ескапел (противозачатъчни)
Спасителен вариант ли е ескапел (противозачатъчни)

Ескапел или Постинор? Странични ефекти, цена и нормализиране на цикъла

Странични ефекти от Ескапел. Цена. Може ли с алкохол? Постинор по-добър ли е? Как се прави нормализиране на цикъла след Ескапел?

Още в текста: Първа помощ при закъснение на цикъл. Противозачатъчни за спешна контрацепция. Ефективност и действие на ескапел. Алтернатива на по-добра цена. Ескапел и дуфастон. И оргаметрил. Може ли алкохол? След аборт. Бременност след ескапел. Надежден ли е? Вреден ли е? Последствия. Бяло течение. Гъбички. Главоболие. Огромен апетит. Болки в гърдите. Несъвместимост с жълт кантарион

Първа помощ при закъснение на цикъл: тази формулировка звучи странно, защото първата мисъл в случая е за бременност.

Съмненията за бременност са налице дори когато са били взети всякакви предпазни мерки, включително хапче за спешна контрацепция от рода на ескапел (противозачатъчни). За каква първа помощ може всъщност да става дума?! Първа помощ би бил приемът на ескапел по спешност, ако има съмнения за възможни последици след интимния контакт.

Цикълът всъщност може да закъснява и по други причини – възпалителен процес, стрес, физическо и/или психическо изтощение, киста на яйчника (zachatie.org). Какъвто и да е проблемът, съвет или помощ е най-добре да се търси от специалист.

Ако все пак закъснението е поради бременност – съществува т.н. хапче за аборт (zajenata.bg). То може да се приеме до 10-та седмица след последния месечен цикъл. След като бъде прието въпросното хапче, в рамките на следващите 24-48 часа жената трябва да постъпи в клиника, където вагинално й поставят друго лекарство.

До три часа след това настъпва спонтанен аборт. Кървенето след него е продължително – до две седмици, но са спестени манипулациите с инструменти и рискът от инфекция е редуциран.

Противозачатъчни за спешна контрацепция

Хапчетата ескапел (противозачатъчни) са известни още като “хапчета след секс”. Такъв медикамент съдържа голяма, ударна доза синтетичен хормон прогестин. Ролята му е да блокира яйцеклетката. Ако още не е настъпила овулация – да прекрати зреенето й, а ако това вече се е случило – да възпре имплантирането й в матката (hera.bg).

Изглежда успокояващо, но всъщност не е чак така. Има случаи на бременност въпреки спешната контрацепция, защото оплодената яйцеклетка все пак е имала късмета да оцелее. Понякога се развива извънматочна бременност – това наистина е опасно. Освен това хормоналният удар разбива точния месечен цикъл и връщането му към обичайния ритъм понякога продължава твърде много.

Като последици след приема на спешен контрацептив се сочат избързване и закъсняване на цикъла, кървене по 2-3 пъти в рамките на месец, гадене и повръщане, болки в гърдите. Специалистите препоръчват периодични тестове за бременност в рамките на няколко седмици след епизода, за да се отхвърли хипотезата за възможна бременност, включително извънматочна.

Ефективност и действие на ескапел

Ескапел (противозачатъчни) обикновено се представя като хапчето, което спира бременността, преди да е настъпила (framar.bg). Действието му разчита на активната съставка левоноргестрел. Препоръчва се да бъде прието до 12 часа след непротектиран полов акт, или в краен случай не по-късно от 72 часа след него.

“Фигурин

Ескапел (противозачатъчни) не бива да се приема повече от веднъж в рамките на месец, тъй като въздействието на хапчето се отразява на хормоналния баланс и е възможно сериозно разстройство на цикъла.

Колко ефективен е ескапел (противозачатъчни)?

Тук играе принципът: колкото по-рано, толкова по-сигурно. Ако вземете таблетката в първите 24 часа след акта, сигурното предпазване от бременност е 95%. От 25 до 48 часа е 85%, а от 48 до 72 – 58%.

Алтернатива на по-добра цена. Постинор

Смущаващото при ескапел (противозачатъчни) е цената: около 32 – 33 лева за едното хапче (framar.bg).

По-евтината алтернатива е постинор (постинор дуо). Това е комплекс от две таблетки; първата се изпива при същите условия като ескапел (противозачатъчни), т.е. до 72 часа след непротектирания полов акт. Втората таблетка трябва да се погълне от 12 до 16 часа след първата. Двойката постинор е три пъти по-евтина от ескапел, средната цена е около 11 лева (apteka-optima.com).

Ескапел и дуфастон

ескапел( противозачатъчни)
Ескапел (противозачатъчви) смущава със странични ефекти и висока цена

Дуфастон е заместител на прогестерона (съдържа дидрогестерон). Използва се за регулиране на месечния цикъл, при кръвоизливи или нередовна менструация, ендометриоза, при опасност от аборт, при лечение на безплодие, като част от хормонозаместваща терапия в менопауза (puls.bg).

По условие – след прием на ескапел (противозачатъчни) е възможно да настъпят нарушения в месечния цикъл, за които да се наложи терапия с дуфастон (chick-chat.org).

Дуфастон – кога да пием женското хапче?

И оргаметрил

Принципно същата картина: препоръчва се оргаметрил по схема при нередовен цикъл, ако това се случи в резултат на приема на ескапел. Често се коментира дали лечението с дуфастон или оргаметрил всъщност не прави приема на ескапел ненужен.

След като цикълът е управляван от посочените лекарствени продукти, не следва ли да се отчете календарно вероятността от овулация. При хормонално въздействие от типа на това с дуфастон и оргаметрил с висок процент сигурност може да се предвиди кога има риск от забременяване и едва тогава да се търси спешното хапче.

Противозачатъчни – действие; как да направим избор

Дайте мнение и Вие тук!

Може ли алкохол?

Често се задават въпроси за съвместяването на ескапел с алкохол (teenproblem.net). Доказано алкохолът ускорява метаболизма на ескапел, което намалява продължителността на действието му – т.е. това не е желателно. Ако дадена потребителка има готовност да приеме ескапел, но скоро преди това е пила алкохол, трябва да изчака 2-3 часа.

Същото е условието за пълноценно действие на ескапел (противозачатъчни) и след приемането на хапчето: изчакайте 2-3 часа, преди отново да консумирате алкохол.

След аборт

Не е ясно по какви причини може да се взема ескапел (противозачатъчни), но такава тема е коментирана в някои форуми (bg-mamma.com). Не бива да се забравя, че след спонтанен или планиран аборт е необходимо време за възстановяване на хормоналния баланс и точния месечен цикъл. Приемът на ескапел наскоро след подобно събитие със сигурност ще добави негативи към все още нерегулирания месечен цикъл.

Бременност след ескапел

ескапел (противозачатъчни)
Може ли да има здрава бременност след ескапел (противозачатъчни)

Дори при най-бърза реакция с хапче ескапел (противозачатъчни) забременяването не е стопроцентово изключено. Счита се, че точна информация за ефикасността на спешната контрацепция може да има около десет дни след акта. Тогава тестът за бременност може да отчете дали тя е настъпила въпреки прилагането на медикамента.

Ако има някакви съмнения или необичайни симптоми от рода на дискомфорт и болки ниско в корема, непременно трябва да бъде посетен гинеколог. Проблемът тук е, че хапчето ескапел може да е подействало след като зряла яйцеклетка все пак е била оплодена – но приемът на спешния контрацептив е препятствал нейното правилно имплантиране в матката.

Това простичко казано означава извънматочна бременност – опасно състояние, което изисква медицинска намеса.
Ако пък неочакваната ранна бременност върви нормално и бебето все пак е желано, според фармацевтичната характеристика и лекарските мнения плодът има всички шансове да се развие нормално.

Надежден ли е?

Хапчето ескапел (противозачатъчни) е надежден, но все пак – не стопроцентов предпазен вариант (вижте по-горе за процента сигурно предпазване според часовете на прием след полов акт). В повечето случаи ескапел си изпълнява предназначението, т.е. може да се квалифицира като надежден вариант.

Вреден ли е? Последствия

Квалифицирането на ескапел (противозачатъчни) като хормонална бомба предпоставя отговора на въпроса – дали продуктът е вреден и какви може да са последствията.

Според официалната информация това е средство за еднократно приложение и честата му употреба не е добър вариант. Дългосрочната контрацепция разчита на други медикаменти, които дават и по-висок процент на успешното предпазване от бременност, до 98%. В някои случаи приемът на ескапел (противозачатъчни) причинява главоболие, умора и замайване, болки в стомаха, чревни проблеми и разстройство. Симптомите обикновено са преходни.

Сред по-неприятните последствия могат да са извънматочната бременност и нарушенията на цикъла. И в двата случая е необходима лекарска намеса. Ако мерките се вземат навреме, ликвидирането на тези последствия не оставя следи и репродуктивните способности не са накърнени.

Странични ефекти: бяло течение

Освен споменатите симптоми – главоболие, замаяност и умора, болки в стомаха, като следствие от прилагането на ескапел (противозачатъчни) може да се появи бяло течение. Появата му се коментира като резултат от настъпилия с приема хормонален “удар”.

Гъбички

Хапчето ескапел (противозачатъчни) няма да е ефективно, ако в същото време се провежда и терапия с медикаменти срещу гъбични инфекции. Става дума за лекарства от типа на антибиотика гризеофулвин (framar.bg).

Най-често срещаните гъбични инфекции от типа кандидози не се лекуват с този медикамент; съчетаването му обаче, приемът заради други болестни проблеми обезсилва действието на ескапел и приемът на хапчето за спешна контрацепция може да се окаже напълно излишен.

Главоболие

Доста коментари по темата ескапел отбелязват, че реакциите след приема му са индивидуални и е трудно да се отговори нормално ли е да се чувства това или онова. Все пак за главоболието е ясно, че появата му след прием на ескапел е именно такъв симптом, следствие от хормоналния “удар” (escapelle.bg).

Огромен апетит

Това също е една от възможните последици от ескапел. Фармакологичната информация съдържа обща фраза за възможни отклонения в обичайното състояние, които не се проявяват при всички потребители – във форумите обаче много често се коментират отклонения от рода на подут корем, болки в корема и гърдите, адски апетит и трупане на килограмите до момента, в който цикълът се нормализира.

ескапел (противозачатъчни)
Спасителен вариант ли е ескапел (противозачатъчни)

Така отново достигаме до въздействието на хормоналната бомба ескапел, която организмът все пак понася трудно (spodeli.net).

Болки в гърдите

Това също може да се коментира като последица. Ако все пак в рамките на 5-6 дни след ескапел няма кървене, не е зле да се мисли за възможна бременност. Болките в гърдите – въпреки точно приетото хапче ескапел – могат да означават точно това (puls.bg).

Несъвместимост с жълт кантарион

Жълт кантарион и продукти, съдържащи жълт кантарион, правят приема на ескапел неефективен (pharmacy-bg.com). Ако една жена е на дълготрайна терапия с посочените билкови продукти, тя трябва да има друг вариант за спешна контрацепция, ако й се наложи.

Предизвикване на цикъл: Топ лекарства и народни методи

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как действат противозачатъчните таблетки – има ли рискове при приемането им

Кога започва действието на противозачатъчните таблетки и как действат те? Много жени се питат как …

Едно мнение

  1. Антония

    Преди 2 седмици правих аборт по желание ако пия ескапел може ли да не подейства или да ми навреди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *