Сумамед 200, 250, 500 и сироп
Сумамед 200, 250, 500, мнения, антибиотик сироп

Сумамед 500. Мнения. Кога започва да действа 250 и 200?

Кога започва да действа Сумамед 500? Мнения за Сумамед 200 и 250. Изопринозин и Сумамед. Как се приготвя? Азакс. Прием.

Сумамед: още един антибиотик, срещу чиято употреба може да има възражения – но и лечебните му ефекти са доказани и полза от приложението му категорично има.

В тази статия ще разгледаме подробно сумамед заедно с всички негови плюсове и минуси. И няма да спестим неприятните неща, но няма да забравим и добрите страни.

Сумамед е антибиотик от групата на макролидите с активен компонент азитромицин.

Може да се намери под формата на таблетки, капсули и прах за приготвяне на суспензия. Десетте диагнози, при чието диференциране се налага приложение на сумамед, са при възпаления на дихателните пътища, на кожата и меките тъкани, при уро-генитални инфекции (medicine.bg).

Ето как изглежда Топ-10 на сумамед в действие:

  • Фарингит и тонзилит;
  • Ангина;
  • Синузит и ушни възпаления;
  • Бронхит;
  • Пневмония;
  • Лаймска болест;
  • Акне;
  • Пиодермия и импетиго;
  • Хламидия;
  • Гонорея.

В зависимост от диагнозата, възрастта на пациента и общото му състояние се препоръчва дозировка, продължителност на терапията и формата на лекарствения продукт – дали ще са хапчета или суспензия.

При фарингит или тонзилит

Много често болното гърло – фарингит или тонзилит, или и двете – е резултат от стрептококова инфекция. Благодарение на азитромицина коментираният медикамент сумамед овладява успешно възпалението. При първия прием на медикамента трябва внимателно да се следи за алергични реакции – например затруднено преглъщане, оток на гърлото, проблеми при дишане и говорене. Трябва да се прецени дали подобни симптоми са резултат от основното заболяване или организмът реагира, задълбочавайки някои от признаците на фарингита и възпалението на сливиците (medicine.bg).

Лечението при инфекции на горните дихателни пътища е свързано с определянето на глобална доза, която се разпределя в дози за три дни. Стандартната при лечение със сумамед на капсули например е 1500 мг; през всеки от трите дни на терапия се приемат наведнъж по две капсули от 250 мг.

Ако пациентът е дете с тегло над 45 кг, прилагат се дозировките за възрастни. При по-малки деца може да се провежда лечение с таблетки или суспензия. И в този случай схемата на лечение изисква медикаментът в доза, определена от лекар, да се приема веднъж на ден – един час преди или два часа след хранене. Времето на приема трябва да е едно и също.

При ангина

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ангината е остро възпаление на сливиците, което немалко хора подценяват. Твърди се, че болестта може да се излекува успешно със солена вода, сода бикарбонат, гаргара с лайка.

Всички тези средства помагат, но могат да имат ефект само в началото на заболяването – да редуцират неприятната симптоматика, свързана с инфекции на сливиците (blitz.bg). За специалистите е ясно, че същинското лечение на ангината става с антибиотици, а всичко друго може само да помага.

Когато бъде поставена диагнозата ангина, обикновено са необходими около три дни, за да се “улучи” точният антибиотик. Ако това е сумамед – азитромицин, лечението с антибиотик продължава до пет дни, докато за всички останали антибиотици при ангина се препоръчват десет дни.

Проблемът с ангината е в това, че много често при ясни признаци за оздравяване – липса на температура и болки в гърлото, се развива вторична бактериална инфекция или друго усложнение. Това налага изпълнение на целия лечебен курс – както е препоръчан от лекуващия, независимо че се чувствате напълно здрави.

При синуит

сумамед
Ангина, тонзилит – при това положение сумамед помага за три до пет дни

Лечението на синуит (синузит)е безкрайно широка тема. Какво ли не се практикува – нагревки, пункции, промивки, хапчета. Сумамед е един от вариантите, който овладява инфекции от бактериален характер и позволява на лигавиците в синусите да се успокоят.

В комплекс с други терапевтични методи синусните кухини се освобождават от секрети и възпалителните процеси се неутрализират.

За лечение на синузит се прилагат същите дозировки, както са препоръчваните при тонзилит и фарингит (medicine.bg).

При болки в ухото

Болките в ухото са честа последица от възпалителни процеси в носоглътката, възможно е също възпалителен процес в ухото – отит, да се развие самостоятелно. Терапията със сумамед блокира подобни процеси и предпазва от усложнения, които могат да се окажат с доста сериозни последици (blitz.bg).

При бронхит

Сумамед е успешно прилаган при лечение на инфекции в долните дихателни пътища. Лечението на бронхит се извършва под лекарско наблюдение; лекуващият определя дневните дози и продължителността на лечението – както при инфекции на горните дихателни пътища (framar.bg).

Важно е да се запомни, че този антибиотик се дава на бременни и кърмачки само в краен случай, ако няма друга алтернатива при определено сериозно заболяване. Освен това сумамед следва да се прилага с особена предпазливост, ако потребителят има проблеми с черния дроб и/или бъбреците.

При пневмония

сумамед
Сумамед се приема под формата на капсули, таблетки или суспензия

Лечението на пневмонии, без значение от какъв вид са – причинени от вируси, бактерии, гъбички, това лечение винаги трябва да е комплексно. Прилагат се антибиотици, отхрачващи средства и имуностимуланти (d-rmario.com).

Често се налага смяна на водещия антибиотик: лечението се започва с един широкоспектърен, докато излязат резултатите от микробиологичното изследване. Възможно е сумамед да бъде основно лечебно средство в даден етап от болестта, или да се прилага комбинирано, с друг антибиотичен продукт.

Пневмонията е сериозно заболяване, което изисква добра компетентност и не бива да се допуска самолечение и глупавото “изкарване на болестта на крак”.

Понякога след вече приключило лечение се поддържат температури от порядъка на 37.2 – 37.3, тогава за този преходен период се препоръчва тридневен модул от сумамед за доизлекуване на потенциалните остатъчни инфекциозни огнища.

При лаймска болест

Сумамед – капсули от 500 мг, е използван за лечение на лаймска болест в първи стадий. Както е известно, болестта се пренася от кърлежи, в редки случаи от бълхи, мухи и комари. Първият стадий на заболяването напомня вирусна зараза – с висока температура, главоболие, треска (wikipedia.org).

Ако не се проведе адекватна терапия, болестта засяга ставите, сърцето и централната нервна система. При лаймска болест се приемат първоначално наведнъж четири капсули сумамед през първия ден на лечението, след което в продължение на още четири дни се вземат наведнъж по две капсули от 500 мг (framar.bg). Дневната доза се приема един час преди или два часа след хранене.

Като антибиотик за акне

Антибиотикът сумамед се счита за подходящ при лечението на акне – средна степен на тежест (findpatent.ru). Любопитна е схемата за 6-седмичен лечебен модул със сумамед: през първите три седмици се приемат три пъти седмично дневни дози от 500 мг, а през следващите три седмици – отново три пъти седмично, но дневната доза е 250 мг.

Първите положителни резултати – видимо “завяхване” на вече наличните пъпки, се наблюдават две седмици след началото на терапията. Към края на лечението е налице изчистване на преобладаваща част от обривите и отсъствие на нови. Оздравителният период е доказан за пет месеца.

При пиодермия и импетиго

Сумамед е подходящ за лечение на кожни заболявания и инфекции на меките тъкани от рода на импетиго и пиодермия. Касае се в повечето случаи за упорита стафилококова инфекция, за която следва да се намери подходящ антибиотик – рядко лeчението е успешно само с използването на локални външни средства. Сумамед може да се приложи при диагностицирана чувствителност на причинителя към именно този лекарствен продукт.

Дайте мнение и Вие тук!

Препоръчва се начална схема за лечение както следва: две таблетки от 500 мг през първия ден, следвано от още 4 дни с по една таблетка от 500 мг дневно (zdrave.ws). Според някои препоръки при доказано повлияване може да се прилага и схема, подходяща също за лечението на акне: три последователни дни с по 500 мг дневно – по една таблетка, след което 500 мг веднъж седмично в продължение на 9 седмици.

Сироп, капсули или таблетки

Изборът на най-подходящата форма зависи както от същността на здравословния проблем, така и от възрастта на пациента и общото му състояние. Сумамед се прилага и при деца.
Налични са таблетки от 123, 250 и 500 мг, сироп и капсули.

  • Капсулите от 500 мг най-често се прилагат при пневмонии, лаймска болест, инфекции от хеликобактер пилори с язвена болест, полово предавани инфекции (framar.bg). Тази форма не е подходяща за деца.
  • Дозировката на таблетките се повлиява от диагнозата – обикновено се търси най-добрият вариант при инфекции на дихателните пътища, на кожа и меки тъкани, при полово предавани болести. При деца дозата се изчислява на база килограмите на потребителя.
  • Сумамед сироп се препоръчва при деца или при прациенти, които имат проблеми с преглъщането. Подходящ при дихателни инфекции и възпаления на кожата и меки тъкани. Има два варианта, стандартен и форте, със засилена концентрация на активния компонент азитромицин.

При хламидия

Хламидиите са чувствителни към сумамед и в повечето случаи лечението с този антибиотик е успешно. Ако се касае за остро, ново състояние, се оказва достатъчна дозата от един грам – т.е. две таблетки или капсули от 500 мг наведнъж, и това е всичко. Ако обаче инфекцията е хронична, този прием трябва да бъде последван от още два аналогични на седмия и 14-тия ден (health.bg). Тази схема се счита за ефективна, при това – щадяща организма на пациента откъм страничните ефекти на антибиотика.

При гонорея

При ново диагностициран случай на гонорея върши работа еднократен прием на 2 г сумамед – т.е. четири таблетки по 500 мг. При хронифицирано състояние се вземат през първия ден от терапията две таблетки по 500 мг , и още четири дни по една таблетка от 500 мг (medsecret.net).

За деца

Подходяща форма за деца е суспензията / сироп. Дозировката и схемата на прием се определят от педиатър; изчисляването на необходимото количество за еднократен прием са съобразява с долна граница на килограмите 5 кг и горна – 45 кг. Децата с по-високо тегло се лекуват по схеми за възрастни. Тази пациентска група прилага сумамед при инфекции на дихателните пътища, кожата и меките тъкани (remedium.bg).

Добра работа като заместител понякога върши Азакс. Имаме отделен материал за него:

Азакс или Азитрокс при кашлица? Кога започва да действа Азакс 500?

Клацид или сумамед?

Счита се, че клацид е по-добрият вариант при стафилококови инфекции. Както клацид, така и сумамед са антибиотици от макролидната група (framar.bg). Стандартното им приложение е за инфекции с различна степен на тежест – на дихателните пътища, кожата и меките тъкани.

Фармакологичните им характеристики съдържат информация и за използване при полово предавани болести, лаймска болест (сумамед); гъбични инфекции, зъбни инфекции, възпаления от хеликобактер пилори (клацид).

Специфичното при терапия с двата антибиотика е, че схемата на прием за сумамед е по-краткотрайна, стандартно за не повече от пет дни, докато терапевтичният курс на клацид е 7-10 дни.

Или аугментин?

сумамед
Сумамед се приема по лекарско предписание

Аугментин е сложна комбинация от пеницилинов компонент и клавуланова киселина: вторият компонент предотвратява ситуациите, в които пеницилиновият компонент става неактивен (framar.bg). Освен при възпаления на дихателните пътища, синусите и средното ухо, аугментин е препоръчван при инфекции на отделителната система, на кожата и ставите.

Също хубав антибиотик е Азитрокс:

Азитрокс: Плюсове и минуси, приложение и мнения

Може ли с алкохол?

Сумамед и алкохол: комбинацията по условие е неприемлива. Приемът на антибиотик натоварва черния дроб, затова и пациентската листовка за сумамед предупреждава как да се лекуват със сумамед пациенти с чернодробни проблеми. Ако паралелно със сумамед се пие и алкохол, организмът изпитва допълнително натоварване (puls.bg).

Тази комбинация провокира по-често проявата на негативни странични ефекти от лекарството, като например стомашен дискомфорт и болки, гадене и повръщане, промени в кръвното налягане, главоболие и виене на свят, ускорен сърдечен ритъм. Намалява се терапевтичното въздействие на сумамед, а чернодробните клетки не са в състояние да изпълняват функциите си и в този важен орган се натрупва токсинът ацеталдехид.

Странични ефекти: Посиняване, накуцване

Фармакологичната характеристика на сумамед съдържа специално предупреждение за възможни странични ефекти от рода на накуцване и посиняване на крайниците (framar.bg). Това се случва, ако едновременно със сумамед се приема ерготамин или медикаменти с ерготаминов компонент: това е продукт на базата на моравото рогче, използван при главоболие или метрорагия (кръвоизлив от матката).

Ерготаминът причинява свиване на кръвоносните съдове. Едновременният му прием със сумамед води до състояние, известно като ерготизъм – проявява се именно с накуцване и посиняване на крайниците.

Предупреждения

Сумамед не бива да се използва, ако е известна алергия към някой от компонентите на продукта. Не се използва също и при наложителна терапия с медикаменти, производни на ерготамин.

Специално внимание изисква прилагането на сумамед при пациенти с чернодробни, бъбречни или сърдечни заболявания (framar.bg). Не се препоръчва за пациенти с тежка чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Дозировка

Вариантите за терапии със сумамед звисят от диагнозата и възрастта на пациентите; дозите за възрастни се прилагат при деца, чието тегло е над 45 кг.

При всички случаи специалистът трябва да приложи индивидуална терапевтична схема, която може да включва само еднократен прием на ударна доза от антибиотика, или продължителна лечебна програма за седмици или месеци (подробно за дозировки, избор на форма – таблетки, капсули или суспензия, вижте във framar.bg).

Мнения за Сумамед

  • Потребител Спокойна: На нас за съжаление не ни свърши работа за бебенцето, сигурно не бяхме избрали подходящия антибиотик.
  • Потребителка с никнейм Гризанче: Педиатричен лекар ни изписа Сумамед при гнойна ангина за детенце на 11 месеца. Чудесно проработи лекарството.
  • Потребител с никнейм Рефлекс: Сумамед е един от първите такива антибиотици, които се дават на малките деца, понеже са относително слаби тези лекарства. Моето дете го приемаше на годинка и един месец и му се отрази нормално. Помогна в интерес на истината.
  • Потребителка Морашка: В сравнение с Панцефа и Стандацилина е добър. Децата понякога имат алергия към проклетия Пеницилин и може да се обринат. В такива случаи Сумамед е прекрасен!

Още за Панцеф ТУК:

Панцеф (цефиксим): антибиотик за опасни инфекции

Добавете и вие още мнения за Сумамед по-долу във формата за коментари!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

трахизан

Трахизан за болно гърло: ето как се прилага!

С трахизан болното гърло оздравява по-лесно. Какво да не забравяме при лечение с трахизан – …

3 Мнения

  1. Мария Станева

    Към потребителката Морашка: Важно е винаги да предупреждавате лекаря, когато детето има алергия към Пеницилин, защото може да му се случи случка!

  2. Ели Цветанова

    И ние имахме тежък грип с доста висока температура преди няколко месеца и Сумамед помогна. Лекарят каза, че лекарството се взима 4 или 5 дни, но след това продължава да въздейства на организма още толкова, дори и без да се пие. Смятам, че е хубаво лекарство. Поне другите са по-лоши, които сме пробвали.

  3. Елена Атанасова - Йорданова

    За полипи на матката трябва да се ходи през 6 месеца на цитонамазка при гинеколог – изследване за ракови заболявания ! Хемороиди вътрешни кръвотечения след 50 год.по стените на матката и се качват към главата топли вълни !
    Чисто и просто казано почистеане от коминочистачи – обиране саждите по тръбите или паяжините по стенните!
    Да послужи където е необходимо !
    Поздрави … от компютъра на Джон Атанасов !? ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *