английска сол, дозировка
С английска сол се лекуват нерви, безсъние, хипертония и стрес

Английска сол. Доза при запек и други приложения. Прием вечер и вани

Топ 10 ползи от английска сол. Отслабване. При стрес: вана за релаксация. При детоксикация: прочистване на черен дроб и жлъчка с английска сол и грейпфрут. Против болка и крампи. За сила на косата. Почистване на кожата (ексфолиант). При слънчево изгаряне. При гъбички на краката. При сърдечни проблеми. За храносмилане: при запек

Топ 10 ползи от английска сол (на английски – epsom salt, магнезиев сулфат хептахидрат). За немалко хора английска сол – това е яко слабително, което често споменаваме в хумористични реплики на тема “запек”.

Всъщност става дума за полезен продукт, който може да съдейства за поддържането на доброто ни здраве. Поддържането на добро здраве с помощта и на английска сол или магнезиев сулфат, изисква да имаме някои познания за ефектите на продукта. Както и по какъв точно начин да ги постигаме. Има най-малко десет причини да държим в къщи едно разумно количество английска сол.

Преди да изброим 10-те популярни ползи, нека започнем от най-търсената:

Отслабване

Пероралният прием на английска сол насърчава изхвърлянето на шлаки, токсини и излишни течности, като активира чревната перисталтика. Препоръчва се едно количество от 10 до 30 грама да се разтвори в хладка вода и да се изпие на глътки. Това съдейства за редукция на килограмите и подпомага очистването на стомашно-чревния тракт. Не са малко специалистите обаче, според които продължителното прилагане на подобен подход е вредно и отслабването с английска сол не бива да се провежда по-често от два пъти в годината (ladyzone.bg).

Доста популярни варианти за отслабване с английска сол са т.н. английска диета с черен чай, и лунната диета във вариант, популяризиран от д-р Атанас Михайлов. В първия случай имаме всекидневен прием на малки дози английска сол сутрин, от порядъка на 10-15 г с хладка вода. Задължителен е приемът на черен чай, 5-6 чаши, и редуцирани порции храни от рода на овесени ядки, пълнозърнест пшеничен хляб, плодове – ябълки и круши, варени яйца. Английската диета продължава пет дни.
Диетата на д-р Михайлов се ориентира по лунния календар; също е включен всекидневен прием на английска сол, както и пресен сок от цитруси, чието количество се движи от 1.5 до 2 литра на ден (ezine.bg). Диетата се спазва три дни, след което следва захранване по определен ред.

английска сол при запек доза
Магнезиев сулфат, известен още и като английска сол

При анонсирането на подобни диети с английска сол за отслабване винаги се отбелязва рискът от това да се прояви синдромът лениви черва. По тази причина се счита за по-безопасен вариантът за трансдермален прием на магнезиев сулфат, т.е. чрез цели или частични вани с английска сол или аерозоли за цялото тяло с английска сол и вода.

Ето кои са 10-те ползи:

  1. Най-често споменаваната: помага при запек;
  2. Балансира производството и функциите на 325 ензима в организма ни;
  3. Оптимизира работата на стомаха и състава на стомашния сок;
  4. Подобрява състоянието на нервите и качеството на съня;
  5. Съдейства за регулирането на паметта и концентрацията;
  6. Намалява стреса;
  7. Отлично средство за детоксикация на черния дроб и други органи и системи;
  8. Подпомага усвояването на полезните хранителни вещества;
  9. Облекчава пристъпите на мигрена;
  10. Ефективен фактор в програми за отслабване; положителни ефекти при кожни страдания (ladyzone.bg).

Непременно погледнете и ТОВА:

Английска сол (магнезиев сулфат). Топ ползи и лечебни свойства за детоксикация, при запек и др.

При стрес: вана за релаксация

английска сол дозировка вана вечер
Чаша английска сол във ваната ще ви накара да забравите умората

Научно доказано е, че трансдермалният прием на английска сол неутрализира дефицита на магнезий в организма; подобрява производството на серотонин, балансира функциите на нервната система – овладява състоянията на напрегнатост, тревожност и потиснатост. Нерядко при стресови ситуации се препоръчва топла вана с 1-2 чаши английска сол.

Престоят в такава вана в продължение на 10-15 минути два пъти седмично е в състояние да направи чудеса (framar.bg). Магнезиевите йони от английската сол, които проникват през кожата за това време, активират производството на серотонин, хормона на щастието. Усещането за успокояване е трайно, подобрява се сънят, клетките отново се зареждат с енергия. Балансират се всички жизнени процеси.

“Фигурин

Ваната с английска сол може да бъде обогатена още с морска сол, хлебна сода, соли с лавандулово масло или лавандулово масло на капки. Освен неутрализирането на последиците от стреса, такава обогатена вана с английска сол хидратира трайно кожата, неутрализира възможни повърхностни раздразнения, подобрява пропускливостта на клетъчните мембрани и клетъчното хранене, забавя стареенето.

При детоксикация:

Прочистване на черен дроб и жлъчка с английска сол и грейпфрут

Този метод на прочистване изисква да имате вътрешното убеждение, че това ви е необходимо. Няма смисъл да започвате, ако при първите трудности и неприятни усещания се откажете. За по-сигурно се посъветвайте с личния си лекар – дали вашето здравословно състояние позволява да изпълните цялата детокс програма (zemianazaem.com).

Тя изглежда така:

  • Разтворете 4 супени лъжици английска сол в 800 мл вода. Това количество трябва да се изпие на четири приема по 200 мл.
  • Първият прием е в 18 часа. След дозата вода с английска сол може да вземете резенче лимон за оправяне на вкуса. Вторият прием на разтвор е в 20 часа. Ако до 21.30 не сте ходили по голяма нужда, направете си клизма с хладка вода.
  • Веднага след това започнете да си приготвяте сока от грейпфрут – трябват ви 180 мл. Смесете го в стъклен буркан със 120 мл зехтин. В 22 часа раздрусайте трийсетина пъти буркана, изпийте сместа и веднага легнете. Трябва да лежите неподвижно по гръб, без да говорите, най-малко 20 минути. Жлъчните ви канали са се разширили от приема на английска сол, а коктейлът от грейпфрут и зехтин ще насърчи отделянето на камъни, шлаки и токсини. Може да започне да ви се повръща или дори да повърнете – както и да имате позиви за тоалетната. Възможно е да се чувствате зле – всичко това е резултат от усилията на организма да изхвърли натрупаните до момента токсини.
  • На следващия ден, между 6 и 6.30 изпийте третата доза разтвор с английска сол, а два часа по-късно – и последната. Детоксът на черния дроб и жлъчката ви е към финала си. След още два часа изпийте чаша сок от ябълки, моркови и червено цвекло. Това е начин за допълнително освобождаване на черния дроб от токсини. След час-час и половина може да хапнете настърган морков, ябълка и варено червено цвекло – тази “метла” ще освободи тялото ви от последните шлаки, които са подготвени да го напуснат от детокса с английска сол.

Против болка и крампи

как се пие английска сол
Попитайте как се използва английска сол в домашната градина

Ваната с английска сол помага още и при мускулни болки, отоци и крампи. Достатъчно е дори само да си приготвим удобен съд с разтвор от английска сол, в който вечер да потопим крака (hera.bg). Специалистите припомнят, че приетата перорално английска сол се усвоява доста трудно, докато при трансдермален прием организмът бързо приема както магнезиевите йони от нея, така и тези на сярата.

Магнезият подобрява кръвообращението, разнася отоците и отпуска мускулната тъкан. Сярата действа стимулиращо за изграждането на нови клетки в мускулната тъкан. Ефектът при болки и крампи в краката е бърз и облекчението идва веднага.

Дайте мнение и Вие тук!

За сила на косата

Колко хора са наясно с ползата от английска сол за косата? За по-осведомените не е тайна, че мазната коса нормализира състоянието си с помощта на английска сол. За това е необходимо да разтворите девет супени лъжици английска сол в половин чаша шампоан. От тази обогатена смес мийте косата си и ще се убедите, че магнезиевият сулфат обира мазнините и косата става бляскава и чиста (apteka-optima.com).

Ако пък искате косата ви да е по-жива и обемна, смесете балсам и английска сол – равни части, и нанесете върху измитата с шампоан коса. Останете така 20-25 минути и изплакнете. Ще се убедите как с английска сол нещата с косата ви се променят!

Почистване на кожата (ексфолиант)

Йоните на сярата от магнезиевия сулфат действат успокояващо, прочистващо и противовъзпалително на кожата. Ако вземете вана с английска сол, наред с другите ефекти полезното въздействие ще бъде усетено и от кожата ви. Кожата става мека и гладка, а обичайният пилинг след това лесно ще я освободи от мъртви клетки. Може директно да се използват кристалчетата английска сол като ексфолиант – за целта малко количество английска сол се смесва с кокосово масло (apteka-optima.com).

При слънчево изгаряне

Две-три лъжици английска сол в спрей-бутилка с вода правят лековит разтвор, с чиято помощ може да се успокои поразената от слънчево изгаряне кожа. Кожата се напръсква и се оставя да засъхне, като процедурата може да се повтаря многократно – няма опасност от предозиране (biopogled.com). Тук специална роля отново имат йоните на сярата – истински балсам за епидермиса, с успокояващо, обезболяващо и противовъзпалително действие.

При гъбички на краката

Казват, че с английска сол можем да се излекуваме от гъбички по ноктите на краката. Ето една примерна рецепта за това как да действаме: в чаша гореща вода сипваме по една супена лъжица сода бикарбонат и английска сол и по две – кислородна вода и оцет. Разбъркваме и наливаме в бутилка. Пръстите с болни нокти трябва да бъдат потопени в оцет за десетина минути, след което ги намазваме с памучен тампон, потопен в сместа с английска сол. Изчакваме да засъхне и поставяме превръзка. Процедурата се изпълнява сутрин и вечер в продължение на един месец (ladyzone.bg).

При сърдечни проблеми

Как да използваме английска сол при сърдечни проблеми? Добре е да разчитаме на вече описаната вана с английска сол. Този тип терапия освен снемането на стреса постига конкретен ефект с положителен знак върху сърдечно-съдовата система.

Процедурите с английска сол – достатъчна е една чаша във ваната – два или три пъти седмично, подобряват кръвообращението и активират сърдечния мускул (framar.bg). Оптимизират се и функциите на малките кръвоносни съдове, което позволява на системата да функционира с пълния си коефициент на полезно действие. Кръвоносните съдове, работейки активно, съхраняват гъвкавостта си и добрата пропускливост. Намалява рискът от умора на сърдечния мускул и склеротични промени в артериите. По-малка е и опасността от образуването на плаки и тромби.

За храносмилане: при запек

Ето го и най-популярното приложение на английска сол: подобряване на храносмилането и преодоляване на неприятния запек.

Макар че е най-популярно, това приложение на чистата английска сол е свързано и с най-много грешки. Първата от тях е дозирането (framar.bg). Хората, които вземат английска сол за първи път и не са наясно как точно ще им подейства, очакват “събитието” да се случи веднага или най-много след десетина минути. Нетърпението ги кара да вземат втора доза, за да ускорят ефекта. Това е грешка, защото с английска сол винаги има резултат – а двойната доза ще направи прочистването на чревния тракт доста бурно. Действието на магнезиевия сулфат се изразява в насищане на червата с много течност, която трябва да въздейства върху проблемната консистенция на фекалиите. Също така насърчава се перисталтиката – а предозирането причинява мъчителни спазми и “арест” в тоалетната за цял ден.

Английска сол срещу запек не бива да се приема повече от веднъж на ден, това е ясно. Втора грешка, която потребителите допускат, е да си решават редовно проблемите със запека чрез прием на английска сол. Такава практика не препоръчва нито един специалист, защото това е сигурен път към състояние, известно като “лениви черва”. С английска сол се решава проблем със запек епизодично – а трайното решение е свързано с подходящата диета с много плодове и зеленчуци, достатъчно фибри в менюто, прием на течности и повече движение.

Вижте и ТОЗИ материал за смесването на английска сол с кленов сироп:

Кленов сироп: Топ 10 лечебни ползи и диета за отслабване

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Отслабването може да бъде един приятен и немъчителен процес, ако, разбира се, знаете какво да правите и какви храни да консумирате.

Топ 10 храни, които ще ви помогнат при отслабване

Отслабването може да бъде един приятен и немъчителен процес, ако, разбира се, знаете какво да …

3 Мнения

  1. Ангел Манолов

    Със сода, малко английска сол и лимон става най-жестоката лимонада за отслабване на света. Добавям и мъничко захар! Вярно, разхлабва, но това е ок.

    • Владимир Славов

      Ако пия по 3гр. Английска сол колко време мога да го пия за недистиг на магнезий

  2. инж Цв. Владова

    Кратко, точно ясно. Благодаря за компетентното изложение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *