къркорене на червата и кръв в изпражненията
светла кръв при ходене по голяма нужда

Кръв в изпражненията – не винаги е рак!

Когато кръвта е червена: Хемороиди. Дивертикул. Анална фисура. Чревна инфекция. Язвен колит. Повредени кръвоносни съдове. Болест на Крон. Полипи. Рак на дебелото черво. Исхемия на дебелото черво.

Още в текста: Когато кръвта е черна (мелена). Язва на стомаха или дванадесетопръстника. Гастрит. Цироза и проблеми с черен дроб. Разширени вени на стомаха или кръвопровода. Разкъсване или травма. Други. Цвят: Когато кръвта в изпражненията е светла или тъмна. Когато е при дете или бебе. Изследвания. Колоноскопия. Кръвни изследвания. Гастроскопия. Ангиография. Рентген. След злоупотреба с алкохол. След антибиотик. Билки. Чер оман. Хвощ. Жълт кантарион. Бял равнец. Лайка. Невен. Тест за скрита (окултна) кръв в изпражненията: цена и къде се прави

Появата на кръв в изпражненията винаги причинява шок: страх, стъписване, мисъл за нещо много лошо. Фатално и крайно. Приближаване на смъртта. Припомняне, че времето ни на земята е ограничено.

В такива случаи е добре да се опитаме максимално да съхраним способността си да разсъждаваме. Да запомним всички обстоятелства около появата на кръв в изпражненията, за да сме точни пред лекаря.

Отиването при специалист е неизбежно, но като начало можем да се консултираме с личния си лекар. Неприятно и главоболно – но когато кръвта е червена, ясна най-вероятно става дума за хемороиди (puls.bg). Фактът, че кървенето изглежда по този начин, означава, че проблемът е ниско – в зоната на дебелото черво.

При положение, че кръвта е червена има вариант да става дума и за анална фисура. Най-често разпознаването на кръвоизлив от вътрешни хемороиди означава промяна в диетата – прием на храни, които намаляват опасността от запек, поддържат мека консистенция на екскрементите и не налагат постоянен прием на лаксативи.

Добре е да се следи за количеството на поетата вода – средно осем чаши по 200 мл дневно. Чудесно средство са овесените ядки, както и задължителните плодове и зеленчуци, за предпочитане сурови.

Освен кървене при такива хемороиди след дефекация се усещат сърбеж и болка. Това може да бъде облекчено чрез частични вани със смрадлика – добро средство от народната медицина, което успоява зачервяването и сърбежа в аналната област и съдейства за стягане на венозните стени и “прибиране” на кървящите хемороиди.

Дивертикул

Кръв в изпражненията може да причини и т.н. дивертикул. Дивертикул е разширение по стената на сегмент от стомашно-чревния тракт: образува се нещо като сакче, джоб, в което се наслоява съдържимо от тракта (puls.bg). Такъв джоб може да се образува от хранопровода до тънките и дебелото черво.

Стените на въпросния дивертикул са изтънени и съществува висок риск от скъсване/спукване с излив на съдържимото и кръв в коремната кухина. При дивертикул на дебелото черво е възможна появата на кръв в изпражненията, което е тревожен сигнал.

“Фигурин

В зависимост от това – в коя зона е проблемният джоб/дивертикул, могат да се създадат животозастрашаващи ситуации – запушване на червата, перитонит. Спуканият дивертикул обикновено “съобщава” за себе си с внезапна болка и по-обилно кървене. Спешната оперативна намеса се оказва животоспасяваща.

Анална фисура

кръв в изпражненията
Кръв в изпражненията – това трябва да се обсъди с лекар

При анална фисура кръв в изпражненията се появява поради увреждане на лигавицата по аналния канал. Баналната причина за това е преминаването на много твърди екскременти (medik.bg). Състоянията с анална фисура и поява на кръв в изпражненията могат да са остри или хронични.

Наложителна е лекарска намеса и терапия, за да се предотврати хронифицирането на проблема – ако това се случи, най-често единствено решение е оперативната намеса.

Важно за предотвратяването на повтарящи се епизоди е здравословното хранене, прием на достатъчно храни с фибри и вода. Идеята е да не се допуска запек и да не се прибягва често до употреба на слабителни.

Чревна инфекция

кръв в изпражненията
Най-често кръв в изпражненията има заради хемороиди

Кръв в изпражненията може да се наблюдава при някои чревни инфекции. Обикновено това е в случаи на диарии; освен кръв в изпражненията тогава обикновено има и слуз.

Налице са и други признаци за това, че става дума за чревна инфекция – както при повечето вирусни или бактериални зарази са налице коремни болки и спазми, обща отпадналост, температура (doctoronline.bg).

В такива случаи има риск от обезводняване и усложнения, засягащи вътрешните органи. Лечението е – компенсиране на дефицита от течности и електролити, подходяща диета, противомикробни средства (etilena.info).

Язвен колит

Язвеният колит е хронично възпаление на червата с образуване на кървящи язви по повърхността на дебелото черво. Често болестта обхваща само сигмата, т.е. лявата част на дебелото черво и/или ректума, но понякога засяга цялото дебело черво и се развива т.н. панколит. Болките в корема, болезнените позиви за дефекация и появата на кръв в изпражненията насочват към тази диагноза.

Според някои теории склонността към язвен колит е наследствена. Възможно е също причина за него да са хормонални промени, стрес, лекарства и инфекции. Усложненията от язвен колит увреждат черния дроб и жлъчката, възможни са ставни възпаления и кожни обриви (e-placebo.com).

Повредени кръвоносни съдове

Мрежата от кръвоносни съдове по лигавицата на червата, най-често на дебелото черво, може да е източник на притеснилата ни кръв в изпражненията. В зависимост от това къде е зоната на вътрешния кръвоизлив, кръвта може да е тъмна – ако кървенето е в по-горна зона на тракта. Спукването на кръвоносен съд в зоната около ректума дава ясна, яркочервена кръв в изпражненията (doctoronline.bg).

В някои случаи кървенето може да е свързано с наличие на новообразувание по хода на чревния тракт. Този тип тъкани се снабдяват със собствена кръвоносна система, но съдовете са крехки и често се увреждат от преминаването на по-твърди фекалии.

Честото появяване на неголеми количества кръв в изпражненията може да е знак и за злокачествен процес от повредени кръвоносни съдове по раковата тъкан. Ако тези състояния се неглижират и се проявяват често, е възможно да се развие анемия.

Болест на Крон

При болестта на Крон често се случват диарични – воднисти изхождания с кръв в изпражненията. Едновременно с това се проявява симптоматика от рода на тежест и болки в долната част на корема, обща слабост, гадене и повръщане, в някои случаи – болки в ставите (puls.bg).

Проявите на заболяването засягат състоянието на чревната лигавица – тя е възпалена, с клетъчни изменения и язви, понякога доста сериозни в дълбочина и причина за появата на кръв в изпражненията.

При това сериозно заболяване специфичната лекарствена терапия се комбинира с прием на много вода – препоръчват се около десетина чаши по 200 мл дневно; избягване на люти, пикантни, пържени и мазни храни. Наложително е и да се избягват стресови ситуации.

Полипи

кръв в изпражненията
Кръв в изпражненията причиняват и полипите

Полипите са разраствания на лигавицата в чревния тракт; често причина за появата на кръв в изпражненията са именно тези разраствания (blitz.bg). Обикновено кървят и са податливи на разраняване по-големите, разраснали се полипи – за малките един човек може дори да не подозира.

Количеството кръв в изпражненията от полип обикновено не е голямо и ако не се случва често, немалко хора са склонни да подценят проблема. Още повече, че в подобни случаи най-често се подозират хемороиди и се започва самолечение.

Това е погрешно, защото полипите са коварни и нерядко по същество са предракови състояния. Специалистите съветват да се търси компетентно мнение при всяко кървене; хирургичното отстраняване на полипи е най-точният път да се разбере при последващ хистологичен анализ дали има риск от рак.

Рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е злокачествено заболяване: по чревната лигавица се образуват тумори, които скъсяват живота на съвременния човек застрашаващо често. Причините за това са в начина на живот и хранене – стрес, динамика, влошена екосреда, нездравословни навици на хранене и живот (ezine.bg).

Рак на дебелото черво може да се развие от хронични възпаления, от полипи, от системен прием на храни с твърде много мазнини и протеини и недостатъчно фибри. Т.н. нередовен стомах и запек също са рисков фактор, тъй като създават условия за продължително въздействие на ред канцерогенни фактори върху чревната лигавица.

Появата на кръв в изпражненията е комбинирана с промени в навиците за дефекация – необясними диарии или запек, или редуване на двете състояния; налични са още болки ниско в корема, слабост и умора, температури.

Исхемия на дебелото черво

Исхемията на червата е болестно състояние, което засяга кръвоснабдяването на тънките и дебелото черво (puls.bg). Склеротичното стесняване на съдовете или запушването им от тромби лишава част от тракта – например дебелото черво, от снабдяване с кислород. Така в изолираната част от червата се натрупват токсини и започват некротични процеси.

На практика това е смърт на червата – опасно състояние, което води до перитонит и е животозастрашаващо. Симптомите при исхемия на дебелото черво напомнят тези при колит – болезнени спазми, гадене и повръщане. Затова някои хора остават в заблуда, че се касае за преходно състояние и не търсят помощ.

В някои случаи болките се появяват след хранене – за да ги избегнат, засегнатите избягват да приемат достатъчно храна или пропускат хранения, което води до отслабване на организма и загуба на тегло.

Исхемия на дебелото черво може да се развие изненадващо и много бързо да причини усложнения. При некротични процеси след исхемия на дебелото черво е възможен летален изход дори и след бърза и успешна хирургическа намеса.

Когато кръвта е черна (мелена)

В някои случаи забелязаната кръв в изпражненията е черна или фекалиите са изцяло черни, с характерна миризма на гной. Това означава, че вътрешният кръвоизлив е станал в горните зони на стомашно-чревния тракт. Кръвта е престояла в тракта по-дълго време, а черното оцветяване е резултат от бактериални въздействия. Изпражненията с такава характеристика се наричат мелена (puls.bg).

Язва на стомаха или дванадесетопръстника

Язва на стомаха или дванадесетопръстника може да причини кървене, което да се изрази в повръщане на кръв. Другият вариант е това екстремно състояние да доведе до кръв в изпражненията. Тъй като проблемът е в горната зона на стомашно-чревния тракт, кръвта обикновено престоява известно време в корема и претърпява трансформации.

Върху нея въздействат някои бактерии и разграждането на хемоглобина оцветява в черно съдържимото от червата.

Черните, лъскави и зловонни екскременти – мелена, са свидетелство за това, че в горната част на тракта, вероятно в стомаха или дванадесетопръстника, е имало кръвоизлив. Т.е. появата на мелена е доказателство за наличие на кръв в изпражненията; състоянието налага медицинска намеса (puls.bg).

Язва: причини и лечение, рискове за здравето

Гастрит

Както знаем, гастритът е възпаление на стомашната лигавица. Може да протича в остра или хронична форма с характерни симптоми. Подлежи на лечение и е редно да се прилага диета, за да не се достига до трансформации на острите състояния в хронични или до проява на язвена болест (pharmacy-bg.com).

Дайте мнение и Вие тук!

При някои от формите на гастрит е възможно острите състояния да доведат до появата на кръв в изпражненията – обикновено става дума за гигантски и по-рядко за ерозивен гастрит. По правило знакът за подобен инцидент е изхождането на мелена.

Гастрит. Симптоми и видове. Изследвания и причини. Еритемоексудативен гастрит

Цироза и проблеми с черен дроб

При цироза и други заболявания на черния дроб често развивано усложнение е т.н. портална хипертония. Това състояние засяга порталната вена – големия кръвносен съд, чрез който отработената кръв от организма достига до черния дроб за пречистване (puls.bg).

Повишеното налягане, което е резултат от болестното състояние на черния дроб, е причина в долната част на хранопровода да се появят разширени вени, варици.

Това са деформирани зони на кръвоносните съдове, с тънки и доста уязвими стени, които често се спукват и причиняват вътрешен кръвоизлив. Резултатът е поява на кръв в изпражненията – още един вариант на мелена.

Цироза на черния дроб. Последен стадий и преди това. Какво да правим?

Разширени вени на стомаха или хранопровода

Болестните състояния с разширени вени на хранопровода или стомаха могат да причинят вътрешен кръвоизлив и поява на кръв в изпражненията от типа мелена – виж по-горе. Споменатата портална хипертония причинява – освен разширени в хранопровода, и такива по коремната стена.

Касае се именно за разширени вени на корема, които постепенно стават видими – разположени са радиално и често са сравнявани в медицината с глава на медуза. Появата на подобна “рисунка” е знак за належаща медицинска консултация дори в отсъствието на кървене. Проблемът е там, че обикновено паралелно с този проблем са налични и разширени вени на хранопровода, а рискът те да станат причина за фатален кръвоизлив е много голям (medik.bg).

Разкъсване или травма

Кръв в изпражненията може да се появи при инциденти с травма – тя е знак за наличие на вътрешно нараняване, което трябва да бъде проследено в болнично заведение. Кървене могат да причинят също случайни наранявания на кръвоносен съд без външна проява. Кърви се при уязвими лигавици, като причина може да бъде трудно смилаема храна или твърди изпражнения.

Случайни и необясними разкъсвания могат да се случат още на границата между стомаха и хранопровода, както и по лигавицата на хранопровода и отделената кръв да премине през целия стомашно-чревен тракт (myclinic.bg).

Кървене поради механично въздействие може да се случи и при наличието на чуждо тяло в тракта.

Други

Аномалии на червата и чревната стена също могат да са причина за поява на кръв в изпражненията (doctoronline.bg). Това състояние може да е свързано и с гастроезофагеалния рефлукс или със стомашно кървене, причинено от продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни средства (framar.bg). Сред вариантите е още разкъсване на хранопровода.

Рефлукс: Значение на ГЕРБ. Симптоми и лечение с билки и лекарства

Цвят: Когато кръвта в изпражненията е светла или тъмна

Има случаи, когато наличието на кръв в изпражненията не е видимо и може да се установи само с помощта на микроскопски анализ (arsmedica.bg). Обикновено тревожното разкритие, че имате кръв в изпражненията, се прави с просто око. Разбирате, че най-вероятно има проблем с чревния тракт, а цветът на кръвта ориентира за това – къде може да се намира източникът на кървенето.

Ако кръвта е ярко червена, ясна, “свежа”, това означава, че кървенето се случва в последния сегмент на дебелото черво. При тъмна, черна или кафеникава кръв се убеждаваме, че болестният проблем се развива в по-горен участък на тракта. За точно диагностициране обаче са необходими специални изследвания.

Когато е при дете или бебе

Кръв в изпражненията при деца и бебета най-често се появява при запек – поради цепване на лигавицата при ануса (pedsurg.net). В някои случаи обаче – макар и рядко – е възможно появата на кръв в изпражненията под формата на ”точки” или нишки да е причинена от полипи, или разраствания на чревната лигавица. Ако пък кръвта има вид на желе, това е знак, че е налице вроден израстък на тънкото черво и се налага операция.

Смущаващите следи от кръв в изпражнения са буквално съсипващи за младите майки на невръстни бебета – често коментирана тема в дамските форуми. В повечето случаи се оказва, че “събитието” е причинено от въвеждането на нови храни, които са раздразнили чревния тракт или са причинили запек.

Изследвания

Едно от важните изследвания при кръв в изпражненията е т.н. тест за окултни кръвоизливи (framar.bg). При него се вземат фекални проби и се обработват със специален химикал. Ако се получи синьо оцветяване – това е знак за злокачествено заболяване, т.е. рак на дебелото черво. Кръв в изпражненията обаче може да се получи по-често при хемороиди, полипи, язва, колит, болест на Крон и други. Необходими са още изследвания, за да се постави точната диагноза. Сред обичайните изследвания при кръв в изпражненията са колоноскопията, скенер, т.н. ректално туше, компютърна томография или ядреномагнитен резонанс.

Колоноскопия

Колоноскопията при кръв в изпражненията се прави с помощта на т.н. фиброоптичен апарат. В дебелото черво се вкарва миниатюрно устройство с камера и така се оглеждат вътрешните стени на тази част от тракта и се установява какъв е точно здравословният проблем. Устройството дава точна представа за измененията по лигавицата на дебелото черво; ако се прецени за необходимо – по време на колоноскопията се взема и материал за биопсия (framar.bg).

Кръвни изследвания

При кръв в изпражненията е нормално да се пуснат пълни кръвни изследвания и диференциални кръвни изследвания. Важно е да се установят стойностите на еритроцити, хемоглобин и тромбоцити – отклоненията от нормата тук са показателни за състоянието, достигнато при кървенето и появата на кръв в изпражненията. Това дава информация за точно диагностициране на здравословния проблем и какви мерки да се вземат, например при понижени стойности на хемоглобина да се обсъжда кръвопреливане или прием на желязо съдържащи продукти (zdrave.bg).

Специалистът може след стандартния общ анализ на кръвта да назначи специализирани изследвания, тъй като кръв в изпражненията може да се появи не само при проблем на дебелото черво или хемороиди например. Възможни са заболявания и на други органи – като варици на хранопровода или бъбречна недостатъчност, язва на стомаха и т.н. (framar.bg).

Гастроскопия

Гастроскопията е изследване, чрез което се установява състоянието на лигавиците на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Извършва се с помощта на тънка гъвкава тръбичка, която се въвежда в хранителния тракт през устата (puls.bg).
Появата на тъмна кръв в изпражненията е един от случаите, когато се назначава гастроскопия с хипотеза например за язвена болест. Изследването се провежда при грижа за обезболяване – локална или пълна анестезия, според преценката на специалистите. Освен подробния оглед, апаратурата осигурява възможност за някои манипулации – например отстраняване на полипи, биопсия или мерки за спиране на язвен кръвоизлив.

Ангиография

Ангиография е едно от изследванията, които трябва да установят къде точно се намира източникът на кървене при кръв в изпражненията. С помощта на фин катетър в определен кръвоносен съд се вкарва контрастно вещество, чието движение се проследява в процеса на кръвообращение. Чрез рентгенова апаратура е възможно да се установи проблемното място и да се предприемат мерки за трайно решение на болестния проблем (puls.bg).

Рентген

Контрастната рентгенова снимка също може с висока точност да покаже кой е източникът на кървенето при кръв в изпражненията. В случаи на съмнения за проблеми от рода на туморно образувание или колит се прави прочистване на чревния тракт и бариева клизма. Следва рентгенова снимка на корема, която позволява да се потвърди или отхвърли някаква хипотеза при визуализацията на червата (puls.bg).

След злоупотреба с алкохол

Злоупотребата с алкохол може да причини активиране на стари хемороиди и това да доведе до появата на ясна кръв в изпражненията. Както знаем, тягата към алкохола е една от най-честите причини за появата на цироза. Болният черен дроб нерядко “се обажда” с провокиране на вътрешни кръвоизливи и това също води до появата на кръв в изпражненията (pharmacy-bg.com). Забраната на алкохол е една от първите мерки, които лекарят разпорежда при оплакване от кръв в изпражненията. При наличието на потенциално слабо звено в кръвоносната система приемът на алкохол само може да усложни проблема с кръв в изпражненията.

След антибиотик

В някои случаи след лечение с антибиотик е възможно да се появи диария с кръв в изпражненията. Такива реакции има организмът също и при терапии с антиацидни средства, лекарства за високо кръвно налягане и съдържащите магнезий (doctorbg.com).

Билки. Чер оман

Билколечението дава добри резултати при кръв в изпражненията – разбира се, ако не се касае примерно за тежко онкологично заболяване. Здравословният проблем може да бъде напълно решен, ако се спазват определени условия за приготвяне и прием на билкови отвари, чайове или други продукти. Сред най-често споменаваните билки с такава функция са къпиновите листа, бял равнец и полски хвощ.

Специфично приложение има черният оман. Корените на тази билка имат способност да съдействат за заздравяване на рани, регенериране на тъкани и овладяване на възпалителни процеси. Билката има външни и вътрешни приложения при множество болести; препоръчва се и при появата на кръв в изпражненията при изяснен източник на кървенето. Помага при болести на червата с кръв в изпражненията.

* Ето как да се лекуваме с чер оман:
Една супена лъжица корени от чер оман се варят 10 минути в половин литър вода. Отварата се прецежда и се пие от нея по 100 мл преди хранене – четири пъти дневно (framar.bg).

Хвощ

Хвощът е споменат в рецептите на Мария Требен като отлично кръвоспиращо средство. При кръв в изпражненията отварата от хвощ помага както при кървене от хемороиди, така и при вътрешни кръвоизливи, включително от язва или язвен колит (mipa-bg.com).
Отварата от хвощ в подобни случаи се приготвя по следния начин: две супени лъжици суха билка се сваряват за 5 минути в половин литър вода. Прецежда се и се пие по 100 мл четири пъти дневно преди хранене (pharmacy-bg.com).

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е билка, която присъства в множество рецепти при кръв в изпражненията. Прилага се заради способността на билката да блокира действието на патогенни бактерии, тя е с противовъзпалителен и антисептичен ефект и в комбинации с бял равнец и лайка стимулира оздравяването на стомашно-чревния тракт. Рецепти с жълт кантарион при кръв в изпражненията – от колит и вирусни инфекции, вижте в zdraventer.com.

Бял равнец

При диария с кръв и слуз, която може да е причинена от инфекциозно заболяване, чревно възпаление или онкологичен процес, успокоява и спира кървенето отвара от бял равнец. Ето как да я приготвите: супена лъжица билка се залива с една чаша вряла вода. След 1-2 минути се прецежда и се оставя да изстине. Пият се по 3-4 неголеми глътки 7-8 пъти на ден (pharmacy-bg.com). Лечението с бял равнец разчита и на включването на билката в отвари от няколко лековити растения заедно с вече споменатия жълт кантарион, лайка, маточина, подъбиче, хвощ и др. Лечебният ефект на белия равнец се основава преди всичко на действието на етеричното масло от растението.

Лайка

Тя може да се прилага външно и вътрешно – под формата на отвара или запарка, в зависимост от характера на здравословния проблем. Чай от лайка самостоятелно или в комбинация с жълт кантарион действа добре на стомашно-чревния тракт и при възпалителен процес действа успокояващо – антисептично, обезболяващо. Ако причината за появата на кръв в изпражненията не е да речем чревно възпаление, а хемороиди или анална фисура, съдействащ оздравяването ефект имат седящите вани със запарка от лайка. Приготвя се запарка от една супена лъжица суха билка на половин литър вода; запарката се оставя за 10-15 минути, след което се прецежда и се добавя в подходящ съд с топла вода за седяща вана (medik.bg).

Невен

Невенът има противовъзпалително и антимикробно действие; полезните му компоненти ускоряват зарастването на рани (zajenata.bg). При кръв в изпражненията, причинена от язва или чревни възпаления, се препоръчва чай от невен. При по-леки форми на заболяването може да се ползва стандартна напитка от филтър-пакетче – запарва се 3-4 минути. За по-продължително лечение е необходим сушен цвят – две равни чаени лъжички цвят се заливат с чаша вряла вода, изчакват се десетина минути и след прецеждане запарката се изпива бавно, на глътки. Посъветвайте се с опитен фитотерапевт за това колко пъти дневно е добре да се пие такава запарка при вашия здрвословен проблем!

Тест за скрита (окултна) кръв в изпражненията: цена и къде се прави

При някои заболявания се установява понижаване на хемоглобина и анемия, без пациентът да е забелязал необичайно кървене в тялото си. Често в такива случаи става дума за т.н. окултни или скрити кръвоизливи (framar.bg). Скрити кръвоизливи може да са налице при онкологично заболяване, колити, язви, хемороиди, при кървене в резултат на лечение с нестероидни противовъзпалителни.

Специфичен тест може да сигнализира за подобен проблем, като потвърди наличието на кръв в изпражненията дори когато тя не е видима. При този тест проба от фекалиите се третира със специален химикал; ако в пробата има кръв, се получава оцветяване в синьо.
Тестът за окултна кръв не е скъп и може да бъде изпълнен от самия пациент след лекарски указания. Преди изследването трябва за определено време да се спре приемът на медикаменти и някои храни като червено месо, червено цвекло, репички и други – заради вероятността от погрешен положителен резултат. Вариантите на теста са два: традиционният е чрез вземане на проба и обработването й в клинична лаборатория. Вторият – по-нов и опростен, е да се постави тест-лентичка в тоалетната чиния. Промяната на цвета при контакт с фекалиите е достатъчен ориентир за проблем, след което се назначават други специализирани изследвания в съответните клиники. Цената на подобен домашен тест е около 6 лева; подробности за това – как да си направите въпросния тест, търсете в cityclinic.bg.

Първоначално публикувано на:08.06.2015 @ 13:48

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

6 Мнения

  1. Ангел Иванов

    Забелязах сутринта ярко червена, светла кръв в изпражненията. Ужасно съм обезпокоен. Има ли значение какъв цвят е тази кръв и какво може да означава? Не успях да намеря в материала ви отделно обособен дял за значението на цвета на кръвта в изпражненията, ще се радвам, ако ми отговорите, защото изобщо не ми се ходи на лекар! Благодаря предварително!

  2. Преди месец ми беше назначена гастроскопия/всяка година я правя/ диагноза герб преди настоящата се стресирах и започна куркане в червата След гастроскопията обострен гастрит пих около месец нексиум Къркоренето си продължава и след лечение близо 25 дни с еспумизан комфортекс но шпа линекс Нямам запек нито диария само е това куркане Опитах и диета отблизо 20 дни но нищо не се получава Сега започнах с билки преди 4-5 дни няма ефект Какво да правя вече дайте съвет

  3. Лора Иванова

    Къде може да се направи този тест специално за злокачествени тумори при намерена окултна кръв в изпраженията? Шма ли свободен достъп в аптеките до него?

  4. Здравка Dragneva

    Статията Ви навремена,много поучителна за широк кръг читатели Благодаря Ви бъдете винаги така актуални в помощ на твърде голямата аудитория читатели

  5. Тук никой не отговаря.

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Светла! Нямаме автори, които да отговарят специално на всички коментари. Когато е от нашата компетенция и намерим време, отговаряме. Примерно веднъж или два пъти на ден. Няма как да отговорим на всички въпроси, особено когато не сме клиника, не лекуваме никого от рак, не провеждаме тестове и т.н. Ние пишем текстовете по-горе. Докторите оперират, изписват лекарства и приемат пациенти. Те също не се чувстват длъжни да пишат по форумите, защото ако всичко се намира в интернет, никой няма да ходи на доктор и ще си стои болен. Затова ако имате спешен въпрос към лекар, запишете се на преглед, платете си и той ще ви отговори.
      В останалото време, когато не отговаряме на всеки коментар, се надяваме читателите да си отговарят едни на други. Но това рядко се случва. Ако вие знаете отговорите на някои от поставените по-горе въпроси, молим ви, отговорете им!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *