Jena Leji

Защо коварният менингит може да бъде фатален? Има ли начин да се предпазим от него?

Симптоми и обичайното лечение. Менингит и температура. Бактериален и вирусен. Ваксина. Възможни последствия. Шизофрения. При дете и бебе. Заразяване. Изследвания. От ангина и настинка. От мокра глава. От туберкулоза. На море. Смъртност. Статистика. Лечение с аугментин. С ципрофлоксацин. С цефтриаксон. Други антибиотици. Хомеопатия. Аюрведа.

Вероятно, чувайки думата менингит, Ви побиват тръпки. Това заболяване може да отнеме човешки живот за минути. При лечението на менингит всяка минута е от значение.

Най-тежките усложнения от коварния менингит водят до сепсис на кръвта и фатални последствия. Макар и излекуван прекараният менингит в някои случай дълго след това напомня за себе си с нежелани последствия като оглушаване, например.

Опасното заболяване представлява инфекция на кората на мозъка или гръбначния стълб. Причина за развитието на тази инфекция могат да бъдат различни вируси, бактерии, а случай на имунни смущения и гъбички.

Симптоми и обичайно лечение

Коварният менингит протича със следните симптоми:

  • Повишена телесна температура
  • Силно главоболие
  • Повръщане
  • Запек
  • Непоносимост към звуци и светлина
  • Вратна ригидност, която се изразява с затруднение за движение на врата
  • Енцефалит – възпаление на мозъчното вещество
  • Пурпура – кожно възпаление, характерно за менингококовия менингит
  • Гърчове
  • Припадъци и загуба на съзнание
  • Мозъчен оток
  • Обща раздразнителност
  • Напрегната фонтанела – наблюдава се при кърмачета
  • Загуба на апетит

Пурпура протича със зачервявания по кожата и образуване на червени петна. Наличието на този симптом е знак, че пациентът трябва да бъде хоспитализиран незабавно.

При пациентите в напреднала възраст клиничната картина е по-различна. Обикновено при тях инфекцията протича със симптоми, наподобяващи настинка. Това значително забавя поставянето на диагноза, а последствията може да са фатални.

Лечението на менингит трябва да започне незабавно. В случая не е допустимо самолечение. Забавянето на диагностицирането води до фатални последици. Развитието на инфекцията е светкавично и ако пациентът не бъде лекуван, кръвта се заразява, което води до развитието на сепсис.

Лечението протича в болница и обикновено продължава от две седмици до два месеца. Този период зависи от състоянието на болния и остротата на инфекцията.

Ако заболяването е причинено от бактерия, незабавно се назначава антибиотично лечение. Интравенозното вливане на медикаменти в този случай започва преди излизането на резултатите от изследванията, тъй като забавянето на лечението често води до фатални последици.

При наличието на усложнения от заболяването и вторично възникнали симптоми като загуба на съзнание, оток на мозъка и шок, е необходимо медикаментите да се сменят.

Менингит и температура

“Фигурин

Високата температура е първият симптом, с който протича коварният менингит. Останалите симптоми обикновено се проявяват по-късно. Наблюдават се случаи, в които останалите симптоми на заболяването не се проявяват. Това затруднява значително поставянето на диагноза.

Обикновено температурата на пациенти, болни от менингит, е 40 градуса. При някои от тях към клиничната картина се добавят и силни гърчове, предизвикани от високата температура.

При пациенти на възраст над 65 години обикновено заболяването протича само с температура и главоболие.

Бактериален и вирусен

Най-опасен и тежкопротичащ е бактериалният менингит. Около 25% от случаите на пациенти болни от него, завършват със смърт, въпреки лечението.

Обикновено заболяването настъпва при навлизането на бактерии в кръвта. Заради неспособността на човешкия организъм да убие бактериите, те преминават през носоглътката в кръвта.

Бактериите, които причиняват менингит достигат до мозъчните обвивки. Освен през носоглъката, инфекцията може да влезе директно в менингит в резултат от отит, синузит, черепно-мозъчна травма и в по-редки случаи след операция.

Вирусният менингит протича много по-леко от бактериалния и обикновено при него симптомите отшумяват изведнъж. В този случай заразата се разпространява чрез слюнка, кихане и кашляне. Епидемията обикновено е в пика си през лятото. Препоръчва се спазването на лична хигиена и избягването на басейни с цел намаляване на риска от зараза с вирусен менингит.

Ваксина

менингит
Ваксинирането против менингит става в 4 приема

От 2010 година ваксината против менингит присъства като задължителна в имунизационния календар на страната ни. Преди това тя не беше задължителна и се поставяше по преценка на наблюдаващия лекар или при желание от страна на родителите.

Най-уязвими са бебета до 6-месечна възраст, при които риска от заболяване от менингит е най-висок. Ваксината се прилага в 4 дози. Първият прием е два месеца след раждането на бебето. Вторият е месец след това,  третият на 6-месечна възраст и последният след навършване на 1 година.

Ваксината изгражда имунитет срещу менингокока Фемофилус Инфлуенце тип Б, който е причинител на коварния менингит.

Ваксината, която действа ефективно срещу другия причинител на заболяването – бактерията стрептококус пневномие, е пневмококовата ваксина.

Пневмококовата ваксина Синфлорикс е с добра поносимост. За разлика от предшествениците си, тази конюгирана ваксина дава бърз имунен отговор, което я прави подходяща и изключително ефективна дори и за бебета.

Като страничен ефект от приложението на ваксината е вдигането на висока температура. Оплакването обикновено отшумява до 48 часа.

Ефектът от имунизацията трае 5 години. След това тя може да се повтори.

Възможни последствия

Макар и рядко, менингитът може да има нежелани последствия. Усложнения след прекаран менингит могат да бъдат възпаления и оток на мозъка, частично ослепяване, оглушаване, енцефалит и хидроцефалия.

Хидроцефалията представлява разширение на мозъчните стомахчета, в резултат от което се повишава налягането в черепната кухина. Това води до задържането на течност. При някои пациенти се наблюдава вродена хидроцефалия, а при други тя се получава след прекаран менингит.

Енцефалит е мозъчно възпаление, което обхваща различни части на мозъка. Когато възпалението излезе извън менингите, тогава е налице менингоенцефалит.

Шизофрения

Теориите за причините за заболяването шизофрения са различни. Според някои от тях заболяването е наследствено, според други виновник за него е стреса, а според трети тя е автоимунно заболяване, тъй като се усилва и намалява в определени моменти.

При 2% от диагностицираните случаи на шизофрения, заболяването е било причинено от бактериален или вирусен менингит. Въпреки, че тази теза не е научно доказана, факт е, че при тези пациенти заболяването е възникнало след прекаран менингит.

При дете и бебе

Новородените и децата до 5-годишна възраст попадат в рисковата група на пациентите, които са най-застрашени от заболяването менингит. Менингококовата бактерия най-често атакува кърмачетата. Симптоми за заболяването е висока температура. Бебето е раздразнително, плаче при докосване на фонтанелата.

При деца до 3-годишна възраст е възможно да липсва симптома висока температура. Признак за протичане на заболяването е болезнената фонтанела.

В редки случаи първоначален признак за менингит са силни гърчове.

В рисковата група подадат и тийнейджърите, които са най-уязвими при смяната на сезоните. През период защитният механизъм на организма ме функционира с пълна заради изтощението от прекарания зимен сезон.

Заразяване

Заразяването с менингит става не само от заразоносител на здрав човек. Около 10% от хората са носители на бактерията Хемофилус инфлуенце и дори не предполагат, че са заразоносители, тъй като не са боледували от менингит. Но въпреки това те могат да предадат заразата.

Вирусът може да попадне в тялото ни и чрез стомашно-чревния тракт. Препоръчва се спазването на лична хигиена. Менингококът не е устойчив на дезинфектанти. Редовното миене на ръцете свежда значително риска от зараза.

Изследвания

Обикновено изследванията, които се правят за потвърждаване на диагнозата менингит са:

  • Лумбална пункция – представлява източване на ликвор, който представлява мозъчна течност. Пробата се взима от гръбначния стълб в областта на кръста.
  • Микробилогичен анализ на ликвор – изтеглената мозъчна течност се изследва, за да се определи със сигурност дали пациентът страда от гноен менингит. Показател за развитието на болестта е увеличаването на лимфоцитите, в резултат от наличието на бактерия.
  • Рентгенова диагностика на гръдния кош с цел да се отхвърли друга топика на започналия възпалителен процес
  • Компютърна томография на главата, която има за цел да установи наличието на мозъчни абцеси и хидроцефалия

От ангина и настинка

менингит
Коварният менингит протича с висока температура

Коварният менингит може да се появи след прекарана настинка или ангина. За да избегнете подобни усложнения никога не прекратявайте лечението на настинка по-рано от предписаното.

Ако сте прекарали ангина, препоръчително е след излекуването на инфекцията да си направите кръвни изследвания и електрокардиограма, за да бъдат изключени възможни усложнения като менингит, миокардит, ревматизъм, сепсис.

Световно проучване сочи, че около 40% от лекарите се затрудняват при поставянето на диагнозата менингит и често предписват медикаменти за лечение на настинка на пациенти, при които “настинката” в последствие се оказва менингит.

Диагностицирането на заболяването се затруднява в случаи, в които неговата симптоматика е представена единствено от висока температура.

От мокра глава

Едва ли има някой, който да не е чувал поне веднъж в живота си от своята майка или баба съвета “Не излизай навън с мокра глава, ще се разболееш от менингит”.

Дали в действителност има връзка между мократа глава и менингита? Според специалистите – не. Голяма част от тях са убедени, че преохлаждането на главата няма нищо общо с менингита и е невъзможно да бъде причина за вирусната инфекция на менингите.

Факт е, че излизането навън с мокра глава особено през зимата може да има негативни последици. Доказано е, че излизането с мокра коса, както и пътуване в превозно средство с отворен прозорец, е виновник за неприятната лицева парализа.

Дайте мнение и Вие тук!

От туберколоза

От менингит можем да се разболеем и след прекарана туберколоза на вътрешните органи. В този случай острата инфекцията стига до мозъка по кръвен път.

Бактериите причиняващи туберколоза поразяват и мозъчните обвивки, а това води до инфекция. Заболяването е известно като туберколозен менингит.

В рисковата група попадат лица, които са прекарали първична туберколоза, както и такива, които имат контакт с болен.

На море

менингит
Спазването на лична хигиена намалява значително риска от зараза с менингит

Ентеровирусите, които са по-известни като морски вируси, могат да станат причината за менингит. Входната врата за зараза с тези вируси е устата. Предават се чрез храната.

Наричат се морски, защото заболеваемостта от тях е най-висока през лятото в курортите, където се събират много хора и често хигиената е занижена.

Препоръката в такъв случай е да спазва лична и обществена хигиена.

Смъртност

Ако медикаментозното лечение на менингит се забави, краят е летален. До фатални последици води късното диагностициране на заболяването и неадекватното лечение.

По данни на СЗО всяка година от коварното заболяване умират 1 200 000 деца в кърмаческа възраст и менингитът е главната причина за високата детска смъртност.

Статистика

За година около 50 000 случая на менингит завършват със смърт, според статистиката на СЗО. Всеки 9 от  100 000 граждани на ЕС боледува от менингит. За страната ни този показател все още е относително висок – всеки двама от 100 000 българи боледува от менингит.

Година и половина след въвеждането на пневмококовата ваксина като задължителна, у нас се наблюдава положителна тенденция – няма регистриран нито един случай на дете под 1 година, болно от менингит.

Лечение с аугментин

Активната съставка в аугментин – аноксициклин спада към групата на пеницилиновите лекарства, което означава, че в определен момент медикаментът може да спре да действа. Той се използва при лечение на бактериални инфекции, сред които е и коварният менингит.

С ципрофлоксацин

Ципрофлоксацин е активен лекарствен продукт, който се използва при борбата с различни видове инфекции.

Действието му се изразява в това, че той убива бактериите, причиняващи вирусни инфекции. Медикаментът се използва успешно при пациенти, болни от менингит.

С цефтриаксон

Цефтриаксон е антибиотичен лекарствен продукт, който се използва интравенозно за лечение на различни видове инфекции – менигит, бореолоза, отравяне на кръвта, горонея. Медикамнтът се предписва и за подсилване на имунитета, както и за превенция от инфекции след операция.

Други антибиотици

Други антибиотични препарати за лечение на менингит са Ванкомицин, Клафоран и Роцепсин. Ванкомицин е единственият препарат за лечение на коварното заболяване, който може да убие бактерии, които не са се повлияли от други медикаменти. (webmd.com)

Хомеопатия

менингит
Съществуват над 65 хомеопатични препарата за лечение на менингит

Хомеопатията предлага над 65 лекарства за лечение на менингит. Поради остротата на заболяването и фактът, че трябва да се получат бързи резултатите от лечението, хомеопатичните препарати се използват във високи потенции – 200 СН.

Прилаганите с най-висока ефективност при менингит хомеопатични лекарства са : Бела Дона, Апис Мелифика, Глониум, Аконитум Напелус, Цинк, Сяра и Бриония.

Самолечението в този случай не е препоръчително и последиците от него могат да са необратими.

Аюрведа

Аюрведа предлага алтернативи за лечението на менингит. Може да опитате с водолечение. Методът не само се справя успешно с изчистването на токсините, но и убива причинителите на инфекции.

Пийте по 4 чаши вода всяка сутрин на гладно, след което измийте зъбите си и не консумирайте нищо в продължение на 45 мин. Два часа след основните хранения за деня се въздържайте от приемането на течности.

Друг аюрведичен метод е приемането на сребърна вода 3 пъти дневно. Препоръчителното количество от тази вълшебна течност е 1 чаена лъжичка на прием.

На помощ при лечение на менингит идва и  следната рецепта – по 20 грама от билките бял синап, чубрица, мащерка, маточина се слагат в литър кипяща вода. Прибавя се 3 гр захар. Когато се охлади, се налива в бутилка. Пийте по 50 грама на всеки половин час.

И не забравяйте, че най-добрата защита срещу заболяванията е имунитетът. Вирусите и бактериите оцеляват в организъм, който няма силен имунитет.

Първоначално публикувано на:12.04.2015 @ 9:33

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Atop

Атопичен дерматит (невродермит): как да се лекуваме

Невродермит и екзема като прояви на атопичен дерматит. Обичайното лечение. Какъв крем (мехлем) да използваме. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *