Лек или антибиотик при зъбобол
Лек или антибиотик при зъбобол? Каква първа помощ се прави?

Зъбобол. Първа помощ с лек или хапче? Антибиотик. При деца

Първа помощ. Търсене на лек: Лед. Жабурене. Карамфил. Алкохол. Кое лекарство за зъбобол действа веднага. Антибиотик: Ципрофлоксацин. Доксициклин. Хапчета енетра. Аулин.

Още в текста: Валидол. Хексалгин. Лидокаин. Аналгин и аспирин. Домашен лек. Прополис. Лайка. Чесън и кромид. При кървящи венци

Зъбобол: какво да направим, ако това се случи – а сме далеч от зъболекар или нашият домашен стоматолог е в отпуск? Естествено – търсим вариант да укротим болката. Не искаме да рискуваме със случаен дентист, макар че нерядко без това не може. Спомняме си всички бабешки трикове за премахване на болката, ровим в домашната аптечка за обезболяващо, ровим и в интернет за съвет. Понякога решението за зъбобол  е съвсем просто, но именно болката ни пречи да достигнем бързо до него.

Лед, лайка, чесън, карамфил: кое ще ни свърши работа най-добре?
Един съвет: ако болката човърка, щрака и лицето ви започва да отича – без отлагане идете в дежурен кабинет. С тези неща чакане и самолечение не вървят – опасно е!

Вижте и другата ни важна публикация: Топ начини за избелване на зъби с домашни средства и др.

Преди да продължите с текста надолу, вижте това ценно видео за моменталното спиране на зъбобол с лекарства и домашни средства:

Ето какво още ще прочетете в текста по-долу:

Лед

Извадете от фризера няколко кубчета лед или пакет замразена храна, увийте в кърпа и допрете плътно до страната, от която е болният зъб. За няколко минути болката трябва да се притъпи (organichno.com). Важно е каква е причината за болката – дали се касае за кариес, възпалителен процес, гранулом, никнене на мъдрец.

Не рискувайте да затопляте, защото това може да усложни процеса.

Жабурене

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Това е най-бързото, просто и безопасно средство, с което да се опитате да намалите мъчителния зъбобол. Практикува се жабурене със солена вода – на чаша хладка вода се сипва чаена лъжичка сол, разбърква се и се жабури продължително (не пропускайте да изплювате разтвора!). След почивка от десетина минути повторете процедурата.

Жабуренето може да се прави също с вода, в която сте сипали малко водороден прекис, алкохол от рода на водка или бренди, или по-силна вода за уста. Често това е достатъчно – особено ако всъщност не става дума за типичен зъбобол, а за раздразнен венец (organichno.com).

Карамфил

зъбобол
Подправката карамфил спасява от зъбобол

Лечението на зъбобол с ароматната подправка карамфил е от арсенала на бабините церове. Етеричното масло от карамфил е анестетик; ако сте в състояние да го направите, без да ви заболи повече – стиснете леко едно стръкче сух карамфил с болния зъб, така че строшената маса да попадне върху болното място.

Може да се приготви и карамфилова паста – счуква се стръкчето на ситно и с една капка зехтин се забърква малко количество мазило за болното място (organichno.com).

Алкохол

Опитайте да намалите болката, като се жабурите с алкохол – водка, бренди, коняк. Ако имате силна домашна ракия – задръжте в страната с болен зъб глътка от нея. Дръжте колкото може да изтърпите – без да прекалявате, за да не увредите лигавицата на устната кухина (az-jenata.bg).

Кое лекарство за зъбобол действа веднага

Първото хапче, за което човекът със зъбобол си спомня, е аспиринът. Години наред е препоръчвано за се сложи парче аспирин на мястото, което е болезнено, но това крие риск от увреждане на венеца и част от лигавицата на устната кухина. Всъщност по-добре е да се изпие един аспирин, който е доказано добро средство против болка и възпаление.

Eфикасно и бързо действащо лекарство при зъбобол е енетра (framar.bg). Таблетките вършат работа при остри болки от различно естество и са приложими при зъбобол. В повечето случаи е достатъчно да се вземат две таблетки дневно, разпределени за сутринта и вечерта. Не бива обаче да очаквате, че хапчето ще ви поправи болния зъб – веднага щом това е възможно, идете при зъболекар.

По-бързо от хапчето действат специалните капки или гелове за зъбобол, които по същество вършат работа като локални анестетици. Болният участък от венеца с проблемния зъб се намазва с гел или се поставя памучно тампонче, напоено с капките.

Подобен ефект имат обикновените валерианови капки. Ако имате под ръка таблетки валидол – сложете и една такава таблетка под езика за общо успокояване на усещанията (lekuva.net).

Ципрофлоксацин

Той е широкоспектърен антибиотик, прилаган при различни болезнени състояния с бактериален причинител. Ако вашият зъбобол е свързан с инфекция, ако проблемното място се подува, а самата болка пулсира, очевидно става дума именно за инфекция и антибиотикът е необходим, за да се прекрати развитието на заразата.

Едва след като отокът спадне, стоматологът може да започне своята работа (framar.bg).

Доксициклин

Друг антибиотик; той е от групата на тетрациклините, широкоспектърен и прилаган обичайно при инфекции на дихателната система, на отделителната и при полово предавани инфекции. Предписва се в стоматологията при остри възпаления със зъбобол и оток.

Овладява бактериалната инфекция, но за болката трябва да се помогне с друг медикамент (remedium.bg).

Хапчета енетра

Енетра е болкоуспокояващо с бързо действие. Препоръчва се при болки от различно естество, включително при остеоартрити и дисменорея (framar.bg). Медикаментът е от групата на нестероидните противовъзпалителни; повлиява възможни стоматологични проблеми от този вид, но не отменя посещението при зъболекар.

Аулин

зъбобол
Медикът най-добре знае какво да направи при зъбобол

Това е популярно болкоуспокояващо – нестероидно противовъзпалително, с добър ефект при зъбобол. Приемът на аулин продължително време или в по-високи дози може да причини странични ефекти с негативен характер.

Особено внимателни към приложението му трябва да са хора с проблеми на сърдечно-съдовата система: счита се, че увеличава риска от нежелателни епизоди като инфаркт на миокарда или инсулт (framar.bg).

Валидол

Някои хора практикуват терапия с валидол при лек зъбобол: таблетка от медикамента или ментова таблетка се поставя под езика. Действа успокояващо, особено ако причината за зъбобола е невралгична (blitz.bg).

Хексалгин

Аналгетик – течна форма, който обикновено се препоръчва при остра, силна болка и температура. Към него прибягваме, когато други средства не са ни помогнали; фармацевтите предупреждават да се внимава с броя на капките, т.е. с дозирането, тъй като при превишаване могат да се проявят опасни странични ефекти.

Най-добре е при зъбобол да се приеме еднократна доза – за да издържите, докато си уредите час при зъболекаря. Еднократната доза за възрастни е 20-40 капки, но в рамките на деня общото количество не бива да превишава 120 (afya-pharmacy.bg). Ако става дума за дете, дозата трябва да е редуцирана и най-добре консултирана с педиатър.

Лидокаин

Мъчителният зъбобол престава да те тормози, ако решиш да приложиш лидокаин. Това е сигурно обезболяващо средство, което по принцип се използва за обезболяване при операции или наранявания на кожата и лигавиците. Прилагано е в стоматологията; в домашни условия при зъбобол може да се използва ампула или спрей-форма, за да се навлажни малък тампон и да се обработи болезненото място.

Дайте мнение и Вие тук!

При тази манипулация се внимава никакви количества от лидокаина да не попаднат в дихателната система (framar.bg).

Аналгин и аспирин

Аналгин, аспирин и ибупрофен са хапчетата, най-често търсени и прилагани при зъбобол (blitz.bg). Пак повтаряме, че това е временна мярка, така да се каже – етапна. Дори зъбоболът след приема на една – две таблетки да утихне, трябва да посетите зъболекаря и да разберете каква е причината.

Ако пък болката се появява отново след няколко часа, не правете грешката да я потискате с прекалено много хапчета. Така можете да си създадете друг здравословен проблем.

Домашен лек

Ако вече сте глътнали обезболяващо хапче и болката ви е поотпуснала, огледайте се на спокойствие с какво разполагате в кухнята и няма ли да намерите и да приложиш лидокаин с мъчителния зъбобол.

Народната медицина предлага различни варианти на домашните лекове срещу зъбобол – повечето от тях са лесни за изпълнение и имат добър ефект. Можете да заложите на жабурене с различни отвари и разтвори, тампони с натурален сок, дъвчене на подправки или временна “пломба” от прополис.

Прополис

Как се прилага прополис при зъбобол? Малко парченце от стандартната “пръчка” прополис – колкото грахово зърно, се поставя върху болния зъб и внимателно се притиска и задържа колкото може по-дълго време.

Прополисът има болкоуспокояващ ефект, по-силен от този на кокаин и новокаин. Освен това той е антисептик и ако болното място е замърсено или заразено с патогенни микроорганизми, помага за тяхното изчистване (biomedyt.blog.bg). Има хора, които препоръчват при проявен кариес дупчицата в зъба да се запълни с троха прополис до момента, в който идем на зъболекар.

Така може да се намали риска от по-сериозна инфекция.

При зъбобол и атаки от пародонтоза може да се използва клеева тинктура, т.е. спиртен извлек на прополис. Памучно тампонче се потапя в тинктурата и с него се намазва болното място – то губи чувствителността си и болката затихва (framar.bg).

Лайка

Тя е незаменима като домашно лекарство в много случаи; определено върши работа и при зъбобол. Лайка при зъбобол се използва като компонент за приготвянето на запарка – с нея се жабурим няколко пъти на ден.

Вижте рецептата на Ванга за лечение на зъбобол с лайка (strumarelax.com): една супена лъжица суха лайка се залива с 250 мл вряла вода и се похлупва да се запари. След като се охлади – прецеждаме, и през час се жабурим продължително. Запарката не трябва да е гореща!

Чесън и кромид

зъбобол
Чесънът е добър цяр и при зъбобол

Чесън и кромид в равни части се счукват в дървен хаван с много малко сол. Получената кашица се намазва върху болезненото място. Ако усещате дупка в зъба, може да се опитате да я почистите внимателно и да вкарате в нея част от този домашен цяр.

Ароматът не е от най-приятните, но болката стихва и опасността от инфекция намалява (framar.bg).

При кървящи венци

Причините за кървене на венците са различни и е най-добре терапията, особено ако е налична и болка, да бъде препоръчана от лекар. Но има някои народни средства, с чиято помощ лечението на кървенето може да се подпомогне.

Така например жабуренето със солена вода стяга зоните на кървене и намалява дразненето. Помага също дъвченето на карамфил, намазването на венците с тампонче с няколко капки карамфилово масло, жабурене със слаб разтвор на масло от чаено дърво. Говори се и за масажиране на венците със смлян чер пипер и сол, което със сигурност не е за всеки (zdrave.bg).

Друг ефективен цяр при кървящи венци е прясна кора от акация – използва се вместо дъвка.

Когато заболи мъдрец

Неслучайно за тези странни зъби се казва, че са напълно излишни и само създават проблеми. Реално с тях не се дъвче; поникването им е болезнено и неправилно – те често създават проблеми за съседните зъби, като се опитват да се наместят, да израстат в някаква тяхна си посока.
Мъдрецът боли, когато се опитва да поникне (tsveta-dental.com). Боли, ако притиска корените на съседни зъби – реално може да застраши здравината им. Непоникналият мъдрец може да притиска нерви и така да причинява зъбобол с обхващане на гърлото и части от лицето. В някои случаи невъзможността да пробие превръща зъба-мъдрец в причинител на кисти и увреждания на челюстната кост.
Ако успее да поникне, мъдрецът създава друг тип проблеми – той е труден за почистване, около него се задържа храна, образуват се плаки, кариеси и пулпити. Това влияе и върху съседните зъби.
Решението при всички случаи е такъв зъб да се извади колкото може по-рано.

Вадене на мъдрец

Страшно ли е ваденето на мъдрец? Зависи от много неща. Прави се с локална анестезия, след като е огледан “теренът” и стоматологът е решил как точно да действа. В някои случаи се налага ваденето или екстракцията да е предхождана от разрез на венеца. Има и случаи, когато зъбът се отстранява на парченца. Ако се наложи, лекарят прави 1-2 шева с разтворими конци и поставя тампон (alldental.bg).
Пациент с изваден мъдрец трябва много точно да следва указанията на своя зъболекар. В първите 24 часа след манипулацията има кървене и болки; вземат се болкоуспокояващите, които лекарят е препоръчал. Може да се постави лед върху травмираното място; да се избягват физически напрежения, защото това може да увеличи риска от ново кървене. Минава се на течна храна; 24 часа не бива да се пуши. Раната не бива да се пипа.

Зъбобол при деца

зъбобол
Зъбобол!

Най-честата причина за зъбобол при деца е кариесът (framar.bg). Освен кариес зъбобол може да причини инфекция или възпаление на венеца от попаднали между зъбите фрагменти от храна. Пулпитът също е възможен причинител на детския зъбобол. Зъбите могат да болят и поради синузит или възпаление на троичния лицев нерв.

Зъбобол и високо кръвно. И главоболие

Понякога сравняват пристъпите на хипертония – предизвикващи главоболие – със зъбобол: все едно ви боли зъб, само че болката е изтеглена към слепоочията. Разбира се, става дума за сериозни състояния – ако болката е силна и имате чувството, че главата ви ще се пръсне, не си въобразявайте, че това е банален зъбобол. Понякога просто няма време и нямате сили да размишлявате какъв точно е здравословният проблем: бързо търсете помощ! (bolime.net).

И лимфни възли

Зъбоболът, придружен с отоци и удебеляване на лимфни възли под долната челюст и по шията – това са белезите на сериозна бактериална инфекция. Състояние като описаното е опасно – тук вече не се касае за обикновен зъбобол, за локално огнище на инфекция. Чрез лимфата и кръвта патогените се разнасят по цялото тяло и засягат тежко и други органи. При определени условия могат да причинят сeпсис и да застрашат живота (lekuva.net).

При синузит

Мъчителен зъбобол – такова може да е усещането, когато болката е локализирана в горната челюст, но се усеща засегната и зоната над устата. Възможно е в този случай да става дума всъщност за максиларен синузит – болят скулите и горната челюст и това може да изпрати болния човек при зъболекар. Всъщност причина за болката е възпалената синусна кухина, а болката се предава по съседство. Възможен е и обратният вариант, когато болен горен зъб развива гноен процес и възпалението се пренася към синусите (framar.bg).

Премахнаха една от причините за страха от зъболекаря

И накрая едно радостно съобщение, за успокоение на онези, които все пак смятат редовно да посещават стоматолозите от тук нататък: Нова технология, разработена от Университета в Мисури (University of Missouri-Columbia), ще направи работата на стоматолозите по-ефективна, а усещанията на пациента – по-малко болезнени.

Разработката е на основата на ненагряваща се плазмена четка, която използва нискотемпературните химически реакции за дезинфекция и подготовка на зъба за пломбиране.

Традиционно стоматолозите обработват с подобен на бормашина инструмент поразените участъци на зъба за да премахнат замърсяването, което е най-болезнената за пациента процедура.

По думите на доктор Хао Ли (Hao Li), новата плазмена четка ще ни позволи да се избавим от горните етапи на пломбиране на зъба, без вибрации и нагряване, без никакъв звук. Именно звукът е един от главните психологически фактори за страха на хората от зъболекаря, твърдят изследователите.

Можете да попитате своя стоматолог докъде е стигнала тази нова мода и да споделите с нас и с читателите. Пишете ни също как вие се справяте със зъбобола, за да бъдем полезни всички заедно на хората, които биха се заинтересували! Оставате коментар по-долу!

Първоначално публикувано на:26.03.2015 @ 15:56

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

2 Мнения

  1. За мен бързият начин е внимателно поставяне между два зъба на карамфил. Болката спира след няколко минути. Ако зъбът е един, се слага между зъба и венеца. Така докато стигнете до лекар. Това е от личен 86-годишен опит. Желая ви успех! С уважение: В. Тодорова.

  2. Денис Рамадан

    Намачкват се две листа от растението тлъстига и се поставят на мястото на болния зъб и се задържат там около 2-3 минути.Венецът на зъба се стяга от това и болката започва да изчезва,което пък става за 10-15 минути.Ако има оток на болния зъб и отокът спада след известно време.Тествано и одобрено от мен и може би с най-бързия ефект от всички обезболяващи средства.Ако искате да катализирате пък реакцията на облекчението от зъбобол след използването на листата от тлъстига може да изпиете едно саше Аулин.Радвам се ако съм помогнал на някого!!!!Успех с лечението на зъбобола и не забравяйте посещението при зъболекаря след това!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *