дактарин гел, крем
дактарин мнения за гел и крем. Гино Дактарин

Дактарин гел. Мнения. За гъбички по ноктите и др. Крем

Дактарин гел за уста (орал) за афти, крем и Гино Дактарин свещички. Мнения. Как се ползва за гъбички по ноктите, цена. Как използва за бебе. Спрей. За гъбички в устата.

За какво е добър дактарин? Това е лекарствен продукт срещу гъбични инфекции с активен компонент миконазол. Обикновено асоциацията е с популярния орален гел, но се предлага и под формата на терапевтичен лак за нокти или пудра. Лечението с дактарин изисква търпеливо следване на указанията от лекар или фармацевт. Повлиява патогенни гъбички, включително упорити кандидози. Винаги се препоръчва стриктно спазване на терапевтичните срокове – дори когато външните белези на инфекцията са изчезнали (puls.bg).

За гъбички в устата

Дактарин под формата на орален гел е добър вариант за терапия на гъбички в устата. Колко дълго да продължи терапията, зависи от вида на гъбичките. Гелът дактарин се намазва внимателно върху участъците с видими следи от гъбичната зараза. Трябва много да се внимава, особено ако пациентът е дете.

Принципно медикаментът може да се прилага и при бебета над 6-месечна възраст, но тогава вниманието трябва да е изключително голямо. Специалистите съветват да се избягва третирането с по-голямо или с цялото количество гел дактарин, което е предназначено за един сеанс. Има опасност от задавяне, ако по-обемна маса гел се стече наведнъж към гърлото.

Затова е хубаво да се полага тънък пласт, като след 1-2 минути операцията се повтаря и така – докато се изчерпи предвиденото количество. Обикновено то е половин мерителна лъжичка за възрастни и деца над две години, или четвърт лъжичка – за мъници от 6 месеца до две години. Процедурите се правят четири пъти дневно, след хранене. Гелът трябва да се задържи в устата възможно най-дълго (puls.bg).

Гълта ли се?

Поглъщането на гела, който вече е упражнил терапевтичния си ефект в устната кухина, не е опасно и се случва нормално. Медикаментът дактарин всъщност е предназначен и за лечение на гъбични инфекции в храносмилателния тракт и гел-формата може да се поглъща директно – ако устната кухина не е засегната, или след прилагането й за огнища в устата.

При такъв тип гъбична инфекция дозирането е в зависимост от килограмите по лекарска преценка. Така например малки деца над 6-месечна възраст и тегло от 12 до 25 кг трябва да поглъщат четири пъти дневно половин мерителна лъжичка дактарин. Отново важи условието гелът да се дава на малки части, за да не причини задавяне – доста е лепкав. При деца над 50 кг и възрастни приемът също е четири пъти дневно, всеки път – по две мерителни лъжички (puls.bg).

По ноктите – дактарин лак

Родната аптечна мрежа предлага антимикотик под формата на лечебен лак за нокти, но друг вид – батрафен, с активен компонент циклопирокс. Дактарин – лак за нокти, обикновено се пазарува онлайн или се набавя при пътуване в чужбина (вижте ТУК).

Терапевтичната методика е класика – продължава три месеца, като през първия болните нокти се “лакират” през ден, през втория два пъти седмично, през третия веднъж в седмицата. Активните компоненти на дактарин проникват в структурата на нокътната пластинка 48 часа след намазването. Преди всяка процедура ноктите се почистват, отстранява се умъртвената тъкан с еднопосочна пила, която се изхвърля (framar.bg).

Кога го търсим като пудра

дактарин крем
Дактарин спира и опасността от провокиране на рак

Дактарин под формата на суха пудра или спрей пудра се използва при гъбички по ходилата. Сложното при терапията на подобна зараза е това, че пациентът все пак трябва да ходи с чорапи и обувки или само с обувки и от това се поражда риск от самозаразяване дори при успешно лечение. Така пудрата дактарин става необходима и за обработка на обувките.

“Демир

При гъбички по краката трябва да се работи с дактарин спрей, ако е избран именно този препарат (в момента на лекарствения пазар се предлагат и други продукти със същото предназначение). Обработката на стъпалата се прави два пъти дневно, като преди обуване се напръсква и обувката. Обуват се гарантирано чисти чорапи. Според официалната информация резултатът става видим след четири седмици (66.ru). Като много добри се сочат продуктите от серията дактарин на белгийския производител Janssen Pharmaceutical.

Още в текста: За какво е добър дактарин. За гъбички в устата. Гълта ли се? По ноктите – дактарин лак. Кога го търсим като пудра. Като лекарство при афти. При херпес. При ангина (за гърло). За венци. При млечница. Спрей. Странични ефекти. Заместител. Гино певарил

Като лекарство при афти

Малките, неприятни ранички в устата – т.н. афти, най-често са причинени от херпес симплекс лабиалис, но също и от някои други вируси (pramed.com). Обикновено в рамките на една до три седмици те преминават дори и без лечение. Понякога обаче са доста болезнени, освен това са благодатно поле за вторични инфекции от бактерии или гъбички. Ето защо лечението с дактарин орален гел е сполучлив начин да се спестят дискомфорт, болки и усложнения при съмнения за гъбична инфекция на афти. Още за лечението на афти ТУК!

При херпес

дактарин гел
Зактарин е добър вариант за справяне с упорити гъбични инфекции

При появата на лабиален херпес логично се коментира вирусна атака, докато дактарин орален гел е противогъбичен препарат. Не пречи проявеният херпес да се маже с гела 2-3 пъти на ден. Съществуват разработени методи за облекчаване на симптоматиката при херпес, с подходящи медикаменти – включително укрепващи имунната система.

Препоръчват се мехлеми и кремове с обезболяващо и подсущаващо действие; добра работа вършат витамините и насищането на менюто с плодове и пресни зеленчуци.

При ангина (за гърло)

Дактарин орален гел повлиява добре грам-положителни бактерии, затова е логично да се очаква терапевтичен ефект при гнойна ангина (bg-mamma.com). Условието е дозата, която се дава, да не затруднява дишането и преглъщането – когато се касае за малко дете, и да се задържа по-дълго в устата, да се стича бавно по гърлото. След прием примерно на половин мерителна лъжичка орален гел най-малко половин час не трябва да се яде и пие нищо, за да може лекарството да подейства максимално.

Разбира се, прилагането на дактарин гел може да е само част от общата терапия на подобно заболяване.

За венци

При гъбични инфекции в устната кухина дактарин орал гел е сполучлив вариант за терапия. Проблемното място се маже 3-4 пъти на ден, включително ако става дума за възпалени венци или афти на венците.

Ако потребителят на дактарин орал гел носи зъбни протези, нормално е протезите да се свалят по време на терапията и след хубаво измиване също да се намажат с дактарин. По този начин се предотвратява опасността от пренасяне на гъбичната инфекция върху и чрез протезите (framar.bg).

При млечница

Типичната бебешка гъбична инфекция млечница се причинява от кандида албиканс; изразява се в налепи по небцето, езика и вътрешната страна на бузите. Може да се развие и при пациенти в старческа възраст с проблеми в имунната защита (pramed.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Има доста успешни терапии за млечница, като винаги трябва да е ясно, че тази гъбична инфекция е много упорита и е необходимо точно следване на лекарските препоръки. Дактарин орал гел е един от възможните добри варианти за лечение. Проблемните зони в устната кухина се намазват с гела след хранене, след което половин до един час не се яде и пие нищо, за да не се отмие положеният дактарин. Процедурата се изпълнява три пъти дневно, средно в продължение на 10-14 дни.

Спрей

Дактарин може да се открие и под формата на спрей с пудра; това е вариантът, предназначен за лечение на гъбички по ходилата и пръстите на краката. Продуктът е успешен, но трябва да се спазват няколко задължителни правила. Спреят, който е само за външно приложение, се използва редовно – всеки ден, сутрин и вечер (вижте по-горе!). Проблемната зона трябва да е измита и подсушена. Обуват се чисти чорапи; веднъж дневно се напръсква с дактарин спрей и вътрешността на обувките.

Обработката на обувките е много важна, тъй като топлината на тялото и потта създават чудесни условия за растеж на гъбичките и може да настъпи автозаразяване (medikforum.ru).

Странични ефекти

Лечението с дактарин може да причини някои странични ефекти, някои от които са преходни. Внимателното им отчитане е важно, тъй като прилагането на този медикамент по принцип е продължително и негативните ефекти могат да се усилят.

Най-често подобни прояви засягат стомашно-чревния тракт: прояви на гадене, в редки случаи повръщане. При по-продължително прилагане може да се увеличи вероятността от диария.

Алергичните реакции са много редки, обикновено се наблюдава подуване, зачервяване и/или сърбеж на третираната кожа или лигавица (puls.bg).

Заместител

дактарин, перорален гел
Дактарин гел – подходящ за възрастни и деца над 6 месеца

За успешен заместител на дактарин е препоръчван препаратът миконазол (framar.bg). Пациентските листовки съдържат информация за начините на приложението му, което принципно повтаря това на дактарин.
Като аналози на лечебния лак за нокти дактарин са сочени батрафен, както и нейлнер рипеър спрей за нокти.

Гино певарил

Гино певарил е антимикотичен продукт, предназначен за лечение на вагинални инфекции. Прилага се под формата на вагинален крем или глобули (framar.bg). Активната субстанция в гино певарил е еконазолов нитрат. Повлиява гъбички от няколко типа – включително кандида, и дрожди. В някои случаи терапията с гино певарил провокира алергични реакции от локален характер – парене и сърбеж, подуване.

Билки аналози

Масло от чаено дърво, невен, чесън и ябълков оцет са най-често препоръчваните компоненти от народните рецепти за лечение на гъбични инфекции (narodnirecepti.blogspot.com).

Ето два изпитани начина за лечение на кандидози и други инфекции, причинени от гъбички:

  • В две лъжици кокосово масло се добавят 10 капки масло от чаено дърво и три капки ябълков оцет. В тази смес се топи тампон и със сместа внимателно се намазва проблемната зона. Маслото от чаено дърво има много силно действие и може да причини алергична реакция, затова обикновено се използва като добавка в други базисни масла.
  • По една супена лъжица сол и ябълков оцет се разбъркват в половин чаша вода. В разтвора се потапя чисто парче памучен плат – да се напои за две минути. Изважда се, изцежда се и се насипва с бебешка пудра. Поставя се върху проблемната зона докато засъхне и се отлепи. Процедурата може да се повтаря 2-3 пъти на ден.

При стоматит

Стоматит е възпаление на лигавицата в устната кухина. Причините за този проблем са различни, гъбичната инфекция е една от често срещаните. Възможно е възпалителният процес да започне под действието на вируси, дори да е под формата на афтозен стоматит, и на следващ етап да се добави гъбична инфекция. Дактарин орал гел е добър вариант за лечението на подобни състояния. По преценка на стоматолога може да се препоръча и вътрешен прием – освен локалното приложение върху засегнатата от стоматит лигавица на устната кухина. Още ТУК: За използването на Дактарин при стоматит.

Тинктура

Тинктурата дактарин е вариант за лечение на гъбички по ноктите (epharmacy.com.au). Доста потребители коментират с огорчение факта, че точно тази форма на предпочетения от тях медикамент е неоткриваема по родните аптеки. Не е невъзможно обаче тинктурата да се набави по интернет или при пътуване до съседни страни – твърди се, че в Гърция я има. По-мажно е търпението, което е необходимо при лечението с тази форма на дактарин. Изисква се търпеливо следване на лечебната технология в продължение на три месеца най-малко.

Таблетки

Популярна е формата гино дактарин (таблетки, свещички, глобули). Прилагат се вагинално при гъбични инфекции в интимната зона. Стандартната практика е таблетката гино дактарин да се поставя в три последователни вечери (framar.bg).

Мазане с дактарин

Може да се практикува с формите орален гел и крем, като оралният гел се използва за намазване на венците или лигавиците на устата. Кремът е по-добрият вариант за други участъци на тялото, включително интимната зона.

При този начин на лечение е важно да се запомни, че има значение не количеството на медикамента, положен върху кожа или лигавици еднократно. Полагат се малки дози, но  редовно – в някои случаи по два или повече пъти на ден. Всеки път проблемното място трябва да е чисто и след намазване да се осигури най-малко половин час  буферно време. През въпросните 30 минути проблемната зона не бива да изпитва никакво друго въздействие, освен това на дактарин.

При бременност и кърмене

При всички случаи приложението на дактарин – независимо дали става дума за орален гел или за вагинални таблетки/глобули, това приложение непременно трябва да се обсъди с лекар. Терапията на гъбични инфекции по време на бременност е свързана с неутрализиране на риска за бебето по време на раждане – но дали дактарин е подходящият медикамент за всеки конкретен случай, преценява специалистът.

При кърмене е допустимо прилагането на дактарин орал гел в случаите, когато бебето е над 6 месеца и страда от т.н. млечница. Тази ситуация се повлиява от дактарин орал гел, като с медикамента трябва да се третират устната кухина на бебето и зърната на майчините гърди. Изисква се строго спазване на хигиената преди и след хранене, еднократно ползване на индивидуални хавлиени кърпи, точно следване на лекарските указания за начина, по който гелът се полага в устата на бебето. 30 до 60 минути след процедурата детето не трябва да яде и пие нищо.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Clo

Клотримазол – при гъбички, лишеи и херпес

Клотримазол: действие на лекарството, за какво се прилага. Какви правила да спазваме, за да постигнем …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *