хемороиди, шоколад, забранени и разрешени храни

Шоколад при хемороиди. Диета, забранени и задължителни храни

Шоколад при хемороиди – помага или вреди? Забранени и разрешени храни. Действие на Хеморрел, Детралекс, Цикатридина. Бабини рецепти

Обичам шоколад, но имам хемороиди. Трябва ли да се лиша от любимото си лакомство? Познавачите биха анализирали няколко варианта, в които битува решението.

  • Ако имам хемороиди, обичам шоколад и не страдам от запек – едва ли лакомството може да ми навреди.
  • Ако освен хемороидите ме измъчва и констипация, но не се отказвам от шоколада – ще се наложи да преосмисля тягата си към него.
  • Ако имам хемороиди+запек, но все пак си хапвам по малко от шоколада, трябва леко да си променя менюто и да балансирам с повече храни, богати на фибри.

Може ли да се яде шоколад при хемороиди и защо?

Разбрахте ли за какво става дума? Въпросът е в количеството. Както и в останалите компоненти от храненето: не вреди да си похапваме умерено шоколад, ако обаче приемаме и повече продукти с т.н. влакнини.

Всъщност споменатият шоколад нарушава нормалната работа на чревния тракт и ако не контролираме лакомията си за сладкото изкушение, резултатът може да е именно констипацията. Тогава се налага успешната дефекация да се подпомага с напъни – а това е рисковано, възможно е изпадане на хемороидален възел или кървене. Точно по тази причина лекарите препоръчват при хемороиди диета, която е богата на плодове и зеленчуци, т.е. на храни с фибри. Това нормализира чревните функции и перисталтиката не се нарушава.

Да не забравяме също, че шоколадът ни товари с калории. Това означава наднормени килограми – нещо, което не е добро за кръвоносните съдове.

Диета при хемороиди, основни принципи

Целта на една диета при хемороиди е да се стимулира и поддържа нормална чревна перисталтика. Едно лечебно хранене е задължително при такъв здравословен проблем, било то остър или хроничен.

Човекът с хемороиди спокойно може да се храни пълноценно, без лишения, стига да се съобразява с някои принципи на въпросната диета. Основната цел, колкото и нелицеприятно да прозвучи, е редовното опразване на червата. При това храната трябва да се усвоява пълноценно, а екскрементът да е мек. Така организмът ще получава необходимите му хранителни компоненти, като същевременно ще се избягва рискът от увреждане на чревните лигавици и кървене.

Ето с какви принципи трябва да се съобрази, какво да съдържа дневната диета на един пациент с хемороиди:

Състав Стойности
Протеини 100-120 г, от които 50% животински белтъчини
Мазнини 100-110 г, от които 30% растителни
Въглехидрати 400 – 500 г
Готварска солНе повече от 8-10 г
Вода Най-малко литър и половина
Калории 2900 – 3600 Ккал
Забранени храни

Лечебното хранене при хемороиди изключва продуктите, които усилват газообразуването и стимулират процесите на гниене и ферментация в червата; това забавя евакуацията на екскрементите.

Не се препоръчват и храните с високо съдържание на нишесте, на гъсти и лепкави каши: те забавят чревната моторика. Зле се отразяват на храносмилането и влошават перисталтиката и прекалено големите количества белтъчини и мазнини от животински произход.

Ако храната съдържа твърде много готварска сол, това води до сгъстяване на кръвта, застой в съдовете и образуване на тромби. Така се създават условия за обостряне на заболяването.

шоколад при хемороиди
Знаем ли как правилно да се храним при хемороиди?
Демир бозан за безсъние

Забранени са също силните подправки, маслените екстракти, продуктите на мастен разпад при пържене. Компоненти като холестерин и танин активират продукцията на жлъчни сокове, тласкат към свръх активност панкреаса и стомаха – което товари чревния тракт и забавя функциите му. Ето защо всички изброени хранителни компоненти са в забранителния списък. И по-точно:

  • Пшеничен хляб, закуски от бяло брашно, десерти от бутер тесто;
  • Пържени и твърдо сварени яйца;
  • Макарони;
  • Картофи, банани, ряпа, чесън, лук, гъби, бобови;
  • Силен чай, кафе, какао, кисели;
  • Шоколад, сладкиши с маслени кремове;
  • Дюли, боровинки, плодове от кисел трън;
  • Подправки – хрян, горчица, лют пипер;
  • Животински мазнини в голямо количество;
  • Мазни меса и риби;
  • Консервирано месо и риба; осолени и пушени колбаси;
  • Богати бульони;
  • Ориз, пшеничен грис.
Разрешени храни

Храненето при хемороиди трябва да включва продукти, които нормализират перисталтиката на червата, облекчават дефекацията и неутрализират свързаната с процеса болка; предпазват травмиране на лигавицата в правото черво.

Храненето трябва да е с включени достатъчно микроелементи и витамини. Магнезият и калият се отразяват много добре на чревната перисталтика, а желязото предотвратява развитието на анемия – при хемороидите има такъв риск заради кръвоизливите.

Освен това се препоръчва всекидневен прием на кисело-млечни продукти: така се нормализира чревната микрофлора. Полезни са и растителните мазнини, с чиято помощ чревното съдържимо се придвижва по-леко.

Ето кои са полезните храни с нормално присъствие в съответната диета:

  • Ръжен хляб, хълнозърнест, от едро смляно брашно или с трици; да не се консумира пресен, топъл хляб;
  • Сухи бисквити, крекери, галета;
  • Пресни кисело-млечни продукти, препоръчително с живи биокщултури – кефир, кисело мляко, нискомаслена сметана, несолени сирена и кашкавали, мляко;
  • Слаб чай, билкови отвари – шипкова; нектари от плодове и зеленчуци с фибри; минерална вода;
  • Сушени плодове – сини сливи, стафиди, сушени кайсии;
  • Пресни или варени плодове и зеленчуци – броколи, цвекло, карфиол, червено зеле, зелени ябълки, грах, целина, магданоз и копър;
  • Бистри супи от зеленчуков бульон, от немазни меса и риба;
  • Растителни масла вместо майонеза в салатата – зехтин; малки количества краве масло;
  • Нетлъсто месо, риба, птици;
  • Субпродукти;
  • Елда, ечемик, жито – варени зърна или редки каши от смлени зърна;
  • Рохко сварени яйца, омлет;
  • Мед, конфитюр, сироп, компоти;
  • Зеленчуков хайвер, желирана риба и месо.
Защо е необходима диетата

Спазването на диета при хемороиди позволява да се овладеят неприятните симптоми на заболяването; предотвратява кръвоизливи и други усложнения, нормализира дефекацията и функционирането на храносмилателния тракт.

Такава лечебна диета ограничава приема на лекарства, а в някои случаи те се оказват ненужни. Лечебното хранене осигурява на организма необходимите витамини и микроелементи; стимулира имунната система, нормализира теглото и сеотразява благоприятно на състоянието на кожата, косата и ноктите.

Ако пренебрегнем необходимостта от диета, заболяването може да се обостри, да се развият усложнения и да се наложи оперативна намеса. Вижте какви са рисковете:

  • Кървене от хемороидалните вени, анемия;
  • Тромбоза на хемороидалните вени;
  • Стесняване и склерозиране на хемороидалните вени.
Основни правила

Обработка на храната: препоръчва се приготвяне на варена храна или на пара. Може да се пече във фолио, но без да образува коричка – твърдите части дразнят червата и затрудняват храносмилането. Не се препоръчват ястия от мляно месо и пюрета, тъй като те не стимулират перисталтиката.

Режим на хранене: препоръчват се 5-6 хранения, с малки дози. При често потребление на малки количества храна се подобряват чревните функции. Храната се преработва по-добре и съответно по-добре се усвоява. Чревната моторика се нормализира и се възстановява редовното изхождане. Много важен момент е хубавото сдъвкване на храната; това предотвратява попадането в стомаха и червата на едри частици, които не се преработват и дразнят ненужно лигавиците.

Температурен режим: температурата на храната при хемороиди трябва да е в диапазона 15-60 градуса, т.е. нито много студена, нито твърде гореща. При умерена температура няма опасност от допълнително дразнене на храносмилателния тракт, което е неблагоприятно за моторната активност на червата.

Употреба на течности: дневното потребление на течности не бива да е под литър и половина дневно. Водата осигурява мекота за екскрементите, предпазва от застойни състояния и запек.

Добре е да се пие вода на гладно или преди хранене. Препоръчват се натурални сокове, негазирани минерални води, зелен чай. От кафе и чай е по-добре да се откажем.

Не бива да се забравят и кисело млечните напитки; те не само попълват водните запаси на организма, в частност на стомашно-чревния тракт – но и поддържат ръста и развитието на нормална чревна микрофлора.

Алкохол: алкохолните напитки се изключват. Алкохолът стимулира дехидратацията, т.е. изтеглянето на течности от чревния тракт. Вследствие на това се получават отоци, сгъстяване на кръвта и пр.

Растителни фибри: в менюто на човека с хемороиди трябва да има до 50% фибри. Те поемат вода, размекват екскремента, увеличават обема му и така се улеснява неговото изхвърляне. Освен това фибрите извеждат от организма токсини и шлаки, като същевременно образуват оптимална хранителна среда за полезната микрофлора.

Правилно меню при хемороиди

Ако се налага да спазваме диета заради хемороиди, можем и сами да си я съставим, като спазваме съответните лекарски препоръки. Това на практика е лесно.

Хубаво е да си съставяме меню за седмица – това ще ни спести време. При подбора на храните трябва да се съобразяваме с начина, по който протича заболяването. Естествено е храненето да е различно, ако имаме кървящи хемороиди и запек, от това при хемороиди с диария.

Отчитат се също подробности като стадий и вид на хемороидите, наличие на усложнения, съпътстващи заболявания и други особености на стомашно-чревния тракт. Освен това отчитаме индивидуалните хранителни предпочитания на различните хора; някои специфики в храненето на жените и мъжете и т.н.

При обостряне

При наличие на хемороиди във фаза на обостряне от храненето се изключват продуктите, които предизвикват приток на кръв към съдовете в зоната на ануса; дразнещите чревната лигавица; причиняващите запек или диария. Припомняме и препоръката за често хранене с малки порции.

Вижте едно примерно дневно меню:

  • Закуска: рядка овесена, ечемичена или от елда каша; половин банан или ябълка, няколко сливи, чаша зелен чай;
  • Втора закуска: твърдо сварено яйце, препечена филийка от пълнозърнест хляб плочка кашкавал или 100 г нискомаслена извара с мед;
  • Обяд: зеленчукова супа/пилешка крем-супа, сухарче, кюфте на пара или варено бяло месо, или парче печена риба;
  • Следобедна закуска:кисело мляко с плодове или плодовасалата; запеканка с извара, сушени сини сливи или кайсии;
  • Вечеря: рядка каша или зеленчукова салата със зехтин; кюфтета от моркови с нискомаслена сметана.

В това меню са посочени варианти; могат да се направят различни варианти и да се комбинират предпочитаните блюда.

При кръвотечение

В този случай храненето има примерно този вид:

  • Често приемане на храна в малки дози;
  • Последното хранене на деня е поне два часа преди лягане;
  • Стриктно спазване на диета с разрешените продукти;
  • Храната трябва да е течна или полутечна – крем-супи, редки каши, суфлета, кисело-млечни продукти.

Подходящото хранене спомага за възстановяване стените на увредените от хемороиди кръвоносни съдове; редуцира риска от анемия и предпазва от нови кръвоизливи.

При хемороиди и фисури

Основна задача в храненето при хемороиди с фисури е да се овладеят болките и да се спре кървенето. За да се изпълни тази задача трябва да се консумират храни, които гарантират мекота на екскремента, нормализират чревната перисталтика, не дразнят хемороидите и не предизвикват ферментация и подуване на чревния тракт.

Освен това е важно да се приемат много течности и храната да се консумира често и по малко. Тя трябва да съдържа много витамини и микроелементи, тъй като от това зависи бързото възстановяване на увредените от фисури тъкани.

При запек и хемороиди

При външни хемороиди, както и при вътрешни – съчетано със запек, храненето спазва следните условия:

  • В менюто се включват храни с много растителни фибри;
  • Предпочита се хляб от грубо смляно зърно или с трици;
  • Пие се повече вода, литър и половина – до два и половина, но не и газирана;
  • Изключват се белият хляб, тестените закуски и десертите с шоколад;
  • Ограничават се протеините от животински произход;
  • Забраняват се храните, които стимулират образуване на газове или ферментация в червата: пълномаслено мляко, зеле, някои плодове.
При хемороиди и диария

Диетата при вътрешни хемороиди, които са обострени при диария, има за цел да стабилизира екскрементите и да нормализира чревната моторика. Тук трябва да се внимава, за да не се получи хронифициране.

  • От менюто се изключват продуктите, които причиняват ферментация в червата като грозде, подсладени тестени храни, пържено, захар, бобови, ряпа, кашкавали;
  • Намаляват се храните с много фибри като сурови зеленчуци и зърнени;
  • В менюто се включват слизести каши от ориз, твърдо сварени яйца, силен черен чай, боровинки.
Диета при хемороиди след операция

Когато са изпитани всички варианти на консервативното лечение,  оперативното при напреднал стадий на хемороиди става неизбежно. Изразява се в изрязване на хемороидалните възли заедно с част от лигавицата на правото черво, където е разположен възелът. Това лечение е ефикасно, но възстановяването след подобна операция е продължително и тежко.

  • От правилното хранене в следоперативния период зависи крайният успех. Много е важно в тази фаза да се отложи колкото може повече първата дефекация; желателно е това да стане на втория-третия ден след интервенцията.
  • През първите 24 часа след операцията се допуска прием само на вода, негазирана.
  • От втория ден е разрешен зеленчуков бульон, рядка каша с пилешки котлет на пара, нискомаслена извара и кефир.
  • Такова меню се поддържа в продължение на седмица, след което се въвеждат още храни и то се разширява – добро решение например са печените ябълки, нетлъстите меса и риби, варени или приготвени на пара.
  • След осмия ден може да се мине на пълната диета, препоръчвана при хемороиди.

Какво да правим, когато хемороидите се възпалят?

Когато хемороидите се възпалят. Симптоми на възпалени вътрешни хемороиди

Дайте мнение и Вие тук!

При възпалени хемороиди е необходима медицинска помощ, тъй като състоянието е болезнено и може да доведе до усложнения. Прилаганите терапии са в зависимост от стадия на заболяването. Възможно е да се препоръчат медикаменти за локално приложение като гелове и мази; лигиране или пристягане с еластичен пръстен; прекъсване на кръвоснабдяването към възпаления възел; лазерна коагулация; оперативно премахване; замразяване.

Разбира се, по-добре е подобни състояния да се предотвратят. Това става при подходящо хранене – с повече течности и храни с фибри; отказ от люто и пикантно, от алкохол; спазване на стриктна анална хигиена.

Други бабини рецепти за лечение

Не е тайна, че много хора страдат от хемороиди и че този здравословен проблем мъчи човечеството отдавна. Към него има отношение и народната медицина. Много от препоръките й действително носят облекчение и успешно се съчетават с медикаментозните терапии. Все пак да се разчита само на тях или на самолечение не винаги е възможно.

Лечение с Витамини А и Д

Невероятна рецепта лекува хемороиди + още лекарства и билки

Една таблетка витамин Е дневно + две таблетки витамин А сутрин: това е  една препоръчвана формула за лечение на хемороиди. Твърди се, че приемът на посочените дози в продължение на два месеца заздравява тъканта на венозната система и „прибира“ хемороидите. Може да се предположи обаче, че повлияването зависи от фазата, до която са достигнали хемороидите. Както и от особеностите на самия организъм.

Смрадлика за хемороиди

Смрадлика – всичко за универсалната билка

Смрадликата е една от билките, които могат да повлияят чудесно при проблеми с хемороиди – включително кървящи. Полезни са седящите вани и компресите с отвара; въпросът е тази терапия да се съчетае с препоръчаното от лекаря медикаментозно третиране и да се прави редовно.

Лечебната запарка от смрадлика за седяща вана се приготвя така: кипваме 5 л вода, сипваме в нея 5 супени лъжици от билката и оставяме да покъкри пет минути. Снемаме от огъня, оставяме да се охлади до температурата на човешкото тяло и прецеждаме. Сетне доливаме с тази течност водата в приготвената вана и оставаме потопени 15-20 минути.

Лечение на хемороиди с Антифлегмин

Мнения за антифлегмин при хемороиди, дискова херния и др. Как да го използваме?

Антифлегминът е един от лекарствените продукти за животни, които в последно време са търсени като средство за човешки болежки. Ветеринарите използват тази смес от камфор, фенол, вазелин и линол при възпаление на вимето, гнойни рани, некротични огнища на тъкани, артрити.

Излекувани от хемороиди уверяват, че мазилото им е помогнало без проблеми. Прилага се като обикновен мехлем; две до три намазвания дневно свиват възлите и ги прибират. Възможно е в началото да се усеща парене, но това усещане е преходно.

Лечение с чесън

Лекувайте хемороидите с чесън

Чесънът е една от възможностите за лечение на хемороиди без медикаменти. Препоръчва се на първо място редовно похапване от продукта, и на второ – приготвяне на целебна смес за намазване. За целта: две скилидки се счукват или настъргват и с помощта на марля се изцежда чесновият сок.  Смесваме го с кафена лъжичка готварска сол; сместа трябва да престои 2-3 часа в хладилник. Хемороидите се мажат с готовия лек; като позасъхне, мястото се намазва с малко несолена свинска мас. Подобрението не идва бързо, но ефектът е траен.

Черен бъз за хемороиди

Отвара от черен бъз се препоръчва от народната медицина за лечение на хемороиди. Стяга кръвоносните съдове и действа противовъзпалително. Приготвя се по следната лесна рецепта: по една шепа плод и сух лист се сипват в литър вряща вода и се варят 20 минути. Отварата се оставя да изстине, след което се прецежда. Пие се сутрин след закуска и вечер преди лягане по една винена чаша. Този режим подобрява тонуса на венозните стени.

10+ средства, лекарства и бабини рецепти при хемороиди

Добре действа и приемът на сироп от черен бъз; от него се пие сутрин на гладно по една супена лъжица. Домашното му приготвяне е описано от Петър Димков и рецептата се практикува от години. Ето я:

  • Плодовете на черния бъз се берат добре узрели, за да не се получат токсикози – рискът е при смесване със зелени зърна. Почистените от дръжките и добре измити зърна се редят в сух буркан на пластове – смесено със захар, като най-горният пласт захар се прави по-дебел. След три седмици отделеният сок се изцежда и се прибира в тъмна бутилка.
Шведска горчивка

Шведската горчивка лекува хемороиди чрез вътрешен прием – според универсалните препоръки, и чрез прилагане на тампони с целебната течност. Намазването на външните хемороиди 2-3 пъти дневно стяга и успокоява раздразнените и възпалени тъкани, неутрализира сърбежа и паренето. Така се постига общо оздравяване и успокояване на хемороидалните възли.

Други средства

Народната медицина предлага използването на различни лечебни средства за справяне с проблема „хемороиди“. Сред тях са запарка от бял равнец за вътрешен прием; печен лук и сурова целина с кисело мляко в хранителния план; смес от сода бикарбонат и свинска мас – за мазане срещу сърбеж. За седящи вани и промивки помагат запарки и отвари с лайка, алое вера, розмарин; мехлеми с етерични масла – лавандула, вечерна иглика и др.

Какъв лекар да посетя?

Обикновено проблемът с хемороидите се решава от хирург; в някои случаи се налагат изследвания от гастроентеролози. Специалността, която е най-адекватна за такъв здравословен проблем, е проктолог – но не във всяка болница у нас има такива специалисти.

Лечение с лекарства

Медикаментите, които имат лечебен ефект при хемороиди, могат да се вземат перорално или да се използват за облекчаващи апликации под формата на гел, крем, маз или супозитории.

Ето какъв тип компоненти могат да съдържат медикаментите за консервативно лечение на хемороиди според framar.bg: локални анестетици, вазопротектори,  биофлавоноиди, кортикостероиди, антибиотици. Изборът на вид и форма на медикамента зависи от състоянието, вида, стадия на хемороидите. Този избор пациентът не бива да прави сам.

Как се лекуват с Детралекс?

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Едно от приложенията на Детралекс е при разширени вени и хемороиди. Препаратът е на растителна основа – активната съставка е получена чрез специална обработка на екстракт от червено грозде. Може да се приема продължително, но терапията се реализира по специфична схема. В продължение на четири последователни дни се вземат по 6 таблетки от 500 мг дневно; през следващите три дни – по 4 таблетки на ден, винаги по време на хранене. Как да продължи терапията след това, трябва да каже лекуващият. Най-често срокът на приема е две-три седмици.

Детралексът действа добре на цялата кръвоносна система; укрепва венозните стени, оптимизира тяхната еластичност.

Хеморрел

Хеморрел е серия лечебни продукти на базата на белия лилиум. При хемороиди се препоръчва прием на тинктура – капки, и апликации с мехлем. При комбинирано приложение се постига противовъзпалителен ефект; подобрява се кондицията на вените; облекчава и предотвратява образуването на фисури.

Цикатридина

Вариантът супозитории/свещички от серията Цикатридина е добър вариант за лечението на външни и вътрешни хемороиди и анални фисури. Тази форма действа локално в проблемната зона, като насърчава регенерацията на увредените тъкани, обезболява и овладява възпалителния процес. Стимулира продукцията на колаген, което е благоприятно за оздравителния процес.

Действието е базирано на съставките – екстракти от невен, алое вера, чаено дърво, азиатска центела и натриева сол на хиалуроновата киселина.

Аулин при болки в хемороидите

Като нестероидно противовъзпалително средство този медикамент може да постигне овладяване на болка от хемороиди. Същеврменно не бива да забравяме, че по принцип този вид медикаменти са за краткотрайно приложение. Освен това при тях е налице повишен риск от кръвоизливи, особено ако се приемат по-високи дози.

Очевидно при кървящи хемороиди например едва ли е разумно да пием Аулин. По-скоро лекарството е възможност да постигнем краткотраен ефект, докато се доберем до лекар и да потърсим адекватната за нашето състояние терапия.

Източници:

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Как се взема детралекс?

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Обичайното лечение с детралекс. При хемороиди. При разширени вени. При менструация. При бременност. При бодибилдинг. …

10 Мнения

  1. Атанас Илиев

    Благодаря за ценната статия. Особено ми хареса това, че давате ясно разграничение между вътрешни и външни хемороиди, разглеждате аналната фисура и класическата операция на Уайтхед. Това е най-хубавия материал по темата в българския интернет!

  2. ТОДОР СТОЯНОВ

    Страхотна статия!!!Искам от личен опит да кажа, че “Хеморрел” не работи!Мехлеми, тинктури…ала бала…Втора седмица се мъча с “Гъзарите”, мажа ги, охлаждам ги, топля ги, соля ги, подлучвам ги…Антифлегмини…никакъв резултат, от нищо!Ако някой наистина знае лек нека сподели!!!

    • Гъзи Бъзи

      За 2 седмици братле, не очаквай резултат! При мен резултат дава Апимед Хемопро (с прополис) но зависи от хемороидите и стадия.

    • При мене пък само Хеморел помогна, тук разбрах за него. Страдах повече от 4 години, мисля че няма нещо за хемороиди от аптеката, което да не съм пробвал и то сериозно, детралекс, масту, цикатридина, флебодия, престо гел, пайлекс, рувенор и какво ли още не – резултат или никакъв или за кратко.От операция ме беше страх. Мехлема е единственото нещо, след което съм имал периоди в месеци без да се обаждат!

  3. Хемороиди

    Cмecвaт ce paвни oбeмни чacти oт: cтpъĸoвe oт вoднo пипepичe, бялo пoдъбичe и пoлcĸи xвoщ, лиcтa и ĸopeни oт живoвлeĸ (шиpoĸoлиcт) и лиcтa oт мъpтвa ĸoпpивa. B 600 мл вoдa ce вapят двe cyпeни лъжици oт cмecтa в пpoдължeниe нa 8 минyти. Cмecтa ĸиcнe дoĸaтo изcтинe cлeд ĸoeтo ce пpeцeждa. Πиe ce чeтиpи пъти нa дeн пo 150 мл, eдин чac пpeди или двa чaca cлeд xpaнeнe. Πeт шecт пъти нa дeн ce гълтa пo eднo зъpнo плoд oт пoлcĸи бъзaĸ. Kypc нa лeчeниe тpи мeceцa.

  4. Хемороиди

    Cпeциaлнo зa xeмopoиди и cлyжи зa лeчeниe нa cилнитe бoлĸи, интeнзивнитe cъpбeжи, изcипвaнeтo нa peĸтyмa и зaпeĸ.

    ĸитaйcĸa пищялĸa – 6.0 г
    ypoĸa – 5.0 г
    бaйĸaлcĸa пpeвapa – 3.0 г
    ypaлcĸи cлaдниĸ – 2.0 г
    цимицифyгa – 1.2 г
    paвeн – 1.0

    Paвeнa тpябвa дa ce нaмaли или въoбщe дa ce изĸлючи, ĸoгaтo липcвa зaпeĸ.

  5. Виолина Иванова

    Съпругът ми ползваше какви ли не мазила от рода на проктогливенол , колонпротект, цикатридина и масту свещички т.н. от години, но проблема си стоеше и то жестао. Преди месец и нещо ходи в един частен медицински център, в който му премахнаха чрез пръстени вътрешни хемороиди срещу 800,00 лв. и УЖ проблема бил решен. НО! Дразненето, паренето и болката продължиха, от центъра му дадоха да се маже с някакво “кремче”, което изобщо не пишеше какво е и за какво е, и никакъв ефект. Проблема продължаваше да го има и то нетърпим. След много ровене в интернет и четене едва ли не на всичко написано за мазила и методи срещу това “заболяване”, попаднах на “ХEМОРРЕЛ” и реших да направя поръчка. Не мога да кажа, че на вторият ден съпругът ми е имал облекчение, но след вторият ден ефекта вече се усеща , оплакванията му изчезнаха и вече е добре! Препоръчвам го на всички с този проблем.

  6. Венци Михов

    Нямах представа, че ако имаш хемороиди, трябва да внимаваш с шоколада. Жалко, при мен нещата се съчетават зле – явно ще трябва да се откажа от него.

  7. Мери Лу

    Полезна статия, доста подробно са описани разрешените и забранените храни. За „новак в проблема“ върши работа – броя се такъв, защото скоро ми диагностицираха проблема. Надявам се с диета, режим и някои билки да се размина с операция.

  8. Ала-бала са билките. Може да помогнат да се облекчат нещата, но не играе ли скалпелът, няма истинско спасение, повярвайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *