дексаметазон
Дексаметазон има противовъзпалително и обезболяващо действие

Дексаметазон на ампули и таблетки. Мнения, кога, как?

Какво е дексаметазон. Капки за очи. Ампули. За инхалации. При бронхит. При ларингит. Други респираторни. Таблетки.

Още в текста: Дискова херния (дископатия). Други ревматични заболявания. Диабет и други заболявания на кръвта. При кои форми на рак се прилага? При химиотерапия. За бъбреци. При подагра. Странични действия

Какво е дексаметазон? Накратко – глюкокортикостероид, хормонален препарат на надбъбречната кора (framar.bg).

Необходим при заместваща терапия на различен тип здравословни проблеми, причинени от заболяване на надбъбречните жлези.
Дексаметазон упражнява потискащ ефект върху имунната система; освен това има болкоуспокояващо, противовъзпалително и противоалергично действие.

Това разширява профила на приложението му – използва се при очни болести, страдания на стомашно-чревния тракт, ревматизъм и ревматоиден артрит, алергии, кожни заболявания, болести на дихателната система, на бъбреците и на кръвта, при някои видове рак, за предотвратяване ефекта на отхвърляне при трансплантирани пациенти, на кръвта и бъбреците, някои форми на рак, при реакции на отхвърляне след органна трансплантация.

Капки за очи

Дексаметазон капки за очи е течна форма, предназначена за лечение след офталмологични операции, при възпалителни процеси в предния очен сегмент, конюнктивити, наранявания и поява на язви поради алергии, при химически изгаряния (framar.bg).

Лекарството не е подходящо за деца; не бива да се използва при известна алергия към съставките, при наличие на гноен процес или повишено вътреочно налягане. При остри състояния се слагат по 1-2 капки през половин до един час; при умерена тежест на възпалението или алергичното дразнение се слагат по 1-2 капки през 3 до 6 часа.

При всички случаи е необходимо да бъдат следвани точно лекарските препоръки. Дозата и продължителността на лечението не могат да се променят самоволно.

Ампули

Инжекционен разтвор на дексаметазон се прилага в спешни случаи. Тази форма е подходяща и при пациенти, на които таблетките не са оказали очаквания терапевтичен ефект. Ако пациентът е дете или подрастващ, а лечението е по-продължително, непременно трябва да се проследява развитието му.

Течният дексаметазон може да се инжектира венозно или мускулно (framar.bg); манипулацията изисква професионална компетентност и правоспособност. Възможно е и инжектиране в става или директно в болна тъкан.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Дозата се определя от специалист, който отчита характера и степента на заболяването, както и здравословното състояние на пациента.

При венозно или мускулно инжектиране средната дневна доза може да варира от 0.5 до 9 мг. При вътреставно инжектиране границите са от 0.4 до 4 мг в зависимост от големината на ставата. Такава е дозировката и при кожни заболявания. Директно в тъкани около става може да се инжектира от 2 до 6 мг дексаметазон.

За инхалации

Прктикували родители съветват в нета при детски ларингит да се правят инхалации – инхалатор се зарежда с половин ампула дексаметазон от 4 мг и 3 мг физиологичен разтвор. Процедурата се прави сутрин и вечер (ladyzone.bg).

Инхалациите с дексаметазон най-добре се провеждат в болнични условия или под контрол на медицинско лице (bg-mamma.com).

дексаметазон разтвор мнения
Течният дексаметазон се използва при спешни случаи

При бронхит

Спастичен бронхит, обструктивен бронхит, бронхиолит: тези тревожни диагнози изплуват в главата на всеки загрижен родител, когато мъникът му започне да кашля.

В действителност при адекватни действия заболяването се преодолява, а опасността от усложнения при мъчителното задушаване отминава.

Дексаметазон в инжекционна форма е част от комплексната терапия при тези заболявания; необходима е лекарска намеса (umnyedetki.ru). Присъствието на дексаметазон в тези случаи е мотивирано с противовъзпалителния му ефект.

При ларингит

Възпалението на ларинкса – ларингит, често е част от общо простудно заболяване, последица от грип, скарлатина или друга инфекция, може също да е от пренапрежение при високо говорене или пеене (ilive.com.ua).

Състоянието може да е остро или хронично и това определя начина на терапия и най-подходящите медикаменти. Дексаметазон е подходящ продукт за инхалации при ларингит: облекчава бързо и улеснява дишането и преглъщането.

Използва се домашен инхалатор, който зареждаме с разтвор от 2 мг дексаметазон – половин стандартна ампула, и 3 мг физиологичен разтвор. Допустими са до четири процедури на ден, но стандартно се счита, че две са достатъчни. Сутрешната трябва да е по-продължителна, но в рамките на десетина минути. Този вид терапия дава резултат при ларингит и псевдо-круп при деца в рамките на седмица.

През това време е препоръчително да се намали солта в храната, тъй като медикаментът може да провокира задържане на течности и отоци. Същевременно делът на протеиновите продукти в менюто трябва да бъде увеличен.

Други респираторни

Няколко сериозни диагнози на респираторни заболявания коментират прилагането на дексаметазон – разчита се на противовъзпалително и обезболяващо действие (puls.bg). Става дума за бързотечна белодробна туберкулоза, специфични пневмонии, саркоидоза.

Медикаментът е ефикасен при лечение след натравяне с берил. Във всички случаи се касае за комплексна терапия, при която дексаметазон е само един от прилаганите медикаменти. Важно е полезното му съчетаване с други продукти.

Таблетки

Дексаметазон на таблетки има описаните въздействия, като прилагането му постига обезболяващ и противовъзпалителен ефект и това го прави често прилаган вариант за лечение на ставни болки.

Освен това таблетките са предпочитани от интензивно трениращи различни видове спорт, защото съдействат допълнително за подобряване здравината и еластичността на сухожилията и ставните връзки (fitness-bg.com).

Вземат се превантивно от състезатели в колективни спортове, характерни с висок травматизъм – ръгби. Таблетките дексаметазон могат да се вземат в случаи на усилени тренировки, но под лекарски контрол – все пак имат някои странични ефекти.

Таблетките не бива да се приемат при диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност, психични заболявания, глаукома.

Дайте мнение и Вие тук!

Дискова херния (дископатия)

дексаметазон на таблетки
Ревматизъм? С дексаметазон това няма значение, може би…

Инжекционната форма (веднъж дневно, мускулно) е ефективен вариант като част от комплексна терапия при дискова херния.

Обикновено се разбира дискова херния от лумбален тип, при която болката е съсредоточена в поясната област.

Дексаметазон действа обезболяващо и противовъзпалително, но е задължително въпреки овладяването на болковия синдром и подобряване на подвижността, да се спазва щадящ режим и да се лежи продължително време в домашна обстановка (fitness-bg.com). Овладяването на кризата обикновено става за около седмица.

Други ревматични заболявания

Ревматичните заболявания, при които дексаметазон подпомага овладяването на болезнената симптоматика, са доста голяма група.

На практика познатите типове ревматоидни смущения и артрити понасят добре краткосрочна терапия с дексаметазон или терапия с ниски дози; прави се като част от комплексно лечение на проблема (puls.bg).

От дексаметазон се очаква да постигне бързо обезболяване – и това се случва, особено при течната хорма, т.е. инжекционния разтвор. Повлияваните диагнози са ревматичен артрит, остър подагрен артрит, анкилозен спондилит, остър ревматичен ендомиокардит, псориазисен артрит, ревматичен артрит при младежи (ювенилен).

Диабет и други заболявания на кръвта

Дексаметазон може да влоши здравето на пациенти с диабет, или приемащи противодиабетни лекарства (puls.bg).

Медикаментът отслабва действието на инсулина, затова при пациенти със захарен диабет е възможно да се почувства потребност от по-високи дози инсулин или прием на антидиабетни средства (fitness.bg.com). Най-добре е този продукт при споменатата потребителска група да бъде игнориран и да се търси друг вариант за въздействие при описаните здравословни проблеми.

Някои заболявания на кръвта изпитват позитивно въздействие от дексаметазон, например хемолитичична анемия, вродена хипопластична анемия, хемолитични заболявания, засягащи червените кръвни телца, вторична тромбоцитопения.

При кои форми на рак се прилага?

Дексаметазон се споменава в справочната литература като подходящо средство за лечение при левкемии и лимфоми. Касае се за палиативно – временно, частично – овладяване на симптоматиката.

Медикаментът се използва и при поддържащо лечение при мозъчни тумори – първични и вторични (puls.bg). За жалост в такива случаи не става дума за излекуване, а само за овладяване на ужасна симптоматика.

При химиотерапия

дексаметазон венозно на ампули
Облекчава страничните ефекти при химиотерапия

Дексаметазон може да бъде избран и приложен като продукт от съпътстващо химиотерапията лечение. Обикновено се прилага венозна форма – идеята е да се редуцират неприятните и мъчителни странични ефекти на химиотерапията като прилошаване и повръщане (netoncology.ru).

Съдейства за предотвратяване на неприятните симптоми, прилага се превантивно.

За бъбреци

Едно от приложенията на дексаметазон е свързано със здравето и функциите на бъбреците (puls.bg). Препоръчва се за насърчаване отделянето на урина, за редукция на албумина в урината, при опасния нефротичен синдром.

 При подагра

Дексаметазон може да се прилага краткосрочно при остри състояния на подагрен артрит; обикновено е част от комплексна терапия. Действа обезболяващо и противовъзпалително (puls.bg).

Странични действия

Някои от страничните действия на дексаметазон засягат функционирането на сърдечно-съдовата система: наблюдавани са промени в сърдечния ритъм, повишаване на артериалното налягане. Съпътстващи симптоми са главоболие и нервност, повръщане (puls.bg).

Възможно е да настъпят психически смущения, както и болестни прояви на стомашно-чревния тракт с коремни болки, кървене – повръщане на кръв и черни фекалии, освен това болки в гърба и крайниците.

Сред негативните странични ефекти, които налагат спиране на медикамента, са световъртеж и/или сънливост, мускулна слабост, подкожни кръвоизливи, гърчове. Продължителната терапия при отсъствие на други смущаващи симптоми може да доведе до промени от рода на глаукома, катаракта, изтъняване на кожата.

С алкохол

Комбинирането на дексаметазон с алкохол е лоша идея. Това със сигурност ще раздразни стомашната лигавица и в най-добрия случай можете да си причините киселини и болки. Ако принципно стомахът ви е слабо място, последиците могат да бъдат и по-мъчителни (monitor.bg).

Пристрастяване

дексаметазон на ампули
Дексаметазон има противовъзпалително и обезболяващо действие

Продължителното лечение с дексаметазон създава условия за проява на синдрома на отнемането, ако това лечение се прекъсне изведнъж или прилаганата доза рязко се намали (doctoronline.bg). Пациентът се оплаква от мускулни болки, треска, ринит, сърбеж и поява на възелчета по кожата.

Тези симптоми са доста трайни, могат да продължат с месеци. Ако междувременно пациентът се окаже в ситуация на стрес, например тежко заболяване или операция, може да се наложи лечението с дексаметазон да бъде подновено. Подобен развой на събитията може да се избегне, ако прекратяването на лечението с този медикамент се направи по-бавно и с постепенно намаляване на дозировката.

Дексаметазон или дипрофос

Двата медикамента са сходни по въздействие и често се използват последователно, като дипрофос се счита за продукт с по-слабо въздействие. Обикновено се препоръчва при финалния етап на едно по-продължително лечение, т.е. добър е в затихващата фаза.

При алергии

Този медикамент е подходящ за лечение на алергични пристъпи в тежка форма – инжекциите дексаметазон трябва да осигурят здравна помощ чрез краткосрочна интензивна терапия. Използва се и при обостряне на хронични заболявания като бронхиална астма (framar.bg).

Първоначално публикувано на:23.04.2015 @ 16:19

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

8 Мнения

  1. Д-р Росица Греченлиева

    Имам сериозен проблем с Дексаметазон. Аз съм ревматолог и го ползван епизодично за блокажи при силни болки в някои стави – ТБС, гривнена, рамо, лакът при това предимно периставно. Известно е вредното влияние на ГлКВС върху ставния хрущял.

    Препаратът върши работа, но за кратко. В болницата, в която работя, ме принуждават да го ползвам за остри алергични състояния. В този случай наблягам на думата остри, а не на тежки, защото в повечето случаи става дума за реакции, започнали като кожни, с леки до средно тежки засягания на съдовата и дихателната система.

    Категорично заявявам, че в тези моменти Дексаметазон се оказва неподходящ – реакцията на организма е бавна и не успява да предвари тръгналия да се развива ЕДЕМ на КWINKE, остра хипотония, дори на фoна на започнала инфузионна терапия. Досега ползвахме Амп.Урбазон 0,040. Останах изненадana, kogato ВНЕЗАПНО УРБАЗОНЪТ ИЗЧЕЗНА.

    Впоследствие се оказа, че ампулите Урбазон са с цена около 4,50 лв, а амп. Дексаметазон -само 0,90 лв. От гледна точка на икономиите – добре, но ако ми умре човек! В ОСМ, където работя за времето от 29.04.2013 до 04.09.2015 има починал един единствен човек вследствие ОМИ, развил се в резултат на хипотония при алергична реакция.

    Уведомих прекия си началник, шефа на аптеката, пуснах рапорт до ИД на БОЛНИцата, който предложил случая за разглеждане на Комисията по лекарствена политика. Тук нещата се объркаха – мнението на комисията е, че препаратите са взаимо-заменяеми. Това не е вярно-такова е мнението на още доста от лекарите в ОСМ, но не зная защо не го изразяват писмено.

    Моля да бъдат уведомени ИАЛ и ДИКЛС. Няма да съм виновна аз при смърт на болен с алергична реакция – изразих ясно становището си пред достъпните ми инстанции. Дано само да не е дете.

    05.09.2015 Д-р Росица Греченлиева-Никова
    специалист по вътрешни болести и ревматология

    • Лекар.БГ

      Звучи страшно! Дано писмото ви, д-р Греченлиева, да достигне до повече хора и читателите да съдействат в разпространяването му. Истината за дексаметазон трябва да се знае!

  2. Д-р Хаджиев

    От близо 6 месеца в спешния лекарствен шкаф на Филиала за спешна помощ гр.Рудозем няма Урбазон, а се зарежда с Дексаметазон, точно поради разликата в цената на една ампула и да се правят икономии.Обслужват се както възрастни пациенти, така и деца. В града няма болнично лечебно заведение за активно лечение и пациентите се транспортират на 35 км. до Смолян. Каквото и да се пише и коментира, просто е безсмислено днес, няма чуваемост от никъде. Всеки да си се оправя както намери за добре.

  3. Az rabotq v himioterapevtichno otdelenie,ne sym medicinsko lice.Pri nas pri nqkoi preparati se pravi premedikaciq s deksametazon + urbazon.Deksametazona e zadylzitelnata premedikaciq tui kato dava po dulgotraen efekt ili pone taka mi kazaha,pri nas vsi4ki lekarstva sa bezplatni za pacientite ,taka 4e gi pla6ta bolnicata,no kato cqlo se pesti ot drugi mesta i tezi medikamenti vinagi sa v nali4nost.A da se prilaga deksametazon umi6leno i ne vednuj poradi lipsa na urbazon pri tezki alergi4ni reakcii e neprofesionalno ot strana na koito i da e lekar,taka 4e doktor Rosica Gre4enlieva su6to e otgovorna!Nqma kakvo da se nadqva, a da nameri na4in da se zakupi urbazon ili da napuska!

  4. Маргарита

    При ужилване от пчела по задната страна на подбедрицата кракът ми оттече много и ужасно ме болеше.Личния ми лекар ми постви инжекция дексаметазон .Резултата беше уникален

    • Yuliana Antonova

      Да но говорим за еднократна доза !Има странични тежки ефекти декстаметазона ,аз съм онкоболна и след дълго приемане венозно все пак вчера направих тежка алергична реакция!

  5. Йорданка

    При възпаление около очите, специалист по кожни болести ми инжектира дексаметазон. Резултатът беше мигновен!
    Доволна съм!

  6. Борислав Христов

    Искам да ми кажете моля за какво са тези ампули да не объркам нещо Ампулата е Кrka 4 mg\1ml инжекционен разтвор,[мусколно ли се бие и каде].БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
    Борислав Христов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *