Vol2

Ето в кои случаи да се спасяваме с волтарен!

Топ 10 ползи от волтарен. Артрит. Болки в гърба. При болки в кръста. При дископатия. Пристъпи на подагра. На мигрена. При камъни в жлъчката. При камъни в бъбреците. При форми на ревматизъм. Лечение на оток. Болезнена менструация. Навяхване, натъртване, изкълчване, разтежение. Видове волтарен. Цена. Волтарен или диклак? Или диклофенак? Или фастум гел. Или мовалис. С милгама. При бременност.

Волтарен е един от медикаментите, които търсим при болки от различен характер. Можем да вземем таблетки, гел, супозитории – при тежки случаи е възможно и комбиниране за по-ефективно въздействие.

Кога можем да се доверим на волтарен и да изпитаме върху собственото си тяло ползите от въздействието на медикамента? Ето примерна класация – кога да използваме най-резултатно волтарен: при артрит, при ревматични болки, за болки н гърба или кръста, при дископатия, срещу мигрена, за подагра, при бъбречнокаменна болест, при жлъчни кризи, за лечение на различни травми, навяхвания и отоци (medicine.bg).

Активната съставка в продукта е натриев аминофенил ацетат, или диклофенак натрий. Действа обезболяващо и противовъзпалително. Приемът на таблетки волтарен трябва да става строго по лекарско указание, като се прилага минималната ефективна доза за максимално кратък срок. Таблетната форма не се препоръчва при язва, склонност към вътрешни кръвоизливи, през последния триместър от бременността, сърдечна недостатъчност или тежки увреждания на черния дроб и бъбреците.

Артрит

Неприятният артрит засяга ставите; всъщност науката говори за цяла група ставни възпаления, при които симптомите могат да са само болка, болка и оток, зачервяване, схващане, затруднено движение (puls.bg). Артритът може да е инфекциозен, реактивен, пост травматичен, от подагра, ревматичен, последица от лаймска болест или хепатит и пр. Колкото и да са различни причините и прогнозите, едно и също се повтаря при всички варианти: болката, затрудненото движение, неприятните възпалителни процеси – остри или хронични.

Лечението на артрит е сложен и продължителен процес с променлив успех. Терапията е комплексна и един от задължителните й компоненти е прилагането на нестероидни противовъзпалителни средства. Сред тях е и нашият волтарен във всичките му предлагани форми.

Таблетките волтарен блокират производството на специфични молекули – простагландини, които са причина за възпаление и болка в ставите. Това помага да се неутрализират болезнените симптоми при артрит, но не лекува самата причина за възпалителния процес. Много често при остри състояния на артрит се препоръчва паралелно прилагане на таблетки и мазило – това намалява болката и отоците и улеснява движенията на засегнатите стави (framar.bg).

Болки в гърба

Добър вариант за овладяване на болките в гърба е волтарен гел (afya-pharmacy.bg) или волтарен форте гел. Освен при болки в гърба става за болезнени състояния след травми и навяхване, мускулни разтежения и възпаление на сухожилията, т.н. тенис лакът. Тези форми могат да се прилагат и при деца над 14 години.
Волтарен за външно приложение се полага внимателно върху проблемната болезнена точка на гърба два пъти дневно. Максималният срок на терапия е две седмици, но още след първата би трябвало да се почувства облекчение. При бременност и кърмене това лекарство не бива да се използва. Противопоказано е и при открити рани.

При болки в кръста

Редно е при болки в кръста да се установи каква точно е причината, за да се препоръча адекватното лечение. Болки в кръста може да се получат при проблеми с прешлените на гръбначния стълб, при засегнати мускули, при възпалени или “защипани” нерви. Адекватната терапия трябва да се препоръча от лекар след поставянето на точна диагноза. При всички случаи медикаменти като волтарен носят облекчение – приложени външно, а ако се касае за възпалителен процес – и чрез прием на таблетки (zdravoslovnobg.org).

При дископатия

“Демир

Дископатията е често срещан здравословен проблем – при него междупрешленните дискове се изтриват и се притискат нервни окончания, като това причинява жестока болка. Ясно е, че едно хапче или качествен гел, какъвто е нашият волтарен, не може да реши такъв проблем. Може обаче да овладее болката и да предотврати усложнения, засягащи здравето като цяло и работоспособността (zdraventer.com).

Волтарен е един от препоръчваните гелове за овладяване на остри състояния от дископатия. Гелът се полага внимателно, докато се образува тънък филм в зоната на кръста. Ако в момента не тече остър възпалителен процес – може да се направи серия от ултразвукови сеанси с втриване на волтарен гел.

волтарен
Ставите често се нуждаят от волтарен, ако спортувате интензивно

Пристъпи на подагра

Волтарен под една или друга форма често се прилага при подагра, но само като част от едно адекватно комплексно лечение. Волтарен може единствено да облекчи симптомите, т.е. да неутрализира болката и да намали отока при подагра. Сериозният медикамент за овладяване на пристъпите на подагра е най-често колхицинът.

Освен овладяването на пристъпа цел на лечението е и алкализирането на урината; нормализирането на стойностите на пикочната киселина и по-бързото освобождаване от продукти на протеиновия разпад, алкохол, токсични компоненти (zdrave.org).

На мигрена

Упоритото, мъчително главоболие и пристъпи на мигрена могат да се лекуват симптоматично с помощта на волтарен. Подходяща форма са таблетките или – ако са налице стомашни проблеми – супозитории. Приемът на волтарен или формата с удължено освобождаване волтарен ретард облекчава болките, действа и температуропонижаващо.

Медикаментът не бива да се приема самоволно, тъй като овладяването на мигрена и главоболие или повишена температура може да забави констатацията, че се касае всъщност за инфекциозно заболяване или за хипертоничен пристъп (puls.bg).

При камъни в жлъчката

Най-ефективната и удобна форма на волтарен при жлъчни колики – остро състояние при камъни в жлъчката, е инжекционната. Медикаментът може да се внася в организма чрез мускулни инжекции, обикновено това е мярката за овладяване на болки при кризи, за предотвратяване на усложнения от рода на възпалителни процеси (puls.bg). Тази форма на медикамента постига най-бързо действие и се спестява дразненето на стомашната лигавица, свързано с употребата на таблетки от нестероидните противовъзпалителни.

Инжекционният разтвор волтарен е добър също за остри бъбречни кризи, пристъпи на подагра и тежки мигрени. Не бива да се използва през последните три месеца на бременността.

При камъни в бъбреците

волтарен
Формата волтарен се избира в зависимост от характера на проблема

Трябва да повторим казаното за жлъчните кризи: като болкоуспокояващ и противовъзпалителен медикамент волтарен в инжекционната си форма е работещ вариант при бъбречни кризи. Ако пациентът е постъпил за лечение в болница, медикаментът може да се комбинира с други продукти за венозно вливане. Необходима е точна преценка за избора на този продукт – при влошено състояние на черния дроб и бъбреците, освен бъбречнокаменната болест, той не бива да се прилага (puls.bg).

При форми на ревматизъм

Ревматизмът е сред сериозните заболявания със сложна природа, които се развиват в няколко посоки и причиняват тежки увреждания и инвалидизация (zdrave.bg). Различават се няколко основни форми на болестта: сърдечна; мозъчна или церебрална – пораженията са върху централната нервна система; ставна; кожна; смесена.

Волтарен е сред медикаментите, често прилагани при ставната форма на ревматизъм. Най-често засегнати са колена, лакти, китки, по-рядко прешлени и стави на пръстите. При остри пристъпи на ставен ревматизъм засегнатите стави са болезнени, имат видими отоци и зачервяване, движенията са мъчителни. Тук отново се прибягва до инжекционната форма на волтарен, която може да бъде съчетана с унгвент за локално външно приложение. Пристъпите на болестта продължават около седмица, след което затихват. Опасно е когато болестта се хронифицира; с прилагането на волтарен – унгвент, таблетки или супозитории не бива да се прекалява, тъй като при продължителна употреба по-често се проявяват страничните ефекти на лекарството.

Лечение на оток

Как се лекува оток с волтарен? Приложима с добър ефект е формата емулгел. Гелът волтарен се нанася върху отока – болезнена става или мускул (multipharm.eu). Това може да се прави 3-4 пъти на ден, но кожата трябва да е със съхранена цялост. При открити рани този продукт е неприложим. Не се използва при бременни в последния триместър, деца под 12 години и потребители с алергия към някоя от съставките.

Дайте мнение и Вие тук!

Болезнена менструация

При болезнена менструация (дисменорея, менструални крампи) се търси трайно решение чрез лекуване на основната причина: ако това е инфекция се препоръчват антибиотици, а ако става дума за миома най-често се прилага оперативен подход (puls.bg). Докато се намери въпросното решение обаче е необходимо неутрализиране на болезнените симптоми; една от възможностите е нашият волтарен, тъй като той ограничава отделянето на простагландини и потиска болката.

При болезнен цикъл като удобна форма се сочат супозитории и инжекционен разтвор. Прилагат се и таблетки, но при болезнените спазми ниско в корема неспокойна е и стомашната лигавица, а таблетките волтарен са доста агресивни към нея и е по-добре да се заложи на споменатите по-горе форми.

Навяхване, натъртване, изкълчване, разтежение

При този тип травми условието да се приложи гел е да няма наранена кожа: увреденото място се маже редовно с волтарен и трябва да бъде обездвижено, в покой, докато премине острата фаза (framar.bg).
Гел-формата на волтарен може да се използва под ластични бинтове и превръзки – понякога при посочените травми използването им е необходимо. Терапията с волтарен трябва да бъде съобразена с факта, че при обработката на по-големи участъци кожа е и по-голяма вероятността да се проявят някои от страничните ефекти на медикамента. Ако обработеното място започне да се зачервявава, да сърби или се появява обрив, вероятно се е получила алергична реакция и прилагането трябва да се прекрати.

Видове волтарен

Най-популярната форма е волтарен гел: може да се намери вариант с един процент диклофенак, или форте гел с 2.32% от активната съставка (framar.bg). Емулгелът може да се намери и във вид на аерозол.

Следват таблетките волтарен – от 25 и от 50 мг, супозитории – от 50 и от 100 мг, ретард таблетки от 100 мг с удължено освобождаване. Таблетките волтарен доло облекчават болки и смъкват температура, помагат при главоболие и болки в гърба, подходящи са при простудни заболявания.

Ампулите волтарен съдържат разтвор на медикамента; използват се чрез мускулни инжекции.

Цена

Волтарен не е от най-евтините мезикаменти, особено ако се налага да бъде прилаган системно. Ето някои цени – усреднени аптечни – за различните форми (по framar.bg): 8-9 лв за тубичка от 50 г еднопроцентен гел, или 15 лв за двойна туба от 100 г. Гелът с 2.32% диклофенак – вариант форте, е 14 лв за 50 г.

Опаковка от 20 таблетки х 50 мг е около три лева, приблизително за толкова бихте купили и 30 таблетки х 25 мг. Таблетките волтарен доло х 12.5 мг са 4 лв за 10 броя, а при таблетките ретард от 100 мг трябва да си приготвите около 5 лв за 10 хапчета с удължено освобождаване.

Волтарен на ампула струва 80-90 стотинки. При супозиториите или свещичките 10 броя от 50 мг вървят по 3.50 – 4 лв, а от 100 мг толкова ще дадете за пет парчета.

Волтарен спрей струва 15 лв за капсула от 75 мл.

Волтарен или диклак? Или диклофенак?

На практика става дума за медикаменти с една и съща активна съставка – диклофенак. Различни са концентрациите на активното вещество и медикаментите са алтернативни доколкото проблемът и здравословното състояние на пациента налагат по-слаб или по-силен медикамент. Същото се отнася и за различните форми от един и същ медикамент – например таблетна форма, ампула или супозитории от волтарен, съчетано с гел. Дори изборът на гел може да има варианти, както при волтарен е наличен еднопроцентен продукт, т.е. гел с еднопроцентно съдържание на диклофенак, или с 2.32%. Диклак гел например определено е по-агресивен продукт, тъй като популярният гел съдържа 5% от активното вещество (marvi.bg).

Или фастум гел?

При фастум гтел имаме друг активен компонент, кетопрофен (framar.bg). Това е алтернатива за случаите на свръхчувствителност към аспирин или други нестероидни противовъзпалителни средства. Не се препоръчва при бременност и кърмене. Има подчертано болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Или мовалис

Остър остеоартрит, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит – тези са обичайните диагнози, при които се препоръчва мовалис. Мовалис е нестероиден противовъзпалителен препарат с активна субстанция мелоксикам (framar.bg). Предлага се под формата на таблетки, инжекционен разтвор и супозитории.
Медикаментът е ефективен, но продължителното му приложение може да повиши риска от инфаркт или инсулт. Много трябва да внимават с приложението му хипертоници, хора с диабет и висок холестерол, както и пушачите. Очевидно волтарен е по-мекият вариант за овладяване на болки, отоци и възпаление, сравнено с мовалис.

С милгама

волтарен
С волтарен болката отшумява бързо

При някои болестни състояния волтарен – в една от описаните форми – може да се съчетае с милгама. Милгама е балансирана композиция от витамините В1 и В12; приемът на продукта се препоръчва при възпаления на нерви, невропатии, невралгии (framar.bg). Често възпалителните процеси в стави и мускулна тъкан са с комплексен характер и са засегнати някои нерви. Когато се говори за лечение в такива случаи се търси комплексно въздействие и включването на милгама има резон. При болки в кръста от различен характер, болки в гърба, тенис-лакът и още заболявания от подобен характер комбинацията от волтарен и милгама дава добър лечебен ефект.

При бременност

Волтарен, както всеки медикамент, не може да бъде средство за самолечение по време на бременност. Дори прилагането на гел, което изглежда безопасно и невинно, може в определени случаи да създаде проблеми.

По принцип волтарен на таблетки не се използва през последните три месеца от бременността заради допустима възможност за увреждане на плода или предизвикване на проблеми при раждането (framar.bg). Не е желателен приемът на таблетките по време на кърмене.

Гел-формата за външно приложение е допустима при кърмене и през първите 6 месеца от бременността само след категорична лекарска преценка. В тези случаи гелът се използва в минимални дози и за възможно най-кратко време. При кърмене е желателно да не се обработват големи участъци от кожата и в никакъв случай гелът да не се нанася върху гърдите.
Ограниченията за използване на волтарен при бременност и кърмене са аналогични и за формата супозитории.

Първоначално публикувано на:23.06.2015 @ 16:47

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Glu

Глюкозамин, митове и истини за хранителната добавка

Какво е глюкозамин? За какво се използва. Видове. Състав и действие. Странични ефекти, вреди и …

Едно мнение

  1. От близо 5 години, ампули Волтарен не се внасят в България, генериците не вършат същата работа и са по- слаби

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *