Цироза на черния дроб. Симптоми и лечение
Лечение и симптоми на цироза на черния дроб. Лекарства и билки. Последен стадий.

Цироза на черния дроб. Последен стадий и преди това. Какво да правим?

Как да познаем цироза на черния дроб (симптоми). Обичайното лечение. Лекарства и билки. Присаждане на черен дроб. У нас има ли излекувани? Последен стадий и нещо като форум в коментарите по-долу.

Още в текста: Прахчета. Билки. Мария Требен и нейният плавун. Глухарче. Бял трън. Зехтин. Кога имаме първична билиарна цироза и какво да правим. Алкохолна цироза. Получава ли се от вино? А от бира? Декомпенсирана. Диета. Фиброза. Асцит. Стадии и последен стадий. Халюцинации. Хомеопатия

Как да разберем, че имаме цироза и само алкохолът ли е причина за това тежко страдание на черния дроб? Задължително погледнете и прекрасната статия на Здраве.Орг: Лечение на алкохолна цироза и други болести на черния дроб с билки!

Както знаем, цироза – това е тежко заболяване на черния дроб, при което хепатоцитите, т.е. чернодробните клетки, са заместени от съединителна тъкан и органът не е в състояние да изпълнява функциите си (puls.bg).

Тези функции са жизнено важни: не случайно черният дроб е наричан химическа лаборатория на тялото. В него се преработват и очистват токсини от различно естество, синтезират се протеини, ензими, хормони, фактори на кръвосъсирването.

Заболяването от цироза може да е причинено от злоупотреба с алкохол, обменни нарушения, да е следствие от вирусен хепатит или автоимунни процеси.

Стадии и последен стадий

Формите на цироза основно са две: компенсирана, когато органът въпреки промените на тъканта изпълнява функциите си, и декомпенсирана, когато това става невъзможно. Основните стадии са 4.

Първи стадий

се характеризира с трудност при диагностициране, поради латентно протичане на заболяването (почти пълната липса на симптоми).

По време на периода на зараждане на заболяването започва възпалително-некротичен процес в тъканите на черния дроб. Органът започва да расте на размер, което води до разбиване на храносмилателния процес.

Въпреки хепатомегалията (увеличаването на дроба), повърхността на органа не се трансформира – при опипване лекарят заявява липсата на възли и израстъци.

Поради проявата на хепатомегалия и спленомегалия, пациентът започва да усеща болка в дясното подребрие.

“Демир

В допълнение към болката трябва да се посочат допълнителните симптоми на началния стадий на цироза, които са следните болестни прояви на заболяването:

  • появата на бели сухи корички в ъгълчетата на устните;
  • кожата се изсушава също, появяват се по нея пукнатини;
  • телеангиектазия се забелязва в горната част на тялото. Това е сливане на няколко венички и образуването на тъмни или червени паяжинообразни петна по кожата;
  • космите по слабините, по цялото лице, както и под мишниците полека-лека пада.

Какво може да констатира лекарят при лабораторно диагностициране на първия етап на цироза:

  1. порталната и далачната вени се разширяват в диаметър;
  2. размерът на черния дроб и дори на самия далак значително се увеличават;
  3. вътре в коремната кухина се констатира образуването на свободна течност.

Втори стадий

е придружен от прогресиране на пораженията върху повече от 1/3 от черния дроб. Той се покрива с фиброзна тъкан, нарушен е естественият поток на жлъчния сок и се появява вероятността от асцит. Засегнатият от болестта орган не просто продължава да расте по размер, но също така се явява нееднородност на структурата. Лекарите отбелязват наличие на чернодробна недостатъчност. Тя може да се докаже чрез наличието на следните симптоми:

  • при опипване лекарят установява болезнеността на органите, наличието на многобройни натъртвания и възли;
  • показателите за протромбин, също за албумин и особено за холестерол в кръвта значително падат, което показва затруднение на организма при образуването на тези вещества;
  • чернодробните клетки стартират бързото си умиране, което се забелязва чрез покачените нива на веществото билирубин и на чернодробните ензими (АСАТ и АЛАТ).

По време на цироза на черния дроб, степен 2, психичното състояние на пациента е нарушено, което води до безсъние, нервност и раздразнителност.

Допълнителни симптоми:

  • проявява се пожълтяване на кожата и на очите, на склерата;
  • епителът става забележимо сух, сърбежът е непоносим;
  • телесното тегло сериозно пада;
  • отбелязва се мускулна слабост;
  • на предната стена на корема става видим значителен брой вени;
  • извеждането на течности от тялото се намалява, което води до силно или по-слабо подуване на ръцете и краката.

Трети стадий

дава поражения с разпространението на фиброзна тъкан на повече от 1/2 от черния дроб, което причинява съпътстващи болести като хепатит, анемия и ракови образувания. Поради този болестен процес в тялото на пациента се развиват още неприятни и допълнителни усложнения, които стават видими под формата на сепсис, лека или тежка пневмония или дори чернодробна кома. Функциите на органа са почти напълно затихнали, което е съпроводено с такива признаци:

  • постоянна висока температура;
  • кървене в носа, допълнено с анални и орални кръвоизливи;
  • цветът на кожата става бронзов, а урината – кафява.

Четвърти, последен стадий

Крайният или четвъртият етап на цироза е придружен от увреждане на главния мозък (по-точно енцефалопатия) и изпадане на пациента в кома. В резултат на преглед  специалистите отбелязват пълна изкривяване на черния дроб, което се придружава от свиване неговите размери. Цироза на черния дроб от последна степен се съпътства от значително увеличение на далака.

В последния стадий на цироза болният човек развива портална хипертония, жълтеница и асцит; развива се чернодробна недостатъчност и настъпва токсикоза на организма. Състоянието на черния дроб повлиява останалите органи и системи; достига се до полиорганна недостатъчност и изходът е летален (framar.bg).

Как да разпознаем симптомите на цироза?

Ето най-често проявяваните сред тях:

  • Хронична умора, намаляване на работоспособността;
  • Загуба на апетит, загуба на килограми;
  • Стомашно-чревни проблеми: гадене и повръщане;
  • Пожълтяване на кожата и склерите;
  • Кожни проблеми – поява на бели и/или червеникави петна;
  • Оцветяване на дланите и ходилата в оранжево-червено;
  • Склонност към кръвоизливи при най-слаби наранявания и травми.

Специалистите обръщат внимание върху факта, че при хората с цироза много често паралелно се развиват и заболявания на жлъчката, панкреаса, диагностицира се язвена болест или диабет.

Обичайното лечение

Лечението на проявена цироза се избира в зависимост от профила на болестта и общото здравословно състояние на пациента. То може да е консервативно – с определени медикаменти, или при необходимост – оперативно.

Трябва да е ясно, че трансформираната тъкан се уврежда от болестта цироза необратимо; задачата на терапията е да спре болестния процес и да ограничи общите поражения върху органа и организма като цяло (pharmacy-bg.com).

При оперативното лечение могат да бъдат отстранени части от черния дроб, за да се съхрани незасегнатата тъкан. В тежки случаи се налага трансплантация на черен дроб.

Лекарства. Прахчета

цироза на черния дроб, последен стадий
Злоупотребата с алкохол води към цироза

Медикаментите за лечение на цироза са от различен тип и се подбират според конкретния случай. Могат например да се приложат пенициламин, бета-блокери, диуретици, антибиотици.

Консервативното лечение задължително се комбинира с нископротеинова диета (pharmacy-bg.com). В отделни случаи могат да се препоръчат кортикостероиди и противовирусни лекарствени продукти.

При диагностициране на цироза алкохолът непременно се изключва. Подборът на лекарствата трябва да бъде съобразен с условието за минимални токсични ефекти.

В мрежата се разпространява информация за мистериозни билкови прахчета, които помагат при хепатит и цироза. Взема се едно прахче на ден – сутрин на гладно, с много вода. Може да се комбинира с различни медикаменти. За успешната терапия на цироза е необходимо да се изпият 18 прахчета (hepatitis-bg.com).

Има и други практики – с т.н. прахчета реза, които съдържат стрити камъни от говежда жлъчка. Официалната медицина и водещи гастроентеролози за скептични към този алтернативен метод, тъй като има риск потребителят да развие заболяване, характерно за домашни животни. Изходът обикновено е фатален (hepactive.org).

Вижте и ТОВА:

Чернодробна цироза: причини и симптоми. Колко се живее?

Билки

Изследвани са доста билки и билкови смеси, с чиято помощ се насърчават оздравителните процеси в черния дроб и се съдейства за овладяването на възпалителни процеси и израждането на чернодробните клетки във фиброзна тъкан (biopogled.com).

Ето кои са най-успешните билки за допълнително въздействие при цироза:

филантус, куче грозде, пикрориза, пунарнава, андрографис, еклипта алба, пурпурна тефрозия, куркума, цикория. Повечето от тези имена звучат екзотично, непознато, но в списъка е и познатото на всеки глухарче!

Мария Требен и нейният плавун

Мистериозният плавун на Мария Требен всъщност е билката Lycopodium clavatum. Известна е още като змийски мъх, самодивка. Препоръчва се от Мария Требен при ред заболявания, а народната медицина я цени като пикочогонно средство и добър спазмолитик (mipa-bg.com).

Дайте мнение и Вие тук!

Плавунът съдържа радий; има вътрешно приложение – като чай и запарка, и външно, за вани и компреси. При цироза се пие запарка от плавун, която се приготвя по следната рецепта от Мария Требен:

Една чаена лъжичка суха билка се залива с 250 мл вряла вода и се оставя да се запари за десетина минути. Запарката се прецежда и изпива на глътки половин час преди закуска. При цироза и рак на черния дроб се препоръчват две чаши запарка от плавун на ден.

Глухарче

Глухарчето е сочено като отлично средство за детокс на черния дроб след зимата (monitor.bg). Може да се приема като запарка от корени или добавка от пресни листа към зелената салата. Ето как може да се направи очистваща отвара, която насърчава освобождаването на черния дроб от мастни натрупвания и оптимизация на функциите – важно и при цироза:

Две супени лъжици сух корен от глухарче се варят пет минути в половин литър вода. Веднага след като се отдръпнат от огъня, отварата се прецежда и се разделя на три равни части. Всяка от тях се изпива половин час преди хранене. За да има ефект, това се прави всеки ден в продължение на месец.

Бял трън

Белият трън е популярен билков вариант за подкрепа и очистване на черния дроб, за регенерация на съхранените чернодробни клетки при цироза. Ефектът от действието му се дължи на съставката силимарин.

Може да се прилага под различна форма – като капсули или екстракти; най-ефективни са тези от семената на белия трън. Може да се разчита на готовите продукти от утвърдени марки или да се приготвят различни отвари в домашни условия от автентичната билка (biopogled.com).

Споменава се и за маслото от бял трън в качеството му на доказан хепатопротектор; при цироза е добре да се приемат до 60 капки дневно – това е максималната доза (mountheal.com).

Зехтин

цироза, симптоми, пожълтяване
Жълтеницата е един от симптомите на развита цироза

Зехтинът е в списъка на храните, препоръчвани при проблеми с черния дроб и особено при цироза. Той със сигурност е най-достъпното от студено пресованите растителни масла, които могат да бъдат и профилактично средство за здрав черен дроб.

Често е препоръчвано да се приемат по 1-2 лъжици зехтин сутрин на гладно, може и в комбинация с лимонов сок (zemianazaem.com).

Присаждане на черен дроб

При необратимо увреждане на черния дроб от цироза или друго заболяване се налага присаждане, т.е. трансплантация. Принципно медицината се старае да съхрани функциите на собствения черен дроб, дори от него да е останала жизнена само малка част.

Ако е налице чернодробна недостатъчност, болният черен дроб се отстранява и на негово място се присажда здрав, донорски.
Този тип операции са сложни – свързани са с намирането на донорски орган с възможно най-висок процент съвместимост с организма на реципиента.

Сложна и продължителна, до 18 часа е самата операция; има рискове и в постоперативния период. Следва доживотна специфична терапия, чрез която се предотвратява отхвърлянето на новия черен дроб.

У нас има ли излекувани?

Често се говори за терапии, чрез които стопроцентово се лекува цироза. Всъщност гибелта на чернодробните клетки е необратима и затова лечението се фокусира върху спиране на трансформациите и насърчаване функциите на останалите здрави зони от чернодробната тъкан.

Между здрав черен дроб и черен дроб, поразен от цироза, има междинно, фиброзно състояние; ако то е в по-лека форма наистина е възможно чрез адекватно лечение чернодробните функции да се възстановят напълно. При вече изразена цироза това по-скоро е невъзможно (blitz.bg).

Преди време бе съобщено за американско откритие в лечението на чернодробната цироза: синтезирано е вещество, което блокира действието на протеина RSK. Именно той е причина за развитието на трансформации и цироза.

Счита се, че това вещество може да осигури разработването на лекарства, които да направят чернодробната цироза напълно лечима, както впрочем и белодробната цироза (factor-news.net). Към момента липсват официални данни за потвърдено пълно излекуване от чернодробна цироза у нас. Ето една реална история на рускиня във връзка с нейното успешно лечение на цироза и асцит. Видеото е на руски, но можете да си пуснете субтитрите и дори, ако активирате функцията “Отваряне на преписа” долу вдясно, можете да си копирате руските субтитри и да си ги преведете в Гугъл Транслейт, ако не разбирате езика:

цироза в четвърти стадий, последен стадий, форум
Ето как да си извадим субтитрите, ако не знаем руски.

Ето го и самото видео:

Кога имаме първична билиарна цироза и какво да правим

цироза и плавун на Мария Требен
Мистериозният плавун на Мария Требен, който лекувал цироза и дори чернодробен рак!

Първичната билиарна цироза е свързана с промени в жлъчните пътища, разположени в чернодробната тъкан. Изразява се в застой на жлъчни сокове, които не могат да бъдат отделени и чието натрупване причинява увреждания на чернодробния паренхим (framar.bg).

Заболяването се причислява към групата на автоимунните. Първичната билиарна цироза е най-често срещана при жени на средна възраст. Проявата й води до комплексни болестни промени, които засягат функциите на чернодробните клетки.

Ако проблемът бъде диагностициран достатъчно рано, състоянието може да се повлияе от лечение с урсодезоксихолевата киселина.

Терапията е индивидуална, избират се и лекарствени средства за овладяване на проявени симптоми от рода на сърбеж по цялото тяло, постоянна умора, авитаминоза. Неглижирането на първичната билиарна цироза води до усложнения във функционирането на черния дроб и жлъчката.

Алкохолна цироза

Известна е още като портална цироза; основен неин причинител е прекалената консумация на спиртни напитки. Развитието на алкохолна цироза променя цялостно тъканта на черния дроб. Заболяването преминава през два основни етапа: през първия независимо от пораженията върху чернодробните клетки органът продължава да функционира успешно.

В този компенсиран стадий оплакванията не са много тревожни – усещат се тежест в дясната част на корема, умора, липса на апетит, гадене. През втория – декомпенсиран стадий, се развива чернодробна недостатъчност; проявяват се жълтеница, набиране на течност в коремната кухина, портална хипертония. Налице са промени в естеството на чернодробната тъкан, некротични процеси (framar.bg).

Получава ли се от вино? А от бира?

80 грама спирт всеки ден в продължение на пет години са “гаранция”, че ще се сдобиете с цироза на черния дроб (blitz.bg). 80 грама спирт – това не означава непременно медицинската стъкленица с чистия продукт.

Това са също четири халби бира или една бутилка вино. Трудно е да си представи човек, че някой е в състояние да поглъща това всеки ден, но не е невъзможно! За резултата вече стана дума. При жените цироза се постига с половин доза от описаното, т.е. литър бира и две чаши вино. Всеки ден, пет години.

Декомпенсирана

При декомпенсирана цироза са налице необратими функционални увреждания на този важен орган (вижте по-горе). Черният дроб не е в състояние да изпълнява задачите си; развиват се портална хипертония, жълтеница, асцит, т.е. набиране на течност в корема. Изследванията установяват чернодробна недостатъчност. Настъпва обща токсикоза на организма.

Категоричното диагностициране на декомпенсирана цироза се установява чрез лапароскопско изследване и биопсия.

Диета

Диетата при цироза категорично изключва алкохола и свежда до минимум мазнините (gotvach.bg). Ограничава се солта, акцентът е върху полезните зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Ограничението на солта е важно, за да не се задържат течности – болните от цироза са склонни към това. Избягват се също пържените и пикантни храни, захарта и подсладените ястия, продуктите от бяло брашно, кафето и черния чай, газираното. Протеините се набавят най-вече от прясно сирене и несолена извара, козе мляко, речна риба. Добре действат медът и билковите отвари от мащерка, маточина и босилек.

Фиброза

Фиброза е замяната на специфичните чернодробни клетки със съединителна тъкан; това е преход към същинската цироза, когато черният дроб започва да се “втвърдява”. Тези промени са свързани с употреба на алкохол или възпалителни процеси след хепатит (hepactive.org). В начална фаза на фиброза при подходяща терапия и диета болестта може не само да се спре, но и да се достигне до излекуване. В повечето случаи, особено при злоупотреба с алкохол, фиброзата обхваща все по-голяма част от черния дроб и тъканта му се трансформира в ръбцова.

Асцит

Асцит е събирането на течност в коремната кухина в резултат на болестните промени при цироза. Причините за асцит могат да са и други заболявания, но ако симптоматиката включва и пожълтяване на кожата, то със сигурност е от увреждане на черния дроб (pharmacy-bg.com).
Другите признаци на асцит са усещане за опъване и тежест в корема, подуване, бързо увеличаване на теглото, гадене и загуба на апетит, задух, поява на пъпна херния.
Спасението при диагностициран асцит е да се овладее причината, т.е. в случаи с цироза вниманието е насочено към чернодробното заболяване. Симптоматиката на асцита се облекчава чрез диуретици, диета, понякога се прилага терапевтична пункция или операция.

Халюцинации

цироза, симптоми, как изглежда черен дроб?
Промените в черния дроб с цироза нарушават функционалните му способности

Промените в чернодробните функции вследствие на развилата се цироза водят до мозъчни отклонения – енцефалопатия. При напредваща цироза са характерни състоянията на обърканост, халюцинации, промени в личността. Причина за това са натрупващите се токсини, които черният дроб не е в състояние да неутрализира (pharmacy-bg.com).

Хомеопатия

Прилагането на хомеопатични средства облекчава симптоматиката дори при декомпенсирана цироза (hepatitis-bg.com). Въпросът във всеки конкретен случай е да се открие най-подходящата за него терапия и тя да се съчетае с препоръчителната диета при цироза. Сред прилаганите средства, споменавани и от известния д-р Атанас Михайлов, са Phosphorus 15 CH, Arsenicum album 9 (15) CH, а ако е налице и асцит – Blatta 5 CH.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

18 Мнения

  1. Светла

    Преди една година откриха на съпруга ми цироза на черния дроб с асцит. Беше много зле. Сега в някаква степен е стабилизиран. Аз непрекъснато чета каквото и да ми попадне на тази тема. Попаднах в интернет на следната статия: “Намерено е лекарство срещу чернодробната цироза”, източник: bulgarian.ruvr.ru/2011/09/01/55516444/
    Вдъхна ми много надежда,но нищо повече не открих, като развитие на нещата. Знае ли се нещо по въпроса? Дали някой може да ми отговори?

  2. Лекар.БГ

    Самото лекарство против цироза не открихме, но намерихме патентите на този учен Глеб Зюзьков, който се оказва сериозен човек: http://www.findpatent.ru/byauthors/277719/ За него са споменали и в подробна публикация на “Комерсант”: http://www.kommersant.ru/doc/1685480 Информацията е също от 2011 година. Но ако потърсите по името на учения, излизат доста неща. Споделете с нас, ако намерите нещо!

  3. За съжаление, информация мога да черпя само от Интернет. За Глеб Зюзьков прочетох доста неща, но ако открия нещо ново, ще споделя с Вас с удоволствие.
    Да се надяваме, че науката ще победи!

    • Лекар.БГ

      Добре тогава. Ще проучим допълнително по въпроса за Глеб Зюсков и цирозата, ще потърсим още начини и ще се опитаме да продължим темата, защото явно е доста важна!

  4. Да, темата наистина е много важна.
    Цирозата на съпруга ми беше определена като декомпенсирана. През две седмици му се правеха пункции, за източвана на течност от корема. През месец март му се направи талкиране на белия дроб, защото и той се пълнеше. От тогава до сега, няма видимо пълнене с течност на корема, не кашля и няма задух.
    Мога ли да се надявам, че декомпенсираната е преминала в компенсирана цироза?
    Лапароскопско изследване и биопсия не са му правени.

  5. Забравих да напиша, че пие доста диуретици.

    • Кристиана Павлова

      Здравей Светла ,прочетох за проблемите със съпруга ти и болестта . Съпругът ми също е с декомпенсирана цироза страхувам се защото никой не ми
      казва нещо което да ме обнадежди .Лекарите ми казват да си пие само Zeffiksa и нищо друго .Но от 10/15 дена не е добре .Има ли нещо което да сте изпробвали и намирате полза.
      Поздрави ,Кристиана
      тел.0898599393

  6. Елена Димитрова

    Светла има спасение за съпруга ти. Лечението е следното:
    Сутрин докато е още в леглото му давай локум малко цепнат и капнати 2 капки йод. След приеммането му да лежи 20 минути по гръб. След това със сокоизтисквачка изцеди около 100 мл. сок от сурови картофи и веднага да го изпие. В областта на черният дроб слагай компрес със щведска горчивка, като върху марлята напоена със горчивката слагай домакински фолио. Така компреса няма да се изпарява бързо. Освен това корема и обастта на черният дроб да се разтриват със патешка мас със невен. Разтопяваш патешка мас/вземаш патешки фенер и отделяш маста/. В разтопената мас изпържваш невен, като оставяш сместа да стой една нощ и на сутринта прецеждаш маста. Другият начин е селски квас със смени конски кестени. На ден трябва да изпива по един литър сок от червено цвекло, моркови и ябълки . По 300-350 мл.. три пъти на ден един час преди хранене. трябва да взима 3 пъти по 5 таблетки с бирена моя. Хомеопатичните лекарства. Фосфор 15 СН 2 пъти по 5 гранулки под езика и Ликоподиуп 2 пъти по 5 грпанули. Билки: корен глухарче, кори кисел трън, невен, бял равнец, полски хвощ по 50 грама. Две супени лъжици се варят 5 минути в 500 мл. вода. Пие се на три приема 30 мин. преди хранене. Корен от девисил: 1 ч.л. се накисва с чаша вода и кисне 6 часа. прецежда се и се изпива през деня на два приема. Освен това потърси метлено семе и вари от него да пие вместо вода.

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Елена Димитрова!
      Може ли да се поинтересуваме откъде разполагате с тази информация?

      Изумихме се от задълбочените познания, които имате по проблема с билките за цироза и се питаме дали не можем да бъдем още по-полезни на страдащите от това заболяване?!

      Ще се радваме, ако можем заедно с вас да направим нещо по-подробно и ценно.

      Това са знания, които не се намират лесно, поне ние не успяхме да открием вашите източници. Затова ви молим за по-разширено продължение на темата и разглеждането ѝ в дълбочина. Това може да стане, ако ни посочите източниците или се съгласите за интервю по мейла.

      Благодарим предварително!

  7. Светална Александрова

    Здрасти от мен виждам че коментарите са от 2014 но ако все пак някой прочете некато да ми пише на фейсбук. От скоро разбрах че имам първична биларна цироза антиимунен хепатит. Търся лечение но за сега нищо не ми дават да пия освен билки които се ги поръчвам от България

  8. Светална Александрова

    Скъпи хора има ли добри новини за това лекарство което го разработват в Русия за цироза . Много ви моля да ми кажете . На фейсбук на Светална Александра снимката ми е до кръста с къса коса
    Благодаряви от сърце

    • Здравей Светална,
      От къде си? Не можах да те намеря във фейсбук, напиши повече подробности от профила си за да ти пиша. Четох, че в Сибир го разработват лекарсвото, но нищо повече досега. В Япония и САЩ също работят, но повече информация не намерих.
      Поздрави
      Лидия

  9. Ирина Трайчева

    Най -доброто лечение за цироза е билката – глухарче, използва се цялата билка ( цветове, стъблото, листата и корените ) от опит ви препоръчвам тази билка

  10. Росица Манолова

    отвара от семе от метла,една шепа в 4 литра вода,ври на тих огън час,престоява 24 часа,прецеждате и се пие вместо вода,продължава дълго,може и година.

  11. Петя Цонева

    Зависи в кой стадий е в последния няма лек 40 дни разстройство и накрая около 60 часа повръщане и всичко приключва в големи мъки

  12. stojanka kiovrekis

    zdraveite,kazete mi ascit s mikrob v te4nosta i temperatura,dali se lekuva,ve4e edna sedmica antibiotici i podobrenie nqma. kolko godini prodalzi bolesta?

  13. Със изследване на кръвта ми откриха ,че имам вирус хепатит С и омазнен черен дроб .Лекарят каза да правя 4 месеца изследване на кръвта и след това да ми прави биопсия за изследване.Сега стоя и не зная дали няма да се усложни за 4 месеца този хепатит с без лечение.Много Ви моля ако знаете нещо по въпроса пишете ми,за което ви благодаря .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *