Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте.
Странични ефекти от мелатонин 3 мг и 10 мг. и Амброз. Коя жлеза е отговорна за безсънието?

Мнения за Мелатонин Релакс Форте, Амброз, Плюс и др. Противопоказания

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте. Мнения за Мелатонин Релакс Плюс. Странични ефекти от мелатонин 3 мг и 10 мг. и Амброз. Как се приема и за какво се пие? Коя жлеза е отговорна за безсънието?

Страдате ли от безсъние? Мнозина дават положителен отговор на този въпрос. Причините за безсъние могат да са различни и не винаги един човек е в състояние да регулира примерно дисбалансите си на хормони без лекарска помощ.

Каквото и да е въздействието върху въпросните хормони и по-точно върху хормона на съня мелатонин, обичайното желание е колкото може по-бързо да си върнем способността да заспиваме бързо и да имаме здрав сън. Безсъние – това е истински кошмар.

Изглежда лесно да се спасим от него с хапче, но добър вариант ли са лекарствата за сън?

Според американско изследване медикаментите за сън (сънотворни, хипнотици) повишават риска от внезапна смърт и рак (lechitel.bg). При изследване в Калифорния е била проследена смъртността сред 10 500 доброволци, приемащи сънотворни, и още 23 600, които не си служели с такива хапчета.

В рамките на две години и половина било установено, че сред хората на сънотворни смъртността е четири пъти по-висока в сравнение с контролната група. Хипнотиците от рода на золпидем влошават концентрацията и са в основата на множество инциденти от типа битов и пътен травматизъм; хапчетата от този род променят мисловната и двигателната дейност в негативна посока.

Тези въздействия се наблюдават и при млади хора, например при 18-годишни. Описвани са епизоди със загуба на ориентация в собствения дом, заспиване по време на шофиране или готвене и т.н. Обяснението е в начина на въздействие от страна на синтетичните медикаменти: блокирайки определени мозъчни импулси, те залагат опасни странични ефекти.

Тъкмо по тази причина терапиите при безсъние все по-често – при необходимост – бягат от синтетичните лекарства и се обръщат към билки и продукти, балансиращи дефицитите на мелатонин. Такива са хранителната добавка мелатонин, хмел, лавандула, валериана.

Лечение на безсъние с мелатонин амброз, релакс форте, макс на Адифарм и пура

  • Как се лекува безсъние с мелатонин амброз? Мелатонин амброз е хранителна добавка под формата на таблетки. Всяка таблетка съдържа 5 мг чист хормон, като два от тях се усвояват веднага, а останалите три – в рамките на 6 часа след приема. Тази формула на мелатонин амброз позволява да се попълнят дефицитите на мелатонин в организма и да се преодолее мъчителното безсъние. Продуктът възстановява нормалните циркадни ритми и “сверява” биологичния часовник на потребителя с хода на денонощието и смяната на деня с нощ (framar.bg).
  • Мелатонин релакс форте също е хранителна добавка на основата на мелатонин. Освен хормона капсулите съдържат балансирани дози от билкови екстракти – валериана, лайка, пасифлора, лютива мента. Действа успокояващо и нормализира заспиването и пълноценното протичане за всички фази на съня. Продуктът е подходящ при влошено качество на съня след преумора и стрес (framar.bg).
  • Мелатонин макс на Адифарм е още един вариант за попълване недостига на хормона мелатонин в организма. Подходящ е при възрастни, чийто механизъм за продукция на хормона на съня е отслабен. Действа добре при пътувания на дълги разстояния със значителна промяна на часовите зони. Дозирането на мелатонин осигурява естествено, балансирано завръщане към ритъма бодърстване-сън: всяка доза съдържа един милиграм мелатонин с незабавно действие и още два – с бавно усвояване в рамките на 6 часа след приема (framar.bg).
  • Мелатонин пура е хормонална добавка – чист мелатонин под формата на микротаблетки от 1 мг. Предимството и на този продукт с мелатонин срещу безсъние е подкрепата за бързо заспиване, контрол върху честите събуждания, липса на странични ефекти от рода на трудно събуждане и замайване. Прилагането на мелатонин пура не създава привикване (farma.bg).

При рак

мелатонин, коя жлеза е отговорна за безсънието
Хормонът на съня мелатонин започва да се синтезира в тъмните часове на денонощието

Научни изследвания доказват ролята на продукти с мелатонин не само срещу безсъние, но и при лечение на тежко болни пациенти.

Показателни са експериментите в Монца-Италия, където с мелатонин са били лукувани пациенти с рак на белия дроб, включително във фаза с метастази. При рак комплексната терапия, включваща и мелатонин, е стабилизирала здравето на повече от една трета от наблюдаваните пациенти, а при два процента е постигнато пълно излекуване.

Демир бозан за безсъние

В този случай компонентът мелатонин действа и като лекарство, което забавя процесите на стареене и клетъчна смърт и подкрепя имунната система (melatonin-bg.com). Да не забравяме и това, че мелатонинът е един от най-могъщите естествени антиоксиданти с възможности на универсален гард на клетъчното здраве, съхраняващ клетъчните мембрани.

При шизофрения

Доказано болните от шизофрения страдат от дефицит на мелатонин. Терапията с мелатонин облекчава симптомите на основното им заболяване, но прием на такива продукти може да има само по лекарска препоръка и под контрол.

Още в текста: Действие на хапчета (лекарство) за сън. Лечение на безсъние с мелатонин амброз, релакс форте, макс на Адифарм и пура. При рак. При шизофрения. Жлезата епифиза. Естествен мелатонин. Противопоказания и странични ефекти. Главоболие. Депресия. Цена на прочутите таблетки. Зависимост между мелатонин и серотонин. Меланин и мелатонин. И кортизол. И жълт кантарион. И щитовидна жлеза. С алкохол. Вреден ли е?

Счита се, че шизофрениците, както и хора с депресии, бременни, пациенти с автоимунни заболявания и кърмачки могат да балансират здравето си, включително хронично безсъние, чрез мелатонин.

Същевременно това са рискови групи, при които по-често безконтролният прием на мелатонин може да даде странични ефекти – сутрешна умора, дезориентация, ходене насън. Ето защо такива потребители не бива да приемат мелатонин самодейно, а само под лекарски контрол (zdravbadi.com).

Жлезата епифиза

Жлезата епифиза – пинеална жлеза, “трето око”, е образувание с формата на шишарка и размер на оризово зърно, част от междинния мозък. Развива се напълно към седмата година, след което започва обратното й развитие. Състои се от паренхимна тъкан и невроглии, съдържа калциеви зърна, наричани мозъчен пясък.

Хормоните, произвеждани от епифизата, пряко или индиректно потискат влиянието на половото съзряване. Общоприета е тезата, че епифизата е отговорна за точния ритъм сън-бодърстване (puls.bg). Важният хормон мелатонин, произвеждан от епифизата, въздейства и върху клетките, които продуцират меланин и регулират кожната пигментация.

Естествен мелатонин

мелатонин амброз, мнения
Хапче мелатонин спасява от безсъние

Банани, ориз, бадеми и орехи – това са храните, които могат да добавят естествен мелатонин към собствените ви наличности и по този начин да подобрят баланса и качеството на съня (fitneshrani.com).

Добре е храните и хранителните добавки с мелатонин да се приемат вечер, за да изпълнят очакваните от тях въздействия. Естествен мелатонин може да бъде получен и от краве лиофилизирано краве мляко. Немска фирма притежава патент за добиване на мелатонин именно от краве мляко, като животните се хранят по специална програма; специална е и програмата за доене и преработване на млякото им.

Продуктите – лиофилизирани млечни кристали, са разрешени за приложение в ЕС и САЩ; използват се като добавка за подобряване на съня, подкрепа на имунната система и за забавяне процесите на стареене (farmer.bg).

Противопоказания и странични ефект

Прилагането на мелатонин в погрешно време може да има негативен ефект: винаги трябва да се припомня, че мелатонин не се приема през деня или твърде продължително време. Според специалистите спазването на това условие, както и прилагането на продукта за срок до три месеца, не води до проява на негативни ефекти.

Нарушаването на правилата може да причини депресия, потискане на либидото, отслабване на спермогенезата и гинекомастия при мъже (24chasa.bg).

Продължителното прилагане на мелатонин срещу безсъние от потребители с автоимунни заболявания може да влоши здравословното им състояние.

Показателен за ползата от прием на мелатонин може да бъде фактът, че безсънието се преодолява в рамките на две седмици. Ако това не се случи – трябва да се обсъди с лекар и друг вариант за въздействие.

Дайте мнение и Вие тук!

Главоболие

мелатонин противопоказания
Мелатонин плюс билкови екстракти – това е успешна формула за балансиране на съня и психиката

Главоболието е един от възможните странични ефекти при по-продължителната терапия на безсъние чрез мелатонин. Паралелно с главоболието могат да се проявят симптоми на депресия, виене на свят, сънливост, болезнени коремни спазми (puls.bg).

Именно тези прояви, сред които и главоболието, са причина към прилагането на мелатонин да се подхожда предпазливо. Това е валидно особено при диабетици и хора с високо артериално налягане, при които паралелният прием на мелатонин и специфични медикаменти може да причини хипотонична криза.

Депресия

Лечението на депресии не винаги е резултатно, независимо от съществуването на голям брой антидепресанти. Установено е в същото време, че близо 90% от хората с депресии имат проблеми със съня и са измъчвани от различни разстройства: трудно заспиване, често събуждане през нощта, събуждане сутрин с усещане за тревожност (avangardisko.wordpress.com).

Прилагането на терапия с мелатонин нормализира съня и като следствие от това депресивните състояния се овладяват по-лесно.

Същевременно продължителният прием на мелатонин или нарушаване правилата на приема (вземане на продукта през деня) могат да провокират депресия като негативен страничен ефект (puls.bg).

Вижте и ТОВА: Мнения за Тритико. Как се ползва за сън? Спиране, странични ефекти, заместители.

Цена на прочутите таблетки

Мелатонин в различни варианти може да бъде намерен на достъпни цени. Така например таблетките от един милиграм на Адифарм са на цена около 8 лв за 60 таблетки (по framar.bg). Британският мелатонин на Евровитал върви по 50 лв за 90 таблетки от 3 мг. Мелатонин от 1 мг на Еквилибра струва 20 лв за 75 хапчета. Таблетките от 10 мг на Джеймисън могат да се намерят за около 25-26 лв/ 60 хапчета.

Цената зависи както от дозировката, така и от ценовата политика на производителя; обяснимо вносните продукти са по-скъпи.

Още по темата ТУК: Атаракс за сън. Мнения за хора, които са го пили. Странични ефекти и схема за спиране. При паник атаки. С Деанксит.

Зависимост между мелатонин и серотонин

Мелатонин произвежда епифизната жлеза под въздействието на друг хормон – серотонин. Производството на въпросния мелатонин се активира вечер и продължава в тъмните часове на денонощието (bb-team.org).
Серотонинът е хормон от типа на т.н. невротрансмитери. Синтезира се в главния мозък и стомашно-чревния тракт.

Негов производен продукт е коментираният мелатонин. Така опосредствано серотонинът, популярен още като хормон на щастието, има съществена роля за качеството на съня и здравословната смяна на състоянията сън-бодърстване, за стабилизиране функциите на биологичния часовник и забавяне процесите на стареене.

Меланин и мелатонин

Меланин е основен пигмент в клетките на човешката кожа (melatonins.ru). Цветът на кожата зависи от специфични клетки, наречени меланоцити. Произведеният от тях меланин предпазва клетъчните ядра от вредните ултравиолетови лъчения. Меланинът има съществена роля и за съхраняването на добрия слух.

Мелатонинът е хормон, невротрансмитер, произвеждан от епифизата, в стомашно-чревния тракт и ретината на окото. Той има определяща роля за качеството на съня и процесите на клетъчно стареене. Мелатонинът е и антиоксидант.

Има ли връзка между меланин и мелатонин? Доказана е такава връзка при земноводните – там мелатонинът може да има фотопротективна роля и да въздейства върху оцветяването на кожата. При хората няма доказана такава връзка (vivatonin.com).

И кортизол

Кортизолът често е наричан хормон на стреса: той се отделя от надбъбречната жлеза “по команда” от хипоталамуса. Същият мозъчен център управлява температурата на тялото и биологичния часовник; той отчита смяната на деня с нощ и обратно. Кортизолът има и други важни отговорности: той регулира енергийните баланси и мастния метаболизъм. Най-високи стойности кортизолът има сутрин, на разсъмване и в рамките на деня нивата му спадат. При хормона на съня мелатонин е точно обратното: стойностите му започват да се увеличават вечер, с настъпването на тъмните часове на денонощието. Споменатото ядро в хипоталамуса активира продукцията на кортизол сутрин и потиска тази на мелатонин, а вечер е обратното. На практика ако кортизолът по някаква причина е с повишени стойности вечер, това ще попречи на прехода към сън и мелатонинът няма да е в състояние да доминира в обичайното си време (lifehacker.ru).

И жълт кантарион

Жълтият кантарион е една от билките със седативно действие, които при паралелен прием с мелатонин усилват страничните му ефекти (framar.bg). Принципно жълт кантарион се използва при тревожност, депресии и безсъние, но е възможно в комбинация с меланин хормоналният препарат да предизвика алергични реакции, повишаване на кръвното налягане, засилване на тревожността (warset.od.ua).

И щитовидна жлеза

При хиперфункция на щитовидната жлеза много често се наблюдава безсъние. Освен това подобни състояния са характерни с проява на оксидативен стрес, т.е. освобождаване на висок брой свободни радикали. Добавянето на меланин усилва антиоксидантната защита на засегнатите органи и системи и подобрява качеството на съня. С две думи – при хиперфункция на щитовидната жлеза приемът на мелатонин има терапевтично въздействие (medicalcenterlife.bg).

С алкохол

Твърди се, че ако пием бира с мярка, това ще се отрази благоприятно на нивата ни от мелатонин (blitz.bg).Същевременно пациентска листовка за меланин специално обръща внимание на предупреждението – да не се приема мелатонин след употреба на алкохол (framar.bg). Логично е двете неща да не се съвместяват.

Вреден ли е?

Продължителният прием на мелатонин прави възможна проявата на някои странични ефекти от действието му (puls.bg). Има данни за депресии, сънливост и постоянна умора, главоболие, виене на свят, спазми в корема. Заради някои от тези въздействия и влошена координация се препоръчва 4-5 часа след прием на мелатонин да не се шофира.

Непременно погледнете и ТУК: Лечение на упорито безсъние с народна медицина. Старческо безсъние, лек за упорито или тотално безсъние.

Първоначално публикувано на:05.05.2015 @ 15:30

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *