганата в мрежата и в аптечните вериги спирулина понякога е препоръчвана като “био”. Този етикет трябва да означава по-високо качество и главно – чистота. Проблемът с полезната спирулина е, че понякога събираната “дива” спирулина обитава водоеми с утайки от тежки метали. Това може да причини неприятни странични ефекти след приема на подобен продукт. Точно по тази причина е важно при покупка на спирулина да се ориентирате към утвърден производител или доставчик, с когото не е трудно да се установи контакт. Предлаганата био спирулина трябва да е със сертификат за чистота и обикновено е по-скъпа. Опасността да си купите спирулина на прах/пудра с лошо качество е най-голяма, когато пазарувате от продукта в насипно състояние. Затова трябва да се предпочитат пакетираните дози спирулина, както и ход формата на таблетки или капсули.

На прах, на таблетки и капсули

Спирулина на прах/пудра е най-разпространената форма на продукта. Доставчикът е наясно с условията на съхранението й; избирайте дози, опаковани в страната-доставчик. Средната цена е около 25 лв за 250 г спирулина био (fitness1.bg).

При спирулина на таблетки или капсули се избягва опасността от прием на продукт, който е замърсен с утайки от тежки метали или други вредни компоненти от нечисти източници. Схемата за прием на таблетки трябва да се консултира със специалист, тъй като има разлики при терапевтични дози (като част от комплексно лечение) или профилактика Качествени таблетки от добра марка могат да се намерят на цена от около 20 лв за 60 бройки (framar.bg).

Спирулина на капсули е още един вариант за прием на лековитото водорасло. Могат да се намерят опаковки от по 100 капсули за десетина лева. Цените при преработените форми варират както в зависимост от марката, така и заради количеството сухо вещество в единична бройка от продукта. По тази причина не може да се препоръча стандартна схема, трябва да се планира конкретно в зависимост от характеристиките на добавката и от здравословния проблем. Специално внимание се изисква при определянето на дозите за деца.

Какво представляват синьо-зелени кламатски водорасли АФА

Т.н. синьо-зелени водорасли се набират от езерото Кламат в американския щат Орегон. Районът се определя като екологично чист и защитен, а водораслите АФА са квалифицирани като естествен, пълноценен и безопасен източник на крайно важни за човешкия организъм компоненти: протеини, минерали, витамини (estestveni.com). Протеините от кламатските водорасли се усвояват почти стопроцентово, затова освен хранителна добавка водораслите се считат и за пълноценна храна, особено за вегетарианци и вегани. Приемът им регулира енергийния баланс, подкрепя имунната система, внася необходимите витамини и минерали и се отразява градивно и благотворно на нервната, сърдечно-съдовата дейност.

Специалистите препоръчват редовен прием на АФА-капсули, като се започне с три на ден и се достигне до 10. Храненето с тази добавка изисква прием на достатъчно течности.

Хавайска (американска)

Хавайската спирулина се рекламира като продукт с естествен произход – тъй като спирулина може и да се култивира в изкуствени условия. Според доставчиците хавайската спирулина се добива в чисти райони, наличен е екологичен контрол и не се очакват опасни странични ефекти от приема й.

За хавайската спирулина се казва, че единствена тя отглежда в дълбоки басейни със солена вода (vitarama.bg). Особено място в характеристиката й заемат фитонутриентите и особено т.н. фикоцианин: тези съставки правят хавайската спирулина особено полезна за сърдечно-съдовата дейност, мозъчните функции и зрението.

Хлорела

Микроводораслите спирулина, хлорела и кламатски водорасли АФА са квалифицирани като суперхраната на 21 век (zemianazaem.com).

Хлорела е микроводорасло, богато на хлорофил, важно е присъствието в масата на растежен фактор. Съдейства за пречистване на човешкия организм и извеждане на тежки метали от него; оптимизира храносмилането, ускорява метаболизма. Спешно участва в терапии при язва и гастрит. Открита рана, поръсена с хлорела на прах, зараства по-бързо от обичайното.

При бременност

Приемът на спирулина по време на бременност или кърмене не е противопоказан. Дори напротив – при липса на специални условия е препоръчителен, тъй като подобрява състоянието на организма като цяло и стабилизира имунната защита. Нещо много важно за тези целеви групи е високото съдържание на желязо в микроводораслите; приемът им балансира възможните дефицити и по този начин също изиграва стабилизираща роля за здравето им. Принципно приемът на спирулина подкрепя функциите на кръвотворните органи и оптимизира стойностите на хемоглобина в майчиния организъм (revita.bg).

С амла

Амла е екзотичен плод с изключително високо съдържание на витамин С (zoya.bg). Прах от амла се добавя в редица продукти – както за вътрешен прием, така и за външно приложение, например маска за коса. Комбинацията от спирулина и амла е добра възможност за стабилна подкрепа на имунната система. Тази комбинация е налична например в капсулите “Спирулина плюс”, предназначени за хора в стрес, болни от диабет и рак, с артрит и атеросклероза, с катаракта, изтощени след тежко боледуване или натоварвания от физическо и психическо естество (framar.bg).

Дневна доза (дозировка)

Според специалистите приемът на спирулина трябва да започне с малка доза – кафена лъжичка прах или 1-2 таблетки, за да се усети и възприеме вкусът й. Макар полезните ефекти на спирулина да са безспорни, не се препоръчва дозиране (pharmacy-bg.com). Счита се, че оптималният прием предполага прахообразна консистенция от 2-3 грама, или 4 до 6 таблетки/капсули, м зависимост от съдържанието суха маса спирулина в тях. При някои целеви групи – например активно спортуващи и трениращи за натрупване на мускулна маса, може да се допусне и прием на 10 таблетки дневно.

Може ли да се намери жива за отглеждане?

Въпреки анонсите за естествен произход на продуктите със спирулина, в повечето случаи водораслите за производството им са изкуствено отглеждани – за да има пълен контрол върху условията и реколтата да е органична.

Справката показва, че у нас спирулина и хлорела са били отглеждани преди време в района на Рупите като реализиран проект от БАН. Има информация за създаване на акваферми за отглеждане на спирулина като продължение на този проект, във Варненско и край Дунав.

Междувременно нараства предприемаческият интерес към отглеждането на спирулина във ферми, тъй като подобни проекти ще имат европейско финансиране. Фермер на спирулина трябва да има 3-4 милиона евро, за да си плати за щамове на водораслото и да построи закрити басейни със специални филтър-инсталации и механизация.

Някой знае ли дали може да се отглежда вкъщи?!

Странични ефекти и противопоказания

Натурална спирулина или продукти със спирулина – това е много полезно, но понякога има неприятни странични ефекти. Така например възможно е да се получат алергични реакции към водораслото (pharmacy-bg.com). Освен това при водорасли спирулина от естествен източник може да има токсични съставки от водната среда.

Спирулина трябва да се избягва от онези, при които провокира токсични реакции, от хора с метаболитното заболяване фенилкетонури, при автоимунни болести като лупус, ревматоиден артрит и множествена склероза. Необходима е лекарска консултация за съвместяване с някои медикаменти при астма или възпалителни заболявания.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

атеросклероза лечение симптоми

Атеросклероза: Какво е? Причини, симптоми и методи на лечение

Какво е атеросклероза ♠ Симптоми ♠ Сърце ♠ Горни и долни крайници ♠ Главен мозък ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Видове ♠ На …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *